|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki
Cytat:
Sama raczej bym się tego nie podjeła, ale np z przyjaciólką tez pedagożką to kto wie
|
|
|
|
|
|
#1292 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam znów dylemat co robić
ja gdybym miała fundusze...odważyłabym się chyba
|
|
|
#1293 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, taj jak pisałam mam licencjat z op- wych, na mgr chce iść na edukacje wczesnoszkolną i przedszkolną z terapią, myślę nad zrobieniem rocznego kursu z oligofrenopedagogiki. Czy po uzyskaniu mgr mam sznse na prace w szkole specjalnej? Czy większe pole do popisu mają nauczyciele polskiego, matematyki itd? Może lepszy byłby kurs z bibliotekoznawstwa?Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
#1294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro już będę pisała sprawozdanie z rozpoczęcia roku szkolnego, chciałabym się załapać na pasowanie na ucznia myślę że to będzie ciekawe doświadczenie, zobaczę jak nauczyciel rozpoczyna ze świeżymi dzieciaczkami, będą się przyzwyczajać zarówno do niej jak i do mnie mam nadzieję że to będzie dobra współpraca. Teraz gryzie mnie tylko to co napisałaś że możliwe że trzeba będzie kontynuować magistra na tym samym kierunku Proszę, jak czegokolwiek się dowiesz, daj znać
|
|
|
|
|
|
#1295 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1296 |
|
Zakorzenienie
|
a na przedszkolnej na zajęciach z rysowania i śpiewu jest to kwestią zaliczenia czy ocena też z tego jest? jak to w ogóle wygląda
|
|
|
#1297 |
|
Zakorzenienie
|
Takie kwestie zależą od danej uczelni i wykładowcy.
|
|
|
|
|
#1298 |
|
Zakorzenienie
|
a jak to u Was wyglądało?
|
|
|
#1299 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"(...)To może sprecyzuje kwestie studiów magisterskich. Mianowicie jeśli licencjat zrobie z pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej to czy koniecznie musze robić z niej magisterkę? Czy bez problemu mogę zrobić np. pedagogikę ogólną lub resocjalizacyjną? (Bez problemów w sensie późniejszej pracy w szkole i przedszkolu) I ewentualnie jak to wygląda w praktyce (czyli czy np. osoba z licencjatem z pwip i uzupełniającymi z pedagogiki resocjalizacyjnej jest mniej ceniona niż po 5-letniej pwip itp.?)"
"Nie musisz. Właśnie po to wprowadzono podział. Kończysz trzyletnie studia licencjackie i później możesz, ale nie musisz iść na magisterskie z tego samego kierunku. Np. ja byłam na pedagogice opiekuńczo - wychowawczej, skończyłam trzy lata i teraz jestem na wczesnoszkolnej i przedszkolnej. Inną sprawą są różnice programowe, które muszę odrobić, żeby mieć pełne uprawnienia"* * Źródło: http://http://grono.net/pedagogika-czyli-ars-educandi/topic/17039823/sl/licencjat-a-magisterka/ Ale oczywiście jeszcze to potwierdzę w październiku u kobitki z prawa oświatowego ![]() Miejmy nadzieję, że to co dziewczyny napisały to jest prawda...bo nieźle wkurzyłabym się gdybym nie poszła na swoją wymarzoną terapię... Fakt mam pół roku na wybranie specjalizacji...,ale na wczesnoszkolnej bym się tylko w szczególności, że 60% przedmiotów jest tych samych i z tymi samymi wykładowcami, z którymi miałam w koledżu...Cytat:
Edit: U mnie na kształceniu słuchu najpierw uczyłyśmy się nutek i samych podstaw muzycznych, co jakiś czas był z tego np. z przewrotów, itd. Później zaczęła się jazda, której chyba do końca życia nie zapomnę Dostałyśmy x piosenek i musiałyśmy się ich nauczyć i zaliczać oczywiście na ocenę. Nie zapomnę tego... jak pani kazała mi zaliczać i musiałam śpiewać z zapaleniem strun głosowych... To była jakaś masakra! Zaśpiewałam jedną piosenkę i traciłam głos - to milion-dwieście inhalatorów i dalej jazda i następna piosenka... Uwaliła wtedy połowę mojej grupy...(oczywiście ze mną na czele ) brałyśmy warunek o przedłużenie sesji, egzaminy miałyśmy wszystkie zdane...,a kształcenia nie... Z koleżanką byłam nawet na korkach ze śpiewu...Pamiętam, że to horror był - całe ferie zimowe do Och... od tej pory mam awersję do śpiewu ciekawe czemu?? ![]() A z plastyką było spoko - robiłyśmy wiele fajnych i ciekawych rzeczy, uczyłyśmy się nowych technik. Bardzo miło wspominam te zajęcia. Natomiast kształcenie...
Edytowane przez anulcia_88 Czas edycji: 2010-08-31 o 19:59 Powód: dopisek |
||
|
|
|
|
#1300 |
|
Zakorzenienie
|
Nie studiuję przedszkolnej tylko terapeutyczną z rehabilitacją
Ale skoro mowa o praktycznych zajęciach to ja np masaż miałam na ocenę
|
|
|
|
|
#1301 |
|
Zadomowienie
|
hej czy ktoś moze mi dokładnie wyjaśnić na czym polega przedmiot matematyka z metodyka???
Brzmi bardzo groźnie, dla kogoś kto matmy nie lubi;/
|
|
|
#1302 |
|
Wtajemniczenie
|
to sposób nauczania matematyki, metodyka daje po prostu wachlarz metod, środków, technik do tego aby sprawnie i dobrze jakościowo uczyć danego przedmiotu.
|
|
|
#1303 |
|
Zadomowienie
|
Czyli to będzie teoria poprostu?? nie będę musiała ponownie przedzierać się przez wykresy, funkcje i sinusy??
|
|
|
#1304 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1305 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam nadzieję, bo przeraziło mnie to...
|
|
|
|
#1306 |
|
Rozeznanie
|
Heh poznasz środki, techniki i metody nauczania matematyki na POZIOMIE KL.I-III. My tam troszkę liczyłyśmy...,ale bardziej uczyłyśmy się jak "sprzedać" uczniom wiedzę
|
|
|
|
|
#1307 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1308 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1309 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1310 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale nie martw się ja także jestem matematycznym antytalentem więc mnie to nie przeraża, co więcej ułatwia! A z tą pracą w prywatnym bez pedagogiki, masz rację to jest beznadzieja, ostatnio jak szłam na mieście przeczytałam ogłoszenie o naborze do przedszkola prywatnego i jedną z "atrakcji" która miała zwabić potencjalnych chętnych była możliwość KONSULTACJI z pedagogiem
Edytowane przez EarlGrey Czas edycji: 2010-08-31 o 21:17 |
|
|
|
|
|
#1311 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chcę nic mówić..ale moje koleżanki z roku (i to duża ich część) do tej pory nie rozumie zadań na porównywanie ilorazowe czy różnicowe.. nie potrafi ich rozwiązywać.. ba! mają nawet problemy z zadaniami tekstowymi złożonymi.. nie wspominając o umiejętności metodyki..
![]() Wybaczcie, ale jakoś mnie strasznie irytuję, że ktoś kto nie lubi matematyki bądź jest "nogą" z tego przedmiotu pcha się na studia pedagogiczne Co do kształcenia muzycznego, miałam je chyba 2 albo nawet 3 lata. Najpierw były to same ćwiczenia na zaliczenie bez oceny - poznawanie solmizacji, podstaw muzyki, itd. Później muzykę wraz z grą na instrumencie - na 2 roku był to flet.. Tutaj pojawił się egzamin, oczywiście na ocenę. Było to połączenie metodyki z grą na instrumencie właśnie. W między czasie pojawiała się emisja głosu, na której ćwiczyłyśmy oddechy, teksty, wymowę, a także śpiewałyśmy. Na ostatnim roku znów miałam grę na instrumencie tym razem na keybordzie. Jednak z tym wykładowcą było to na innej zasadzie.. nie uczył nas jako tak grać, a jedynie zarażać uczniów pasją do muzyki i rozbudzać w nich zainteresowanie np. instrumentami. Dawał nam się bawić keybordami jak dzieciom i troszkę podstaw zdobyłyśmy: jak uderzać w klawisze itp.. Nawet ćwiczyłyśmy granie na dwie ręce i nauczyłyśmy się odczytywać nuty te keybordowe... Muszę jednak powiedzieć, że wykładowca ten był specyficzny.. koleżanki go nie trawiły, bo się stresowały, niektórym zdarzyło się nawet popłakać (miał w zwyczaju dogadywać i nie wiadomo było o co mu tak naprawdę chodzi). Trzeba było do niego podchodzić z dużym dystansem.. Nigdy nie miałam z nim na szczęście problemów.. ba nawet go lubiłam ![]() Ale napiszę Wam, że co wykładowca to inne zdanie.. najpierw przez 2 lata nasłuchałyśmy się o wspaniałości solmizacji, by na 3 roku zostać przez kogoś innego uświadomionymi jakie to jest "bee".
Edytowane przez nadia07 Czas edycji: 2010-08-31 o 21:42 |
|
|
|
|
#1312 |
|
Zakorzenienie
|
hej
dołączam do Was jeśli mogę oczywiście od pażdziernika zaczynam studia na kierunku pedagogika specjalna a jeśli chodzi o specjalizację to logopedia z kinezjologią edukacyjną o ile będę miała dobre wyniki z badania foniatrycznego. Może ktoś wie dokładnie jak takie badanie wygląda? jeśli było już podobne pytanie to sorki ale nie doczytałam
|
|
#1313 |
|
Zakorzenienie
|
o emisje głosu to i ja będę mieć i jestem tych zajęć bardzo ciekawa
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#1314 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1315 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gorzej jakies tam funkcje, sinusy, cosinusy brrrr
|
|
|
|
#1316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym na usosie też mam rozpisane co i jak ![]() a emisję głosu będę miała dopiero w semestrze letnim ![]() mi na szczęście też nie bo bym wcale nie poszła na taki kierunek gdzie muszę mieć do czynienia z matmą
|
|
|
|
|
#1317 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1318 |
|
Zakorzenienie
|
Łohoł! Ja wyruszam za jakieś pół godziny i też się dowiem wszystkiego :X Nie ukrywam, że wolę mieć rano niż po południu :X
|
|
|
|
|
#1319 |
|
Zakorzenienie
|
EarlGrey, ale tak na poszczególne semestry planu nie mam, zamieszczają na stronie parę dni przed rozpoczęciem zajęć
![]() ja w piątek zaczynam praktyki
|
|
|
|
#1320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chyba logiczne, że na pedagogice nie ma takich rzeczy?
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.

dziewczyny odważyłybyście się?
Sama raczej bym się tego nie podjeła, ale np z przyjaciólką tez pedagożką to kto wie 

Jutro już będę pisała sprawozdanie z rozpoczęcia roku szkolnego, chciałabym się załapać na pasowanie na ucznia 

w szczególności, że 60% przedmiotów jest tych samych i z tymi samymi wykładowcami, z którymi miałam w koledżu...