Ponowne starania po t. Zaczynamy - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-11-16, 14:31   #1291
kinga611
Raczkowanie

Dot.: Ponowne starania po t. Zaczynamy

Cytat:
Napisane przez Nina2809 Pokaż wiadomość
gynvael właśnie ci lekarze potrafią czasem tak namieszać w głowie, że człowiek przestaje wierzyć w cokolwiek. On mi powiedział, że ten pęcherzyk ma 9mm a powinien miec 4mm i zaczął już w pewnym momencie stawiać sprawę tak jakbym nosiła kolejne chore dziecko już prawie straciłam nadzieję, że może być dobrze
Nina ja się na tym nie znam ale tak na zdrowy rozum jeżeli faktycznie wielkość pęcherzyka miała by tak istotne znaczenie w diagnozowaniu wad genetycznych to we wszystkich ciążach lekarze by ja sprawdzali tak jak spr przezierność..
Mi mój gin powiedział że takie rzeczy nie zdarzają się dwa razy! Łez spokojnie i bądź dobrej myśli

Igni odebrałam dziś hcg 1640, wiec książkowo. Zadzwoniłam odrazu do gina i dziś kazał mi przyjść, zaznaczył że powie mi jakie leki przyjmować. Zobaczymy co z tego wyniknie..
kinga611 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-16, 15:19   #1292
gynvael
Raczkowanie

MamusiaOliwierka wolne b-hcg wyszło mi 20,20 IU/I co odpowiada 0.783 MoM a pappa 2,427 IU/I co odpowiada 0.429 MoM. Nikt mi nie powiedział czy te wartosci są duze czy w normie. W ogole nic nie powiedzieli poza tym ze mimo ze ryzyka spadly to i tak mogę być tą jedną kobietą z chorym dzieckiem pośród tych ze zdrowymi dziecmi...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
gynvael jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-16, 15:27   #1293
MamusiaOliwierka
Raczkowanie

Gynvael to masz niskie wartości, takie jak nalezy. Co prawda ja lekarzem nie jestem, ale interesowałam sie tym tematem już w poprzedniej ciazy, kiedy wolna beta-hcg wyniosła prawie 200! I to był bardzo zły wynik, co sie potem okazało- potwierdził sie zd 😟
MamusiaOliwierka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-16, 15:36   #1294
gynvael
Raczkowanie

MamusiaOliwierka dziękuję 😚 widzisz mi dzisiaj nikt nic nie powiedział nic o tych wartościach, czy są prawidlowe czy nie. I mimo ze ryzko spadło 7krotnie to i tak kuz na wstępie zostałam potraktowana tak jakbym to znowu miało na mnie trafić. Oczywiscie nie wykluczam amnio, wziełam nawet skierowanie do poradni genetycznej, ale tez nie chcę popadać w paranoję. Mam nadzieję ze nifty rozwieje wątpliwości. Powiem Wam, ze w kontekście tej pappy i tego co uslyszałam to cieszę się ze się zdecydowałam na nifty. Ale chyba najbardziej boję się ze serduszko mojego maluszka przestanie bić jak w poprzedniej ciąży, choć wiem ze to nieracjonalne, ze wtedy moj maluszek miał powazne wady w tym serca, pomijając juz samo ZD.

Stary 2017-11-16, 15:41   #1295
Igni2017
Raczkowanie

Kinga611 to super odezwij sie po ginie.

Ninka wiesz że myśle o was i trzymam kciuki swoje ci zreszta w sms napisałam i tu jedna z dziewczyn to potwierdziła.

Dziewczyny co do wyników pappy to ja wam nic nie pomogę narazie zacznę studiować temat za 2 tyg jak ja na testy pojade narazie się nie stresuję.
Igni2017 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-16, 16:05   #1296
MamusiaOliwierka
Raczkowanie

Gynvael doskonale Cie rozumiem. U mnie w usg genetycznym też wszystko ok, pappa też ok, poprzednia ciąża jak u Ciebie z zd. Widzisz mamy zblizone wyniki badań, w usg wszystko gra i ja rowniez czekam na wynik nifty. Z jednej strony staram sie myslec pozytywnie skoro nie ma zadnych "podejrzanych" markerów, ale z drugiej też okropnie sie boje, martwie i zakladam najgorsze scenariusze...

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

A co do wartosci pappa i wolnego beta hcg- tlumaczono mi ze najlepiej jak te wartosci po przeliczeniu sa w granicach 1 Mom.

Pappa im wyzsza, tym lepsza, gdyz niska moze swiadczyc w pozniejszym okresie ciazy np o stanie przedrzucawkowym itp. Tak mi tlumaczyl lekarz.
Stary 2017-11-16, 16:22   #1297
gynvael
Raczkowanie

MamusiaOliwierka, sporo wiesz. Dziękuję ze dzielisz się wiedzą. Szkoda ze tych rzeczy nie powiedział mi lekarz. Zwłaszcza ze podczas usg genetycznego lekarz ktory mnie badał zwrócił uwagę na tętnice maciczne i możliwość wystąpienia preklampsji. Jak wspomniałam o stanie przedrzucawkowym podczas pappy to ten fakt puscili mimo uszu...

Stary 2017-11-16, 16:48   #1298
MamusiaOliwierka
Raczkowanie

Gynvael moja wiedza nie jest obszerna, o wielu rzeczach nie mam pojecia, ale akurat wyniki pappy i bety hcg studiowalam namietnie w poprzedniej ciazy i duzo pytalam lekarzy co moga oznaczac wartosci poza normą...

Ehh no nic nie zrobimy, pozostalo czekanie 😔
Stary 2017-11-16, 17:29   #1299
kinga611
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MamusiaOliwierka Pokaż wiadomość
Gynvael a jak biochemia w pappie? Jaka wyszła wartosc wolnej beta hcg?

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

A co do wyliczonego ryzyka i tych statystyk - w poprzedniej ciązy totalnie nie speawdzilo sie! Co z tego ze ryzyko ostateczne wyszło 1: prawie 3000! I tak był zd. Beta hcg była przekroczona 4- krotnie i to dało do myslenia, zadne tam statystyki.
Cytat:
Napisane przez Igni2017 Pokaż wiadomość
Kinga611 to super odezwij sie po ginie.

Ninka wiesz że myśle o was i trzymam kciuki swoje ci zreszta w sms napisałam i tu jedna z dziewczyn to potwierdziła.

Dziewczyny co do wyników pappy to ja wam nic nie pomogę narazie zacznę studiować temat za 2 tyg jak ja na testy pojade narazie się nie stresuję.
Narazie widać tylko pęcherzyk 4mm, mam nadal brać miovarian i do tego luteinę. W poniedziałek powtórzyć hcg i we wtorek do lekarza. Zaskakujące jest że tydz temu nic nie było widać a teraz mam już kropkę 4mm! Narazie mam tylko uważać żeby się nie przeziębić
Stary 2017-11-16, 18:00   #1300
gynvael
Raczkowanie

Kinga super wieści 😊 dbaj o siebie☺

MamusiaOliwierka a kiedy bedziesz znać wyniki nifty?

Stary 2017-11-16, 18:05   #1301
pollyhanna
Raczkowanie

Dziewczyny - widzę ze wszystkie robią nifty. A czy macie jakieś doświadczenia z harmony? Korci mnie bo załatwię za jednym razem pappa i to w diagnostyce (a mam tam znizke) tylko nie wiem czy się różnią czymś? Wcześniej miałam nifty - super sprawa ze jeżeli wynik jest niepomyślny to refundują amnio, czy harmony tez tak ma?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
pollyhanna jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-11-16, 18:23   #1302
Igni2017
Raczkowanie

Kinga611 super wieści nim się obejrzysz będzie już serduszko pukać.Gratuluje.
Stary 2017-11-16, 19:25   #1303
MamusiaOliwierka
Raczkowanie

Gynvael w sumie to nie nifty, co ja gadam (w poprzedniej ciazy mialam robione nifty). Teraz mój gin miał zestaw Panorama - niby to to samo co nifty i harmony.

A krew mialam pobraną we wtorek- czas oczekiwania do 10 dni roboczych 😟
Stary 2017-11-16, 19:38   #1304
gynvael
Raczkowanie

Ja robiłam nifty bezposrednio w gekomie czyli laboratorium gdzie spływają probki z całej Polski. Krew oddałam w piątek i maksymalnie do 9 dni roboczych ma być wynik. Często jest wcześniej. Fajne jest tez to i przed pobraniem krwi jak i po jest rozmowa z genetykiem i omówienie wyników. Yak więc najpozniej w oolejny czwartek będę znać wyniki i mam nadzieję ze w koncu odetchnę i zacznę cieszyć się choć trochę ciążą choć po tym co wszystkie tu przeszłyśmy to nie jest łatwe. I chyba naprawdę będę spokojna jak urodzę i wezmę w ramiona krzyczącego pulchnego różowego malucha

Sent from my SM-G928F using Wizaz Forum mobile app

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
Napisane przez gynvael Pokaż wiadomość
Ja robiłam nifty bezposrednio w gekomie czyli laboratorium gdzie spływają probki z całej Polski. Krew oddałam w piątek i maksymalnie do 9 dni roboczych ma być wynik. Często jest wcześniej. Fajne jest tez to i przed pobraniem krwi jak i po jest rozmowa z genetykiem i omówienie wyników. Yak więc najpozniej w oolejny czwartek będę znać wyniki i mam nadzieję ze w koncu odetchnę i zacznę cieszyć się choć trochę ciążą choć po tym co wszystkie tu przeszłyśmy to nie jest łatwe. I chyba naprawdę będę spokojna jak urodzę i wezmę w ramiona krzyczącego pulchnego różowego malucha

To laboratorium to genom ☺ literówka ☺

Stary 2017-11-16, 20:12   #1305
MamusiaOliwierka
Raczkowanie

Gynvael to super, ze mozna omówic wynik z genetykiem. Mi pozostaje jedynie moj gin, ewentualnie gdybym chciala skonsultowac z jakims dobrym genetykiem, musialabym pojechac do innego miasta...

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Co sie wiąże z dodatkowymi kosztami oczywiscie 😓

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-11-16, 20:19   #1306
gynvael
Raczkowanie

To plus mieszkania w warszawie. Duzy wybor specjalistów. Nie wiem czy to działa w przypadku testów wykonywanych poprzez inne placowki ale pani genetyk powiedziała ze na konsultację z genetykiem mogę wrocić w kazdym momencie. Nawet za jakiś czas. Innym plusem jest cena. Nie wiem jak to jest w innych miastach ale w warszawie cena testu jest srednio nizsza o 200-300 zl niz w prywatnych klinikach ginekologicznych. A jednak omowienie wyniku z genetykiem to nie omówienie z lekarzem prowadzącym ciążę. Kolejnym plusem to ze jak nie wyjdzie nic z hodowli tzn nie będą w stanie stwierdzić czy jest ok czy nie to pobierają kolejną próbkę a jak i tym razem nic nie whjdzie to zwracają calkowitt koszt. No i dodatkowo refundacją dalszą diagnostykę do wysokosci 1200 w przypadku nieprawidłowego wyniku

Stary 2017-11-16, 20:57   #1307
MamusiaOliwierka
Raczkowanie

Dokładnie! To jest duzy plus
Stary 2017-11-17, 14:31   #1308
gynvael
Raczkowanie

Dziewczyny właśnie odebrałam telefon z genomu. I jest zdrowy genetycznie chłopiec!! 😊😊😊😊 kamień spadł mi z serca i tak bardzo się cieszę 😊😊😊😊😊😊

Stary 2017-11-17, 15:25   #1309
MamusiaOliwierka
Raczkowanie

Super wiadomość !!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-11-17, 16:09   #1310
Igni2017
Raczkowanie

Gynvael super gratuluje😆😆😆
Stary 2017-11-18, 07:09   #1311
kinga611
Raczkowanie

Gynvael super wieści
Stary 2017-11-18, 09:22   #1312
Igni2017
Raczkowanie

Hej dziewczyny same super wieści.A ja wam powiem że ten detektor tętna w domu to super sprawa.Co prawda maluszek ucieka bo teraz ma jeszcze miejce ale zawsze Go znajde a radość córki jak jej uda się znaleść niesamowita.
Stary 2017-11-18, 09:42   #1313
gynvael
Raczkowanie

Dziewczyny dziękuję 😊😊

Igni też intensywnie myślę o takim urządzeniu ale zastanawiam się czy to nie za wcześnie. Ile Twój maluszek ma?

Stary 2017-11-18, 10:07   #1314
Igni2017
Raczkowanie

Dziś mam 11tydz+1 a pierwszy raz znalazłam już tydz temu.Więc ty spokojnie juz mozesz sobie kupić.Ja mam ten z sonda 3Mhz z wyświetlaczem i głośnikiem.Mówie narazie czasami tętno ucieka i musze szukać na nowo bo kruszynek sie kreci ale moj spokój jest nie do opisania.
Stary 2017-11-18, 15:51   #1315
MamusiaOliwierka
Raczkowanie

Dziewczyny a ile w ogóle kosztuje takie urządzenie? Kompletnie sie nie orientuje
Stary 2017-11-18, 16:07   #1316
Igni2017
Raczkowanie

Ja za swoj placilam 230 zl ale sa tańsze tylko ze z sluchawkami bez glosnika
Stary 2017-11-20, 13:38   #1317
Preggers
Przyczajenie

Cześć dziewczyny,

Jestem tu nowa, ale od jakiegoś czasu podczytuje co piszecie. Widzę, że znaczna większość jest już w ciąży, serdecznie gratuluje.
Może opowiem coś o sobie. Od 13 tygodnia wiedzieliśmy, że Nasze dziecko może być chore, wynik amnio to potwierdził - zespół patau. w 19 tyg miałam wywoływany poród. Dokładnie 3 tygodnie temu urodziłam Naszą piękną córeczkę. Teraz czekam na pierwszy okres i mam nadzieje, że szybko nadejdzie.
Po wszystkim byłam na wizycie u genetyka, powiedział, że ponieważ była to trisomia prosta to z punktu widzenia genetycznego możemy starać się o dziecko nawet po pierwszym cyklu, ale decyzje musi podjąć ginekolog, zbadać mnie itd. Oczywiście po pierwszym okresie wybiorę się do swojego lekarz, żeby sprawdzić czy wszystko się już ładnie zagoiło.

Moje pytanie jest takie, kiedy zaczęłyście się starać o następną ciążę? Czy znacie przypadki, że gin pozwala się starać już w pierwszym cyklu?
Ja po prostu czuję, że tylko starania i kolejna ciąża są w stanie mi pomoc uporać się z tym wszystkim.

Pozdrawiam
Preggers jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-11-20, 14:40   #1318
wynn
Zadomowienie

Hej Preggers, mi wszyscy lekarze mowil, ze nalezy odczekac 3 miesiace, niektórzy uważali, że najlepiej w ogóle 6, ale nie mam zamiaru ich słuchać. Podobno te 3 mc to taki bezpieczny okres, zeby wszystko dobrze się zregenerowalo i nie doszlo do poronienia, ale może każdy przypadek jest inny? Może warto skonsultować się z innym lekarzem żeby mieć pewność? Ja tak zrobiłam. Wiem co czujesz,bo tez chciałabym móc starać się jak najszybciej, ale widzę, że im wiecej czasu mija tym bardziej w mojej głowie się układa, nie tylko regeneracja ciała jest ważna, ale i tego co w srodku

wynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-20, 15:15   #1319
Igni2017
Raczkowanie

Pregres ja miałam T w 22 tyg mi zarówno genetyk jak i gin mówili że najlepiej jest 6 mies wiec czekałam zaczelam przyjmowac odpowiedni kwas po 5 mies i wtedy gin mi powiedział ze możemy odstawić antykoncepcje i w pierwszym cyklu sie udalo.Teraz jestem w 11+3 i jest ok poza moimi obawami.
Stary 2017-11-20, 19:31   #1320
gynvael
Raczkowanie

Preggers, ja też szlyszalam od lekarzy to o czym piszą dziewczyny wyżej. W moim przypadku była mowa o 3 miesiącach bo moja ciążą zakończyła się w 14 tygodniu poronieniem zatrzymanym - czyli przeszłam to wszystko a nawet nieco wieciej bo wywoływanie porodu trwało u mnie kilka dni, co dziewczyny z T, z tą różnicą że serduszko mojego maluszka przestało już bić. Moja gin po lyzeczkowaniu powiedziala że o ciążę możemy zacząć starać się po 1 normalnym cyklu, czyli po drugiej @. Organizm szybko dochodzi do siebie, ale trzeba dać mu chwilę na regenerację. Ale chyba najważniejsze to poukładać sobie wszystko w głowie. Dać sobie czas na przeżycie straty, żałoby. Od tych emocji się nie ucieknie. One wrócą wcześniej czy później. A uwierz że chyba każda dziewczyna tutaj chciala/chce jak najszybciej być ponownie w ciąży. Ja wychodząc że szpitala myślałam tylko o tym. Finalnie udało się nam po 5 miesiącach. W 3cim podejściu. Trzeba pamiętać też o drugiej stronie. Bo mimo iż nasi partnerzy starali się być dzielni za nas dwoje to oni też potrzebują czasu aby wszystko sobie poukładać. Wiem że pierwsze tygodnie ciągną się w nieskończoność a widok pustego brzucha jest trudny do zniesienia. Ale po prostu trzeba dać sobie czas.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości