Imię dla dziecka - wątek zbiorczy - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-14, 10:21   #1291
kamciurka
Zakorzenienie

Dot.: Moda na imiona - jakie imię?

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość

no widzisz kochana
nie wychowanie
nie osobowosc
nie inteligencja
nie charakter
a imie Twojej corci o Tobie najwiecej mowi

mnie sie nawet podoba, ale to znowu przez ksiazki Lucy M.Momtgomery
A jak zdrobnienie?
tak kochana ja to jeszcze przezyje, ale szkoda mi jej, bo nadajac jej to imie w zyciu nie wpadlabym na to ze bedzie tak szykanowana, dobrze ze tylko na forach, poki co na nie nie wchodzi, w zyciu codziennym jakos spotykamy sie z wieksza tolerancja i kultura, ba i nawet matka sie mnie nie wyrzekla...
Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Skoro wpisuję Dżesikę, Szona i Brajana...
ja mam wrazenie ze tylko my w Polsce mamy takie problemy, gdzie indziej jak zwykle wieksza tolerancja...ale to sie dzieje ostatnio bo jak 12 lat temu nadawalam tak dziecku na imie nie bylo w tym nic dziwnego, wtedy wiekszze zamieszanie w mojej rodzinie zrobil Mikolaj (kuzyna dziecko) ale widac czasy sie zmieniaja, a moja Nikola na starosc zostanie nie powiem kim...

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 10:55   #1292
AGAMARCIO
Zadomowienie

GG do AGAMARCIO

kamciurka ja tam nie widzę nic zdrożnego w imieniu Nikola dla mnie jest zupełnie normalne i ładne
Co innego Dżesiki Brajany Keviny Denisy -te imiona mnie nie tyle co drażnią a przerażają bo nie rozumiem zupełnie tych udziwnień
Ale to moja opinia do której mam prawo i wyrażam tylko swoje zdanie ot co!
Przykładem jest Michał Wisniewski i 3 jego dzieci -Xavier(nawet ok) Fabienne i Vivien czy jakoś tak................

09.08.2010r.g.7.35 2490g 51cm -Karolinka Nasze szczęście
AGAMARCIO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 11:13   #1293
kamciurka
Zakorzenienie

no i to jest oczywiste bo przeciez glupio by bylo jak by sie wszystkim to samo podobalo, tylko dziwnie tak, jak ktos pisze o imieniu twojego dziecka ze swiadczy o dolinie spolecznej, bo ja np. nie lubie staropolskich imion, ktos moze je uwielbiac, ale ja nie pisze ze wg. ostatnich statystyk w woj. dolnoslaskim najwiecej na Izbie Wytrzezwien wyladowalo Stanislawow no ludzie ...

Niki

Alex
Stary 2011-10-14, 11:32   #1294
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamciurka Pokaż wiadomość
tak kochana ja to jeszcze przezyje, ale szkoda mi jej, bo nadajac jej to imie w zyciu nie wpadlabym na to ze bedzie tak szykanowana, dobrze ze tylko na forach, poki co na nie nie wchodzi, w zyciu codziennym jakos spotykamy sie z wieksza tolerancja i kultura, ba i nawet matka sie mnie nie wyrzekla...

ja mam wrazenie ze tylko my w Polsce mamy takie problemy, gdzie indziej jak zwykle wieksza tolerancja...ale to sie dzieje ostatnio bo jak 12 lat temu nadawalam tak dziecku na imie nie bylo w tym nic dziwnego, wtedy wiekszze zamieszanie w mojej rodzinie zrobil Mikolaj (kuzyna dziecko) ale widac czasy sie zmieniaja, a moja Nikola na starosc zostanie nie powiem kim...
ja gdyby ni ten watek to bym nie wpadla na to ze po imieniu mozna okreslic status spoleczny czlowieka, wiec podejrzewam ze wielu ludzi tez o tym nie wie dla mnie (bez obrazy oczywiscie) imiona typu wlasnie Nikola, Claudia czy Oliwia nadawane sa przez mamusie blondynki z dlugimi tipsami i zatapetowana twarza - ale to pewnie tylko dlatego ze wsrod dalekich znajomych mam takie przyklady

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
no i to jest oczywiste bo przeciez glupio by bylo jak by sie wszystkim to samo podobalo, tylko dziwnie tak, jak ktos pisze o imieniu twojego dziecka ze swiadczy o dolinie spolecznej, bo ja np. nie lubie staropolskich imion, ktos moze je uwielbiac, ale ja nie pisze ze wg. ostatnich statystyk w woj. dolnoslaskim najwiecej na Izbie Wytrzezwien wyladowalo Stanislawow no ludzie ...
Mi tez sie nie podobaja ... aczkolwiek i te bardzo modne tez nie nie nazwalabym corki raczej Walburga (jak np babcia mojego meza) czy Wladyslawa, bo zwyczajnie nie kreca mnie te imiona, ale tez nie nazwalabym Oliwia czy Lena, bo ostatnio jest ich multum Mysle ze Annika jest na tyle rzadkim imieniem a i przy okazji ani stare ani zbyt nowoczesne, ze znalazlam swoj zloty srodek ale przyznam, ze wybor imienia dla dziecka to mega odpowiedzialne i ciezkie zadanie dla rodzicow... poczawszy od tego czy obojgu podoba sie dane imie (my z mezem mielismy odmienne zdania ) a skonczywszy na tym ze dziecko z tym imieniem (i nazwiskiem) musi zyc cale swoje zycie ...
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 11:47   #1295
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
ja gdyby ni ten watek to bym nie wpadla na to ze po imieniu mozna okreslic status spoleczny czlowieka, wiec podejrzewam ze wielu ludzi tez o tym nie wie
Nie o to chodziło, że jak Andżelika to na bank córka osiedlowego pijaka. Córka Ewy Bem ma na imię chyba Pamela, o ile się nie mylę.

Chodzilo o to, że wymienione imiona są jednak chętniej nadawane przez rodziców o niższym statusie społecznym, dlatego też zwykle niosą ze sobą pewne skojarzenia, ktore, jak sama przyznajesz, Tobie też się udzieliły (te mamusie z tapetą i tipsami).

A skąd takie skojarzenia?
Między innymi z takich przypadków jak mały Brajan:
http://www.sebekfireman.host247.pl/straz/arty/art23.htm

Cytat:
Od kilku lat rodzice chłopca mieli ograniczoną władzę rodzicielską. Rodziną opiekowała się kuratorka.
- To naprawdę było widać - mówi jedna z sąsiadek. - Podziwiałam ją. Przychodziła nawet w soboty i niedzielę, zostawiła wizytówkę z telefonem, gdyby cos się działo.
Czasem, jak wspominają sąsiedzi "coś" się działo. Zdarzały się głośne imprezy.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 11:55   #1296
mag_99
Rozeznanie

no dokładnie - tu nie chodzi o to jak jest - tylko jak to się kojarzy

u mnie też wszystkie tipsiary mają Vanessy, Brajany, itp.

Nikola mnie osobiście aż tak bardzo nie drażni (pewnie dlatego, że jest ich teraz na pęczki) - no może tylko to, że nie wiem jak to zapisać - bo znam zarówno - Nikol, Nikolę i Nicolę, ale z tego też powodu nie lubię imienia Wioleta/Violeta/Wioletta/Violetta czy też Andżelika/Angelika - po co sobie robić kłopot

a zresztą nie wiem czy oglądałyście kiedyś "Watców Móch" - tam występuje AndŻelika, która jest typową głupkowatą, długonogą blondynką, zwracającą uwagę tylko na to jak wygląda i czy przez przypadek jej się fryzurka nie popsuła, a jej rodzice są "bogaczami", którzy powrócili ze U-S-ej

oczywiście to wszystko jest wielkim przerysowaniem, ale nie powiecie mi, że imię nie zostało wybrane sterotypowo??

a ja rosnę i rosnę

Edytowane przez mag_99
Czas edycji: 2011-10-14 o 11:58
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 12:07   #1297
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie bierz do glowy, kochana
Na szczescie Twoja corcia zyje w normlanym, nie wirtualnym swiecie, gdzie duzo prosciej, latwiej i bezkarnie mozna sie wymadrzac i krytykowac.
Poza tym w realnym swiecie Twoja core oceniaja po tym, jaka jest, a nie jak sie nazywa, wiec spokojnie. A jezeli ktos mialby robic inaczej, to swiadczyloby to tylko i wylacznie o ich zasciankowosci i ograniczeniach.

Mozna napisac, ze komus sie dane imie podoba lub nie, ale na barchanowe gacie, nie wyskakiwac tuaj od razu z jakimis dolinami spolecznymi

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 12:14   #1298
katakumba
Zakorzenienie

wiekszy problem z imionami dzieci (jaki i ile ich jest) maja rodzice niz same dzieci
przeciez dziecko od rodzicow slyszy poglday, takie zreszta jak tutaj padly. samo nie wymysli ze nikola czy dzesika to dno.
wiec moze sie nalezy zastanowic nad tym co sie mowi w obecnosci dzieci

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 12:22   #1299
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
patrzcie na angielskie popuarne imiona w tym roku : http://www.babycenter.com/popularBab....htm?year=2011
My damy imie synkowi międzynarodowe, jest nawet na tej liście
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 12:32   #1300
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
patrzcie na angielskie popuarne imiona w tym roku : http://www.babycenter.com/popularBab....htm?year=2011
a mi z tej listy rzuciło się w oczy Elijah na 14 miejscu nigdy nie słyszałam o takim imieniu, aż do czasu "Pamiętników Wampirów" pewnie też z tego powodu taka popularność tego imienia....

a ja rosnę i rosnę
Stary 2011-10-14, 12:36   #1301
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
To dziewczynka, rozumiem?
Ale trafiają się faceci, dla których nazwisko w takim stylu jest wręcz dumą rodową jakby się co najmniej Czartoryscy nazywali i za nic nie zmienią, nie pozwolą też kobiecie przy swoim zostać, bo wielka awantura i obraza majestatu będą... Nie wiem, co czują kobiety zmieniające ładne nazwisko na takie obciachowe i dlaczego w ogóle się na to godzą.
No właśnie ja tego nie bardzo kumam, brania brzydkiego nazwiska po mężu. Znam dwa przypadki, gdzie dwie dziewczyny przejeły niezbyt ładne nazwiska: Cebula, Prostak

Cytat:
Napisane przez AGAMARCIO Pokaż wiadomość
Przykładem jest Michał Wisniewski i 3 jego dzieci -Xavier(nawet ok) Fabienne i Vivien czy jakoś tak................
Zapomniałaś o Etienette

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 12:36   #1302
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
a mi z tej listy rzuciło się w oczy Elijah na 14 miejscu nigdy nie słyszałam o takim imieniu, aż do czasu "Pamiętników Wampirów" pewnie też z tego powodu taka popularność tego imienia....
Ja słyszałam o tym imieniu już bardzo dawno - wszak odtwórca roli Froda we "Władcy pierścieni" miał tak na imię
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 12:39   #1303
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja słyszałam o tym imieniu już bardzo dawno - wszak odtwórca roli Froda we "Władcy pierścieni" miał tak na imię
naprawdę on ma tak na imię? to nawet nie wiedziałam, a bardzo go lubię, szczególnie za film "The Hooligans", ale i tak upieram się, że popularność teho imienia wynika z "Pamiętników Wampirów"

a ja rosnę i rosnę
Stary 2011-10-14, 12:59   #1304
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja też Elijaha znam z Elijaha Wooda, a nawet nie wiedziałam, że to ma coś wspólnego z tym nowym pseudowampirem Myślę więc, że moda poszła na rękę fanom dwóch gatunków

A ja nie rozumiem, jak można nie rozumieć, że rozmawiamy o statystykach i stereotypach i brać wszystko do siebie? Kto tu pisał, że każda Dżesika jest córką blachary czy coś w tym stylu? Nikt. Mówimy o większości, skojarzeniach i badaniach. Nie wiem na prawdę co w tym jest nie tak?
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 13:31   #1305
kamciurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
Nie bierz do glowy, kochana
Na szczescie Twoja corcia zyje w normlanym, nie wirtualnym swiecie, gdzie duzo prosciej, latwiej i bezkarnie mozna sie wymadrzac i krytykowac.
Poza tym w realnym swiecie Twoja core oceniaja po tym, jaka jest, a nie jak sie nazywa, wiec spokojnie. A jezeli ktos mialby robic inaczej, to swiadczyloby to tylko i wylacznie o ich zasciankowosci i ograniczeniach.

Mozna napisac, ze komus sie dane imie podoba lub nie, ale na barchanowe gacie, nie wyskakiwac tuaj od razu z jakimis dolinami spolecznymi
no i o to chodzi dokladnie
Cytat:
wiekszy problem z imionami dzieci (jaki i ile ich jest) maja rodzice niz same dzieci
przeciez dziecko od rodzicow slyszy poglday, takie zreszta jak tutaj padly. samo nie wymysli ze nikola czy dzesika to dno.
no i potem sa takie sytuacje, ze z Alana robia Anala (ktos wskazal wczesniej taki przyklad), nie sadze by 5-6 letnie dziecko w przedszkolu samo na to wpadlo
Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Ja też Elijaha znam z Elijaha Wooda, a nawet nie wiedziałam, że to ma coś wspólnego z tym nowym pseudowampirem Myślę więc, że moda poszła na rękę fanom dwóch gatunków

A ja nie rozumiem, jak można nie rozumieć, że rozmawiamy o statystykach i stereotypach i brać wszystko do siebie? Kto tu pisał, że każda Dżesika jest córką blachary czy coś w tym stylu? Nikt. Mówimy o większości, skojarzeniach i badaniach. Nie wiem na prawdę co w tym jest nie tak?
no wg. mnie nie tak jest to, ze mozna napisac ludzie o niższym statusie społecznym a nie doliny spoleczne

Niki

Alex

Edytowane przez kamciurka
Czas edycji: 2011-10-14 o 13:32

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 14:28   #1306
meeg_
Raczkowanie

A ja chciałam dać synkowi jakieś stare imię słowiańskie. Musiało być też na M bo taka u nas w rodzinie tradycja. Początkowo miał być Mieszko ale ostatecznie synek ma na imię Milan i bardzo do niego to imię pasuje (zresztą pasuje też do nazwiska). Imię jest krótkie, bardzo ładnie się zdrabnia. I nie jest oklepane. Imieniny są 19 maja lub 18 czerwca. W Polsce imię to występuje bodajże od XIV wieku więc jak mi ktoś mówi, że nowoczesne imię daliśmy dziecku to się śmieję
meeg_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 14:33   #1307
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ale doliny społeczne to chyba tylko jedna wizażanka napisała (nie każda z nas, mimo zgadzania się ze statystyką zgadza się z nazewnictwem tej wizażanki).

Ja pisałam, jako Ilona z rodziny robotniczej doskonale rozumiem i akceptuję fakt, że rodzice chcą nadać trochę mocy magicznej imionom swoich dzieci. A niższą warstwą społeczną w naszym kraju jest niestety większość, bo zdecydowana mniejszość ma zarobki kwalifikujące ją nawet do średniej krajowej. Ale ja powtarzam po raz kolejny- klasa społeczna nie ma nic wspólnego z patologią ani żadnymi dolinami, czy czymś takim. A jeśli ktoś tak to interpretuje i nazywa Andżeliki wynikiem patologii to jest zwyczajnie głupi.
Stary 2011-10-14, 15:11   #1308
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

Z drugiej strony, nie spotkałam rodzin o wyższym statusie, np. lekarskich, prawniczych, w których pojawiałyby się takie imiona dla dzieci.

Cytat:
Ale doliny społeczne to chyba tylko jedna wizażanka napisała (nie każda z nas, mimo zgadzania się ze statystyką zgadza się z nazewnictwem tej wizażanki).
Właśnie, był jeden post o tych "dolinach społecznych", na który zresztą wypowiadające się w wątku zareagowały oburzeniem, bo na pewno był krzywdzący dla wielu osób.

Cytat:
Ja pisałam, jako Ilona z rodziny robotniczej doskonale rozumiem i akceptuję fakt, że rodzice chcą nadać trochę mocy magicznej imionom swoich dzieci.
Wreszcie ktoś, kto ma do siebie (i swojego pochodzenia) trochę dystansu Pomijając to, ze w naszym kraju większość ludzi wywodzi się z rodzin robotniczych i chłopskich, jak nie w pokoleniu rodziców, to dziadków.

Cytat:
A niższą warstwą społeczną w naszym kraju jest niestety większość, bo zdecydowana mniejszość ma zarobki kwalifikujące ją nawet do średniej krajowej. Ale ja powtarzam po raz kolejny- klasa społeczna nie ma nic wspólnego z patologią ani żadnymi dolinami, czy czymś takim. A jeśli ktoś tak to interpretuje i nazywa Andżeliki wynikiem patologii to jest zwyczajnie głupi.
Przecież od dawna mówi się, że Polska ma niedostatek klasy średniej, bo klasa średnia to właśnie między innymi ci lekarze, prawnicy, menedżerowie, przedsiębiorcy, ogólnie ludzie wykształceni i pracujący umysłowo, żyjący na pewnym poziomie materialnym i z aspiracjami kulturalnymi. Której jest nadal za mało, bo wciąż mamy zbyt biedne społeczeństwo.
Ale strach teraz cokolwiek pisać
Stary 2011-10-14, 15:25   #1309
ilonkaczapela
Zakorzenienie

No trochę się bałam
Stary 2011-10-14, 15:34   #1310
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 15:38   #1311
kamciurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meeg_ Pokaż wiadomość
A ja chciałam dać synkowi jakieś stare imię słowiańskie. Musiało być też na M bo taka u nas w rodzinie tradycja. Początkowo miał być Mieszko ale ostatecznie synek ma na imię Milan i bardzo do niego to imię pasuje (zresztą pasuje też do nazwiska). Imię jest krótkie, bardzo ładnie się zdrabnia. I nie jest oklepane. Imieniny są 19 maja lub 18 czerwca. W Polsce imię to występuje bodajże od XIV wieku więc jak mi ktoś mówi, że nowoczesne imię daliśmy dziecku to się śmieję
Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Z drugiej strony, nie spotkałam rodzin o wyższym statusie, np. lekarskich, prawniczych, w których pojawiałyby się takie imiona dla dzieci.

Właśnie, był jeden post o tych "dolinach społecznych", na który zresztą wypowiadające się w wątku zareagowały oburzeniem, bo na pewno był krzywdzący dla wielu osób.

Wreszcie ktoś, kto ma do siebie (i swojego pochodzenia) trochę dystansu Pomijając to, ze w naszym kraju większość ludzi wywodzi się z rodzin robotniczych i chłopskich, jak nie w pokoleniu rodziców, to dziadków.

Przecież od dawna mówi się, że Polska ma niedostatek klasy średniej, bo klasa średnia to właśnie między innymi ci lekarze, prawnicy, menedżerowie, przedsiębiorcy, ogólnie ludzie wykształceni i pracujący umysłowo, żyjący na pewnym poziomie materialnym i z aspiracjami kulturalnymi. Której jest nadal za mało, bo wciąż mamy zbyt biedne społeczeństwo.
Ale strach teraz cokolwiek pisać
pracuje w Sądzie obracam się wśród sędziów i zdziwilabyś się

Niki

Alex
Stary 2011-10-14, 15:43   #1312
_vixen_
Zakorzenienie

Dlatego też nie twierdziłam, że takich imion w tych rodzinach nie ma, ale że osobiście się z takimi nie spotkałam. Chociaż nadal trudno wyobrazić mi sobie, że znajomi lekarze akurat teraz będący w wieku rozrodczym daliby dzieciom na imię Brajan czy Dżesika.
Stary 2011-10-14, 17:07   #1313
Noa_
Zadomowienie

U znajomych lekarzy przyszła na świat ostatnio Nicola. Nikomu na oddziale, na którym królują Helenki, Zosie, Franciszki, Ludwiki się nie spodobało, ale jak widać wszędzie mogą zdarzyć się takie nowoczesne imiona. Nie napiszę, że "oryginalne", bo w tym momencie stają się pospolite. Kiedyś znałam tylko Nicole jako Nicole Saletę- córkę Przemka Salety i jakiś to urok miało. Teraz to już takie imię jak np. Angelika. Chociaż wiele osób ze starszych pokoleń jeszcze się z nim nie spotkało.

Noa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 21:07   #1314
Mamba_2008
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
My damy imie synkowi międzynarodowe, jest nawet na tej liście
Teraz ja Cie znalazłąm
Mamba_2008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 21:36   #1315
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mamba_2008 Pokaż wiadomość
Teraz ja Cie znalazłąm
To teraz jest 1:1

Ad imion, to znam pewną rodzinke która miała dać pewne imie synkowi, ale że przyszła mamuśka spotkała w przychodni Panią z dzieckiem o tym imieniu, było niegrzeczne to zmienili na inne.

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2011-10-14 o 21:39
Stary 2011-10-14, 22:57   #1316
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
To teraz jest 1:1

Ad imion, to znam pewną rodzinke która miała dać pewne imie synkowi, ale że przyszła mamuśka spotkała w przychodni Panią z dzieckiem o tym imieniu, było niegrzeczne to zmienili na inne.
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 17:41   #1317
pestkaxx
Raczkowanie

A mi dla chłopca od dawna podoba się Eliasz a dla dziewczynki mam problem heh jedynie to Ania choć bardzo oblatane i Karolinka
pestkaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 20:59   #1318
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Noa_ Pokaż wiadomość
U znajomych lekarzy przyszła na świat ostatnio Nicola. Nikomu na oddziale, na którym królują Helenki, Zosie, Franciszki, Ludwiki się nie spodobało, ale jak widać wszędzie mogą zdarzyć się takie nowoczesne imiona. Nie napiszę, że "oryginalne", bo w tym momencie stają się pospolite. Kiedyś znałam tylko Nicole jako Nicole Saletę- córkę Przemka Salety i jakiś to urok miało. Teraz to już takie imię jak np. Angelika. Chociaż wiele osób ze starszych pokoleń jeszcze się z nim nie spotkało.
A ja powiem tylko,ze o ile imię Nicol jest dla mnie "znośne",to odkąd zostało popularne i jest spolszczane do "Nikola" drażni mnie okropnie

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 21:12   #1319
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
A ja powiem tylko,ze o ile imię Nicol jest dla mnie "znośne",to odkąd zostało popularne i jest spolszczane do "Nikola" drażni mnie okropnie
Mnie też
Dlaczego nie dają Nicole ? Dlatego, że musi kończyć się na "a" inaczej nie zarejestrują?
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 21:38   #1320
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Mnie też
Dlaczego nie dają Nicole ? Dlatego, że musi kończyć się na "a" inaczej nie zarejestrują?

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości