|
|||||||
| Notka |
|
| Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwsza lustrzanka. Dylematy..
Ok, po tych wyjaśnieniach odszczekuję spod stołu podejrzenia o "co kupić aby jak najtaniej dorobić na ślubach"
![]() Dłuższe wyjaśnienie poszło na priv, tu mogę dodać, że do takich zadań proponowałbym najlepszy jasny krótki zoom (17-50, 17-55, 18-50) na jaki kogoś stać, i nie miałbym oporów przed zakupem niewiele używanej lustrzanki (dla mnie "niewiele" w przypadku lustrzanek to około 30tys. zdjęć, 10tys. zdjęć to tyle co nic). |
|
|
|
|
#1292 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Lustrzanka
Cytat:
Cytat:
), ale trochę drażni mnie ten marketing. Tak, potwierdzam-Sony płaciło od upolowanego łebka (nie wiem czy nadal), dlatego sprzedawcy byli bardzo zainteresowani przekonaniem klientów do Sony.
|
||
|
|
|
|
#1293 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam świadomość tego co zostało przez Ciebie napisane. Ale nie wiem dlaczego inaczej jest postrzegany ktos kto na wesele przynosi sobie kopakt i pstryka, by miec jakas pamiatke, a ten kto pstryka sobie lustrzanka?! Bo co? Bo skoro mam lustrzanke to nie wypada mi pstrykac, tylko mam od razu sie stresowac, ustawiac ludzi i udawac zawodowca? Znajomi dobrze wiedza, ze ode mnie zdjecia nie dostana. Tak sa nastawieni. Ja tam ide spróbować. Tak jak idzie sie sprobowac zrobic zdjecie w lesie, parku, czy pieskowi. A wszelkie domniemania "co kupić aby jak najtaniej dorobić na ślubach" sa dosyc dziwne. |
|
|
|
|
|
#1294 |
|
Zakorzenienie
|
z punktu widzenia osoby ktora ten slub bierze to chyba jednak nie to samo jak przyjdzie polowa gosci z aparatami sobie ,,poprobowac" dla mnie to nie to samo co isc do parku i poprobowac
a co do wyboru lustrzanki ja bralam kilka miesiecy temu d3100 ale tylko ze wzgledu na to ze mialam w tym pulapie cenowym d5000 ( dziekuje bardzo - na stronie podawali ze jest wadliwa seria a pan w sklepie ktory akurat przyjechal zebrac zamowienie z Nikona twierdzil ze ja wycofuja ) , d5100 i d 3100 i chyba d3000 . zrobil mi Pan sklepowy zestawik z 18-55 + 55-200 ale teraz dla wygody dokupilam sigme 18-200 w razie ograniczen bagazu jakbym latala do rodzinki . wiadomo ograniczenia bagazu i wymiarow w samolocie sa troche wkurzajace . potem mam zamiar dokupic macro i fisheye ale wole poczekac az wiecej kasy na lepszy dozbieram bo ceny w Irlandii nie sa jednak takie jak w Polsce niestety |
|
|
|
|
#1295 |
|
Zakorzenienie
|
Mogę przyłączyc się do wątku?
Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki tak do 3 tys. Myślałam nad Nikonem d90 co o nim sądzicie? Aparat chciałabym wykorzystac na własne potrzeby podczas podróży, zdjecia z imprez okolicznościowych, itp,a także nosic go na kurs fotografii. Chciałabym aby aparat posłużył mi przez jakiś czas i był ze tak powiem uniwersalny. NIe musi byc jakiś na naj naj chce zeby robił ładne zdjęcia i posłużył trochę dłużej
|
|
#1296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jeśli to ma być pierwsza lustrzanka, to kup to, co Ci dobrze leży w ręce. Najlepiej kupić tańsze body i do tego lepszy obiektyw.
|
|
|
#1297 |
|
Raczkowanie
|
Z punktu widzenia młodych, to lepiej żeby przyszła chociaż jedna osoba spróbować, niżeli żadna.
