![]() |
#1291 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda na imiona - jakie imię?
Cytat:
ja mam wrazenie ze tylko my w Polsce mamy takie problemy, gdzie indziej jak zwykle wieksza tolerancja...ale to sie dzieje ostatnio bo jak 12 lat temu nadawalam tak dziecku na imie nie bylo w tym nic dziwnego, wtedy wiekszze zamieszanie w mojej rodzinie zrobil Mikolaj (kuzyna dziecko) ale widac czasy sie zmieniaja, a moja Nikola na starosc zostanie nie powiem kim... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1292 |
Zadomowienie
|
kamciurka ja tam nie widzę nic zdrożnego w imieniu Nikola dla mnie jest zupełnie normalne i ładne
![]() Co innego Dżesiki Brajany Keviny Denisy -te imiona mnie nie tyle co drażnią a przerażają bo nie rozumiem zupełnie tych udziwnień ![]() Ale to moja opinia do której mam prawo i wyrażam tylko swoje zdanie ot co! ![]() Przykładem jest Michał Wisniewski i 3 jego dzieci -Xavier(nawet ok) Fabienne i Vivien czy jakoś tak................
![]() |
![]() |
#1293 |
Zakorzenienie
|
no i to jest oczywiste bo przeciez glupio by bylo jak by sie wszystkim to samo podobalo, tylko dziwnie tak, jak ktos pisze o imieniu twojego dziecka ze swiadczy o dolinie spolecznej, bo ja np. nie lubie staropolskich imion, ktos moze je uwielbiac, ale ja nie pisze ze wg. ostatnich statystyk w woj. dolnoslaskim najwiecej na Izbie Wytrzezwien wyladowalo Stanislawow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1294 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1295 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzilo o to, że wymienione imiona są jednak chętniej nadawane przez rodziców o niższym statusie społecznym, dlatego też zwykle niosą ze sobą pewne skojarzenia, ktore, jak sama przyznajesz, Tobie też się udzieliły (te mamusie z tapetą i tipsami). A skąd takie skojarzenia? Między innymi z takich przypadków jak mały Brajan: http://www.sebekfireman.host247.pl/straz/arty/art23.htm Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1296 |
Rozeznanie
|
no dokładnie - tu nie chodzi o to jak jest - tylko jak to się kojarzy
u mnie też wszystkie tipsiary mają Vanessy, Brajany, itp. Nikola mnie osobiście aż tak bardzo nie drażni (pewnie dlatego, że jest ich teraz na pęczki) - no może tylko to, że nie wiem jak to zapisać - bo znam zarówno - Nikol, Nikolę i Nicolę, ale z tego też powodu nie lubię imienia Wioleta/Violeta/Wioletta/Violetta czy też Andżelika/Angelika - po co sobie robić kłopot a zresztą nie wiem czy oglądałyście kiedyś "Watców Móch" - tam występuje AndŻelika, która jest typową głupkowatą, długonogą blondynką, zwracającą uwagę tylko na to jak wygląda i czy przez przypadek jej się fryzurka nie popsuła, a jej rodzice są "bogaczami", którzy powrócili ze U-S-ej oczywiście to wszystko jest wielkim przerysowaniem, ale nie powiecie mi, że imię nie zostało wybrane sterotypowo?? Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2011-10-14 o 11:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1297 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na szczescie Twoja corcia zyje w normlanym, nie wirtualnym swiecie, gdzie duzo prosciej, latwiej i bezkarnie mozna sie wymadrzac i krytykowac. Poza tym w realnym swiecie Twoja core oceniaja po tym, jaka jest, a nie jak sie nazywa, wiec spokojnie. A jezeli ktos mialby robic inaczej, to swiadczyloby to tylko i wylacznie o ich zasciankowosci i ograniczeniach. Mozna napisac, ze komus sie dane imie podoba lub nie, ale na barchanowe gacie, nie wyskakiwac tuaj od razu z jakimis dolinami spolecznymi ![]()
![]() |
![]() |
#1298 |
Zakorzenienie
|
wiekszy problem z imionami dzieci (jaki i ile ich jest) maja rodzice niz same dzieci
przeciez dziecko od rodzicow slyszy poglday, takie zreszta jak tutaj padly. samo nie wymysli ze nikola czy dzesika to dno. wiec moze sie nalezy zastanowic nad tym co sie mowi w obecnosci dzieci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1300 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1301 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1302 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1303 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1304 |
Zakorzenienie
|
Ja też Elijaha znam z Elijaha Wooda, a nawet nie wiedziałam, że to ma coś wspólnego z tym nowym pseudowampirem
![]() ![]() A ja nie rozumiem, jak można nie rozumieć, że rozmawiamy o statystykach i stereotypach i brać wszystko do siebie? Kto tu pisał, że każda Dżesika jest córką blachary czy coś w tym stylu? Nikt. Mówimy o większości, skojarzeniach i badaniach. Nie wiem na prawdę co w tym jest nie tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1305 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Być może Bóg chciał, abyś poznał wielu złych ludzi zanim poznasz tę dobrą, abyś mógł ją rozpoznać kiedy ona się w końcu pojawi Niki ![]() Alex ![]() Edytowane przez kamciurka Czas edycji: 2011-10-14 o 13:32 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1306 |
Raczkowanie
|
A ja chciałam dać synkowi jakieś stare imię słowiańskie. Musiało być też na M bo taka u nas w rodzinie tradycja. Początkowo miał być Mieszko ale ostatecznie synek ma na imię Milan i bardzo do niego to imię pasuje (zresztą pasuje też do nazwiska). Imię jest krótkie, bardzo ładnie się zdrabnia. I nie jest oklepane. Imieniny są 19 maja lub 18 czerwca. W Polsce imię to występuje bodajże od XIV wieku więc jak mi ktoś mówi, że nowoczesne imię daliśmy dziecku to się śmieję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1307 |
Zakorzenienie
|
Ale doliny społeczne to chyba tylko jedna wizażanka napisała (nie każda z nas, mimo zgadzania się ze statystyką zgadza się z nazewnictwem tej wizażanki).
Ja pisałam, jako Ilona z rodziny robotniczej doskonale rozumiem i akceptuję fakt, że rodzice chcą nadać trochę mocy magicznej imionom swoich dzieci. A niższą warstwą społeczną w naszym kraju jest niestety większość, bo zdecydowana mniejszość ma zarobki kwalifikujące ją nawet do średniej krajowej. Ale ja powtarzam po raz kolejny- klasa społeczna nie ma nic wspólnego z patologią ani żadnymi dolinami, czy czymś takim. A jeśli ktoś tak to interpretuje i nazywa Andżeliki wynikiem patologii to jest zwyczajnie głupi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1308 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony, nie spotkałam rodzin o wyższym statusie, np. lekarskich, prawniczych, w których pojawiałyby się takie imiona dla dzieci. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ale strach teraz cokolwiek pisać ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1309 |
Zakorzenienie
|
No trochę się bałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1310 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1311 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1312 |
Zakorzenienie
|
Dlatego też nie twierdziłam, że takich imion w tych rodzinach nie ma, ale że osobiście się z takimi nie spotkałam. Chociaż nadal trudno wyobrazić mi sobie, że znajomi lekarze akurat teraz będący w wieku rozrodczym daliby dzieciom na imię Brajan czy Dżesika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1313 |
Zadomowienie
|
U znajomych lekarzy przyszła na świat ostatnio Nicola. Nikomu na oddziale, na którym królują Helenki, Zosie, Franciszki, Ludwiki się nie spodobało, ale jak widać wszędzie mogą zdarzyć się takie nowoczesne imiona. Nie napiszę, że "oryginalne", bo w tym momencie stają się pospolite. Kiedyś znałam tylko Nicole jako Nicole Saletę- córkę Przemka Salety i jakiś to urok miało. Teraz to już takie imię jak np. Angelika. Chociaż wiele osób ze starszych pokoleń jeszcze się z nim nie spotkało.
![]() |
#1314 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1315 |
Zakorzenienie
|
To teraz jest 1:1
![]() Ad imion, to znam pewną rodzinke która miała dać pewne imie synkowi, ale że przyszła mamuśka spotkała w przychodni Panią z dzieckiem o tym imieniu, było niegrzeczne to zmienili na inne. ![]() Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2011-10-14 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1316 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1317 |
Raczkowanie
|
A mi dla chłopca od dawna podoba się Eliasz
![]() ![]()
![]() |
#1318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1319 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.