![]() |
#1291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
wiem, że niektórzy dają świeżą - podobno listka nie parzą, ale ja daje tylko wysuszoną
#1292 |
Zadomowienie
|
O! musze spróbować z tą pokrzywą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1293 |
Zakorzenienie
|
koniecznie spróbuj
![]() Nie każda świnka je lubi u mnie Czandor wcina ale Bibi nie ruszy hehe
#1294 |
Zakorzenienie
|
Dalam swinka ta pokrzywe (swieza) po jednej galazce o 15 i teraz po 2, czy to nie jest za duzo? Oczywiscie bardzo im smakuje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1295 |
Zakorzenienie
|
Moze dawaj im sama pokrzywke bez tych gałązek - one wlasnie pieką a listka podobno nie - nie probowalam.
moze sianko jej daj?
#1296 |
Zadomowienie
|
Listki tez pieką. I to chyba tak samo mocno jak gałązki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1297 |
Zakorzenienie
|
hm....jak ja susze moim (osobiscie nie podaje swieżej) to widze że te ma łodydze mają duże parzydełka a te na listku małe...
#1298 |
Zadomowienie
|
Ale boli tak samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1299 |
Zakorzenienie
|
#1300 |
Zadomowienie
|
Hehe ja niestety tak
![]() Ciekawe czemu nie parzy świnkowych języków? |
![]() ![]() |
![]() |
#1301 |
Zakorzenienie
|
co za poświęcenie
![]() nie wiem dlaczego nie parzy ale jedzą tez liscie od rzodkiewki a w sumie wcinają i tez im nic nie jest ![]()
![]() |
#1302 |
Zadomowienie
|
To liście rzodkiewki też parzą?
Nie raz wyrywalam rzodkiew z ogodka i nigdy mnie nie poparzyło. |
![]() ![]() |
![]() |
#1303 |
Zakorzenienie
|
nie parzą ale "gryzą" w każdym razie nieprzyjemne są
#1304 |
Rozeznanie
|
Z ta pokrzywa to jest tak , ze jak bylam kiedys na niemieckiej wystawie swinkowej i byl pokaz z ziol , to wlasnie dopiero wtedy sie dowiedzialam , ze pokrzywe sie swinkom podaje.
Niestety tam mowiono , ze nigdy swiezej tylko suszona ![]() Pokrzywa jest moczopedna , wiec musi byc zawsze swieza woda. Nie podaje sie jej w nadmiarze bo prowadzi do uszkodzenia nerek , podaje sie ja jako dodatek do posilku od czasu do czasu. Moje swinki jej nie chca , wiec juz nie zbieram. Napisalam kiedys o pokrzywie kilka slow ( Motylek to zna) ale tu tez wkleje link. http://swinkimorskie.org/sforum/view...light=pokrzywa |
![]() ![]() |
![]() |
#1305 |
Zakorzenienie
|
Xeniu pamietam jak Fiolrcia ze swinkowego mowila o świeżej....
tylko ze ja mam jakies opory i daje tylko suszona
#1306 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ciaza trwa ok. 68 dni. Przewaznie jednak w granicy 63- 72(max) dni nastepuje porod. Zalezy to od rasy , liczby swinek w miocie jak i ogolnego zdrowia samiczki. Podobno swinki , ktore rodza w sezonie letnim maja najgorzej ze wzgledu na wysoka temperature ( zdarzaja sie tez wypadki smiertelne tychze samic) . Jednak mysle, ze zdarza sie to rzadko . Z tego co piszesz twoja swinka zachowuje sie normalnie i nie sprawia wrazenia swinki , ktorej cos by dolegalo .Zauwazylabys cos z pewnoscia. Taka swinka odmawia jedzenia , jest apatyczna i slaba. No to czekamy na maluchy i zycze powodzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1307 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ludzie i to nie byle jacy ,hodowcy od wielu , wielu lat mieli taka wiedze , ze czemu mialabym ich nie posluchac ? Zwinelam wtedy ulotke , przetlumaczylam i zabralam sie do zbierania pokrzyw. Poparzylam wtedy dosyc porzadnie rece i dotarlo do mnie , skoro mnie pokrzywa parzy to swinkowy jezyk moze rowniez... Ciekawe skad Florcia te nowine ma? Moze gdzies wyczytala ? Jakies argumenty? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie pisala o tym Fiorcia85. Poszukam. Nie chce wprowadzic w błąd ale o ile pamiec mnie nie myli ona daje świeżą.
![]() |
#1309 |
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() Na swinkowym juz pisalam (nie wiem czy wszystkie dziewczynyt stad sa na swinkowym...), ze zauwazylam dzis u mojej Blanki (biednej chorowitej ![]() ![]() ![]() Widac, ze ja to nie boli, nie przeszkadza jej chyba, bo obserwuje ja i robi wszystko normalnie..je, pije, biega, robi kupki i siusiu (akurat jedno i drugie na moj kocyk jak ja wyciaglam ![]() ![]() Ps. teraz tak sie zastanawiam... moja siostra jakis czas temu (kilka tyg.) zlapala grzybice jak byla na basenie i leczyla ja. Nikt z nas z domownikow wtedy sie nie zarazil, bo uwazalismy i ona tez (dezynfekcja prysznica, oddzielne reczniki itd.). Jednak tak sobie mysle, czy jak wtedy chodzila bosymi stopami po dywanie, to mogla tam zostawic grzyba?? ale kurcze wtedy to i ja bym sie zarazila, bo tez czasem chodze boso po domu i nic mi nie jest... moje swinki wypuszczam czasem wlasnie na przedpokoj, czy mogly sie ew. zarazic z dywanu grzybica?? ![]() ![]() Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2007-08-19 o 23:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#1310 |
Zakorzenienie
|
fotki są achhh i ochhh
![]() nie wydaje mi sie zeby byla to grzybica...za mocna rana, no ale wet Ci wyjasni wszystko i na pewno bedzie wszystko dobrze ![]()
#1311 |
Zadomowienie
|
Cuudne maluchy!
Kiedy ja sie doczekam drugiej świnki? ![]() ![]() Pogłaszcz ode mnie Twoje śliczności! |
![]() ![]() |
![]() |
#1312 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny może wy mi odpowiecie
![]() ![]() ![]() aha..moja świnia jest chyba jakaś dziwna...z karmy wyjada tylko ziarenka a te kolorowe dodatki, kukurydzę, groszek i inne zostawia :/
Nasz skarb ![]() Edytowane przez bzyczka1 Czas edycji: 2007-08-20 o 10:56 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#1313 |
Zakorzenienie
|
czasami moje zamykają jak mi spią na kolanach, ale często mają na wpół zamkniete
![]() to sie ciesz ze wyjada tylko ziarenka bo w tych kolorowych chrupach nie ma nic dobrego ![]() ![]()
#1314 |
Zakorzenienie
|
muszę sie chyba wybrać do sklepu i kupić jej samych ziarenek bo akurat w tej karmie dużo ich nie ma
![]() a dostaję taką karmę, tzn tej firmy bo moja ma jeszcze właśnie groszek suszony i na opakowaniu miała wiadomość o wit. C.
![]() |
#1315 |
Zakorzenienie
|
osobiscie jej nie mialam
![]() ![]() ![]()
#1316 |
Zakorzenienie
|
Kasienka: swinki juz poglaskane
![]() ![]() ![]() Motylek: no tez mi to na grzybice nie wyglada...choc moze ja juz przwrazliwiona jestem, ale wydaje mi sie ze one sie za czesto drapia i gryza... do weta pojade za jakies 2h, bo narazie nie mam czym ![]() Ahhh! kupilam im dzis troche smakolykow ![]() ![]() ![]() ![]() Wiecie, mam wrazenie, ze one sie nie lubia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1317 |
Zakorzenienie
|
Kurcze a ja moim swinka swiezej pokrzywy dalam wczoraj dwie galazki i dzisiaj troszke
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maripossa swinki kochane ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1318 | |
Zakorzenienie
|
Maripossa napisalam Ci na świnkowym że moze ustalaja hierarchie miedzy sobą?
Moi faceci tak robili....i po prostu Czandor musi zawsze jesc pierwsze bo jak Bibi podejscie to obrywa Cytat:
![]() Mysle ze skoro jadla ze smakiem to nic jej nie jest... Pokrzywe podaje 2x w tygodniu po 3,4 listka. Susze ją tak że mam rozłożona (susze same listka) i przekładam 2 razy dziennie. Nie powinno suszyc sie na słoncu. Ja akurat mam taką altane i tak susze lub wynosze na balkon ale nie na słoncu tylko w zacienionym miejscu - na swieżym powietrzu szybciej sie suszy. Ile to trwa? hm...musisz zobaczyc az listka beda bardzo wysuszone okolo tygodnia, półtora to u mnie trwa Oczywiscie czekam na poród świnki i poinforuj nas od razu, trzymam kciuki ![]()
![]() |
#1319 |
Zadomowienie
|
Jeśli jest ładne słonko, to i w dzień się wysuszą
![]() Kiedyś suszyłam z dziadkiem co roku siano dla królików (mój dziadek ich miał mnóstwo) i baaardzo szybko w słoneczny dzień wszsytko schło, nawet pokrzywy, bo i takie się trafialy w sianie (stąd wiem, jak parzą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1320 |
Zakorzenienie
|
ja czytałam gdzies, że nie powinno suszyć sie na samym słoncu, bo co prawda nie zaszkodzą takie zioła czy sianko ale nie mają żadnej wartości odżywczej.....mimo że migiem sie suszą
Znalazłam coś, prosze możesz poczytac: o suszeniu ogólnie: http://www.muratordom.pl/kuchnie/dob...ol,6443_80.htm a tu ze swinkowego cos o pokrzywie, jakie ma działanie itp http://swinkimorskie.org/sforum/view...light=pokrzywa
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2007-08-20 o 17:11 Powód: dopisek i podanie linków |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:50.