My się jeździć nie boimy i po drogach się wozimy! - mamy już prawo jazdy - cz. II - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-01, 09:29   #1291
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II

Cytat:
Napisane przez siwunia_ Pokaż wiadomość
hej

prawo jazdy mam od października 2009 i od tamtej pory jeździłam zresztą bardzo rzadko tylko z tatą sharanem, czyli wielkim samochodem którego prawdę mówiąc bardzo nie lubiłam ale od miesiąca mam swój własny samochód, co prawda stary bo fiat tipo ale z nowym silnikiem itd. Jeżdżę nim sama, już bez taty i jego porad strasznie nie lubię tego samochodu, nie potrafię go wyczuć. Do tego moim największym problemem jest to że nie potrafię wolno jeździć. czy to asfalt, czy to las czy to żwir. przyzwyczaiłam się że w tamtym samochodzie mogłam jeździć po wszystkich dziurach i nic się nie działo, a tipo ma tak niskie zawieszenie że każda wystająca studzienka czy nierówność na jezdni jest dla mnie koszmarem już parę razy przez moją nieuwagę zarysowałam tak mocno miskę olejową, że jeszcze raz a będzie miska do wymiany a to podobno jest drogie a wczoraj nawet nie wiem jakim cudem pękł mi zderzak i zerwało się coś co osłaniało tłumik czuję że to nie jest samochód dla mnie ze względu na to niskie zawieszenie albo po prostu ja się nie nadaję do samochodu za mało uważnie jeżdżę :[

musiałam się wyżalić

mogę się dołączyć? czy się nie nadaję do tego wątku?
Hej, witaj
Jak każda z nas masz na początku problemy.
Trzeba czasu żeby wyczuć samochód. Teraz mówię to z doświadczenia a wcześniej sama marudziłam dziewczynom Daj sobie czas i ćwicz.
Bardziej niepokojąca jest ta Twoja prędkość. Nie ma co szaleć i zarzynać autko, nawet jeśli go nie lubisz. Ja potrafię się wlec nawet 20 km/h jak są doły żeby nie mieć później problemów. Nie warto. Fiacik to nie terenówka, musisz się przyzwyczaić dla komfortu swojego, swojego samochodu i pasażerów

Dziewczyny, byliśmy wczoraj na rybach...
W trakcie jazdy zaczął lać deszcz i rozpętała się burza - wycieraczki nie nadążyły Normalnie pierwszy raz w takich warunkach jechałam Ale byłoby ok, gdyby nie okazało się, że nie mogę podnieść szyby od kierowcy... Masakra. Zacinało jak cholera Przeczekałam na stacji i koło 30 km dalej mam wujka więc poprosiłam go o pomoc. Zaprowadził nas do mechanika (sobota po południu ) i okazało się, że padł podnośnik szyby... Mam teraz szybę na stałe podpartą dechą. Dopiero jak kupię części to mi to zrobi...
Dobrze, że stało się to na trasie a nie jak dojechaliśmy w nocy do domu. Wtedy to nikt nie mógł by mi pomóc, później niedziela.
Jednak jak się ma autko to jest z tym trochę roboty

Z m i e n i ł a m swoje życie!
Puntodivista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-02, 07:18   #1292
gaud
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
No i po co te wymądrzania? Przecież napisalam nawet i Ty to zacytowałeś/aś, że wiem, że w razie czego bylaby to MOJA wina.
Ja tylko napisałam tę informację również na poczet innych użytkowniczek tego forum. Nie miałam niczego złego na wsi, ale czasami tez lubie poczytac dobre rady wiec może dlatego lubie cos napisac
gaud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 10:03   #1293
PannaCola
Zadomowienie

Co tu tak cicho Dziewczyny...?

www.pajacyk.pl kliknij na brzuszek.!
PannaCola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 10:05   #1294
isa666
Zakorzenienie

Widać, że lato w pełni, bo wątek trochę ucichł

Ja od ponad tygodnia nie jeżdżę, bo mam urlop. Jedynie w zeszły czwartek pojechałam do koleżanki i wczoraj na zakupy do Krakowa. Dziwnie mi się jechało po takiej przerwie, dopiero po chwili znów poczułam się pewnie za kierownicą
W szoku za to byłam, gdy na autostradzie nagle z 3 pasów zrobił się jeden, bo cały skręt na Zakopiankę był załadowany, na prawym pasie stały samochody próbujące się włączyć do tego skrętu i został wolny tylko lewy Jeszcze takiego wielkiego korka w tym miejscu nie widziałam.

EDIT: PannaCola, ale się zgrałyśmy
Stary 2010-08-03, 10:08   #1295
PannaCola
Zadomowienie

isa666, no no

Ja też od ponad tygodnia nie jeżdżę... Byłam na wakacjach,więc jakoś tak nie było okazji... Ale jutro muszę mamę odwieźć na dworzec ... Więc okazja będzie

Stary 2010-08-03, 10:12   #1296
isa666
Zakorzenienie

Ja może jeszcze pojadę w tym tygodniu raz do Krk na zakupy, ale czekam aż się nieco schłodzi. Wczoraj myślałam, że się ugotuję w aucie a jechałam ok. 9 rano i wracałam przed południem. Gdybym pojechała popołudniu pewnie bym się roztopiła
Stary 2010-08-03, 10:15   #1297
PannaCola
Zadomowienie

No ja jutro będę krążyć w okolicach 10 Także może być ciekawie Cała się spocę z tych nerwów

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-03, 12:37   #1298
sauer
Wtajemniczenie

GG do sauer

Wszyscy na wakacjach pewnie
Dziewczyny pytam całkowicie serio - kto ma samochód na gaz i chce jechać nad morze? ja bym się chętnie dołączyła

sauer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 12:51   #1299
PannaCola
Zadomowienie

Ja bardzo chętnie nad morze Teraz byłam to cały tydzień lało
Moje wozidło to benzyniak... :P

Ale bez TŻ'a się nie ruszam I pewnie jakoś niedługo pojedziemy w góry

Stary 2010-08-03, 12:55   #1300
hihi
Zakorzenienie

Ja kupiłam już auto i muszę częściej sama jeździć, bo mam to prawko ponad miesiąc, a jeździłam prawie zawsze z TŻem na fotelu pasażera, bo miałam jakieś takie obawy, że kurcze, sama wsiądę, to będzie strasznie A ostatecznie okazało się, że jak wsiadłam sama, to była połowa stresu mniej niż z facetem siedzącym obok, który ględzi i krytykuje i jechało mi się tak miło i przyjemnie, że szok
Stary 2010-08-03, 14:35   #1301
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ja kupiłam już auto i muszę częściej sama jeździć, bo mam to prawko ponad miesiąc, a jeździłam prawie zawsze z TŻem na fotelu pasażera, bo miałam jakieś takie obawy, że kurcze, sama wsiądę, to będzie strasznie A ostatecznie okazało się, że jak wsiadłam sama, to była połowa stresu mniej niż z facetem siedzącym obok, który ględzi i krytykuje i jechało mi się tak miło i przyjemnie, że szok
Jakie?

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-03, 15:50   #1302
siwunia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Puntodivista Pokaż wiadomość

Hej, witaj
Jak każda z nas masz na początku problemy.
Trzeba czasu żeby wyczuć samochód. Teraz mówię to z doświadczenia a wcześniej sama marudziłam dziewczynom Daj sobie czas i ćwicz.
Bardziej niepokojąca jest ta Twoja prędkość. Nie ma co szaleć i zarzynać autko, nawet jeśli go nie lubisz. Ja potrafię się wlec nawet 20 km/h jak są doły żeby nie mieć później problemów. Nie warto. Fiacik to nie terenówka, musisz się przyzwyczaić dla komfortu swojego, swojego samochodu i pasażerów
dzięki staram się, na prawdę się staram ale nie zawsze mi wychodzi. Ćwiczę cały czas

Cytat:
Napisane przez sauer Pokaż wiadomość
Wszyscy na wakacjach pewnie
Dziewczyny pytam całkowicie serio - kto ma samochód na gaz i chce jechać nad morze? ja bym się chętnie dołączyła
ja mam samochód na gaz i w planach wyjazd nad morze tylko nei wiem czy będę miała miejsce w samochodzie chyba, że uda nam się jechać ze znajomymi na dwa samochody
a skąd jesteś?

Mam wrażenie, że chcesz podarować mi niebo!

POMÓŻ!
http://pl.unitedcats.com/stopkillingdogs/

siwunia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 16:52   #1303
karolca
Zakorzenienie

a mi TŻ dał poprowadzić swoje autko nareszcie
Ciężko było przyzwyczaić się do lepszego, całkiem innego samochodu, ale całkiem dobrze sobie poradziłam. Jak na diesla ma bardzo elastyczny silnik, prowadzi się przyjemnie. I to sztywne zawieszenie Powiedziałam, że następne auto na pewno będzie octavia, na pewo produkowana po 2000 roku

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 07:09   #1304
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Jakie?
c2

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
a mi TŻ dał poprowadzić swoje autko nareszcie
Ciężko było przyzwyczaić się do lepszego, całkiem innego samochodu, ale całkiem dobrze sobie poradziłam. Jak na diesla ma bardzo elastyczny silnik, prowadzi się przyjemnie. I to sztywne zawieszenie Powiedziałam, że następne auto na pewno będzie octavia, na pewo produkowana po 2000 roku
A ja wolę miękkie zawieszenie chyba jednak, sztywne to na fajnej, gładkiej drodze

Sama mam diesla i muszę się do niego przyzwyczaić, bo reaguje totalnie inaczej niż benzyniaki, którymi jeździłam
Stary 2010-08-04, 09:29   #1305
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

A ja nie lubie sztywnego zawieszenia.... moze i to dziwne ale dla mnie moj fiacior jest o niebo wygodniejszy od BMW
Ja bylam w zeszlym tyg nad morzem, co prawda na 4 dni tylko, ale jechalismy we dwojke tylko samochodem na gaz, wiec gdybyscie wczesniej sie zdecydowaly to jeszcze 3 dziewuchy by sie wcisnely

A w moim zyciu zmiany zmiany.... jezdze motocyklem, bravura wyjezdza z garazu tylko w razie deszczu i wydaje mi sie totalnym mulem
no i.... rozstalam sie z facetem poltora roku zareczeni, wspolne plany na przyszlosc, przyzwyczajenie do stabilizacji z dnia na dzien stwierdzilismy, ze do siebie nie pasujemy, pod koniec nie potrafilismy nawet ze soba rozmawiac.... jest mi mega mega przykro, ale... poznalam kogos byliśmy razem nad morzem i nie pamietam kiedy czulam sie taka szczesliwa, ach... te poczatki sa piekne
mala19881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 09:33   #1306
isa666
Zakorzenienie

hihi gratuluję autka

mala jeśli się Wam nie układało to chyba lepiej, że się rozstaliście Nie ma co ciągnąć na siłę związku jeśli się czuje, że coś się wypaliło.
Stary 2010-08-04, 10:28   #1307
PannaCola
Zadomowienie

hihi, o fajne Poka zdjęcie

mala19881, no to przykre... Ale ważne,że teraz jesteś szczęśliwa A Bravurkę proszę częściej z garażu wystawiać! :P

Stary 2010-08-05, 18:52   #1308
hihi
Zakorzenienie

Mala, zazdroszczę motoru, planuję kiedyś też zrobić prawko, bo strasznie mnie to kręci, w ogóle za bardzo lubię prędkość i nie wiem co byłoby na motorze

Co do rozstań... no cóż, tak to w życiu bywa, najważniejsze, że nie rozpaczasz, ale idziesz do przodu i jest Ci dobrze oby jak najdłużej trwał ten stan "początkowy"...
Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
hihi gratuluję autka
Cytat:
Napisane przez PannaCola Pokaż wiadomość
hihi, o fajne Poka zdjęcie
Moj maluszek. Uwielbiam go, jest maleńki, przyjazny, zwinny, dość zrywny, fajnie się zbiera, naprawdę przyjemnie mi się nim jeździ i wręcz go uwielbiam, ale dzisiaj mnie serce boli. Zostawiłam auto pod sklepem i poszłam na zakupy... i w międzyczasie jakaś gnida zaryła mi w nadkole tylne, w efekcie mam rysę i wgniecenie. Jak to zobaczyłam to prawie wpadłam w szał, bo auto było gładziutkie... a teraz po prostu mnie serce boli Co za szuja! No toć bym za jaja powiesiła na suchym konarze nad rwącym nurtem rzeki
Stary 2010-08-05, 19:12   #1309
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Mala, zazdroszczę motoru, planuję kiedyś też zrobić prawko, bo strasznie mnie to kręci, w ogóle za bardzo lubię prędkość i nie wiem co byłoby na motorze

Co do rozstań... no cóż, tak to w życiu bywa, najważniejsze, że nie rozpaczasz, ale idziesz do przodu i jest Ci dobrze oby jak najdłużej trwał ten stan "początkowy"...

Moj maluszek. Uwielbiam go, jest maleńki, przyjazny, zwinny, dość zrywny, fajnie się zbiera, naprawdę przyjemnie mi się nim jeździ i wręcz go uwielbiam, ale dzisiaj mnie serce boli. Zostawiłam auto pod sklepem i poszłam na zakupy... i w międzyczasie jakaś gnida zaryła mi w nadkole tylne, w efekcie mam rysę i wgniecenie. Jak to zobaczyłam to prawie wpadłam w szał, bo auto było gładziutkie... a teraz po prostu mnie serce boli Co za szuja! No toć bym za jaja powiesiła na suchym konarze nad rwącym nurtem rzeki
fajne utko.
Czyli pierwsza, najbardziej boląca rysa za tobą Mnie ktoś przytarł jeszcze zimą, dojrzałam jak puściły śniegi a jak umyłam auto to dojrzałam, że to nie cała ryska :/

A ja dziś się polansowałam na osiedlu ruszałam z piskiem opon (ale to wina opon, jakieś kiepskie są), głośna muzyka i dawaj Nawet nie wiedziałam, że powyżej 4000 obrotów lanek do 50 rozpędza się w zaledwie 5 sekund i to na jedynce/dwójce.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-05, 21:29   #1310
PannaCola
Zadomowienie

Cytat:

No słodziak
karolca dobrze mówi,że pierwsza rysa najbardziej boli...
No szkoda,że tak się stało...

Stary 2010-08-06, 08:02   #1311
hihi
Zakorzenienie

PannaCola, wolałabym tę pierwszą rysę zaliczyć z własnej winy, wtedy by mnie to tak nie bolało Bo miałabym świadomość, że sama jestem sobie winna, ja coś źle zrobiłam i muszę bardziej uważać A tak to tylko jestem zła na ta szumowinę, która przywaliła i uciekła...

Ale ludzie uciekają, przecież nawet tutaj na forum ludzie czasami radzą "jak nic wielkiego się nie stało to nie ma co czekać na właściciela"...
Stary 2010-08-06, 08:15   #1312
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

hihi, gratulacje
Rysy to nic przyjemnego, jak się samemu zrobi to bardziej boli Choć odkrywanie nowych niewiadomego pochodzenia to nic przyjemnego. No ale w PL taka kultura, nic nie poradzisz.

Moje podnośniki przyjadą mam nadzieję w niedzielę z giełdy i w przyszłym tyg. może zrobię szyby a we wtorek odbiorę pilota wjazdu

Stary 2010-08-06, 10:17   #1313
merila
Raczkowanie

Mogę dołączyć? Wczoraj odebrałam prawko i już zaliczyłam pierwszą samodzielną jazdę trochę mi się pozapominało i chwilę jechałam na zaciągniętym ręcznym, ale poza tym nie było najgorzej. Szkoda tylko, że moje auto jest na benzynę, a elkami tak przyjemnie i lekko się jeździło, bo były albo na gaz albo na ropę, no ale cóż - trzeba się przyzwyczaić i wyczuć ten gaz
Stary 2010-08-06, 18:58   #1314
PannaCola
Zadomowienie

merila, witam

A moje auteczko dostanie nowe oczka TŻ mi zakupił reflektory soczewkowe

Stary 2010-08-06, 19:07   #1315
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

Lepiej zwalic wine na kogos innego, ze to jakis cwel ci przywalil, gdybys to sama zrobila jeszcze dodatkowo mowiac o tym komus byloby ci wstyd

Ja mam nakeda, wiec bez szalenstw, ale pocinam i to dosc ostro, oczywiscie szanujac wszystkich uczestnikow ruchu drogowego, odwijam gdy mam taka mozliwosc
Dzisiaj dziadek mi wmowil ze ma padac i wybralam samochod.... oczywiscie deszczu zero, wracalam do domu pol godziny!!!! (motocyklem jade 5-7 minut) myslalam, ze mnie cos zczysci w tym samochodzie
mala19881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 22:19   #1316
sauer
Wtajemniczenie

GG do sauer

Cytat:
Napisane przez siwunia_ Pokaż wiadomość
dzięki staram się, na prawdę się staram ale nie zawsze mi wychodzi. Ćwiczę cały czas

ja mam samochód na gaz i w planach wyjazd nad morze tylko nei wiem czy będę miała miejsce w samochodzie chyba, że uda nam się jechać ze znajomymi na dwa samochody
a skąd jesteś?
Łódź a myślałam, że większa grupa będzie chętnych bo takto nie będę tam do Was się wpraszać :P

dziewczyny już wiem czemu nie lubię gadać z mechanikami..
oprócz tego, że patrzą się jak na de.bila to jeszcze chcą się z Tobą umówić
ostatnio dzwonie do elektryka, 1 raz, w ogóle się z nim nie widziałam ani nic i mu mówię, że to co zrobił to się ciągle psuje i się pytam kiedy możemy się umówić a on, ale że jak umówić? ja mówie że no.... no.... się zacięłam bo nawet nie skumałam o co mu może chodzić.. powiedziałam że na sprawdzenie alarmu a on "szkoda". Już wiem, czemu mnie faceci wkurzają.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
Napisane przez merila Pokaż wiadomość
Mogę dołączyć? Wczoraj odebrałam prawko i już zaliczyłam pierwszą samodzielną jazdę trochę mi się pozapominało i chwilę jechałam na zaciągniętym ręcznym, ale poza tym nie było najgorzej. Szkoda tylko, że moje auto jest na benzynę, a elkami tak przyjemnie i lekko się jeździło, bo były albo na gaz albo na ropę, no ale cóż - trzeba się przyzwyczaić i wyczuć ten gaz
Też na początku przejechałam kilka razy na ręcznym.. no i musiał pójść do naprawy więc staraj się lepiej to zapamiętać ;p

sauer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-07, 06:23   #1317
merila
Raczkowanie

Cytat:
Też na początku przejechałam kilka razy na ręcznym.. no i musiał pójść do naprawy więc staraj się lepiej to zapamiętać ;p
oj to teraz już na pewno będę pamiętać;p

a jutro czeka mnie dłuższa przejażdżka, także już się cieszę na samą myśl. wczoraj wypucowałam auto i w ogóle najchętniej to bym w ogóle z niego nie wychodziła. albo jestem szurnięta albo początki po prostu zawsze takie są
Stary 2010-08-07, 06:37   #1318
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Cytat:
dziewczyny już wiem czemu nie lubię gadać z mechanikami..
oprócz tego, że patrzą się jak na de.bila to jeszcze chcą się z Tobą umówić
ostatnio dzwonie do elektryka, 1 raz, w ogóle się z nim nie widziałam ani nic i mu mówię, że to co zrobił to się ciągle psuje i się pytam kiedy możemy się umówić a on, ale że jak umówić? ja mówie że no.... no.... się zacięłam bo nawet nie skumałam o co mu może chodzić.. powiedziałam że na sprawdzenie alarmu a on "szkoda". Już wiem, czemu mnie faceci wkurzają.
Ładnie
Ja jak byłam u mechanika (pierwszy raz w życiu) to nie dość, że rozmawiał ze mną normalnie, nie jak z laleczką, to jeszcze mi wszystko elegancko wytłumaczył i odpowiadał cierpliwie na pytania

Stary 2010-08-07, 09:08   #1319
PannaCola
Zadomowienie

Dobrze,że ja mam ten komfort,że i tata mechanik i TŻ na samochodach się zna
Więc nigdzie nie muszę jeździć

Stary 2010-08-07, 10:32   #1320
karolca
Zakorzenienie

ja w moim lanku ręczny mam tak mocny, że nie mam możliwości aby go nie zwolnić A już kilka razy próbowałam ruszyć Z resztą to jest najlepszy test na hamulec. Jak auto zgaśnie a nie ruszy, to brawo
hihihihi.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości