Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-19, 06:55   #1291
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

a ja kupiłam sobie wczoraj storczyka i mi się złamał
Rozpacz przeogromna
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 06:56   #1292
liwias
Raczkowanie

teacher - takie limonkowe, czy cytrynowe też były w naszej mieścince (mamy tylko dwie Biedronki). Myślę, że jak już jest dostawa to raczej wszędzie jednakowa, więc może ci się uda takiego kupić. Powodzenia!
Pocieszyłaś mnie z tą ilością kwiatków na twoim biedronkowcu.
Mój, a właściwie córki (ma 8 lat) nabytek ma dwa pędy, ale mało kwiatków. Na dłuższym będą cztery, na krótszym tylko dwa. Gdzieś już czytałam, że powtórne kwitnienia są dużo mniej efektowne od tych "sklepowych" i trochę się zmartwiłam, ale twój post odnośnie tego ślicznego białaska natchnął mnie otuchą
madzia.a współczuję, niech jak najszybciej wypuści nowe pędy na pocieszenie.

Edytowane przez liwias
Czas edycji: 2009-03-19 o 06:59
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 07:08   #1293
madzia.a

Cytat:
Napisane przez liwias Pokaż wiadomość
madzia.a współczuję, niech jak najszybciej wypuści nowe pędy na pocieszenie.
Stary 2009-03-19, 07:54   #1294
justyna27
Rozeznanie

ja dostałam wczoraj od mamy na urodziny biedronkowego storczyka ma 3 pędy ale takie małe białe kwiaty z bordowo-różowawym ryjkiem

Ipowiem wam że strasznie mnie korci leciec i sobie dokupićale mam już 12 a miejsca brak
tak mi troche smutno bo z tych 12 to kwitnie jeden a drugi i przekwitawięc taki maluszek kwitnąc jeszcze jeden by sie przydał
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 08:35   #1295
Karolina06071985
Raczkowanie

Witajcie, ale mnie tu dawno nie było ale czasu ciągle mam za mała ale postaram się nadrobić zaległości.Widze że biedronkowe szalenstwo rozkreca sie na całego, ja też nie wytrzymałam i kupiłam wczoraj kwiatucha białego w różowe piegi, postaram się jak najszybciej zamieścić fotki.Pozdrawiam i czekam na Wasze biedronkowe cudeńka.
Karolina06071985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 10:17   #1296
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna27 Pokaż wiadomość
...
Ipowiem wam że strasznie mnie korci leciec i sobie dokupićale mam już 12 a miejsca brak
tak mi troche smutno bo z tych 12 to kwitnie jeden a drugi i przekwitawięc taki maluszek kwitnąc jeszcze jeden by sie przydał
Ja nawet nie mam co myśleć o nowych storczykach, bo pomimo tego, że z 44 zrobiło się około 30 to i tak nadal brakuje miejsca. Tym bardziej, że już niedługo szykują się całkiem inne wydatki
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 11:58   #1297
madzia.a

dziewczyny, pomyślalam o gałązce sztucznego storczyka, może byłoby mi łatwiej patrzeć na mój nowy nabytek Od dzisiaj mają być w Lidlu. Czy widziałyście te storczyki? czy są takie zwykłe- jednokolorowe, czy wielobarwne?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-19, 12:03   #1298
liwias
Raczkowanie

Byłam u swojej teściowej - też zaraziła się "storczykowym wirusem". Oczywiście zapolowała wczoraj w Biedronce i przytargała do domu dwie sztuki - chyba choroba się pogłębia. I jeden jest taki, jakiego ja kupiłabym, gdybym do sklepu wybrała się bez mojej pociechy . Wklejam zdjęcia, ale z góry przepraszam za jakość - są z telefonu.
Ja z ciekawości zajrzałam dzisiaj jeszcze raz - zostały tylko smętne resztki: dwie sztuki, w tym jeden połamany Wymiotło jakby huragan przeleciał.
Ten z trzeciego zdjęcia moja teściowa dostała od nas dwa lata temu. Kwitł krótko, bo niestety podczas jej nieobecności teść zdążył go zalać. Przez rok siedział sobie cichutko, a teraz tak pięknie zakwitł!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fiolecik2.jpg (138,9 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg białasek1.jpg (110,5 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg różowy.jpg (141,4 KB, 53 załadowań)
Stary 2009-03-19, 13:58   #1299
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

