|
|
#1291 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
szkoda, ze to tylko moje przewidzenie. jak oglądałam ofertę wrocławskiego pup z kursami to byłam pod wrażeniem, ze były ciekawe tematy typu kosmetyczka, mała księgowość, obsługa autocada - ale do tego wszystkiego trzeba mieć predyspozycję. Chociaż przez chwile miałam pomysł zrobić kurs kosmetyczny, zabrać kasę z unii i otwierać coś własnego. a u mnie jakoś leci, jest coraz lepiej (tzn ja przyzwyczajam się do sztywnej atmosfery w firmie) ale nie mogę narzekać bo tyle czasu modliłam się o jakąkolwiek posadę. ahhhh, aby ten kryzys już się skończył i wszystko wróciło do normy |
|
|
|
|
|
#1292 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie, mogłoby się już zrobić lepiej na rynku pracy.
|
|
#1293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A przed chwilą mama była mi powiedzieć, że moja koleżanka ze studió dostała pracę... oczywiście po znajomości, no bo niby jak inaczej... siostra jej załatwiła... że też ja nie mam nigdzie wtyków...
|
|
|
#1294 |
|
Raczkowanie
|
Dostałam własnie odpowiedź od jednej z firm, że dziękują za zgłoszenie ale niestety nie skorzystają z niego w czasie rekrutacji.
Wkurzyłam się bo spełniałam wszystkie ich wymagania, ba nawet szukali kogoś z podobnym profilem wykształcenia i doświadczenia, więc w odpowiedzi napisałam, że prosze o uzasadnienie dlaczego odrzucono moje kandydaturę. Na razie cisza ale jeśli nie odpiszą to im nabazgram jeszcze jednego, mniej miłego maila. Przez te poszukiwania pracy, zaczynam się robić wredna i sflustrowana
|
|
|
|
|
#1295 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Każdy woli zatrudnić studenta albo osobę niepełnosprawną, a Ci co pokończyli studia to niech i ch rodzice utrzymują ? Tylko takie coś nie trwa wiecznie i pożniej co ? Opieka społeczna, bo ktoś był długotrwale bezrobotny ? Taki mamy system, że jak to się nie zmieni to będzie to tak wyglądało. |
|
|
|
|
|
#1296 | |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Cytat:
, szkoda, że jak szukałam pracy to tego nie odczułam..bynajmniej nie pozytywnie, bo negatywnie tak i to nie raz.A swoją drogą to niepełnosprawni nie mają prawa do zatrudnienia?
|
|
|
|
#1297 |
|
Rozeznanie
|
hehehe, mają prawa
A tak poważnie u nas zawsze był rynek pracodawcy w mniejszym czy większym stopniu i nikt pracodawcy nie może narzucić reguł czy etykiety rekrutacji. A jak już łaskawie przyjmą Cie do pracy to wcale nie musi być lepiej po prawo pracy swoje a wszystko inne swoje. Susinko Twój były pracodawca znów poszukuje ludzi, tym razem do CC
|
|
|
|
|
#1298 |
|
Zadomowienie
|
Dziś byłam w sprawie pracy
Firma na jakimś zadupiu Wysłuchałam opowiadań na temat co bym musiała robić na tym stanowisku, kogo ten Pan zatrudniał i w ogóle kto oprócz mnie będzie kandydował tzn, kogo ma upatrzonego już. Nie zrobiła ta firma na mnie jakiegoś pozytywnego wrażenia.
|
|
#1299 |
|
Rozeznanie
|
buahahahha, bravurka to po co Cię zaprosili skoro mają już wybranego kandydata. powinnaś zażądać zwrotu za bilety skoro ciągnęli Cię tan na darmo.
