![]() |
#1321 |
Rozeznanie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
A ja życzę przede wszystkim Zdrowia i Spokojnych Świąt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1322 |
Zadomowienie
|
Kochane, wesołych świąt ijak najszybszego znalezienia wymarzonej pracy
![]()
![]() |
#1323 | |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Cytat:
Jak się utrzymasz siebie i rodzinę za 400zł to wyślę Ci list gratulacyjny i będziemy mogły pogadać o dorabianiu do renty. W sumie to mnie troszkę dziwi bo ogłoszeń typowo dla emerytów nie jest na rynku aż tyle aby wyprzeć bezrobotnych bez dochodów. A oprócz tego myślę swoje dosyć dobitnie ale z okazji Świąt nie będę tego opisywała ![]() Wesołego Alleluja dziewczyny ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1324 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do bezrobotnych to nie wnikam w to dlaczego nie podejmują pracy. Edytowane przez joaa12 Czas edycji: 2009-04-13 o 00:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja poszukując pracy też się nie spotkałam z ogłoszeniami dla emerytów, rencistów czy niepełnosprawnych ![]() ![]() Trochę późno ale zawsze ![]() Wesołych Świąt dziewczyny, żebyście po świętach z nowymi siłami zaczęły poszukiwania pracy ![]()
![]() |
![]() |
#1326 |
Rozeznanie
|
ja sie spotkalam. na kierownika jakis sprzataczy w marketach,na sprzataczy normalnych, na kasjerow, na strozow nocnych, do biura. czasem nie tylko zaznaczaja ze emeryt/rencista ale tez ze niepelnosprawny. a takie ogloszenia spotykalam na gumtree.jednak nie sadze zeby stanowili oni konkurencje dla absolwentow czy tez studentow z racji tego jakie posady takie ogloszenia obejmuja, za jaka stawke i w jakim wymiarze czasowym.
Chwila która trwa, może być najlepszą z twoich chwil." podczytuje: http://slawek34.blog.onet.pl/ i http://dwojako.blog.onet.pl/ od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1328 |
Crazy turtle lady
|
Witam Wizazanki
![]() Chcialam Was pocieszyc, a zarazem pochwalic sie ![]() ![]()
![]() |
#1329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mają możliwość pracy oraz otrzymania emerytury to z tego korzystają. Ja też mając do wyboru mieć dwa źródła utrzymania a mieć jedno to wybrała bym dwa. Albo mając do wyboru przeciętną emeryturę a wysoką pensję to też nie zrezygnuję z pracy. Wg mnie to jest normalne zachowanie.
![]() |
![]() |
#1330 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale taka sytuacja nie jest normalna. Normalne jest to kiedy ktoś odchodzi na emeryturę, ludzie bezrobotni są zatrudniani na dane miejsce, a dopiero później, kiedy ta zależność jest zachowana, wtedy taki emeryt jak chce powinien sobie iść dorobić. ,,Emerytura (zwana dawniej rentą starczą) — świadczenie pieniężne mające służyć jako zabezpieczenie bytu na starość dla osób, które ze względu na wiek nie posiadają już zdolności do pracy zarobkowej,,. Po coś ta emerytura jest - a rynek pracy nie jest z gumy. No niestety. zgadzam się z vainilla |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1331 |
Raczkowanie
|
Ehhh dziewczyny dziewczyny, jest jak jest, kijem rzeki nie zawrócicie
![]() Ja zrobiłam podsumowanie. 90 wysłanych aplikacji i 5 rozmów kwalifikacyjnych. MASAKRA. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1332 | |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Nie?
Cytat:
Wiesz, ja jako osoba niepełnosprawna właśnie zabrałam Ci miejsce pracy, takie normalne-nie jestem sprzątaczką ![]() Hmm..racja. Kijem rzeki nie zawrócisz. Tylko w sumie przykro się robi jak ludzie myślą, że kilka stów rzucą człowiekowi i się zamknie-bo ma za darmo i nie będzie wołał o godne życie. A przypadków gdzie niepełnosprawny dostaje etat, który zabiera (bo przecież mu się nie należy), jest bardzo niewiele, na palcach można policzyć. Skończyłam w tym temacie. B.O. Ishikawa, trzymamy kciuki ![]()
![]() Edytowane przez Puntodivista Czas edycji: 2009-04-14 o 11:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1333 |
Raczkowanie
|
Ja się tylko zastanawiam jak można mysleć, że niepełnosprawnym nie należy się praca
![]() Niepelnosprawni to tez ludzie! A czesto zdarza się tak, że świadczenia od państwa jakie otrzymuja sa kroplą w morzu potrzeb, bo z regóły potrzeby takich ludzi są nieco większe. I zawsze i wszędzie będę powtarzać, że każdy ma prawo do pracy. KAŻDY! Nie ważne czy niepełnosprawny, inwalida, staruszek czy zwykły bezrobotny. Bez względu na realia praca należy się każdemu! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1334 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Chodzi mi o fakt wykorzystywania sytuacji przez PRACODAWCOW i o prawo, dzieki któremu miedzy innymi osoby bezrobotne nie są przyjmowane do pracy, gdyż pracodawcom się to NIE OPŁACA. Gdyz wolą zatrudnić na przykład: emeryta. Pracownik to pracownik. Dlaczego pracodawca jest zwolniony z pewnych ulg ? Równie dobrze mógłby płacić takie same skladki jak wtedy kiedy zatrudnia ,,normalnego,, pracownika a te tak zwane ,,ulgi,, mogłyby iść do jakiegoś funduszu, czy coś ale dla danej konkretnej osoby. Co do pracy niepełnosprawnych sa zakłady, które zatrudniają tylko takich pracowników i osoby pełnosprawnej tam nie przyjmą. Równie dobrze nie muszą to być grupy uprzywilejowane, wystarczy spojrzeć na stażystę z urzędu pracy. Wystarczy jakąkolwiek ulgę w tym kraju przedstawić: pracodawcy wszyscy będą to tak obchodzili zeby tylko wyjśc na korzyśc.I Czy taki stazysta ma z tego jakas korzyść, ze zrobił ten staż? Własciwie zadnej bo mija się to wszystko z przeznaczeniem stazu - czyli długotrwałej pracy. O to mi chodzi, a nie o to że jakas osoba niepełnosprawna pracuje. Bo jest wystarczająco wiele utrudnień i najczesciej takie osoby się zamyka w domu, co nie jest dobre. A wracając do bezrobotnych napisałam, że nie wnikam bo nie chciało mi się drążyć tematu. Najwyraźniej mamy w kraju fiikcyjne bezrobocie, jeżeli nikomu się nie chce iśc do pracy za 500 zł bo to za mało, bo za to sie nie da wyżyć. Niestety al ejak bezrobotny nie chce iśc do pracy za 500 zł ( co jest głodową pensją) , ale zawsze coś. To chyba ma sie z czegos utrzymać i ma jakieś dochody, jeżeli te 500 zł to za mało. A 0 zł to nie za mało? Cóz takie mamy realia. Niestety ale widze róznice pomiedzy pracujacym emerytem a bezrobotnym 20 latkiem. Kto jest w wieku produkcyjnym ? Emeryt czy 20 latek ? Emerytura jest świadzczeniem, które czemuś służy. Założmy ze osoba po studiach szuka pracy rok w zawodzie i jej nie ma. Obnizajac kwalifikacje rózniez nei znajduje zatrudnienia i mija kolejne kilka miesiecy. I gdzie teraz ? osrodek pomocy spolecznej dla 20 latka, ktory jest w pelni sil a tam mu powiedza, że oni nie wiedza z czego ma zyc i ma sie zamknąć. Zawsze istnieja dwie stroy medalu. A z drugiej strony pracujacy emeryt. ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
Wracając do emerytów. Jestem sobie przykładowo emerytem w kraju co ma bezrobocie 20 % i pobieram emeryturę i pracuję. Czy naprawde nikomu takiemu nieprzyjdzie do głowy, że jak taki 20latek jest bez pracy to może lepiej by było sobie siedzioeć spokojnie na tej emeryturze i dac popracować młodym ludziom ??? Mlodzi ludzie - bezrobotni - jak oni maja wejść w zwiazek małzenski, skad mieszkanie (chyba socjalne ![]() Ja osobiście wolałabym sobie posiedzieć na ogródku. I nie rozumię co jest takiego dziwnego w moich poglądach. Osobiście wolałabym mieć jedną pracę mniej niż świadomość, że jamam dwie a ktos nic. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1335 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja długo szukałam pracy, zresztą wiecie ![]() ![]() My też kiedyś będziemy staruszkami ![]() Kurcze muszę mojej szefowej powiedzieć, że propaguje nie normalną sytuację, bo pomimo tego, że mogłaby być na emeryturze to pracuje ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-04-14 o 18:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1336 |
Rozeznanie
|
I z pewnością nie bede marzyć o tym aby iść do pracy tylko do lasu na grzyby i na spacer
![]() Zdania są podzielone najwyraźniej, a poza tym hmmm... jakie zwalanie winy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1337 |
Zadomowienie
|
Każdy ma prawo do pracy. Nie ma w kodeksie pracy górnej granicy wieku osoby pracującej.
A tak szczerze mam zasiłek 408 zł i wolę siedzieć w domu niż iść pracować za 500zł, bo jak odliczę ubezpieczenie i dojazd do pracy to wyjdzie mniej niż kuroniówka.
![]() |
#1338 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A gdybyś nie miała zasiłku i nie miała się za co utrzymać to też wolałabyś siedzieć w domu niż iśc do pracy za 500 zł ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1339 |
Zadomowienie
|
jej, dziewczyny poruszyłyście tak drażliwy temat, ze od kilku dni unikam tego wątku i czekam aż się skończy...
Może skończmy go i popiszmy o czymś innym? Jak się odnajdujecie w swoich nowych pracach/kursach? Mnie dziś instruktor jazdy pojechał i pochwalił, powiedział że jeżdżę tragicznie, ale za to pod górkę ruszam najlepiej ze wszystkich ![]() Coraz bardziej zaczynam się bać egzaminu, bo już prawie mi się skończyły jazdy, a ja dalej nie umiem porządnie jeździć ![]()
![]() |
#1340 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Te 30 godzin jazd to nie jest jakoś dużo i każdy robi błędy, szkoda tylko, ze trzeba czekać długo na egzamin. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1341 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jutro wracam do mojego kursu, ale rygor w tych urzędach... jak nie będzie mnie na zajęciach to muszę to usprawiedliwić, inaczej mnie z listy skreślą. Że też kursów mi się zachciało ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1342 |
Raczkowanie
|
To ja dorzucę jeszcze jedno zdanie od siebie. Niestety ale w Polsce są wysokie koszty pracy. Tzn niektórym pracodawcom nie opłaca się po prostu zatrudniać pełnoetatowego pracownika.
I to się nie zmieni do momentu gdy nie zmieni się tzw. i szeroko pojęty system. Może nasze dzieci będa miały w tej kwestii lepiej ![]() A u mnie stara bida ![]() Własnie sobie portale przeglądam, o molestowaniu znajomych już nawet nie wspominam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1343 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny oczywiście każdy ma swoje racje tak jak każdy ma prawo do pracy, godnego życia, wyboru świadczenia wg własnego sumienia, kombinowania itp. Wiadomo, każdy chce żyć jak najlepiej, a luki prawne są po to aby je wykorzystywać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1344 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym chyba padła z nerwów, gdyby zdecydowała się na zrobienie prawa jazdy ![]() Ja się przygotowuje do piątkowej rozmowy i już pomału mam stresa ![]()
![]() |
![]() |
#1346 |
Zadomowienie
|
Izabela - trzymam kciuki
![]() Molka - co z ta drugą pracą? Odezwali się do Ciebie czy jesteś cały czas zainteresowana ich ofertą?
![]() |
#1347 |
Crazy turtle lady
|
Niestety, chyba nie tym razem
![]() test był 1krotnego wyboru, 1 pytanie otwarte (co uwazasz za najwiekszy sukces w swoim zyciu). 2 ustawy miałam wykute jeszcze na studiach, 1 to ok 80 artykułów, wiec całkiem dobra. Ale nieudało mi sie. Babka miała zadzwonic do 5 wybranych osob i zaprosic je na rozmowe. 0 telefonów, wiec porażka. Ale jeszcze sie szykuja 2 stanowiska wiec nie załamuje sie kompletnie. Ale coraz trudniej....nawet niewiem kto wygral. Chcialabym wiedziec jakie ma wykształcenie itp, bo ta praca bardzo mi pasowała pod katem studiów itp. ![]() Dziekuje, ze ktos trzymał za mnie kciuki ![]()
![]() |
#1348 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bravurko u mnie wszystko już się powoli klaruje w obecnej pracy (aby nie zapeszyć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1349 |
Raczkowanie
|
Wiedziałam, ze tak będzie. Jak sie zgodze na pracę, która nie do końca będzie i pasowac, to odezwą się z wymarzonej firmy- ot moje życiowe "szczęście"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1350 |
BAN stały
|
![]() ![]() dziewczyny czy warto się tutaj marnować?jesteście zdolne młode,ambitne i inteligentne,nie watro się tutaj marnować,może gdzie indziej was docenia ![]() takie moje małe spostrzeżenie dla was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:57.