|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
zużyłaś na 2 porcje cały kilogram kurczaka?
|
|
|
|
|
#1292 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#1293 |
|
Zakorzenienie
|
Podejrzewam, że gdybys przyrządziła od razu większą ilość, też na drugi dzień i wystawiła pod przykryciem nawet na parapet, to by spokojnie przetrwało.
|
|
|
|
|
#1294 |
|
Rozeznanie
|
ale ryzu wystarczy ci jeszcze na co najmniej 3 obiady,pozatym polecam kupowac takie rzeczy jak brazowy ryz,kasze,makaron pelnoziarnisty w takich sklepach jak tesco.
|
|
#1295 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
200g kurczaka 2zł, 250g warzyw 1,50 ( naprawdę polecam pod tym względem Biedronkę bo mają 750g pysznych warzyw po 3,5zł - mam nadzieję, że masz ją w pobliżu ), ryż powiedzmy 1zł. Mnie to wychodzi 4,50, a sama mówiłaś, że obiad na stołówce kosztuje Cię 7,50 ![]() A co do kurczaka to nie macie dostępu do zamrażarki? Mogłabyś go sobie mrozić, bo jeśli nie to faktycznie niefajnie, choćby z tymi warzywami. Ale dostęp do lodówki na pewno macie ( tak myślę ). W takim razie mogłabyś robić od razu na 2 dni - na pewno nic się nie popsuje.
Edytowane przez eifersucht Czas edycji: 2009-10-30 o 08:10 |
|
|
|
|
|
#1296 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Wszystko lezy na parapecie i sie psuje Biedronke mam dosc daleko niestety Blizej jest juz chyba tesco. Poza tym mam pod nosem 2 sklepy wiec jak potrzebuje czegos na teraz to mam pod reka i nie musze nigdzie dalej chodzic. W sumie to ciezko wymyslic jakies danie studenckie bez potrzeby uzywania lodowki...
|
||
|
|
|
|
#1297 |
|
Zakorzenienie
|
warzywa mozesz kupic swieze: cebula marchewka, fasolka itd poleza spokojnie bez lodowki. Rzy makaron lub przetwory warzywne w sloikach rowniez maja dlugi okres przydatnosci. Problem moze byc z miesem ale skoro masz tesco blisko to zawsze mozesz kupic sobie 1 udko, 1 piers a nie od razu cala paczke...
|
|
|
|
|
#1298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo taką "obrobioną" w sensie usmażoną itp to ja nawet na kuchence czasem zostawiam i jest w stanie dotrwać do następnego dnia, a zapewniam Cię, że w mieszkaniu mam cieplej niż jest teraz na zewnątrz
|
|
|
|
|
|
#1299 |
|
Raczkowanie
|
to ja podam teraz przepis na naleśnika z serem i warzywami
![]() 1 porcja: 400 kcal 36 g białka 37 g węglowodanów 15 g tłuszczu składniki: *3 białka z małych jajek *czubata łyżka mąki *1/3 puszki czerwonej fasoli *1/3 czerwonej papryki *2 plasterki sera [30 g] *łyżeczka oleju *przyprawy wg gustu z białek i mąki robimy ciasto naleśnikowe. osobno kroimy paprykę w drobne kawałeczki i ugniatamy ją widelcem z fasolą. dodajemy pokrojone drobno kawałki sera żółtego. ciasto wlewamy na patelnię. nie powinno się mocno zarumienić i przewracamy. na ciasto dajemy masę serowo warzywną i gdy druga strona ciasta się zetnie, zawijamy na pół. smażymy z każdej strony. smacznego ![]() ja to sobie zafundowałam ostatnio na śniadanie, gdy nie było wiele w lodówce. ; ) |
|
|
|
|
#1300 |
|
Rozeznanie
|
Mogłaby jakaś światła kulinarnie dusza powiedzieć jakie mniej więcej byłyby rozsądne proporcje w tym przepisie?:
Zupa pieczarkowa: Zagotować wodę, dodać tymianek, liść laurowy, ziemniaki, masło, pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, garstkę płatków owsianych, sól... Przepis jest z jakiejś książki o wegetarianizmie, i jest w takiej właśnie treści bez ilości poszczególnych składników... a że ja jestem kompletna noga jesli o to chodzi... w każdym razie proszę o pomoc Zupa jest ponoć b.dobra, w necie są rozmaite przepisy na zupę pieczarkową, ale tutaj mnie zainteresował brak kostki rosołowej i obecność płatków owsianych
|
|
|
|
|
#1301 |
|
Raczkowanie
|
Kotlety z ryżu z zielonym groszkiem
liczba porcji 4 wartosc odzywcza 100g potrawy : 129 kcal/540 kJ bialko 3,6g tłuszcz 3,9g węglowodany 21g błonnik 1,6g Składniki 30dag ryżu 3szklanki wody cebula kostka bulionowa łyżka oliwy z oliwek 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag zielonego groszku konserwowego sól pieprz mielona papryka jajko oraz tarta bułka do panierowania 1 i 1/2 łyżki tłuszczu do smażenia czas wykonania 60 min Ry pzebrać, kilkakrotni opłukać w zimnej wodzie, odcedzić. Zalać 3 szklankami wrzącej wody z dodatkiem kostki bulionowej, ugotować na półsypko. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać szczyptę mielonej papryki. Groszek konserwowy odsączyć, jajka umyć. Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, odsączony groszek, posiekaną natkę pietruszki, jajka, całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Z masy uformować kotlety, posmarować rozmąconymjajkiem i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przepis pochodzi z książki : "Chudnę! Jak utrzymać szczupłą sylwetke przez cały rok" JA bym troche to zmieniła tzn zamiast normalnego ryżu dała brązowy, wyeliminowałabym tłusz do smażenia no bo od tego są przecież patelnie teflonowe i zamiast bułki tartej użyła otrębów co wy na to? ;> bo powiem że przepisik dość ciekawy mi się zdaje |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1302 |
|
Rozeznanie
|
Czy taka o to sałatka jest kaloryczna
4plastry szynki pokrojnej w kosteczkę pół pora 3 ogórki konserwowe łyzka majonezu i na koniec posypane odrobina zółtego sera , sałatka jest bardzo pyszna ale nie wiem ,czy mogę bezkarnie zajadac się nią ??? Edytowane przez live Czas edycji: 2009-11-02 o 23:11 |
|
|
|
|
#1303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jasne musi być pyszne, zrobie sobie w weekend ale groszek podmienie na coś innego
|
|
|
#1304 |
|
Raczkowanie
|
zdecydowanie powinnas wykluczyc majonez za to uzyc np jogurt natrualny no i zrezygnowalabym z zoltego sera poniewaz jest tlusty
|
|
|
|
|
#1305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1306 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki sliczne za odpowiedz wykluczę tylko ser, poniewaz majonezu tam dodaje chyba mało, bo na durzą salaterkę do sałatek daje 2 małe herbatnie łyzeczki więc w ogólnym rozrachunku chyba nie tak durzo???
|
|
|
|
|
#1307 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mozna zastosowac majonez light ;]praktycznie to czlowiek wszystko moze jesc tylko z umiarem! |
|
|
|
|
|
#1308 |
|
Raczkowanie
|
płatki frutina+jajka (2 wystarczą)a raczej piana:P wymieszać, rzucić na patelnie z oliwą, pokroić banana, podpiec odwrócić na drugą stronę i gotowe
polecam bardziej w porze obiadowej gdyż jest wysoko białkowy ;P
|
|
|
|
|
#1309 |
|
Zakorzenienie
|
no nie powiedziałabym...
|
|
|
#1310 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1311 |
|
Zakorzenienie
|
Mój dzisiejszy wynalazek :
Makaron w pysznym sosiku z kurczakiem - pierś z kurczaka - pół papryki czerwonej - makaron pełnoziarnisty - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1/2 jogurtu naturalnego - przyprawy: sól, pieprz, papryka, pietruszka - sok z cytryny, sos sojowy, maggi Pierś z kurczaka pokroiłam w małe kawałeczki kilka godzin wcześniej i zamarynowałam w przyprawach, soku z cytryny i sosie sojowym. Makaron ugotowałam al dente. Na patelni podlanej wodą, pod przykryciem udusiłam pierś. Dodałam paprykę, dalej dusiłam pod przykryciem. Gdy papryka nieco odmiękła odstawiłam przykrywkę, aby woda odparowała. Dodałam koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę podgrzewałam. Po wyłączeniu gazu całość zostawiłam na kilka minut pod przykryciem, aby ładnie "przeszło" całym aromatem. Na koniec dodałam jogurt naturalny, pietruszkę i dokładnie wszystko wymieszałam. Myślę, że jest to danie dietetyczne
|
|
#1312 |
|
Raczkowanie
|
macie jakies przepisy na lekkie dania wigilijne? ;>
ostatnio w SuperLini pojawilo sie kilka ciekawych |
|
|
|
|
#1313 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wigilia jest raz w roku i zamiast zawracać sobie głowe pierdami związanymi z kaloriami , zajmij się lepiej przygotowaniem tradycyjnych smacznych potraw świątecznych, które w rodzinnym gronie zjecie przy świątecznym stole ciesząc się, że są święta, które możesz spędzić razem z najukochańszymi ![]() Wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem. Przecież nie będziesz jadła 10 krokietów, 40 pierogów, całego karpia ani całej blachy sernika... Wszystkiego możesz spróbować po trochu nawet jak na diecie jesteś. Wyobra sobie, że wszyscy będą jeść smażonego karpia, bigosik, kapuste z grzybami a ty zjesz tuńczyka z puszki zagryzając sałatą... ![]() Święta to piękny czas więc nie zamartwiaj się głupotami tylko zajmij się tym co naprawde jest ważne....bo chyba nie dieta i kalorie??
Edytowane przez MalaLejdi Czas edycji: 2009-12-17 o 11:52 |
|
|
|
|
|
#1314 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A poza tym ludzie postrzegaja swieta jako biesiade, jedzenie, picie i nic poza tym. A tym czasem swieta (w normalnych rodzinach oczywiscie) powinny polegać na wspólnym spędzaniu czasu, rozmowach, pojednaniu a jedzenie to tylko dodatek no i tradycja. Poza tym przeciez mozna zjesc wiecej,poszalec jesli mamy oochote a pozniej wyciagnac rodzinke na dlugi spacer, dobrze to wszystkim robi. tak więc NORMALNYCH świąt życzę
|
|
|
|
#1315 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A nawet jak sie zje te 10 krokietów, kilogram pierogów, wypije litr barszczu a na deser pół blachy sernika wszamiemy to i co z tego?? Świat się zawali czy co?? Nasz brzusio będzie pełny ale za to jaki szczęśliwy, bo syty i dostał co chciał Wtedy tylko wziąść rodzinke/ znajomych/ chłopa pod pache i na spacer a jak śnieg będzie to na sanki, porobić orły w śniegu, porzucać się śnieżkami- to jest dopiero frajda![]() Korzystajmy ze smakołyków jakie będą królować na naszym stole ![]() Z góry przepraszam za OT....
|
|
|
|
#1316 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.. Nie chodzi o to by przez jakąś drastyczną R nie cieszyć się tą świąteczną chwilą ale myślę, że osoba będąca na R (tym bardziej taka która np. niedawno zaczeła albo wie że nie utrzyma diety gdy juz zacznie jeść normalnie, pozwoli sobie na to, na tamto..)A że wszyscy będą jeść - niech jedzą. Być może czują się OK we własnym ciele, nie mają nadwagi itp itd. Nie można powiedzieć co dla kogo jest głupotą. Dla jednego coś jest nieistotne a dla drugiego szalenie ważne. Co jest naprawde ważne ? Ja nie wiem, chcialabym móc odpowiedzieć na to pytanie.. Aptekarskie liczenie kcal przy kolacji wigilijnej będzie rzeczą dziwną heh ale nie sądze by tak się stało.. ![]() Pamiętajmy o rozsądku i tyle. Chciałam tylko zwrócic uwagę na fakt, że nie wszyscy mierzą coś tą samą miarą, patrzą na świat przez to samo okno..
|
|
|
|
#1317 |
|
Zadomowienie
|
To można rybkę upiec czy tam uparować i nawet potem na moment bachnąć na patelnię na malutką ilość tłuszczu żeby się przyrumieniło. Sernik można zrobić mniej kaloryczny, np. na zimno albo z mniejszą ilością cukru i bez spodu. A tam, gdzie się daje kapustę, użyć więcej farszu i takie chociażby łazanki krzywdy nie zrobią (jeśli nie doda się dużo tłuszczu). I nie próbować 12 potraw
(nigdy tego nie robiłam
|
|
|
#1318 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A swoją drogą to też nigdy nie próbowałam 12 potraw, bo mój żołądek mówi STOP, więcej nie da rady
|
|
|
|
#1319 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale wyobraz sobie ze nie kazdy lubi jesc smazonego karpia na tluszczu albo zajadac sie slodkimi plackami ciastkami wszyscy jedza ok ale ja nie musze co nie znaczy ze musze jesc tunczyka albo salateczke jakas skromna po za tym jezeli udalo sie komus schudnac i sporo osiagnac to dlaczego przez taka wigilijna kolacje ma wszystko zaprzepascic bo po takim czyms juz sie nie chce odchudzac albo cos na dodatek trzeba przypomniec ze w okresie swiatecznym nie chodzi o kolacje czy zabawy z rodzina lub prezenty bo swieta BN to konkretne wydarzenie w naszej religi nie zebym byla jakos przesadnie swieta ale o to najbardziej chodzi w tych swietach o wiare na dodatek sa ludzie ktorzy nie moga jesc slodyczy lub tlustych potraw (cukrzyca badz jakies inne choroby) ale istnieje wiele przepisow na niskokaloryczne lub bezcukrowe potrawy ktorymi inni oga sie podzielic na dodatek znajdujemy sie na watku Dietetyczne potrawy a wiec po to jest ten watek zeby moc uzyskac jakies DIETETYCZNE przepisy |
|
|
|
|
|
#1320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale głupoty piszesz :rolleye s:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.

200g kurczaka 2zł, 250g warzyw 1,50 ( naprawdę polecam pod tym względem Biedronkę bo mają 750g pysznych warzyw po 3,5zł - mam nadzieję, że masz ją w pobliżu ), ryż powiedzmy 1zł. Mnie to wychodzi 4,50, a sama mówiłaś, że obiad na stołówce kosztuje Cię 7,50 
Wszystko lezy na parapecie i sie psuje
Biedronke mam dosc daleko niestety 

Myślę, że jest to danie dietetyczne