|
|
|
|
|
#1298 | |
|
Zakorzenienie
|
zalezy ile tych probujacych na jedno weselicho
jesli jedna to wiadomo tak nie psuje imprezy . ja mowie przynajmniej ze ja bym nie byla zachwycona jakby mi po weselu latalo kilku fotografow i jak napisalas maja powiedziane ze zdjec od ciebie nie dostana Cytat:
na szczescie duzo tych osob nie bylo wyrazilam tylko swoje zdanie |
|
|
|
|
|
#1299 |
|
Raczkowanie
|
Napisalam to moze w sposob ironiczny. Chodzilo mi bardziej o nastawienie osob ktorym robi sie zdjecie. Ze nie jestes profesjonalista, uczysz sie i moze to wszystko wyjsc albo nie
![]() Trzeba probowac i uczyc sie na bledach ![]() A jak sie umowisz z modelami to nie ma pozniej zadnych nieporozumien. Przynajmniej tak to widze.
|
|
|
|
|
#1300 |
|
Zakorzenienie
|
a pewnie jak sie umowisz to inaczej
fajnie miec takich modeli co nie wymagaja zebys im te fotki dala potem chociaz czasem takie od nie profesjonalisty tez moga byc ciekawe czlowiek uczy sie cale zycie |
|
|
|
|
#1301 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
zapytam
![]() szukam obiektywu do makro. Nie musi być to super makro, raczej takie do dokładnych zbliżeń makijażu oka czy lakieru na paznokciach. Puszka D90. Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro? Hmm |
|
|
|
|
#1302 |
|
Rozeznanie
|
Może Ci pomogą komentarze użytkowników: http://www.optyczne.pl/35-Tamron_SP_...obiektywu.html
Przykłady zdjęć: http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=45 Edytowane przez magrad Czas edycji: 2012-01-18 o 05:47 |
|
|
|
|
#1303 |
|
Rozeznanie
|
d90 + 18-105 to dobry wybór
Nie stawiałbym obok siebie d3100 i d90, niestety u Nikona nie jest tak dobrze z wymiennością obiektywów między body różnej klasy (u Canona lepiej). |
|
|
|
|
#1304 | |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1305 |
|
Zakorzenienie
|
ja się szczerze mówiąc do nikona trochę zraziłam przez mojego kompakta ( inne, o wiele tańsze, robiły lepsze zdjęcia w nocy, na imprezach nie dało się dobrać opcji kolorów-były wyblakłe
Miałam kontakty z lustrzanką Canona (nie jestem w stanie określić modelu, bo gdy wpisuję w google ten wyświetlany we właściwościach zdjęcia wyskakuje mi kompakt, a to była lustrzana jak się patrzy )No i drugi aparat, to sony a300, bardzo mi się podobały zdjęcia z niego i intuicyjność menu. Znalazłam 2 interesujące mnie modele w moim przedziale cenowym (do 2300zł): -a390 ale słyszałam, że właśnie niezbyt zdjęcia w ciemności, więc do niej bym była w stanie dokupić jakiś jasny obiektyw, tylko nie wiem czy on spełni moje oczekiwania? -a35 ale ona ma półprzezroczyste lustro (cokolwiek to znaczy ) i niektórzy nazywają go hybrydą. Nie starczyłoby mi już na jasny obiektyw, ale niektórzy wspominali, że zdjęcia w nocy można robić nawet z ręki (właśnie o takie mi chodzi, nie chce mi się w wakacje wychodzić na miasto ze statywem )no i jestem otwarta bardziej na canony. Chodzi mi o nowe aparaty oczywiście mam nadzieję, że ktoś coś mi pomoże
|
|
#1306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc jak to ja, zaczęłam się nim bawić - pierwsze co zauważyłam, to między innymi :- zła jakość zdjęć - brak jakiejkolwiek ostrości w zdjęciach - niewygodny układ przycisków - dość ciężki - przesycone (czerwone) zdjęcia Ja proponuję coś Nikona/Canona 1000D, 500D.
|
|
|
#1307 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy
A ja mam alfe a 55 i jestem bardzo zadowolona. Znajoma, ktora ma canona bawiąc się moja alfa była bardzo zdziwiona i zaskoczona na plus. Sam korpus to nie wszystko, wazne są obiektywy i widzę róznice pstrykając zwyklym kitem a stałką. Mam małe dłonie i właśnie alfa dobrze w nich leżała, przymierzałam się co N lub C i nieststy były większe i cięższe. Do tego pół roku wybierałam aparat, chodziłam po ludziach, sklepach, próbowałam byłam długo skłonna wziąć nikona a ostatecznie wygrała sony.
|
|
|
|
|
#1308 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy
Hej dziewczyny
Na poczatku napisze, ze bardzo lubie fotografowac Narazie pstrykam ile wlezie w domu, czasami w terenie ale sa to głownie zdjęcia "rodzinne" ![]() Mam najzwyklejszy aparat cyfrowy, ma juz kilka dobrych lat ale zdjęcia nie sa najgorsze. ![]() Nadszedł czas aby nieco zaszalec i kupic jakis lepszy sprzet Oczywiscie budżet nie pozwala mi na duży wydatek ale mysle, ze ok 2500 tys. uda mi sie zebrac (chociaz TŻ szuka czegos tanszego na poczatek) ![]() Zastanawiam sie nad jakas prosta lustrzanka ewentualnie hybryda. Zajrzałam do Was bo wiem, ze są tutaj osoby ktore świetnie znaja sie na aparatach Prosze polećcie cos firma obojętna aby był dobry aparat dla poczatkującego "fotografa" i za rozsądną cenę. Wiem, ze chciałabym tez robic makro, głownie roślin, owadów itp. ale tez jakies fajne foty krajobrazów, zdjęcia z imprez. Byłabym wdzięczna za pomoc
|
|
|
#1309 |
|
Zakorzenienie
|
skusiłam się w końcu na canona 500d , bo ma tańsze obiektywy niż sony czy nikon (tak mi się przynajmniej wydaje, chrapkę mam najpierw na 50mm f/1.8) . canon 500d z 2 obiektywami i canon 550d z jednym obiektywem są w rtv euro agd w promocji po ok 2500 i z tego co zorientowałam się to chyba w miarę korzystna cena
na razie się uczę, ale widzę, że zakres możliwości o niebo większy od mojego kompakcika
|
|
#1310 |
|
Rozeznanie
|
Z tego, co ja się orientuję, to obiektywy do canona są droższe od tych do sony. Ale zależy, kto, jaki obiektyw potrzebuję. Ja rok temu kupiłam a55 z dwoma obiektywami 18-55 i 55-200 dokupiłam 50/1,8 oraz 35/1,8 i nadal mi mało. Marzy mi się jakiś jeden od 17-250 ale to juz wieksze pieniądze, może za rok.
|
|
|
|
|
#1311 |
|
Rozeznanie
|
Przykład najtańszego sensownego, stałoogniskowego 50/1.8:
Canon 428zł: http://www.e-fotojoker.pl/product/ob...50mm-f-1-8-ii/ Sony 542zł: http://www.e-fotojoker.pl/product/ob...ny-50mm-f-1-8/ Podobnie jest z 50/1.4 (C 1498, S 1555). Z drugiej strony masz S 35/1.8 (brak u Canona), S85/2.8 (brak u Canona), ale Canon ma np. 85/1.8 (ok.1500). Wśród szkieł klasy "popularnej" chyba jest porównywalnie, ale jak zaczyna nam zależeć na jakości (średnia klasa), moim zdaniem zaczyna być ciekawiej u Canona. Oczywiście pomijamy szkła firma niezależnych, dostępne w podobnej cenie do Canona i Sony
|
|
|
|
|
#1312 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie ważnym szkłem była własnie stałka 35/1,8 i cieszę się, że je mam. Nie chcę Cię przekonywać do jakiejs firmy, bo najlepiej po prostu pomacać dany aparat, jak lezy w dłoniach, czy dobrze rozmieszczone sa guziki, bo tak naprawdę w tym zakresie cenowym wszystkie aparaty robią takie same zdjęcia. Ja długo byłam za niconem d90 ale zrobiłam sobie tabelkę, co ma d90 a co ma a 55 i bilans wyszedł na korzyśc alfy (10zdjęć na 1 s, gps, podglą na żywo, możliwośc zobaczenia, jak zdjęcie bedzie wyglądało jeszcze przed pstryknięciem, HDR, panorama, panorama 3D )no i oczywiście był to nowy wypust. Do tego o wiele lepiej leżał mi w dłoni. Powiem Ci, że spotykam się z ludzmi, ktorzy mają canony i nicony i na poczatku krzywo patrzą, ze to sony a po zabawie nim są mile zaskoczeni
|
|
|
|
|
#1313 |
|
Zakorzenienie
|
Sony a55 ma półprzepuszczalne lustro i producent twierdzi, że traci się na tym tylko 1/3eV światła, powiedz mi jak sobie radzą zdjęcia w nocy tym aparatem? Dla mnie już za późno na zmianę, ale z ciekawości pytam, bo sama miałam chrapkę na coś z tej serii, ale dla mnie dobre zdjęcia w nocy to był priorytet i wystraszyłam się "zjadania światła"
![]() Jeszcze bym chciała zapytać czy macie te specjalne płyny, ściereczki, szczoteczki itp do czyszczenia lustrzanek? bo sporo tego w sklepach, ale nie wiem czy jest to konieczne czy bardziej chwyt marketingowy? i to samo o szkła polaryzacyjne, wiem ze na wysokości powyżej 2000m są podobno konieczne, ale co za dnia? np latem w południe na plaży? tam też jest mocne światło
|
|
#1314 |
|
Rozeznanie
|
Aparat radzi sobie ze zdjęciami w złych warunkach oświetleniowych, wszystko zależy przecież od obiektywu. a różnica w jasności o 1/3 EV to jest naprawdę tak niewiele, że tego nie widac, zawsze sobie można wskażnikiem EV ustawić
Niestety nie mam porównania do innych aparatów, bo trzeba by zebrać kogoś z porównywalnym aparatem konkurencyjnej firmy, podobne obiektywy i wtedy popstrykać zdjęcia w tym samym miejscu i czasie i porównać, założę się , ze nie będzie żadnej różnicy.A to, co mnie przekonało ostatecznie do alfy to... poziomica. Od tej pory robię równe zdjęcia
Edytowane przez doris144 Czas edycji: 2012-02-03 o 18:10 Powód: zapomniałam o poziomicy :) |
|
|
|
|
#1315 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1316 |
|
Zakorzenienie
|
doris dzieki za podpowiedz z poziomica
|
|
|
|
|
#1317 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1318 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny macie jakieś opinie o Nikonie D100?
|
|
|
|
|
#1319 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1320 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Piszę do was z pewnym zapytaniem. Postanowiłam zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Lubię cykać foty, prosto, amatorsko i moja zwykła, nieco marnej jakości cyfrówka już mi nie wystarcza. Zastanawiałam się więc nad zakupem już używanej. Wiem już że mam zwaracać uwagę przede wszystkim na przebieg migawki aparatu (do ilu?), tylko jak mieć pewność czy sprzedający mnie nie oszuka? Podczytuje trochę w internecie, ale chciałabym znać i waszą opinie. A i mam do wydania ok. 2 tyś. złotych i myślałam nad zakupem canona (póki co znalazłam interesujące oferty canona 500D) chyba że polecacie coś innego? ![]() Z góry będę wdzięczna za wszelkie opinie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

), ale trochę drażni mnie ten marketing. Tak, potwierdzam-Sony płaciło od upolowanego łebka (nie wiem czy nadal), dlatego sprzedawcy byli bardzo zainteresowani przekonaniem klientów do Sony.

)
) i niektórzy nazywają go hybrydą. Nie starczyłoby mi już na jasny obiektyw, ale niektórzy wspominali, że zdjęcia w nocy można robić nawet z ręki (właśnie o takie mi chodzi, nie chce mi się w wakacje wychodzić na miasto ze statywem
Więc jak to ja, zaczęłam się nim bawić - pierwsze co zauważyłam, to między innymi :
firma obojętna aby był dobry aparat dla poczatkującego "fotografa" i za rozsądną cenę.