Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 13:12   #1291
mi.a
Zakorzenienie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Lensky Pokaż wiadomość
To są moje perfumy nr 1, zużyłam juz masę flakonów, a zaraz za nimi Narciso Rodriguez - For Her

Jumeirah, śliczne buty zaraz wstawię zdjęcie jeszcze jednych, ktore ostatnio mnie urzekły!

edit: znalazłam - to te Prady
ohhh piękne buty, wspaniałe!

Narciso Rodriguez for Her to też moje ulubione perfumy!!

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzę w styl, a nie modę" RL
mi.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 13:55   #1292
Jumeirah Girl
Rozeznanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Lensky Pokaż wiadomość
To są moje perfumy nr 1, zużyłam juz masę flakonów, a zaraz za nimi Narciso Rodriguez - For Her

Jumeirah, śliczne buty zaraz wstawię zdjęcie jeszcze jednych, ktore ostatnio mnie urzekły!

edit: znalazłam - to te Prady
Oj thank u Lesnky
te buty prada sa piekne! ale nie w moin stylu, nie lubie kwiaty w butach, ubran, etc.. , tylko te naturalne kwiaty, ktore rosna

Cytat:
Napisane przez Nesca77 Pokaż wiadomość
Niestety bardzo popsul sie ten watek... a szkoda....

Jezeli chodzi o kamieniowanie i usmiercanie Arabskich dziewczat przez wlasne rodziny w przydomowych ogrodkach czy basenach - to niestety ale ten proceder nadal wystepuje w Emiratach, oczywiscie nie na skale masowa, sa to pojedyncze przypadki ale ludziom wstyd sie do tego przyznac...

Wstyd tez sie przyznac w jaki sposob duza czesc rodzin arabskich traktuje swoje nianie czy sluzace...

Ale nie obawiaj sie, nikt w ten sposob cie tu nie ukarze...
No chyba ze zachowasz sie baaaaaaaaaaaaaaaaardzo "nieodpowiednio" to wsadza cie do wiezienia, hihihi
Czesc Nesca77!

A jak sie popsul ten watek?

Pierwszy raz o tym slysze ze wystepuje unas, czy jestes pewna? i mean czy masz trusted sources o tym? jestem ciekawa w ktorym rejonie w Emiratach. Chyba I will investigate about this regard on my own way.

My (including cala rodzina taty) traktujemy maids baardzo dobrze, maja annual leave, i przez dobra perfomance over 4 years maje salary increment, jedzenie (w domu albo gdzies), mobile, enterntainment, etc.. are provided.i przez to mieszkaja unas from 4 to 20 years. A average to between 6 - 8 years.
I oczywiscie oni sa one of the family members, they are respected, loved, appreciated,treated very well etc..

Edytowane przez Jumeirah Girl
Czas edycji: 2010-08-30 o 18:44
Jumeirah Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 20:45   #1293
A z Z
Raczkowanie

Cytat:
Niestety bardzo popsul sie ten watek... a szkoda....

Jezeli chodzi o kamieniowanie i usmiercanie Arabskich dziewczat przez wlasne rodziny w przydomowych ogrodkach czy basenach - to niestety ale ten proceder nadal wystepuje w Emiratach, oczywiscie nie na skale masowa, sa to pojedyncze przypadki ale ludziom wstyd sie do tego przyznac...

Wstyd tez sie przyznac w jaki sposob duza czesc rodzin arabskich traktuje swoje nianie czy sluzace...

Ale nie obawiaj sie, nikt w ten sposob cie tu nie ukarze...
No chyba ze zachowasz sie baaaaaaaaaaaaaaaaardzo "nieodpowiednio" to wsadza cie do wiezienia, hihihi
Nesca witam,
Nie rozumiem Cię, to że dziewczyny czasem chcą odreagować od codzienności i piszą o ciuchach butach i zwykłych miłych chwilach na leżaku to dla Ciebie wątek jest wypaczony????
Chcesz realiów proszę nie trzeba Emiratów Arabskich:
- Strzelanina w Rybniku, 7 rannych

