|
|
#1261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Tylko na pierwszym roku. |
|
|
|
|
#1262 | ||
|
Konto usunięte
|
uczymy sie
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1263 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba... albo mam co innego na myśli czytając to co napisałaś ![]() Nie wiem, mi się mózg chyba zlasował od anatomii
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja 2010/2012- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2010-10-26 o 21:19 |
|
|
|
|
#1264 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli tak jak myslalam:
Obliczam max dawke dla dziecka 7 letniego z tego wzoru, sprawdzam zgodnosc z tym co zostalo zapisane. Nastepnie jesli cos przekroczone to koryguje. To samo robie z kodeina. Tylko,ze dla bromkow jest zawsze dobowa, wiec i ta lyzeczka musi miec 15 (3 x dziennie). Z wykonaniem nie mam problemow Dziekuje
|
|
|
|
#1265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1266 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie my braliśmy ostatnio recepty z solą Erlenmayera i Mixturą Nervina, ale szczerze mówiąc to facet od TPL-u wcale nam tego tak dokładnie nie wytłumaczył
![]() Więc mam do Was pytanie... Mogłybyście mi wytłumaczyć jedną rzecz? ![]() Mianowicie, w Miksturze Nervinea każdy bromek ma zawsze tak sam skład: Kalium Bromatum 8 Natrii Bromatum 4 Amoni Bromatum 4 Później te wartości, dzielimy przez 2 z tego względu, że woda w recepcie tej Mixtury wynosi 200? Dobrze mówię? :P Gdyby było np. Aqua ad 100 - to wtedy byłoby dzielenie przez 1? No i właśnie z tego dzielenia, wychodzi nam: Kalium bromatum 4 Natrii bromatum 2 Amoni bromatum 2 Następnie (I WŁAŚNIE TU NIE WIEM O CO CHODZI) Z kalium bromatum wychodzi 3,33 Natri bromatum 1,66 Amoni bromatum 1,66 Skąd się biorą te wyniki? 3,33 1,66 i 1,66? Nie mam bladego pojęcia. Co to w ogóle jest? ![]() Proszę pomóżcie mi
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja 2010/2012- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2010-10-27 o 09:43 |
|
|
|
#1267 |
|
Konto usunięte
|
nie jestem pewna ale chyba chodzi o to ile potrzebujesz tej mixtury. Czyli np jeśli robicie z połowy to bierzesz połowę składników.
|
|
|
|
#1268 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ma któraś z Was może tabelę z % objętościowym i odpowiadającym mu % wagowym etanolu? Bo oczywiście jestem taka mądra, że zostawiłam swoją w akademiku i nie mam z czego zadanek policzyć
|
|
|
|
#1269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1270 |
|
Zadomowienie
|
Mogę prosić o przesłanie? W prywatniej wiadomości wysłałam Ci mojego maila. Z góry bardzo dziękuje
|
|
|
|
#1271 |
|
Zakorzenienie
|
Moge i ja poprosic?:-
dorota@grajewo.org Edytowane przez memento12 Czas edycji: 2010-10-27 o 15:41 |
|
|
|
#1272 |
|
Przyczajenie
|
witajcie uczennice
naszczescie z anatomii póki co mam zaliczone sprawdziany na 3 ale zawsze,czekam na wyniki z analizy,babka zrobiła nam jeden spr a dwie oceny wiec ciekawe jak to wyjdzie.We wtorek mam spr z gnozji i tak wkuwam tez zielska i kiepsko wchodzą.Na tpl cos wreszcie zaczeło sie dziac ,robimy proste roztwory ale zajecia sa fajne i ciekawe
|
#1273 | |
|
Zakorzenienie
|
u mnie wreszcie się coś zacyna na farmakologii, zaczęliśmy antybiotyki. Na gnozji nic szczególnego :ziewa:
|
|
|
|
#1274 | |
|
Zakorzenienie
|
PP1820, mi się tez wydaje, ze przelicza się to na inną ilość
![]() Ja mam inny problem trochę. Nie wiem czy dobrze myślę. Sal. Erlenmayera to roztwór 25% i Mixtura Nervinae to tez roztwór 25%. . Sal Erlenmayera sporządza się przez rozpuszczenie 10 gram bromków i dodanie 30 gramów wody. Mixturę Nervinae przez rozpuszczenie 8 gramów bromków i dodaniu 24 gram wody. Oczywiście każdy bromek rozpuszcza się osobno. Solutio Sal Erlenmayera to 10% roztwór Soli erlenamyera więc dlaczego każą mi dać 40 gram Soli Relenmayera i 60 gram wody? Dlatego, że w tych 40 gramach jest 10 gram bromków? Czyli tak jakby daje się 10 gram bromków i 90 gram wody? Wtedy wychodzi 10% roztwór bromków. Ja chyba za duzo mysle Bo dla mne to jest 10% roztwór bromków, a nie Soli Erlenmayera..---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Czy wynika to z metody liczenia Lekarz x Lekarz/ Aptekarz? Czyli lekarz zapisał np 100 gram 10% roztworu Soli Erlenmayera, a atekarz ma 25 % roztwór. Czyli 10x100/25= 40 gramów
|
|
|
|
#1275 |
|
Konto usunięte
|
nie jestem dzisiaj za bardzo myśląca w końcu długi weekend
ale tak wydaje mi się ze to właśnie z lekarz lekarz przez aptekarz wyliczasz.
|
|
|
|
#1276 |
|
Wtajemniczenie
|
kto ma dlugi weekend ten ma
![]() Ja od srody jade na popoludniowych zmianach, łącznie z dzisiaj Jutro wolne (Alleluja!!!!) a w pon znow do roboty a ze swieto to bedzie masa ludzi jedyny plus - ucze sie wszystkiego w ekspresowym tempie (bo musze)
|
|
#1277 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1278 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I jeszcze: pracujecie w sieciówkach? macie jakieś przywileje? |
||
|
|
|
#1279 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam staz z UP, pozniej chca mi przedluzyc umowe, bo mowiac nieskromnie jestem najlepsza sposrod trzech stazystow (w tym jeden mgr). Pracuje w prywatnej aptece 24h.
Przywileje sa dwa - mam staż i moge sie bardzo duzo nauczyc.
|
|
#1280 |
|
Rozeznanie
|
Monia ja nie jestem na stazu jeszcze , bo dopiero w tym roku koncze szkole , ja pracuje tam jako dermokonsultantka tj apteka sieciowa i rowniez czynna 24h przywileje nie wim jakie maja , ale troche przerabane tak ciagle siedziec w aptece wiem , ze mgr w nd ma za 12h 160zl a technik 80zl i Panie maja sie klocic z prezesami , bo to niesprawiedliwe i robia to samo co mgr, ale chetnie poslucham jakie macie przywileje w aptece wiem , ze trzeba sie cenic , bo to bardzo odpowiedzialna praca. Aczy chce cale zycie spedzic w aptece tego nie wiem
Na razie chce zdac egzamin
Edytowane przez edytka8787 Czas edycji: 2010-10-31 o 17:41 |
|
|
|
#1281 |
|
Zakorzenienie
|
Aaa. Pytałam bo wszyscy moi znajomi technicy, którzy pracują w sieciówkach mają fajny socjal. Tylko zawsze zapominam zapytać czy podczas stażu też tak dobrze mieli. Chociaż większość kończyła ta szkołę 8-10 lat temu to pewnie inaczej było
|
|
|
|
#1282 |
|
Zakorzenienie
|
Czy to prawda ze weszla ustawa w tym roku ze na etapie praktycznym egzaminu ,oprocz projektu ,trzeba bedzie wykonac lek?Wiecie cos na ten temat?
Edytowane przez memento12 Czas edycji: 2010-10-31 o 20:37 |
|
|
|
#1283 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a nawet jeśli to mnie to dotyczyć nie będzie bo takie zmiany musza byc przedstawione rok przed zdawaniem egzaminu.Mam pytanie do obecnych stażystek czy to prawda ze po odbyciu stażu jest jeszcze jakiś egzamin komisyjny? |
|
|
|
|
#1284 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;22980997]
Mam pytanie do obecnych stażystek czy to prawda ze po odbyciu stażu jest jeszcze jakiś egzamin komisyjny?[/QUOTE]
|
|
#1285 |
|
Zadomowienie
|
Mam kolejne pytania dotyczące TPL. Ile wynosi rozpuszczalność jodu w wodzie? 1:500 czy 1:5000?
I jeszcze chciałam zapytać o wodę wapienną. Jakie ma ona zastosowanie oprócz odtrutki na kwasy? Co właściwie oznacza, że substancja ma właściwości ściągające? |
|
|
|
#1286 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1287 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja 2010/2012- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2010-11-05 o 09:45 |
|
|
|
|
#1288 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a jak jest u Was z egzaminem próbnym? bo my mamy na początku grudnia
![]() czuję się lekko nie przygotowana, bo z projektami jeszcze nie jestem dobrze przygotowana |
|
|
|
#1289 |
|
Konto usunięte
|
Nawet nie wiem kiedy u nas miałaby być próbny. A chyba lepiej teraz by mi poszło na praktycznym niz na teorii
![]() Ja mam prosbe do tegorocznych zdajacych czy mozecie napisac taki schemat jak opisujecie receptę tzn zadanie na praktycznym. chciałabym zobaczyc czy wszedzie ucza tak samo. |
|
|
|
#1290 |
|
Wtajemniczenie
|
Martka juz terz moge Ci powiedziec, ze wszedzie ucza co innego. jednych rozbudowanych zdan, innych prostych informacji w podpunktach. Nic Ci nie da porownywanie bo tylko sie zestresujesz. Musisz napisac tak jak Cie ucza i zdasz. Gdyby Cie zle uyczyli nikt z poprzednich lat z Twojej szkoly by nie zdal - a tak przeciez nie jest.
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:05.

2010/2012

(bo musze)