|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
|
![]() ![]() |
![]() |
#1232 |
Konto usunięte
|
Penera xd
|
![]() ![]() |
![]() |
#1233 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Nie wiesz co to emera? Ren? Zasi?
![]() ![]() ![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1234 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() U mnie na stronie miasta w poście o SzP jest napisane, że wybierają rodziny naprawdę ubogie, a nie "wyłudzaczy". Idę posprawdzać.
![]() |
#1235 |
Konto usunięte
|
A ty wogle zdejm se gogle
|
![]() ![]() |
![]() |
#1236 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie SzP nie ma sensu , uczy tylko brania , plus uczą też tak dzieci . Miałoby to sens jakby dodatkowo były kursy zawodowe dla tych ludzi , uczyli ich zarządzania finansami .
Kiedyś usłyszałem coś takiego ; biedni tworzą dzieci bogaci tworzą miejsca pracy .
#1237 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1238 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1239 | |
Zakorzenienie
|
Być może to adopcja spokrewnionego dziecka lub wcześniej byli rodziną zastępczą dla niego. Wtedy nie ma tak restrykcyjnych wymagań jak przy adopcji dziecka niespokrewnionego.
Cytat:
Gdzie moja paczka?? Ja mieszkam w dużym mieście i jak zrobię rundę z domu do żłobka i do pracy, to też mi ponad 20km wychodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1240 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1241 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam znajomą, która przez rok jeździła do Biedronki zapytać czy ją przyjmą. Po roku ją przyjęli ze względu na determinację na 3/4 etatu. Jest najszczęśliwszą kobietą jaką znam, mimo że często jak ma do pracy na 13, wyjeżdża z domu o 7, bo później nie ma PKSu. Sprawdziłam też rejon z którego pochodzi mój mąż. Tam w każdym opisie piszą że to rejon gdzie ciężko o pracę i to prawda. Jego kuzynka kilka lat szukała pracy i dopiero po znajomości pracę załatwił jej szwagier. Szwagier jest kierowcą, rozwozi pieczywo z piekarni, a tą kuzynkę przyjęli do sprzątania w piekarni (praca na noce, w domu dwoje dzieci w wieku wczesnoszkolnym, autobus szkolny do nich nie dojeżdża, mąż jest kierowcą tira, w domu raz na miesiąc). ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Gdyby mojego syna (2,5 roku) zapytać o wymarzony prezent, to powiedziałby że auto (ale nie kopara, bo już ma) albo "wyklejanki" (książka z naklejkami, w Biedronce 8,99, a wcześniej 4,99). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1242 |
Konto usunięte
|
Czytam opisy "wymagań" z mojego regionu i powiem wam że czasem włosy dęba stają. To jest koncert życzeń a nie prośba o wsparcie. Nowe meble, tablet, laptop, agd - ale nie byle jakie!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1243 |
Zakorzenienie
|
Jedziecie po rodzinach, gdzie kilkoro dzieci jest chorych, że rodzice powinni poprzestać na jednym.
Nie wszystkie schorzenia są dziedziczne. Mój syn też jest opóźniony w rozwoju. Zanim zdecydowałam się na kolejne dziecko, byłam z nim u wielu lekarzy, żeby dowiedzieć się jaka jest szansa, że kolejne dziecko również będę mieć z wadami. Lekarze zapewniali że schorzenie nie jest dziedziczne (mam to nawet na piśmie) i że muszę mieć wyjątkowe "szczęście" żeby urodzić drugie chore dziecko. Byłam w ciąży na badaniach genetycznych. Wszystko ok. No i co? Córka tez opóźniona w rozwoju... U lekarzy szok i niedowierzanie. I teksty że z takim szczęściem powinnam w totka grać. Na trzecie się nie zdecyduję, choć nie ma żadnych przeciwwskazań do tego by było to normalne, zdrowe dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
#1244 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Ogromne zażenowanie czuję, gdy w szczególnych upominkach, obok tych laptopów, mebli, białych tabletów i innych konkretnych gier widzę pomarańcze, małą choinkę z ozdobami, ciepłe kapcie czy dezodorant. Ludzie z tej pierwszej grupy pewnie patrzą na tych drugich jak na frajerów, którzy nie wpadli na to, że na Szlachetnej Paczce można sobie naprawdę niezły biznes zrobić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1245 |
Zadomowienie
|
Pani Joanna (37 l.) i pan Dariusz (43 l.) wychowują trójkę dzieci: Adriana (15 l.), Darka (8 l.) i Sarę (1 l.).
Pani Joanna na co dzień zajmuje się domem i dziećmi, przede wszystkim najmłodszą córeczką. Ponadto nie jest w stanie podjąć pracy z powodu opieki nad synem Darkiem, który choruje na autyzm. Natomiast pan Dariusz nieustannie poszukuje jakiejkolwiek pracy, by wesprzeć finansowo rodzinę. Źródłem ich utrzymania głównie jest świadczenie pielęgnacyjne pani Joanny oraz drobne dopłaty do mieszkania – po odjęciu wszystkich kosztów utrzymania rodzinie pozostaje jedynie 190 zł na jednego członka rodziny. Kwota ta bardzo często nie wystarcza nawet na podstawowe środki do życia, ponadto dochodzą do tego wydatki związane z mlekiem zastępczym dla małej Sary. Mimo wielu trudności jest to rodzina kochająca się, bardzo wesoła, żyjąca skromnie. Dla Pani Joanny i pana Dariusza najważniejsze są dzieci, robią wszystko co tylko mogą by polepszyć byt pociechom. Pan Dariusz nie poddaje się podczas kolejnych prób poszukiwania pracy, podejmuje liczne bezpłatne kursy, by zwiększyć swoje szanse. Mimo tego, iż warunki życiowe są bardzo trudne, rodzina nie załamuje się i są dla siebie nawzajem dużym wsparciem. Największymi potrzebami rodziny jest żywność. Pani Joanna marzy o inhalatorze z myślą o całej rodzinie, który bardzo przydałby się w poprawieniu zdrowia. Rodzice byliby również bardzo wdzięczni za dwuosobową kanapę, jak mówią - nawet używaną, by nie martwić się bólem pleców synów spowodowanym zniszczonym meblem. Dziecko chodzi do szkoły ( nie wiem czy integracyjnej, czy specjalnej)więc dlaczego nie może pracować. Nalezy jej sie z Mopsu opiekunka (nie pamietam jak to sie fachowo nazywa). Po drugie jesli młody jest bardzo zaburzony to skladając dokumenty na komisje orzekająco pewnie zaznaczyła że nie może podjąc pracy ze wzg. na syna. Jeśli nie przyznali ( a robia to często) to mogła pisac odwołanie. Nic wogóle nie pisze o rehabilitacji ![]() Tatus robi łaskę ''wspierając rodzinę'' Nic nie pisze o skazie bialkowej itp. Znam osoby które zwykłe mleko dzieciom podawały i zyją zdrowe i rumiane. Ale po co Bebiko jest MEGA zdrowe ![]() Akurat opowiastki o niepełnosprawnym dziecku w takim stopniu nie wzruszaja mnie. Znam wiele rodzin z tym problemem ( lub z większą niepełnosprawnością)i świetnie sobie radzą. Równiez mam młodsze dziecko niepełnosprawne i jak się chce to naprawdę mozna wiele rzeczy pogodzić. A własnie doczytałam ten Darek to chyba nie chodzi nigdzie bo przeciez oprócz zasiłku pielęgnacyjnego jest zasiłek reh. na kształcenie dziecka 124 zł. a nie jest to wymienione. To raczej Sąd chyba powinien sie tym zająć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1246 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-11-25 o 12:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1247 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1248 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
(sorry, jesli już była później - jestem na 27 stronie wątku) Cytat: Pani Olga (61 l.) żyje zupełnie samotnie. Została osobą samotną po śmierci partnera, z którym żyła w wieloletnim, stałym związku. Żyli razem opiekując się sobą wzajemnie i troszcząc. Po śmierci partnera (w czerwcu 2014 r.) Pani Olga musiała opuścić mieszkanie, do zajmowania którego nie miała uprawnień. Obecnie wynajmuje zastępczy lokal mieszkalny. Utrzymuje się w zasadzie dzięki życzliwości ludzi, którzy za drobną pracę czy przysługę dają Pani Oldze żywność i odzież. Obecnie Pani Olga nie posiada żadnego majątku. Sukcesywnie sprzedawała swoje ukochane książki by mieć na życie. Nie pobiera żadnych świadczeń,a jej jedyny dochód (400 zł) to wynagrodzenie za dorywcze prace tj. pomaga nielicznym osobom w nauce języka rosyjskiego. Po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania (580 zł) na życie nie pozostaje jej praktycznie żadna kwota. Pani Olga jest imigrantką z terenu byłego Związku Radzieckiego. W Polsce przebywa od lat 90 - tych. Jej życiowa sytuacja jest bardzo trudna, a wrócić do kraju pochodzenia nie może, gdyż nie posiada aktualnych dokumentów. Przez wiele wspólnie przeżytych ze swoim partnerem lat nie potrafiła zadbać o swoje interesy. Teraz Pani Olga heroicznie walczy o przeżycie: sprzedaje książki, udziela korepetycji, wykonuje prace dorywcze. Jest osobą o wysokiej kulturze osobistej, głęboko wierzącą i bardzo boleśnie przeżywa swoje położenie. Jednak nie załamuje się wierząc w ludzką dobroć. Pani Olga mówi, że jej marzenie to znaleźć stałą pracę, a wówczas sobie poradzi. Potrzeby Pani Olgi są ogromne, gdyż nie posiada ona nic. Najbardziej niezbędne to: żywność, odzież oraz środki czystości. Ale jak nie posiada aktualnych dokumentów? Na plus że nie prosi o willę z basenem a szuka pracy. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1249 |
Zadomowienie
|
Wyposażenie mieszkania:
Ręczniki Brakujące sprzęty gospodarstwa domowego: Toster, pani Ewelina miała kiedys taki opiekacz, jej dzieci bardzo lubią grzanki i chciałaby dla nich coś dobrego. Pani Ewelina i pani Marysia-zestaw kosmetyków, coś do mycia, może niedrogi perfum. dla pana Marka coś do golenia, dla dzieci klocki lego i gra planszowa ( wymarzona to angry birds) Najważniejsze potrzeby: ubrania dzieci wyrosły już ze starych a na nowe nie ma pieniedzy chemia obecnie jest droga, dzieci szybko się brudzą jedzenie żywność trwała Ja robię na patelni.. Ja czytam o tych ubraniach na zime to mnie szlak trafia. Mają przecież celówki na zakup odziezy to ja nie wiem co robią. Ok, nie kupią w Croppie, H&M ale mozna iśc na szmatki i naprawde markowe rzeczy mieć i to nie zniszczone. Lepiej iśc na łatwiznę |
![]() ![]() |
![]() |
#1250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1252 |
Zakorzenienie
|
"Pani Teresa (70 lat) wspólnie z mężem, Panem Józefem (80 lat), od 7 lat samodzielnie wychowują swoją wnuczkę Joannę (19 lat).
Mama Joanny założyła nową rodzinę, a 12-letnia wtedy dziewczynka podjęła bardzo mądrą decyzję i została z dziadkami. Mimo upływu lat Joanna nadal nie umie poradzić sobie z tym, że mama ją zostawiła." To 12latka może decydować z kim chce mieszkać? No i chyba sama nie zdecydowała, tylko matka ją zostawiła? Dalej jest że Joanna się uczy, ma alimenty od matki i szuka ojca żeby mieć też alimenty od niego, a dziadkowie schorowani. W moim rejonie wczoraj było kilkanaście rodzin ludzi którzy się do pracy nie pchali, a dziś są już tylko trzy nowe, których nie było wczoraj. "Do pielęgnacji Pana Józefa niezbędne są chusteczki nawilżane oraz pampersy dla dorosłych (rozmiar XL), ostatnio Pani Teresa widziała w aptece majtki dla dorosłych, ale nie wiem ile one kosztują, więc nie chce o nie prosić - na wszelki wypadek wspominamy o tym. Inne: Joanna w szkole ma bardzo dużo zajęć sportowych, więc prosi o antyperspiranty (zawsze chciała używać Dove), dezodoranty lub wody toaletowe, kiedyś miała Adidas Fun Sensation (pomarańczowe opakowanie) - bardzo jej się ta woda podobała. " Czyli można nie prosić o ps4 Edytowane przez ZamyslonaRoztargniona Czas edycji: 2014-11-25 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#1253 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie mamy stałego zatrudnienia, ale zacznijmy budować dom ![]()
![]() |
#1255 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1256 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1258 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() a jeszcze: Cytat:
![]() |
#1259 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tam potrafisz mieć tabelki na 10 stron a4 co, w jakim rozmiarze, w jakim kolozre i uwagi dodatkowe ze np ma być takiej i takiej firmy xD |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.