- Afganistan: kolejnych dwóch Polaków rannych
itp, itd...... Jeśli Ci mało z życia mojego codziennego: właśnie wróciłam z Instytutu Onkologii, gdzie spodziewałam się po półrocznej przerwie "cudów", czyli wizyty lekarskiej, serii badań i diagnozy - "jest pani zdrowa, już się nie zobaczymy chyba, że w kawiarni" Nic bardziej błędnego! Po wizycie, na której lekarz "popatrzył mi głęboko w oczy" zamiast w serię wyników badań, odesłał mnie do ... pani która zapisuje i umawia mnie na wizytę USG i ew. biopsję za ... i tu wielkie rozczarowanie ... na 26.01.2011 r dodając, że "i tak mam szczęście, ponieważ to jest tylko 6 m-cy". Nie mogę zrozumieć, przecież odprowadzam 9% od mojej pensji na służbę zdrowia, dodatkowo jestem ubezp. i mam pół roku czekać na wynik, który może skazać mnie na śmierć, bo było za późno...
Nesca trzeba Ci chyba dystansu... Może ważne są to sprawy, które podnosisz, ale nasze życie składa się też z "drobnostek", a one, chciałybyśmy, żeby były miłe, prozaiczne, piękne...
Nie piszę, żeby Ci wytknąć COŚ, tylko abyś zobaczyła "odcienie szarości" w inny świetle. Pozdrawiam z dzisiejszego dla mnie jakże trudnego dnia. Nie oczekuję współczucia, tylko "piękna dnia codziennego" z dla mnie "innego wymiaru" jakim jest Wasz kawałek ciepłego RAJU ..... A z Z gdzie właśnie dzisiaj spadł pierwszy śnieg! Chyba go wyczarowałam!
A z Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 21:10   #1294
Wenila
Wtajemniczenie

A z Z, nie znam szczegółów, nie wnikam, ale życzę Ci zdrówka i wszystkiego najlepszego No niestety takie realia mamy i trudno na to poradzić
Stary 2010-08-30, 21:34   #1295
Jumeirah Girl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez A z Z Pokaż wiadomość
Nesca witam,
Nie rozumiem Cię, to że dziewczyny czasem chcą odreagować od codzienności i piszą o ciuchach butach i zwykłych miłych chwilach na leżaku to dla Ciebie wątek jest wypaczony????
Chcesz realiów proszę nie trzeba Emiratów Arabskich:
- Strzelanina w Rybniku, 7 rannych
- Afganistan: kolejnych dwóch Polaków rannych
itp, itd...... Jeśli Ci mało z życia mojego codziennego: właśnie wróciłam z Instytutu Onkologii, gdzie spodziewałam się po półrocznej przerwie "cudów", czyli wizyty lekarskiej, serii badań i diagnozy - "jest pani zdrowa, już się nie zobaczymy chyba, że w kawiarni" Nic bardziej błędnego! Po wizycie, na której lekarz "popatrzył mi głęboko w oczy" zamiast w serię wyników badań, odesłał mnie do ... pani która zapisuje i umawia mnie na wizytę USG i ew. biopsję za ... i tu wielkie rozczarowanie ... na 26.01.2011 r dodając, że "i tak mam szczęście, ponieważ to jest tylko 6 m-cy". Nie mogę zrozumieć, przecież odprowadzam 9% od mojej pensji na służbę zdrowia, dodatkowo jestem ubezp. i mam pół roku czekać na wynik, który może skazać mnie na śmierć, bo było za późno...
Nesca trzeba Ci chyba dystansu... Może ważne są to sprawy, które podnosisz, ale nasze życie składa się też z "drobnostek", a one, chciałybyśmy, żeby były miłe, prozaiczne, piękne...
Nie piszę, żeby Ci wytknąć COŚ, tylko abyś zobaczyła "odcienie szarości" w inny świetle. Pozdrawiam z dzisiejszego dla mnie jakże trudnego dnia. Nie oczekuję współczucia, tylko "piękna dnia codziennego" z dla mnie "innego wymiaru" jakim jest Wasz kawałek ciepłego RAJU ..... A z Z gdzie właśnie dzisiaj spadł pierwszy śnieg! Chyba go wyczarowałam!
A z Z nie przejmuj sie o tym co jest napisane, bardzo mi przykro o tym czytac, zycie ci zdrowia, tak sie trzymaj jestes silna, nie zniszczalna( everything will b ok). No to chodz do nas na tydzien albo dwa

Snieg na koniec Sierpniu? woow

Edytowane przez Jumeirah Girl
Czas edycji: 2010-08-30 o 21:35
Jumeirah Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 21:48   #1296
Nesca77
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Nesca77

