Hejsterskie filolożki - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-14, 21:34   #1231
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Hejsterskie filolożki

ja mam teraz w miare lajtowe, ekonomiczno społeczne które sa podobne dość do angielskich, patologia u mnie była z zakresu medycznego xd
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 07:14   #1232
linka_12
Zadomowienie

Ja teraz z jednej strony pnjr u się nie boję bo babka nas ciśnie i jestem trochę wykończona. A najbardziej boję się literatury jak zwykle.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

----
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 08:16   #1233
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Aaaa, bo ja zapomniałam się pochwalić, że w styczniu porzuciłam drugi kierunek Nie to, żebym nie dawała sobie rady, czy coś, ale wszystko było realizowane 'po łebkach', nikt mnie niczym nie zainteresował, nie trzeba było się niczego uczyć. Stwierdziłam, że za bezwartościowy papier, który nie da mi żadnej wiedzy nie będę tak słono bulić z kieszeni mej rodzicielki i się pożegnałam z wydziałem ekonomii :P

A u nas luz. Po sesji zimowej zakończyłam literaturę (w końcu! czekałam na to 3,5 roku...), mam zebrany materiał do pracy mgr i w tym miesiącu mam zamiar zacząć ją pisać W tej sesji mam tylko egzamin z pnjr, ale z takiego byczego materiału, że aż niemożliwe, że na 4 roku jest taki nawał tematów.

Ogólnie nie jest źle, ale pracy dalej nie znalazłam przez syfny plan... Dlatego pragnę już skończyć te studia i iść normalnie do pracy. O ile oczywiście ją znajdę, bo wysyłam już dobre pół roku swoje CV wszędzie i niby zapraszają mnie na rozmowy, ale nic z tego nie wychodzi... Plany dotyczące wyjazdu za granicę 'za chlebem' stają się, niestety, coraz bardziej realne.
Hmm, trochę szkoda, że z tym kierunkiem to taki niewypał. Mnie jednak wciąż na kierunki ekonomiczne ciągnie i czasem gdzieś cicho odezwie się jakiś chochlik z rzuć tę cholerną filo
Jednakże na razie wciąż mam zamiar studia kontynuować. Mam wrażenie, że moja wiedza po samym licencjacie jest wciąż zbyt mała. Z drugiej strony zależy mi jeszcze na kontynuowaniu studiów. Paradoksalnie, gdyż coraz bardziej mnie męczą.

Cytat:
U mnie tematyka to: architektura, malarstwo, muzyka - terminy specjalistyczne, których realizacji nawet nie potrafię sobie wyobrazić Nawet na kulturze nie miałam tego, o czym będę musiała mówić na ustnym i pisać o tym wypracowanie. Brrr.
Hmm, współczuję trochę tych tematów, zwłaszcza jeśli są realizowane bardzo szczegółowo. Moje w tym semestrze to żal komedia, jeśli chodzi o 3 rok.

Cytat:
Napisane przez linka_12 Pokaż wiadomość
Ja teraz z jednej strony pnjr u się nie boję bo babka nas ciśnie i jestem trochę wykończona. A najbardziej boję się literatury jak zwykle.
Linka_12, a jak oceniasz zmianę uniwersytetu?
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 09:01   #1234
linka_12
Zadomowienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46461961]

Linka_12, a jak oceniasz zmianę uniwersytetu?[/QUOTE]

Bardzo pozytywnie! Oczywiście UJ ma swoje wady , ale jest o wiele lepiej niż na Uś. Przede wszystkim - PNJR jest na naprawdę wysokim poziomie (mamy zajęcia z nativem!) - mam wrażenie że moja znajomość języka rozwinęła się bardziej niż przez cały licencjat. Zaskoczona jestem literaturaw - prowadzi ją babka, która jest ewidentnie zakochana w całym temacie. Nie zrobiło to ze mnie fana literatury jako przedmiotu, ale sprawiło, że wykłady nie są nudne. Od samego początku było wiaromo, że będą cztery specjalizacje i nie było żadnych problemów z ich organizacją. I żaden prowadzący nie olewa swoich zajęć, jak to miało miejsce na Uś. Naprawdę żałuję, że od początku nie poszłam na Uj, bo wiedza ludzi stąd jest o wiele większa niż moja i muszę niekiedy dużo nadrabiac. Ale i tak było warto

----
Cytat:
(...)skończyłam szkołę, idę na studia, mam zdaną maturę, mam rok pracy za sobą - i to wszystko z makijażem i bez błony dziewiczej!
Stary 2014-05-15, 09:29   #1235
Konto usunięte

Cytat:
Bardzo pozytywnie! Oczywiście UJ ma swoje wady , ale jest o wiele lepiej niż na Uś. Przede wszystkim - PNJR jest na naprawdę wysokim poziomie (mamy zajęcia z nativem!) - mam wrażenie że moja znajomość języka rozwinęła się bardziej niż przez cały licencjat. Zaskoczona jestem literaturaw - prowadzi ją babka, która jest ewidentnie zakochana w całym temacie. Nie zrobiło to ze mnie fana literatury jako przedmiotu, ale sprawiło, że wykłady nie są nudne. Od samego początku było wiaromo, że będą cztery specjalizacje i nie było żadnych problemów z ich organizacją. I żaden prowadzący nie olewa swoich zajęć, jak to miało miejsce na Uś. Naprawdę żałuję, że od początku nie poszłam na Uj, bo wiedza ludzi stąd jest o wiele większa niż moja i muszę niekiedy dużo nadrabiac. Ale i tak było warto

To świetnie, że wygląda to o wiele lepiej. Mam nadzieję, że jeśli ktoś będzie tu zaglądał i rozważał wybór tych dwóch uni, weźmie to pod uwagę
Już nie będę wspominać o tym, jak sama żałuję, że jednak nie zdecydowałam się na UJ pomimo dostania się

Na mgr naprawdopodobniej zostaję na UŚ. Nie ze względu na poziom , ale tylko i wyłącznie przez względy osobiste i zawodowe.
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 16:32   #1236
seductivee
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46461961]Hmm, trochę szkoda, że z tym kierunkiem to taki niewypał. Mnie jednak wciąż na kierunki ekonomiczne ciągnie i czasem gdzieś cicho odezwie się jakiś chochlik z rzuć tę cholerną filo
Jednakże na razie wciąż mam zamiar studia kontynuować. Mam wrażenie, że moja wiedza po samym licencjacie jest wciąż zbyt mała. Z drugiej strony zależy mi jeszcze na kontynuowaniu studiów. Paradoksalnie, gdyż coraz bardziej mnie męczą.

Hmm, współczuję trochę tych tematów, zwłaszcza jeśli są realizowane bardzo szczegółowo. Moje w tym semestrze to żal komedia, jeśli chodzi o 3 rok.

[/QUOTE]

Jeśli przez cały semestr nie było żadnego kolokwium, wejściówki, jakiejkolwiek pracy pisemnej czy ustnej, to raczej znak, że niczego się nie nauczę. Ja wolę pracować od początku, bo nie dość, że się uczę nowych rzeczy, to wpadam w rytm i przed sesją nie ma zaskoczenia, że jednak trzeba coś przeczytać Myślałam, że na zaocznych będzie nawał pracy, a tu nic.

I to jak szczegółowo.... Nie wiem w ogóle kto wymyślił taki program.

A ja tam już nie wiążę ze swoim kierunkiem żadnych nadziei. Nikt nawet nie stara się dostrzec potencjału, jaki mogę mieć. Nikt nie chce docenić pracy i zaangażowania. Pogodziłam się z tym, że pracy takiej jak chcę nie znajdę. Także póki co szukam czegokolwiek, a jak w końcu uwolnię się od studiów, to może znajdę coś bardziej konkretnego i pozwalającego samodzielnie się utrzymać.

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-17, 22:43   #1237
Ieka
Zakorzenienie

A ja na UW to jakas porażka, poziom mizerny i ostatnio stwierdziłam, że w sumie na zajęciach niczego nowego się nie nauczyłam. Moja znajomośc języka to wyłacznie zasługa mojej ciężkiej pracy a nie tegoż uniwersytetu. Ale serio poziom na UW mnie rozwalił :p

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-17, 23:44   #1238
kaludia91
Zadomowienie

GG do kaludia91

Mi tam od początku powtarzali że jak chcę się nauczyć języka to mam iść na kurs a nie na filo też nie uważam żebym się jakoś dużo nauczyła na tych studiach, pomijając historię, kulturę i lingwistykę. No i gramę z tego to naprawdę przepaść jest porównując do tego co było 3 lata temu, a zawsze byłam dobra z gramy.
Stary 2014-05-25, 20:25   #1239
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Ktoś może wie, czy jeżeli mam podanych do wyboru kilku doktorów/profesorów do prowadzenia seminarium licencjackiego, to czy jeżeli jakiemuś doktorowi, który nie był podany na liście, spodobałby się mój temat i zgodziłby się mnie poprowadzić, to uczelnia poszłaby na coś takiego?
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-25, 21:43   #1240
mell002
Zadomowienie

A rozmawiałaś już z nim o tym? Wątpię, żeby dali Ci osobnego promotora. Mój rok próbował poszerzyć listę dostępnych promotorów, ale można było tylko wymienić. Jeżeli byłoby więcej chętnych, możecie prosić o wymianę.

mell002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-25, 22:04   #1241
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mell002 Pokaż wiadomość
A rozmawiałaś już z nim o tym? Wątpię, żeby dali Ci osobnego promotora. Mój rok próbował poszerzyć listę dostępnych promotorów, ale można było tylko wymienić. Jeżeli byłoby więcej chętnych, możecie prosić o wymianę.
Jeszcze z nim nie rozmawiałam, bo zajęcia mam z nim w środę Ogólnie u mnie na roku jest jakieś 20 osób tylko, a dali nam do wyboru aż pięciu promotorów - do jednego poszło 10 osób i listę zamknęli, do dwóch pań nikt nie chce iść Do następnego - 9 osób. I do kolejnej pani - jedna osoba. Tak więc teoretycznie już ktoś ma "osobistego promotora", bo tylko jedna osoba będzie na tym seminarium... No tylko że mojego gościa nie było na liście do wyboru. A chciałabym iść do niego, bo planuję temat bardziej kulturoznawczy niż polonistyczny i taki, który jest zgodny z jego prywatnymi zainteresowaniami (którymi się mimochodem z nami dzielił podczas zajęć), tak więc wydaje mi się, że by mnie bardzo dobrze pokierował i pisanie pracy byłoby przyjemnością

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-25, 22:14   #1242
mell002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Jeszcze z nim nie rozmawiałam, bo zajęcia mam z nim w środę Ogólnie u mnie na roku jest jakieś 20 osób tylko, a dali nam do wyboru aż pięciu promotorów - do jednego poszło 10 osób i listę zamknęli, do dwóch pań nikt nie chce iść Do następnego - 9 osób. I do kolejnej pani - jedna osoba. Tak więc teoretycznie już ktoś ma "osobistego promotora", bo tylko jedna osoba będzie na tym seminarium... No tylko że mojego gościa nie było na liście do wyboru. A chciałabym iść do niego, bo planuję temat bardziej kulturoznawczy niż polonistyczny i taki, który jest zgodny z jego prywatnymi zainteresowaniami (którymi się mimochodem z nami dzielił podczas zajęć), tak więc wydaje mi się, że by mnie bardzo dobrze pokierował i pisanie pracy byłoby przyjemnością
Tak, ale ta pani była "do wyboru", jakkolwiek to brzmi. Nie wiadomo, czy w ogóle otworzą seminarium dla tej 1 osoby, zwykle wymagana jest większa liczba chętnych. Może być tak, że formalnie będziesz pisała u kogoś innego na ten temat, a tamten prowadzący będzie Ci pomagał, jeżeli zechce. Promotor/ka będzie sprawdzał/a tylko poprawność językową, samodzielność i inne "techniczne" sprawy.

Stary 2014-05-25, 22:26   #1243
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Może być tak, że formalnie będziesz pisała u kogoś innego na ten temat, a tamten prowadzący będzie Ci pomagał, jeżeli zechce. Promotor/ka będzie sprawdzał/a tylko poprawność językową, samodzielność i inne "techniczne" sprawy.
O, w sumie to też byłoby dobre rozwiązanie Muszę z nim pogadać w środę Bo w sumie teraz zobaczyłam listę promotorów magisterki i tego gościa też tam nie ma, więc on chyba niczego nie prowadzi... Tak to jakby miał magisterkę, to mógłby mnie przygarnąć z licencjatu i pewnie mniejszy problem by był niż jak go wcale nie ma na liście..

A aktualnie zapisałam się do gościa, który tak przynudza Nie potrafiłam 15 minut wytrzymać z nim (na szczęście nie miałam z nim zajęć, tylko raz).... No i jeszcze kwestia, że musi się zgodzić na mój temat.. a jak mówię jest on bardziej kulturoznawczy, no tyle że teksty utworów muzycznych do analizy.. tylko kwestia tego, czy ktoś uznaje teksty piosenek za twórczość literacką czy po prostu za teksty piosenek
Stary 2014-05-25, 22:35   #1244
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Tak, ale ta pani była "do wyboru", jakkolwiek to brzmi. Nie wiadomo, czy w ogóle otworzą seminarium dla tej 1 osoby, zwykle wymagana jest większa liczba chętnych. Może być tak, że formalnie będziesz pisała u kogoś innego na ten temat, a tamten prowadzący będzie Ci pomagał, jeżeli zechce. Promotor/ka będzie sprawdzał/a tylko poprawność językową, samodzielność i inne "techniczne" sprawy.
Na obydwu uczelniach, na których byłam takie coś przeszło bez problemu.

Ja dzisiaj odpadam - siedzę, coś piszę, coś się uczę i z każdą chwilą stwierdzam, że chyba jednak mogłam sobie darować tą magisterkę. Oczywiście jest tu świetnie, ale ogólnie czuję się strasznie "wypalona" przez tą filologię

----
Cytat:
Stary 2014-05-25, 22:48   #1245
mell002
Zadomowienie

Cytat:
O, w sumie to też byłoby dobre rozwiązanie Muszę z nim pogadać w środę Bo w sumie teraz zobaczyłam listę promotorów magisterki i tego gościa też tam nie ma, więc on chyba niczego nie prowadzi... Tak to jakby miał magisterkę, to mógłby mnie przygarnąć z licencjatu i pewnie mniejszy problem by był niż jak go wcale nie ma na liście..

A aktualnie zapisałam się do gościa, który tak przynudza Nie potrafiłam 15 minut wytrzymać z nim (na szczęście nie miałam z nim zajęć, tylko raz).... No i jeszcze kwestia, że musi się zgodzić na mój temat.. a jak mówię jest on bardziej kulturoznawczy, no tyle że teksty utworów muzycznych do analizy.. tylko kwestia tego, czy ktoś uznaje teksty piosenek za twórczość literacką czy po prostu za teksty piosenek
Jeżeli krytycy literaccy uznają, to dlaczego miałby nie uznać. Na zajęciach z krytyki literackiej analizowałam utwory Boba Dylana.
Mój promotor jest językoznawcą, a wyraził zgodę na pisanie u niego prac z przekładoznawstwa, z zastrzeżeniem, że sprawdzi tylko formę, nie kontent.

Edytowane przez mell002
Czas edycji: 2014-05-25 o 23:50
Stary 2014-05-25, 23:28   #1246
linka_12
Zadomowienie

Dziewczyny, brała któraś z was czynną dziekankę?

----
Cytat:
Stary 2014-05-29, 07:07   #1247
Apelly
Wtajemniczenie

Cześć, czy któraś z Was studiuje może na Uniwersytecie Wrocławskim? Chodzi mi o filologię słowiańską, stopień magisterski. Czy jest tam trudno się dostać? Czy jest dużo chętnych? Z tego co zauważyłam, wymagania rekrutacyjne są proste, więc sądzę, że z dostaniem nie powinno być problemu, ale jednak ktoś kto tam studiuje/ował, mógłby mnie uspokoić
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 07:38   #1248
Konto usunięte

Cytat:
Ktoś może wie, czy jeżeli mam podanych do wyboru kilku doktorów/profesorów do prowadzenia seminarium licencjackiego, to czy jeżeli jakiemuś doktorowi, który nie był podany na liście, spodobałby się mój temat i zgodziłby się mnie poprowadzić, to uczelnia poszłaby na coś takiego?
Wszystko zależy od uczelni, ja mam indywidualnego promotora i uczelnia wydała na to zgodę.

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

Cytat:
Na obydwu uczelniach, na których byłam takie coś przeszło bez problemu.

Cytat:
Ja dzisiaj odpadam - siedzę, coś piszę, coś się uczę i z każdą chwilą stwierdzam, że chyba jednak mogłam sobie darować tą magisterkę. Oczywiście jest tu świetnie, ale ogólnie czuję się strasznie "wypalona" przez tą filologię
Linka_12, nie pocieszę Cię, bo jak sama wiesz, swój prywatny kryzys mam od drugiego roku, ale z drugiej strony jesteś już na magisterce i raz dwa i wszystko będzie za Tobą. Nie wiem jak w Twoim wypadku, ale ja pewnie żałowałabym, że na magisterkę się nie zdecydowałam.

Najbardziej bawi mnie fakt, że na magisterce chciałabym się przyłożyć, a nie potrafię przyłożyć się już teraz. Mam tak różnorodne odczucia w stosunku do tych studiów i tak często zmieniające się, że sama nie wiem, co tak naprawdę o nich myśleć
Stary 2014-05-29, 08:41   #1249
linka_12
Zadomowienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46657333]Linka_12, nie pocieszę Cię, bo jak sama wiesz, swój prywatny kryzys mam od drugiego roku, ale z drugiej strony jesteś już na magisterce i raz dwa i wszystko będzie za Tobą. Nie wiem jak w Twoim wypadku, ale ja pewnie żałowałabym, że na magisterkę się nie zdecydowałam.

Najbardziej bawi mnie fakt, że na magisterce chciałabym się przyłożyć, a nie potrafię przyłożyć się już teraz. Mam tak różnorodne odczucia w stosunku do tych studiów i tak często zmieniające się, że sama nie wiem, co tak naprawdę o nich myśleć [/QUOTE]

Taaa. Szczerze mówiąc to pomimo tego, że te studia tutaj były lepsze niż te na UŚ to w ostatni weekend je rzuciłam. Trochę pomyslałam nad swoim życiem, rozważyłam wszystkie za i przeciw i zdecydowałam, że to nie to (szkoda, że straciłam jeden rok na magisterkę, ale trudno). Oprócz problemów z przedmiotami językoznawczymi (oni tutaj mają o wiele lepsze podstawy, bo mieli dokładniej scs i gramatykę historyczną) doszła jeszcze odgórna zmiana promotora. Ogólnie rzecz biorąc stwierdziłam, że nie chcę sobie życia marnować na coś, co działa na mnie tak depresyjnie. W przyszłym tygodniu idę na rozmowę rekrutacyjną do szkoły charakeryzatorskiej i mam nadzieję, że się dostanę i wreszcie będę robić coś co kocham. Oczywiście na ten wątek pewnie nadal i tak zaglądnę od czasu do czasu

----
Cytat:
Stary 2014-05-29, 08:58   #1250
Konto usunięte

Cytat:
Taaa. Szczerze mówiąc to pomimo tego, że te studia tutaj były lepsze niż te na UŚ to w ostatni weekend je rzuciłam. Trochę pomyslałam nad swoim życiem, rozważyłam wszystkie za i przeciw i zdecydowałam, że to nie to (szkoda, że straciłam jeden rok na magisterkę, ale trudno). Oprócz problemów z przedmiotami językoznawczymi (oni tutaj mają o wiele lepsze podstawy, bo mieli dokładniej scs i gramatykę historyczną) doszła jeszcze odgórna zmiana promotora. Ogólnie rzecz biorąc stwierdziłam, że nie chcę sobie życia marnować na coś, co działa na mnie tak depresyjnie. W przyszłym tygodniu idę na rozmowę rekrutacyjną do szkoły charakeryzatorskiej i mam nadzieję, że się dostanę i wreszcie będę robić coś co kocham. Oczywiście na ten wątek pewnie nadal i tak zaglądnę od czasu do czasu
Ha, zatem życzę powodzenia!
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po Twojej myśli!

A propos podkreślonego - powiem szczerze, że w moim wypadku zastanawiam się, czy rzucenie studiów nie podziałałoby na mnie jeszcze bardziej depresyjnie niż studiowanie na naszym boskim wydziale
Stary 2014-05-29, 11:10   #1251
seductivee
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;46658500]Ha, zatem życzę powodzenia!
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po Twojej myśli!

A propos podkreślonego - powiem szczerze, że w moim wypadku zastanawiam się, czy rzucenie studiów nie podziałałoby na mnie jeszcze bardziej depresyjnie niż studiowanie na naszym boskim wydziale[/QUOTE]

Ja poszłam na mgr z jednego tylko powodu - aby jeszcze 'tylko' dwa lata się pomęczyć na studiach i dać sobie spokój z nauką
Wiem, że zmiana studiów nic by nie dała, bo na żadnym kierunku i tak nie nauczyłabym się w takim stopniu, w jakim bym oczekiwała.
Łudziłam się, że jak pójdę na studia to posiądę jakąś tajemną wiedzę, która otworzy mi wrota i pozwoli wejść na rynek pracy. O ja naiwna

Stary 2014-05-29, 12:06   #1252
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja poszłam na mgr z jednego tylko powodu - aby jeszcze 'tylko' dwa lata się pomęczyć na studiach i dać sobie spokój z nauką
Też chcę już definitywnie zakończyć swoją edukację i dlatego wracam na magisterkę. Natomiast nie chciałabym sie tam męczyć, a wykorzystać jeszcze kilka okazji, jakie oferują studia
Stary 2014-05-29, 21:49   #1253
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Też chcę już definitywnie zakończyć swoją edukację i dlatego wracam na magisterkę. Natomiast nie chciałabym sie tam męczyć, a wykorzystać jeszcze kilka okazji, jakie oferują studia
Ja z niecierpliwością czekam na koniec studiów, by móc zrealizować upragniony od lat wyjazd do Szwecji Mam nadzieję, że się to uda, bo ostatnio żyję tylko myślą, że jeszcze trochę i mogę przenieść się w zupełnie inną rzeczywistość.

Stary 2014-05-29, 23:06   #1254
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja z niecierpliwością czekam na koniec studiów, by móc zrealizować upragniony od lat wyjazd do Szwecji Mam nadzieję, że się to uda, bo ostatnio żyję tylko myślą, że jeszcze trochę i mogę przenieść się w zupełnie inną rzeczywistość.
O, Szwecja! Szkoda, że nie poszłaś w takim razie na skandynawistykę. Ja właśnie traktuję studia m.in. jako transfer do zagranicy Marzenia! :P
Stary 2014-05-30, 09:32   #1255
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
O, Szwecja! Szkoda, że nie poszłaś w takim razie na skandynawistykę. Ja właśnie traktuję studia m.in. jako transfer do zagranicy Marzenia! :P

Ja bardzo się cieszę, że nie poszłam na takie studia. Obrzydziłyby mi całą Szwecję, cały język i na pewno nie chciałabym tam jechać w najbliższym czasie.

Tak się stało właśnie z językiem rosyjskim, który bardzo lubiłam i chciałam związać z nim przyszłość.

Po 4 latach bezsensownych studiów, wkuwania definicji, czytania tekstów o Rosji bez możliwości obejrzenia jej 'na żywo', rozmawiania o pogodzie i florze Australii oraz czytaniu książek tylko ze spisu uczelnianego, uważam że studia skutecznie zabiły we mnie pociąg do tego języka.

Nie nauczyłam się języka używanego w zwykłych i bardziej zaawansowanych konwersacjach, nie nauczyłam się tłumaczyć, nie nauczyłam się biegle mówić, czytać i pisać...

Dlatego języka, który przyda mi się do pracy/rozmowy/życia chcę nauczyć się sama, bądź z pomocą osoby, która faktycznie nauczy mnie tego, czego chcę.

Nie polecę nikomu studiów filologicznych, kto będzie liczył na to, że opanuje język do swobodnej konwersacji i dzięki niemu będzie mógł podbić świat i rynek pracy.
W Polsce bardziej pożądany jest pracownik, który ukończył kurs językowy poparty certyfikatem, niż osoba po studiach filologicznych. To przykre, bo jakby na to nie patrzeć, 5 lat zmarnowanych, ale nic już na to nie poradzimy. Mogę powiedzieć, że znam to z doświadczenia, bo prawie od roku szukam pracy i nikt nie uważa mojego wykształcenia i znajomości języka za atut. Szybciej przyjmą do biura kogoś, kto odbył bezpłatny 2dniowy kurs na operatora czegośtam.

Ja pewnie nie zmieniłabym wyboru kierunku studiów, bo po wszystkich jest takie samo bagno. Ale wyjechać chcę i liczę, że mi się to uda

Stary 2014-05-30, 09:58   #1256
Cola_Ola
Zakorzenienie

Ja już właśnie napisałam pracę licencjacką i teraz uczę się do egzaminów, a potem obrona. I jestem w kropce... uciekać z tej uczelni ... czy zostać i wytrzymać jeszcze te dwa lata...? Jak myślicie? <studiuję filologię germańską>. Planowałam iść na magisterkę na pedagogikę a dokładnie edukacja przez sztukę Na filologii też zrobiłam dydaktykę, także ciągnęłabym dalej coś co lubię, bo chce zostać nauczycielem Po prostu nie wiem czy dam radę... psychicznie.

Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie
Cola_Ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 10:38   #1257
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cola_Ola Pokaż wiadomość
Ja już właśnie napisałam pracę licencjacką i teraz uczę się do egzaminów, a potem obrona. I jestem w kropce... uciekać z tej uczelni ... czy zostać i wytrzymać jeszcze te dwa lata...? Jak myślicie? <studiuję filologię germańską>. Planowałam iść na magisterkę na pedagogikę a dokładnie edukacja przez sztukę Na filologii też zrobiłam dydaktykę, także ciągnęłabym dalej coś co lubię, bo chce zostać nauczycielem Po prostu nie wiem czy dam radę... psychicznie.

Też chciałam zostać nauczycielem Ale wyszło jak zwykle, że - między chcieć, a móc jest ogromna przepaść...
Później chciałam być po prostu lektorem Ale okazało się, że taki zawód to tylko dla 'elity', albo za marne grosze.
Teraz chcę zostać kimkolwiek, byleby dali mi za to pieniądze, za które coś zjem, zapłacę za mieszkanie i jeszcze wystarczy mi na rozrywkę.

A co do kierunku - trudno doradzić. Ja pociągnęłam to samo, bo wszystkie kierunki to syf, ale jak Cię kręci ta edukacja przez sztukę, to może lepiej zmienić, niż 'gnić' dwa lata na filo.

Stary 2014-05-30, 11:22   #1258
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Później chciałam być po prostu lektorem Ale okazało się, że taki zawód to tylko dla 'elity', albo za marne grosze.
Teraz chcę zostać kimkolwiek, byleby dali mi za to pieniądze, za które coś zjem, zapłacę za mieszkanie i jeszcze wystarczy mi na rozrywkę.

W ogóle to teraz pracę jako lektor najlepiej jest dostac jak sie jest uzytkownikiem danego jezyka niż absolwentem danej filologii. Wszędzie każda szkoła trąbi o tym że u niej nativi uczą
Na czym też się można przejechać jak nativ swoją pracę olewa, z czym się kiedyś spotkałam. U mnie studia nie zabiły miłości do języka rosyjskiego ale do literatury już tak. Po trzech latach czytania tekstów tylko ze spisu lektur bo na resztę nie było czasu już nie mogę patrzeć na jakikolwiek dłuższy tekst napisany cyrylicą. Mam nadzieję że mi to przejdzie.

----
Cytat:
Stary 2014-05-30, 13:22   #1259
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja pewnie nie zmieniłabym wyboru kierunku studiów, bo po wszystkich jest takie samo bagno. Ale wyjechać chcę i liczę, że mi się to uda
No to nie pozostaje nic innego, jak życzyć Ci powodzenia

Cytat:
Napisane przez Cola_Ola
Na Twoim miejscu wzięłabym edukację przez sztukę z magisterki, jeśli pozwoli Ci to na nauczanie języka w dalszym ciągu. A jeśli się trochę czujesz przemęczona studiami, to może zrób sobie jakiś rok przerwy?

Cytat:
Napisane przez linka_12
Na czym też się można przejechać jak nativ swoją pracę olewa, z czym się kiedyś spotkałam.
To już może nie zależy od narodowości, czy się pracę olewa, czy nie, ale rzeczywiście równiez stwierdziłam fakt, że dużo lepiej Polak Polakowi przekaże naukę j.obcego, niż native speaker, bo sam się tego też wczesniej musiał nauczyć, i wie, gdzie są prawdziwe trudności. Natomiast jeśli chodzi o konwersacje to wtedy native speaker jak najbardziej.
Stary 2014-05-30, 13:36   #1260
Konto usunięte

Cytat:
Nie nauczyłam się języka używanego w zwykłych i bardziej zaawansowanych konwersacjach, nie nauczyłam się tłumaczyć, nie nauczyłam się biegle mówić, czytać i pisać...

Dlatego języka, który przyda mi się do pracy/rozmowy/życia chcę nauczyć się sama, bądź z pomocą osoby, która faktycznie nauczy mnie tego, czego chcę.
Zastanawiam się, jak to wygląda na innych uczelniach jeśli chodzi o program tłumaczeniowy (a zazwyczaj jest on dopiero na studiach mgr). Z mojego uczelnianego doświadczenia mogę powiedzieć, że tych zajęć jest stanowczo za mało - a dotykamy tekstów z różnych dziedzin prawa, tekstów handlowych i biznesowych. Wiadomo - nie zastępuje to obcowania na co dzień z danym tekstem, ale pozwala zwrócić uwagę na jakieś podstawowe elementy i problemy, z którymi możemy mieć do czynienia. Na jakość przedmiotów kierunkowych nie narzekam, natomiast praktyczna nauka to jakaś kpina i porażka.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości