![]() |
#1231 |
Konto usunięte
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
ja mam teraz w miare lajtowe, ekonomiczno społeczne które sa podobne dość do angielskich, patologia u mnie była z zakresu medycznego xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1232 |
Zadomowienie
|
Ja teraz z jednej strony pnjr u się nie boję bo babka nas ciśnie i jestem trochę wykończona. A najbardziej boję się literatury jak zwykle.
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1233 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jednakże na razie wciąż mam zamiar studia kontynuować. Mam wrażenie, że moja wiedza po samym licencjacie jest wciąż zbyt mała. Z drugiej strony zależy mi jeszcze na kontynuowaniu studiów. Paradoksalnie, gdyż coraz bardziej mnie męczą. Cytat:
Linka_12, a jak oceniasz zmianę uniwersytetu? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1234 |
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46461961]
Linka_12, a jak oceniasz zmianę uniwersytetu?[/QUOTE] Bardzo pozytywnie! Oczywiście UJ ma swoje wady , ale jest o wiele lepiej niż na Uś. Przede wszystkim - PNJR jest na naprawdę wysokim poziomie (mamy zajęcia z nativem!) - mam wrażenie że moja znajomość języka rozwinęła się bardziej niż przez cały licencjat. Zaskoczona jestem literaturaw - prowadzi ją babka, która jest ewidentnie zakochana w całym temacie. Nie zrobiło to ze mnie fana literatury jako przedmiotu, ale sprawiło, że wykłady nie są nudne. Od samego początku było wiaromo, że będą cztery specjalizacje i nie było żadnych problemów z ich organizacją. I żaden prowadzący nie olewa swoich zajęć, jak to miało miejsce na Uś. Naprawdę żałuję, że od początku nie poszłam na Uj, bo wiedza ludzi stąd jest o wiele większa niż moja i muszę niekiedy dużo nadrabiac. Ale i tak było warto Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1235 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Już nie będę wspominać o tym, jak sama żałuję, że jednak nie zdecydowałam się na UJ pomimo dostania się ![]() Na mgr naprawdopodobniej zostaję na UŚ. Nie ze względu na poziom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1236 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46461961]Hmm, trochę szkoda, że z tym kierunkiem to taki niewypał. Mnie jednak wciąż na kierunki ekonomiczne ciągnie i czasem gdzieś cicho odezwie się jakiś chochlik z rzuć tę cholerną filo
![]() Jednakże na razie wciąż mam zamiar studia kontynuować. Mam wrażenie, że moja wiedza po samym licencjacie jest wciąż zbyt mała. Z drugiej strony zależy mi jeszcze na kontynuowaniu studiów. Paradoksalnie, gdyż coraz bardziej mnie męczą. Hmm, współczuję trochę tych tematów, zwłaszcza jeśli są realizowane bardzo szczegółowo. Moje w tym semestrze to żal komedia, jeśli chodzi o 3 rok. [/QUOTE] Jeśli przez cały semestr nie było żadnego kolokwium, wejściówki, jakiejkolwiek pracy pisemnej czy ustnej, to raczej znak, że niczego się nie nauczę. Ja wolę pracować od początku, bo nie dość, że się uczę nowych rzeczy, to wpadam w rytm i przed sesją nie ma zaskoczenia, że jednak trzeba coś przeczytać ![]() I to jak szczegółowo.... Nie wiem w ogóle kto wymyślił taki program. A ja tam już nie wiążę ze swoim kierunkiem żadnych nadziei. Nikt nawet nie stara się dostrzec potencjału, jaki mogę mieć. Nikt nie chce docenić pracy i zaangażowania. Pogodziłam się z tym, że pracy takiej jak chcę nie znajdę. Także póki co szukam czegokolwiek, a jak w końcu uwolnię się od studiów, to może znajdę coś bardziej konkretnego i pozwalającego samodzielnie się utrzymać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1237 |
Zakorzenienie
|
A ja na UW to jakas porażka, poziom mizerny i ostatnio stwierdziłam, że w sumie na zajęciach niczego nowego się nie nauczyłam. Moja znajomośc języka to wyłacznie zasługa mojej ciężkiej pracy a nie tegoż uniwersytetu. Ale serio poziom na UW mnie rozwalił :p
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1238 |
Zadomowienie
|
Mi tam od początku powtarzali że jak chcę się nauczyć języka to mam iść na kurs a nie na filo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1239 |
Zakorzenienie
|
Ktoś może wie, czy jeżeli mam podanych do wyboru kilku doktorów/profesorów do prowadzenia seminarium licencjackiego, to czy jeżeli jakiemuś doktorowi, który nie był podany na liście, spodobałby się mój temat i zgodziłby się mnie poprowadzić, to uczelnia poszłaby na coś takiego?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1240 |
Zadomowienie
|
A rozmawiałaś już z nim o tym? Wątpię, żeby dali Ci osobnego promotora. Mój rok próbował poszerzyć listę dostępnych promotorów, ale można było tylko wymienić. Jeżeli byłoby więcej chętnych, możecie prosić o wymianę.
![]() |
#1241 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1242 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A aktualnie zapisałam się do gościa, który tak przynudza ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1244 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja dzisiaj odpadam - siedzę, coś piszę, coś się uczę i z każdą chwilą stwierdzam, że chyba jednak mogłam sobie darować tą magisterkę. Oczywiście jest tu świetnie, ale ogólnie czuję się strasznie "wypalona" przez tą filologię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1245 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój promotor jest językoznawcą, a wyraził zgodę na pisanie u niego prac z przekładoznawstwa, z zastrzeżeniem, że sprawdzi tylko formę, nie kontent.
Edytowane przez mell002 Czas edycji: 2014-05-25 o 23:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1246 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, brała któraś z was czynną dziekankę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1247 |
Wtajemniczenie
|
Cześć, czy któraś z Was studiuje może na Uniwersytecie Wrocławskim? Chodzi mi o filologię słowiańską, stopień magisterski. Czy jest tam trudno się dostać? Czy jest dużo chętnych? Z tego co zauważyłam, wymagania rekrutacyjne są proste, więc sądzę, że z dostaniem nie powinno być problemu, ale jednak ktoś kto tam studiuje/ował, mógłby mnie uspokoić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1248 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Najbardziej bawi mnie fakt, że na magisterce chciałabym się przyłożyć, a nie potrafię przyłożyć się już teraz. Mam tak różnorodne odczucia w stosunku do tych studiów i tak często zmieniające się, że sama nie wiem, co tak naprawdę o nich myśleć ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1249 |
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46657333]Linka_12, nie pocieszę Cię, bo jak sama wiesz, swój prywatny kryzys mam od drugiego roku, ale z drugiej strony jesteś już na magisterce i raz dwa i wszystko będzie za Tobą. Nie wiem jak w Twoim wypadku, ale ja pewnie żałowałabym, że na magisterkę się nie zdecydowałam.
Najbardziej bawi mnie fakt, że na magisterce chciałabym się przyłożyć, a nie potrafię przyłożyć się już teraz. Mam tak różnorodne odczucia w stosunku do tych studiów i tak często zmieniające się, że sama nie wiem, co tak naprawdę o nich myśleć ![]() Taaa. Szczerze mówiąc to pomimo tego, że te studia tutaj były lepsze niż te na UŚ to w ostatni weekend je rzuciłam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1250 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po Twojej myśli! A propos podkreślonego - powiem szczerze, że w moim wypadku zastanawiam się, czy rzucenie studiów nie podziałałoby na mnie jeszcze bardziej depresyjnie niż studiowanie na naszym boskim wydziale ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1251 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46658500]Ha, zatem życzę powodzenia!
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po Twojej myśli! A propos podkreślonego - powiem szczerze, że w moim wypadku zastanawiam się, czy rzucenie studiów nie podziałałoby na mnie jeszcze bardziej depresyjnie niż studiowanie na naszym boskim wydziale ![]() Ja poszłam na mgr z jednego tylko powodu - aby jeszcze 'tylko' dwa lata się pomęczyć na studiach i dać sobie spokój z nauką ![]() Wiem, że zmiana studiów nic by nie dała, bo na żadnym kierunku i tak nie nauczyłabym się w takim stopniu, w jakim bym oczekiwała. Łudziłam się, że jak pójdę na studia to posiądę jakąś tajemną wiedzę, która otworzy mi wrota i pozwoli wejść na rynek pracy. O ja naiwna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1252 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1254 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bardzo się cieszę, że nie poszłam na takie studia. Obrzydziłyby mi całą Szwecję, cały język i na pewno nie chciałabym tam jechać w najbliższym czasie. Tak się stało właśnie z językiem rosyjskim, który bardzo lubiłam i chciałam związać z nim przyszłość. Po 4 latach bezsensownych studiów, wkuwania definicji, czytania tekstów o Rosji bez możliwości obejrzenia jej 'na żywo', rozmawiania o pogodzie i florze Australii oraz czytaniu książek tylko ze spisu uczelnianego, uważam że studia skutecznie zabiły we mnie pociąg do tego języka. Nie nauczyłam się języka używanego w zwykłych i bardziej zaawansowanych konwersacjach, nie nauczyłam się tłumaczyć, nie nauczyłam się biegle mówić, czytać i pisać... Dlatego języka, który przyda mi się do pracy/rozmowy/życia chcę nauczyć się sama, bądź z pomocą osoby, która faktycznie nauczy mnie tego, czego chcę. Nie polecę nikomu studiów filologicznych, kto będzie liczył na to, że opanuje język do swobodnej konwersacji i dzięki niemu będzie mógł podbić świat i rynek pracy. W Polsce bardziej pożądany jest pracownik, który ukończył kurs językowy poparty certyfikatem, niż osoba po studiach filologicznych. To przykre, bo jakby na to nie patrzeć, 5 lat zmarnowanych, ale nic już na to nie poradzimy. Mogę powiedzieć, że znam to z doświadczenia, bo prawie od roku szukam pracy i nikt nie uważa mojego wykształcenia i znajomości języka za atut. Szybciej przyjmą do biura kogoś, kto odbył bezpłatny 2dniowy kurs na operatora czegośtam. Ja pewnie nie zmieniłabym wyboru kierunku studiów, bo po wszystkich jest takie samo bagno. Ale wyjechać chcę i liczę, że mi się to uda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1256 |
Zakorzenienie
|
Ja już właśnie napisałam pracę licencjacką i teraz uczę się do egzaminów, a potem obrona. I jestem w kropce... uciekać z tej uczelni ... czy zostać i wytrzymać jeszcze te dwa lata...? Jak myślicie? <studiuję filologię germańską>. Planowałam iść na magisterkę na pedagogikę a dokładnie edukacja przez sztukę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też chciałam zostać nauczycielem ![]() Później chciałam być po prostu lektorem ![]() Teraz chcę zostać kimkolwiek, byleby dali mi za to pieniądze, za które coś zjem, zapłacę za mieszkanie i jeszcze wystarczy mi na rozrywkę. A co do kierunku - trudno doradzić. Ja pociągnęłam to samo, bo wszystkie kierunki to syf, ale jak Cię kręci ta edukacja przez sztukę, to może lepiej zmienić, niż 'gnić' dwa lata na filo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1258 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na czym też się można przejechać jak nativ swoją pracę olewa, z czym się kiedyś spotkałam. U mnie studia nie zabiły miłości do języka rosyjskiego ale do literatury już tak. Po trzech latach czytania tekstów tylko ze spisu lektur bo na resztę nie było czasu już nie mogę patrzeć na jakikolwiek dłuższy tekst napisany cyrylicą. Mam nadzieję że mi to przejdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1259 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1260 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:32.