Mysle, ze kazdy ma prawo do wlasnej opinii,

Kiedys to forum bardziej mi sie podobalo, nadal je sledzilam z nadzieja, ze wyczytam cos wartosciowego ale zawiodlam sie...
No coz, "De gustibus non est disputandum"

Przykro mi slyszec o Twojej chorobie

Ja dystansu to naprawde mam wiele do siebie i do zycia a i Afganistan znam z pierwszej reki i wiem jak to jest siedziec w schronie ze spluwa w reku po wybuchu bomby przy twojej kwaterze...

Takze uwierzcie mi mam duzo dystansu, i ja juz wiem co w zyciu liczy sie tak naprawde

Wyrazilam po prostu swoja opinie

A dziewczyny niech sobie rozmawiaja o szpilkach i torebkach Prady, taki juz off topicowy watek juz mnie przestal bawic.
Mysle, ze od tego sa inne fora np Moda...

Zycze samych przyjemnych chwil i wiecej usmiechu

Pozdrawiam serdecznie z Abu Dhabi
Nesca77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 22:14   #1297
201610241259
Konto usunięte

Chciałabym tylko zauważyć, że podforum Emigrantki znajduje się na Plotkowym

A z Z, dużo zdrówka!
201610241259 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-31, 06:42   #1298
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Kiedys to forum bardziej mi sie podobalo, nadal je sledzilam z nadzieja, ze wyczytam cos wartosciowego ale zawiodlam sie...

Nesca, a możesz pochwalić się ILE WARTOŚCIOWYCH postów w tym wątku Ty napisałaś?

"Aliena vitia in oculis habemus, a tergo nostra sunt."

Widać, że masz problemy sama ze sobą, no ale to już my Ci w tym nie pomożemy. Radź sobie sama w tym Abu Dhabi.
Łatwo też odsubskrybować ten wątek, nie będzie Cię już więcej zawodził.

_________________________ _______ dixi

AzZ, niepotrzebnie się denerwujesz, wątek jest na Plotkowym i KAŻDY temat możemy tutaj poruszać.

Jeśli ktoś chce sobie poczytać stricte o Emiratach, to odsyłam do Encyklopedii i innych publikacji książkowych tudzież specjalistycznych poradników.

AzZ, jestem poruszona stanem Twojego zdrowia, domyślałam się z wcześniejszych Twoich wypowiedzi, że masz problemy zdrowotne, lecz nie sądziłam, że są tak poważne.
Powiem tylko, mnie wyleczyła chemioterapia, a włosy odrosły. Skontaktuję się z Tobą na PW.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-08-31 o 06:52
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 08:58   #1299
r k
Raczkowanie

również życze duzo zdrowia i cierpliwosci... (do naszej sluzby zdrowia..)!!!!!

Edytowane przez r k
Czas edycji: 2010-08-31 o 13:40
r k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 09:25   #1300
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
....właśnie dzisiaj spadł pierwszy śnieg! Chyba go wyczarowałam!
Ty Czarownico jak to śnieg w Sierpniu?!

Idę dzisiaj po pracy popływać w morzu to obiecane zdjęcie potem wrzucę

Nawiasem mówiąc Jumeirah ma rację, pakuj walizki i przyjeżdżaj tu do nas, gwarantujemy ciepłą atmosferę ..... a gdzie tam ciepłą.... GORĄCĄ!!!

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Witaj R K jak idą poszukiwania pracy?

55 kg
Stary 2010-08-31, 12:26   #1301
Zollerki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Witaj Zollerki

Podroz sie udala? Podobalo Ci sie w Emiratach?
Urodzilas juz? Pamietam, ze bylas w ciazy.
Czesc Eva!
Emiraty sa super.. Bylam w czerwcu w Abu i gdyby nie te upaly (a moze i moj juz wtedy spory brzuszek) zobaczylabym wiecej, ale nic straconego.. zostawie sobie cos do zwiedzania od stycznia

Termin porodu mam na przyszly tydzien i mam nadzieje, ze Malenstwo pojawi sie planowo.
Co do Ewa Twojej wiedzy, to wszystkie wskazowki, uwagi, etc.. byly jak najbardziej na miejscu/sporo mi pomogly. Ale jak juz to bywa z tymi wyjazdami zagranicznymi, najlepiej wszystkiego uczy sie czlowiek na wlasnej skorze.. Wiec odkrylam juz kilka fajnych miejsc/sklepikow/etc.. A tak przy okazji to uwielbiam nazwe 'Food stuff'.. hehe.. albo te malutkie 'sklepiki' z używanymi meblami

Zreszta juz sie nie moge doczekac stycznia, kiedy temperatura w Europie spadnie do ponizej zera, a mi bedzie slonko swiecic w Emiratach

Pozdrawiam!
Zollerki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 16:38   #1302
A z Z
Raczkowanie

Bardzo serdecznie Wam wszystkim dziękuję za słowa otuchy.
Czasem trudno się otworzyć przed kimś, ale czasem przychodzi taki moment, zupełnie nie związany z przeżywaną chwilą, który przechyla gorycz serca i obecnych myśli. Jest tym punktem zapalnym i eksploduje w nas (nie obok namiotu) i wtedy rozwiązuje potok nagromadzonych emocji i słów, których na co dzień nie wypowiedziałabym publicznie. Może tak miało być... Dziękuję Nesca... Twój żal to moje w pewnym sensie oczyszczenie.
Koniec! Nie ma bzdur o zdrowiu , jest poprawa samopoczucia piszcie o wszystkim: nawet o tym jak sobie pomalowałyście rzęsy tuszem i piękne słońce oraz żar z nieba rozpuszcza go .

Cytat:
Ty Czarownico jak to śnieg w Sierpniu?!

Idę dzisiaj po pracy popływać w morzu to obiecane zdjęcie potem wrzucę

Nawiasem mówiąc Jumeirah ma rację, pakuj walizki i przyjeżdżaj tu do nas, gwarantujemy ciepłą atmosferę ..... a gdzie tam ciepłą.... GORĄCĄ!!!
Oj tak: http://www.zol.pl/webcam6/ możecie zobaczyć same. Niestety w górach od wczoraj pada śnieg.
Jumeirah i Evo dziękuję za zaproszenie!Jak tylko będzie to możliwe to nawet "ucieknę" z domu i przylecę nawet na pożyczonej miotle.
Stary 2010-08-31, 20:10   #1303
A z Z
Raczkowanie

Nie miałam czym zrobić dzisiaj zdjęć na Kasprowym, ale znalazłam umieszczone w necie http://wiadomosci.onet.pl/187412,21,0,pokaz.html Prośba o nowy deputat słońca !!!!!
Stary 2010-09-01, 06:46   #1304
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Zollerki Pokaż wiadomość
Emiraty sa super.. [...]
Witaj Zollerki tak się cieszę, że miałaś udany pobyt

Cytat:
Termin porodu mam na przyszly tydzien i mam nadzieje, ze Malenstwo pojawi sie planowo.
Trzymam kciuki za Wrześniowe Maleństwo i za Mamę

Czy masz już wybrane imię?

Cytat:
Co do Ewa Twojej wiedzy, to wszystkie wskazowki, uwagi, etc.. byly jak najbardziej na miejscu/sporo mi pomogly. Ale jak juz to bywa z tymi wyjazdami zagranicznymi, najlepiej wszystkiego uczy sie czlowiek na wlasnej skorze..
Ogromnie mi miło, że mogłam w czymś pomóc masz rację, że samemu człowiek uczy się najwięcej, dlatego tak ważna jest wymiana doświadczeń.
Wspaniale gdy dziewczyny w wątku opisują jakieś sytuacje bo to pomaga innym poszukującym odpowiedzi na swoje pytania.

Cytat:
Wiec odkrylam juz kilka fajnych miejsc/sklepikow/etc.. A tak przy okazji to uwielbiam nazwe 'Food stuff'.. hehe.. albo te malutkie 'sklepiki' z używanymi meblami
Bardzo chętnie dowiem się co odkryłaś?
Moim ulubionym sklepem Furniture jest Marina ale też Red Sea Carpet przy Khalifa Street.

Cytat:
Zreszta juz sie nie moge doczekac stycznia, kiedy temperatura w Europie spadnie do ponizej zera, a mi bedzie slonko swiecic w Emiratach
.... a więc w Styczniu wypijemy razem kawę....

Cytat:
Prośba o nowy deputat słońca !!!!!
Ojojoj.... paskudny ten śnieg w Sierpniu

Na śnieg lubię patrzyć jedynie przez szybę w Mall of Emirates

Zdjęcia zrobiłam wczoraj o 5pm jak Ci się podobają?

55 kg
Stary 2010-09-01, 08:11   #1305
Eva ID

GG do Eva ID

Hej SharjANKA co słychać w temacie pracy?

Jak Ci się żyje w Sharjah? Mam nadzieję, że nie mieszkasz w rejonie, gdzie były problemy z prądem?

Jeździsz samochodem?

55 kg
Stary 2010-09-01, 21:07   #1306
A z Z
Raczkowanie

Cytat:
Ojojoj.... paskudny ten śnieg w Sierpniu

Na śnieg lubię patrzyć jedynie przez szybę w Mall of Emirates

Zdjęcia zrobiłam wczoraj o 5pm jak Ci się podobają?
Dziękuję!
PS. Eva na PW oczywiście pisz, kiedy tylko znajdziesz dogodną chwilę .
Stary 2010-09-02, 06:08   #1307
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Dziękuję Eva i Jumeirah Girl

na pewno wybiorę się na shopping, skoro mówicie że perfumy są tańsze niż w Polsce. Na złoto i perły raczej nie będę mieć funduszy.

Mam nadzieję, ze w listopadzie bedzie na tyle cieplo, ze bedzie mozna sie kapac...
gdyb ktoras z Was potrzebowala jakies drobiazgi z Polski sluze pomoca
ale dopiero ok.20 listopada.
Nie moge sie juz doczekac!

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 08:00   #1308
Zollerki
Raczkowanie

Eva,

jak najbardziej wybierzemy sie na kawke w styczniu ;-)
Mam nadzieje, ze do tego czasu Malenstwo mnie nie wykonczy, bo w sumie przeprowadzka na inny kontynent z malym niemowlakiem do latwych nie nalezy ;-)
Stary 2010-09-02, 17:09   #1309
jovikzu
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to jovikzu

Cytat:

To wszystkiego dobrego i szybkiego urodzenia najwazniejsze dobre nastawienie. Pozdrawiam

jovikzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 04:49   #1310
ana_alby
Raczkowanie

Czesc dziewczyny za 17 dni bede w Polsce .Zostaje tam miesiac wiec tez moge pomoc gdyby ktos cos potrzebowal z kraju .Pozdrawiam
ana_alby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 08:15   #1311
Zollerki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jovikzu Pokaż wiadomość
To wszystkiego dobrego i szybkiego urodzenia najwazniejsze dobre nastawienie. Pozdrawiam
Dziekuje Jovikzu ;-)

Mam nadzieje, ze wlasnie wszystko pojdzie sprawnie i szybko.

Pozdarwiam!
Stary 2010-09-03, 10:01   #1312
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez agnes_bdg Pokaż wiadomość
gdyb ktoras z Was potrzebowala jakies drobiazgi z Polski sluze pomoca
ale dopiero ok.20 listopada.
Dziękuję Agnes to bardzo miłe z Twojej strony

W Listopadzie powinno być cieplutko i słonecznie, woda w morzu będzie już trochę chłodniejsza, lecz nadal ciepła, naprawdę zimna robi się w Styczniu i Lutym, lecz i tak mnie to nie odstarasza od pływania, pamiętam, że w tym roku rozpoczęłam sezon leżakowo-pływacki 2go Stycznia

Cytat:
....przeprowadzka na inny kontynent z malym niemowlakiem do latwych nie nalezy ;-)
Dasz sobie radę trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez ana_alby Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny za 17 dni bede w Polsce .Zostaje tam miesiac wiec tez moge pomoc gdyby ktos cos potrzebowal z kraju .Pozdrawiam
Witaj Ana, serduszko
Jak się masz? Co porabiasz?

Wczoraj o godzinie 3.30 pm wsiadłam do autka, które było zaparkowane w cieniu.... zobaczcie temperaturę powietrza
... a oficjalnie było w Abu Dhabi tylko 43 stopnie

55 kg
Stary 2010-09-03, 11:28   #1313
ana_alby
Raczkowanie

Mam sie swietnie dzieki :d a teraz odliczam dni do wyjazdu , lece turkish line i troche sie boje ,ale plus jest taki ze moge miec 30 kg bagazu + 8 podreczny co mnie naprawde cieszy bo zamierzam zabrac duzo rzeczy z Polski loool ,no i mam nadzieje ze sie jeszcze na grzybobranie zalapie .Pozdrawiam
ana_alby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 09:10   #1314
Bloou
Rozeznanie

EVO, a ja bym chciała się jeszcze zapytac, czy wiesz coś może na temat Bahrajnu i Syrii. Chodzi mi o tamtejsze życie,

przepraszam, że marudzę,
ale to jednak mnie interesuje!

Obecnie jestem na 23 stronie forum, mam nadzieję, że niedługo dojdę do końca,

pozdrawiam!
Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 08:20   #1315
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
EVO, a ja bym chciała się jeszcze zapytac, czy wiesz coś może na temat Bahrajnu i Syrii. Chodzi mi o tamtejsze życie,
Na temat Syrii dowiesz się z wątku Syria, Liban, Jordania <-KLIK

Na konkretne pytania odpowiedzą Ci dziewczyny z tamtego wątku, ja w Syrii nie byłam, mam tylko bardzo liczne grono znajomych z tego pięknego kraju.

Życie w Bahrajnie w zasadzie niewiele się różni od życia w Emiratach, Bahrain był pierwszym krajem w tym rejonie świata o najbardziej liberalnych poglądach.... naturalnie liberalizm w odniesieniu do konserwatyzmu krajów ościennych.

Dostępność alkoholu jest większa niż w innych krajach częste są więc "pielgrzymki" Saudyjczyków, którzy jadą/lecą/płyną tam jak do Mekki

Jest to jeden z niewielu krajów w tej części świata, w której legalnie działa partia opozycyjna, coś sie jednak za nich zabrali ostatnio.

Bahrain presses terror charges against 23 activists

Gulf | Bahrain

55 kg
Stary 2010-09-07, 08:37   #1316
Eva ID

GG do Eva ID

Mam prośbę ktokolwiek może przywieźć mi chociażby jedną puszczkę Masy Makowej lub Kutii to będę bardzo wdzięczna

Maku suchego nie można tutaj przywozić, bo traktowany jest jako ziarno do zasiewu na narkotyk, lecz Masę Makową i Kutię w puszce można spokojnie wwieźć w głównym bagażu.

Miałam ich kilka ale już zjedzone

55 kg
Stary 2010-09-07, 15:09   #1317
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Na temat Syrii dowiesz się z wątku Syria, Liban, Jordania <-KLIK

Na konkretne pytania odpowiedzą Ci dziewczyny z tamtego wątku, ja w Syrii nie byłam, mam tylko bardzo liczne grono znajomych z tego pięknego kraju.

Życie w Bahrajnie w zasadzie niewiele się różni od życia w Emiratach, Bahrain był pierwszym krajem w tym rejonie świata o najbardziej liberalnych poglądach.... naturalnie liberalizm w odniesieniu do konserwatyzmu krajów ościennych.

Dostępność alkoholu jest większa niż w innych krajach częste są więc "pielgrzymki" Saudyjczyków, którzy jadą/lecą/płyną tam jak do Mekki

Jest to jeden z niewielu krajów w tej części świata, w której legalnie działa partia opozycyjna, coś sie jednak za nich zabrali ostatnio.

Bahrain presses terror charges against 23 activists

Gulf | Bahrain
EVO, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, na tamten wątek na pewno zajrzę! Szkoda, że nie ma takiego o Bahrajnie... Bo z chęcią bym się dowiedziała coś więcej.
A jak myślisz, czy jest w tych krajach (Emiraty, Bahrajn) zapotrzebowanie na osoby, które np. ukończyły historię sztuki, bądź zoologię; znaczy czy jest możliwa np. jakaś praca z dzikimi zwierzątkami tam żyjącymi?

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!
Również dołączam się do wszelkich 'ochów' i 'achów' pochwalających Twoją wiedzę!

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 05:52   #1318
SharjANKA
Przyczajenie

Cytat:
Hej SharjANKA co słychać w temacie pracy?

Jak Ci się żyje w Sharjah? Mam nadzieję, że nie mieszkasz w rejonie, gdzie były problemy z prądem?

Jeździsz samochodem?
Cześć Eva, cześć dziewczyny & chłopaki
Jak mawia stare arabskie przysłowie: nie samą pracą człowiek żyje
(a może mi się coś pomyliło?? )

Ostatnio całkiem dobrze radzę sobie z wynajdywaniem sobie zajęć-zajmowanie się psami, kotami, chomikami i żólwiami znajomych wyjeżdżających na wakacje to był mój chleb powszedni w ostatnich miesiącach. Między te zajęcia trzeba powkładać wyprawy, robienie zdjęć, montowanie filmów, pieczenie chleba i inne eksperymenty kuchenne, szwędaczkę (nie, nie jeżdżę samochodem-a na rowerze ostatnio byłam chyba w lipcu) no i czasem też trzeba coś poczytać.

Jeśli chodzi o miejsce mojego zamieszkania to w ciągu 4 miesięcy mieszkałam w kilku róznych miejscach, ale za każdym razem z dala od problemów z prądem. Uffff na całe szczęście, bo słyszałam, że żony tych 'szczęsliwców' zamieszkujących w kłopotliwych ulicach już chciały pakować manatki i wyjeżdżać stąd po kilku nocach bez klimatyzacji.

Poza tym wybieram się do Polski i jestem całkowicie pochłonięta przygotowaniami. To mój pierwszy 'powrót' i dla tego chyba tak szczególny...
Mówię Wam, radośc jest nie mniejsza niż przed przyjazdem do Emiratów

p.s. nasłuchałam się z rozmaitych źródeł o tym STRASZNYM emirackim lecie, kiedy trzeba 'pocić się jak świnia' i 'nie da się wytrzymać' i ja się pytam: czy to już?? jakoś nie zrobiło na mnie tak wielkiego wrażenia jakiego się spodziewałam.. Nie było tych mokrych od wilgoci okien ani innych atrakcji.

Eva, mam więc nadzieję, że przyjmiesz mnie do swojej bandy ciepłolubnych

aha, muzułmańscy uczeni wsiadają w samolot i obserwują księżyc-więc może dziś usłyszymy wystrzał armatni obwieszczający koniec Ramadanu?
SharjANKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 06:35   #1319
jovikzu
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to jovikzu

Cytat:
Napisane przez SharjANKA Pokaż wiadomość

p.s. nasłuchałam się z rozmaitych źródeł o tym STRASZNYM emirackim lecie, kiedy trzeba 'pocić się jak świnia' i 'nie da się wytrzymać' i ja się pytam: czy to już?? jakoś nie zrobiło na mnie tak wielkiego wrażenia jakiego się spodziewałam.. Nie było tych mokrych od wilgoci okien ani innych atrakcji.

zgadzam sie.. nastawialam sie na cos znaczniej w typie sauny,, ale nie jest zle powiem jest bardzo dobrze

a od tygodnia nareszcie jestem posiadaczka prawa jazdy UAE

nie załtwia się tego szybko. Zmienieły się przepisy i troche sie najeżdziłam żeby wszystko załątwić. jako obywatele Polski jesteśmy i tak w dobrej sytuacji, ponieważ nie musimy zdawać egzaminu jeszcze raz, tylko wystarcze nasze polskie prawko przetłumaczone. (znajomi z Portugalii musieli zdawać testy i jazdy od początku! nawet że mają uprawnienia od kilkunastu lat)
żeby jednak takie prawo jazdy zostało wydane, należy mieć najpierw wbita wizę do paszportu. (ale jesli to nastapi to nie wolno nam już jezdzic z polskim prawkiem bo juz nie jest honorowane, z tego tytuły ze jestemy rezydentami UAE) obecnie do wydania potrzebny jest ID czyli cos takiego jak nasz dowod osobisty - ale uwaga - zdjecie oraz odciski palcow (wszystkich 10), i dłoni po bokach i od spodu. Zeby jednak w ogole tam isc trzeba miec formularz zgloszeniowy na ktorym jest napisane tylko nasze imie nazwisko, nr paszportu, wiek.... i kod kreskowy, zapisywany od razu w bazie - niestety nie mozna tego formularza juz samemu wypelnic, sciagajac PDF ze strony, ani w danym biurze nadawania ID, ale isc do Typing centre - i za samo wpisanie danych i wydrukowanie zaplacilam zgrozo 300 AED. Niestety nie jest to blisko i znow trzeba jechac kilka kilometrow, bo to musi byc biuro z licencja. A ze tu nie nie ma dokladnych adresow, to dostajemy kolejna mapke, na szczescie nazwy prawie zgadzaja sie z rzeczywistymi wiec nie jest tak zle. Po pol godzinie wracamy i czekamy kolejne 40 minut na swoja kolej.(dla przypomnienia przy wejsciu z samolotu na teren lotniska zostaje zeskanowane nasze oko ) przyznam ze jakos mi to nie przeszkadza w tym kraju.... ale do innych nawet nie mam ochoty jechac ze wzgledu na takie retrykcje, zwlaszcza do jednego...
wracajac do prawa jazdy. na ID czeka sie okolo 2 miesiace - i o zgrozo jak tu poruszac sie tyle czasu bez auta - na szczescie wystarczy dostarczenie kartki ze sie zlozylo wniosek. Jesli pojawie sie w urzędzie przed chyba godzina 15 to musze isc do innego budynku tylko dla kobiet. jesli pozniej to juz do glownego. Samo wyrobienie prawa jazdy trwa 5 minut. Dobrze ze pani sie zapytala czy na motor tez, bo gdyby nie, to mialabym uprawnienia tylko na samochod.
Ogolnie sporo jezdzenia, jesli sie zgubisz , to ciezko dowiedziec sie o droge bo prawie kazdy mowi co innego.... wiec dobrze miec ze soba mape. ogolnie jest dobrze, byle sie nie zniechecac.

jovikzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-08, 06:58   #1320
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
,,,, czy jest w tych krajach (Emiraty, Bahrajn) zapotrzebowanie na osoby, które np. ukończyły historię sztuki, bądź zoologię; znaczy czy jest możliwa np. jakaś praca z dzikimi zwierzątkami tam żyjącymi?
Bloou, naprawdę dzikie zwierzęta tutaj to te w ZOO.

W Emiratach zanotowano takie swobodnie żyjące zwierzęta (key animals):

Arabian Oryx (Oryx leucoryx) - /foto 1/ - można spotkać zwłaszcza w Emiracie Abu Dhabi, to największa z antylop na tym terenie.

Sand Gazelle (Gazella subgutturosa marica) -/foto 2/- druga co do wielkości tutaj, często można ją spotkać na pustyni.

Arabian Mountain Gazelle (Gazella gazella cora) - /foto 3/ - żyje w górach na północy kraju, czyli np. w Emiracie Ras Al Khaimah. Biega dość szybko, 65 km/h.

Mała ciekawostka, nazwa Emiratu Abu Dhabi znaczy Ojciec Gazeli - 'abu' to znaczy ojciec, a 'dzabi' to określenie na antylopę i gazelę.
Niektórzy beduini nazywali ten teren Umm Dhabi - czyli Mama Gazeli.
Jednak już od 300 lat w Brytyjskich archiwach widnieje nazwa Abu Dhabi.

Arabian Tahr (Hemitragus jayakari) - /foto 4/ - bardzo żadko spotykany, pojawa się w okolicy J.e.b.e.l Hafit - góra koło Al Ain w Emiracie Abu Dhabi - głównie jednak żyje w Górach i Wadach Omańskich bo jako jedyna z antylop żyjąca na tym terenie nie może obejść się bez wody.

Arabian Leopard (Panthera pardus nimr) - /foto 5/ - niestety populacja bardzo mała, modne było polowanie na tą panterę w latach 90. Żyje głównie w górach.

Hare (Lepus capensis) - /foto 6 / - czyli zając, zdecydowanie mniejszy od swoich europejskich kuzynów i mylony z królikiem.

Spiny-tailed lizard (Uromastix microlepis) - /foto 7/ - do 65 cm długości jaszczurka jest nazywana lokalnie 'dhab'. Beduini cenili sobie zwłaszcza jej dość mocną skórę.

Cytat:
Napisane przez SharjANKA Pokaż wiadomość

Eva, mam więc nadzieję, że przyjmiesz mnie do swojej bandy ciepłolubnych
Hej Anka, faktycznie.... straszne-emirackie lato

Witaj w Klubie Jaszczurek

Zamierzasz wyrobić prawo jazdy? To tylko 10 minut.

Kiedy wracasz z Polski?

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-09-08 o 07:45
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości