Lubelskie Żonki!! - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-23, 14:57   #1261
SELKA*
Zakorzenienie

Dot.: Lubelskie Żonki!!

My z mężem (trudno mi się przyzwyczaić do tego słowa) też planujemy dzieciaczka bardzo szybko Ale aby się do tego dobrze przygotować to dopiero we wrześniu... Min 3 msc wcześniej trzeba zacząć brać folik, zrobić testy na toksoplazmozę, jeśli ma się kontakt z psami lub kotami, na przeciwciała różyczki i inne ogólne, typu morfologia, cholesterol itd... A Wy dziewczynki, jakie badania sugerujecie?
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 14:58   #1262
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia j. Pokaż wiadomość
Wcięło właśnie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=260891. Ale niestety sprzęt czasem zawodzi.
Powiedzcie mi kochane, czy jakoś szczególnie przygotowywałyście się to zostania mamusiami. Jakieś badania, leki, czy jeszczcze cos innego? Bo my zdecydowaliśmy się, że nie będziemy czekać i zaczynamy starania o maleństwo .
Proponuję więc wizytę u ginekologa. On dokładnie powie Ci, jakie w Twoim konkretnie przypadku warto zrobić badania, a które są np. zbędne. Przypuszczalnie będzie to grupa krwi, toksoplazmoza (ja np. jej nie robiłam), cytomegalia, cytologia i może jeszcze coś, ale tak z pamięci to tyle... No i zacznij łykać kwas foliowy lub folik (wszystko jedno). Powinno się go brać co najmniej na 3 miesiące przed zajściem w ciążę. Tylko wtedy podobno ma to sens.
Stary 2008-06-23, 16:52   #1263
pola_m
Wtajemniczenie

to powodzenia w zachodzeniu dziewczyny

kurde kurde, przerażające trochę te wszystkie przygotowania do ciąży... Jakos moj instynkt macierzyński przyćmiony trochę Jestem jeszcze za egositycznie nastawiona do życia

A w weekend pojechaliśmy w końcu w góry Zdecydowaliśmy- koncertów tu jest dużo, a wiele okazji do pojechania w Alpy nie będzie.
Było fantastycznie, genialne widoki, prawie wcale nie było ludzi, można sie rozbijac na dziko (co uczyniliśmy) i spędziliśmy świetną noc kupały wśród gór i gwiazd- PIĘKNIE Niestety pożarły mnie komary i inne i spiekło mnie trochę słonko (pogoda była cudna)- mam np ślicznie zaznaczone miejsca na paski od kijków i czerwony pasek tuz przy włosach (bo nie chciałam sobie ich zatłuścić filtrem)
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 17:18   #1264
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Wcięło właśnie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=260891. Ale niestety sprzęt czasem zawodzi.
Powiedzcie mi kochane, czy jakoś szczególnie przygotowywałyście się to zostania mamusiami. Jakieś badania, leki, czy jeszczcze cos innego? Bo my zdecydowaliśmy się, że nie będziemy czekać i zaczynamy starania o maleństwo .
a to chyba zapytanie na jakieś bardziej mamusiowe forum

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 21:12   #1265
bandola18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tola3804 Pokaż wiadomość
Witamy!

Nie no dziewczyny! Jakaś porażka! Wcięło wszystkie posty z 20.06.08...
A mnie akurat 20-stego nie było na wizażu, więc nie mam co sobie w brodę pluć.
Cytat:
Chyba już wszystko dziewczyny opisały, ja dodam jeszcze cytologię.
To miłego starania, ta część przyszłego wydarzenia jest jak najbardziej przyjemna.
Stary 2008-06-24, 08:24   #1266
gosia j.
Rozeznanie

Dzięki kochane za informacje, pójdę dziś do Pro Vivo i umowie sie na wizyte. Wiem, ze to temat na inne forum, ale tutaj tez sa obecne i przyszle mamusie, wiec wiedzialam ze mi pomoga. A kwas foliowy juz przyjmuje .

gosia j. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 08:40   #1267
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

o przypomniałaś mi właśnie miałam dzwonić do Pro-vivo umówić się do Lola na wizyte

i tak jak dziewczyny już napisały: folik ok 3 m-cy przed, wcześniej tez nie zaszkodzi, przede wszystkim wizyta u gina i on napewno powie jakie badania robić. Napewno cytologia, przeciwciała różyczki, cytmegalii, toxoplazmozy, grupe krwi też można zrobić bo potem potrzebna do szpitala, jesli masz grupę krwi dodatnią to nie ma problemu, jesli ty ujemną a mąż dodatnią to może wystąpić konflikt serologiczny.
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-24, 09:13   #1268
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yoolia Pokaż wiadomość
o przypomniałaś mi właśnie miałam dzwonić do Pro-vivo umówić się do Lola na wizyte

i tak jak dziewczyny już napisały: folik ok 3 m-cy przed, wcześniej tez nie zaszkodzi, przede wszystkim wizyta u gina i on napewno powie jakie badania robić. Napewno cytologia, przeciwciała różyczki, cytmegalii, toxoplazmozy, grupe krwi też można zrobić bo potem potrzebna do szpitala, jesli masz grupę krwi dodatnią to nie ma problemu, jesli ty ujemną a mąż dodatnią to może wystąpić konflikt serologiczny.
Yoolia! A tak apropos grupy krwi, skoro o tym mowa... Czy Twój małżonek też robił sobie badanie na grupę krwi? Bo widziałam, że na karcie ciąży jest miejsce, żeby tą grupę krwi wpisać, a mi żaden lekarz nic na ten temat nie mówił, a ja też jakoś nie spytałam.
Stary 2008-06-24, 10:16   #1269
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Cytat:
Yoolia! A tak apropos grupy krwi, skoro o tym mowa... Czy Twój małżonek też robił sobie badanie na grupę krwi? Bo widziałam, że na karcie ciąży jest miejsce, żeby tą grupę krwi wpisać, a mi żaden lekarz nic na ten temat nie mówił, a ja też jakoś nie spytałam.
nie robił
wogóle moj ginekolog wpisał mi grupe krwi nie sprawdzając tego, uwierzył mi na słowo
ja mam RH+ wiec grupa męża nie jest potrzebna
wogóle mało miałam wypisane w karcie ciąży
nie miałam wpisanej konsultacji stomatologicznej i internisty, choc u dentysty byłam i u lekarza ogólnego tez kilka razy ale zapomniałam wspomnieć żeby mi cos skrobnęli.
Ginekolog podczas wizyty tez nic nie mówił że tego nie ma
W szpitalu nikt nie pytał o to czego nie wypełnione
Stary 2008-06-24, 14:38   #1270
Malpka
Zakorzenienie

Mam pytanko Gdzie zalatwiacie noclegi dla gości (jeśli zalatwiacie) i ile was to kosztuje ? Z gory dzięki

hmhm a kwas foliowy to tak bez recepty sie kupuje i zażywa bez porozumienia z lekarzem czy trzeba o to pytać ?

Pozdrawiam
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 14:39   #1271
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
Mam pytanko Gdzie zalatwiacie noclegi dla gości (jeśli zalatwiacie) i ile was to kosztuje ? Z gory dzięki

hmhm a kwas foliowy to tak bez recepty sie kupuje i zażywa bez porozumienia z lekarzem czy trzeba o to pytać ?

Pozdrawiam
Bez recepty i bez lekarza. A co do noclegów, to nie pomogę, bo jakoś nigdy nie potrzebowałam.
Stary 2008-06-24, 19:27   #1272
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Dzięki kochane za informacje, pójdę dziś do Pro Vivo i umowie sie na wizyte. Wiem, ze to temat na inne forum, ale tutaj tez sa obecne i przyszle mamusie, wiec wiedzialam ze mi pomoga. A kwas foliowy juz przyjmuje .
miałam na myśli, nie to, że tu to pytanie nie powinno się znaleźć, a raczej to, że na takim stricte mamusiowym forum być może łatwiej uzyskasz odpowiedź bo będzie więcej zainteresowanych i zorientowanych w temacie

Stary 2008-06-24, 20:20   #1273
bandola18
Zadomowienie

Cytat:
nie robił
wogóle moj ginekolog wpisał mi grupe krwi nie sprawdzając tego, uwierzył mi na słowo
ja mam RH+ wiec grupa męża nie jest potrzebna
wogóle mało miałam wypisane w karcie ciąży
nie miałam wpisanej konsultacji stomatologicznej i internisty, choc u dentysty byłam i u lekarza ogólnego tez kilka razy ale zapomniałam wspomnieć żeby mi cos skrobnęli.
Ginekolog podczas wizyty tez nic nie mówił że tego nie ma
W szpitalu nikt nie pytał o to czego nie wypełnione
A ja musiałam mieć koniecznie oryginały grupy krwi, wr i hbs. Poza tym gdy czynnik RH ma się ujemny to gdy się wpisze do karty ciąży grupę krwi ojca dziecka to i tak ich to nie obchodzi. Jak mi lekarz powiedział mąż nie musi być ojcem dziecka a i matka może nie wiedzieć kto nim jest i profilaktycznie podają immunoglobuliny.
A w kartę ciąży można wpisać sobie co się chce i tak tylko zajrzą na chwilę przed porodem, to przyszłej matce powinno zależeć żeby wpisać ważne rzeczy albo o nich poinformować personel, żeby w razie czego wiedzieli co podać
Stary 2008-06-25, 14:33   #1274
gosia j.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
miałam na myśli, nie to, że tu to pytanie nie powinno się znaleźć, a raczej to, że na takim stricte mamusiowym forum być może łatwiej uzyskasz odpowiedź bo będzie więcej zainteresowanych i zorientowanych w temacie
Wiem, wiem . Dzieki za podpowiedz.
Zapisałam sie na wizyte do Pro Vivo i zobaczymy.

Stary 2008-06-27, 14:57   #1275
tola3804
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki!

Co się nic nie odzywacie? Co tam u Was?

Mój małż kończy zwolnienie i wraca do pracy od 01 lipca. Już się przyzwyczaiłam do tego, że jest w domu...

Dzisiaj się wściekłam, bo wyobraźcie sobie, że ni z gruszki ni z pietruszki mój szef mnie wysyła na przymusowy 2-tygodniowy urlop, mimo, że mówiłam mu wcześniej, że w związku z tym, że jestem w ciąży, to nie chcę brać w te wakacje urlopu, tylko sobie go zatrzymać na po macierzyńskim. Oczywiście żadne moje argumenty go nie przekonały. Na odchodne powiedział, że się jeszcze zastanowi, ale raczej nie zmieni zdania. Wspomnę jeszcze tylko, że chciałam wziąć urlop w czerwcu (jak jeszcze nie powiedziałam w pracy o ciąży), to nie wyraził na niego zgody. A teraz chce mnie uszczęśliwić na siłę. Jestem wkurzona! Zwłaszcza, że mój mąż właśnie wraca do pracy. I co? Spędzę urlop sama w domu? Dziękuję bardzo. Wątpliwa przyjemność. Wiem, mogłabym iść na zwolnienie i olać wszystko i wszystkich, ale mój szef się wtedy wkurzy i powie, że zrobiłam to specjalnie, a ja wolę mieć z nim jednak dobre relacje...

Sorry, musiałam się wygadać...

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu! My spędzimy go we trójkę. Ja, mój mąż i jego chrześniak. Wyjazd do koleżanki na działkę przesunął się na następny weekend.
Stary 2008-06-27, 15:16   #1276
pola_m
Wtajemniczenie

hej

Tola, a podał Ci ten Twój szef jakiś powód? Dziwne kurczę... A małż już dobrze się czuje?

My juz za miesiąc wracamy do Polski... Szkoda, chciałabym tu jeszcze przyjechać zwłaszcz, że rynek pracy się otwiera

A ten weekend znowu górki Zmierzam sie lepiej smarować filtrem, bo z karku i plecków mi złazi skóra właśnie...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-27, 16:58   #1277
niebieska.lwica
Rozeznanie

witam (niektóre z was, albo i większość ponownie ). już i ja nie mam czego szukać na lubelskich pannach młodych. mam za to pytanie do was. jakie papierkowe sprawy oprócz wymiany dowodu i prawa jazdy teraz mnie czekają??? zupełnie nie wiem czym się zająć i boję się, że o czymś nie zapomnę
niebieska.lwica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-27, 18:37   #1278
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Dzisiaj się wściekłam, bo wyobraźcie sobie, że ni z gruszki ni z pietruszki mój szef mnie wysyła na przymusowy 2-tygodniowy urlop, mimo, że mówiłam mu wcześniej, że w związku z tym, że jestem w ciąży, to nie chcę brać w te wakacje urlopu, tylko sobie go zatrzymać na po macierzyńskim. Oczywiście żadne moje argumenty go nie przekonały. Na odchodne powiedział, że się jeszcze zastanowi, ale raczej nie zmieni zdania. Wspomnę jeszcze tylko, że chciałam wziąć urlop w czerwcu (jak jeszcze nie powiedziałam w pracy o ciąży), to nie wyraził na niego zgody. A teraz chce mnie uszczęśliwić na siłę. Jestem wkurzona! Zwłaszcza, że mój mąż właśnie wraca do pracy. I co? Spędzę urlop sama w domu? Dziękuję bardzo. Wątpliwa przyjemność. Wiem, mogłabym iść na zwolnienie i olać wszystko i wszystkich, ale mój szef się wtedy wkurzy i powie, że zrobiłam to specjalnie, a ja wolę mieć z nim jednak dobre relacje...
a może lepiej spokojnie, bez nerwów powiedzieć mu, że jeśli postawi sprawę na ostrzu noża to pójdziesz na zwolnienie i niech się zastanowi?
nie wiem, co może nim kierować, może obawia się konsekwencji tego, że nie wyśle Cię na urlop...? bo raczej nie chodzi o to, żebyś miała mniej urlopu po macierzyńskim - i tak mogłabyś pójść na wychowawczy i i tak musiałby borykać się z Twoją nieobecnością... chyba, że to czysta złośliwość?

Stary 2008-06-27, 20:30   #1279
tola3804
Zakorzenienie

No właśnie chodzi o to, że nie ma powodu. Po prostu tak sobie ubzdurał. Fakt, że w wakacje zawsze w firmie jest luz i wszyscy raczej powinni iść na urlopy 2-tygodniowe, ale nie bardzo rozumiem dlaczego najpierw nie chciał mnie puścić kiedy chciałam, a teraz wypycha mnie na siłę, skoro ja nie chcę?!?!? Nie wspominając już o tym, że zgodził się ostatecznie na to, żebym nie szła. Oj, szkoda gadać... Nie chcę się z nim kłócić, nie zamierzam się też denerwować więcej. Będę negocjować, jak się uprze.

Niebieska lwico! Na pewno musisz też iść do banku zmienić dane, do OFE i poinformować pracodawcę. Tyle przyszło mi teraz tak na szybko do głowy, ale to chyba najważniejsze miejsca, bo pracodawca w Twoim imieniu poinformuje już ZUS i US.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-27, 20:38   #1280
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Cytat:
No właśnie chodzi o to, że nie ma powodu. Po prostu tak sobie ubzdurał. Fakt, że w wakacje zawsze w firmie jest luz i wszyscy raczej powinni iść na urlopy 2-tygodniowe, ale nie bardzo rozumiem dlaczego najpierw nie chciał mnie puścić kiedy chciałam, a teraz wypycha mnie na siłę, skoro ja nie chcę?!?!? Nie wspominając już o tym, że zgodził się ostatecznie na to, żebym nie szła. Oj, szkoda gadać... Nie chcę się z nim kłócić, nie zamierzam się też denerwować więcej. Będę negocjować, jak się uprze.

Niebieska lwico! Na pewno musisz też iść do banku zmienić dane, do OFE i poinformować pracodawcę. Tyle przyszło mi teraz tak na szybko do głowy, ale to chyba najważniejsze miejsca, bo pracodawca w Twoim imieniu poinformuje już ZUS i US.
Tola co za durny pracodawca Ci sie trafił
mam nadzieję, że zmieni zdanie

małe sprostowanie Urząd skarbowy trzeba samemu poinformować o wszelkich zmianach na druku nip-3
Swoje dane zmieniasz wszedzie tam gdzie masz podpisane umowy: spółdzielnia, kablówka, zakład gazowniczy, energetyczny, operator sieci komórkowej itp.
Stary 2008-06-27, 20:51   #1281
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
małe sprostowanie Urząd skarbowy trzeba samemu poinformować o wszelkich zmianach na druku nip-3
Racja. Po zmianie dowodu dostaje się ten druk. Chyba już powinnam pójść spać, bo zaczynam wprowadzać w błąd.
Stary 2008-06-28, 20:56   #1282
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

yyyyych, a ja dzisiaj w pracy właśnie siedzę do 24:00 !!! straszne....
i na dokładkę popołudniu znajomi chcieli mnie wyciągnąć na wieczór, bo zdarzyło się, że z W-wy przyjechali - a ja mam ten dyżur nieszczęśny... masakra
i jeszcze musiałam zrobic takie e-szkolenie, z BHP, niemal umarłam na nim z nudów, teraz mnie niemoc intelektualna dopadła i siedzę na wizażu

Stary 2008-06-29, 07:07   #1283
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
yyyyych, a ja dzisiaj w pracy właśnie siedzę do 24:00 !!! straszne....
i na dokładkę popołudniu znajomi chcieli mnie wyciągnąć na wieczór, bo zdarzyło się, że z W-wy przyjechali - a ja mam ten dyżur nieszczęśny... masakra
i jeszcze musiałam zrobic takie e-szkolenie, z BHP, niemal umarłam na nim z nudów, teraz mnie niemoc intelektualna dopadła i siedzę na wizażu
Do 24?!?! Czy oni poszaleli?!

Ja też już mam dosyć weekendu! Przyjechał do nas chrześniak mojego męża (5-latek) i ma zostać do poniedziałku. Przed jego przyjazdem zrobiłam maxi zakupy wiedząc, że pewnie nie wszystko będzie chciał jeść... Ale nie spodziewałam się, że będzie aż tak tragicznie! Wczoraj pół dnia spędziłam w kuchni gotując i wymyślając przeróżne różności, które mogłyby mu posmakować. A to zupka, a to kotleciki, a to naleśniczki z truskawkami, a to koktajle owocowe, na śniadanie z 10 rzeczy do wyboru. I co? NIC! On nic nie chce jeść!! Pojechaliśmy na wycieczkę, zrobiłam kanapki i w oddzielne opakowanie wzięłam świeże ogórki. Zjadł same ogórki, a my jedliśmy suche kanapki. Mam go powoli dosyć! A najgorsze w tym wszystkim jest to, że mój wspaniałomyślny mąż na wszystko mu pozwala, w związku z czym mały siedziałby najchętniej cały dzień przed tv i oglądał bajki, na co jego rodzice mu nie pozwalają. Eh... Czy ja sobie poradzę z własnym dzieckiem, skoro inne mnie tak drażnią? Oczywiście niedziela, kiedy można by sobie dłużej pospać, a ja od 7 na nogach...
Stary 2008-06-29, 10:56   #1284
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Do 24?!?! Czy oni poszaleli?!

Ja też już mam dosyć weekendu! Przyjechał do nas chrześniak mojego męża (5-latek) i ma zostać do poniedziałku. Przed jego przyjazdem zrobiłam maxi zakupy wiedząc, że pewnie nie wszystko będzie chciał jeść... Ale nie spodziewałam się, że będzie aż tak tragicznie! Wczoraj pół dnia spędziłam w kuchni gotując i wymyślając przeróżne różności, które mogłyby mu posmakować. A to zupka, a to kotleciki, a to naleśniczki z truskawkami, a to koktajle owocowe, na śniadanie z 10 rzeczy do wyboru. I co? NIC! On nic nie chce jeść!! Pojechaliśmy na wycieczkę, zrobiłam kanapki i w oddzielne opakowanie wzięłam świeże ogórki. Zjadł same ogórki, a my jedliśmy suche kanapki. Mam go powoli dosyć! A najgorsze w tym wszystkim jest to, że mój wspaniałomyślny mąż na wszystko mu pozwala, w związku z czym mały siedziałby najchętniej cały dzień przed tv i oglądał bajki, na co jego rodzice mu nie pozwalają. Eh... Czy ja sobie poradzę z własnym dzieckiem, skoro inne mnie tak drażnią? Oczywiście niedziela, kiedy można by sobie dłużej pospać, a ja od 7 na nogach...
no biuro jest czynne całą dobę, a kierownicy muszą obsadzić dyżury od 8 do 24, czyli albo dyżurujesz 8-16 albo 16-24

a co do dzieciaka - trzeba było olać - nie chce, to niech nie je... zgłodnieje, to sam poprosi o jedzenie... przez trzy dni z głodu nie umrze
myślisz, że jemu mamusia rano na śniadanie przygotowuje 5 potraw do wyboru?
pewnie tylko u Cioci tak grymasi, bo wie, że może sobie na to pozwolić

Stary 2008-06-30, 08:18   #1285
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
a co do dzieciaka - trzeba było olać - nie chce, to niech nie je... zgłodnieje, to sam poprosi o jedzenie... przez trzy dni z głodu nie umrze
myślisz, że jemu mamusia rano na śniadanie przygotowuje 5 potraw do wyboru?
pewnie tylko u Cioci tak grymasi, bo wie, że może sobie na to pozwolić
Na pewno masz rację, za bardzo przejęłam się rolą. Ale dzieciak jest niezły, naprawdę mógłby cały dzień nic nie jeść...

Wymęczył nas nieźle przez ten weekend, dzisiaj zasypiam na biurku w pracy. Ale jednego jestem pewna - mój małż na pewno poradzi sobie w roli tatusia.

Dziś mam popołudniu wizytę u ginekologa, może się dowiem, czy chłopczyk czy dziewczynka?
Stary 2008-06-30, 08:42   #1286
lalunia105
Raczkowanie

wiecie może ile kosztuje wymiana paszportu/zmiana nazwiska. i prawa jazdy?
lalunia105 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-30, 08:55   #1287
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Cytat:
Napisane przez lalunia105 Pokaż wiadomość
wiecie może ile kosztuje wymiana paszportu/zmiana nazwiska. i prawa jazdy?
odnośnie prawa jazdy masz tutaj wszystko
http://www.um.lublin.pl/um/index.php?t=200&id=39251

paszport to Urząd Wojewódzki i stronka mi się nie otwiera

o juz mi się otworzyło ale nie moge wkleic linka, wkleje cały tekst o opłatach:

Opłaty
  1. Wydanie paszportu – 140 zł.
  2. Za wydanie drugiego ważnego paszportu przez ministra spraw wewnętrznych i administracji – 280 zł.
  3. Za wydanie paszportu osobom małoletnim, które w dniu złożenia wniosku nie ukończyły 7 roku życia – 30 zł.
  4. Za wydanie paszportu osobom małoletnim, które w dniu złożenia wniosku ukończyły 7 lat a nie ukończyły 13 roku życia 60 zł.
  5. Za wydanie paszportu tymczasowego osobom małoletnim (do ukończenia 5 roku życia) - 30 zł.
  6. Za wydanie paszportu tymczasowego w przypadkach nagłych, związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny albo potrzebą pilnego wyjazdu za granicę (czyli wszystkim, którym przysługuje paszport zwykły na zasadach ogólnych) - 45 zł.
  7. Za wydanie nowego paszportu w zamian za ważny paszport, który został utracony z przyczyn zawinionych przez jego posiadacza – 420 zł.
  8. Za wydanie nowego paszportu w zamian za ważny paszport, który został zniszczony z winy jego posiadacza – 420 zł.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-30, 09:49   #1288
gosia j.
Rozeznanie

Cytat:
Na pewno masz rację, za bardzo przejęłam się rolą. Ale dzieciak jest niezły, naprawdę mógłby cały dzień nic nie jeść...

Wymęczył nas nieźle przez ten weekend, dzisiaj zasypiam na biurku w pracy. Ale jednego jestem pewna - mój małż na pewno poradzi sobie w roli tatusia.

Dziś mam popołudniu wizytę u ginekologa, może się dowiem, czy chłopczyk czy dziewczynka?
To jak będziesz wiedziała to szybciutko podziel się informacją .
Ja właśnie w czwartek jadę na urlopowo poślubną podróż na Sardynię. Już nie mogę się doczekać.

A po tam weekendowym dziecku to chociaz wiadomo jak postepowac poem z wlasnym .

Stary 2008-06-30, 10:18   #1289
tola3804
Zakorzenienie

Cytat:
To jak będziesz wiedziała to szybciutko podziel się informacją .
Ja właśnie w czwartek jadę na urlopowo poślubną podróż na Sardynię. Już nie mogę się doczekać.

A po tam weekendowym dziecku to chociaz wiadomo jak postepowac poem z wlasnym .
Urlop na Sardynii! Wow! zazdroszczę!

Jak będę wiedziała, to dam znać oczywiście.
Stary 2008-06-30, 11:00   #1290
gosia j.
Rozeznanie

Cytat:
Urlop na Sardynii! Wow! zazdroszczę!

Jak będę wiedziała, to dam znać oczywiście.
Podróż poślubną ma się raz więc jak szaleć to szaleć .

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości