Mamusie listopad 2019- cz. 3 - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-07-04, 21:43   #1231
Miss_Bow
Zadomowienie

Mamusie listopad 2019- cz. 3

Cytat:
Napisane przez owocowykoktajl Pokaż wiadomość
Słodkie te żyrafki!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Jak je zobaczyłam to nie mogłam im odpuścić

24 września 2016 r.
Miss_Bow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-04, 21:48   #1232
owocowykoktajl
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopad 2019- cz. 3

Cytat:
Napisane przez Miss_Bow Pokaż wiadomość
Jak je zobaczyłam to nie mogłam im odpuścić
A to dopiero początek szaleństw

owocowykoktajl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-04, 21:53   #1233
Catherine07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez diaka Pokaż wiadomość
Naszej robiliśmy chrzciny jak miała 2,5 miesiąca tydzień przed świętami BN i przespała prawie całą mszę. Teraz zastanawiam się nad chrztem jak będzie ciepło

Właśnie tez byśmy chcieli żeby było ciepło

Catherine07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-04, 22:01   #1234
Likka9
Zakorzenienie

Tutaj i tak się nie trafi z pogoda ... My chrzcilismy w maju a było tak zimno,że wszyscy w płaszczach i kurtkach.

Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-04, 22:06   #1235
Catherine07
Raczkowanie

W sumie co do pogody to racja. Nas jeszcze prawdopodobnie w pierwszym kwartale nowego roku czeka przeprowadzka w związku ze zmianą pracy tż. Dlatego też myślimy o zrobieniu chrzcin najwcześniej kwiecień-maj

Catherine07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-04, 22:09   #1236
kapewa
Raczkowanie

Cytat:
My planujemy w 2 dzień świąt albo w weekend zaraz po świętach. Chcemy machnąć dwie pieczenie na jednym ogniu: święta i chrziny.

No i only najbliżsi: nasi rodzice, mój brat z bratową i dziećmi, wujek TŻ (chrzestny) i babcia TŻ (tyllo ona z dziadków żyje).

Na 90% będziemy mieć chrzestnego+ świadka a nie dwójkę chrzestnych.

Ja tak "machałam" święta i chrzciny na wielkanoc obie Córki. Z jednej strony fajnie tak uroczyście, ale ludzi tyle w kościele, wszyscy się gapią.
Tylko że u nas w kościele jest opcja albo niedziela w południe, albo sobota wieczór-a gościna po 20 nam się nie widziała, bo u nas tylko najbliżsi ale dużo dzieci.
Też mam zagwozdkę jak to zrobić tym razem. Ale nie planuje do przodu-najważniejsze teraz, żeby Dzidziuś się zdrowy urodził.
kapewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-04, 22:11   #1237
Likka9
Zakorzenienie

Możecie ochrzcić w innym kościele

Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-04, 22:38   #1238
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

To u mnie jeden problem z głowy, bo nie chrzcimy. Rodzina przyjęła do wiadomości że ślub tylko i wyłącznie cywilny wchodzi w grę, więc to też jakoś przełkną.
Na lipiec na szczęście planuję mniej wydatków, w czerwcu to było jakieś szaleństwo Okulista, ginekolog, dwie pary okularów (to samo ponad 1k), OC + przegląd, klawiatura mechaniczna do kompa, zakupy w Ikei (800 zł)... I do tego ciuszki, kombinezon, śpiworek Wolę nie podliczać!
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 03:22   #1239
diaka
Raczkowanie

Dzień dobry Znowu zaczyna się u mnie problem ze snem jak w pierwszej ciąży Idę na śniadanko i obejrzeć jakiś film ☺
Powodzenia na dzisiejszych wizytach dziewczyny

diaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 04:03   #1240
Nurek1119
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego trzeba je uświadamiać Moja mama jest bardzo chłonna na nowe informacje, więc ją zawsze we wszystkim uświadamiam Choć czasami potrzebuje więcej czasu, żeby ogarnąć nową wiedzę, ale jest już po 60-tce

Ja nie wiem, kiedy u nas będą chrzciny, chyba najprędzej dopiero na wiosnę przyszłego roku, bo chciałabym w Polsce Za to kompletnie nie mam pomysłu na chrzestnych, bo najlepsi kandydaci są tylko po ślubach cywilnych, a w kosciele to nie przejdzie

Moja mama nje ma problemow z korzystaniem z internetu, robi to codziennie ale i tak wie swoje i nie chce się uświadamiać :/
Ja tez mam problem z chrzestna (tż ma brata wiec on na pewno będzie chrzestnym), nie mam rodzeństwa, kuzynka z która za dzieciaka miałam super kontakt wyjechała do Holandii i się odcięła mocno

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nurek1119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 04:05   #1241
Nurek1119
Zakorzenienie

Cytat:
Skusiłam się na pierwszy „męski” zakupZałącznik 7681857

Super
Ja stwierdziłam ze zacznę wyprawkę od wszystkiego innego a ciuchy zostawie na koniec no chyba ze coś przypadkiem wpadnie mi w oko

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-07-05, 04:08   #1242
Nurek1119
Zakorzenienie

Dzień dobry

Ja już spakowana na wyjazd a tż oczywiście jeszcze nie ale jak wczoraj chciałam go spakować to nie chciał bo zrobię bałagan w walizce

Stary 2019-07-05, 05:05   #1243
owocowykoktajl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nurek1119 Pokaż wiadomość
Moja mama nje ma problemow z korzystaniem z internetu, robi to codziennie ale i tak wie swoje i nie chce się uświadamiać :/
Ja tez mam problem z chrzestna (tż ma brata wiec on na pewno będzie chrzestnym), nie mam rodzeństwa, kuzynka z która za dzieciaka miałam super kontakt wyjechała do Holandii i się odcięła mocno

A chrzestny + świadek?
Cytat:
Dzień dobry

Ja już spakowana na wyjazd a tż oczywiście jeszcze nie ale jak wczoraj chciałam go spakować to nie chciał bo zrobię bałagan w walizce

To co, jedzie tak jak stoi?

Stary 2019-07-05, 05:10   #1244
Nurek1119
Zakorzenienie

Cytat:
A chrzestny + świadek? To co, jedzie tak jak stoi?

Czemu świadek ?

Nie no on ma przecież czas! Jedziemy dopiero koło 11 bo o 10 mamy usg w szpitalu ale z domu musimy wyjsc chwile przed 9

Stary 2019-07-05, 05:22   #1245
diaka
Raczkowanie

Cytat:
Czemu świadek ?

Nie no on ma przecież czas! Jedziemy dopiero koło 11 bo o 10 mamy usg w szpitalu ale z domu musimy wyjsc chwile przed 9

To jeszcze ma dużo czasu

diaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 05:22   #1246
owocowykoktajl
Zakorzenienie

Cytat:
Czemu świadek ?

Bo też nie ma sensu szukać chrzestnej na siłę. Oczywiście, to moje zdanie. A jeśli ma się w towarzystwie dwóch fajnych chłopaków i bardziej widzialoby się ich w roli dwóch ojców chrzestnych to czemu nie? W końcu to mają być osoby, które poprowadzą dziecko. A ciężko mówić o pomocy czy kontakcie jeśli bierze się kogoś "na siłę".

Pozostanie tylko kwestia nauczenia dziecka, że ma np dwóch ojców chrzestnych czy dwie matki chrzestne. Wiadomo, w papierach kościelnych będą figurować jako chrzestny+ świadek chrztu. Ale to przecież od nas, rodziców, zależy jak wychowany dziecko

Ja da bratanka jestemy chrzestną, a w papierach świadkide
I też zastosujemy to samo, wujek TŻ w papierach będzie chrzestnym a mój brat (ma tylko ślub cywilny) świadkiem.

Wtedy spokojnie można mieć dwie osoby tej samej płci

Stary 2019-07-05, 05:38   #1247
Nurek1119
Zakorzenienie

Cytat:
To jeszcze ma dużo czasu

Gdyby się rozkosznie nie przekręcał na drugi bok to może i tak

---------- Dopisano o 05:38 ---------- Poprzedni post napisano o 05:37 ----------

Cytat:
Bo też nie ma sensu szukać chrzestnej na siłę. Oczywiście, to moje zdanie. A jeśli ma się w towarzystwie dwóch fajnych chłopaków i bardziej widzialoby się ich w roli dwóch ojców chrzestnych to czemu nie? W końcu to mają być osoby, które poprowadzą dziecko. A ciężko mówić o pomocy czy kontakcie jeśli bierze się kogoś "na siłę".

Pozostanie tylko kwestia nauczenia dziecka, że ma np dwóch ojców chrzestnych czy dwie matki chrzestne. Wiadomo, w papierach kościelnych będą figurować jako chrzestny+ świadek chrztu. Ale to przecież od nas, rodziców, zależy jak wychowany dziecko

Ja da bratanka jestemy chrzestną, a w papierach świadkide
I też zastosujemy to samo, wujek TŻ w papierach będzie chrzestnym a mój brat (ma tylko ślub cywilny) świadkiem.

Wtedy spokojnie można mieć dwie osoby tej samej płci

Tylko drugiego faceta tez nie mamy

Stary 2019-07-05, 05:56   #1248
owocowykoktajl
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby się rozkosznie nie przekręcał na drugi bok to może i tak

---------- Dopisano o 05:38 ---------- Poprzedni post napisano o 05:37 ----------

Tylko drugiego faceta tez nie mamy

To jeden chrzestny bez świadka też może być byle była jedna osoba "potwierdzająca", że sakrament się odbył.

Może jestem dziwna, ale nie rozumiem tego kultu dwóch różnych osób na chrzestnych, byle na siłę, byle para, byle byli. Przecież nie o to chodzi

Stary 2019-07-05, 06:05   #1249
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że nasze mamy czy tesciowie nie chcą źle, ale tak jak piszesz: są niedoinformowane i bazują na starej wiedzy.

Jedz za dwóch.
Jak nie będziesz jadła to nie będzie pokarmu, bo pokarm bierze się z tego co jesz.
Trzymaj dietę, bo karmiące maja więcej obostrzeń niż ciężarne.
To co jesz ma wpływ na Twoje dziecko.
Dokąd dziecko się nie urodzi to się nic nie kupuje (hit mojej mamy).
W ciąży należy przytyć minimum 10kg bo inaczej dziecko niedozywione.
Jak masz siarę w 22-26tc to urodzisz przedwcześnie.

I długo by wymieniać

Noo tesciowie jak już coś mówią w moim kierunku to żeby na złość zrobić.
Cytat:
Napisane przez Mikaa92 Pokaż wiadomość
Moja teściowa o ciąży swojej córki która jest w 32 tygodniu mówi PŁÓD!!!!
To jest dopiero masakra. Ktoś mnie przebije??

Moja nie mówi wcale. Wiem, że gdybym miała mieć synka to by go nie zaakceptowała (sama ma 4).
Cytat:
Akurat chrzciny im szybciej tym wygodniej bo dziecko przesypia w kościele i nie jest tak ciężko to przeżyć, syna chrzcilam jak miał 1,5 miesiąca teraz też jak urodze końcem października to na pewno przed Bożym Narodzeniem będzie ochrzczony. Nie dlatego że jestem jakaś super wierząca tylko ze względu na śpiącego brzdaca przez większość doby

Moja miała 3 miesiące. Mszę przespała (bez kazania byla), a na chrzcie się darla.
Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
To pewnie ma takie przekonania, za to bym jej nie winiła,ma do nich prawo.Współczuję,ale stójcie przy swoim

My ochrzczimy,ale nie wiem kiedy. Corkę chrzcilismy jak miała 3miesiace bo chrzestna była w zaawansowanej ciąży i nas pogoniła,że czas najwyższy
Chrzestni u córki są spoza rodziny, nasi przyjaciele i teraz pewnie będzie podobnie. Pomimo tego że mamy rodzeństwo to nie widzę w nich kandydatów na chrzestnych. No i u nas trochę inaczej bo nie chrzcimy w kościele tylko w wierze męża na szczęście rodziny mamy normalne i nikt nie ma z tym problemu.

Właśnie ja tym razem chce koleżankę na chrzestna i czuje, że siostra się na mnie obrazi.
Nie wiem też jak wyjdzie z chrztem, bo koleżanka mieszka za granicą. Jeśli będzie na święta to chyba na szybko zorganizujemy i połączymy z urodzinami drugiej córki.

Dzień dobry.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-07-05, 06:10   #1250
owocowykoktajl
Zakorzenienie

Pytanie do obecnych już Mam, które nie korzystały z przewijaków nakladanych na łóżeczko: używałyście takiego przewijaka na komodę czy raczej tylko z tych usztywnianych nakładek? Screenshot_20190705-070822_OLXpl.jpg

Stary 2019-07-05, 06:49   #1251
Sarahxoxo
Zadomowienie

Cytat:
Pytanie do obecnych już Mam, które nie korzystały z przewijaków nakladanych na łóżeczko: używałyście takiego przewijaka na komodę czy raczej tylko z tych usztywnianych nakładek? Załącznik 7681863

My mamy taki przewijak

Sarahxoxo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 06:51   #1252
Ska
Zadomowienie

Dzień dobry!
Odnośnie chrztu.. mój Dwu i pół latek jeszcze się nie doczekał Na chrzestnych poprosiliśmy mojego Brata z Żoną ale ona wtedy w ciąży, więc przesąd, potem strącili dziecko, więc żałoba, potem ona znowu w ciąży i właściwie dopiero teraz można to ogarnąć. Tylko coś do kościoła mi nie po drodze ale muszę się ogarnąć, może nawet dziś pójdę..
Cytat:
Dziewczyny a czy jest tu jakaś która już wie na tym etapie że nie chce karmić piersią? Nie ze względów zdrowotnych bo to wiadomo jak ktoś nie może to nie ale taka która sama od siebie nie chce i będzie karmić mm od samego początku?

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Mika ja spróbuje po, ale jeśli będę czuła to samo co przy pierwszym kp to nie będę tego ciągnąć. Dla mnie kp przy pierwszej córce nie budował żadnej więzi z dzieckiem, wręcz przeciwnie. Ja tego nie lubiłam, córka się bawiła moimi cyckami, a nie jadła. Czułam się bardzo niekomfortowo. Wiem, że większość tego nie zrozumie, ale tak czułam.
Dopiero przy butli ze spokojem patrzyłam jak Mała je, trzyma mnie za rękę spokojnie.Byliście w Redzie?Śliczny! Myślę, że spokojnie wystarczy na cała zimę.
Też mam misiowy dla Małej.

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

A, no i mi dziś przyszły 2 bluzy dla Liwii, body i smoczki.

Co do KP to ja niczego przed porodem nie zakładałam, stwierdziłam że spróbuję i na szczęście przyszło to bardzo naturalnie. Osobiście też za tym nie przepadałam, często mnie bolało i denerwowało, nie czułam tego jako budowanie więzi z dzieckiem, zdarzało się że doprowadzało mnie ono przeciwnie - do frustracji i złości.
Ale wiedziałam że to dobre dla Synka więc karmiłam, na początku bardziej z obowiązku, potem już przywykłam i chyba trochę polubiłam i tak do 15mca. Odstawienie przebiegło bezproblemowo
Zrozumiem każdą kobietę, jej ew niechęć do KP, tym bardziej że przeszłam przez baby blues a to uwierzcie - otwiera oczy na różne nastroje..
Mnie też nikt za bardzo nie pouczał - ani moja Mama ani teściowa nie karmiły, więc teraz mnie tylko "podziwiały" i wspierały.
Cytat:
Pytanie do obecnych już Mam, które nie korzystały z przewijaków nakladanych na łóżeczko: używałyście takiego przewijaka na komodę czy raczej tylko z tych usztywnianych nakładek? Załącznik 7681863

Ja miałam przewijak meblowy z Ikei jak Ty, na to dokupiłam taki mobilny którego też przenosiłam np do łazienki na pralkę jak kąpiel.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Stary 2019-07-05, 06:54   #1253
owocowykoktajl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sarahxoxo Pokaż wiadomość
My mamy taki przewijak
Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
Ja miałam przewijak meblowy z Ikei jak Ty, na to dokupiłam taki mobilny którego też przenosiłam np do łazienki na pralkę jak kąpiel.
To formalizujemy dzisiaj zakup tego ze zdjęcia Bo kobietka nam trzyma, a dopiero teraz wpadłam na pomysł, żeby się Was zapytać czy w ogóle użyteczny
Stary 2019-07-05, 06:55   #1254
Mikaa92
Zadomowienie

Cytat:

Nie miałam takiego ze względu na brak miejsca. Teraz kupiłam przewijak na łóżeczko zakładane tak jak w pierwszej ciąży

Sent from my ANE-LX1 using Wizaz Forum mobile app
Mikaa92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 07:00   #1255
misiaa91
Zakorzenienie

Cytat:
Skusiłam się na pierwszy „męski” zakupZałącznik 7681857
Teraz już z górki
Cytat:
Dzień dobry

Powodzenia na USG i cudownego urlopu.

Dzień dobry, ja też jakoś przebudziłam się w nocy i nie mogłam spać, mały chyba to wyczuł, bo sobie dyskotekę urządził.

Dzień dobry!
Stary 2019-07-05, 07:07   #1256
babeczki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaa91 Pokaż wiadomość
My w tym miesiącu kupiliśmy już pralkę, narożnik i stolik, a gdzie tam mowa o wyprawce

Ale powoli kończymy meblowanie, potem wyprawka i pokój malucha.

A dzisiaj przyszla nam wanienka ze stojakiem, czekam na powrót do domu
Oj wez.... My kupilismy w tym roku 2 pralki bo zepsula się nasza i tacw mieszkaniu, ktore wynajmujemy studentom.... Oprocz tego zrobilismy caly taras z desek kompozytowych i zadaszenie nad tarasem... Kupilismy samochod, zrobilismy program zeby byl szybszy aa i kupilismy suszarke do ubran taka bebnowa z boscha i ekspres za ponad 2 tys kasa idzie jak glupia.... A jeszcze bedziemy zrywac caly parkiet i klasc panele zeby było pieknie jak sie Majka urodzi
Cytat:
Napisane przez Sarahxoxo Pokaż wiadomość
My chyba ochrzcimy od razu dwa na raz tylko nie wiem kiedy
Moja kolezanka byla chrzczona razem ze swoją siostra (roznica 8 lat) trzymała ją na rekach do chrztu [1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;86965191]To u mnie jeden problem z głowy, bo nie chrzcimy. Rodzina przyjęła do wiadomości że ślub tylko i wyłącznie cywilny wchodzi w grę, więc to też jakoś przełkną.
Na lipiec na szczęście planuję mniej wydatków, w czerwcu to było jakieś szaleństwo Okulista, ginekolog, dwie pary okularów (to samo ponad 1k), OC + przegląd, klawiatura mechaniczna do kompa, zakupy w Ikei (800 zł)... I do tego ciuszki, kombinezon, śpiworek Wolę nie podliczać![/QUOTE]No niezle wydatki dobrze, ze teraz pojdzie mniej
Cytat:
Dzień dobry Znowu zaczyna się u mnie problem ze snem jak w pierwszej ciąży Idę na śniadanko i obejrzeć jakiś film ☺
Powodzenia na dzisiejszych wizytach dziewczyny

Ja to samo, poszlam spac o 2:00, obudzilam sie wyspana o 7:00...
Cytat:

Tez chce taki przewijak na komode wlasnie

babeczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 07:30   #1257
Mikaa92
Zadomowienie

Cytat:
Czemu świadek ?

Nurek kciuki za wizytę!!

Mikaa92 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-07-05, 07:37   #1258
kasia2439
Zakorzenienie

Nurek powodzenia na wizycie

My mamy przewijak na stelażu na lozeczku

kasia2439 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 07:58   #1259
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Ja mam wolnostojący i tę nakładkę. Na komodzie stoi drukarka Jestem na kontroli u okulistki (po laserze). A potem na 13 do pracy. Będę pięknie wyglądać z rozwalonymi źrenicami :P I weekend wolny! Upragniony, bo z racji urlopów pracuję dzisiaj 6 dzień z rzędu W przyszłym tygodniu większy luz. Byle do końca miesiąca! Potem ma przyjść jakiś chłopak na moje miejsce, oby się nie rozmyślił
Nina lekko się pokręciła w brzuchu. Na razie to nie są kopniaki, nadal bardziej bąbelki Dzisiaj 19+3

Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Czas edycji: 2019-07-05 o 08:00
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-05, 08:01   #1260
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

To ja mam odwrotnie, dużo mniej kasy mi idzie na zwolnieniu. Pewnie dlatego, że nie zaczęłam jeszcze wyprawki ale ciuchów dla siebie też nie kupuję bo po co jak mało co z domu wychodzę. Dzisiaj idę na wystawę pająków i moja mama spanikowała, że co będzie jak mnie jakis ugryzie! ech te mamy.
Jaguś jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości