Tajlandia - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-25, 10:30   #1321
moniczorek
Podróżniczka

Dot.: Tajlandia

Lece już za blisko dwa tygodnie

Co radzicie ze sobą zabrać, o takich koniecznych rzeczach to już sie na forach i blogach obczytałam...ale może jest coś czego np przy sobie nie miałyście , a na pewno by sie przydało ?
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 10:51   #1322
Malgos_12
Zakorzenienie

Ja kupiłam na miejscu dwa duże pareo - super przydaje się do wszystkiego. Można zrobić sukienkę, spódnicę, okryć ramiona aby wejść do świątyni, założyć jako turban, a jak trzeba to i zastąpi ręcznik na plaży - można się na niej rozłożyć a dodatkowo fajna pamiątka
ja zdecydowanie wzięłam za dużo rzeczy... ale raczej nic mi nie brakowało.
Warto zrobić sobie skan paszportu, kart pokładowych i wysłać na maila (oraz kopie paszportu mieć przy sobie) tak na wszelki wypadek.
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 11:21   #1323
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Ja kupiłam na miejscu dwa duże pareo - super przydaje się do wszystkiego. Można zrobić sukienkę, spódnicę, okryć ramiona aby wejść do świątyni, założyć jako turban, a jak trzeba to i zastąpi ręcznik na plaży - można się na niej rozłożyć a dodatkowo fajna pamiątka
ja zdecydowanie wzięłam za dużo rzeczy... ale raczej nic mi nie brakowało.
Warto zrobić sobie skan paszportu, kart pokładowych i wysłać na maila (oraz kopie paszportu mieć przy sobie) tak na wszelki wypadek.
Skany mam

A co do pareo to super pomysł, właśnie czegoś takiego mi brakuje
Stary 2014-02-26, 08:54   #1324
joannat
Raczkowanie

Butelkę z wodą, przewodnik i inne gadżety trzeba gdzieś nosić. Plecak niestety się nie sprawdza, bo wyjmowanie czegokolwiek jest upierdliwe a poza tym plecy są non stop mokre. W tym roku zaopatrzyłam w lekką, pojemną torbę na ramię, taką unisex żeby TŻ też mógł nosić. Bardzo wygodne rozwiązanie.
joannat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 09:16   #1325
Malgos_12
Zakorzenienie

Ja akurat się nie zgodzę, bo u nas plecak sprawdzał się super
Stary 2014-02-26, 13:57   #1326
ktsw
Zakorzenienie

ja na duperele miałam torbe, plecak na normalny bagaż i nie narzekałam
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 10:10   #1327
moniczorek
Podróżniczka

Dziewczyny , czy to 300 dolarów przy przekroczeniu granicy z Taj jest wciaz wymagane ?
Bo ja bym wolała na miejscu sobie wyciągnąć bhat z bankomatu niż tracić na podwójnej wymianie. Na forach różnie piszą...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 10:14   #1328
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Dziewczyny , czy to 300 dolarów przy przekroczeniu granicy z Taj jest wciaz wymagane ?
Bo ja bym wolała na miejscu sobie wyciągnąć bhat z bankomatu niż tracić na podwójnej wymianie. Na forach różnie piszą...
nie, nikt nie pytał o kasę
Stary 2014-03-08, 10:58   #1329
narvinka28
Przyczajenie

Question Dot.: Tajlandia

Czesc zakochance Tajlandii , jestem tu nowa i potrzebuje waszej pomocy !!! Pragne w tym miesiacu wyjechac do Taj. Nigdy tam nie bylam ale czytalam sporo ze wyjechac tam na wlasna reke bez biur jest bezpieczne i o wiele tansze ... dlatego chcialabym zaryzykowac tylko niewiem gdzie lepiej szukac biletow z Pl czy moze z Niemiec ? slyszalam ze samoloty niemieckie sa o wiele wygodniejsze niz te polskie (podobne do samolotow latajacych do Irl ,porazka...) tyle godzin wysiedziec ... nie dam rady mam problemy z kregoslupem ... to pierwsza rzecz , druga rzecz mysle o Pattai bo stamtad blisko do stolicy , ale phuket i patong jest najbardziej proponowana przez naszych znajomych ... .. prosze pomozcie mam tysiac pytan czekam na pierwsze odpowiedzi z gory dziekuje i sciskam mocno
narvinka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 11:15   #1330
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez narvinka28 Pokaż wiadomość
Czesc zakochance Tajlandii , jestem tu nowa i potrzebuje waszej pomocy !!! Pragne w tym miesiacu wyjechac do Taj. Nigdy tam nie bylam ale czytalam sporo ze wyjechac tam na wlasna reke bez biur jest bezpieczne i o wiele tansze ... dlatego chcialabym zaryzykowac tylko niewiem gdzie lepiej szukac biletow z Pl czy moze z Niemiec ?
Jeśli mieszkasz w zachodniej Polsce, to może być Ci łatwiej dojechać do Berlina niż do Warszawy. Czasy super okazji z Niemiec już się jednak skończyły i bez większego problemu można upolować promocyjne bilety z PL.

Cytat:
slyszalam ze samoloty niemieckie sa o wiele wygodniejsze niz te polskie (podobne do samolotow latajacych do Irl ,porazka...)
Większej bzdury nie słyszałam. Komfort samolotu zależy od linii, jakimi lecisz, a nie od miejsca startu. To nie jest czarter biura podróży z wycieczką do Tunezji. Zapomnij też o wrażeniach z lotów do Irlandii, Ryanair do Tajlandii nie lata To są duże samoloty przystosowane do długich rejsów. Jest więcej miejsca na nogi, szersze przejścia, system rozrywki (słuchawki, telewizorek, mnóstwo filmów, programów, muzyki i gier do wyboru). Linie zapewniają również posiłki i napoje bez ograniczeń.

Cytat:
tyle godzin wysiedziec ... nie dam rady mam problemy z kregoslupem ...
Prawda, to nie jest łatwe. Kilkanaście godzin w pozycji siedzącej potrafi dać w kość. Na szczęście na 90% będziesz leciała z przesiadką. Dwa kilkugodzinne loty łatwiej znieść niż jeden dłuuuuugiiii. Przesiadka miewa jednak wady - czasami na lotnisku tranzytowym trzeba czekać kilka godzin na kolejny samolot.

Cytat:
to pierwsza rzecz , druga rzecz mysle o Pattai bo stamtad blisko do stolicy , ale phuket i patong jest najbardziej proponowana przez naszych znajomych ... .. prosze pomozcie mam tysiac pytan czekam na pierwsze odpowiedzi z gory dziekuje i sciskam mocno
Wymieniłaś powyżej wszystkie miejsca, które ja bym ominęła szerokim łukiem No, dorzuciłabym jeszcze Phi-Phi. Oczywiście wszystko zależy od tego na czym Ci zależy i jak lubisz spędzać czas. Jeśli Łeba w szczycie sezonu to Twój żywioł, Pattaya, Patong i Phi-Phi na pewno Ci się spodobają. Jeśli jednak wolisz być trochę mniej turystką a trochę bardziej podróżniczką, wybierz się w inne rejony. I nie trzymaj się kurczowo Bangkoku. Tajlandia jest bardzo różnorodna a w miesiąc może całkiem sporo pojeździć i dużo zobaczyć.
Stary 2014-03-10, 13:09   #1331
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joannat Pokaż wiadomość
Wymieniłaś powyżej wszystkie miejsca, które ja bym ominęła szerokim łukiem No, dorzuciłabym jeszcze Phi-Phi. Oczywiście wszystko zależy od tego na czym Ci zależy i jak lubisz spędzać czas. Tajlandia jest bardzo różnorodna a w miesiąc może całkiem sporo pojeździć i dużo zobaczyć.
hehe to samo mialam napisac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-11, 09:44   #1332
moniczorek
Podróżniczka

Melleczka...a Ty już wróciłaś ? Jak wrażenie ?
Stary 2014-03-11, 15:38   #1333
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Melleczka...a Ty już wróciłaś ? Jak wrażenie ?
Wróciłam,wróciłam Super było i polecam gorąco Taj na własną rękę
Stary 2014-03-12, 07:44   #1334
Emola
Raczkowanie

Cytat:

Wymieniłaś powyżej wszystkie miejsca, które ja bym ominęła szerokim łukiem No, dorzuciłabym jeszcze Phi-Phi. Oczywiście wszystko zależy od tego na czym Ci zależy i jak lubisz spędzać czas. Jeśli Łeba w szczycie sezonu to Twój żywioł, Pattaya, Patong i Phi-Phi na pewno Ci się spodobają. Jeśli jednak wolisz być trochę mniej turystką a trochę bardziej podróżniczką, wybierz się w inne rejony. I nie trzymaj się kurczowo Bangkoku. Tajlandia jest bardzo różnorodna a w miesiąc może całkiem sporo pojeździć i dużo zobaczyć.
Cakowicie sie zgadzam
Ja uwielbiam polnoc Tajlandii.
Po przyjezdzie na Phi Phi ucieklimy po paru godzinach, Leba w szczycie sezonu to malo powiedziane! Pattaya tylko jezeli lubisz brudne , zatloczone plaze i szukasz seksturystyki!
Dla mnie zdecydowanie lepsza okazala sie Kho Samui, Kho Tao, a ostatnio odkrylismy wspaniala, nie zatloczona wyspe Kho Phayam.
Jezlei ktos wybiera sie bez biura podrozy ma wspaniala okazje jechac na inne, mniej znane i nie zadeptane przez turystow plaze.

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Cytat:
Sprawy wjazdu do Tajlandii zostaly bardzo uproszczone, nikt juz nie sprawdza kasy na granicy, tylko wbija pieczatke z darmowa wiza na 30dni (na lotnisku) lub 15 dni jak przekraczasz droga ladowa.
Emola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-12, 10:12   #1335
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Emola Pokaż wiadomość
Cakowicie sie zgadzam
Ja uwielbiam polnoc Tajlandii.
Po przyjezdzie na Phi Phi ucieklimy po paru godzinach, Leba w szczycie sezonu to malo powiedziane! Pattaya tylko jezeli lubisz brudne , zatloczone plaze i szukasz seksturystyki!
Dla mnie zdecydowanie lepsza okazala sie Kho Samui, Kho Tao, a ostatnio odkrylismy wspaniala, nie zatloczona wyspe Kho Phayam.
Jezlei ktos wybiera sie bez biura podrozy ma wspaniala okazje jechac na inne, mniej znane i nie zadeptane przez turystow plaze.
Właśnie o to chodzi! Chaing Mai i okolice są super wytchnieniem po Bangkoku. Który oczywiście zwiedzić trzeba, bo jest mega wciągający i ciekawy, ale potrafi solidnie zmęczyć.
Wyspy to też obowiązkowy punkt, ale akurat Phuket i Phi Phi dawno straciły swój urok. Koh Tao, Koh Lanta, Koh Chang, Koh Lipe - o wiele spokojniejsze i ciekawsze. A propos Kho Phayam - znajomi chcieli ostatnie 5 dni spędzić na jakiejś urokliwej i spokojnej wyspie. Nasza zaprzyjaźniona Tajka poleciła im właśnie Koh Phayam. Niestety oni coś pokręcili i wylądowali na Kho Phangan słynnej z Full Moon Parties... Zwinęli się po jednym noclegu i przenieśli na Koh Tao
Stary 2014-03-12, 10:26   #1336
moniczorek
Podróżniczka

Ja już za 3 dni wyruszam

w planach i Chiang Mai i było Koh Tao ale zmieniłyśmy plany i chyba bedzie ostatecznie Khao Sok
Stary 2014-03-12, 12:35   #1337
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Ja już za 3 dni wyruszam

w planach i Chiang Mai i było Koh Tao ale zmieniłyśmy plany i chyba bedzie ostatecznie Khao Sok
Moni, zorientuj się jakie warunki są w Khao Sok. W styczniu wodospady wyglądają jak krany z cieknącą wodą...
Stary 2014-03-12, 12:48   #1338
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Moni, zorientuj się jakie warunki są w Khao Sok. W styczniu wodospady wyglądają jak krany z cieknącą wodą...
Teraz pewnie będzie sucho....niestety
Stary 2014-03-12, 13:29   #1339
joanna453
Wtajemniczenie

Marzy mi się niesamowicie Tajlandia, głównie podróżuję na własną rękę więc w tym przypadku również wybrałabym tą opcję. Ech, rozmarzyłam się.

Bloguję
joanna453 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-12, 13:31   #1340
joannat
Raczkowanie

Cytat:
Teraz pewnie będzie sucho....niestety
To może lepiej trekking w Chiang Mai?
Stary 2014-03-12, 13:36   #1341
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
To może lepiej trekking w Chiang Mai?
Też jest w planach
Stary 2014-03-14, 12:11   #1342
asiawasia
Przyczajenie

Witam. Mam pytanie Czy ktoras z was jechala z Samui do Koh Tao katamaranem Lomprayah i jezeli tak to jak wczesnie trzeba byc na odprawie posiadajac oczywiscie bilet?
Diekuje za odpowiedzi.
asiawasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-14, 14:56   #1343
joannat
Raczkowanie

Z katamaranów nie korzystałam ale wiele razy korzystałam z promów. Nie sądzę, żeby "odprawa" bardzo się różniła. Otóż... nie ma żadnej odprawy. Wsiadając pokazujesz bilet (albo i nie ) i płyniesz. Wystarczy, że po prostu się nie spóźnisz
Stary 2014-03-24, 07:54   #1344
molka11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asiawasia Pokaż wiadomość
Witam. Mam pytanie Czy ktoras z was jechala z Samui do Koh Tao katamaranem Lomprayah i jezeli tak to jak wczesnie trzeba byc na odprawie posiadajac oczywiscie bilet?
Diekuje za odpowiedzi.
Asiawasia ja płynełam ich katamaranem. Warto być od 30 min przed wyjazdem ponieważ na te katamarany wchodzi sporo ludzi i kolejka do kas i wejścia jest spora. Poza tym cała odprawa przebiega dosyć sprawnie i szybko.
Lomprayah oferuje też bezpłatny dowóz z promu do hotelu jeśli wcześniej rezerwuje się bilet więc jeśli jesteś pewna terminów to kup bilet przez internet i zabkuj transport. Na Koh Kao taksówki są drogie i prawie nie ma sans na pojechanie z licznikiem.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-25, 13:32   #1345
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiawasia Pokaż wiadomość
Diekuje za odpowiedzi.
Jeśli będziesz miała wcześniej rezerwację lub druczek z agencji, to i tak musisz podejść do kasy Lomprayah przy porcie żeby wpisac się na listę, dostać naklejkę itp. Myslę, że 30 minut to bezpieczny zapas czasu.

Ja juz wróciłam i jestem zachwycona
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 05:01   #1346
asiawasia
Przyczajenie

Heya. Dzieki za odpowiedzi. My bylismy ok godziny wczesniej przed odjazdem i to tez nie bylo za duzo. Ogrom ludzi, kolejki po naklejke, doplata za nadwyzke bagazu itd, odprawa przebiegla jednak bardzo sprytnie.
Teraz czeka nas Lomprayah von Koh Tao do Koh Phangan i z Koh Phangan do Koh Samui. Z Koh Phangan nie mamy jeszcze nic zarezerwowanego, macie moze jakies pomysly zamiast Lomprayah?

Dzieki za odpowiedzi
asiawasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 20:01   #1347
katrina12345678
Raczkowanie

Proszę o radę:

Patong- Karon- Kata ?

Które z tych miast polecacie? Nie chodzi mi tutaj o pełny wypoczynek ( większość czasu naszej dalszej podróży spędzać potem będziemy w odludnych miejscach na innej wyspie) więc pytam głównie o rozrywkę i tętniące życie, żeby też troszkę takiego zaznać podczas naszej wycieczki. Ale oczywiście chciałabym poznać opinie, gdzie naprawdę z tych trzech miejsc warto się wybrać
katrina12345678 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-28, 20:25   #1348
Malgos_12
Zakorzenienie

Kata jest śliczna! i chyba najlepiej oceniana ale raczej spokojniejsza Patong najgłośniejszy i najbardziej zabawowy
Stary 2014-04-02, 02:19   #1349
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

Nie byłam w Tajlandii. Byłam w Indonezji i Filipinach. Chciałabym zwiedzić Tajlandię albo Malezję i nie wiem na co się zdecydować.

Tajlandia wydaje mi się ciekawsza, ale z drugiej strony podobna do Indonezji, a ja bym chciała coś nowego i ciekawszego zobaczyć . Czy Tajlandia kulturalnie bardzo jest podobna do Indonezji i Malezji?

Planuję polecieć w przyszłym roku.

Jak jest pod względem bezpieczeństwa w Bangkoku?

Czy próbowała któraś z was wynająć samochód i na własną rękę zwiedzać Tajlandię? Nie lubię wycieczek i zwiedzania z przewodnikiem, wolę iść w dzicz z plecakiem.

Co do jedzenia... Czego tam unikać? Co wam nie smakowało, jakich potraw unikać?

Jakie piękne miejsca w Tajlandii polecacie, gdzie nie roi się od turystów? Im mniej turystów, tym lepiej. Najlepiej to w jakąś kompletną dzicz i pod namiot :P.

Chodziłyście po górach w Tajlandii? Jakie wrażenia?

I jeszcze pytanie odnośnie zwierzątek i wszelkiego robactwa . Na jakie robactwo trzeba tam uważać?

Dziękuję .

Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Czas edycji: 2014-04-02 o 02:39
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 07:33   #1350
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Jak jest pod względem bezpieczeństwa w Bangkoku?
ja łazilam po nocy i pełen luz
Cytat:
Co do jedzenia... Czego tam unikać? Co wam nie smakowało, jakich potraw unikać?
hmm, co kto lubi ja tam jadłam wszystko i bylo ok nie przychodzi mi do głowy nic czego mozna "unikac" no moze jak ktos nie lubi na ostro to trzeba wyraznie powiedziec
Cytat:
Jakie piękne miejsca w Tajlandii polecacie, gdzie nie roi się od turystów? Im mniej turystów, tym lepiej. Najlepiej to w jakąś kompletną dzicz i pod namiot :P.
pewnie góry (ja niestety nie zdązylam ;( ) dla mnie to głowny minus Tajlandii - turystów jest ogrom i są wszędzie
Cytat:
I jeszcze pytanie odnośnie zwierzątek i wszelkiego robactwa . Na jakie robactwo trzeba tam uważać?
jedynym robactwem jakie nas napadło byly mrówki w bungalow zmienillismy domek i w drugim ich nie było
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości