|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;50997035]Ciężarna koleżanka wyznała wczoraj, że chce nazwać córeczkę Szamejka
![]() Dodam tylko, że ich nazwisko jest bardzo "trzeszczące" i brzmi w połączeniu z tym imieniem jak coś w stylu Izaura Grzyb.[/QUOTE] Ale to oficjalna wersja czy zdrobnienie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1292 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1293 |
Konto usunięte
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;50997035]Ciężarna koleżanka wyznała wczoraj, że chce nazwać córeczkę Szamejka
![]() Dodam tylko, że ich nazwisko jest bardzo "trzeszczące" i brzmi w połączeniu z tym imieniem jak coś w stylu Izaura Grzyb.[/QUOTE] może po babci lub prababci? Kojarzy mi się z imieniem(zdrobnieniem hebrajskim) - Chaim/ Chamejka? http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printv...start-60.phtml |
![]() ![]() |
![]() |
#1294 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1295 |
Konto usunięte
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;50998913]Nie, nie, dopytywałam o to, skąd taki pomysł, dziewczyna powiedziała, że usłyszała to gdzieś kiedyś
![]() ![]() ![]() ![]() To za przeproszeniem durny pomysł ma dziewczyna. Może urzędnik USC nie zgodzi się. Znajoma nazwała swojego syna Nestor- po dziadku lub pradziadku. To jest dla mnie Ok, bo imię ma swoją historię. Jason - po bohaterze "Piątek 13"? Fajnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1296 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mam pojęcia skąd im się ten Jason wziął, ale wiem, że dzieciak nienawidzi swojego imienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1297 |
Konto usunięte
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;50999063]Nie mam pojęcia skąd im się ten Jason wziął, ale wiem, że dzieciak nienawidzi swojego imienia
![]() Biedak. Może by mu humorek poprawił plakat z imiennikiem, czasami dzieci lubią takie krwawe klimaty. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1298 |
Konto usunięte
|
Brat mi mówił, że koledzy zaczęli go nazywać Statham, więc może mu przejdzie, w końcu Statham to maczo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1299 |
Konto usunięte
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;50999340]Brat mi mówił, że koledzy zaczęli go nazywać Statham, więc może mu przejdzie, w końcu Statham to maczo
![]() fajny pomysł, może jak imię bedzie mu sie dobrze kojarzyło to przestanie tak przeżywać. A po 18stce może zmienić ale pewnie mu sie nie będzie chciało. |
![]() ![]() |
![]() |
#1300 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnio na Facebooku widziałam dyskusję na temat imion. Jedna dziewczyna o imieniu Anna pisała, że zmieniła sobie imię, bo matka dała jej jakieś dziwne imię. Po czym napisała, że ma córkę o imieniu "Dominika", chciała dać "Oliwia", ale jej matka się nie zgodziła. W ogóle było dużo imion, których nie znoszę typu "Brajan" czy "Kewin". Zwykle matki pisały krótko "A ja mam Brajan" (szkoda, że nie potrafią odmienić imion własnych dzieci) albo pisały kilka zdań, w których prawie zawsze był jakiś błąd albo pisały bez przerwy, bez zaznaczania gdzie kończy się jedno zdanie a gdzie zaczyna drugie. Była też kobieta, która ciągle broniła imienia "Brian", bo tak ma na imię jej syn. Przynajmniej zachowała poprawną pisownię. Nie wiem, czy już była tu o tym mowa, ale slyszałyście o imieniu "Andrzelika"? Podobno to żeńska wersja "Andrzeja".
#1301 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem co ludzie mają do imienia Oliwia albo Nikola. To znaczy- rozumiem, że komuś się po prostu może nie podobać, bo to kwestia gustu, ale gdy szukałam imienia dla swojego dziecka natrafiłam na burzliwe dyskusje dotyczące właśnie tych imion. Nie muszę chyba mówić, jaki poziom one reprezentowały
![]() Jedyny minus drugiego to to, że mamy teraz w Polsce tyle wersji (Nikola, Nicola, Nikol, Nicol, Nicole, a teraz nawet Nicolette, Nicolina, Nikolina itd.), że każda dziewczyna, która je nosi musi pilnować, żeby jej nie zapisali w zły sposób w jakimś urzędzie. Mój syn to Dawid (rozważałam też Adama i Kamila), a córka będzie Natalią (brałam pod uwagę Lidię i Nikolę) i też były przeboje w rodzinie :P dlatego jak już ktoś pyta o imię, gdy jest się w ciąży to najlepiej nic nie mówić, dopiero po porodzie je podać. Ludzie uwielbiają mieszać w głowach, a oczywistym jest że jednemu będzie się podobać imię starodawne, drugi uzna takie za wieśniackie i będzie wolał nowoczesne, którego nie będzie mógł zdzierżyć trzeci. Moja teściowa uważa, że skrzywdziłam syna nadanym mu imieniem, a z kolei teść nie może mi wybaczyć, że nie wybrałam koniec końców Lidii (bo tak nazywała się jego matka). Z kolei moi rodzice przekonywali mnie do dania ich wnukowi imienia Adam (Dawid wybitnie im się nie podobał), a córce Nikola, podczas gdy bardzo bliska mi kuzynka optowała za Kamilem i Natalią (bo Nikola wieśniacka, Lidia pretensjonalna, Dawid brzmi staro i tak na imię miał jej były, a Adam kojarzy się jej z zadufanym w sobie prostakiem). Nikogo nie zadowolisz ![]()
![]() Edytowane przez _Marta_M_ Czas edycji: 2015-04-11 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#1302 |
Konto usunięte
|
Noah... Zobaczyłam na fb i skisłam. Dla mnie takie imiona wyglądają totalnie głupio przy polskich nazwiskach. Ależ z ludzi kompleksy wychodzą, żal. Już wolę trend obecny wśród hipsterów na nadawanie dzieciom starych polskich imion typu Tadeusz, Zofia, Stanisław itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1303 |
Zakorzenienie
|
Przecież napisałam, że mam uprzedzenie do tego skrótu Kama przez wrednego psa sąsiada, który tak się nazywał. Może to śmieszne się niektórym wydać ale z dzieciństwa to pamiętam wszystkie wredne psy i ich imiona mi się źle kojarzą. Pełna wersja imienia jest dla mnie w porządku inne skróty też. Tylko ten jeden po prostu przywołuje negatywne emocje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1304 |
Zadomowienie
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;51002501]Noah... Zobaczyłam na fb i skisłam. Dla mnie takie imiona wyglądają totalnie głupio przy polskich nazwiskach. Ależ z ludzi kompleksy wychodzą, żal. Już wolę trend obecny wśród hipsterów na nadawanie dzieciom starych polskich imion typu Tadeusz, Zofia, Stanisław itd.[/QUOTE]
To właśnie miałam na myśli pisząc o żałosnym poziomie dyskusji pod imionami ![]()
#1305 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1306 |
Zadomowienie
|
Mi się bardzo podobają imiona żeńskie: Ada (nie Adrianna), Lena, Nina, Nela, Lea, Alicja.
Imiona męskie: Szymon, Jakub, Mateusz, Filip, Dominik. Nie podobają mi się za to imiona słowiańskie zakończone na -sław, -sława, -mir, -mira. |
![]() ![]() |
![]() |
#1307 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Aż się boję, ale zapytam
![]() ![]() W mojej szkole (na wsi) były oprócz mnie jeszcze 2 Elwiry. Później spotkałam raz kasjerkę o tym imieniu i jedna pani z pracy ma córkę Elwirę. Ta pani była bardzo zaskoczona, bo jak jej córka miała ponad 30 lat (ja 24, teraz mam 27), tak byłam pierwszą dziewczyną napotkaną o tym imieniu. I parę lat temu często też natrafiałam na imienniczki w Sędzi Annie Marii W.
#1308 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Znam jedną Elwirę, poznałyśmy się na aplikacji adwokackiej, obecnie jest adwokatem ![]() Jest dość ostre w brzmieniu, ale niespotykane i od razu zapada w pamięć. Podoba mi się, pewnie dlatego że mam dobre skojarzenia ![]()
![]() |
#1309 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kilka dziewczyn w gimnazjum o tym imieniu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1311 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Znam tylko jedną Elwirę, wydaje mi się, że to raczej rzadko spotykane imię (albo mam za mało znajomych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1312 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1313 |
Wtajemniczenie
|
Nie znam żadnej Elwiry. Moim zdaniem to twarde, ciężkie imię, nie w moim guście. Ale nie uważam by było obciachowe, przesadzone czy ośmieszające. Ot, mnie się po prostu nie podoba, ale to tylko kwestia gustu. Także nie zamykaj się w sobie, nie masz powodu ;-P
#1314 |
Konto usunięte
|
Ja znam jedną Elwirę, imię dla mnie jest bardzo ładne, choć może odrobinę pretensjonalne - ale to też pewnie dlatego, że dokładnie taka jest ta dziewczyna, którą znam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1315 |
Zakorzenienie
|
Pani od angielskiego. Później b przekształciła się w rusycystke
|
![]() ![]() |
![]() |
#1316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak to żadnej Elwiry nie znam. Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2015-04-12 o 05:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1317 |
Konto usunięte
|
To była elmirka
![]() polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#1318 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie Elmirka
![]() Dla mnie imię jest twarde ciężkie, ale nie mam nic przeciwko , skojarzenia mam miłe. Ja nie lubie imion np Judyta Ilona Aldona. Dość popularne w moim otoczeniu były |
![]() ![]() |
![]() |
#1319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mi się Ada nie podoba wlaśnie - tylko Adriana, ale jeśli nazwę Adriana to nie uniknie tego skrótu niestety. Mój drugi typ to Nela ![]()
![]() |
#1320 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.