Mimo wszystko życzę powodzenia, mam nadzieję, ze spodobałaś się bardziej niż ten protegowany i zaproponują pracę Tobie
|
|
|
|
|
#1300 |
|
Zadomowienie
|
Pojechałam tam, bo było w ogłoszeniu akurat to coś co mnie zainteresowało, a okazało się, że to zupełnie inna działka
Poza tym nie mam doświadczenia ani pojęcia o tych rzeczach, które bym miała robić tam, bo to nowe stanowisko. Szkoda, że tak mało jest ogłoszeń dla mnie
|
|
#1301 |
|
Rozeznanie
|
co do tematu. na jeden dzien mozna sie zalapac do pracy w wyborach. 100z hakiem placa. warunkiem jest zebranie ilustam( u mnie 24) podpisow dla jakiejs tam malo znanej partii. zdobycie. wyzebranie;p jak by to nie nazwac idzie ciezko. bo trzeba adres, pesel , podpis, baaaardzo ciezko;p a jak ktos przeczyta ulotke z planem tej parti to juz wogole nie idzie;p
Chwila która trwa, może być najlepszą z twoich chwil." podczytuje: http://slawek34.blog.onet.pl/ i http://dwojako.blog.onet.pl/ od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09 |
|
|
|
|
#1302 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moja koleżanka zbiera i ma partię Leppera ciężko jej to idzie
|
|
|
#1303 |
|
Raczkowanie
|
moilka - do CC
przeglądałam dziś ogłoszenia i nie zauważyłam. Ok ide nadrobić w ogóle muszę z dziewczynami z kadr pogadać. jutro je zmolestuję.Dla mnie niestety też nie ma ogłoszeń. W akcie desperacji dzwonię po firmach
|
|
|
|
|
#1304 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście, ze mają prawo. Tylko to nie powinno wyglądać tak, że pracodawca z założenia szuka takiej osoby bo będzie miał mniej kosztów, to samo się dotyczy emerytów i rencistów dorabiających. Z jednej strony emeryt (stała pensja) plus dodatkowe dochody, z drugiej strony osoba bezrobotna - zero dochodu (przykładowo -jeżeli bezrobocie procentowo wynosi 18 % a co drugi emeryt pracuje a 20 - latek nie to trochę dziwne to). A póżniej się dziwić,ze młodzi ludzie nie maja doświadzcenia. To samo staże, bardziej się opłaca co chwilę wziąźć nowych sytażystów później kolejnych. Jest jakiś wymóg chyba, ze co jakis czas trzeba kogoś zostawić. Sama miałam taki staż, ja dawałam z siebie wszystko i już od samego rana dawałam z siebie wszystko, a inna stażystka siedziała sobie oparta o stoliczek i macha nogami , wchodzi kierowniczka i mówi do niej ,,a ty co tak siedzisz ?, ona coś odpowiedziała i i tak ją zostawil później w tej pracy. POdejrzewam, ze po znajomości ![]() No ale ogólnie to |
|
|
|
|
|
#1305 | |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Cytat:
Tak na prawdę to nie wiesz o czym mówisz bo taka teoria nie ma nic wspólnego z sytuacją realną. Mogłabym na ten temat wygłosić monolog ale jestem w pracy i obowiązki wzywają
|
|
|
|
#1306 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlaczego pracodawca nie przyjmie na stałe 2, 3 osób do pomocy na etat jak brakuje ludzi ? Tylko woli co pół roku, osiem miesięcy zmieniać stażystki ? Bo to się bardziej opłaca. Proste. A wracając do emerytów to uważam, żę bardzo dobrze iż są ograniczenia. Ludzie i tak je łamią, i dorabiają na boku. Najlepiej to wziąźć rente, dorobić coś na boku i jeszcze się zapisać do MOPS-u bo człowiek biedny. A bezrobotny ma sobie siedzieć w domu bez prawa do zasiłku bo dla niego pracy nie ma.
Edytowane przez joaa12 Czas edycji: 2009-04-09 o 18:07 |
|
|
|
|
|
#1307 |
|
Rozeznanie
|
joaa idąc Twoim tokiem rozumowania 80% pracujących miałoby na wyżycie poniżej 1000 zł - ten emeryt / rencista, który dostaje paręset zł z ZUS oraz Ci co chętnie za 500 zł do pracy by poszli.
|
|
|
|
|
#1308 |
|
Zadomowienie
|
Melduje się po 3 dniu mojego kursu
Poziom jest niższy niż średniozaawansowany Szkoda, przerwać nie mogę go, bo inaczej będę musiała płacić kasę. Za to do domu wracam z pełnym brzuchem - ciasteczka, cukierki i obiadek i grupa jest całkiem ok Także nie jest źle, póki co wszystko wiem i mam styczność z językiem
|
|
#1309 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,
w przyszłym tygodniu idę na rozmowę w sprawie pracy A jeśli chodzi o emerytów, rencistów, niepełnosprawnych to uważam, że każdy ma prawo do pracy, to robienia wszystkiego, żeby móc jak najwięcej zrobić i godnie żyć. Każdy robi to na swój sposób. A udogodnienia prawne dla pewnych grup są po to, bo gdyby ich nie było to byli by oni straceni na rynku pracy.
|
|
#1310 |
|
Rozeznanie
|
Chyba się źle zrozumieliśmy. Mi nie chodzi o to, żeby nie pracowali. Tylko o to, żeby fakt ten nie był wykorzystywany. Mniejsza z tym. Z Praca jest jak jest i moze sie polepszy,kiedys i bedziemy zyli w kraju gdzie kazdego bedzie stac aby dobrze zyc.
|
|
|
|
|
#1311 |
|
Zadomowienie
|
bravvurka, to super, że tak fajnie ci zarganizowali ten kurs...
u mnie to niestety jak to przystało na PUPę - D(!!!)PA. Mam kawę, herbatę, ale poza cukrem nic więcej... Ciastka były tylko na początku i też tylko po 2-3 na osobę, a potem już nic ![]() Ja dodatkowo na swój kurs dojeżdżam do sąsiedniej gminy, chociaż w mojej miejscowości też dałoby się to zorganizować (znajomości kierowniczki urzędu). Oczywiście na bilety nie mam i jest mi bardzo ciężko skombinować na nie kasę, a jestem poza domem czasem i ponad 10 godz (tak to zorganizowali, że rano mamy wykłady z przedstawiciela, a potem czekamy po kilka godz na jazdę). Obiadu też nie mamy, a mnie nie stać na stołowanie się na mieście, więc ciągnę na kanapkach i czasem wracam stamtąd tak głodna, że aż mi słabo... alergia mnie dopadła Teraz też przytrzymuje sie klawiatury, by nie zasnąć na niej...
|
|
#1312 |
|
Zadomowienie
|
Ja siedzę na swoim kursie 7 godzin
Całe szczęście, że nauczyciel jest zorganizowany Nawet test dziś mieliśmy ![]() Izabela - Gratulacje Dawaj znak jak poszło
|
|
#1313 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczynki musicie patrzeć na te kursy przyszłościowo. Ty Kasiu zaoszczędzasz w sumie grubą kasę na prawku, a to jest inwestycja na całe życie. Może warto poprosić rodziców o pieniążki na bilety. Z drugiej strony WSZYSTKIE instytucje państwowe powinny być odświeżone pod względem logistyki. A Ty bravurko jesteś dopiero po kilku zajęciach, więc może się rozkręci (poziom) no i te ciasteczka Tylko nie obadaj się za dużo bo niedługo wakacje ![]() Izabela gdzie idziesz na rozmowę, pochwal się. Ja już zaciskam kciuki. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1314 |
|
Zadomowienie
|
molka, poziom się nie rozkręci
nasz angielski nie był sprawdzony w Pupie, dlatego trafiły tam osoby z podstawową znajomością i dziś zrezygnowaliśmy z podręcznika intermediate na rzecz pre-intermediate. Jak pisałam, wina leży po stronie urzędu Tak dla przykładu jedna babka miałam 27 godzin lekcyjnych angielskiego w życu.
|
|
#1315 |
|
Raczkowanie
|
molka - bardzo dziękuję za wiadomość. Niestety nic tam dla mnie nie ma
i wcale nie jestem wybredna ![]() ehhh mnie jeszcze do końca kwietnia usidlili w moim archiwum, jeszcze sie nie chwaliłam, jakoś okazji nie było. Mimo to nadal rozsyłam desperacko CV i nadal &*&%^%$%&* Koleżanka była w PUPie niedawno i się dowiedziała, że już nawet wniosków o dotacje na własny biznes nie przyjmują bo kasy nie ma. A wiecie co? Dziś w ramach oddołowania się, pocieszenia i poczucia, że jeszcze żyję kupiłam sobie rolki o! Promocja była w GoSprocie :PMuszę się nauczyć na tym jeździć a już na pewno zatrzymywać bo to trudniejsze :P
|
|
|
|
|
#1316 |
|
Rozeznanie
|
No też słyszałam, że w PUPach tworzą komisje do formalnego rozpatrywania wniosków i nie masz zaznaczonego krzyżyka - wniosek leci do kosza. Ale widać, że potrzba jest matka wynalazków. Mam nadzieje, że do momentu jak się dorobię i będę otwierała swoją czekoladziarnie Wedla sytuacja się zmieni i dostanę dofinansowanie
![]() Susinko nienawidze Cię za te rolki tak samo jak nienawidzę wszystkich uprawiających sport!!! Na rowerze w tym sezonie byłam 2 razy a dziś po obiedzie zjadłam 1.5 tabliczki czekolady ;( |
|
|
|
|
#1317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o moją rozmowę, to dzisiaj do mnie zadzwoniono z firmy do której wysłałam CV jeszcze jak szukałam pracy, a pracuje już od 2 miesięcy, także spory poślizg mają. Szanse raczej kiepskie, bo będę miała rozmowę z samą panią dyrektor finansową, co oznacza, że chodzi o jakieś wyższe stanowisko (trochę się orientuje jakie zasady tam panują) a ja nie ma dużego doświadczenia ![]() Z tego szoku, że zadzwonili nie zapytałam się konkretnie o jakie stanowisko chodzi Wiem tylko, że z zakresu finansów.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-04-09 o 21:24 |
|
|
|
|
|
#1318 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rower?? Mój gnieje w piwnicy jeszcze i zarasta brudem :P Ale wybieram się w sobote obowiązkowo ![]() A co do rolek to pojeździłam sobie........ przed chwilą po kuchni coby wyczuć draństwo :P
|
|
|
|
|
|
#1319 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałyście o tym, że firmom/instytucjom bardziej opłaca się brać nowych stażystów niż zatrudnić kogoś, fakt. Ja jak poszłam na staż, dowiedzialam się, że jeden z pracowników jest na jakims długim urlopie bezpłatnym i ja mam być na zastępstwo za tą osobę, na drugim stażu, też była taka sytuacja i kilku stażystów. Bo po co zatrudnić kogoś na zastępstwo np na rok, jeśli można stażystów wziąć? Komuś zatrudnionemu firma musialaby zapłacić a stażysta dostanie połowę tego albo i mniej i to od UP a nie tej firmy. W mojej instytucji są czasowo wolne stanowiska pracy, ze względu na jakieś długotrwałe bezpłatne urlopy i na te miejsca są stażyści. Norma.
|
|
|
|
|
#1320 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj świątecznie
Wesołych Świąt Życzę Wam znalezienia pracy marzeń
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:13.

szkoda, ze to tylko moje przewidzenie. 

przeglądałam dziś ogłoszenia i nie zauważyłam. Ok ide nadrobić