Tajlandia - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-14, 11:35   #1261
melleczka
Zakorzenienie

Dot.: Tajlandia

Cytat:
Napisane przez stokrotka111213 Pokaż wiadomość
Lecę w kwietniu do Tajlandii z moim chłopakiem, ale kompletnie nie mamy pojęcia gdzie się udać. Nigdy nie byłam w tych rejonach więc tym bardziej nie mam pomysłu. Jesteśmy młodymi ludźmi, więc oczywiście interesują nas lokalne, wieczorne rozrywki, puby- ale wizja ,,hałaśliwych" libacji na plaży raczej mi nie odpowiada. Oczywiście- wypocząć również mamy w planach, ale nastawiamy się na bardziej aktywny czas. Co polecacie? Krabi czy Phuket? Jeżeli chodzi o Phuket- myśleliśmy o Kata, jeżeli chodzi o Krabi- Ko Lanta ( ale obawiam się, że to bardziej wypoczynkowe miejsce dla rodzin z dziećmi. Dodam, że chcemy wynająć hotel w jednym miejscu i najwyżej się przemieszczać. Jeżeli chodzi o Phi Phi to słyszałam, że ceny również są bardzo wysokie... więc pewnie odpada.
Koh Lanta i inne wyspy typu Lipe, Mook, Kradan, Ngai nadają się raczej na słodkie lenistwo. Nie wiem na ile planujecie lecieć, ale może pomyślicie nad takim planem jaki ja mam - tydzień w Ao Nang i fakultety, wieczorne knajpki, spacery, a potem 3 dni słodkiego lenistwa na jednej z wyżej wymienionych wysp.
Stary 2013-12-14, 11:48   #1262
stokrotka111213
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
Koh Lanta i inne wyspy typu Lipe, Mook, Kradan, Ngai nadają się raczej na słodkie lenistwo. Nie wiem na ile planujecie lecieć, ale może pomyślicie nad takim planem jaki ja mam - tydzień w Ao Nang i fakultety, wieczorne knajpki, spacery, a potem 3 dni słodkiego lenistwa na jednej z wyżej wymienionych wysp.

Lecimy na 3 tygodnie. Mamy w planach spędzić ze dwa dni w Bangkoku i około 5 dni w Chiang Mai. Za to kompletnie nie mamy pomysłu jeżeli chodzi o wyspy. Fajnie by było w ciągu dnia pozwiedzać+ poleżeć na plaży, a wieczorami chociażby spacerować czy posiedzieć w pubie.
stokrotka111213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 18:27   #1263
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Lecimy na 3 tygodnie. Mamy w planach spędzić ze dwa dni w Bangkoku i około 5 dni w Chiang Mai. Za to kompletnie nie mamy pomysłu jeżeli chodzi o wyspy. Fajnie by było w ciągu dnia pozwiedzać+ poleżeć na plaży, a wieczorami chociażby spacerować czy posiedzieć w pubie.
My spędzamy tydzień w Ao Nang, stamtąd robimy morskie fakultety, w tym Similiany, potem mamy 3 dni totalnego nicnierobienia i relaksu na Koh Mook, Koh Lipe, albo Koh Ngai.
Stary 2013-12-14, 19:17   #1264
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
Lecę w kwietniu do Tajlandii z moim chłopakiem, ale kompletnie nie mamy pojęcia gdzie się udać. Nigdy nie byłam w tych rejonach więc tym bardziej nie mam pomysłu. Jesteśmy młodymi ludźmi, więc oczywiście interesują nas lokalne, wieczorne rozrywki, puby- ale wizja ,,hałaśliwych" libacji na plaży raczej mi nie odpowiada. Oczywiście- wypocząć również mamy w planach, ale nastawiamy się na bardziej aktywny czas. Co polecacie? Krabi czy Phuket? Jeżeli chodzi o Phuket- myśleliśmy o Kata, jeżeli chodzi o Krabi- Ko Lanta ( ale obawiam się, że to bardziej wypoczynkowe miejsce dla rodzin z dziećmi. Dodam, że chcemy wynająć hotel w jednym miejscu i najwyżej się przemieszczać. Jeżeli chodzi o Phi Phi to słyszałam, że ceny również są bardzo wysokie... więc pewnie odpada.
Ja wybrałabym Phuket i oczywiście Kata beach. Wieczorkiem dużo się dzieje, ale też bez przesady (puby, restauracje itp) ale w dzień można sobie fajnie wypełnić czas zwiedzając - wzgórze Buddy, świątynie - zaraz obok i wiele innych atrakcji (walki muay thai; zoo; przejażdżki na słoniach); pojeździć skuterem wokół wyspy i zatrzymywać na różnych plażach. Koh Lanta jest taka troszkę zatrzymana w czasie (przynajmniej ta część północna gdzie byłam), duuuużo spokojniej; oczywiście też można pojeździć sobie skuterem, ale możecie się tam troszkę nudzić. Na Phi Phi warto wybrać się na wycieczkę całodniową (są organizowane praktycznie z każdego miejsca). Krabi jest fajne, ale też głównie jako baza wypadowa.
Moim ulubieńcem jest Koh Lipe, ale tak na max 4 dni, pełen luz i relaks
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 12:34   #1265
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Ja na pewno zrezygnowałabym z dłuższego pobytu w BKK, ale być może nie jestem obiektywna bo wolę spędzać czas poza miastami -oczywiście jeśli się wcześniej nie było to trzeba zobaczyć, ale jeśli już raz się zwiedziło to ja bym się nie zastanawiała i pojechała na 3 na północ
zgadzam sie, ja lubie spedzac czas w miastach, ale BKK mnie zmęczył i uciekłam z niego szybciej niż miałam w planie

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Jeżeli chodzi o Phi Phi to słyszałam, że ceny również są bardzo wysokie... więc pewnie odpada.
nie zauważylam specjalnej różnicy w cenach na Phi Phi, jest bardzo duzy wybór zaczynając od noclegów, jedzenia, na ofertach wycieczek koncząc w róznych przedzialach cenowych
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 12:46   #1266
melleczka
Zakorzenienie

Szukałam noclegów na wsypach, brałam pod uwagę naprawdę wiele opcji i wniosek z tego mam taki, że nie ma fajnego domku przy plaży, z klimą za mniej niż 300zł/noc. A żeby znaleźć fajny domek z klimą przy FAJNEJ plaży to trzeba dać nawet więcej. W związku z ograniczonym budżetem najbardziej prawdopodobna opcja w tym momencie to 3 nocki w Pawapi Resort na Koh Mook, w niezbyt fajnym domku bez klimy, ale za to przy pięknej plaży za chyba 320zł/noc.

A żeby mieć piękny romantyczny bungalow z klimą, przy pięknej plaży to trzeba wydać 500zł/noc.

Oczywiście są to suche fakty zdobyte na podstawie przeglądu cen w sieci, nie wiem jak kształtują się ceny na miejscu, ja jednak wolałam mieć pewną sytuację i zarezerwować wszystko wcześniej.

Phi Phi kusiło strasznie tym, że można zobaczyć Maya Bay bez tłumów, ale ostatecznie raczej odpada.

Edytowane przez melleczka
Czas edycji: 2013-12-16 o 12:50
melleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 13:06   #1267
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
że można zobaczyć Maya Bay bez tłumów
yyy a to niby jak? tam są tłumy cały czas

ja juz pisałam wczesniej, ja kase za super nocleg wole wydac na cos innego, efekt byl taki ze mieszkalismy w raczej nieciekawych miejscach

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

na phi phi fajne bungalowy byly za 120 zeta za noc (nie wiem czy byla klima), ale wiecie ja bylam na samym początku sezonu i teraz raczej bedzie juz drożej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-16, 13:17   #1268
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
yyy a to niby jak? tam są tłumy cały czas
Słyszałam, że z Phi Phi Don można sobie za całkiem rozsądną cenę wynająć łódkę i płynąć na Phi Phi Leh, kiedy jeszcze nie ma turystów z fakultetów.
Stary 2013-12-16, 13:25   #1269
ktsw
Zakorzenienie

hehe ale chyba nie myslisz ze taka łódka jest jedna i ciekawa jestem co to za rozsądna cena? tam jest wszystko drogie raczej :/
Stary 2013-12-16, 14:38   #1270
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
hehe ale chyba nie myslisz ze taka łódka jest jedna i ciekawa jestem co to za rozsądna cena? tam jest wszystko drogie raczej :/
Nie, nie myślę, ale myślę, że jest zdecydowanie luźniej niż jak przypłyną tłumy turystów z fakultetów. Nie byłam, nie wiem co to za cena, ale jest dość blisko, więc podejrzewam, że tragedii nie ma.
Stary 2013-12-17, 09:50   #1271
ktsw
Zakorzenienie

daj znac jak to wyszło bo jestem ciekawa wiem jedno Tajowie są bardzo cwani i łasi na kase, doskonale sobie zdają sprawe ze taka wyprawa "poza tłumem" jest mega atrakcyjna i nie sądze zeby to mało kosztowało a co do "fakultetów" jak ja bylam z moim "fakultetem"na maya to wiekszosc łodek na plazy to byly private boat, oprócz nas byla jeszcze jedna lodka fakultetowa a i tak byl meeegaaa tłum :/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-17, 10:18   #1272
melleczka
Zakorzenienie

Jak wszędzie gdzie turystyka jest rozwinięta... Nie chcę skłamać, ale czytałam gdzieś o tym i wydaje mi się, że ktoś płacił za to koło 40zł longtailem, ale pewna nie jestem, więc ręki nie dam. Oczywiście z Phi Phi Don.
Stary 2013-12-17, 10:27   #1273
ktsw
Zakorzenienie

ja za cały dzien longtailem placilam 60 zł i w tym mialam sniadanie i lunch, wiec 40 zeta za samo maya to mało nie jest
Stary 2013-12-17, 10:39   #1274
ktsw
Zakorzenienie

ImageUploadedByWizaz Forum1387276763.592623.jpgo tak to wyglądało

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-12-17, 10:58   #1275
Malgos_12
Zakorzenienie

Ja pamiętam jak oglądałam zdjęcia koleżanki, ona jakoś wieczorem tam była tzn na Maya Beach i rzeczywiście nie było takich tłumów (może przez to, że wieczorową porą, a może przez to że była w naszym czasie wakacji) ale płynęła long tailem i powiedziała, że drugi raz by się nie odważyła... tymi małymi łódeczkami rzeczywiście bardzo buja... choć ogólnie warto się przepłynąć, ale na dłuższą trasę ja też bym się nie wybrała

Ktsw - popatrzmy na to realnie... jak tajowie mają nie być "łasi na kasę" kiedy to jedyne ich źródło utrzymania i nie oszukujmy się, że to biedny kraj, jako taki inny przemysł tam się nie rozwija lub nie istnieje... zresztą to normalne w każdym kraju/miejscu turystycznym gdziekolwiek byś nie pojechała to samo możesz powiedzieć, że np Grecy, Hiszpanie... a i Polacy nad naszym możesz lub w miejscach z atrakcjami - są łasi na kasę...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-17, 11:05   #1276
ktsw
Zakorzenienie

Małgoś ja juz powiedzialam - bardzo sie na Tajach zawiodłam zarobek to wiadomo, ale tam jest tyle turystów ze im sie juz kompletnie nie chce starac i mają cie kompletnie gdzies ja jak płace to oczekuje troche wiecej, chociaz miłego , szczerego usmiechu jak juz chowają do kieszeni te nasze bathy

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

ja tez juz chyba drugi raz na long-taila bym sie nie zdecydowała
Stary 2013-12-17, 11:29   #1277
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Małgoś ja juz powiedzialam - bardzo sie na Tajach zawiodłam zarobek to wiadomo, ale tam jest tyle turystów ze im sie juz kompletnie nie chce starac i mają cie kompletnie gdzies ja jak płace to oczekuje troche wiecej, chociaz miłego , szczerego usmiechu jak juz chowają do kieszeni te nasze bathy :
A to mnie zaskoczyłaś, ja miałam dokładnie odwrotne wrażenie. Wszyscy się do nas uśmiechali, taksówkarze, restauratorzy, kelnerzy... I absolutnie nie czuliśmy się chodzącymi portfelami. Raz dostaliśmy w prezencie pożegnalne wypasione śniadanie od pani, u której najczęściej się stołowaliśmy, innym razem kucharz zaprosił mnie do kuchni żebym mogła mu w garnki pozagladać. Jedynie na Phi Phi byliśmy po prostu fragmentem tłumu, którym nikt za bardzo się nie przejmuje, ale to już taki "urok" turystycznego getta.
joannat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 11:40   #1278
ktsw
Zakorzenienie

joannat moze mieliscie wieksze portfele zgodze sie, im mniej turystyczne miejsce tym ludzie fajniejsi
Stary 2013-12-17, 13:12   #1279
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Załącznik 5512825o tak to wyglądało

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Skąd tyle płaciłaś? Z Krabi czy Phuket?

Cytat:
Małgoś ja juz powiedzialam - bardzo sie na Tajach zawiodłam zarobek to wiadomo, ale tam jest tyle turystów ze im sie juz kompletnie nie chce starac i mają cie kompletnie gdzies ja jak płace to oczekuje troche wiecej, chociaz miłego , szczerego usmiechu jak juz chowają do kieszeni te nasze bathy

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Biznes is biznes
Stary 2013-12-17, 14:51   #1280
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez joannat Pokaż wiadomość
A to mnie zaskoczyłaś, ja miałam dokładnie odwrotne wrażenie. Wszyscy się do nas uśmiechali, taksówkarze, restauratorzy, kelnerzy... I absolutnie nie czuliśmy się chodzącymi portfelami. Raz dostaliśmy w prezencie pożegnalne wypasione śniadanie od pani, u której najczęściej się stołowaliśmy, innym razem kucharz zaprosił mnie do kuchni żebym mogła mu w garnki pozagladać. Jedynie na Phi Phi byliśmy po prostu fragmentem tłumu, którym nikt za bardzo się nie przejmuje, ale to już taki "urok" turystycznego getta.
Joannat - ja też mam takie wrażenie, ludzie byli mili, uśmiechnięci, nie szukali napiwku na każdym kroku tak jak np w Tunezji, czy nawet w naszych polskich górach moim zdaniem jest gorzej, ale jak widać ile ludzi tyle opinii nawet na temat jednego miejsca
Stary 2013-12-17, 19:29   #1281
painka
Zadomowienie

Cytat:
To jest wycieczka z Phi Phi Don na Phi Phi Ley + "objazdówka" po plażach.

Ja przyznam szczerze, że byłam tam 4 razy i za każdym razem wypożyczaliśmy własną motorówkę na cały dzień (nie lubię fakultatywnych masowych wycieczek z zegarkiem w ręku..), np. 3 lata temu płaciliśmy 700zł, za to pół roku temu i miesiąc temu już 900zł, ale i tak dzieląc na 2 czy 4 osoby to się opłaca jak ktoś może sobie na to pozwolić.
Stary 2013-12-18, 10:23   #1282
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:

Biznes is biznes
Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
To jest wycieczka z Phi Phi Don na Phi Phi Ley + "objazdówka" po plażach.

Ja przyznam szczerze, że byłam tam 4 razy i za każdym razem wypożyczaliśmy własną motorówkę na cały dzień (nie lubię fakultatywnych masowych wycieczek z zegarkiem w ręku..), np. 3 lata temu płaciliśmy 700zł, za to pół roku temu i miesiąc temu już 900zł, ale i tak dzieląc na 2 czy 4 osoby to się opłaca jak ktoś może sobie na to pozwolić.
dokladnie jak napisała Painka, wycieczka z Phi Phi

wiadomo własna motorówka to super sprawa, ja niestety mialam bardzo niskobudzetowy wyjazd
Stary 2013-12-18, 12:01   #1283
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie jak napisała Painka, wycieczka z Phi Phi

wiadomo własna motorówka to super sprawa, ja niestety mialam bardzo niskobudzetowy wyjazd
My też mamy bardzo ograniczony budżet, więc nie będziemy się bawić w prywatne łódki itp Dzięki
Stary 2013-12-18, 15:41   #1284
myszka__77
Zakorzenienie

Wczoraj wróciłam z Tajlandii a dokładnie z Pattaya. Przez cały czas miałam piękną słoneczną pogodę
Stary 2013-12-18, 21:32   #1285
KursNaWschod
Przyczajenie

Witam!
Jeśli szukacie informacji, zdjęć opisu przeżyć z podróży z Tajlandii to zapraszam Was na https://www.facebook.com/KursNaWschod Znajdziecie tam moje autorskie zdjęcia wraz opisami oraz linki do bloga, gdzie znajdziecie obszerniejsze notki o podróżach i więcej zdjęć.
Zapraszam i pozdrawiam
KursNaWschod jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 08:22   #1286
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez myszka__77 Pokaż wiadomość
Wczoraj wróciłam z Tajlandii a dokładnie z Pattaya. Przez cały czas miałam piękną słoneczną pogodę
Nie zazdroszczę powrotu do rzeczywistości
Stary 2013-12-19, 11:06   #1287
myszka__77
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zazdroszczę powrotu do rzeczywistości
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, a jeszcze w poniedziałek opalałam się i nurkowałam na pięknej wyspie Ko Land
Stary 2013-12-19, 11:23   #1288
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez myszka__77 Pokaż wiadomość
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy, a jeszcze w poniedziałek opalałam się i nurkowałam na pięknej wyspie Ko Land
A nie Ko Lanta raczej...?
Stary 2013-12-19, 12:11   #1289
myszka__77
Zakorzenienie

Cytat:
A nie Ko Lanta raczej...?
Różnie pisana jest ta wyspa, ale prawidłowo to Ko Lan lub Ko Laan Przynajmniej tak mam na mapie z Pattaya, gdzie są godziny odpłynięć i przypłynięć z wyspy i na wyspę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_2522_zmniejszacz-pl_422770.jpg (37,2 KB, 15 załadowań)

Edytowane przez myszka__77
Czas edycji: 2013-12-19 o 12:18
myszka__77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-20, 07:58   #1290
melleczka
Zakorzenienie

Koh Lan i Koh Lanta to dwie różne wyspy Poza tym odległość z Pattayi na Lantę jest tak duża, że raczej nie da się tego tak po prostu pogodzić

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości