![]() |
#1261 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lubelskie Żonki!!
My z mężem (trudno mi się przyzwyczaić do tego słowa) też planujemy dzieciaczka bardzo szybko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1263 |
Wtajemniczenie
|
to powodzenia w zachodzeniu dziewczyny
![]() kurde kurde, przerażające trochę te wszystkie przygotowania do ciąży... Jakos moj instynkt macierzyński przyćmiony trochę ![]() ![]() A w weekend pojechaliśmy w końcu w góry ![]() Było fantastycznie, genialne widoki, prawie wcale nie było ludzi, można sie rozbijac na dziko (co uczyniliśmy) i spędziliśmy świetną noc kupały wśród gór i gwiazd- PIĘKNIE Niestety pożarły mnie komary i inne i spiekło mnie trochę słonko (pogoda była cudna)- mam np ślicznie zaznaczone miejsca na paski od kijków i czerwony pasek tuz przy włosach (bo nie chciałam sobie ich zatłuścić filtrem) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1265 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To miłego starania ![]()
![]() |
#1266 |
Rozeznanie
|
Dzięki kochane za informacje, pójdę dziś do Pro Vivo i umowie sie na wizyte. Wiem, ze to temat na inne forum, ale tutaj tez sa obecne i przyszle mamusie, wiec wiedzialam ze mi pomoga. A kwas foliowy juz przyjmuje
![]()
#1267 |
Zakorzenienie
|
o przypomniałaś mi właśnie miałam dzwonić do Pro-vivo umówić się do Lola na wizyte
![]() i tak jak dziewczyny już napisały: folik ok 3 m-cy przed, wcześniej tez nie zaszkodzi, przede wszystkim wizyta u gina i on napewno powie jakie badania robić. Napewno cytologia, przeciwciała różyczki, cytmegalii, toxoplazmozy, grupe krwi też można zrobić bo potem potrzebna do szpitala, jesli masz grupę krwi dodatnią to nie ma problemu, jesli ty ujemną a mąż dodatnią to może wystąpić konflikt serologiczny. |
![]() ![]() |
![]() |
#1268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wogóle moj ginekolog wpisał mi grupe krwi nie sprawdzając tego, uwierzył mi na słowo ja mam RH+ wiec grupa męża nie jest potrzebna wogóle mało miałam wypisane w karcie ciąży nie miałam wpisanej konsultacji stomatologicznej i internisty, choc u dentysty byłam i u lekarza ogólnego tez kilka razy ale zapomniałam wspomnieć żeby mi cos skrobnęli. Ginekolog podczas wizyty tez nic nie mówił że tego nie ma W szpitalu nikt nie pytał o to czego nie wypełnione ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1270 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanko
![]() ![]() hmhm a kwas foliowy to tak bez recepty sie kupuje i zażywa bez porozumienia z lekarzem czy trzeba o to pytać ? ![]() Pozdrawiam ![]()
#1271 |
Zakorzenienie
|
Bez recepty i bez lekarza. A co do noclegów, to nie pomogę, bo jakoś nigdy nie potrzebowałam.
![]() |
#1272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1273 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A w kartę ciąży można wpisać sobie co się chce i tak tylko zajrzą na chwilę przed porodem, to przyszłej matce powinno zależeć żeby wpisać ważne rzeczy albo o nich poinformować personel, żeby w razie czego wiedzieli co podać
![]() |
#1274 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zapisałam sie na wizyte do Pro Vivo i zobaczymy.
![]() |
#1275 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki!
Co się nic nie odzywacie? Co tam u Was? Mój małż kończy zwolnienie i wraca do pracy od 01 lipca. Już się przyzwyczaiłam do tego, że jest w domu... Dzisiaj się wściekłam, bo wyobraźcie sobie, że ni z gruszki ni z pietruszki mój szef mnie wysyła na przymusowy 2-tygodniowy urlop, mimo, że mówiłam mu wcześniej, że w związku z tym, że jestem w ciąży, to nie chcę brać w te wakacje urlopu, tylko sobie go zatrzymać na po macierzyńskim. Oczywiście żadne moje argumenty go nie przekonały. Na odchodne powiedział, że się jeszcze zastanowi, ale raczej nie zmieni zdania. Wspomnę jeszcze tylko, że chciałam wziąć urlop w czerwcu (jak jeszcze nie powiedziałam w pracy o ciąży), to nie wyraził na niego zgody. A teraz chce mnie uszczęśliwić na siłę. Jestem wkurzona! Zwłaszcza, że mój mąż właśnie wraca do pracy. I co? Spędzę urlop sama w domu? Dziękuję bardzo. Wątpliwa przyjemność. Wiem, mogłabym iść na zwolnienie i olać wszystko i wszystkich, ale mój szef się wtedy wkurzy i powie, że zrobiłam to specjalnie, a ja wolę mieć z nim jednak dobre relacje... Sorry, musiałam się wygadać... Pozdrawiam i życzę udanego weekendu! My spędzimy go we trójkę. ![]()
#1276 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() Tola, a podał Ci ten Twój szef jakiś powód? Dziwne kurczę... A małż już dobrze się czuje? My juz za miesiąc wracamy do Polski... Szkoda, chciałabym tu jeszcze przyjechać zwłaszcz, że rynek pracy się otwiera ![]() A ten weekend znowu górki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1277 |
Rozeznanie
|
witam (niektóre z was, albo i większość ponownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem, co może nim kierować, może obawia się konsekwencji tego, że nie wyśle Cię na urlop...? bo raczej nie chodzi o to, żebyś miała mniej urlopu po macierzyńskim - i tak mogłabyś pójść na wychowawczy i i tak musiałby borykać się z Twoją nieobecnością... chyba, że to czysta złośliwość?
![]() |
#1279 |
Zakorzenienie
|
No właśnie chodzi o to, że nie ma powodu. Po prostu tak sobie ubzdurał. Fakt, że w wakacje zawsze w firmie jest luz i wszyscy raczej powinni iść na urlopy 2-tygodniowe, ale nie bardzo rozumiem dlaczego najpierw nie chciał mnie puścić kiedy chciałam, a teraz wypycha mnie na siłę, skoro ja nie chcę?!?!? Nie wspominając już o tym, że zgodził się ostatecznie na to, żebym nie szła. Oj, szkoda gadać... Nie chcę się z nim kłócić, nie zamierzam się też denerwować więcej. Będę negocjować, jak się uprze.
Niebieska lwico! Na pewno musisz też iść do banku zmienić dane, do OFE i poinformować pracodawcę. Tyle przyszło mi teraz tak na szybko do głowy, ale to chyba najważniejsze miejsca, bo pracodawca w Twoim imieniu poinformuje już ZUS i US.
![]() |
#1280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam nadzieję, że zmieni zdanie małe sprostowanie Urząd skarbowy trzeba samemu poinformować o wszelkich zmianach na druku nip-3 ![]() Swoje dane zmieniasz wszedzie tam gdzie masz podpisane umowy: spółdzielnia, kablówka, zakład gazowniczy, energetyczny, operator sieci komórkowej itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1282 |
Zakorzenienie
|
yyyyych, a ja dzisiaj w pracy właśnie siedzę
![]() ![]() ![]() ![]() i na dokładkę popołudniu znajomi chcieli mnie wyciągnąć na wieczór, bo zdarzyło się, że z W-wy przyjechali - a ja mam ten dyżur nieszczęśny... masakra i jeszcze musiałam zrobic takie e-szkolenie, z BHP, niemal umarłam na nim z nudów, teraz mnie niemoc intelektualna dopadła i siedzę na wizażu ![]()
#1283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też już mam dosyć weekendu! Przyjechał do nas chrześniak mojego męża (5-latek) i ma zostać do poniedziałku. Przed jego przyjazdem zrobiłam maxi zakupy wiedząc, że pewnie nie wszystko będzie chciał jeść... Ale nie spodziewałam się, że będzie aż tak tragicznie! Wczoraj pół dnia spędziłam w kuchni gotując i wymyślając przeróżne różności, które mogłyby mu posmakować. A to zupka, a to kotleciki, a to naleśniczki z truskawkami, a to koktajle owocowe, na śniadanie z 10 rzeczy do wyboru. I co? NIC! On nic nie chce jeść!! Pojechaliśmy na wycieczkę, zrobiłam kanapki i w oddzielne opakowanie wzięłam świeże ogórki. Zjadł same ogórki, a my jedliśmy suche kanapki. Mam go powoli dosyć! A najgorsze w tym wszystkim jest to, że mój wspaniałomyślny mąż na wszystko mu pozwala, w związku z czym mały siedziałby najchętniej cały dzień przed tv i oglądał bajki, na co jego rodzice mu nie pozwalają. Eh... Czy ja sobie poradzę z własnym dzieckiem, skoro inne mnie tak drażnią? Oczywiście niedziela, kiedy można by sobie dłużej pospać, a ja od 7 na nogach...
![]() |
#1284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do dzieciaka - trzeba było olać - nie chce, to niech nie je... zgłodnieje, to sam poprosi o jedzenie... przez trzy dni z głodu nie umrze ![]() myślisz, że jemu mamusia rano na śniadanie przygotowuje 5 potraw do wyboru? ![]() pewnie tylko u Cioci tak grymasi, bo wie, że może sobie na to pozwolić ![]()
![]() |
#1285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wymęczył nas nieźle przez ten weekend, dzisiaj zasypiam na biurku w pracy. Ale jednego jestem pewna - mój małż na pewno poradzi sobie w roli tatusia. Dziś mam popołudniu wizytę u ginekologa, może się dowiem, czy chłopczyk czy dziewczynka?
![]() |
#1286 |
Raczkowanie
|
wiecie może ile kosztuje wymiana paszportu/zmiana nazwiska. i prawa jazdy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.um.lublin.pl/um/index.php?t=200&id=39251 paszport to Urząd Wojewódzki i stronka mi się nie otwiera ![]() o juz mi się otworzyło ale nie moge wkleic linka, wkleje cały tekst o opłatach: Opłaty
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1288 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie w czwartek jadę na urlopowo poślubną podróż na Sardynię. Już nie mogę się doczekać. A po tam weekendowym dziecku to chociaz wiadomo jak postepowac poem z wlasnym ![]()
![]() |
#1289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak będę wiedziała, to dam znać oczywiście.
![]() |
#1290 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:07.