|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
ja też się wybieram do biedronki
po szkole w czwartek mam nadzieje że coś ciekawego będzie po za tym dostałam dziś mikoryzę i każdego potraktowałam sie znaczy 5 potraktowałam co będzie to będzie, rozdzielanie porcji okazało się niemiłym doświadczeniem, bo do jednego pół strzykawki mi się wlało, a resztę musiałam jakoś podzielić na 4
|
|
#1232 |
|
Zakorzenienie
|
Liwias pozazdroscic tylko, wspanialosc
![]() Isis z tego co piszesz to mi wlasnie pasuje do welnowca - rosa miodowa, welno klaczki, zachamowanie wzrostu - usmiercil nowy ped kwiatowy, ale robaka zlapalam tylko 1- taki srebrno bialy siedzial sobie w bialej watolince - i nic wiecej tam sie nie rusza Chyba sie za kolesia zbiore i to ostro Madziu ta doniczka to juz byla z roslinka - to jest miniaturka i ma taki malenki system korzeniowy ze dolaczyli doniczke do niej ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-16 o 15:39 |
|
|
|
#1233 |
|
Rozeznanie
|
ojj tak w biedronce powiedziałam że jeśli zobaczę jakieś cudo to kupię, bo zwykłe nie warto ;P
a co do wełnowców ja też miałam na kolorowym jednego ;/ złapałam pod liściem i uśmierciłam drania... żadnych szkód nie narobił na szczęście ;P przetarłam wodą z ludwikiem i już nie widzę by jakiś był ) u mnie nie ma zbytnio jakiegoś robactwa... na początku miałam takie małe meszki w wodzie - osłonce ale po zmienieniu podłoża już nie było
|
|
#1234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wystarczy je potem zebrac płynem z ludwikiem , tak jak adela już wspominała
|
|
#1235 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny. Jestem w tym wątku i temacie nowa ale chce się podzielić i zasięgnąć rady
No więc, dwa tygodnie temu kupiłam storczyka. Był w promocji w Intermarche za 19,99 . Trochę się zmartwiłam kiedy odpadły mu wszystkie pączki (pożółkły i odpadły, chyba zmarzł po drodze kiedy go niosłam do domu ) Teraz już się tym nie przejmuję ponieważ puszcza nową gałązkę z boku Jest to biały Phalaenopsis z żółtym środkiem, stoi w oknie ukierunkowanym na wschód. Martwi mnie to co mam z nim zrobić latem ?Słońce pewnie będzie mocno przypiekać. Czy one to wytrzymają? |
|
|
|
#1236 |
|
Przyczajenie
|
CZEŚĆ DZIEWCZYNY!!!
![]() Miałam zdać relacje z reanimacji storczyka i wstrzymałam się z tym kilka dni żeby dzis moc opisac dodatkowo jak potoczyły się losy roślinek Przypomne ze mialam w jednej doniczce matke i keika które były zrośnięte i chciałam im uciać korzonki i zasypac cynamonem ponieważ stan matki pogarszal się szybko… a to fotka jak wyglądały przed operacja.http://img262.imageshack.us/img262/2637/s5003614.jpg http://img21.imageshack.us/img21/2630/s5003615.jpg a oto zdjęcie jak kiedyś slicznie kwitnąl kwiatuszek... ![]() http://img9.imageshack.us/img9/6769/s5000662.jpg http://img26.imageshack.us/img26/2122/s5000651.jpg No a teraz mały przebieg No wiec wyciagłam je z doniczki i ku mojemu zdziwieniu obie roślinki były już rozdzielone wiec postanowilam je przesadzic do osobnych doniczek![]() ![]() http://img10.imageshack.us/img10/7739/s5003624.jpg Po Przesadzeniu ich przez 2 tygodnie były niepodlewane. W dniu 9 marca dałam małemu mikoryze i czekam na efekty co będzie się z nim dziac Młody wygłada ładnie lecz matula jakas taka bidulka… Musiałam jej liscie poucinac bo były jakies plamki…i na dodatek jeden lisc ten od dolu robi się zolty….. oto fotki…… Proszę poradzcie mi cos bo on tak pięknie kwitnal..![]() ![]() http://img24.imageshack.us/img24/7950/s5003685.jpg http://img5.imageshack.us/img5/7936/s5003686.jpg a tak wygląda dziś młody i jego korzenie ![]() jak myslicie będzie cos z niego??![]() http://img256.imageshack.us/img256/36/s5003656.jpg http://img15.imageshack.us/img15/6444/s5003654.jpg http://img9.imageshack.us/img9/4681/s5003655.jpg A teraz cos na osłodę ![]() Oto sliczny storczyk który dostalam od mojego Ukochanego na dzien Kobiet![]() ![]() ![]() http://img7.imageshack.us/img7/6455/s5003666c.jpg Ktoregos dnia zauważyłam jednak na nim malego pajaczka i zabijam gada ![]() Wyciagłam storczyka ze szkla i była pajeczynka i usunęłam ja i mam nadzieje ze zadnych szkodnikow w nim nie ma bo jest taaaaaki sliczny i od wyjątkowej osobki![]() Mysle ze za kilka dni wyciągnę na nowo go ze szkla i zobacze czy znow nie ma pajęczynki i OBY nie miał Zauwazylam ostatnio tez ze opadlo mu kilka paczkow i Niewiem czy to efekt aklimatyzacji???:confused : Kwiatek stoi tuz przy drzwiach od pokoju na biurku i co chwile ktos wchodzi i otwiera drzwi i wtedy kwiatki mu się ruszaja od wiatru spowodowanego ciągłym otwieraniem i zamykaniem..czy to może mieć cos wspolnego z opadaniem paczkow???![]() Troszki sie rozpisałam ![]() Mam nadzieję ze ktoś mi cos poradzi bo zalezy mi na tych roslinkach POZDRAWIAM!!!!!ps. dziewczyny jak sie wstawia zdjęcia??? bo umiem tylko linki wstawiac :-( a jak wstawiam zdjęcia to taaaaakie duże... prosze o pomoc
Edytowane przez MonisiaBartusia Czas edycji: 2009-03-16 o 21:22 |
|
|
|
#1237 |
|
Zakorzenienie
|
Monis sliczny ten nowy nabytek, tym ze mu paczki opadaja sie nie przejmuj on sie aklimatyzuje, chyba kada z nas to juz przeszla - na pocieszenie u mnie opadlo ponad 20 w jeden dzien
Wyjmij go z tej tuby, bedzie czul sie lepiej |
|
|
|
#1238 |
|
Przyczajenie
|
Norko dziekuje za odpowiedź
Chciałabym sie dowiedziec czegos wiecej na temat tego trzymania storczyka w worku z dziurkami Jak czesto i jak dlugo trzeba wietrzyc go w tej foli? kilka razy w ciagu dnia? i ile powinno trwać takie wietrzenie? i jak czesto wtedy do podlewac? i czy włożyć w chlodne miejsce? i czy go mocno przesuszać?![]() A co myslisz na temat tych pajeczynek w moim nowym nabytku od Mojego Skarbka? myslalam o tym zeby go wyciagnac ze szkła lecz tak slicznie sie prezentuje, ale chyba dla jego dobra go wyciagne![]() Byłabym zadowolona gdyby młody ładnie zakwitł Jak myslisz czy mikoryza da duze efekty?? I mam ogromne nadzieje ze matula przezyje lub chociaz wypusci nową młodą roślinke
|
|
|
|
#1239 |
|
Zakorzenienie
|
Z mikoryza to ja nie mialam do czynienia,moze dzeiwczyny tobie dopowiedza - one stosuja z efektami. Najlepiej jak bys w necie poszukala z tym workiem - ja to zastosowalam raz - po dlugiej kapieli, odkapanego wkladasz z doniczka do przezroczystego worka, najlepiej gumka zwiazac tak by sie balon zrobil i ponakluwac wykalaczka male dziurki w worku - chodzi o to by ten bez korzenny stwor mial wilgotne srodowisko - ale sie nie utopil dlatego wietrzysz - otwierasz worka na kilka minut by pare wodna usunac - ja tak wysiewam wszystko - pod folia wlasnie. Goscia podlewasz nie wczesniej jak podloze w doniczce bedzie suche - podobno w 2 miesiace powinnow zadzialac - u mnie kolega padl - byl po ziemi ogrodowej
Z ta oslonka - ladne to ale na moje te liscie ma takie powyginane, korzenie powietrzne ucisnione, brak wentylacji dla korzonkow i jak go wyciagasz to go niezle wymeczysz a one tak nie lubia dotykania, przestawiania - jeszcze mu cos utracisz, ulamiesz- zapytaj co inne gwiazdy mysla - najwyzej kup mu taka ladna szklana oslonke i tez git bedzie Do tego worka to ci podpowiem - ponawiercaj duzo dziurek w doniczce - lepsza wentylacja = mniejsze ryzyko gnicia korzeni i postaw ten caly worek w cieplym i jasnym miejscu - moze byc parapet z kaloryferem pod.
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-16 o 23:08 |
|
|
|
#1240 |
|
Rozeznanie
|
MonisiaBartusia - ja właśnie dziś dostałam mikoryzę i wstrzyknęłam rozdzielając między 5, zobaczę czy to da jakieś efekty
|
|
#1241 |
|
Raczkowanie
|
Zapodałam moim kwiatkom mikoryzę jakiś miesiąc temu (z Zielonego Domu) i przyznam szczerze, że nie widzę oszałamiających efektów
Niby puszczają jakieś nowe korzonki i nawet po listeczku, ale w żółwim tempie. Może to działa jakoś długofalowo i trzeba jeszcze cierpliwie poczekać Tylko, że ja niecierpliwa jestem i chciałabym od razu mieć tropikalną dżunglę Wiem, że to wątek storczykowy, ale pochwalę się takim ślicznym fiołeczkiem - moja latorośl przytargała wczoraj od babci. Obie uwielbiamy wszystko co ślicznie kwitnie, a dla mojego dziecka to jeszcze najlepiej jak kwitnie na różowo ![]() ![]()
|
|
|
|
#1242 |
|
Rozeznanie
|
Dawno mnie tu nie było widze że troche nowych storczykomaniaczek dołączyło
Adelo jak twoje rozmnażanie u mnie staneło w miejscu i nie wiem co z tym dalej zrobić ![]() a reszta moich kwiatuszków no cóż ostatni mi przekwita .3 wypusciły nowe liście ![]() mam nadzieje że tez coś fajnego upoluje w biedronce
|
|
|
|
#1243 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie! Mam w swoim dorobku 6 storczyków. Do tej pory wszystko było w porządku. Puszczały pędy, kwitły. Ale jakieś 2 - 3 miesiące temu 2 storczyki puściły piękne pędy, rosły, pąki i w pewnym momencie zaczęły żółknąć, marszczyć sie i opadać, w końcu wszystkie opadły, w jednym nawet liście stały sie wiotkie, pomarszczone. Miesiąc temu trzeci storczyc puścil pęd, pojawily sie pąki i teraz zauważyłam że już pierwszy żółknieje.
Może wiecie dlaczego tak sie dzieje i co moge z tym zrobić? Pozdrawiam.
|
|
#1244 |
|
Raczkowanie
|
miałam podobny problem, kupiłam storczyka, postawiłam go na parapecie, a po kilku dniach kwiaty które były już rozwinięte zaczęły się zwijać, myślałam ze po prostu przekwitają, ale gdy do tego doszło mięknięcie liści trochę się przestraszyłam i przestawiłam kwiatka na szafkę. W tym momęcie iście są piękne, jędrniejsze a kwiaty rozprostowały się i cieszą jeszcze moje oko
więc chyba było zagorąco mu od kaloryfera:/ albo było bardzo suche powietrze
|
|
|
|
#1245 |
|
Przyczajenie
|
Ale Norka z tą ziemią ogrodową to naprawde dałaś czadu![]() Opatentowałaś przepis na uśmiercenie storczyka: wystarczy go włożyc w zwykła ogrodniczą ziemie![]() a Jesli chodzi o szklaną tube to storczyk jak go wyciagam to leciutko wychodzi i jakos nie stawia oporów by wyjsc a co WY POZOSTAŁE DZIEWUSZKI myślicie o tej szklanej tubie?? Dla ułatwienia wklejam ponownie linka ![]() http://img7.imageshack.us/img7/6455/s5003666c.jpg Adelko17 rozdzieliłas mikoryze aż na 5 storczyków? Ja kupiłam mikoryze z MYKOFLORu i pisało ze starczy dla 1-2 roslinek wiec dałam na dwie roslinki.. Fakt ze to grzybnia wiec sie rozrasta i takie tam ale mysle ze wieksza dawka przyspieszy cały efekt mikoryzowy![]() ![]() Liwias uwierz mi ze ja tez jestem taka niecierpliwa i juz bym chciala miec prawdziwa dżungle i busz i wogole zielono ![]() Nawet zaznaczylam sobie w kalendarzu kiedy powinny byc te pierwsze efekty mikoryzy czyli nowe korzonki listki itp i nie moge sie doczekac ![]() Aha i sliczny fiołeczek ![]() Justyna27 mam malutka prosbe czy moglabys wstawic fotke z roslinka ktora atakuja tarczniki??Bo jestem ciekawa jak to wyglada i mam nadzieje ze nigdy takiego widoku nie zaznam na swoich slicznotkach ![]() ps i ponawiam prośbę czy ktos moze mi pomoc jak wstawia sie takie male ikonki zdjęć w odpowiedziach jak wy to robicie?? Bo jak ja wstawialam to jakies duuuuuze mi sie pojawiały....![]() POZDRAWIAM
![]() Edytowane przez MonisiaBartusia Czas edycji: 2009-03-17 o 15:45 |
|
|
|
#1246 |
|
Zakorzenienie
|
moje nabytki z obi
|
|
#1247 |
|
Raczkowanie
|
piekne- ten pierwszu jest taki sam jak moj- niestety teraz nie kwitnie, a ten drugi niesamowity gratuluje
|
|
|
|
#1248 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
|
|
#1249 |
|
Rozeznanie
|
nie mam zdieć jak to wyglądało u mnie ale znalazłam takie w necie, u mnie nie było tego aż tyle bo po 1 -3 na kwiatku. Dużo więcej miała paprotka i szeflera .Tarcznik to jest szkodnik ale w postaci takiego guzka i charakteryzuje sie tym że z rosliny sączą sie słotkie geste soki wiec napewno z niczym tego nie da sie pomylić.
|
|
|
|
#1250 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1251 |
|
Zakorzenienie
|
Jodie wspanialy ciapaty
Ucielam zaraz za czerwonym na galazce, zacynamonowalam i zobaczymy. Paki opadaja kiedy jest za suche powietrze i kiedy nie ma roznicy temperatury miedzy dniem i noca - czyli za cieplo w nocy i za sucho. Tak ja znalazlam na wielu forach -. moge link podrzucic.
|
|
|
|
#1252 |
|
Raczkowanie
|
MonisiaBartusia jak piszesz post to włącz zaawansowane opcje, na dole strony będą dodatkowe opcje i dołącz pliki. I już możesz wstawiać zdjęcia
Mam nadzieję, że pomogłam.Jodie ale fajny ten piegusek! |
|
|
|
#1253 |
|
Rozeznanie
|
justynko chodzi ci o nasionka? u mnie to cuś zżółkło całkiem hmmm ta torebka nasienna o;P i tak siedziała, ani nie pękła ni nic... wzięłam i ją rozwerałam i tak wrzuciłam do doniczki
e tam... nic z tego nie wyszło mi sie zdaje;/MonisiaBartusia - ja rozdzieliłam między 5, bo właśnie 5 miałam takich ledwo ledwo i mi nie zależy na jakimś oszałamiającym wzroście, tylko żeby zaczęły niektóre np. puszczać korzenie bo mam takie słabe co w ogóle nie chcą i te liście pomarszczone i słabe no diabli by wzieły
|
|
#1254 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazlam sposob na tarczniki na falkach - ufam tej stronie, odpowiadaja ci ze stwoarzyszenia chodowcow storczykow - Na tarczniki mam sprawdzony aerozol Provado Plus. Spryskiwać liście, omijając kwiaty i pąki. Można też w zamian zastosować brykiety "Tarcznik" do podłoża i obficie podlać wodą, aby zaczęły działać. http://www.orchidarium.pl/forum/read...hp?f=0&r=20690
|
|
|
|
#1255 |
|
Raczkowanie
|
Żadnych plam nie zauważyłam, może faktycznie chodzi o to suche powietrze, bo stały koło kaloryfera. Już je odstawiłam dalej, zobaczymy co będzie dalej.
Dziekuje
|
|
#1256 |
|
Wtajemniczenie
|
Jodie, na takiego ciapatego cały czas poluję i nie mogę znaleźć, śliczny
|
|
|
|
#1257 |
|
Raczkowanie
|
Ale cudeńka !!! Ja także mam w domu storczyki falenopsisy . Wprawdzie już przekwitły , ale marzyło mi się żeby powtórzyły kwitnienie . Teraz z pomocą Waszych bezcennych rad mam nadzieję że to będzie możliwe , ponieważ czytam każdy post bardzo uważnie .Wielkie dzięki ![]() ![]() ......................... .................. http:www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=311583 www.marita8e.fotosik.pl ......................... ................. |
|
|
|
#1258 |
|
Raczkowanie
|
Jakiś czas temu pisałam z rozpaczą, że mój storczyk tak długo pozostaje w stanie spoczynku, a ostatnio cos się dziać zaczyna, co prawda pęd kwiatowy wygląda jak wyglądał, za to urósł kolejny liść i chyba storczyk puszcza kolejny pęd kwiatowy. Dobrze mi się wydaje? Oto fotka
|
#1259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze ci sie wydaje BTW ja juz sie nie moge doczekac kiedy sie moje obudza spiochy....
|
|
#1260 |
|
Zakorzenienie
|
Matakow tak to ped - gratulejszons, teraz tylko nie dotykaj, nie przestawiaj poczekaj az bedzie na tyle dlugi by go do pionu do podporki postawic. Ale to jeszcze jakis miesiac - dwa. Za tydzien TZ wraca to zrobi mi fotke - u mnie zolty po chlodni nie tylko boczne ze starego pedu puszcza ale i nowy ped
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.

po szkole w czwartek
mam nadzieje że coś ciekawego będzie
co będzie to będzie, rozdzielanie porcji okazało się niemiłym doświadczeniem, bo do jednego pół strzykawki mi się wlało, a resztę musiałam jakoś podzielić na 4

Chyba sie za kolesia zbiore i to ostro 

) Teraz już się tym nie przejmuję ponieważ puszcza nową gałązkę z boku
Przypomne ze mialam w jednej doniczce matke i keika które były zrośnięte i chciałam im uciać korzonki i zasypac cynamonem ponieważ stan matki pogarszal się szybko…
a to fotka jak wyglądały przed operacja.
Młody wygłada ładnie lecz matula jakas taka bidulka…
Wyciagłam storczyka ze szkla i była pajeczynka i usunęłam ja i mam nadzieje ze zadnych szkodnikow w nim nie ma bo jest taaaaaki sliczny i od wyjątkowej osobki
Zauwazylam ostatnio tez ze opadlo mu kilka paczkow i Niewiem czy to efekt aklimatyzacji???:confused : Kwiatek stoi tuz przy drzwiach od pokoju na biurku i co chwile ktos wchodzi i otwiera drzwi i wtedy kwiatki mu się ruszaja od wiatru spowodowanego ciągłym otwieraniem i zamykaniem..czy to może mieć cos wspolnego z opadaniem paczkow???

Ja kupiłam mikoryze z MYKOFLORu i pisało ze starczy dla 1-2 roslinek wiec dałam na dwie roslinki..
Aha i sliczny fiołeczek