![]() |
#1321 |
Podróżniczka
|
Dot.: Tajlandia
Lece już za blisko dwa tygodnie
![]() ![]() Co radzicie ze sobą zabrać, o takich koniecznych rzeczach to już sie na forach i blogach obczytałam...ale może jest coś czego np przy sobie nie miałyście , a na pewno by sie przydało ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1322 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam na miejscu dwa duże pareo - super przydaje się do wszystkiego. Można zrobić sukienkę, spódnicę, okryć ramiona aby wejść do świątyni, założyć jako turban, a jak trzeba to i zastąpi ręcznik na plaży - można się na niej rozłożyć
![]() ![]() ja zdecydowanie wzięłam za dużo rzeczy... ale raczej nic mi nie brakowało. Warto zrobić sobie skan paszportu, kart pokładowych i wysłać na maila (oraz kopie paszportu mieć przy sobie) tak na wszelki wypadek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1323 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() A co do pareo to super pomysł, właśnie czegoś takiego mi brakuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1324 |
Raczkowanie
|
Butelkę z wodą, przewodnik i inne gadżety trzeba gdzieś nosić. Plecak niestety się nie sprawdza, bo wyjmowanie czegokolwiek jest upierdliwe a poza tym plecy są non stop mokre. W tym roku zaopatrzyłam w lekką, pojemną torbę na ramię, taką unisex żeby TŻ też mógł nosić. Bardzo wygodne rozwiązanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1325 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat się nie zgodzę, bo u nas plecak sprawdzał się super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1326 |
Zakorzenienie
|
ja na duperele miałam torbe, plecak na normalny bagaż i nie narzekałam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1327 |
Podróżniczka
|
Dziewczyny , czy to 300 dolarów przy przekroczeniu granicy z Taj jest wciaz wymagane ?
Bo ja bym wolała na miejscu sobie wyciągnąć bhat z bankomatu niż tracić na podwójnej wymianie. Na forach różnie piszą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1328 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1329 |
Przyczajenie
|
![]()
Czesc zakochance Tajlandii , jestem tu nowa i potrzebuje waszej pomocy !!! Pragne w tym miesiacu wyjechac do Taj. Nigdy tam nie bylam ale czytalam sporo ze wyjechac tam na wlasna reke bez biur jest bezpieczne i o wiele tansze ... dlatego chcialabym zaryzykowac tylko niewiem gdzie lepiej szukac biletow z Pl czy moze z Niemiec ? slyszalam ze samoloty niemieckie sa o wiele wygodniejsze niz te polskie (podobne do samolotow latajacych do Irl ,porazka...) tyle godzin wysiedziec ... nie dam rady mam problemy z kregoslupem ... to pierwsza rzecz , druga rzecz mysle o Pattai bo stamtad blisko do stolicy , ale phuket i patong jest najbardziej proponowana przez naszych znajomych ... .. prosze pomozcie mam tysiac pytan czekam na pierwsze odpowiedzi z gory dziekuje i sciskam mocno
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1330 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1331 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1332 |
Podróżniczka
|
Melleczka...a Ty już wróciłaś ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1333 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam,wróciłam
![]() ![]()
![]() |
#1334 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja uwielbiam polnoc Tajlandii. Po przyjezdzie na Phi Phi ucieklimy po paru godzinach, Leba w szczycie sezonu to malo powiedziane! Pattaya tylko jezeli lubisz brudne , zatloczone plaze i szukasz seksturystyki! Dla mnie zdecydowanie lepsza okazala sie Kho Samui, Kho Tao, a ostatnio odkrylismy wspaniala, nie zatloczona wyspe Kho Phayam. Jezlei ktos wybiera sie bez biura podrozy ma wspaniala okazje jechac na inne, mniej znane i nie zadeptane przez turystow plaze. ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Sprawy wjazdu do Tajlandii zostaly bardzo uproszczone, nikt juz nie sprawdza kasy na granicy, tylko wbija pieczatke z darmowa wiza na 30dni (na lotnisku) lub 15 dni jak przekraczasz droga ladowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1335 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyspy to też obowiązkowy punkt, ale akurat Phuket i Phi Phi dawno straciły swój urok. Koh Tao, Koh Lanta, Koh Chang, Koh Lipe - o wiele spokojniejsze i ciekawsze. A propos Kho Phayam - znajomi chcieli ostatnie 5 dni spędzić na jakiejś urokliwej i spokojnej wyspie. Nasza zaprzyjaźniona Tajka poleciła im właśnie Koh Phayam. Niestety oni coś pokręcili i wylądowali na Kho Phangan słynnej z Full Moon Parties... Zwinęli się po jednym noclegu i przenieśli na Koh Tao ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1336 |
Podróżniczka
|
Ja już za 3 dni wyruszam
![]() w planach i Chiang Mai i było Koh Tao ale zmieniłyśmy plany i chyba bedzie ostatecznie Khao Sok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1337 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1338 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1339 |
Wtajemniczenie
|
Marzy mi się niesamowicie Tajlandia, głównie podróżuję na własną rękę więc w tym przypadku również wybrałabym tą opcję. Ech, rozmarzyłam się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1340 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1341 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1342 |
Przyczajenie
|
Witam. Mam pytanie
![]() Diekuje za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1343 |
Raczkowanie
|
Z katamaranów nie korzystałam ale wiele razy korzystałam z promów. Nie sądzę, żeby "odprawa" bardzo się różniła. Otóż... nie ma żadnej odprawy. Wsiadając pokazujesz bilet (albo i nie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1344 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lomprayah oferuje też bezpłatny dowóz z promu do hotelu jeśli wcześniej rezerwuje się bilet więc jeśli jesteś pewna terminów to kup bilet przez internet i zabkuj transport. Na Koh Kao taksówki są drogie i prawie nie ma sans na pojechanie z licznikiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja juz wróciłam i jestem zachwycona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1346 |
Przyczajenie
|
Heya. Dzieki za odpowiedzi. My bylismy ok godziny wczesniej przed odjazdem i to tez nie bylo za duzo. Ogrom ludzi, kolejki po naklejke, doplata za nadwyzke bagazu itd, odprawa przebiegla jednak bardzo sprytnie.
Teraz czeka nas Lomprayah von Koh Tao do Koh Phangan i z Koh Phangan do Koh Samui. Z Koh Phangan nie mamy jeszcze nic zarezerwowanego, macie moze jakies pomysly zamiast Lomprayah? Dzieki za odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1347 |
Raczkowanie
|
Proszę o radę:
Patong- Karon- Kata ? Które z tych miast polecacie? Nie chodzi mi tutaj o pełny wypoczynek ( większość czasu naszej dalszej podróży spędzać potem będziemy w odludnych miejscach na innej wyspie) więc pytam głównie o rozrywkę i tętniące życie, żeby też troszkę takiego zaznać podczas naszej wycieczki. Ale oczywiście chciałabym poznać opinie, gdzie naprawdę z tych trzech miejsc warto się wybrać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1348 |
Zakorzenienie
|
Kata jest śliczna! i chyba najlepiej oceniana ale raczej spokojniejsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1349 |
Konto usunięte
|
Nie byłam w Tajlandii. Byłam w Indonezji i Filipinach. Chciałabym zwiedzić Tajlandię albo Malezję i nie wiem na co się zdecydować.
Tajlandia wydaje mi się ciekawsza, ale z drugiej strony podobna do Indonezji, a ja bym chciała coś nowego i ciekawszego zobaczyć ![]() Planuję polecieć w przyszłym roku. Jak jest pod względem bezpieczeństwa w Bangkoku? Czy próbowała któraś z was wynająć samochód i na własną rękę zwiedzać Tajlandię? Nie lubię wycieczek i zwiedzania z przewodnikiem, wolę iść w dzicz z plecakiem. Co do jedzenia... Czego tam unikać? Co wam nie smakowało, jakich potraw unikać? Jakie piękne miejsca w Tajlandii polecacie, gdzie nie roi się od turystów? Im mniej turystów, tym lepiej. Najlepiej to w jakąś kompletną dzicz i pod namiot :P. Chodziłyście po górach w Tajlandii? Jakie wrażenia? I jeszcze pytanie odnośnie zwierzątek i wszelkiego robactwa ![]() Dziękuję ![]() Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe Czas edycji: 2014-04-02 o 02:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1350 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.