|
|
#1291 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: test gimnazjalny
A nie na wschodzie pierw będzie 12.00? Chyba najpierw 12 jest na wschodzie, potem na zachodzie
|
|
|
|
|
#1292 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1293 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, powiedzcie mi o co chodzi z kWh? jak to się ma do W?
jak rozwiązać za 30 z egzaminu z zeszlego roku?!
|
|
#1294 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie moze jak oblicza sie godzinę?
przykładowo w warszawie jest 12:24 a ktora jest teraz w londynie bla bla sc-laja mowisz ze 1 stopien to 60 minut,a ja mam zapisane ze 4. juz się gubieee
|
|
#1295 |
|
Przyczajenie
|
P= W/t, czyli W= P * t. P to moc w watach, t to czas w sekundach, ale moc trzeba zamienić na kilo waty (kW) a sekundy na godziny. Tak to rozumiem przynajmniej
![]() 1 stopien to 4 MINUTY ale to jest zawsze w zadaniu podane A godzina to 15 stopni. Żeby obliczyć musialabys miec podaną długość geograficzną np. Londyn 1 stopnień E, a warszawa 25 stopni E. 25 - 1= 24, 24 * 4= 96 minut to jest godzina i 36 minut czyli 12:24 odjąć godzine i 36 minut= 10: 48 |
|
|
|
|
#1296 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
]edt: Jednak wiem. 1 stopień=60 minut. edit2: Nie wiem czy się dobrze wyraziłam Przykładowo współrzędne warszawy to 52 stopnie 13', bo leży między równoleżnikami 52 a 53, a każdy stopień ma 60 minut. Przy obliczaniu zadań: kiedy na południku 12 jest 12.00 to na południku 13 będzie 12.04
|
|
|
#1297 |
|
Zakorzenienie
|
chce juz po. :P
|
|
#1298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
P = 1600W t = 15minut * 30 dni = 450minut = 7,5h Obliczasz energię elektryczną W = 1600 * 7,5 = 12000 Wattów = 12kW I teraz musisz obliczyć koszt kWh, czyli musisz pomnożyć energię jaką pobiera przez cenę: 12 * o,32(zł) = 3,84zł Odp. Za energię, jaką pobrał czajnik, trzeba zapłacić 3,84zł ![]() Proszę bardzo ![]() Dziewczyny, wcześniej jest godzina na wschodzie, nie na zachodzie! Najpierw południe będzie w Krynicy! W Międzyzdrojach później! Na 100%, nawet sprawdziłam w Internecie. Przecież dajmy na to w Londynie, jest godzinę wcześniej niż u nas. Spójrzcie na atlas na strefy czasowe. Z tym prawie zawsze jest zadanie, więc trzeba pamiętać I czytać dokładnie polecenia, co oznaczyć za x przy zadaniach z matmy, bo na tym też można stracić kilka punktów, chociaż resztę zrobicie dobrze ![]() Sc-laja, przy obliczaniu godzin, 60 minut to 15 stopni, a więc 4 minuty to jeden stopień dajmy na to, jeżeli w Meksyku jest 10:00 ( Meksyk 99* E) to która godzina będzie w Moskwie? (Moskwa 38* W) Te dwie miejscowości dzieli południk 0*, więc różnicę trzeba dodać (jeżeli obie miejscowości leżą na tej samej półkuli-wschodniej lub zachodniej, to odejmujemy) 99+38 = 137 stopni 1* to 4 minuty, a więc 137*4 = 548 minut, co daje nam 9h i 8 minut 10:00 (godzina w Meksyku) + 9h 8min (różnica czasu) = 19:08 W Moskwie jest 19:08
Zatańczymy jak owady w zakurzonej żarówce, najlepiej na obcasach i po dużej wódce. Wyjedziemy gdzieś za miasto, odwrócimy się plecami, będziemy się poznawać ustami i palcami... studentka technologii chemicznej
|
|
|
|
|
|
#1299 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wawa- 21E rzym-12E I to i do jest na wschodzie, czyli odejmujemy. 21-12=9stopni 9stopni*4minuty=36minut 12.00-36minut=11.24 Czyli w Rzymie jest 11.24. Cytat:
Wschód z zachodem mi się pomylił
|
|
|
#1300 |
|
Zakorzenienie
|
Sc-laja, spoko
![]() Tylko niech Ci się nie pomyli jutro na egzaminie
Zatańczymy jak owady w zakurzonej żarówce, najlepiej na obcasach i po dużej wódce. Wyjedziemy gdzieś za miasto, odwrócimy się plecami, będziemy się poznawać ustami i palcami... studentka technologii chemicznej
|
|
|
|
|
#1301 |
|
Zakorzenienie
|
własnie przeczytałam dzisiejszy temat z polskiego iszczerze współczuje dziewczyny. W zeszłym roku (jak ja pisałam) był 100 razy prostszy. Napisanie charakterystyki na 1.5 strony z lektury która była rok czy dwa lata temu i bez żadnego tekstu graniczyło by w moim przypadku z cudem i przy okazji zrobiłabym pewnie milion błędów rzeczowych.
W takim natłoku bohaterów z różnych lektur bardzo trudno jest zapamiętać kto kim był, skąd pochodził, jak wygląda, jaki był i jaką rolę odegrał w lekturze dlatego dziwie się takim tematom, które sprawdzają stricte wiedzę lekturową nie natomiast, umiejętność wyciągania wniosków i kojarzenia faktów (czyli temat - przykład). Mam nadzieje że wszystkim wam dobrze to poszło 3mam kciuki jutro
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1302 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby takie jakieś zadania były albo skala to nie jest źle, gorzej jak nam dowalą coś innego
|
|
#1303 |
|
Zakorzenienie
|
Aako, dokładnie!
Chociaż myślałam, że nasza rozprawka była koszmarna, to jednak można było lać wodę o tych ogrodach A przy charakterystyce jednak nie można, trzeba znać pewne fakty, zapamiętać to wszystko Bardzo mnie dziwi, że aż tak narzucili temat pracy...
|
|
|
|
|
#1304 |
|
BAN stały
|
Ja mam z zamkniete 18 pkt.
a otwarte tak spieprzyłam,że szok ;(;( TAm sco było,ta cecha, na poczatku dobrze myslałam,ale mowie sobie zo to za prosze i nawymyslałam.. i źle. Tak samo było tam ze ojciec sie zwraca do syna.... tez tak na poacztku miałam napisac,ale ze niby za łatwe i nie napisałam... kurdeee.... ;( ja chce chociaż 35 pkt Boże !! |
|
|
|
|
#1305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś na zasadzie wiesz lub nie wiesz moim zdaniem nie powinni robić takich tematów ponieważ sprawdzają tylko to czy przeczytałeś lekture, na maturze jednak owszem widomości typu kto kim jest i motywy sie przydadzą, ale nie trzeba znać charakterystyki na 1.5 strony. W liceum też dostaje się temat, tekst i na podstawie tekstu wyciągając wnioski pisze się wypracowanie. Pewnie pomysły się im już kończą
|
|
|
#1306 |
|
Zakorzenienie
|
Ale bardziej trafne, jak już chcieli tę charakterystykę, mogli dać
"Napisz charakterystykę wybranej postaci literackiej, w której wykażesz cechy (i udowodnisz je) świadczące o dojrzewaniu tej postaci" Czy coś takiego
|
|
|
|
|
#1307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1308 |
|
BAN stały
|
no tak.
|
|
|
|
|
#1309 |
|
Zakorzenienie
|
akurat syzyfowe prace to najnudniejsza lektura jaka przeczytałam
a w kamieniach na szaniec jest baardzo duzo faktów, dat, nazwisk etc.anesiaa nie martw się, ja też narobiłam błędów takich jak ty bo myślałam ze za łatwe i zaczęłam wymyślać (akurat na częsci mat-przyrodniczej)i jakoś uzbierałam 76 ptk co dało mi miejsce w bardzo dobrym liceum. A tak z ciekawości do którego sie wybierasz? (widze że z wro jesteś)
|
|
#1310 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawa jestem z czym jutro wyskocza
A tymczasem uciekam sie wyspac, trzeba zregenerowac sily.Powodzenia |
|
|
|
|
#1311 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia dzięki, rozjasnilo mi sie w glowie po Twoim wyjasnieniu.
a wiesz moze jak jest z tymi skalami? np wiedzac,ze 1 cm odpowiada na mapie 800 km podaj skale mapy
|
|
#1312 |
|
BAN stały
|
a no chce do Lo4
A to do jakiego poszłaś? Jej 74 Mażenia ;P |
|
|
|
|
#1313 |
|
Zakorzenienie
|
Pocieszcie się, że tylko 1,5h jutro a potem błoga niewiedza do 15.06
A tak serio, to po testach są już luzy, materiał w większości zrealizowany, u mnie były luźne lekcje i tematy te, które nauczyciele odsuneli na dalszy plan i cały program skończyłam w połowie maja ![]() Po testach to już prawie wakacje ![]() Mała króweczka o imieniu, nie ma za co ![]() A skala? Jeżeli 1cm odpowiada 800km, wtedy musisz zamienić na cm, czyli 1km=1000m 1m=100cm więc 1km=100000cm 800*100000 = 80 000 000 a więc skala takiej mapy to 1:80 000 000 Niech nie przerażają Cię wielkie liczby standardowa mapa świata w atlasach ma 1:100 000 000A odwrotnie. Jeżeli masz skalę załóżmy 1:500 000, a odległość na mapie między punktami A i B jest równa 12cm i masz obliczyć odległość rzeczywistą 1:500 000 (a więc 1cm odpowiada 500 000 cm) musisz pomnożyć odległość na mapię i skalę, czyli w tym przypadku 12*500000 = 6000000 Więc ta odległość wynosi 6 000 000 cm, teraz należy zamienić to na ludzką jednostkę ![]() Najpierw na metry 100cm = 1m a więc 6 000 000cm = 60 000m Dalej ta jednostka nam nie pasuje... 1000m = 1km a więc 60 000m = 60 km Więc odległość rzeczywista między punktami A i B wynosi 60km Jeśli coś jeszcze to piszcie dziewczyny
|
|
|
|
|
#1314 |
|
Raczkowanie
|
Zycze Wam jutro wszystkim powodzenia
mocno trzymam kciuki ![]()
|
|
#1315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1cm-800 000m 1cm- 80 000 000cm czyli 1:80 000 000
|
|
|
#1316 |
|
Zakorzenienie
|
Ktoś tu jest złośliwy ?
A tak na serio, to jak przeczytałam tą wypowiedź to myślałam że z krzesła zlecę Wyobraziłam sobie samą siebie rozwieszającą po pokoju plakaty z Bolesławem Krzywoustym, na których kaligrafuje "Maj LaFf" i "KoFfAM" Wiecie co? Dziękuję rodzicom za to, że zapisali mnie rok wcześniej do szkoły. Ominą mnie testy językowe
|
|
|
|
|
#1317 |
|
BAN stały
|
czy ja wie czy takie luzy. U mnie sie tak nie zapowiada...
|
|
|
|
|
#1318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1319 |
|
Zakorzenienie
|
:d
|
|
#1320 |
|
Zakorzenienie
|
ok dzięki
jak tam nauka dziewczyny? ja zaraz sie zabieram do wzorow fiz,ale jestem przerazona geografią i biologią bo moga dac tak naprawde wszystko.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.

]

Wschód z zachodem mi się pomylił