Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-16, 15:13   #1231
adela17
Rozeznanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

ja też się wybieram do biedronki po szkole w czwartek mam nadzieje że coś ciekawego będzie po za tym dostałam dziś mikoryzę i każdego potraktowałam sie znaczy 5 potraktowałam co będzie to będzie, rozdzielanie porcji okazało się niemiłym doświadczeniem, bo do jednego pół strzykawki mi się wlało, a resztę musiałam jakoś podzielić na 4

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 15:38   #1232
norka27
Zakorzenienie

Liwias pozazdroscic tylko, wspanialosc Adela trzymam kciuki za kwiatuchy no i za polowanie Biedronkowe
Isis z tego co piszesz to mi wlasnie pasuje do welnowca - rosa miodowa, welno klaczki, zachamowanie wzrostu - usmiercil nowy ped kwiatowy, ale robaka zlapalam tylko 1- taki srebrno bialy siedzial sobie w bialej watolince - i nic wiecej tam sie nie rusza Chyba sie za kolesia zbiore i to ostro Madziu ta doniczka to juz byla z roslinka - to jest miniaturka i ma taki malenki system korzeniowy ze dolaczyli doniczke do niej

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-03-16 o 15:39
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 16:01   #1233
adela17
Rozeznanie

ojj tak w biedronce powiedziałam że jeśli zobaczę jakieś cudo to kupię, bo zwykłe nie warto ;P
a co do wełnowców ja też miałam na kolorowym jednego ;/ złapałam pod liściem i uśmierciłam drania... żadnych szkód nie narobił na szczęście ;P przetarłam wodą z ludwikiem i już nie widzę by jakiś był) u mnie nie ma zbytnio jakiegoś robactwa... na początku miałam takie małe meszki w wodzie - osłonce ale po zmienieniu podłoża już nie było

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-03-16, 16:40   #1234
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Liwias pozazdroscic tylko, wspanialosc Adela trzymam kciuki za kwiatuchy no i za polowanie Biedronkowe
Isis z tego co piszesz to mi wlasnie pasuje do welnowca - rosa miodowa, welno klaczki, zachamowanie wzrostu - usmiercil nowy ped kwiatowy, ale robaka zlapalam tylko 1- taki srebrno bialy siedzial sobie w bialej watolince - i nic wiecej tam sie nie rusza Chyba sie za kolesia zbiore i to ostro Madziu ta doniczka to juz byla z roslinka - to jest miniaturka i ma taki malenki system korzeniowy ze dolaczyli doniczke do niej
to sprawdz jeszcze pod liśćmi i w załamaniach lisci... czy ich więcej nie ma... czasem sa naprawde drobniusieńkie...
a wystarczy je potem zebrac płynem z ludwikiem , tak jak adela już wspominała

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:03   #1235
Ewuśka69
Raczkowanie

Hej dziewczyny. Jestem w tym wątku i temacie nowa ale chce się podzielić i zasięgnąć rady No więc, dwa tygodnie temu kupiłam storczyka. Był w promocji w Intermarche za 19,99 . Trochę się zmartwiłam kiedy odpadły mu wszystkie pączki (pożółkły i odpadły, chyba zmarzł po drodze kiedy go niosłam do domu ) Teraz już się tym nie przejmuję ponieważ puszcza nową gałązkę z boku Jest to biały Phalaenopsis z żółtym środkiem, stoi w oknie ukierunkowanym na wschód. Martwi mnie to co mam z nim zrobić latem ?Słońce pewnie będzie mocno przypiekać. Czy one to wytrzymają?
Ewuśka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:59   #1236
MonisiaBartusia
Przyczajenie

CZEŚĆ DZIEWCZYNY!!!

Miałam zdać relacje z reanimacji storczyka i wstrzymałam się z tym kilka dni żeby dzis moc opisac dodatkowo jak potoczyły się losy roślinek Przypomne ze mialam w jednej doniczce matke i keika które były zrośnięte i chciałam im uciać korzonki i zasypac cynamonem ponieważ stan matki pogarszal się szybko… a to fotka jak wyglądały przed operacja.
http://img262.imageshack.us/img262/2637/s5003614.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/2630/s5003615.jpg

a oto zdjęcie jak kiedyś slicznie kwitnąl kwiatuszek...
http://img9.imageshack.us/img9/6769/s5000662.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/2122/s5000651.jpg

No a teraz mały przebieg No wiec wyciagłam je z doniczki i ku mojemu zdziwieniu obie roślinki były już rozdzielone wiec postanowilam je przesadzic do osobnych doniczek Oto zdjęcie korzonków młodego. Matki korzenie nie robilam ponieważ po ucięciu zostało ich tyle co nic…
http://img10.imageshack.us/img10/7739/s5003624.jpg

Po Przesadzeniu ich przez 2 tygodnie były niepodlewane. W dniu 9 marca dałam małemu mikoryze i czekam na efekty co będzie się z nim dziac Młody wygłada ładnie lecz matula jakas taka bidulka… Musiałam jej liscie poucinac bo były jakies plamki…i na dodatek jeden lisc ten od dolu robi się zolty….. oto fotki…… Proszę poradzcie mi cos bo on tak pięknie kwitnal..
http://img24.imageshack.us/img24/7950/s5003685.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/7936/s5003686.jpg

a tak wygląda dziś młody i jego korzenie jak myslicie będzie cos z niego??
http://img256.imageshack.us/img256/36/s5003656.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/6444/s5003654.jpg
http://img9.imageshack.us/img9/4681/s5003655.jpg

A teraz cos na osłodę Oto sliczny storczyk który dostalam od mojego Ukochanego na dzien Kobiet (niestety aparat cos się mi psuje momentami i dlatego takie pasiaste te zdjęcia) śliczny prawda??
http://img7.imageshack.us/img7/6455/s5003666c.jpg

Ktoregos dnia zauważyłam jednak na nim malego pajaczka i zabijam gadaWyciagłam storczyka ze szkla i była pajeczynka i usunęłam ja i mam nadzieje ze zadnych szkodnikow w nim nie ma bo jest taaaaaki sliczny i od wyjątkowej osobki Mysle ze za kilka dni wyciągnę na nowo go ze szkla i zobacze czy znow nie ma pajęczynki i OBY nie miał Zauwazylam ostatnio tez ze opadlo mu kilka paczkow i Niewiem czy to efekt aklimatyzacji???:confused : Kwiatek stoi tuz przy drzwiach od pokoju na biurku i co chwile ktos wchodzi i otwiera drzwi i wtedy kwiatki mu się ruszaja od wiatru spowodowanego ciągłym otwieraniem i zamykaniem..czy to może mieć cos wspolnego z opadaniem paczkow???
Troszki sie rozpisałam Mam nadzieję ze ktoś mi cos poradzi bo zalezy mi na tych roslinkach POZDRAWIAM!!!!!

ps. dziewczyny jak sie wstawia zdjęcia??? bo umiem tylko linki wstawiac :-( a jak wstawiam zdjęcia to taaaaakie duże... prosze o pomoc

Edytowane przez MonisiaBartusia
Czas edycji: 2009-03-16 o 21:22
MonisiaBartusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 22:03   #1237
norka27
Zakorzenienie

Monis sliczny ten nowy nabytek, tym ze mu paczki opadaja sie nie przejmuj on sie aklimatyzuje, chyba kada z nas to juz przeszla - na pocieszenie u mnie opadlo ponad 20 w jeden dzien Wyjmij go z tej tuby, bedzie czul sie lepiej Jesli chodzi o twoje blizniaki to mlody calkiem niezle, da rade ale ten drugi raczej nie, biedny taki jest ale daj mu szanse, a noz widelec... strone do tylu mialysmy podobna historie i tam kilka linkow zalaczylam do bezlistnych falenopsisow - moze zamkniecie go w worku z dziurka bby mu pomoglo? Tyle ze go trzeba codziennie wietrzyc - zrobisz mu taka szklarnie z duza wilgotnoscia w ten sposob. Czasem tak bywa ze jak storczyk umiera puszcza keika, taka metoda ratunku dla genow - ciesz sie ze ten drugi zyje - bedzie identyczna kopia pierwszego.
Stary 2009-03-16, 22:33   #1238
MonisiaBartusia
Przyczajenie

Norko dziekuje za odpowiedź
Chciałabym sie dowiedziec czegos wiecej na temat tego trzymania storczyka w worku z dziurkami Jak czesto i jak dlugo trzeba wietrzyc go w tej foli? kilka razy w ciagu dnia? i ile powinno trwać takie wietrzenie? i jak czesto wtedy do podlewac? i czy włożyć w chlodne miejsce? i czy go mocno przesuszać?
A co myslisz na temat tych pajeczynek w moim nowym nabytku od Mojego Skarbka? myslalam o tym zeby go wyciagnac ze szkła lecz tak slicznie sie prezentuje, ale chyba dla jego dobra go wyciagne

Byłabym zadowolona gdyby młody ładnie zakwitł Jak myslisz czy mikoryza da duze efekty?? I mam ogromne nadzieje ze matula przezyje lub chociaz wypusci nową młodą roślinke
Stary 2009-03-16, 22:59   #1239
norka27
Zakorzenienie

Z mikoryza to ja nie mialam do czynienia,moze dzeiwczyny tobie dopowiedza - one stosuja z efektami. Najlepiej jak bys w necie poszukala z tym workiem - ja to zastosowalam raz - po dlugiej kapieli, odkapanego wkladasz z doniczka do przezroczystego worka, najlepiej gumka zwiazac tak by sie balon zrobil i ponakluwac wykalaczka male dziurki w worku - chodzi o to by ten bez korzenny stwor mial wilgotne srodowisko - ale sie nie utopil dlatego wietrzysz - otwierasz worka na kilka minut by pare wodna usunac - ja tak wysiewam wszystko - pod folia wlasnie. Goscia podlewasz nie wczesniej jak podloze w doniczce bedzie suche - podobno w 2 miesiace powinnow zadzialac - u mnie kolega padl - byl po ziemi ogrodowej Z ta oslonka - ladne to ale na moje te liscie ma takie powyginane, korzenie powietrzne ucisnione, brak wentylacji dla korzonkow i jak go wyciagasz to go niezle wymeczysz a one tak nie lubia dotykania, przestawiania - jeszcze mu cos utracisz, ulamiesz- zapytaj co inne gwiazdy mysla - najwyzej kup mu taka ladna szklana oslonke i tez git bedzie Do tego worka to ci podpowiem - ponawiercaj duzo dziurek w doniczce - lepsza wentylacja = mniejsze ryzyko gnicia korzeni i postaw ten caly worek w cieplym i jasnym miejscu - moze byc parapet z kaloryferem pod.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-03-16 o 23:08
Stary 2009-03-17, 00:17   #1240
adela17
Rozeznanie

MonisiaBartusia - ja właśnie dziś dostałam mikoryzę i wstrzyknęłam rozdzielając między 5, zobaczę czy to da jakieś efekty

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-03-17, 08:56   #1241
liwias
Raczkowanie

Zapodałam moim kwiatkom mikoryzę jakiś miesiąc temu (z Zielonego Domu) i przyznam szczerze, że nie widzę oszałamiających efektów Niby puszczają jakieś nowe korzonki i nawet po listeczku, ale w żółwim tempie. Może to działa jakoś długofalowo i trzeba jeszcze cierpliwie poczekać Tylko, że ja niecierpliwa jestem i chciałabym od razu mieć tropikalną dżunglę
Wiem, że to wątek storczykowy, ale pochwalę się takim ślicznym fiołeczkiem - moja latorośl przytargała wczoraj od babci.
Obie uwielbiamy wszystko co ślicznie kwitnie, a dla mojego dziecka to jeszcze najlepiej jak kwitnie na różowo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fiołeczek.jpg (73,3 KB, 13 załadowań)
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 14:17   #1242
justyna27
Rozeznanie

Dawno mnie tu nie było widze że troche nowych storczykomaniaczek dołączyło

Adelo jak twoje rozmnażanie u mnie staneło w miejscu i nie wiem co z tym dalej zrobić

a reszta moich kwiatuszków no cóż ostatni mi przekwita .3 wypusciły nowe liście no i walcze z tarcznikami bo mi kwiaty atakują i to nie tylko storczyki

mam nadzieje że tez coś fajnego upoluje w biedronce
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 14:36   #1243
manekinka
Raczkowanie

Witajcie! Mam w swoim dorobku 6 storczyków. Do tej pory wszystko było w porządku. Puszczały pędy, kwitły. Ale jakieś 2 - 3 miesiące temu 2 storczyki puściły piękne pędy, rosły, pąki i w pewnym momencie zaczęły żółknąć, marszczyć sie i opadać, w końcu wszystkie opadły, w jednym nawet liście stały sie wiotkie, pomarszczone. Miesiąc temu trzeci storczyc puścil pęd, pojawily sie pąki i teraz zauważyłam że już pierwszy żółknieje.
Może wiecie dlaczego tak sie dzieje i co moge z tym zrobić?
Pozdrawiam.
Stary 2009-03-17, 14:57   #1244
paulaaaa
Raczkowanie

miałam podobny problem, kupiłam storczyka, postawiłam go na parapecie, a po kilku dniach kwiaty które były już rozwinięte zaczęły się zwijać, myślałam ze po prostu przekwitają, ale gdy do tego doszło mięknięcie liści trochę się przestraszyłam i przestawiłam kwiatka na szafkę. W tym momęcie iście są piękne, jędrniejsze a kwiaty rozprostowały się i cieszą jeszcze moje oko więc chyba było zagorąco mu od kaloryfera:/ albo było bardzo suche powietrze
paulaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 15:40   #1245
MonisiaBartusia
Przyczajenie

Norko zrobie tak jak mowisz z tym ponakłuwanym workiem Staruszka byla kapana tydzien temu jakos i nadal ma mokre podłoze wie wloze ja do woreczka i obok kaloryferka i codzienne wietrzenie i WIERZE ze to cos da i cos sie narodzi Ale Norka z tą ziemią ogrodową to naprawde dałaś czadu Opatentowałaś przepis na uśmiercenie storczyka: wystarczy go włożyc w zwykła ogrodniczą ziemie a Jesli chodzi o szklaną tube to storczyk jak go wyciagam to leciutko wychodzi i jakos nie stawia oporów by wyjsc a co WY POZOSTAŁE DZIEWUSZKI myślicie o tej szklanej tubie?? Dla ułatwienia wklejam ponownie linka
http://img7.imageshack.us/img7/6455/s5003666c.jpg

Adelko17 rozdzieliłas mikoryze aż na 5 storczyków? Ja kupiłam mikoryze z MYKOFLORu i pisało ze starczy dla 1-2 roslinek wiec dałam na dwie roslinki.. Fakt ze to grzybnia wiec sie rozrasta i takie tam ale mysle ze wieksza dawka przyspieszy cały efekt mikoryzowy

Liwias uwierz mi ze ja tez jestem taka niecierpliwa i juz bym chciala miec prawdziwa dżungle i busz i wogole zielono Nawet zaznaczylam sobie w kalendarzu kiedy powinny byc te pierwsze efekty mikoryzy czyli nowe korzonki listki itp i nie moge sie doczekac Aha i sliczny fiołeczek

Justyna27 mam malutka prosbe czy moglabys wstawic fotke z roslinka ktora atakuja tarczniki??Bo jestem ciekawa jak to wyglada i mam nadzieje ze nigdy takiego widoku nie zaznam na swoich slicznotkach

ps i ponawiam prośbę czy ktos moze mi pomoc jak wstawia sie takie male ikonki zdjęć w odpowiedziach jak wy to robicie?? Bo jak ja wstawialam to jakies duuuuuze mi sie pojawiały....
POZDRAWIAM
i różyczki dla wszystkich posiadaczek storczykow

Edytowane przez MonisiaBartusia
Czas edycji: 2009-03-17 o 15:45
Stary 2009-03-17, 17:10   #1246
jodie
Zakorzenienie

moje nabytki z obi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kwiat2009 001.jpg (54,3 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kwiat2009 002.jpg (54,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kwiat2009 008.jpg (61,3 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kwiat2009 009.jpg (76,2 KB, 42 załadowań)
Stary 2009-03-17, 17:20   #1247
gelatynka
Raczkowanie

piekne- ten pierwszu jest taki sam jak moj- niestety teraz nie kwitnie, a ten drugi niesamowity gratuluje
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 17:36   #1248
jodie
Zakorzenienie

dziękuję
Stary 2009-03-17, 18:54   #1249
justyna27
Rozeznanie

nie mam zdieć jak to wyglądało u mnie ale znalazłam takie w necie, u mnie nie było tego aż tyle bo po 1 -3 na kwiatku. Dużo więcej miała paprotka i szeflera .Tarcznik to jest szkodnik ale w postaci takiego guzka i charakteryzuje sie tym że z rosliny sączą sie słotkie geste soki wiec napewno z niczym tego nie da sie pomylić.
Stary 2009-03-17, 18:56   #1250
justyna27
Rozeznanie

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tarczniki2.jpg (25,4 KB, 45 załadowań)
Stary 2009-03-17, 19:08   #1251
norka27
Zakorzenienie

Jodie wspanialy ciapaty Liwias - ja tam fiolki uwielbiam, sama mam w domu kilka - parapetowy szkodnik postanowil jednemu pomoc ostatnio zwalajaca na podloge Dziewczyny ja nie chce straszyc bo opadanie pakow w ten sposob moze byc wywolane bakterioza lub wirusem albo zla gospodarka wodno swietlna. Jezeli ma wirusa poogladaj liscie i podstawe rosliny czy nie ma dziwnych plamek, kropek, nadzerek itp. U mnie wirusowy zabijala wlasny kwiatostan a ten z fytoftoroza wlasnie usmiercil jedna z galazek z kwiatostanem - przez noc, i dobiera sie do drugiej Ucielam zaraz za czerwonym na galazce, zacynamonowalam i zobaczymy. Paki opadaja kiedy jest za suche powietrze i kiedy nie ma roznicy temperatury miedzy dniem i noca - czyli za cieplo w nocy i za sucho. Tak ja znalazlam na wielu forach -. moge link podrzucic.
Stary 2009-03-17, 19:10   #1252
liwias
Raczkowanie

MonisiaBartusia jak piszesz post to włącz zaawansowane opcje, na dole strony będą dodatkowe opcje i dołącz pliki. I już możesz wstawiać zdjęcia Mam nadzieję, że pomogłam.
Jodie ale fajny ten piegusek!
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 19:21   #1253
adela17
Rozeznanie

justynko chodzi ci o nasionka? u mnie to cuś zżółkło całkiem hmmm ta torebka nasienna o;P i tak siedziała, ani nie pękła ni nic... wzięłam i ją rozwerałam i tak wrzuciłam do doniczki e tam... nic z tego nie wyszło mi sie zdaje;/

MonisiaBartusia - ja rozdzieliłam między 5, bo właśnie 5 miałam takich ledwo ledwo i mi nie zależy na jakimś oszałamiającym wzroście, tylko żeby zaczęły niektóre np. puszczać korzenie bo mam takie słabe co w ogóle nie chcą i te liście pomarszczone i słabe no diabli by wzieły

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-03-17, 19:44   #1254
norka27
Zakorzenienie

Znalazlam sposob na tarczniki na falkach - ufam tej stronie, odpowiadaja ci ze stwoarzyszenia chodowcow storczykow - Na tarczniki mam sprawdzony aerozol Provado Plus. Spryskiwać liście, omijając kwiaty i pąki. Można też w zamian zastosować brykiety "Tarcznik" do podłoża i obficie podlać wodą, aby zaczęły działać. http://www.orchidarium.pl/forum/read...hp?f=0&r=20690
Stary 2009-03-17, 21:58   #1255
manekinka
Raczkowanie

Żadnych plam nie zauważyłam, może faktycznie chodzi o to suche powietrze, bo stały koło kaloryfera. Już je odstawiłam dalej, zobaczymy co będzie dalej.
Dziekuje
Stary 2009-03-17, 23:13   #1256
la primavera
Wtajemniczenie

Jodie, na takiego ciapatego cały czas poluję i nie mogę znaleźć, śliczny
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-17, 23:34   #1257
marita8a
Raczkowanie

GG do marita8a
Smile Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez jodie Pokaż wiadomość
moje nabytki z obi
Ale cudeńka !!! Ja także mam w domu storczyki falenopsisy . Wprawdzie już przekwitły , ale marzyło mi się żeby powtórzyły kwitnienie . Teraz z pomocą Waszych bezcennych rad mam nadzieję że to będzie możliwe , ponieważ czytam każdy post bardzo uważnie .
Wielkie dzięki

......................... .................. ......................... ..............

http:www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=311583
www.marita8e.fotosik.pl

......................... ................. ......................... ..............
marita8a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 10:47   #1258
matakow
Raczkowanie

Jakiś czas temu pisałam z rozpaczą, że mój storczyk tak długo pozostaje w stanie spoczynku, a ostatnio cos się dziać zaczyna, co prawda pęd kwiatowy wygląda jak wyglądał, za to urósł kolejny liść i chyba storczyk puszcza kolejny pęd kwiatowy. Dobrze mi się wydaje? Oto fotka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyk.jpg (37,0 KB, 56 załadowań)
matakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 10:51   #1259
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
Napisane przez matakow Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu pisałam z rozpaczą, że mój storczyk tak długo pozostaje w stanie spoczynku, a ostatnio cos się dziać zaczyna, co prawda pęd kwiatowy wygląda jak wyglądał, za to urósł kolejny liść i chyba storczyk puszcza kolejny pęd kwiatowy. Dobrze mi się wydaje? Oto fotka

dobrze ci sie wydaje..
BTW ja juz sie nie moge doczekac kiedy sie moje obudza spiochy....

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-18, 11:09   #1260
norka27
Zakorzenienie

Matakow tak to ped - gratulejszons, teraz tylko nie dotykaj, nie przestawiaj poczekaj az bedzie na tyle dlugi by go do pionu do podporki postawic. Ale to jeszcze jakis miesiac - dwa. Za tydzien TZ wraca to zrobi mi fotke - u mnie zolty po chlodni nie tylko boczne ze starego pedu puszcza ale i nowy ped Mam problemy z tym makro w aparacie - takie rozmazane foty robi Moja metoda na ped kwiatowy - robimy zime - pokoj z nizsza temperatura - wylaczamy na noc kaloryfer i zamykamy pokoj, rano pokoj otwieramy - kuchnnia dla przykladu - podlewamy oszczednie - tak raz na 14 dni, bez nawozow i tak z 3 do 5 tygodni. Czasem wspomaga opornych
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości