Planowanie ciąży cz. 2 - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-24, 19:51   #1261
malosympatyczna
Raczkowanie

Dot.: Planowanie ciąży cz. 2

Kasik i nanka, mocno trzymam za Was kciuki!

a ja przez weekend dojrzałam chyba do hsg. w piątek skonsultuję to jeszcze z moim ginem. czytałam dzisiaj na necie o tym, co dziewczyny na temat tego badania pisały... przy jednym opisie to aż mnie poskręcało
zastanawia mnie tylko jedno - czemu u mnie we Wro takie badanie (nie na nfz) wykonuje się w ciągu zaledwie kilku godzin (ok 3-4, w zalezności od tego ile kobiet się na zabieg w danym dniu zgłosi) a czytałam, że niektóre dziewczyny 3 dni w szpitalu leżaly i przy okazji miały wykonywaną cała serię badań
malosympatyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 21:14   #1262
nanka30
Rozeznanie

Ja tego samego dnia poszlam do domu byłam tylko 3-4godz w szpitalu nie miałam badan żadnych
nanka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 21:35   #1263
couleur caramel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malosympatyczna Pokaż wiadomość
Kasik i nanka, mocno trzymam za Was kciuki!

a ja przez weekend dojrzałam chyba do hsg. w piątek skonsultuję to jeszcze z moim ginem. czytałam dzisiaj na necie o tym, co dziewczyny na temat tego badania pisały... przy jednym opisie to aż mnie poskręcało
zastanawia mnie tylko jedno - czemu u mnie we Wro takie badanie (nie na nfz) wykonuje się w ciągu zaledwie kilku godzin (ok 3-4, w zalezności od tego ile kobiet się na zabieg w danym dniu zgłosi) a czytałam, że niektóre dziewczyny 3 dni w szpitalu leżaly i przy okazji miały wykonywaną cała serię badań
Samo badanie jest bardzo krótkie, ok. 15 minut, ale z tego co wiem łączy się z procedurą jednodniowego pobytu w szpitalu, polega to na tym, że zgłaszasz się rano na z piżamą i kapciami, dostajesz łóżko w szpitalu, a po badaniu Cię wypuszczają, tzn. mi pielęgniarki kazały odczekać około godzinę, upewniły się, że ktoś mnie odbiera, a potem już normalnie poszłam do domu. Wypis odebrałam wieczorem. Pewnie zachowują taką ostrożność, bo w trakcie hsg podają kontrast. A forów nie czytaj, bo się niepotrzebnie zestresujesz, tylko nasze czytaj
couleur caramel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 08:29   #1264
Merlin_mo
Przyczajenie

Witam Was
od czego zacząć planowanie i staranie się o baby?
Merlin_mo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 08:41   #1265
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Merlin_mo Pokaż wiadomość
Witam Was
Witaj
od wizyty u gin, cytologia, badanie hormonów szczególnie tarczycy, badanie chorób zakaznych, krwi i moczu, łykanie kwasu foliowego, wyleczenie infekcji, wizyta u dentysty, szczepienia na WZW
Stary 2014-03-25, 10:05   #1266
Kasik1313
Raczkowanie

A ja już zameldowana w szpitalu jestem...
Dziś dzień czekania, jedyne co się dowiedziałam, to to że czeka mnie lewatywa przed
Kasik1313 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:10   #1267
couleur caramel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasik1313 Pokaż wiadomość
Dziś dzień czekania, jedyne co się dowiedziałam, to to że czeka mnie lewatywa przed

Ja nie miałam lewatywy, dostałam jakiś magiczny syropek, no ale efekt ten sam, na dodatek przerabiałam to dwa dni z rzędu Trzymaj się dzielnie
Stary 2014-03-25, 10:15   #1268
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Merlin_mo Pokaż wiadomość
Witam Was
badania u ginekologa - cytologia i kilka badań z krwi (lekarz pod Ci które dokładnie), łykania kwasu foliwoego
wyleczenia uzębienia
odstawenia używek

Cytat:
a to nie takie straszne jak to malują;-) to trzymamy kciuki za jutro
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:33   #1269
Kasik1313
Raczkowanie

No jakoś wytrzyma, wszystko jest dla ludzi
Stary 2014-03-25, 10:41   #1270
malosympatyczna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez couleur caramel Pokaż wiadomość
A forów nie czytaj, bo się niepotrzebnie zestresujesz, tylko nasze czytaj
tak jest!

Kasik, trzymaj się! Myślami jesteśmy z Tobą!
Stary 2014-03-25, 12:10   #1271
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
no tak! to juz jutro! Kasik trzymam kciuki

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Nanka jakiego masz ładnego awatara

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 13:05   #1272
wees
Przyczajenie

GG do wees

Cześć dziewczyny! Ja w zeszły czwartek miałam owu i mówił o tym test owu i klucie w jajniku i tempka wzrosła. Zastanawiam się czy z tymi wszystkimi znakami mogło nie dojść do pekniecie pęcherzyka? Teraz czekam na testy...
Zapomniałam dodać że od wczoraj pobolewa mnie podbrzusze, czyli od 4-5 doby po owu.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez wees
Czas edycji: 2014-03-25 o 13:26
wees jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 13:55   #1273
nanka30
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
no tak! to juz jutro! Kasik trzymam kciuki

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Nanka jakiego masz ładnego awatara

Awatar zgodny z porą roku czego nie można powiedzieć o pogodzie

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
No jakoś wytrzyma, wszystko jest dla ludzi

Pewnie ze wytrzymasz , pamiętaj silna baba jesteś:p
jak my wszystkie
Dasz rade, POWODZENIA !!
Stary 2014-03-25, 15:07   #1274
malosympatyczna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wees Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Ja w zeszły czwartek miałam owu i mówił o tym test owu i klucie w jajniku i tempka wzrosła. Zastanawiam się czy z tymi wszystkimi znakami mogło nie dojść do pekniecie pęcherzyka? Teraz czekam na testy...
Zapomniałam dodać że od wczoraj pobolewa mnie podbrzusze, czyli od 4-5 doby po owu.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
ja już się przekonałam, że wszystko chyba jest możliwe i nic mnie nie zaskoczy. prawdę powie Ci tylko gin, jeśli ma dobry aparat i umie dobrze interpretować wyniki.
Stary 2014-03-25, 18:29   #1275
nanka30
Rozeznanie

Zaczynam się martwić bo bola mnie jajniki coraz bardziej jak przed @ ostatnio też tal miałam i nici z tranferu zarodek umarł boje się ,że teraz będzie tak samo
Od dwóch dni leże i nic nie robię i pójdę chyba do pracy bo od tego myślenia zwariuje muszę się czymś zająć
Martwią mnie te jajniki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 18:43   #1276
dziadzia237
Raczkowanie

Nanka może lepiej zostań w domu...
Weź sobie jakąś wciągającą książkę, żebyś nie musiała myśleć i analizować wszystkiego co się dzieje w organiźmie, facet niech Cie rozpieszcza, soczki, zachcianki spełnia Ja wierze, że tj przeogromny stres, ale myśl pozytywnie Wszystkie tu jesteśmy z Tobą !
dziadzia237 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 18:53   #1277
nanka30
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dziadzia237 Pokaż wiadomość
Nanka może lepiej zostań w domu...
Weź sobie jakąś wciągającą książkę, żebyś nie musiała myśleć i analizować wszystkiego co się dzieje w organiźmie, facet niech Cie rozpieszcza, soczki, zachcianki spełnia Ja wierze, że tj przeogromny stres, ale myśl pozytywnie Wszystkie tu jesteśmy z Tobą !

Lekarz mi mówił, ze mam się oszczędzać fizycznie ale nie mam leżeć ciągle w łóżku
Najważniejsze są dwie pierwsze doby po podaniu
Jutro będę wiedziała czy pozostałe zarodki żyją i są zamrożone
Stary 2014-03-26, 06:39   #1278
Kasik1313
Raczkowanie

Nanka ja dalej trzymam kciuki za wzgryzanie...

Edytowane przez Kasik1313
Czas edycji: 2014-03-26 o 06:40
Stary 2014-03-26, 06:48   #1279
Lea_ny
Zakorzenienie

Hello
Kasik, bardzo mocno trzymam kciuki za zabieg!

Cytat:
Napisane przez nanka30 Pokaż wiadomość
Zaczynam się martwić bo bola mnie jajniki coraz bardziej jak przed @ ostatnio też tal miałam i nici z tranferu zarodek umarł boje się ,że teraz będzie tak samo
Od dwóch dni leże i nic nie robię i pójdę chyba do pracy bo od tego myślenia zwariuje muszę się czymś zająć
Martwią mnie te jajniki
Jesli mozesz zostać w domu, to ja bym z tego skorzystała i jeszcze poczekala z powrotem do pracy
A bólami nie stresuj sie na zapas - wiele dziewczyn na początku ciazy odczuwa takie same bóle jak na @ Tak wiec poki co sie nie zamartwiaj Spróbuj zająć myśli czymś innym

Wysłane z mojego HTC Desire C przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-03-26, 09:16   #1280
mada66
Przyczajenie

Brak nadziei... Pomocy

Cześć.
Staram się od kilku miesięcy z moim narzeczonym o dziecko... Jak na razie nic z tego ; c tyle testów już zrobionych i na żadnym nie było 2 kresek... Od jakiegoś roku się nie zabezpieczamy, ale uważaliśmy. A od 3 miesięcy prawdziwie staramy się o maluszka... Ja już panikuje. Wyliczam dni płodne, owolucję, mierzę temp.czytam jak głupia wszystkie fora o ciążach i czekam na jakieś sygnały od mojego ciała... Chciałabym zmienić do tego podejście z tego wyczekiwania"chcę dziecka już" na " jak będzie to dobrze jak nie to też dobrze " Ale nie potrafię. Kilka razy już płakałam jak okres przyszedł. Bo tak naprawdę dopiero mój partner właśnie te 3 miesiące temu zdecydował się świadomie bez moich nacisków na dziecko, bo wcześniej ja kombinowałam tak, żeby kochać się w dni płodne. Nie mam o tym z kim porozmawiać... Czuję się beznadziejne ; c W tym miesiącu 22 marca miałam owolucję, więc kochaliśmy się 21 i 22 marca, ale i tak wątpię, że doszło do zapłodnienia... i 6 marca przyjdzie okres... Czy któraś z Was też tak miała ? Czy też się tak czuje jak ja ?
mada66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 09:38   #1281
melleczka
Zakorzenienie

Dot.: Brak nadziei... Pomocy

Nie ma co panikować. Każda kobieta jak zaczyna świadome starania o dziecko to chciałaby już, ale się nie da. A takie schizowanie tylko pogarsza sprawę, bo można się zablokować psychicznie. 3 miesiące to naprawdę króciutko Nie ma zupełnie się czym martwić. My z mężem też się nie zabezpieczaliśmy po ślubie i nie było wpadki, po rozpoczęciu prawdziwych starań udało nam się w 4 cyklu i to takim gdzie zupełnie wyluzowałam, bo byłam pewna, że nic z tego nie będzie, w dodatku cykl wydawał mi się bezowulacyjny Tutaj naprawdę ogromną role odgrywa psychika. Nie możesz tak do tego podchodzić. Wiele par stara się latami i dopiero jak odpuszczają lub decydują się na adopcję, to wtedy zupełnie niespodziewanie pojawiają się 2 kreski
Stary 2014-03-26, 09:42   #1282
mada66
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
Nie ma co panikować. Każda kobieta jak zaczyna świadome starania o dziecko to chciałaby już, ale się nie da. A takie schizowanie tylko pogarsza sprawę, bo można się zablokować psychicznie. 3 miesiące to naprawdę króciutko Nie ma zupełnie się czym martwić. My z mężem też się nie zabezpieczaliśmy po ślubie i nie było wpadki, po rozpoczęciu prawdziwych starań udało nam się w 4 cyklu i to takim gdzie zupełnie wyluzowałam, bo byłam pewna, że nic z tego nie będzie, w dodatku cykl wydawał mi się bezowulacyjny Tutaj naprawdę ogromną role odgrywa psychika. Nie możesz tak do tego podchodzić. Wiele par stara się latami i dopiero jak odpuszczają lub decydują się na adopcję, to wtedy zupełnie niespodziewanie pojawiają się 2 kreski
Ja właśnie mówię, że nic z tego nie będzie, ale tak czy tak wyczekuję... Nie potrafię zmienić podejścia i być na to obojętna
Stary 2014-03-26, 09:47   #1283
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mada66 Pokaż wiadomość
Ja właśnie mówię, że nic z tego nie będzie, ale tak czy tak wyczekuję... Nie potrafię zmienić podejścia i być na to obojętna
Cóż... Nie wiem jak to jest mieć AŻ takie parcie na dziecko, bo u nas to było na zasadzie "jak będzie teraz to będzie super, ale jak później to też dobrze". W każdym bądź razie musisz zmienić myślenie, bo odbierasz sobie całą radość ze starań. To jest stresujące, ale trzeba sobie to racjonalnie tłumaczyć. 3 miesiące bezskutecznych starań to jest nic, naprawdę.
Stary 2014-03-26, 09:49   #1284
mada66
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
Cóż... Nie wiem jak to jest mieć AŻ takie parcie na dziecko, bo u nas to było na zasadzie "jak będzie teraz to będzie super, ale jak później to też dobrze". W każdym bądź razie musisz zmienić myślenie, bo odbierasz sobie całą radość ze starań. To jest stresujące, ale trzeba sobie to racjonalnie tłumaczyć. 3 miesiące bezskutecznych starań to jest nic, naprawdę.

Ale jak ja mam zmienić myślenie ?
Stary 2014-03-26, 10:46   #1285
nanka30
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny
Tak sobie myślę jak będę w pracy to nie będę myśleć ciagle
Stary 2014-03-26, 11:06   #1286
couleur caramel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nanka30 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny
Tak sobie myślę jak będę w pracy to nie będę myśleć ciagle
Nanka, ja na Twoim miejscu odpuściłabym jednak pracę, myślę, że w pracy i tak "będziesz myśleć", bo nie da się inaczej. Ale wiesz jak w pracy, zawsze ktoś może Cię zdenerwować, a stresy nie są dla Ciebie wskazane. Lepiej wyluzuj się przy jakiejś książce, fajnym filmie...pozdrawiam ciepło
Stary 2014-03-26, 11:39   #1287
nanka30
Rozeznanie

i tak musze iść niestety bo nie mam więcej wolnego
kasik trzymam kciuki
Stary 2014-03-26, 12:06   #1288
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jak ja mam zmienić myślenie ?
Nikt Ci tego nie powie i nikt tego za Ciebie nie zrobi. Sama się z tym musisz uporać. W dzisiejszych czasach nie ma lekko z tym. Często jak się za bardzo chce to tym bardziej nie wychodzi. Zajść w ciążę to jedno, donosić to drugie, a urodzić zdrowe dziecko to trzecie. Poczytaj sobie wątki staraczkowe, dziewczyny naprawdę długo się starają, a mimo wszystko potrafią do tego podejść racjonalnie.
Stary 2014-03-26, 12:53   #1289
francesca22
Zadomowienie

Witam
mam pytanie
okresy miewam co 29-31dni (teraz miałam od soboty 22marca i trwał 2dni)
dodam ze bardzo bolesny. 3 dnia byl tylko bardzo mocny bol brzucha a juz bez krwawenia.
Czym moze byc to spowodowane?
dodam ze z Tż staramy sie o dzidzie juz bardzo długo...
Stary 2014-03-26, 13:21   #1290
cicci
Rozeznanie

Cytat:
Cześć.
Staram się od kilku miesięcy z moim narzeczonym o dziecko... Jak na razie nic z tego ; c tyle testów już zrobionych i na żadnym nie było 2 kresek... Od jakiegoś roku się nie zabezpieczamy, ale uważaliśmy. A od 3 miesięcy prawdziwie staramy się o maluszka... Ja już panikuje. Wyliczam dni płodne, owolucję, mierzę temp.czytam jak głupia wszystkie fora o ciążach i czekam na jakieś sygnały od mojego ciała... Chciałabym zmienić do tego podejście z tego wyczekiwania"chcę dziecka już" na " jak będzie to dobrze jak nie to też dobrze " Ale nie potrafię. Kilka razy już płakałam jak okres przyszedł. Bo tak naprawdę dopiero mój partner właśnie te 3 miesiące temu zdecydował się świadomie bez moich nacisków na dziecko, bo wcześniej ja kombinowałam tak, żeby kochać się w dni płodne. Nie mam o tym z kim porozmawiać... Czuję się beznadziejne ; c W tym miesiącu 22 marca miałam owolucję, więc kochaliśmy się 21 i 22 marca, ale i tak wątpię, że doszło do zapłodnienia... i 6 marca przyjdzie okres... Czy któraś z Was też tak miała ? Czy też się tak czuje jak ja ?
Jak nie masz się komu wygadać to przyłącz się do naszego wątku bardzo się wszystkie wspieramy i to pomaga. A co do starań to tak się wydaje, że "zrobić" sobie dziecko to taka prosta sprawa. Te kilka miesięcy przez które się staraliście to niewiele, uwierz.

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Cytat:
Napisane przez francesca22 Pokaż wiadomość
Witam
mam pytanie
okresy miewam co 29-31dni (teraz miałam od soboty 22marca i trwał 2dni)
dodam ze bardzo bolesny. 3 dnia byl tylko bardzo mocny bol brzucha a juz bez krwawenia.
Czym moze byc to spowodowane?
dodam ze z Tż staramy sie o dzidzie juz bardzo długo...
A zrobiłaś sobie test?
cicci jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości