![]() |
#1291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Antykoncepcja.
Czy pigulki przepisal ci piekarz czy moze lekarz ?
dlaczego pytasz o to teraz a nie podczas wizyty u lekarza ,dlaczego nie poczytalas wczesniej o pigulkach ? nie odpowiem ci na pytanie bo mi sie nie chce ,poszukaj odpowiedz na forum ,dostaniesz ich milion. Brania pigulek i seksu w wieku lat 15/16 nie bede komentowac. |
![]() ![]() |
![]() |
#1292 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na swoje pytanie dostałabyś odpowiedź rzeczywiście, gdybyś poszukała, ale ja odpowiem, bo mi się chce. No więc, każde pigułki mogą powodować skutki uboczne, było trzeba zapytać lekarza. Otwórz ulotkę, tam masz WSZYSTKO wyjaśnione. Od Ciebie zależy czy zaczniesz je brać. Ja mam 16,5 lat i biorę tabletki, ale planuję odstawić, bo mój chłopak mieszka w innym mieście i rzadko się widujemy (o tym wątek, z resztą, mam też założony i dziewczyny mi tam polecają różne inne metody, wejdź sobie w zbiorczy o odstawianiu tabletek, to na tych ostatnich stronach jest mój wątek właśnie, może dla siebie też coś tam znajdziesz...). Ogólnie na skutki uboczne nie narzekam (chociaż rzeczywiście nie wszystkie tabletki mi odpowiadają i po niektórych się źle czułam), tylko bolą mnie częściej łydki. Ale tak naprawdę nie jestem pewna czy to od tabletek, więc nie podciągam tego pod ich działanie. Jeśli chodzi o bezpłodność po tabletkach, to ja niespecjalnie w to wierzę, ale przyznam, że też parę razy przemknęło mi to przez myśl... Aha, i przygotuj się na więcej wypowiedzi typu "piętnastolatki i seks? No nie.". Ale nie przejmuj się. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1293 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i wyjasniam jest cos takiego jak odpowiedni wiek na sex np. w prawie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1294 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No wiem, ale te łydki to tak niby bolą, a za chwilę nie, zazwyczaj mnie bolą jak długo siedzę (wtedy pomaga maść z wyciągiem z kasztanowca i jest super), albo jak długo nie chodziłam na obcasach i znowu zaczynam. Nie, ja tylko zauważyłam, że Ty masz coś do tego, więc się odniosłam. A odpowiedni wiek wg. prawa, to- chyba się nie mylę- właśnie te 15 lat. I wtedy seks z osobą w tym wieku, nie jest uznawany za pedofilię. Z resztą nieistotne, nie to jest tematem wątku.
![]() ![]() |
![]() |
#1295 |
Zakorzenienie
|
Poczytaj co masz napisane w ulotce o możliwych skutkach ubocznych... poszukaj w necie-wyszukiwarka nie gryzie.
Szkoda ze nie zapytałaś się o to wszystko lekarza podczas wizyty u niego
#1296 |
Wtajemniczenie
|
Ja żałuję, że kiedykolwiek zaczęłam brać hormony. Pierwszy raz jak miałam 18 lat. Wcześniej miesiączki miałam dokładnie jak w zegarku. Jak przestałam brać to świństwo to wszystko mi się rozregulowało + dorobiłam się cyst na jajnikach. Bardzo żałuję, że kiedykolwiek brałam to świństwo i uważam, że nie powinno się wpływać w żaden sposób na naturalną gospodarkę hormonalną, która jest zdrowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1297 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1298 |
Wtajemniczenie
|
Lakhi jakbyś czytała uważnie, to byś doczytała, że ja byłam zdrowa jak byk i zaczęło mi się źle dziać po odstawieniu hormonów.
Natomiast jak ktoś ma nieregularne miesiączki, to może eksperymentować, nie zaszkodzi, co za różnica, tabletki antykoncepcyjne tak po prostu nie wyleczą, tylko odłożą problem w czasie. Tabletki tylko złudnie regulują, bo przecież podczas ich brania nie masz miesiączki tylko krwawienie. A jak odstawisz te tabletki, to problem z nieregularnymi miesiączkami niestety może wrócić. |
![]() ![]() |
![]() |
#1299 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Więc Ty miałaś regularne i Ci się rozregulowały, ja miałam nieregularne i się wyregulowały. Czego nie zrozumiałam?
![]() ![]() |
![]() |
#1300 |
Wtajemniczenie
|
Tylko że Ty się odniosłaś do mojej wypowiedzi, w której to stwierdziłam że uważam, że zdrowe osoby nie powinny ingerować w gospodarkę hormonalną, pisząc że zaczęłaś brać hormony jak miałaś nieregularne miesiączki. Więc wyszło na to, że raczej nie zrozumiałaś mojej puenty.
A po drugie napisałam, że niekoniecznie po odstawieniu tabletek może Ci się uregulować, a nie że nigdy się nie ureguluje. (czyt. tak czytałam uważnie). Wracając do tematu, podsumowując: gdybym była całkiem zdrowa (tzn miała okresy jak w zegarku, niebolesne) to nie ryzykowałabym i nie wzięłabym nigdy tabletki anty. Mogę jeszcze tylko dodać, że z rozmów z moimi koleżankami (a nie jestem już nastolatką od kilku kilku lat) duża część stwierdza, że gdyby mogły wybrałyby inną metodę zabezpieczania, wtedy gdy pierwszy raz się zdecydowały na hormony. Nie powiem jest też taka koleżanka, która brała przez kilka lat bez przerwy i codziennie pakę fajek jarała i niby ma się ok teraz po odstawieniu, ale z drugiej strony jest też trochę znajomych, którym hormony wyrządziły trochę szkód. Więc wybór należy do autorki wątku. |
![]() ![]() |
![]() |
#1301 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie każdy organizm reaguje inaczej na tabletki i żeby się dowiedzieć jak zareaguje Twój to trzeba spróbować. Autorko, sama musisz zdecydować.
![]() ![]() |
![]() |
#1302 |
Zakorzenienie
|
Hej! Dziewczyny po1sze nie wykłocajcie sie to jest indywidualna sprawa kto chce ten niech bierze chormony a kto nie chce to nie- nikt nie zmusza. sex w wieku 15 lat? hmm to jej zycie niech robi co chce ale skoro poszła do ginekologa to chyba jest na tyle dorosła skoro sie chce zabespieczać
![]()
#1303 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Witam
Mam pytanko : czy badanie na krew pełną wykaże przyjmowanie tabletek?
#1304 |
Przyczajenie
|
Witam!
Mam pytanie bardzo dla mnie ważne. Przyznaje że nie jestem biegła w tym co mamy na rynku Polskim z antykoncepcji, ale czy brałam tabletki, czy nie dawno lekarz przepisał mi krążek ,,RING,, to bardzo źle się po tym czyje tak jak bym nie mogła powietrza złapać i bardzo mi słabo, czy jest antykoncepcja którą mogłabym stosować na parę minut przed stosunkiem, a nie na stałe??? |
![]() ![]() |
![]() |
#1305 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie sądze ale powinnas poinformowac osobe pobierajaca krew ze lykasz tabsy Cytat:
![]() |
#1306 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1307 |
Przyczajenie
|
No pro po tych globulek, czy są one na receptę i jakie mają zastosowanie ??? Czy można je stosować przy każdym zbliżeniu z partnerem???
|
![]() ![]() |
![]() |
#1308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale same globulki no to niestety trochę za mało.
![]() |
#1309 |
Wtajemniczenie
|
witam dziewczyny.
takie mam pytanie w zwiazku z przyjmowaniem tabletek. otóz przyjęlam tabletke o 6 godzin za wczesnie :/ co robic? przyjac nastepna jutro o zwyklej porze? czy ma to wplyw na działanie antykoncepcyjne? z gory dziekuje za pomoc.
#1310 |
Zakorzenienie
|
Następną przyjmij o zwyklej porze, wszystko ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1311 |
Raczkowanie
|
witam, zastanawiam sie nad tabletkami antykoncepcyjnymi. dokladnie rok temu zaczelam stosowac Yasminelle przez pol roku. niestety nie obylo sie bez skutkow ubocznych- pogorszenie cery (szczegolnie na dekoldzie dostawalam jakichs wypryskow), zbierala mi sie woda w organizmie, brzuch wygladal jak balonik, po odstawieniu schudlam 6 kg. poza tym wszystko ok. czy polecacie jakies tabletki? wiadomo ze u kazdego to kwestia organizmu ale chcialabym idac do ginekologa popytac juz o jakies kokretne a nie czekac na jego prpozycje bo z tego co zauwazylam wszystkim przypisuje to samo... najbardziej zalezy mi na tym zeby nie przytyc i nie dostac zadnych pryszczy, chcialabym zeby powiekszyly mi sie piersi ale to chyba wiaze sie z dodatkowymi kilogramami niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1312 |
Zakorzenienie
|
Tabletek się nie poleca. Lepiej zajmij się szukaniem jakiegoś ginekologa, który ma dobre opinie i nie wydaje wszystkim tych samych tabletek. W internecie jest sporo informacji o lekarzach w różnych regionach Polski. My nie możemy Ci nic zaproponować bo nie mamy do tego odpowiednich kwalifikacji i możemy wyrządzić Ci krzywdę.
Ja w tym momencie mogę napisać: polecam Ci yasminelle bo ja po nich nie przytyłam, nie miałam pryszczy a piersi były rozmiar większe. A jak sama widzisz u Ciebie było nieciekawie przy tych tabsach. Więc zastanów się czy wolisz posłuchać kogoś z neta, kogoś kto może nieświadomie polecić Ci tabletki niezbyt dobre dla Ciebie, czy poszukać kompetentnego lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
#1313 |
Raczkowanie
|
chodzilo mi raczej o pprzedstawienie tabletek z jak najwieksza liczba pozytywbych opini, wiadomo ze nie pojde do lekarza i o nie nie poprosze, ale popytam czy moze bylyby odpowiednie dla mnie, zreszta jaki lekarz przypisalby mi tabletki takie jakie sobie zazycze, chyba zaden
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1314 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1315 |
Raczkowanie
|
ok, dziekuje bardzo za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1316 |
Zakorzenienie
|
Nie zapomnij lekarza poinformować, że brałaś już tabletki - jakie to były i dlaczego odstawiłaś (tzn wymień skutki uboczne) - czasami to jest przydatne w doborze innych tabletek. A przynajmniej u mnie wiele to dało.
![]() Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1317 |
Raczkowanie
|
Tabletki rozpoczelam brac we czwartek, ostatnia wzielam w srode i po 7 dniowej przerwie wzielam tabletke we srode, poniewaz myslalam ze to oznacza 7 dni... Czy po tym bledzie mialam obnizona skutecznosc tabletek ?? ;/ czy nie mialo to az tak duzego znaczenia ??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1319 |
Zadomowienie
|
tak, bardzo możliwe. Szczególnie jeśli współżyłaś w czasie przerwy, powinna trwać 7 dni, może trwać krócej, ale nigdy dłużej. Niestety obawa jest, polecam za jakiś czas zrobić test lub badanie krwi 10 dni po możliwym zapłodnieniu
|
![]() ![]() |
![]() |
#1320 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mieszaj dziewczynie w głowie i oblicz sobie jeszcze raz dni!! Pocahontas90 zrobiła 6 dniową przerwę, więc skuteczność tabsów nie została obniżona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.