Dług za mieszkanie u faceta - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-02-27, 22:57   #1321
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
To sa kompletne bzdury. Nie ma mowy o majatku wspolnym w tym wypadku i nie moze byc, dalej juz mi sie nawet nie chce.

Do wydzialu ksiag wieczystych lol
Też mnie ten podział majątku zdziwił, jeśli chodzi o zwykłe rozstanie. Ale nic nie mówiłam, bo aż tak dobrze na prawie się nie znam.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-27, 23:15   #1322
Fubizka
Zakorzenienie

Jakby to tak wygladalo, to dopiero bysmy mieli dziki zachod Na szczescie do roszczenia do ksiegi potrzeba dramatycznie powazniejszych przeslanek
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-27, 23:42   #1323
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez arno22 Pokaż wiadomość
Promil nie promil ale chodzi o zasadę, jeżeli jest taki skrupulatny i wyliczony to biorąc pieniądze na kredyt mieszkaniowy powinien zaproponować aneks do umowy kredytowej i aktu własności mieszkania. Jeżeli tego nie zrobił to od początku miał zamiar Ciebie wykorzystać bo nie zaproponował zalegalizowania waszego związku.
Możesz zażądać aby dał tobie pokwitowanie na pieniądze które mu wpłaciłaś za poczet jego kredytu i zażądać zwrotu tych pieniędzy przy rozstaniu. Jeżeli odmówi możesz wystąpić do Sądu Rejonowego Wydział Ksiąg Wieczystych o dokonanie wpisu na hipotece. Przy tych możliwościach jego wyimaginowany dług w kwocie 2000 zł to betka.
Cytat:
Napisane przez arno22 Pokaż wiadomość
Abstrahując od tego konkretnego przypadku to wygląda tak;
Jedną z form prawnych jest umowa ustana ( chociaż trudno ją udowodnić) jeżeli partnerzy tworzą związek i zawierają miedzy sobą umowę, " ja przyjmuję ciebie do swojego mieszkania ty w zamian płacisz 50% wszystkich opłat medialnych oraz kosztów utrzymania ( np. jedzenie, chemia gospodarcza itp. ) i jeżeli jeden z partnerów nie wywiązuje się z ustaleń to powstaje np. dług po jednej ze stron ( tutaj te 2000 zł ) ale jeżeli przedmiotem umowy jest też opłacanie połowy raty kredytu hipotecznego przez partnera to ten płacąc swoją część nabywa prawa do ( w adekwatnej części ) własności mieszkania bo ponosi koszt jego nabycia ( czyli uzyskania majątku wspólnego ). Oczywiście warto mieć dowodu przekazania konkretnych kwot. W przypadku rozstania się partnerów mienie uzyskane wspólnie podczas związku podlega podziałowi ( w adekwatnych proporcjach ) . Można zażądać zwrotu uiszczonej części rat kredytu, jeżeli drugi partner odmawia zwrotu to można zastosować art. 498 kc bądź wystąpić z roszczeniem do sądu i wtedy wnieść o zabezpieczenie swoich wierzytelności np. na księdze wieczystej tego mieszkania....
Ktoś tu nieźle popłynął .
Stary 2018-02-28, 00:08   #1324
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

ja już pisałam, w tym lub podobnym wątku - moim zdaniem, co się facetowi należy to polowa odsetek od raty kredytowej - to jest realny i faktyczny koszt ponoszony za wynajęcie mieszkania - w tym przypadku od banku.
ja bym na odchodnym poprosiła kolesia o przedstawienie harmonogramu spłat kredytu, podliczyła odsetki za okres w którym u niego mieszkałam i oddała połowę tej kwoty i ani grosza więcej.
wiem, że zaraz tu popłyną uwagi, że autorka wątku nie miała wpływu na wybór banku, okresu kredytowania itp - ale sama zaznaczyła na wstępie, że układ prezentował się korzystnie na tle jej dotychczasowych opłat za mieszkanie.

bądźmy racjonalni - ani płacenie 50% całej raty kredytu, ani zwinięcie się od kolesia bez uregulowania narosłego długu nie jest rozwiązaniem eleganckim. proponuję salomonowe wyjście z sytuacji
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-28, 07:09   #1325
januszpolak
Zakorzenienie

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;81757501]ja już pisałam, w tym lub podobnym wątku - moim zdaniem, co się facetowi należy to polowa odsetek od raty kredytowej - to jest realny i faktyczny koszt ponoszony za wynajęcie mieszkania - w tym przypadku od banku.
ja bym na odchodnym poprosiła kolesia o przedstawienie harmonogramu spłat kredytu, podliczyła odsetki za okres w którym u niego mieszkałam i oddała połowę tej kwoty i ani grosza więcej.
wiem, że zaraz tu popłyną uwagi, że autorka wątku nie miała wpływu na wybór banku, okresu kredytowania itp - ale sama zaznaczyła na wstępie, że układ prezentował się korzystnie na tle jej dotychczasowych opłat za mieszkanie.

bądźmy racjonalni - ani płacenie 50% całej raty kredytu, ani zwinięcie się od kolesia bez uregulowania narosłego długu nie jest rozwiązaniem eleganckim. proponuję salomonowe wyjście z sytuacji [/QUOTE]

Faktycznie, cecajmy się z jakimś patologicznym skąpcem, który nas wykorzystywał i miał z a nic

Ja bym nic nie podliczała, tylko się zawinęła stamtąd jak najprędzej.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-28, 09:52   #1326
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Faktycznie, cecajmy się z jakimś patologicznym skąpcem, który nas wykorzystywał i miał z a nic

Ja bym nic nie podliczała, tylko się zawinęła stamtąd jak najprędzej.
I same wyjdźmy na roszczeniową laskę, którą czeka na faceta z grubym portfelem.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2018-02-28, 11:35   #1327
Karena 73
Kobieta z klasą

Autorko na co liczysz? Nie odpowiadają Ci zasady narzucone przez chłopaka, wiesz, że nie zamierza ich zmieniać, były rozmowy na ten temat i nic się nie zmienia. Nie zmusisz go do zmiany zdania, bo to jego mieszkanie i jego zasady. Jeśli ich nie akceptujesz, a masz do tego takie samo prawo, jak on do swoich zasad, to co Ty tam jeszcze robisz? Dlaczego nie pójdziesz na swoje? Dziś jest ostatni dzień miesiąca, zaraz kolejny czynsz będzie do płacenia. Coraz bardziej skłaniam się do teorii, że jednak chodzi o wyższe opłaty, gdybyś sama wynajęła mieszkanie. Tym bardziej, że cały czas powtarzasz, że to schyłek związku. Serio nie rozumiem takiego mieszkania u kogoś na siłę.
Stary 2018-02-28, 11:40   #1328
Asialasia
Przyczajenie

U mnie w tym momencie cienko z kasą, mieszkam z chłopakiem w wynajmowanym mieszkaniu i on płaci za czynsz i opłaty... Zakupy też robimy jakoś tak raz on raz ja, przy czym jak są większe zakupy i jest "moja kolej" to on zazwyczaj jakoś tak zrobi, że zapłaci, bo wie, w jakiej jestem sytuacji. Oczywiście Twój facet nie ma obowiązku Cię utrzymywać, ale Wasz układ jest dziwny, przecież trzeba sobie pomagać, ja dla swojego faceta zrobiłabym to samo, gdyby role się odwróciły.
Asialasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 17:41   #1329
donut_eater
Raczkowanie

Dziewczyny, wyszła inna opcja. Na 90% procent zmieniam pracę na lepszą, ale wiąże się to z przeprowadzką do mojego miasta. Korzystam z tego, bo nie mogę się oglądać teraz na związek, który jest jaki jest, czyli najprawdopodobniej padnie.

Dałam mu jednak szansę - powiedziałam, że może jechać ze mną - w końcu pracy nie ma (kasy ma spokojnie na kilka miesięcy siedzenia w domu), a mieszkanie może wynająć. Niestety on nie chce, bo szkoda mu wynająć ładne, nowe mieszkanie komuś obcemu, bo wiadomo jak to jest, boi się, że mu poniszczą. Trochę go rozumiem, ale z drugiej strony są rzeczy ważne i ważniejsze.

Związek na odległość to jest coś czego drugi raz nie przeskoczę i albo padnie bardzo szybko, albo w ogóle go pożegnam wyjeżdżając. Do tego mówi, że co tydzień to za często, aby do siebie jeździć (rozumiem koszta itp, ale jak się dobrze zarabia to po prostu się na to nie patrzy). Myślałam, że przez rok związku zmieniło mu się takie myślenie. Strasznie mnie zawiódł, kolejny raz. Więc chyba ułatwia mi tą decyzję ;(

Karena, to nie jest mieszkanie na siłę. Chcę z nim mieszkać, bo w grę wchodzą uczucia, zależy mi na nim. Schyłek - to prawda, gorzej nam się układa, opłaty i komunikacja w związku też się na to składają.
donut_eater jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 18:17   #1330
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez donut_eater Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wyszła inna opcja. Na 90% procent zmieniam pracę na lepszą, ale wiąże się to z przeprowadzką do mojego miasta. Korzystam z tego, bo nie mogę się oglądać teraz na związek, który jest jaki jest, czyli najprawdopodobniej padnie.

Dałam mu jednak szansę - powiedziałam, że może jechać ze mną - w końcu pracy nie ma (kasy ma spokojnie na kilka miesięcy siedzenia w domu), a mieszkanie może wynająć. Niestety on nie chce, bo szkoda mu wynająć ładne, nowe mieszkanie komuś obcemu, bo wiadomo jak to jest, boi się, że mu poniszczą. Trochę go rozumiem, ale z drugiej strony są rzeczy ważne i ważniejsze.

Związek na odległość to jest coś czego drugi raz nie przeskoczę i albo padnie bardzo szybko, albo w ogóle go pożegnam wyjeżdżając. Do tego mówi, że co tydzień to za często, aby do siebie jeździć (rozumiem koszta itp, ale jak się dobrze zarabia to po prostu się na to nie patrzy). Myślałam, że przez rok związku zmieniło mu się takie myślenie. Strasznie mnie zawiódł, kolejny raz. Więc chyba ułatwia mi tą decyzję ;(

Karena, to nie jest mieszkanie na siłę. Chcę z nim mieszkać, bo w grę wchodzą uczucia, zależy mi na nim. Schyłek - to prawda, gorzej nam się układa, opłaty i komunikacja w związku też się na to składają.
Widocznie nie dobraliście się. To tłumaczy te problemy finansowe.

Stary 2018-03-02, 06:48   #1331
donut_eater
Raczkowanie

Chyba niestety masz rację
Stary 2018-03-02, 09:13   #1332
Fortuna1
Zakorzenienie

Wg mnie dobrze się stało, może to ci pomoże podjąć decyzję o rozstaniu. Idealna okazja by zakończyć związek ze skapcem, związek bez przyszłości.

Stary 2018-03-02, 09:18   #1333
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:

Jest mi bardzo przykro. Podejrzewam, że jest tak jak mówiłam - on Ciebie nie kocha na tyle, żeby widzieć z Tobą swoją przyszłość. Jest mu teraz dobrze i wygodnie, i to wszystko. Dlatego nie chce też nic poświęcać ani inwestować w ten związek.

Trzymam kciuki za Twój awans, przeprowadzkę i za to, żebyś dobrze zniosła to rozstanie, a potem znalazła kogoś kto będzie Ciebie kochał przynajmniej tak samo mocno jak Ty tę osobę
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-03, 10:08   #1334
donut_eater
Raczkowanie

Dziękuję, Ariada

Może i faktycznie tak jest. Nie wszystko jest od razu czarne/białe. Może on nie jest taki umyślnie, bo wiele rzeczy robi na plus, ale niestety jest też część, która nie daje spokoju.
Po prostu wpadłam w pułapkę, w inną skrajność, bo wcześniej moje dziewczyny mi powtarzały, że wymagam za wiele, że ideałów nie ma, a ja szukam dziury w całym, że w każdym związku coś się dzieje od czasu do czasu. I przez to nie chciałam być zbyt krytyczna. Ale grosz do grosza i uzbierała się niezła kupka :/
Stary 2018-03-07, 18:57   #1335
donut_eater
Raczkowanie

Trochę zmieniły się zasady w tym związku - dajemy kasę na wspólne zakupy na początku, więc nie lata już tak z tymi paragonami. Chce mnie zameldować, ale ja teraz nie chcę, bo to trochę bez sensu.
Z wyjazdem zmienił zdanie po kilku rozmowach na to, aby widywać się co tydzień (czyli częściej, niż zamierzał).

Czasem wydaje mi się, że jest jeszcze nadzieja. Jak wy to robicie, że z taką łatwością podejmujecie decyzję i kończycie "złe" związki?
Stary 2018-03-07, 19:09   #1336
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Trochę zmieniły się zasady w tym związku - dajemy kasę na wspólne zakupy na początku, więc nie lata już tak z tymi paragonami. Chce mnie zameldować, ale ja teraz nie chcę, bo to trochę bez sensu.
Z wyjazdem zmienił zdanie po kilku rozmowach na to, aby widywać się co tydzień (czyli częściej, niż zamierzał).

Czasem wydaje mi się, że jest jeszcze nadzieja. Jak wy to robicie, że z taką łatwością podejmujecie decyzję i kończycie "złe" związki?
pewne rzeczy widzi się z zewnątrz, gdy człowiek nie jest zaangażowany emocjonalnie.

jeżeli chcesz przeżyc życie z tym partnerem - bądź asertywna, nie zgadzaj się na to co on zaproponuje bez przemyślenia i kalkulacji, nie bądź za dobra, pilnuj żebys w relacji wychodziła na "+ " a nie na "-". Bo Cie wyssie i będzie zdziwiony że masz pretensje.
Ja bym nie mogła żyć tak się pilnując i kalkulując.

Ale to Twoje życie a nie moje.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 19:12   #1337
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Jak wy to robicie, że z taką łatwością podejmujecie decyzję i kończycie "złe" związki?
Starzeję się już doceniam każdy dzień życia i szkoda mi czasu na bycie nieszczęśliwą.
Stary 2018-03-07, 19:34   #1338
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Starzeję się już doceniam każdy dzień życia i szkoda mi czasu na bycie nieszczęśliwą.
Amen.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 05:27   #1339
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
O tak
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości