***operacja tarczycy*** - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-21, 11:50   #1201
ReniaE
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Do Agata 791

Ja spróbuje namierzyć dobrego chirurga z Przybysza, mam tam dwie znajome pielegniarki, ale z tego co wiem na Przybysza są strasznie długie terminy, moja sąsiadka sie zapisała tam i czeka prawie rok no ale to moze zalezy od zaawansowania choroby? Ale oczywiście popytam
Ja na Mickiewicza czekałam nie całe dwa miesiace i bez łaski,jestem juz dwa miesiace po i dzieki Bogu bo najgorsze te oczekiwanie
Pozdrawiam cieplutko
ReniaE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 17:05   #1202
jolusinko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DarkLilly Pokaż wiadomość
Mam pytanie do osób z całkowicie wyciętą tarczycą:
Czy u was również zdiagnozowano niedoczynność przytarczyc?
Jeśli tak to jak długo trwało leczenie i jak wyglądało? Bo gdzieś słyszałam,że leczenie trwa przez całe życie. Wizytę u lekarza mam za 2 tygodnie jednak chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej.
Mi zalecono specjalną dietę,której mam przestrzegać i leki. Dieta jest bardzo rygorystyczna zero mleka,produktów mlecznych,pełnego ziarna,jajek,migdałów,cze kolady,ryb,drobiu,makaron ów i jeszcze paru innych rzeczy.
A od kiedy masz te problemy i czym sie objawiaja?
Sprawdzili Ci ten tzw PTH hormon?

Jolusinko
jolusinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 17:13   #1203
DarkLilly
Raczkowanie

Tak,posprawdzali wszystko.
Operacje miałam 5 listopada i pierwsze objawy zaczęły się już dzień po operacji. Miałam podawany wapń dożylnie. Potem przepisano mi leki ( alfadiol,calperos oraz magnez ) i muszę je zażywać.
Po mniej wiecej dwóch tygodniach miałam robione badania krwi i byłąm na wizycie u endokrynologa. No i wyszło z nich własnie to,że przytarczyce nie działają jak należy. Mam niebezpiecznie podwyższony poziom fosforu oraz o wiele za niski poziom wapnia i magnezu. Zalecono mi rózwnież tą dietę.

A co do objawów:
-uporczywe mrowienia ust oraz kończyń,najbardziej palców
- straszne i bolesne skurcze ( u mnie na szczęście jedynie łydek i stóp,wiem,że mogę mieć miejsce i na całym ciele )

KOCHAć I BYć KOCHANYM!

DarkLilly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 17:54   #1204
secret12
Raczkowanie

Do Stella70
Badanie foniatryczne nie należy do przyjemnych, ja miałam robioną kiedyś gastroskopię więc to badanie nie zrobiło na mnie większego wrażenia. Ale jeśli masz odruch wymiotny ( przepraszam za wyrażenie ale nie wiem jak inaczej to nazwać) to troszkę się pomęczysz. Na pewno nie boli!!! Foniatra używa wziernika oczywiście z kamerą na końcu(który niestety trochę głęboko "tkwi" w gardle) wszystko na bieżąco było monitorowane i nagrywało się na video (potem mogłam sobie to obejrzeć ). W czasie badania wymawiasz samogłoski (e, i). Potem jeszcze założył mi coś w rodzaju "obroży" na szyję i znowu wymowa e,i itd. Z wydruku który dostałam wyczytałam że miałam badanie foniatryczno-audiologiczne, videolaryngoscopia (drgania, zwarcia przesunięcia strun itp.) Nie mam uszkodzeń chirurgicznych czyli struny i nerwy są całe a porażenie to tylko chwilowy ich niedowład (spowodowany obrzękiem) tak mi to przynajmniej wytłumaczył lekarz. Ale każdy przypadek jest inny. W moim przypadku np. nie wolno robić elektrostymulacji. Pozdrawiam
secret12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 18:09   #1205
stella70
Przyczajenie

Oj chyba nie przeżyję tego badania.Ledwo przeżyłam laryngologa,a teraz ta kamera....To może jeszcze poczekam trochę.
Wiem,że się nad sobą użalam, a są gorsze rzeczy---przepraszam
stella70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 18:13   #1206
secret12
Raczkowanie

Mam pytanie. Mimo ciężkiej operacji tarczycy jaką przeszłam (dwa miesiące temu) moja blizna jest nieduża i bardzo ładna ale czasami odczuwam coś w rodzaju kłucia w okolicy blizny. Czy któraś z was też coś takiego miała? Jak to długo może to trwać?
Stary 2008-11-21, 18:41   #1207
balbina0904
Raczkowanie

Secret12 ja też po operacji odczuwałam czasami takie kłucia, ale nie martw się to minie. Jestem już 4 miesiące po i nie odczuwam żadnych kłuć. Bądz cierpliwa i nie martw się tym. Będzie dobrze. Pozdrawiam!!!
balbina0904 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-21, 19:22   #1208
jolusinko
Raczkowanie

Do DarkLilly

To sa chyba objawy podraznienia przytarczyc podczas operacji tarczycy.

Chirurg ktory usuwal moja tarczyce jest specjalista od operacji i przeszczepow
przytarczyc. Slyszalam jego rozmowy z pacjentkami. Dowiedzialam sie
ze przecientny czlowiek ma cztery przytarczyce ale podobno rekordzista
mial ich 13. Cala trudnosc podczas operacji polega na dostrzezeniu i ominieciu
przytarczyc. Czasem przytarczyce sa tak polozone na placie tarczycy ze trzeba je odciac ale jesli chirurg to zauwazy moze je natychmiast ponownie przyszyc.
Fragment przytarczycy mozna rowniez wszyc pod skore do ramienia, tak
do ramienia i bedzie dzialac OK.
Po operacji usuniecia tarczycy moj chirurg powiedzial ze odslonil na pewno
dwie przytarczyce a pozostalych juz nie szukal.
Jednak zaraz po operacji mialam mrowienia dostalam wapno i potas a teraz na wszelki wypadek biore Calperos.

Miejmy nadzieje ze twoje przytarczyce sa tylko podraznione i ze powoli dojda do normy.

Jolusinko
Stary 2008-11-21, 19:23   #1209
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Secret 12,

wspominaliśmy już na forum ,że proces gojenia po operacji można podzielić na dwa etapy. Pierwszy - to gojenie się rany z zewnątrz - tutaj szybko widać efekty
Znacznie dłużej - nawet do 3 miesięcy trwa proces gojenia się i regeneracji wewnątrz.
Więc te kłucia to nic niepokojącego Nie martw się .

Pozdrawiam serdecznie

Wszystko się może zdarzyć,gdy głowa pełna marzeń
Gdy tylko czegoś pragniesz ,gdy bardzo chcesz ....

Heniutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-21, 19:26   #1210
jolusinko
Raczkowanie

Secret12

Mnie tez kluje blizna a jestem 2 miesiace po operacji.
To chyba bardzo nieprzyjemna norma.

Jolusinko
Stary 2008-11-21, 20:47   #1211
agata791
Przyczajenie

do ReniaE
Będę Ci bardzo wdzięczna za informacje, bo nie ma lepszej informacji jak od pielęgniarek.
Ja z internetu znalazłam namiery na doktora Przemysława Pydę, ale nie wiem czy tarczyce to jego "konik".
Z niecierpliwością czekam na informacje od Ciebie.
Pa pa!
agata791 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 14:01   #1212
secret12
Raczkowanie

Balbina, Jolusinko, Heniutka
Bardzo dziękuje za odpowiedz, zauważyłam że ta dolegliwość nasila się przy zmianie pogody. Wczoraj u nas świeciło słońce a dzisiaj biało od rana i cały czas sypie śnieg. I właśnie dzisiaj wyjątkowo dokucza mi blizna. Może to ma jakiś ze sobą związek a może tylko tak mi się wydaje Do usłyszenia!
Stary 2008-11-22, 14:38   #1213
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Cytat:
Napisane przez secret12 Pokaż wiadomość
Balbina, Jolusinko, Heniutka
Bardzo dziękuje za odpowiedz, zauważyłam że ta dolegliwość nasila się przy zmianie pogody. Wczoraj u nas świeciło słońce a dzisiaj biało od rana i cały czas sypie śnieg. I właśnie dzisiaj wyjątkowo dokucza mi blizna. Może to ma jakiś ze sobą związek a może tylko tak mi się wydaje Do usłyszenia!
Secret12,

dobrze Ci się wydaje
Moj lekarz mówił mi ,że przez jakiś czas miejsce po operacji będzie czymś w rodzaju barometru - stąd dolegliwości przy zmianie pogody.
U mnie też sypnęło śniegiem - wróciłam właśnie ze spaceru , było miło ( innego zdania są niestety kierowcy)

Pozdrawiam serdecznie

Stary 2008-11-22, 16:01   #1214
Sonic2222
Przyczajenie

Witam wszystkich ,powiedzcie jakie powinno być TSH po usunięciu tarczycy i jakie bierzecie dawki hormonu .Ja z dnia na dzień czuje się lepiej tylko trochę dyskomfortu czuję nad blizną jest takie nie moje to miejsce .Siły wracają tylko trochę przytyłam ale to chyba wina małej ilości leku który lekarz zlecił biorę Euthyrox 100.Może to za mało przy mojej wadze 87 kg. Poradźcie.
Sonic2222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 17:40   #1215
manta99
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DarkLilly Pokaż wiadomość
Tak,posprawdzali wszystko.
Operacje miałam 5 listopada i pierwsze objawy zaczęły się już dzień po operacji. Miałam podawany wapń dożylnie. Potem przepisano mi leki ( alfadiol,calperos oraz magnez ) i muszę je zażywać.
Po mniej wiecej dwóch tygodniach miałam robione badania krwi i byłąm na wizycie u endokrynologa. No i wyszło z nich własnie to,że przytarczyce nie działają jak należy. Mam niebezpiecznie podwyższony poziom fosforu oraz o wiele za niski poziom wapnia i magnezu. Zalecono mi rózwnież tą dietę.

A co do objawów:
-uporczywe mrowienia ust oraz kończyń,najbardziej palców
- straszne i bolesne skurcze ( u mnie na szczęście jedynie łydek i stóp,wiem,że mogę mieć miejsce i na całym ciele )
Witaj,
ja też załapałem się na powikłania z pracą przytarczyc. Operację miałem 28 sierpnia. Przed wypisem stwierdzili mi hipokalcemię (czy jak jej tam) i zatrzymali mnie na dodatkowe trzy dni. Kroplówki i wapń w pastylkach. Teraz powoli endo mi zmniejsza dawkę alfadiolu i obserwuje poziom wapnia i fosforu. skurcze też mi się zdarzają, ale nie mam mrowień. Endo mi mówiła że leczenie tego potrwa od kilku miesięcy do pół roku. Zdarzają się niestety przypadki że trzeba będzie brać wapń do końca życia ale na szczęście sporadycznie. Musisz się więc uzbroić w cierpliwość.
manta99 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-22, 18:20   #1216
secret12
Raczkowanie

Sonic2222
Właściwie żeby organizm dobrze funkcjonował TSH powinno zostać tak wyregulowane żeby mieściło się w normie. Ale to trochę trwa bo czasem ciężko ustalić dawkę leku. Ja 4 tygodnie po operacji miałam bardzo wysokie TSH (90). Od miesiąca biorę Letrox 100 badanie kontrolne mam za tydzień i sama jestem bardzo ciekawa wyniku. Mam nadzieję że spadło przynajmniej już o połwę a może więcej. Endokrynolog powiedziała że niczego nie da się przyśpieszyć to może być kwestia kilku miesięcy a może nawet roku. Lek niestety trzeba brać do końca życia.
Pozdrawiam!
Stary 2008-11-22, 21:56   #1217
ReniaE
Raczkowanie

Witam

Ja tylko chciałam tak dla dodatkowego uspokojenia Secket12 - ze ja tez mam kłucia rany i jej najbliższych okolic,ale się tym nie denerwuje bo lekarz przy wypisie mi powiedział ze takie coś może mnie trochę męczyć,ale to w normie, wiec się nie denerwuje. Norma jest również odczuwanie bólu przy zmianie pogody, tak wiec spokój spokój spokój)))))))
Jeżeli chodzi o dawkę leków, to z tego co wiem i czytam każdy pacjent po operacji ma przez pierwsze 3 miesiące zapisana dawkę 100, ja biorę Eltroxin 100 i jak na razie czuje się dobrze. Zobaczymy za miesiąc badanko

Agata791- oczywiście pamiętam, w poniedziałek będę już wiedziała.
Pozdrawiam.
Spokojnej nocy i miłej niedzieli
Stary 2008-11-22, 22:19   #1218
agata791
Przyczajenie

Reniu, dziękuje i ciekawa jestem co mi powiesz w poniedziałek.
własnie wróciłam z kina z "To nie tak jak myslisz kotku" - polecam, uśmiałam się do łez i na chwile zapomniałam o tym co mnie czeka.
Dobranoc!
agata791 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 10:08   #1219
DarkLilly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez manta99 Pokaż wiadomość
Witaj,
ja też załapałem się na powikłania z pracą przytarczyc. Operację miałem 28 sierpnia. Przed wypisem stwierdzili mi hipokalcemię (czy jak jej tam) i zatrzymali mnie na dodatkowe trzy dni. Kroplówki i wapń w pastylkach. Teraz powoli endo mi zmniejsza dawkę alfadiolu i obserwuje poziom wapnia i fosforu. skurcze też mi się zdarzają, ale nie mam mrowień. Endo mi mówiła że leczenie tego potrwa od kilku miesięcy do pół roku. Zdarzają się niestety przypadki że trzeba będzie brać wapń do końca życia ale na szczęście sporadycznie. Musisz się więc uzbroić w cierpliwość.
Dziękuję za informacje jakies 2 tygodnie temu fosfor przekraczal u mnie znacznie dopuszczalna granice,a wapnia bylo za malo. Mam nadzieje,ze to sie unormuje z czasem
A jak to wyglada z dieta? Czy trzeba juz przez cale zycie uwazac na to co sie je? Bo poki co wyeliminowano mi z jadlospisu niemal wszystko

KOCHAć I BYć KOCHANYM!

Edytowane przez DarkLilly
Czas edycji: 2008-11-23 o 10:10
DarkLilly jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-23, 14:11   #1220
dana30wrocek
Raczkowanie

Do ReniaE

Ja byłam operowa we Wrocławiu na klinikach i tam normą na początek jest dawka 50 wszystkie panie z mojej sali taką dostały , a byłyśmy w różnym wieku i z różną wagą - po 6 tygodniach od operacji z wynikiem TSH kontrola u endo i wtedy podejmowane są indywidualne postanowienia co do dawki - wydaje mi się że te dawki są różne w różnych szpitalach... ja jak do tej pory czuje się super ciekawe jaki będzie wynik tsh ... pozdrawiam
dana30wrocek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 17:07   #1221
ReniaE
Raczkowanie

Witam

Jeżeli chodzi o te dawki hormonów to widocznie tak jest, ze w różnych szpitalach jest różnie, u mnie kobitki dostawały po 100.
Najważniejsze żeby lekarze wiedzieli co robią, no oczywiście żeby nam to wyszło na zdrowie hi hi hi hi hi.

Ja moi drodzy jutro po 2 miesiącach wracam do pracy. Cieszę sie ,bo juz zaczełam odczuwac jakies przygnebienie i znużenie, byc moze tez przez ta szaro-bura pogodę. Mam nadzieje ze mi to nie zaszkodzi, znajomi mi radza zebym jeszcze do konca roku pociagneła l4, ale skoro czuje sie dobrze i lekarz mówi ze moge juz wrócic to chyba spoko???

Pozdrawiam wszystkich.
Stary 2008-11-23, 20:33   #1222
manta99
Raczkowanie

DarkLilly,
ze względu na alfadiol i wapń 3x1g miałem zaleconą dietę bezmleczną.
Nie miałem dużych odstępstw od normy fosforanów, więc innych obostrzeń nie było.
Pozdrawiam,
J.
manta99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 22:13   #1223
dana30wrocek
Raczkowanie

Jejku ja mam zwolnienie do 1.12 a wizyte u chirurga -endo mam 11.12 natomiast 26.11 ide do rodzinnego i mam cichą nadzieje że rodzinny powie że moge już iśc' do pracy po 34 dniach od operacji czuje sie super jakby nigdy nic mi nie było ,tylko jak dotkne szyi no to jest taka jeszcze inna ale wiekszych problemow nie sprawia .to co dziewczyny myślicie że moge na to liczyc'?????????? jaka jest średnia zwolnienia biorąc pod uwage że wynik histo był ok pozdrawiam
... dana
Stary 2008-11-23, 22:47   #1224
jolusinko
Raczkowanie

Witam

A ja powinnam dojsc do 175.

Mam pytanie czy mozna mieszac Letrox i Euthyrox?
Jak by bylo wygodniej przy zmianach kolejnych dawek.

Ciagle nie chudne i twarzyczke mam jak ksiezyc w pelni

Troszke sie martwie bo dostalam chyba z was wszystkich najmniejsza dawke 68 mCi Czy to moze miec jakis niekorzystny wplyw?

Jolusinki
Stary 2008-11-23, 23:04   #1225
Heniutka
Raczkowanie

GG do Heniutka

Jolusinko,

Nie martw się ,że miałaś stosunkowo mniejszą dawkę jodu - ciesz się - Twój raczek nie zdążył pewnie rozpanoszyć się w Twojej tarczycy i taka dawka wystarczyła

Co do mieszania leków ................
Nie ma co kombinować - endo , który Cie prowadzi wie co robi . Rozumiem Cie ,że się niecierpliwisz i chciałabyś mieć już dobraną dawkę hormonu najlepszą dla Ciebie.
Wiem coś o tym. Ja miałam pierwszą operację w styczniu , niestety kolejna operacja i odstawiania hormonu doprowadziły do tego ,że dopiero od 6 tygodni zaczęło się i u mnie ustalanie prawidłowej dawki hormonu- tak na poważnie. Jutro rano biegnę na badanie TSH - we wtorek wizyta u endo. Ciekawa jestem jaki będzie wynik. Obecnie jestem na Euthyrox'ie 125 - pewnie czeka mnie zmiana.

Pozdrowionka

Stary 2008-11-24, 07:25   #1226
koszalinianka
Przyczajenie

agata 791 polecam Ci operację u dr Borowieckiego w Policach. On wycinał mi całą tarczycę.Jest fachowcem i jest bardzo troskliwy. Jeśli operacja tarczycy to tylko w Policach. Po co jeżdzić gdzieś po Polsce jak pod nosem mamy specjalistów pierwsza klasa.
koszalinianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 12:15   #1227
secret12
Raczkowanie

Dana30wrocek

Twój powrót do pracy w połowie uzależniony jest od wyników badań a w połowie od twojego samopoczucia no i oczywiście od charakteru pracy. Ja np. miałam operację 30.10.2008 r. i jeszcze jestem na zwolnieniu (do 4.12.08). Powodem tak długiego zwolnienia było to że miałam złe wyniku zarówno TSH jak i morfologii (anemia) po za tym źle się czułam. Tez chciałaby wrócić do pracy ale to się okaże pokontrolnych badaniach. Ale z tego co ty piszesz to twoje zwolnienie przekroczyło 30 dni w takim przypadku lekarz rodzinny nie wystawi ci zdolności do pracy musi to zrobić lekarz zakładowy ( medycyny pracy). W moim przypadku jest jeszcze ciekawiej ponieważ najpierw moja endokrynolog musi wystawić mi zaświadczenie że jestem zdolna do pracy a potem z tym zaświadczonkiem do zakładowego!!!
Stary 2008-11-24, 13:18   #1228
secret12
Raczkowanie

Dana30wrocek

Przepraszam mała wpadka operację miałam 30 września 2008r , a nie w październiku jak wcześniej napisałam.
Stary 2008-11-24, 15:28   #1229
rene19671
Raczkowanie

Zostało mi 2 tygodnie do operacji , zaczynam robić badania mam nadzieję , że wszystkie będą ok .
rene19671 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 15:29   #1230
dana30wrocek
Raczkowanie

Witam,
Do lekarza rodzinnego ide po ;
1. skierowanie do poradni endo ,poniewarz do tej pory leczyłam sie prywatnie
2.zlecenie na badania (morfologia, Tsh)
3. ogólnie niech mnie przejrzy czy jest ok
4.ewentualnie jeśli uzna że cos jest nie tak to niech mi przedłuży zwolnienie
Ale jutro zadzwonie do pracy niech mnie umówia na wizyte u lekarza medycyny pracy pozdrawiam...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości