Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz.2 - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć III część wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 25 40,98%
Rosną nam zdrowo i kopią nas mocno maluchy co mają rodzić się WIOSNĄ - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 3 4,92%
Jesień za oknem, liście z drzew spadają, a nasze maluszki się ujawniają - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 2 3,28%
Coraz większe nasze brzuszki, a w nich kopią już maluszki - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 15 24,59%
Z kompletowaniem wyprawki urwanie głowy- czy o tym będzie nasz wątek nowy?- Mamusie III/IV 2014 cz.3 0 0%
Półmetek za nami, wiosną będziemy mamami - Mamusie III/IV 2014 cz. 3 16 26,23%
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-02, 20:58   #1261
kate1623
Zadomowienie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
O ale fajnie Miałas problem ze znalezieniem tętna?
No chwilkę poszukałam, znalazłam i uciekła łobuzica mała ale słychać też jak się obija w brzuchu

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 21:10   #1262
Ela87
Zakorzenienie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
No chwilkę poszukałam, znalazłam i uciekła łobuzica mała ale słychać też jak się obija w brzuchu
Ależ Ci zazdroszczę

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 21:34   #1263
colorblue
Zakorzenienie

Kochane!

Piszę w związku z moją wczorajszą prośbą o pomoc

Fundacja Dobro Powraca przyjęła moją mamę pod swoje skrzydła!!!.
Zeskanowałam wszystkie dokumenty,wypisy ze szpitala z diagnozą. Fundacja to zweryfikowała i na tej podstawie założyła mojej mamie subkonto,na które jeśli znajdą się dobre serca można wpłacać darowizny a po Nowym roku 1% zwrotu z podatku

Napisałam już do Adminki AgiZ z prośbą o przypięcie mojego apelu na głównej stronie Wizażu.. Zgoda jest więc czekam na realizację

Ale jeśli mogę to i tu wkleję dane,które otrzymałam od Fundacji:

Dane do przelewu darowizny to:

Dobro Powraca-fundacja na rzecz Chorych na stwardnienie rozsiane
ul. Hłaski 34/12, 54-608 Wrocław

Numer konta: 95 1140 1140 0000 2133 5400 1001

W tytule przelewu : Elżbieta Dolata

Teraz wszystko jest zweryfikowane i jak najbardziej legalne i sprawdzone..

Więc jeśli ktoś, coś.... to byłabym przeogromnie wdzięczna

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-02, 21:40   #1264
filupka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
nie martw się Kochana.
pewnie niedługo poczujesz ruchy w pierwszej ciąży zazwyczaj czuje się ok 20 tc

oj wygląda wygląda fantastycznie! pamiętam, jak Zuzanka tak falowała.
tylko mniej przyjemniej było, jak łokieć albo kolanko mi pchała w żebra. bolało jak cholera

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

w ogóle polecam muzykę relaksacyjną i klasyczną. są specjalne utwory dla kobiet w ciąży.
w pierwszej ciąży sporo takiej muzyki słuchałam, pod koniec też włączałam kołysanki i po porodzie Zuzinka reagowała na znajome dźwięki teraz zastanawiam się nad zapisaniem jej na jakieś zajęcia muzyczne dla maluchów. mąż twierdzi, że za wcześnie bo ma dopiero 13 mcy. Macie jakąś wiedzę/doświadczenie w tym temacie?
A wiec moim zdaniem to za wcześnie. Sama prowadziłam kiedyś zajęcia z rytmiki/tańca dla dzieci 2 letnich i musze stwierdzić, że nigdy bym tak małego dziecka na takie zajecia nie wysłała. Chyba, że trwają one max 20 min do pół godzinki.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 07:33   #1265
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
No to jest badanie jedno z 3 podstawowych więc radziłabym zrobić. Gin wtedy sprawdza czy dzieciaczek ma cały mózg rozwinięty, czy są wszystkie komory w sercu, czy prawidłowo rozwija się pęcherz i żołądek, czy warga nie jest rozszczepiona, mierzy kość udową. Więc sądzę że warto
A na zwykłym USG nie stwierdzają takich rzeczy? To są chyba podstawowe parametry
Chciałabym pójść na to połówkowe z tż, bo jeszcze nie widział dzidzi, ale suma nas trochę przerasta Wolę kupić buty na zimę

Cytat:
Napisane przez headzik Pokaż wiadomość
Koziemleko lekarz jest w stanie stwierdzić, czy dziecko ma stan zapalny badając przez usg? Patrzył na stan zapalny pod kątem możliwości zarażenia tokso? Ciesze sie, że badanie cię uspokoiło
No podobno tak. Badał mu wątrobę i mówił, że nie widać na niej zmian zapalnych.

Jak ja bym chciała już urodzić. A tak to ciągle coś
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 07:44   #1266
headzik
Raczkowanie

cześć dziewczyny życzę Wam udanego dnia, a sama uciekam na grzyby.. mam nadzieję, że mój kręgosłup to wytrzyma.
headzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 07:52   #1267
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
A na zwykłym USG nie stwierdzają takich rzeczy? To są chyba podstawowe parametry :confused
Ja bede miala polowkowe 2D i nie uwazam, abym miala gorsza diagnostyke , bo beda je robic specjalisci naprawde wysokiej rangi.
Wg opinii lekarzy z ktorymi pracuje i specjalistow od usg - 3D/4D to komercja, kolejna moda, glownie dla pacjentek, aby poogladaly sobie dzidziusia, oni korzystaja glownie z 2D, na ktorym tez widac te rzeczy.
Mnie osobiscie te zdjecia, filmy 3D w ogole sie nie podobaja, troche potworkowato to wyglada wg mnie i nie rozumiem zachwytow
Oczywiscie, jak ktos lubi sobie poogladac i ma kase, to dlaczego nie.
Ja nie czuje takiej potrzeby.

-------------
Musze wam powiedziec, ze nie czulam sie dobrze wczoraj po amniopunkcji, lezalam, odpoczywam, a w okolicy wklucia naprawde mnie bolalo, a mam wysoki prog bolowy, bo po np po 10 godzin od ciecia wstalam, poszlam sie wykapac i normalnie chodzilam. Wczoraj musialam wspomoc sie paracetamolem, bo mialam uczucie, jakbym sie silnie uderzyla w to miejsce, a wieczorem zaczela mi sie stawiac macica, dosyc nieprzyjemnie. Mialam juz czarna wizje, ze pewnie bede tym 1%, ktory roni po amniopunkcji . Mysle sobie, ze to pewnie dlatego, ze igla musiala w moim wypadku przejsc przez brzeg lozyska. Dzisiaj to miejsce "czuje", ale nie jest juz bolesne. Musze zaprowadzic Antosia do szkoly i bede lezec. Wykonam tez telefon, ze nie przyjde dzisiaj na nocke. Roni sie zazwyczaj w pierwszych 48-72 h po amio (chyba ze infekcja, to rozwija sie dluzej nawet do 2 tyg), wole wiec dmuchac na zimne.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-03, 08:00   #1268
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Ja bede miala polowkowe 2D i nie uwazam, abym miala gorsza diagnostyke , bo beda je robic specjalisci naprawde wysokiej rangi.
Wg opinii lekarzy z ktorymi pracuje i specjalistow od usg - 3D/4D to komercja, kolejna moda, glownie dla pacjentek, aby poogladaly sobie dzidziusia, oni korzystaja glownie z 2D, na ktorym tez widac te rzeczy.
Mnie osobiscie te zdjecia, filmy 3D w ogole sie nie podobaja, troche potworkowato to wyglada wg mnie i nie rozumiem zachwytow

moja lekarka też ma sprzęt 2D i u niej robię wszystkie badania, genetyczne i połówkowe i też nie martwię się, że są gorsze...

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 08:02   #1269
filupka
Rozeznanie

Cytat:

-------------
Musze wam powiedziec, ze nie czulam sie dobrze wczoraj po amniopunkcji, lezalam, odpoczywam, a w okolicy wklucia naprawde mnie bolalo, a mam wysoki prog bolowy, bo po np po 10 godzin od ciecia wstalam, poszlam sie wykapac i normalnie chodzilam. Wczoraj musialam wspomoc sie paracetamolem, bo mialam uczucie, jakbym sie silnie uderzyla w to miejsce, a wieczorem zaczela mi sie stawiac macica, dosyc nieprzyjemnie. Mialam juz czarna wizje, ze pewnie bede tym 1%, ktory roni po amniopunkcji . Mysle sobie, ze to pewnie dlatego, ze igla musiala w moim wypadku przejsc przez brzeg lozyska. Dzisiaj to miejsce "czuje", ale nie jest juz bolesne. Musze zaprowadzic Antosia do szkoly i bede lezec. Wykonam tez telefon, ze nie przyjde dzisiaj na nocke. Roni sie zazwyczaj w pierwszych 48-72 h po amio (chyba ze infekcja, to rozwija sie dluzej nawet do 2 tyg), wole wiec dmuchac na zimne.
Jejeku nawet tak nie myśl. Ten 1 % to pewnie kobiety które o siebie po zabiegu nie dbają tzn nie leżą a chodzą do pracy czy sprzątają. Będzie wszystko dobrze, tylko odpoczywaj i nic nie rób.

A co do usg 3D/4D też słyszałam, że to taki nowy wymysł, kolejna próba ściągnięcia kasy z młodych rodziców. Mi to jest też kompletnie obojętne czy będę mieć 2D, czy 6D :p :p (żarcik). Po urodzeniu będę widzieć swoje maleństwo w każdym możliwym wymiarze

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 08:46   #1270
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki... Muszę być bardziej cierpliwa. Myślałam, że jestem bardzo cierpliwa, ale jeśli chodzi o ciąże, to jest całkiem inaczej

Jak tak na to patrzę, to mi się w żołądku przewraca
jakie drastyczne widoki już się boję....

Cytat:
...Tak sobie pogadałam chwile i jak mała zaczeła kopać .
Na bank kocha mamusie

Cytat:
Ja właśnie gdzieś czytałam ostatnio, że moja dzidzia już mnie słyszy (19tc) no i docierają do niej dźwięki z zewnątrz, radzili unikać nawet krzyków, żeby dziecka czasem nie przestraszyć.
No i jak dziś czekałam na męża na parkingu to ta nasza dzidzia szalała strasznie i właśnie przyłożyłam rękę do brzucha i zaczęłam do niej mówić, no wiecie jakieś głupoty np co zjemy na obiad i dzidzia momentalnie się uspokoiła. Potem, już w domu, kiedy dała pokaz swoich możliwości to kładłam rękę na brzuchu na chwileczkę w tym miejscu co ją czułam a kiedy zabierałam rękę to ona wypychała swoja kończynkę.
cudowne

Cytat:

-------------
leż odpoczywaj i się nie martw, na pewno będzie wszystko dobrze
co do usg 3d to mi jest to obojętne, ja nie muszę, a chyba jakoś lepiej mi się "patrzy" na 2d

dziewczyny to ja już nie wiem... Ja tak wcześnie czuję już ruchy wczoraj nawet mój mąż dostał od małego mikro kopniaczka myślałam że już nie poczuje żadnych bąbelków (bo tylko to czuję) bo się uspokoiło a tu nagle takie zaskoczenie, aż się sama zdziwiłam
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 08:50   #1271
Ela87
Zakorzenienie

U mnie badanie, mierzenie zawsze odbywa się na 2d, a lekarz tylko na chwileczkę pokazuje w 3d i robi zdjęcie. Nie miałam nawet wątpliwości, że to 3d służy tylko i wyłącznie dla efektu Tylko u mnie lekarz ma ten sprzęt u siebie, więc co miesiąc mam jakaś fotkę w 3d.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-03, 09:22   #1272
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
A co do usg 3D/4D też słyszałam, że to taki nowy wymysł, kolejna próba ściągnięcia kasy z młodych rodziców. Mi to jest też kompletnie obojętne czy będę mieć 2D, czy 6D :p :p (żarcik). Po urodzeniu będę widzieć swoje maleństwo w każdym możliwym wymiarze
Ja rowniez tak slyszalam.
Polowkowe na pewno zrobie w ramach NFZ w 2d, ale zastanawiam sie czy nie pojsc dodatkowo na 3d prywatnie zeby TZ sobie poogladal i zeby pamiatka byla, ale przeraza mnie cena 250zl I tez nie jestem pewna czy sie zdecyduje...
Moze uda mi sie namowic lekarza NFZ zeby wpuscil TZ i to mu wystarczy
Masz racje - za ok. pol roku bedziemy dzieci mogly ogladac z kazdej mozliwej strony

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2013-10-03 o 09:24
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 09:25   #1273
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:

-------------

Więc wychodzi na to, że USG połówkowe prywatne to strata kasy. Ja jestem pod kontrolą lekarzy z powodu tokso więc często monitoruje maleństwo. Odpuszczę sobie więc to usg, wolę tą kasę wydać na łóżeczko lub fotelik do auta

Kurcze nie wiedziałam, że tak źle jest po amnio Ciesze się, że jednak nie będę jej robić. Odpoczywaj, skoro boli coraz mniej to na pewno wszystko się goi. Masz jeszcze w planach jakieś kontrolne USG?
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 09:27   #1274
nadzwyczajna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Ja rowniez tak slyszalam.
Polowkowe na pewno zrobie w ramach NFZ w 2d, ale zastanawiam sie czy nie pojsc dodatkowo na 3d prywatnie zeby TZ sobie poogladal i zeby pamiatka byla, ale przeraza mnie cena 250zl I tez nie jestem pewna czy sie zdecyduje...
Ja też normalnie u mojego gina. Mama nas namawia na 3 D ale wole dolozyc kase na lodowke.
Dziecko i tak sie urodzi a jakas powazna wade serca czy cos to lekarz na zwyklym USG tez zobaczy moim zdaniem.

Zrobilo mi sie zimno na ustach. Ja jestem mistrzem zimna. Mam czesto w dziwnych miejscach typu ucho. A raz mialam bardzo niebezpieczne na oku. Bardzo bolesne i mozna stracic wzrok. Ale na szczescie nie zajęło rogówki.
Nie martwie sie bo opryszczka jest niebezpieczna gdy zarazisz sie w ciazy.
Posmarowalam sobie pasta do zebow.

Edytowane przez nadzwyczajna
Czas edycji: 2013-10-03 o 09:28
nadzwyczajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 09:27   #1275
kate1623
Zadomowienie

Ne namawiam cię na badanie 3d bo sama miałam normalne chodziło mi o to żebyś w ogóle na nie poszła bo jest ważne. Wcale nie musi być w 3d by sprawdzić że z dzieciaczkiem wszystko w porządku.

Jestem załamana znowu pół nocy nie spalam przez zęba tym razem druga ósemka dala o sobie znać. No i dzisiaj znowu lece do dentysty chyba na nim zbankrutuje :-(

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 09:37   #1276
mona1
Zadomowienie

Jeśli chodzi o badanie połókowe, to ja mam to szczęście, ze mój lekarz jest certyfikowanym ultrasonografem, i genetyczne, i mam nadzieję że połówkowe też mam w cenie wizyty
Oczywiście ze całe to 4D to taki bajer wszystkie parametry podczas genetycznych sprawdza lekarz w zwykłym 2D Choć słyszałam o kilku przypadkach, gdzie w 2D były trudności z określeniem płci, i bylo to możliwe dzięki właśnie 3D, które podobno nie pozostawia w tej kwestii żadnych wątpliwości

Cytat:

-------------
dbaj o siebie, a jak będziesz miala jakieś zle myśli to pisz tu zaraz to Cię tu wszystkie opieprzymy musi być dobrze, zobaczysz dzidziuś jest zdrowy i silny, nie wolno Ci myśleć inaczej

Cytat:
cześć dziewczyny życzę Wam udanego dnia, a sama uciekam na grzyby.. mam nadzieję, że mój kręgosłup to wytrzyma.
wzajemnie, miłego dnia

Cytat:
U mnie badanie, mierzenie zawsze odbywa się na 2d, a lekarz tylko na chwileczkę pokazuje w 3d i robi zdjęcie. Nie miałam nawet wątpliwości, że to 3d służy tylko i wyłącznie dla efektu Tylko u mnie lekarz ma ten sprzęt u siebie, więc co miesiąc mam jakaś fotkę w 3d.
oczywiście cale to 3D to taki bajer bardziej, choć fajnie że Twój lekarz ma będzie dużo zdjęć do albumu

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
Ja też normalnie u mojego gina. Mama nas namawia na 3 D ale wole dolozyc kase na lodowke.
Dziecko i tak sie urodzi a jakas powazna wade serca czy cos to lekarz na zwyklym USG tez zobaczy moim zdaniem.

Zrobilo mi sie zimno na ustach. Ja jestem mistrzem zimna. Mam czesto w dziwnych miejscach typu ucho. A raz mialam bardzo niebezpieczne na oku. Bardzo bolesne i mozna stracic wzrok. Ale na szczescie nie zajęło rogówki.
Nie martwie sie bo opryszczka jest niebezpieczna gdy zarazisz sie w ciazy.
Posmarowalam sobie pasta do zebow.
ja też miałam opryszczkę w 9tc co się strachu najadłam to moje, smarowałam Sonolem, dość ladnie wysuszalo.

Cytat:

Jestem załamana znowu pół nocy nie spalam przez zęba tym razem druga ósemka dala o sobie znać. No i dzisiaj znowu lece do dentysty chyba na nim zbankrutuje :-(
Zęby mądrości, małą geniuszkę będziesz miala
Stary 2013-10-03, 09:46   #1277
teQiba
Moderator

Cytat:
Więc wychodzi na to, że USG połówkowe prywatne to strata kasy. Ja jestem pod kontrolą lekarzy z powodu tokso więc często monitoruje maleństwo. Odpuszczę sobie więc to usg, wolę tą kasę wydać na łóżeczko lub fotelik do auta
Na pewno lekarz zrobi Ci polowkowe, bo to obowiazkowe badanie
Stary 2013-10-03, 10:02   #1278
mariolasl
Zakorzenienie

Dziewczyny, dzieki za wsparcie
Mam nadzieje, ze bedzie dobrze
Jestem zaskoczona tym bolem, bo wiekszosc mowi, ze dobrze czuly sie po amnio. Zdarzaly sie glosy, ze mialy podobnie jak ja i tak sie zastanawiam, czy to ma cos wspolnego z tym, ze jednak igla musiala przejsc przez brzeg lozyska. Teoretycznie nie zwieksza to ryzyka poronienia. Moze jak lozysko jest nienaruszone, to tak nie boli

Koziemleko, polowkowe powinnas zrobic, ale pewnie z funduszu tez ci je zrobia, bo to jest badanie obowiazkowe i moze byc na normalnym sprzecie 2D.

Co do 3D itp to ja rozumiem ten bajer, bardzo dziala na wyobrazie szczegolnie tatusiow i dziadkow , jesli ktos sobie zyczy, to dalczego nie, ale nie zgodze sie ze zdaniem, ze jest to lepsze usg niz 2D, jelsi chodzi o wykrywanie nieprawidlowosci, wad dziecka.

Do pracy juz dzwonilam, manager kazala mi lezec i sie nie martwic.
Stary 2013-10-03, 10:03   #1279
Brzuchatka
Raczkowanie

Witam kolejnego dnia!

Gratuluję udanych wizyt 3mam kciuki za pomyślne wyniki badań!

Ja dzisiaj po pobraniu krwi. Wskoczyłam też na wagę - tylko 600 g od ostatniego miesiąca (czyli jestem -1kg do wagi przed ciążą). Nie jest źle. Mam nadzieję, że później się nie rozhulam bo ciężko mi będzie się ruszyć.

Wczoraj przyszła 1 paczka z all - 2 pary spodni ciążowych. Myślałam, że za duże będą a tu - niespodzianka - mimo tej szerokiej gumy są ok. Ale mi brzuszek wywaliło. W weekend poproszę małża o foto to wstawię.

Powiedzcie mi, czy usg połówkowe musi robić też certyfikowany lekarz (tak jak genetyczne?)

Brzuch mi nie wszedł w płaszcz mimo rozpięcia (biust też)
Brzuchatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 10:17   #1280
Ela87
Zakorzenienie

Niby na NFZ są trzy usg. Mi się wydawało, że właśnie pierwsze w 12tym tyg. drugie to połówkowe i trzecie jeszcze jakieś i to chyba nie musi być ten specjalny lekarz.
Na prenatalne jest potrzebny ten lekarz specjalny. Tak mi się wydawało, ale nie jestem pewna.

Właśnie wróciłam z netto i skoro nie mogę jeszcze obkupić dziecka, to obkupiłam fretki kupiłam dwa kocyki i tunel O mało nie wyszłam jeszcze z legowiskiem za 20zł. na szczęście się opamiętałam

Stary 2013-10-03, 10:21   #1281
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Witajcie
nie mamy prądu w pracy, więc sobie mogę trochę posiedzieć na necie w telefonie
Mógłby ten mój mąż już jechać bo nawet nie wiem co u Was
Co do usg- moja ginka ma 2D i myślę że jest ok. Nie mam jakoś potrzeby płacić 200zł za 3D-tak jak którąś powiedziała- niedługo zobaczę z każdej strony tego Stwora

moja ginka tylko na genetyczne i polówkowe wysyła do innego lekarza, który ma lepszy sprzęt, ale on pracuje z nią w jednym szpitalu więc pewnie się dzielą kasa że mnie

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 10:21   #1282
bebe97
Wtajemniczenie

Mój lekarz ma usg 3d/4d ale mi się wydaje, że widzę na monitorze tak samo, jak będąc w I ciąży, gdy miał tylko normalne 2d. Zresztą miałam dopiero dwie wizyty i widziałam maciupką kluseczkę, może w bardziej zaawansowanej ciąży zobaczę wyraźniej.

Dzisiaj śniło mi się, że podczas usg lekarz powiedział, że to chłopczyk ciekawe czy się potwierdzi, bo w I ciąży "wyśniłam" sobie synka 3 razy i rzeczywiście chłopak jak złoto
ale wolałabym żeby moje sny się jednak nie sprawdzały, bo śniło mi się już dwukrotnie, że miałam krwawienie

Jutro zabieram mamę ze szpitala do siebie. Jestem na zwolnieniu, więc będzie miała opiekę przez cały czas. Co prawda gdy mieszkamy pod jednym dachem dłużej niż 3 dni, to zaczynamy się ścierać, ale cieszę się, że mogę jej pomóc
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 10:34   #1283
teQiba
Moderator

Cytat:
Niby na NFZ są trzy usg. Mi się wydawało, że właśnie pierwsze w 12tym tyg. drugie to połówkowe i trzecie jeszcze jakieś i to chyba nie musi być ten specjalny lekarz.
Na prenatalne jest potrzebny ten lekarz specjalny. Tak mi się wydawało, ale nie jestem pewna.
Wg mnie tez tak jest - to trzecie jest jakos po 30tyg zeby sprawdzic wage i wymiary malucha.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-03, 10:47   #1284
amelka2006
Raczkowanie

To prawda, że USG 3, 4 D nie jest konieczne. Ja jednak w pierwszej ciąży takie zrobiłam. Teraz Amelka uwielbia je oglądać. I zdjęcia i film z brzuszka. Jest zachwycona tym, że ma taką pamiątkę. Dlatego uważam, że jeśli kogoś na to stać, to naprawdę warto. Radość dziecka - bezcenna Ale obejść bez tego się da. Cała konieczna diagnostyka i tak odbywa się w 2 D

amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 11:03   #1285
mmhym
Zadomowienie

Cześć Wam

mariolasl
Dobrze, że dzisiaj się już lepiej czujesz. Mam nadzieję, że termin wyników przybędzie jak najszybciej
12,5 cm.. Moje pewnie też gdzies tyle, ale mi lekarka podała wagę i centymetrów już nie

Cytat:
Wszystkie piszecie o tych ruchach. Cieszę się ogromnie, że tak macie
Ale czuję się jakaś taka odosobniona U mnie zupełnie nic
Czy któraś jest w 17tyg i nie czuje nic? Za 10 dni wizyta i im bliżej, tym bardziej się boję.
Ja 17t i nic nie czuję - lekarka mówiła, że jeszcze ze 2 tygodnie minimum, bo dzidzia jest dość mała Ja się nie stresuje
A myślicie, że te ruchy tez mogą odczuwalne w zalezności od ułożenia łozyska? I wybij sobie z głowy te strachy!

Cytat:
Dziewczyny co myślicie o USG połówkowym? Warto zrobić? U mnie kosztuje 200 zł, musiałabym trochę nadszarpnąć budżet, żeby je zrobić, a więc czekam na obiektywne opinie
No ja tez wiem, że 3D4D to dla rodziców tylko jest, ale lekarka zawsze nam przełącza na kilka ładnych ujęć, tak jak Eli i ja widzę ogromną różnicę. Po prostu mnie akurat te ujęcia się podobają. Tak czy siak na 3D USG chciałam iść, bo słyszałam od 2 bliskich mamuś, że to super rzecz, a lekarka proponowała, że połówkowe moze być w 4D z płytą i róznica ceny za wizytę zwykłe połówkowe i 4D to 40zł, więc z mężem się zdecydowaliśmy A dziadkom własnie pokażemy

Cytat:
Napisane przez Brzuchatka Pokaż wiadomość
Wczoraj przyszła 1 paczka z all - 2 pary spodni ciążowych. Myślałam, że za duże będą a tu - niespodzianka - mimo tej szerokiej gumy są ok. Ale mi brzuszek wywaliło. W weekend poproszę małża o foto to wstawię.

Powiedzcie mi, czy usg połówkowe musi robić też certyfikowany lekarz (tak jak genetyczne?)
Połówkowe to też badanie genetyczne, więc zakładam, że powinien je wykonywac certyfikowany lekarz. Edit: Chociaz wyczytałam jeszcze właśnie, że może być jedno genetyczne, zrobione albo w 12 albo w 20, więc już nie wiem
Kupowałaś uzywane czy możesz wstawić linka, jesli fajne?

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Dzisiaj śniło mi się, że podczas usg lekarz powiedział, że to chłopczyk ciekawe czy się potwierdzi, bo w I ciąży "wyśniłam" sobie synka 3 razy i rzeczywiście chłopak jak złoto
ale wolałabym żeby moje sny się jednak nie sprawdzały, bo śniło mi się już dwukrotnie, że miałam krwawienie

Jutro zabieram mamę ze szpitala do siebie. Jestem na zwolnieniu, więc będzie miała opiekę przez cały czas. Co prawda gdy mieszkamy pod jednym dachem dłużej niż 3 dni, to zaczynamy się ścierać, ale cieszę się, że mogę jej pomóc
Ale ciekawe, że śnią Ci się takie rzeczy. Mi w ciązy tylko jakieś straszne głupoty się śnią
Super, że mamę już wypisują, znaczy, że się poprawiło

Drugie serce

Edytowane przez mmhym
Czas edycji: 2013-10-03 o 11:05
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 11:23   #1286
Brzuchatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Kupowałaś uzywane czy możesz wstawić linka, jesli fajne?
Używane bo też jestem zdania, że szkoda kasy. Takie normalne w sklepie to 150-200 zł. Poza tym bida z nędzą w tych sklepach. W c&A 5 wieszaków na krzyż dla ciężarówek z czego połowa to jakieś ubrania w rozmiarze 48-50 i do tego poliestrowe. Bleee...

Dziewczyny, a jak radzicie sobie z powiększającym się biustem? Kupujecie po prostu zwykłe staniki tylko, że większe czy może jakieś dedykowane ciężarnym?
Możecie coś polecić?
Brzuchatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 11:31   #1287
(t)asia
Zadomowienie

Cześć dziewczyny. Nie mam ostatnio czasu do Was zaglądać, ale chciałam chociaż zameldować jak tam po wizycie. We wtorek miałam usg genetyczne+ pobranie krwi. Dzieciaczek rośnie prawidłowo, ma 6,5 cm. Prawie całe badanie spał i dopiero na koniec lekarzowi udało się go obudzić, ale i tak stwierdził że to raczej spokojne dziecko =) Na razie Następnego dnia miałam wizytę u swojego gina. Okazało się że przypałętała się jakaś infekcja i dostałam leki. Nadal, do następnej wizyty obowiązuje nas zakaz tulenia :/ Nawet nie chcę myśleć ile to już trwaW międzyczasie miałam niestety plamienia, raz nawet ze skrzepami. Bardzo się wystraszyłam, ale lekarz kazał odpocząć i plamienie się nie powtórzyły. Nie wiadomo dlaczego wystąpiły bo w brzuszku nie ma nic niepokojącego.

Poinformowaliśmy wczoraj i dzisiaj najbliższą rodzinę. Ucieszyli się bardzo. Teraz leci mi 13 tydzień i zaczyna pojawiać się brzuszek. Tzn mąż go widzi, bo mi się wydaje że wygląda normalnie. Czuje się ogólnie dobrze, nadal nie jem mięsa, najchętniej pałaszuje zupy

W samochodzie jeździ już ze mną fotelik, bo znajoma już mi dała. Mam już obiecane masę rzeczy, łóżeczko, przewijak i generalnie wszystko co tylko będzie mi potrzebne. Także nie czeka mnie chyba wiele wydatków. Teraz muszę tylko jechać i w końcu kupić jakieś spodnie bo wszystkie moje spodnie jakieś takie mało wygodne i przyciasnawe się zrobiły.

Dużo dzieciaczków się już ujawniło. Brawo dla nich
Mam nadzieję, że moja budowa zakończy się już niedługo i będę miała trochę więcej czasu na udzielanie się. Chwilowo musicie mi wybaczyć moją nieobecność.

teQiba wpisz mi proszę następną wizytę na 30.10
(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 11:35   #1288
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

hej dziewczynki
jestem w 14tym tyg czyi drugi trymestr od wtorku a nadal mam mdlosci buuuu

co do 3D czy 4D w poprzedniej ciązy wogole nie mialam..kuzyn tz mial bo akurat tez wtedy byli w ciąży zaplacili 250 zl, wiec latali po rodzinie z filmikiem, powiem szczerze ja wtedy bylam w ciązy oni zachwyceni a ja z tz no patrzelismy na siebie jak na ufo, bo mi sie nie podoba..dla mnie to dziecko wygląda przepraszam ale no tak nieladnie. ja wiem ze to bajer i wogole, ale ja nie mialam, teraz tez nie zamirzam, szkoda kasy, za pol h 250 zł dzieki, ja mialam szczegolowe polowkowe na 2D wszystko pokazane, bylam spokojna, te 3D i 4D to wiadomo-dla kasy.ale to moja opinia, może jakbym miala duzo więcej środkow to bym się skusila
dziewczyny nie martwcie sie brakiem ruchow-to przeciez wczesnie jeszcze! i nie martwcie sie , ze raz sa a pozniej np za tydzien, bo na początku sa nieregularne
mi biust bardzo urosl ale ja mam z poprzedniej ciązy staniki więc nie jest źle.
co do polowkowego mi robil zwykly lekarz na wizycie, przypomnialam mu tylko ze wypada teraz polowa ciązy i zrobil szczegolowo.wtedy sie potwierdzila plec, bo wczesniej tak pi razy oko

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:

Właśnie wróciłam z netto i skoro nie mogę jeszcze obkupić dziecka, to obkupiłam fretki kupiłam dwa kocyki i tunel O mało nie wyszłam jeszcze z legowiskiem za 20zł. na szczęście się opamiętałam
ty jestes dobra z tymi fretkami

co do rzeczy takich ciązowych to ja jak juz kupuje używane na allegro , bo w lumpku cięzko dostac. nowych wg mnie sie nie oplaca, no chyba że sa promocje i okazje ..bo za ciuch na pare miesiecy za ponad 100 zl to sorry ale nie dam
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-03, 11:39   #1289
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Brzuchatka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jak radzicie sobie z powiększającym się biustem? Kupujecie po prostu zwykłe staniki tylko, że większe czy może jakieś dedykowane ciężarnym?
Możecie coś polecić?
Ja kupilam zwykle tylko wieksze, ale i tak najlepiej sie czuje bez
Stary 2013-10-03, 11:43   #1290
monkaa321
Zakorzenienie

(t)asia gratuluję
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości