![]() |
#1291 |
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
ja też się trochę martwiłam że moim storczykom żółkną liście, ale doszłam do wniosku że teraz jest taki okres bo większość przekwitła. może pobiorą substancje odżywcze i postarają się wytworzyć keika lub nowy pęd? a może ciekawego liścia
![]() ![]() ![]() Frido - ja też chcę takie śliczności ![]() Platynko - pierw martwiły mnie kwiaty bo robiły się brązowawe, następnie pseudobulwa miała ciemne plamki które szły od dołu i zaczęły się powiększać a ja głupia o miltonii zapomniałam ![]() ![]() po pseudobulwie liście zaczęły żółknąć i brązowieć i tak to się rozeszło ![]() P.S. nie wiem na 100% ale możliwe, że dziś dostanę storczyka:P |
![]() ![]() |
![]() |
#1292 |
Zakorzenienie
|
DarioOlivio - cieszę się bardzo, że dzięki naszemu wątkowi spodobały Ci się storczyki
![]() Adelo - na pewno dzisiaj dostaniesz następnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1293 |
Rozeznanie
|
Frido, z 21 zrobi sie zaraz 31,juz ja to wiem... MIALAM PRZESTAC KUPOWAC,A CIAGNIE MNIE DO NETTO.bylyscie moze? w obi pewnie tez bym cos znalazla... jak sie powstrzymac? zaraz wstawie nowe foto moich.
Adelo, dziekipytalam, bo na jednym lisciu mojej miltonii jest plama,ktora mnie zmartwila...
#1294 |
Zakorzenienie
|
Adelo, te zżółkłe liście to same najstarsze i na kilku zdjęciach widac, że w ich miejsce już rosną nowe.
![]() Platynko w netto nie byłam, bo daleko ode mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1295 |
Rozeznanie
|
frido - a czym będę się martwić? nie widzę żadnych większych problemów... tylko by te pączki zakwitły to byłoby git
![]() platynko - uważnie obserwuj miltonię... bo później możesz żałować że nie zauważyłaś objawów choroby ![]() netto nawet nie wiem gdzie jest u nas... może w poznaniu ale nie mam pojęcia... nigdzie nie widziałam... |
![]() ![]() |
![]() |
#1296 |
Raczkowanie
|
kurcze, dziewczyny....
żadko udzielam sie na wizażu ale mam teraz problem, mój storczyk ma pare miesiecy... własnie zaczoł wypuszczać nowy pęd kwiatowy ze starego ![]() ale martwią mnie glony w doniczce... chyba nie podlewam go za duzo bo dałam mu odpocząć, i dopiero za dwa tyg chce go podlac, czy mam sie martwić tymi glonkami ? przez to korzenie tez są zielone... i wydają mi sie mało mięsiste, możecie mi coś doradzić |
![]() ![]() |
![]() |
#1297 |
Zakorzenienie
|
Adelo ja właśnie napisałam, że dobrze, że się nie martwisz, bo nie ma czym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1298 |
Raczkowanie
|
Możecie mi pomóc? nie wiem kiedy powinnam podlać storczyka? i Czy juz powinnam go podlać? Kupiłam go w niedziele tydzień temu, doniczka jest lekka ale korzenie sa zielone. Wstawie zdjecia
|
![]() ![]() |
![]() |
#1299 |
Zakorzenienie
|
Kundzia - nie przejmuj się glonami. One nie mają złego wpływu na korzenie. Jeżeli jednak Ci przeszkadzają, a storczyk nie kwitnie, to możesz wyciągnąc go z doniczki i doniczkę przemyc.
Smutna Myszko jeszcze poczekaj z podlewaniem. Pamiętaj, że lepiej przesuszyc storczyka, niż przelac. Wsadź palca w podłoże i sprawdź czy jest wilgotne w środku. Możesz też obserwowac ścianki doniczki, jeżeli nie ma na nich kropelek wody to znaczy, że podłoże przeschło. |
![]() ![]() |
![]() |
#1300 |
Rozeznanie
|
#1301 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wiem co mam robić..
![]() ![]() Druga (ta mniejsza sadzonka) ma zielone korzenie, wyciełam tylko jeden miękkawy i liście ma okey! I teraz nie wiem co ja źle robię?????????? Nie podlewam storczyków tylko stoją na wilgotnym drenażu moze za dużo tej wody z drenażu czerpią, już sama nie wiem... Pomóżcie mi moje znawczynie bo zaczynam się załamywać czy ja w ogóle powinnam uprawiać te rośliny... Wyrzucałam ten kwiat ze łzą w oku... ![]() pomóżcie prosze.. ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1302 |
Rozeznanie
|
Kubit, moze sciagnij go z drenazu, przesusz calkowicie i dopiero nawilz keramzyt? to dziwna sprawa,moje ciagle w wodzie,ale nic, odpukac,nigdy sie nie dzialo... sciagnij go z okna. przestaw w inne miejsce
#1303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak zrobie postawie na suchych podstawkach i poczekam aż korzenie stracą zielony kolor.. Ale mówisz - przestawic z okna? Ale gdzie Poza oknem moje mieszkanie jest dosyć ciemne wszędzie zaciągnięte żaluzje, tylko dla storczyków są lekko rozchylane by miały słoneczko.. boję się je przestawić w całkowitą ciemność..
![]() ![]() |
![]() |
#1304 |
Rozeznanie
|
na jakis czas nawet na taboret, na jakis stolik z dala od slonca... moze to ono im szkodzi? u mnie lepiej rosna te,ktore maja przyciemnione miejsca postoju, a nie te, ktore obdarza slonce swoim swiatlem...
FRIDO, TO TENS TORCZYK ZMARNOWANY PRZEZ KOLEZANKE. CO O NIM SADZISZ? A WY, DZIEWCZYNY? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1305 |
Zakorzenienie
|
A jakbym zostawila na oknie ale nie odslania żaluzji? To bedzie źle, jak myślisz?
![]() |
#1306 |
Rozeznanie
|
![]() Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-07-20 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#1307 |
Zakorzenienie
|
Platynko w sprawie liści pierwszego ze storczyków nie będę się wypowiadac, bo po prostu się nie znam. Jedynie co mogę napisac to o phalaenopsisie koleżanki. Warto zrobic przegląd korzeni w środku. Jak dla mnie to storczyk bardzo mocno przelany. Podsuszyc go i wsadzic do lekko wilgotnego podłoża. Ale najważniejszy jest stan korzeni.
Koleżanka co ile go podlewała? Używała nawozu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1308 |
Rozeznanie
|
nie uzywala nawozu, ona twierdzi,ze storczyk stal w mieszkaniu pustym, a ona, gdy sobie przypomniala,to go podlala, podobno jeden zolty lisc opadl, ped usechl, aona go zasuszyla,bo mieszkala u mamy... i nie pamietala o nim. nie byl w przezroczystej oslonce, ale od razu w kamiennej doniczce i podlozu do storczykow - to prawda,bo to widzialam, gdy go od niej bralam.
#1309 |
Zakorzenienie
|
Platynko. Mi się dalej wydaje, że on jest przelany. Jeżeli w tej glinianej doniczce nie było dziurek, to woda w niej normalnie stała, bo nie miała ujścia. A że podłoże storczykowe słabo wchłania wodę to woda stała tam i stała.
Sama zresztą pisałaś wcześniej, że woda aż chlusnęła, gdy wyciągnęłaś storczyka z doniczki. Platynko to są tylko moje domysły. Nie obraź się jeżeli coś napisałam źle. Storczyka obserwuj i pisz jak się ma. ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1310 |
Rozeznanie
|
Alez ja sie nie obrazam!!1 ja sie ciesze,ze tu jestes. ta oslonka gliniana to taka od razu ze spodeczkiem... i ta woda chlusnela z niego. podejrzewam,ze tego dnia ona go zalala...ma ten maly listek, to tyle dorego,prawda? jakies oznaki zycia... moze nie umrze do konca
![]() Aaaaaaaaaaa, mialam pytac, Frido, w jaki dzien przecena w OBI?
#1311 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko wiem kiedy nowa dostawa w Obi w Lubinie.
![]() A przecenione były na osobnym regale razem z innymi przecenionymi kwiatami. Moje czwartkowe zakupy: Przecenione ( ten najmniejszy, ma już trzeciego listka) : ![]() i pozostałe 2: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-07-20 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#1312 |
Rozeznanie
|
piekne, frido, jak zawsze. wiecie, co?lubie to forum, tu jst tak spokojnie, sympatycznie, jakos tak... inaczej niz wszedzie
![]()
#1313 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1314 |
Raczkowanie
|
O rany! Znowu się spóźniłam.
Adelo - życzę Ci duuuużo zdrówka, radości z pięknej kolekcji i okazów takich jak na linku od Fridy, ale czad! Takie okazy to naprawdę coś! Mój dalmatyńczyk się rozwinął, ma 4 piekne duże kwiaty i dodaje uroku wszystkim. A ja szukam miejsca na kolejne okazy, które chcę dokupić. Niestety w ścianie, którą lubią storczyki mam tylko 3 okna, jedno od łazienki - odpada, jedno już przez nie zajęte a jedno na klatce schodowej z wiecznymi przeciągami i trudnym dostępem. Jak myślicie, czy mogłabym spróbować je wykorzystać? macie doświadczenie z przeciągami?
#1315 |
Rozeznanie
|
ja też lubie tu zaglądaćnie zawsze się udzielam ale czytam posty na bierzaco
i musze sie pochwalić byłam w netto i kupiłam jednego miałam kupić bordowego(były tylko dwa)ale w koncu wziełam zielonego tylko dlatego że miał 3 pędy kwiatowe i w sumie to zadecydowało o wyborze powiedzcie mi czy dobrze zrobiłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1316 |
Raczkowanie
|
[quote=frida110;8226286]Aille - piękny jest Twój storczyk. Na takiego poluję
![]() Na mazurach płaciłam z mężem 400 zł za 6 dni. (Byliśmy w 6 osób, w miejscowości Wilkasy, niedaleko jezioro Niegocin, las tak samo. Mieszkaliśmy w części domku jednorodzinnego - mieliśmy 3 pokoje do dyspozycji + salon z aneksem kuchennym) Jeżeli chcesz wiedziec wiecej to napisz na pw. Frida, dzięki za Mazury. Nie wypalą nam niestety takie dalsze wakacje. Pojedziemy bliżej, do Tatralandii. Może dla dzieci lepiej będzie ![]()
#1317 |
Raczkowanie
|
Zalożyli nam w pracy jakiś filtr na obrazy i nie widze połowy Waszych zdjęć. Nie wiem ja sie tego pozbyć. Ale nam przeszli przez rozum
![]()
#1318 |
Rozeznanie
|
Justynko, jak ja Ci zazdroszcze!!!!!!!!!!!!!j a chce takie, dzis przytargalam z netto jeden - miniaturka bialo-rozowa
#1319 |
Rozeznanie
|
platynko to ja tobie zazdroszcze moja kolekcja przy twojej wysiada
u nas w netto było tylko 24 sztuki pare takich jak ja mam ,pare białych i tylko dwa bordowe jeszcze musze mu zmienić podłoże |
![]() ![]() |
![]() |
#1320 |
Zakorzenienie
|
Justynko - pewnie, że było warto.
![]() Platynko - przestań już!!! ![]() ![]() A ja dzisiaj nie kupiłam żadnego storczyka. Pomimo tego, że w kwiaciarni tak się do mnie uśmiechały. Za to kupiłam 5 bluzek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.