O że też wcześniej nie trafiłam na ten wątek! Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do grona storczykomaniaczek Ja mam 4 sztuki - 1 żółty, 1fiolet, 1 biały z fioletowym środkiem i 1 tajemniczy wszystkie falenopsisy. Ten ostatni tajemniczy ponieważ kupiłam go w castoramie a 6zł i nie miał ani jednej łodygi już, same liście ale postanowiłam do odratować i po dwóch latach doczekałam się grubaśnej łodygi z pąkami ale koloru nie widać. Wstawię fotki - może Wy wpadniecie na to, co z niego wyrośnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a.jpg (73,6 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0015a.jpg (37,3 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0016a.jpg (55,8 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0018a.jpg (43,1 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0019a.jpg (52,0 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0020a.jpg (63,0 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0021a.jpg (151,9 KB, 30 załadowań)
Stary 2009-03-19, 14:57   #1300
jaga_2001
Zakorzenienie

to i ja dolaczam do grona storczykomanek.

Mam ich 4 2 phanaleopsis, cymbidium i dendrobium. Jeden phanaleopsis mi zaraz zacznie kwitnac, do tego dosc smiesznie mi rosnie, bo... wypuszcza liscie z lodygi, gdzie puscil ped. dendrobium i zakwitl jednym kwiatkiem i przekwitl.Cymbidium mi usycha. Z jednej bulwy, gdzie sa 3 uschly wszystkie liscie... Bulwa chyba tez jz uschla, bo cala brazowa sie zrobila... I co mam zrobic? Najwiekszy problem mam z drendrobium. Wczesniej dopadly go calego tarczniki. Mysle, ze juz w kwiaciarni sie nim zarazil... Myslalam, ze mi calkiem padnie, bo stracil wszystkie liscie. Ja w gescie desperacji siedzialam pawie 2 gdodziny i tarcznik po tarczniu usuwalam. Wsadzilam specjalna paleczke w korzenie przeciw tym "mendom" Kwiatek odzywl w ramach podziekowania puscil jeden kwiat. Ale zauwazylam, ze te mendy, mimo ciaglego nawozenia tym spoecyfikiem nadal wylaza. Co mam zrobic? Jak sieich pozbyc? Dodam, ze jak sie tych tarcznikow pozbywam to go calego przemywam preparatem do odkazania ran. Nie zaszkodzilo mu, wrecz wypuscil nowe, soczyste liscie. ALe te mendy dalej wylaza...

Drugi phanaleopsis mi wogole nie rosnie...

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 15:13   #1301
ATENA84
Rozeznanie

Witam

Dawno mnie tu nie było ( brak czasu)
Gratuluje nowych nabytków, powtórnego kwitnienia i Serdecznie witam nowe maniaczki!!

Własnie skończyłam nadrabiac zaległości na forum
U moich storczysławów bez zmian, w pobliskiej biedronce stor czyki były juz w poniedziałek wystawione
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-19, 15:55   #1302
norka27
Zakorzenienie

Ewaw u mnie jedne powietrzne maja sie dobrze inne usychaja i nie wiem dlaczego, gdzies juz czytalam ze niektore tak maja i juz. Chociaz u mnie po jakims czasie wypuscily nowe, tylko jeden jakos zostal bez powietrznych zupelnie Moze zrob spryskiwacz z jakiejs starej butelki po plynie do okien i je co kilka dni prysnij - u mnie to pomaga odzywaja - nie obcinaj chwilowo. Chyba ze juz brazowe druty sie zrobia nieestetyczne takie. Dziewczyny sliczne kwiatki, gratuluje Rozmawialam z mama i mowila ze w lokalnej biedronie byl wysyp storczykowych pieknosci we wszelakiej masci i wielkosci wiec nie ma obaw ze tylko biale beda Ja mysle ze to jakas mega dostawa z tajlandii czy skads bo u mnie tez wysypalo storczasami
Taak z 13 w doma jest troche roboty na szczescie nie wszystkie naraz potrzebuja podlewania i przesadzania - a bylo ich 15
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 15:58   #1303
adela17
Rozeznanie

liwias oddawaj mi tego pierwszego ja kce takiego
byłam w biedronie dziś i oczywiście marne 5 sztuk;/ jeden był biały i puszczał liścia ale że ja z 5 białych mam doszłam do wniosku że teraz będę właśnie polować na bordowego całkiem, fioletowego całkowicie i jeszcze takie w kropki cuś ;P

a wy tyle nie piszcie bo wczoraj mnie na kompie nie było i 2 strony mam do przeczytania

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 16:04   #1304
norka27
Zakorzenienie

Sie rozpedzily niezle co nie Chcialam odpisac a tu cala strona wyskoczyla hihi Ok na tarczniki metoda - aerozol Provado Plus. Spryskiwać liście, omijając kwiaty i pąki. Można też w zamian zastosować brykiety "Tarcznik" do podłoża i obficie podlać wodą, aby zaczęły działać. http://www.orchidarium.pl/forum/read...hp?f=0&r=20690
Madziu tak mi przykro, wiem jak to boli bo u mojego pierworodnego tez czubka nie ma - ulamalo sie az 6 pakow Ale moze z oczka pusci - ma teraz kupe sil bo brak kwiatkow.
Maricken i Jaga witajcie w gronie zarazonych
Stary 2009-03-19, 16:11   #1305
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Sie rozpedzily niezle co nie Chcialam odpisac a tu cala strona wyskoczyla hihi Ok na tarczniki metoda - aerozol Provado Plus. Spryskiwać liście, omijając kwiaty i pąki. Można też w zamian zastosować brykiety "Tarcznik" do podłoża i obficie podlać wodą, aby zaczęły działać. http://www.orchidarium.pl/forum/read...hp?f=0&r=20690
Madziu tak mi przykro, wiem jak to boli bo u mojego pierworodnego tez czubka nie ma - ulamalo sie az 6 pakow Ale moze z oczka pusci - ma teraz kupe sil bo brak kwiatkow.
Maricken i Jaga witajcie w gronie zarazonych
wlasnie doczytalam pare stron wstecz. Dzieki. Ja tego provado to mam wlasnie paleczki do ziemi. Aerozolu nigdzie nie moglam dostac. Wsadzam co 2 miechy, ale tarczniki i tak wracaja...

Dziewczyny a ile razy w tygodniu podlewacie swoje storczyki? Bo ja mam z tym problem. Czasem podlewam je raz na 2 tygodnie. Teraz zakupilam specjalna mgielke do storczyzkow, ktora spryskuje sie strefe korzeni powietrznych i psyskam co dzien (tak jest zalecane). No i jak w takim razie z ta mgielka mam podlewac? Bo ta mgielka to tez troche takie podlewanie...

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-19, 16:14   #1306
dzasta110
Wtajemniczenie

cześć

proszę o pomoc w moim pierworodnym zaczęły gnić korzenie czy mogę je poobcinać kwitnącemu storczykowi (phalenopsis)

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 16:15   #1307
norka27
Zakorzenienie

Jaga ja tam dni nie licze - zwyczajnie po tygodniu zagladam jaki kolor maja korzonki i jak sa srebrne to czas na kapiel. Nie ma reguly - zalezy jaka jest temperatura w pokoju i jaka pora roku - u mnie to od 7 dni do 17 jak ostatnio tak przygladam sie. Ja tez spryskuje kilka - zwykla woda, moze ta mgielka jakas lepsza jest - co jakis czas a i tak kwalifikuja sie na podlanie mniej wiecej co 8-9 dni.
Dzasta a ktore gnija - doniczkowe czy powietrzne? Wiesz takie obcinanie jest jednak ingerencja - u mnie po cieciu stracil paki - wklej najelepiej fote to cos zaradzimy mozenie jest tak zle, jesli jest zle to trza ciac i sie nie zastanawiac wiele.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-03-19 o 16:16
Stary 2009-03-19, 16:19   #1308
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość
cześć

proszę o pomoc w moim pierworodnym zaczęły gnić korzenie czy mogę je poobcinać kwitnącemu storczykowi (phalenopsis)
Pewnie, że możesz. Tylko po wycięciu korzeni nie podlewaj storczyka przez co najmniej 10 dni, a miejsca cięcia zasyp cynamonem albo węglem drzewnym.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 16:44   #1309
liwias
Raczkowanie

adelciu, nie ma problemu ja mogę ci go oddać nawet zaraz, tylko co na to moja teściowa

Edytowane przez liwias
Czas edycji: 2009-03-19 o 16:45
Stary 2009-03-19, 17:05   #1310
dzasta110
Wtajemniczenie

niestety, ale na zdjęciach nic nie widać, bo to doniczkowe, a ciemno już i foty nie wychodzą trochę odsłoniłam korzenie i chyba nie jest tak tragicznie, jeszcze trochę poczekam

i jeszcze jedno: mam 3 szt i każdemu opadają/więdną liście stoją na parapecie nad kaloryferem - może to być przyczyną okna przy nich nie otwieram (wynosze z pomieszczenia)

Stary 2009-03-19, 17:19   #1311
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
niestety, ale na zdjęciach nic nie widać, bo to doniczkowe, a ciemno już i foty nie wychodzą trochę odsłoniłam korzenie i chyba nie jest tak tragicznie, jeszcze trochę poczekam

i jeszcze jedno: mam 3 szt i każdemu opadają/więdną liście stoją na parapecie nad kaloryferem - może to być przyczyną okna przy nich nie otwieram (wynosze z pomieszczenia)
hmmm, moze za mocno je podlewasz?

dziewczyny a jak podlewacie storczyki, bo slyszalam o roznych szkolach. Jedni wlewaja maly kieliszek wody raz n tydien a ja np. wstawiam je do wody na kilokanascie minut, wyjmuje i wstawiam do oslonki i tak co dwa tygodnie.

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-19, 17:25   #1312
dzasta110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
hmmm, moze za mocno je podlewasz?

dziewczyny a jak podlewacie storczyki, bo slyszalam o roznych szkolach. Jedni wlewaja maly kieliszek wody raz n tydien a ja np. wstawiam je do wody na kilokanascie minut, wyjmuje i wstawiam do oslonki i tak co dwa tygodnie.
raczej nie podlewam raz na dwa tygodnie, tak jak Ty, poprzez kąpiel

Stary 2009-03-19, 17:34   #1313
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
raczej nie podlewam raz na dwa tygodnie, tak jak Ty, poprzez kąpiel
hmmm, to nie wiem. Jak dla mnie to maja za duzo wilgoci... U mnie tak sie dzialo jak za mocno je podlewalam.

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Ah, mialam jeszce jedna sprawe do Was. Wlasnie mi sie przypomnialo. Wczoraj niechcacy urwalam dendrobium kawalek mlodego bedu. Byly na nim 2 malytenkie listki. Wsadzilam je do wody. Jak myslicie, puszcza korzenie, czy pojdzie na strate?

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-19, 17:37   #1314
justyna27
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Ja nawet nie mam co myśleć o nowych storczykach, bo pomimo tego, że z 44 zrobiło się około 30 to i tak nadal brakuje miejsca. Tym bardziej, że już niedługo szykują się całkiem inne wydatki
Jezu jak mnie tu długo nie było ja myslałam że Ty masz około 30 a tu sie tak kolekcja rozrosła i skórczyła ojjojjoj

a co to innych wydatków to studnia bez dna ale warta kazdego grosika
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 17:41   #1315
Karolina06071985
Raczkowanie

Hej!Chciałam się pochwalić moimi nowymi kolegami, białaska dostałam na dzień kobiet, a piegusek jest kupiony wczoraj w biedronie, a ten fioletowy z żyłkami to mój pierwszy nabytek, a 4 mi już przekwitł.Dzisiaj znowu poszłam do biedronki po mojego ciemnofioletowego co go wczoraj ukryłam a tu nie ma go, tak mi smutno ale moze jeszcze jutro pojde o drugiej biedrony może jeszcze się coś znajdzie.Pozdrawiam wszystkie storczykomaniaczki

P.S przepraszam za jakość zdjęć ale robiłam telefonem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0064.jpg (5,9 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0063.jpg (6,1 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0062.jpg (6,8 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0065.jpg (8,8 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0060.jpg (7,8 KB, 19 załadowań)
Stary 2009-03-19, 17:44   #1316
jaga_2001
Zakorzenienie

krolina, super storki.

Dziewczyny a w tej stonce to po ile storusie?

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-19, 17:49   #1317
adela17
Rozeznanie

liwias hihi

a co do biedronki to mi za pierwszym razem się udało bo mam takiego żółtego stamtąd ale co do storczyków w marketach - najładniejsze okazy z tego co zauważyłam ma LM

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-19, 17:55   #1318
Karolina06071985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
krolina, super storki.

Dziewczyny a w tej stonce to po ile storusie?
Dzieki, kosztują 19.99 naprwde warto bo większość ma 2 łodygi i duuuużo pączków, no i ogólnie ich stan "techniczny" zadowalający może troche za mokro mają w niektórych doniczkach to mech rósł
Stary 2009-03-19, 18:02   #1319
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
liwias hihi

a co do biedronki to mi za pierwszym razem się udało bo mam takiego żółtego stamtąd ale co do storczyków w marketach - najładniejsze okazy z tego co zauważyłam ma LM
oooo, 2 tyg temu w swoim LM widzialam takiego pieknego phanaleopsisa... Troche cytrynowy, troche zielony w rozowe ciapki. Do tego 3 pedy z mnustwem kwiatow i pakow. Az zalue, ze go nie kupilam.

Cytat:
Napisane przez Karolina06071985 Pokaż wiadomość
Dzieki, kosztują 19.99 naprwde warto bo większość ma 2 łodygi i duuuużo pączków, no i ogólnie ich stan "techniczny" zadowalający może troche za mokro mają w niektórych doniczkach to mech rósł
to w sumie normalna cena. Moze jutro zajde.

AV by jaga_2001
Stary 2009-03-19, 19:27   #1320
norka27
Zakorzenienie

Ja raz mialam taka sytuacje ze mi liscie tracily jedrnosc i opadaly, teraz juz wiem ze byl przelany i przenawozony. Wyrzucilam go niestety - balam sie zarazy Ale czesto bywa tak ze one sa szprycowane hormonami by po kilku miesiacach zycia kwitly mega - produkcja masowa. W naturze zakwitaja dopiero w drugim roku zycia - wiec my dostajemy wymeczone na maksa. Dylemat - kwitnienie czy zdrowie rosliny - my wolimy kwitnienie i oslabiamy roslinke. Ci fachowi radza by taka roslinke zamykac w worku z dziurkami - by utrzymac turgor lisci i korzeni przez prawidlowa wlgotnosc. Moze warto ratowac - mysle ze trzeba takiego delikwenta sprawdzic korzeniowo i zmienic podloze - czesto sa pognite a podloze rozlozone. Wiosna moze sie to udac bo one teraz budza sie do zycia.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-03-19 o 19:29
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości