Storczyk (Orchidea) - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-20, 12:40   #1291
adela17
Rozeznanie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

ja też się trochę martwiłam że moim storczykom żółkną liście, ale doszłam do wniosku że teraz jest taki okres bo większość przekwitła. może pobiorą substancje odżywcze i postarają się wytworzyć keika lub nowy pęd? a może ciekawego liścia jeden liść jest żółty w moim białym miniaturce, dopiero co wyszedł, a już zrobił się żółty myślę że tu był mój błąd chyba niepotrzebnie go wyniosłam na dwór...

Frido - ja też chcę takie śliczności!!

Platynko - pierw martwiły mnie kwiaty bo robiły się brązowawe, następnie pseudobulwa miała ciemne plamki które szły od dołu i zaczęły się powiększać a ja głupia o miltonii zapomniałam i tak się powiększyło że teraz chyba tylko 1 liść jest jako taki żółto - zielony i stoi normalnie bo reszta się położyła odcięłam kwiaty i łodygi miltonii... miała większość zasuszoną choć na odnodze na której był kwiat widziałam że była zielona i jak przełamałam to miała w sobie sok i miękisz... ale reszta wygląda okropnie...
po pseudobulwie liście zaczęły żółknąć i brązowieć i tak to się rozeszło

P.S. nie wiem na 100% ale możliwe, że dziś dostanę storczyka:P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S4023742.JPG (43,0 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S4023743.JPG (36,1 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S4023744.JPG (54,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S4023745.JPG (47,5 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S4023746.JPG (36,7 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S4023747.JPG (27,1 KB, 13 załadowań)
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 12:46   #1292
frida110
Zakorzenienie

DarioOlivio - cieszę się bardzo, że dzięki naszemu wątkowi spodobały Ci się storczyki i że zaraziłaś się chorobą storczykową. Jak możesz to wstaw zdjęcia swoich phalaenopsisów.

Adelo - na pewno dzisiaj dostaniesz następnego
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 13:29   #1293
platynka80
Rozeznanie

Frido, z 21 zrobi sie zaraz 31,juz ja to wiem... MIALAM PRZESTAC KUPOWAC,A CIAGNIE MNIE DO NETTO.bylyscie moze? w obi pewnie tez bym cos znalazla... jak sie powstrzymac? zaraz wstawie nowe foto moich.

Adelo, dziekipytalam, bo na jednym lisciu mojej miltonii jest plama,ktora mnie zmartwila...
Stary 2008-07-20, 13:32   #1294
frida110
Zakorzenienie

Adelo, te zżółkłe liście to same najstarsze i na kilku zdjęciach widac, że w ich miejsce już rosną nowe. Masz rację, że nie masz się czym martwic - to naturalne.

Platynko w netto nie byłam, bo daleko ode mnie.
Stary 2008-07-20, 14:07   #1295
adela17
Rozeznanie

frido - a czym będę się martwić? nie widzę żadnych większych problemów... tylko by te pączki zakwitły to byłoby git

platynko - uważnie obserwuj miltonię... bo później możesz żałować że nie zauważyłaś objawów choroby

netto nawet nie wiem gdzie jest u nas... może w poznaniu ale nie mam pojęcia... nigdzie nie widziałam...
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 14:16   #1296
kundzia07
Raczkowanie

kurcze, dziewczyny....
żadko udzielam sie na wizażu ale mam teraz problem,
mój storczyk ma pare miesiecy... własnie zaczoł wypuszczać nowy pęd kwiatowy ze starego
ale martwią mnie glony w doniczce...
chyba nie podlewam go za duzo bo dałam mu odpocząć, i dopiero za dwa tyg chce go podlac,
czy mam sie martwić tymi glonkami ?
przez to korzenie tez są zielone... i wydają mi sie mało mięsiste,
możecie mi coś doradzić
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 14:16   #1297
frida110
Zakorzenienie

Adelo ja właśnie napisałam, że dobrze, że się nie martwisz, bo nie ma czym

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-20, 14:36   #1298
Smutna_Myszka
Raczkowanie

Możecie mi pomóc? nie wiem kiedy powinnam podlać storczyka? i Czy juz powinnam go podlać? Kupiłam go w niedziele tydzień temu, doniczka jest lekka ale korzenie sa zielone. Wstawie zdjecia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg listki.jpg (51,4 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg listki i korzenie.jpg (49,2 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczykkk.jpg (67,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczykkkkkk.jpg (118,8 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk1.jpg (52,9 KB, 10 załadowań)
Smutna_Myszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 14:43   #1299
frida110
Zakorzenienie

Kundzia - nie przejmuj się glonami. One nie mają złego wpływu na korzenie. Jeżeli jednak Ci przeszkadzają, a storczyk nie kwitnie, to możesz wyciągnąc go z doniczki i doniczkę przemyc.

Smutna Myszko jeszcze poczekaj z podlewaniem. Pamiętaj, że lepiej przesuszyc storczyka, niż przelac. Wsadź palca w podłoże i sprawdź czy jest wilgotne w środku. Możesz też obserwowac ścianki doniczki, jeżeli nie ma na nich kropelek wody to znaczy, że podłoże przeschło.
Stary 2008-07-20, 15:44   #1300
platynka80
Rozeznanie

CO SIĘ DZIEJE Z TYM STORCZYKIEM?

Stary 2008-07-20, 15:48   #1301
kulbit
Zakorzenienie

Dziewczyny nie wiem co mam robić.. Pamiętacie jak pisałam chwilę temu o zżółkłych liściach w jednym z moich storczyków.. Kolejny liść zrobił się zółty więc postanowiłam dokładnie zobaczyć korzenie i wyciągnęłąm storczyka z podłoza.. W doniczce miałam dwie odrębne sadzonki i niestety jedna wylądowała w koszu, miała kompletnie zgniłe korzenie!
Druga (ta mniejsza sadzonka) ma zielone korzenie, wyciełam tylko jeden miękkawy i liście ma okey!
I teraz nie wiem co ja źle robię?????????? Nie podlewam storczyków tylko stoją na wilgotnym drenażu moze za dużo tej wody z drenażu czerpią, już sama nie wiem...
Pomóżcie mi moje znawczynie bo zaczynam się załamywać czy ja w ogóle powinnam uprawiać te rośliny... Wyrzucałam ten kwiat ze łzą w oku...

pomóżcie prosze..

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 15:50   #1302
platynka80
Rozeznanie

Kubit, moze sciagnij go z drenazu, przesusz calkowicie i dopiero nawilz keramzyt? to dziwna sprawa,moje ciagle w wodzie,ale nic, odpukac,nigdy sie nie dzialo... sciagnij go z okna. przestaw w inne miejsce
Stary 2008-07-20, 16:26   #1303
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
Kubit, moze sciagnij go z drenazu, przesusz calkowicie i dopiero nawilz keramzyt? to dziwna sprawa,moje ciagle w wodzie,ale nic, odpukac,nigdy sie nie dzialo... sciagnij go z okna. przestaw w inne miejsce

Tak zrobie postawie na suchych podstawkach i poczekam aż korzenie stracą zielony kolor..
Ale mówisz - przestawic z okna? Ale gdzie Poza oknem moje mieszkanie jest dosyć ciemne wszędzie zaciągnięte żaluzje, tylko dla storczyków są lekko rozchylane by miały słoneczko.. boję się je przestawić w całkowitą ciemność..

Stary 2008-07-20, 16:51   #1304
platynka80
Rozeznanie

na jakis czas nawet na taboret, na jakis stolik z dala od slonca... moze to ono im szkodzi? u mnie lepiej rosna te,ktore maja przyciemnione miejsca postoju, a nie te, ktore obdarza slonce swoim swiatlem...

FRIDO, TO TENS TORCZYK ZMARNOWANY PRZEZ KOLEZANKE. CO O NIM SADZISZ? A WY, DZIEWCZYNY?

Stary 2008-07-20, 17:00   #1305
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
na jakis czas nawet na taboret, na jakis stolik z dala od slonca... moze to ono im szkodzi? u mnie lepiej rosna te,ktore maja przyciemnione miejsca postoju, a nie te, ktore obdarza slonce swoim swiatlem...
A jakbym zostawila na oknie ale nie odslania żaluzji? To bedzie źle, jak myślisz?

Stary 2008-07-20, 17:47   #1306
platynka80
Rozeznanie

mysle,ze nie bedzie. moze sie uratuja, nie martw sie tak!

a teraz to, o czym pisałam wyzej: ;:33

Edytowane przez platynka80
Czas edycji: 2008-07-20 o 19:12
platynka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 17:50   #1307
frida110
Zakorzenienie

Platynko w sprawie liści pierwszego ze storczyków nie będę się wypowiadac, bo po prostu się nie znam. Jedynie co mogę napisac to o phalaenopsisie koleżanki. Warto zrobic przegląd korzeni w środku. Jak dla mnie to storczyk bardzo mocno przelany. Podsuszyc go i wsadzic do lekko wilgotnego podłoża. Ale najważniejszy jest stan korzeni.
Koleżanka co ile go podlewała? Używała nawozu?
Stary 2008-07-20, 19:11   #1308
platynka80
Rozeznanie

nie uzywala nawozu, ona twierdzi,ze storczyk stal w mieszkaniu pustym, a ona, gdy sobie przypomniala,to go podlala, podobno jeden zolty lisc opadl, ped usechl, aona go zasuszyla,bo mieszkala u mamy... i nie pamietala o nim. nie byl w przezroczystej oslonce, ale od razu w kamiennej doniczce i podlozu do storczykow - to prawda,bo to widzialam, gdy go od niej bralam.
Stary 2008-07-20, 19:21   #1309
frida110
Zakorzenienie

Platynko. Mi się dalej wydaje, że on jest przelany. Jeżeli w tej glinianej doniczce nie było dziurek, to woda w niej normalnie stała, bo nie miała ujścia. A że podłoże storczykowe słabo wchłania wodę to woda stała tam i stała.
Sama zresztą pisałaś wcześniej, że woda aż chlusnęła, gdy wyciągnęłaś storczyka z doniczki.
Platynko to są tylko moje domysły. Nie obraź się jeżeli coś napisałam źle. Storczyka obserwuj i pisz jak się ma. Pozdrawiam.
Stary 2008-07-20, 19:29   #1310
platynka80
Rozeznanie

Alez ja sie nie obrazam!!1 ja sie ciesze,ze tu jestes. ta oslonka gliniana to taka od razu ze spodeczkiem... i ta woda chlusnela z niego. podejrzewam,ze tego dnia ona go zalala...ma ten maly listek, to tyle dorego,prawda? jakies oznaki zycia... moze nie umrze do konca

Aaaaaaaaaaa, mialam pytac, Frido, w jaki dzien przecena w OBI?
Stary 2008-07-20, 20:11   #1311
frida110
Zakorzenienie

Ja tylko wiem kiedy nowa dostawa w Obi w Lubinie.
A przecenione były na osobnym regale razem z innymi przecenionymi kwiatami.

Moje czwartkowe zakupy:
Przecenione ( ten najmniejszy, ma już trzeciego listka) :

i pozostałe 2:

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-07-20 o 20:37
Stary 2008-07-20, 23:02   #1312
platynka80
Rozeznanie

piekne, frido, jak zawsze. wiecie, co?lubie to forum, tu jst tak spokojnie, sympatycznie, jakos tak... inaczej niz wszedzie
Stary 2008-07-21, 11:07   #1313
frida110
Zakorzenienie

Mi też się tu miło zagląda.

Stary 2008-07-21, 11:48   #1314
Aille
Raczkowanie

O rany! Znowu się spóźniłam.
Adelo - życzę Ci duuuużo zdrówka, radości z pięknej kolekcji i okazów takich jak na linku od Fridy, ale czad! Takie okazy to naprawdę coś!
Mój dalmatyńczyk się rozwinął, ma 4 piekne duże kwiaty i dodaje uroku wszystkim. A ja szukam miejsca na kolejne okazy, które chcę dokupić. Niestety w ścianie, którą lubią storczyki mam tylko 3 okna, jedno od łazienki - odpada, jedno już przez nie zajęte a jedno na klatce schodowej z wiecznymi przeciągami i trudnym dostępem. Jak myślicie, czy mogłabym spróbować je wykorzystać? macie doświadczenie z przeciągami?
Stary 2008-07-21, 11:50   #1315
justyna27
Rozeznanie

ja też lubie tu zaglądaćnie zawsze się udzielam ale czytam posty na bierzaco
i musze sie pochwalić byłam w netto i kupiłam jednego miałam kupić bordowego(były tylko dwa)ale w koncu wziełam zielonego tylko dlatego że miał 3 pędy kwiatowe i w sumie to zadecydowało o wyborze powiedzcie mi czy dobrze zrobiłam

justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 11:55   #1316
Aille
Raczkowanie

[quote=frida110;8226286]Aille - piękny jest Twój storczyk. Na takiego poluję
Na mazurach płaciłam z mężem 400 zł za 6 dni. (Byliśmy w 6 osób, w miejscowości Wilkasy, niedaleko jezioro Niegocin, las tak samo. Mieszkaliśmy w części domku jednorodzinnego - mieliśmy 3 pokoje do dyspozycji + salon z aneksem kuchennym) Jeżeli chcesz wiedziec wiecej to napisz na pw.

Frida, dzięki za Mazury. Nie wypalą nam niestety takie dalsze wakacje. Pojedziemy bliżej, do Tatralandii. Może dla dzieci lepiej będzie
Stary 2008-07-21, 11:57   #1317
Aille
Raczkowanie

Zalożyli nam w pracy jakiś filtr na obrazy i nie widze połowy Waszych zdjęć. Nie wiem ja sie tego pozbyć. Ale nam przeszli przez rozum
Stary 2008-07-21, 12:14   #1318
platynka80
Rozeznanie

Justynko, jak ja Ci zazdroszcze!!!!!!!!!!!!!j a chce takie, dzis przytargalam z netto jeden - miniaturka bialo-rozowa
Stary 2008-07-21, 12:20   #1319
justyna27
Rozeznanie

platynko to ja tobie zazdroszcze moja kolekcja przy twojej wysiada
u nas w netto było tylko 24 sztuki pare takich jak ja mam ,pare białych i tylko dwa bordowe jeszcze musze mu zmienić podłoże
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 12:24   #1320
frida110
Zakorzenienie

Justynko - pewnie, że było warto.
Platynko - przestań już!!!

A ja dzisiaj nie kupiłam żadnego storczyka. Pomimo tego, że w kwiaciarni tak się do mnie uśmiechały. Za to kupiłam 5 bluzek
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości