|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1261 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Dziewczyny poradźcie proszę
![]() Mój storczyk zrzucił kwiatki na początku listopada, obcięłam go bo tak zostałam poinstruowana. I od tej pory nic. Zaczął podsychać od góry i na korzonkach a staram się go bardzo nie przesuszać (niestety mam w domy bardzo suche powietrze i on pewnie to boleśnie odczuwa). Moje pytanie dotyczy plamek na łodyżce. Najpierw pojawiła się jedna, a teraz są już 4 - wyschnięte plamki które jakby delikatnie pękają. Na storczyku mojej mamy też pojawiło się coś takiego (już 2 miesiące temu, zaraz po tym jak ponownie zakwitł). Spotkałyście się z czymś takim? Czy to jakaś choroba? (Żyję cichą nadzieją że wypuści tam jakieś rozgałęzienia :P ) |
![]() ![]() |
![]() |
#1262 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj to super, bo juz z mężem walczę, bo on chce tego "badyla" jak mówi wyrzucić ![]() i ja też zimę zrobiłam, postawiłam na parapecie w kuchni (bo tam najbardziej wieje i jest zimno ![]() ![]()
![]() |
#1263 |
Zakorzenienie
|
didi to moze byc grzybowe albo i zupelnie nic. Daj temu pedowy jeszcze czas - podchacz delikatnie paznokciem skorke na oczku i zajrzyj czy tam cosik jest. U mnie obciety w grudniu wlasnie kielkuje ze starego pedu - narazie to jakies 3 milimetry za oczkiem - ten zolty o ktorym pisalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1264 |
Raczkowanie
|
Po przejrzeniu wątku już parę dni temu wstawiłam go do kuchni
![]() Muszę coś wykombinować z tą wodą, może faktycznie pomoże (myślałam też o kupnie spryskiwacza do liści). Jak wrócę do domu to obejrzę dokładnie i zdam relację co jest 'pod' skórka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1265 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Szukam jakiejś porady dotyczącej mojego Kwiatka, bo ja już siły nie mam ^^" Korzonków jakoś brak, niby pęd puścił, ale stoi w miejscu od dłuższego czasu... Może mi któraś z was pomóc? ![]() Dodam zdjęcia, bo w opisach najlepsza nie jestem... 100_2141.jpg 100_2142.jpg Edytowane przez linablack Czas edycji: 2009-03-18 o 11:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1266 |
Zakorzenienie
|
Lina black dolne korzenie (te brązowawe) są do usunięcia. Widać, że są puste. Musisz storczyka wyciągnąć z doniczki i usunąć zbędne korzonki a miejsca cięć zasypać cynamonem.
Nie podobają mi się też górne korzenie z 2 zdjęcia. Podlewałaś je wodą z kranu? Powinnaś zmienić wodę którą podlewasz storczyka. Najlepiej stosować wodę destylowaną. Są zasuszone (ale to nie przez brak podlewania tylko mikroelementy zawarte w wodzie z kranu, które w wyniku długotrwałego oddziaływania na korzenie powodują ich zasychanie). Takie pozasychane korzenie nieprawidłowo odżywiają storczyka, a z czasem całkowicie przestają odżywiać storczyka. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-03-18 o 12:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1267 |
Przyczajenie
|
Hmm, a mogę przeprowadzic "operację" kiedy kwiatek zaczyna kwitnąc?
![]() Tak, niestety zazwyczaj podlewam je zwykłą kranówką, ale czas się zmotywowac i zmienic to ^^" A te zasuszenie może też byc spowodowane suchym powietrzem w domu? Myślisz, że coś jeszcze z tego storczyka będzie? Edytowane przez linablack Czas edycji: 2009-03-18 o 12:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#1268 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny możecie mi powiedzieć czemu korzonki u moich kwiatków te zewnętrzne zasychają????
|
![]() ![]() |
![]() |
#1269 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
od jutra mają być w promocji storczyki w biedronce, ale słyszałam, ze w niektórych Biedronkach są już od dzisiaj. Czy widziałyscie je u siebie?
Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2009-03-18 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#1270 |
Zakorzenienie
|
Lina jak nie masz destylowanej to przegotuj z 3 litry, odstaw na kilka dni by kamien opadl i tym podlewaj, zaopatrz sie tez w nawozik. Utnij te wszystkie miekkie, brazowe i nie zdrowe z doniczki - najpierw obficie podlej to korzonki zrobia sie miekkie i latwiej usunac stare podloze. Te powietrzne zostaw. Mozesz je delikatnie wacikiem obmyc z kamienia. Nawet jesli zaczyna kwitnac to mu pomoze - wiosna idzie, a wiosna korzonki rosna, zrobisz im miejsce usuwajac stare i dasz swieze, przewiewne podloze. Zostaw zielone i biale jedrne korzonki. byle delikatnie, obsyp cynamonem ranki i po operacji nie podlewaj z tydzien dwa. Ja wczoraj obciachalam dendrobium - zostalo mu 4 korzonki - reszta az smierdziala
![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-18 o 13:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#1271 |
Przyczajenie
|
madzia.a - u nas w biedronce jeszcze się nie pojawiły
![]() norka27 - wow, dziękuję za wyczerpującą odp ![]() ![]() ![]() Skoro już dorwałam jakiegoś eksperta, to wykorzystam Cię jeszcze troszkę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1272 |
Zakorzenienie
|
Lina, ciachnij mu to co uschniete i to nisko. Zajrzyj w doniczke jak tam podloze i korzonki - jesli jest u ciebie dlugo moze czas na zmiane podloza? Warunki jakie mamy w domu kwalifikuja na coroczna zmiane, osadzaja sie sole w podlozu i wapn, podloze sie rozklada. Ja mysle ze one juz dosyc spoczynku mialy i czas je zaktywizowac na kwitnienie - zrob im chlodny pokoj tak jak to pisalysmy wczesniej. U mnie jeden rok sobie spal a drugi drzemie od wrzesnia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1273 |
Raczkowanie
|
bylam dzisiaj w biedronce i storczyki juz sa ale musze powiedziec ze nic ciekawego dla siebie nie znalazlam - ogolnie maly wybor
|
![]() ![]() |
![]() |
#1274 |
Przyczajenie
|
Długo nie są, dostałam je w sierpniu
![]() ![]() ![]() Idę atakowac moje przyschnięte korzonki! Ha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1275 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny jak dostalam storczyka to kwiaty byly na wysokim pniu, a teraz sa na niskim (kwitnie pierwszy raz po obcięciu) Dlaczego tak sie dzieje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1276 |
Zakorzenienie
|
Ja w tej chwili mam 13 - w tym jedno dendrobium. Lina ja mysle ze temu drugiemu przesadzenie i tak sie spodoba - uwierz mi to co producenci pakuja jako podloze czasem decz zapiera - od kawalkow gabki, przez tone naszprycowanych hormonami osadow by to kwitlo itd. Wez tego drugiego tez w nowe. Lasoa moj drugi po kwitnieniu wypuscil nastepna lodyzke i mial az 2 kwiatki i ta lodyga taka mala byla. A teraz jak zostal przesadzony i byl nawozony przez dluzszy czas wypuscil lodyge i od listopada kwitnie i lodyga jest duzych rozmiarow z duzymi kwiatkami - moze twoj byl zmeczony po ostanim kwitnieniu i nie mial zbytnio jedzonka w podlozu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1277 |
Raczkowanie
|
Widzę, że nie tylko ja się nowego pędu doczekałam
![]() nie wiem czy dobrze robię, ale podlewam storczyka mineralną na zmianę z odstaną kranówką ![]()
#1278 |
Zakorzenienie
|
spoks matakow, jak rosnie i mu dobrze to git. Ja mam wode bez kamienia, chloru itp. Jak stoi w wazonie zadnego sladu nie ma - mamy ujecie z lokalnego jeziorka prawie bez oczyszczania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1279 |
Przyczajenie
|
Ja już po wszystkim, roboty po łokcie - dosłownie.
![]() ![]() Aż 13?! Jak Ty sobie dajesz z nimi radę? ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1280 |
Raczkowanie
|
a ja sie pochwale, to sa dwa pedy na storczykach które prezentowałam z 3 tyg temu
![]() dośc szybko rosną ![]() czyli za jakis miesiąc mam nadzieje ze bedą kwatki ![]() przypomne sobie jakiego koloru był jeden z nich chociasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Też oglądałam dzisiaj storczyki w "Biedronce" niestety nic ciekawego nie było. Same białe i fioletowe. Kwiaty malutkie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1282 |
Przyczajenie
|
Taki skrót myślowy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1283 |
Zakorzenienie
|
Norka- makro Ci wychodzi
![]() ![]() ja do biedrony nawet nie ide, bo znowu sobie jakiegos kwitnacego kupie... a z kasa krucho, takze to nawet nie wskazane ![]() a kupiłabym sobie białego... ale tylko z mocno pomaranczowym ryjkiem ![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-03-18 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1284 |
Raczkowanie
|
Ja się jutro do stonki wybieram. Już miałam lecieć jak przeczytałam , że i dziś można znaleźć storczysławy. Nawet jak bedą tylko fioletowe i białe to siebie coś wezmę. Jak kupowałam swego pierwszego biedronkowego storka to też miał małe kwiaty i tylko 5 na łodyżce, a teraz kwitnie mi drugi raz łodyżkę ma dwa razy taką a kwiatuszków zapowiada się 10
![]()
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1285 |
Zakorzenienie
|
Może ktoś mi odpowiedzieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1286 |
Rozeznanie
|
czesc! a u mnie w biedronkach przerozne! duze,male , w paski, gladkie... jednopedowe. ja wzielam jeden, ma duze kiwaty. bialy z rozowym "ryjkiem"
![]()
#1287 |
Raczkowanie
|
Ja również kupiłam dwa w biedronce. Długo pracuje, nie chodze juz tak czesto po sklepach jak kiedys i nie wiedzialam ze wystawili je w biedronce juz we wtorek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1288 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wybór niesamowity - od takich małych jak miniaturki, do ogromniastych białych. I masa najróżniejszych kolorów ![]() Wyszłam z jednym - miał być białasek, ale do sklepu wybrałam się z córką i kupiłyśmy jej wymarzonego storczykusia. W domu odkryłyśmy, że to chyba woskowany ![]() Occzywiście jest już przesadzony (podłoże było strasznie mokre) i obfocony ze wszystkich stron ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1289 |
Raczkowanie
|
A mi się marzy taki cytrynkowy jak u ciebie liwias w avatarku. Mam nadzieję, że jutro coś znajdę.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1290 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.