![]() |
#1321 |
Konto usunięte
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
Tak. I cala rekrutacje mam juz dopieta. No i to moj drugi kierunek. Ale wychodze z zalozenia, ze kto jak nie ja xd #pictureperfect
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1322 | ||
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
![]() Ja jednak idę na norweską więc zazdroszczę, a kiedyś zapiszę się na jakiś kurs chińskiego, może do Ciebie na korki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1323 |
Konto usunięte
|
na norweską? każdy wybór dobry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1324 |
Konto usunięte
|
Prawo juz studiuje. Ej spoko, to ja bede wpadac na norweski i obie będziemy mowic milijonami jezykow ♡
Chociaz... Obawa to faktycznie słaba motywacja. Do odwaznych swiat nalezy xd. Najwyzej wyladujemy w pupie i bedziemy sie smiac ze swojej chinskiej przygody xd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1325 |
on tired little feet
|
Być może macie rację, ale wiem, że u mnie trudno o taką naprawdę porządną, systematyczną naukę. Z tego co słyszałam to norweski nie wymaga aż tak ciężkiej pracy jak właśnie sino. Zresztą chyba najbardziej przekonuje mnie fakt, że Norwegia jest w Europie, jesteśmy w podobnych kręgach kulturowych, nie wiem czy mój umysł okazałby się aż tak otwarty żeby zaakceptować odmienność kultury chińskiej i nie przerazić się nią
![]() O matko, jaki nędzy tchórz ze mnie, tylko się boję i boję ![]() Harleyka, prawo?! Więc jesteś moim mistrzem. Podziwiam ![]() A pewnie, znając takie 2 fajne języki to podbiłybyśmy świat ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1326 |
Konto usunięte
|
nie chcę cię zniechęcać ale po sobie wiem że zaczynając filologię z językiem od zera, ledwo będziesz miała czas na byle lektorat z języka który już znasz, co dopiero na resztę xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1327 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() Drabineczka, a Ty co studiujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1328 |
Konto usunięte
|
Na prawie mialam ang, ale nie chce go drugi raz powtarzac, zwlaszcza, ze bylam w sumie na najwyzszym poziomie, to jedyne co moglabym zrobic to albo sie opieprzac na zajeciach, albo przepisać ocene. Wybiore francuski. Uczylam sie 3 lata, ale nie bede szalec z poziomem. Pewnie pojde na taki a2, zeby sobie odswiezyc podstawy. Po 4 semestralch francuskiego, jak juz bede na 3/5 roku i będę miec mniej zajec to pojde na jakis kurs z francuskiego bo strasznie mi sie podoba i żałuję, ze tak go zaniedbalam :/
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-07-11 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1329 | |
Konto usunięte
|
nie zdradzam xd
tak ale praca to jedno, nauka to drugie. ja też pracuje praktycznie całe studia, chodzi mi o ilość wiedzy jaką dany mózg jest w stanie przyswoić. bo jest różnica dorabiać sobie siedząc na recepcji i grajac w pasjansa, a uczyć sie trzech języków naraz z czego jednego intensywnie od zera xd ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1330 |
Konto usunięte
|
U mnie lektoraty obowoazkowe bo mieliśmy ang specjalistyczny i tylko ILEC mogl z niego zwolnic. Jak bede pisac moj test z francuskiego to jestem pewna, ze z niczego mnoe nie zwolnia XDDDD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1331 |
Konto usunięte
|
chciałabym mieć ang specjalistyczny :| nie oszukując się, pół internetu jest po angielsku podobnie jak wiele źródeł translatorycznych, jednak przydałoby się to pociągnąć na filologii
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1332 | ||
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
![]() Mam nadzieję, że będę mogła pracować z czymś związanym z językiem, więc też to będzie swego rodzaju "nauka". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1333 |
Konto usunięte
|
Moim największym sukcesem jeśli chodzi o język francuski bylo wytlumaczenie emerytce gdzie znajdzie czytnik do sprawdzenia cen w supermarkecie xD. Caly czas misla mine: dziecko zlote, spokojnie, nic nie kumam, ale bede sie usmiechac, zeby bylo Ci milo a i tak zapytam kogos z obslugi. Ale jak babcie przy tym czytniku zobaczylam tp bylam dumna jak paw xD.
Thirky, tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1334 |
on tired little feet
|
Hahaha
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1335 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym miała iść jeszcze raz na filo, to wybrałabym norweską lub szwedzką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1336 |
on tired little feet
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1337 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od 4 lat niezmiennie rosyjska ![]() Ze względu na to, że chcę wyjechać z Polski, a Szwecja to moje miejsce docelowe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1338 |
Zakorzenienie
|
Jak to macie lektoraty na filologii?
![]() U mnie w siatce nie było żadnej wzmianki o tym i tak się zastanawiam jak to możliwe.
![]() |
#1339 | ||
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1340 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas na każdej filo jest lektorat z innego języka ![]() Cytat:
A ja nie poszłabym na filo, gdybym wiedziała jak to wszystko wygląda ![]() Nauka języków jak najbardziej, ale w domu bądź na kursach. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1341 |
Konto usunięte
|
U mnie nie na kazdej filologii jest lektorat. Nie wiem, z czego to wynika, chyba po prostu z ludzkiej fantazji. Myslalam jeszcze bardzo intensywnie o romanistyce. I tam nie ma lektoratow. Na sino sa (do wyboru: angielski, francuski, niemiecki, włoski, hiszpanski, rosyjski).
I uwaga, co najśmieszniejsze. Na ROMANSKIEJ NIE MA LACINY A NA SINO JEST XD. W koncu Chiny tez kiedys byly cesarstwem trololol. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-07-11 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1342 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dwa j.obce (angielski i niemiecki) ![]() Sent from my GT-S6802 using Wizaz Forum mobile app |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1343 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te niepotrzebne rzeczy tak zdominują te potrzebne, że te drugie pozostają niemal niezauważone. Serio. ![]() Lubię czytać, uwielbiam gramatykę, ale na filologii jest tyle rzeczy do nauczenia się, które nie będą przydatne, że aż wszystkiego się odechciewa ![]() Też miałam zapał na początku, ale stopniowo gasł, gdy podano nam listy książek do przeczytania, zagadnień do przerobienia... Może kiedyś plan na filo się zmieni, ktoś spojrzy na to trzeźwym okiem i pomyśli, że lepiej nauczyć się mniej, a perfekcyjnie, niż przyswajać nawał zbędnych informacji, by od razu po egzaminie je zapomnieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1345 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() Jednak i tak mam nadzieję, że mnie te studia nie rozczarują i będą fajną przygodą, pomimo tych bzdur ![]()
![]() |
![]() |
#1346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja powiem tylko tak, że ja, mimo szczerych i bardzo dużych chęci, nie nauczyłam się praktycznego wykorzystania wiedzy zdobytej na tych mniej lub bardziej przydatnych przedmiotach. Praktyczna nauka skupiała się na pisaniu dyktand i wkuwaniu zestawów słów całkowicie bezsensownych, bo np. cały 4 rok mieliśmy słownictwo związane z architekturą, malarstwem, rzeźbą i muzyką ![]() Nie mam pojęcia, gdzie musiałabym się znaleźć, aby ktokolwiek zapytał mnie o jakąkolwiek rzecz z tej tematyki. Ja podziwiam ludzi takich jak np. drabineczka, którzy pomimo rozczarowania filologią zdecydowali się iść na drugą filologię ![]() Ja na pewno poszłabym na cokolwiek innego, by mieć jakąś szansę zdobycia pracy, bo z moim papierem nic mi się nie uda i tak osiągnąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1347 | |
on tired little feet
|
Cytat:
Dużo też zależy od kierunku, uczelni, ludzi którzy są w grupie, wykładowców... Wielu studentów filologii nie narzeka na kierunek, dają korki czy pracują w szkołach językowych już na studiach i są zadowoleni ![]() Mnie smuci jak bardzo studenci filologii są niedoceniani, w moim mat-fizowym środowisku musiałam tłumaczyć 873492 razy że nie są to studia na które idziesz żeby sobie imprezować i spać do woli. A i tak większość ludzi wie swoje- bo przecież lepiej studiować najsłabszy kierunek na polibudzie niż filologię. Ja się jednak nie dam zniechęcić, mogłam iść na techniczne studia ale perspektywa uczenia się być może przydatnych, ale kompletnie mnie nie interesujących rzeczy przerażała. Także zaraz idę świętować dostanie się na moją niepraktyczną filologię wraz z przyszłymi studentami Politechniki Warszawskiej... a i tak jestem przeszczęśliwa ![]()
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2014-07-11 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1348 |
Konto usunięte
|
ja idę idę. mimo że super nie jest i zgadzam się że natłok pierdół przysłania ważne rzeczy, to jednak pokochałam pracę w szkolę i nie wyobrażam sobie siebie gdzie indziej za te kilka lat
![]() ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- na co bym poszła gdyby nie na filo, hm... na anglistykę na 150% bym poszła, a jako drugi kierunek bardzo możliwe że prawo, administracja i rozważałabym pracę w policji. bądź służbach celnych etc ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- ja na pracę szczerze mówiąc nie narzekam, z dwoma językami biegle plus z polskim jako ojczystym, nie ma tragedii. i nadal rozważam pracę w służbie mundurowej, bo języki gdzie bym się nie znalazła, zawsze będą w cenie. a to że trzeba robić drugi kierunek, albo filologie jako drugi - tak jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1349 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie wszystko wynika z tego, że filolodzy są niedoceniani na rynku pracy. Ludzie uważają, że języka można nauczyć się w miesiąc, jak zapewniają hasła w szkołach językowych, dlatego uważają, że nauka języka przez 5 lat, to strata czasu. Nie pomyślą, że posiadanie pracownika, który mówi ładnie, płynnie i poprawnie w języku klienta jest jego piękną wizytówką i pokazuje, że ma profesjonalnego pracownika. Ale w ich opinii lepiej skończyć marną administrację na płatnej uczelni, by odbierać telefony i łamanym językiem rozmawiać z klientem ![]() A by nauczyć się podstawowych czynności na danym stanowisku nie potrzeba kończyć studiów na administracji, czy pokrewnych, bo tego da się nauczyć w ciągu miesiąca. Takie są realia. Szukam pracy od roku. Na początku szukałam czegoś w swoim fachu, ale zero reakcji. Później zaczęłam rozszerzać swoje poszukiwania i udało mi się pójść na kilka rozmów, ale bez pozytywnego zakończenia, bo pracodawcy uważali, że takie doświadczenie zdobyte w szkołach państwowych przez 3 miesiące, to nic, bo to 'przecież nie w ich fachu i kierunku' ![]() A ze mną jest taki problem, że ja się chyba do innej dziedziny niż filologia nie nadaję ![]() Cieszę się, że został mi ostatni rok, a w zasadzie pół, bo później to już dopieszczanie pracy magisterskiej. Porzucę tę szkołę, zamknę papier w szufladzie, a języków będę się uczyła na własną rękę. Ja nie mam na celu zniechęcenia Cię ![]() ![]() Dlatego chcę szukać swojego miejsca gdzieś indziej, może tam mnie docenią, a mój trud włożony w naukę, by mieć bardzo dobre oceny nie pójdzie na marne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1350 |
Konto usunięte
|
seductivee ale praca zawodowa z językiem tj czego szukałaś?
bo ja np. planując pracę w szkole mam nauczanie języka obcego plus wiedzę o kulturze, a teraz zdobędę nauczanie drugiego języka obcego no i może nie od razu ale w ciągu kilku lat praca w szkole się powinna znaleźć z taką ofertą. póki co pracuję jako lektor na zleceniu, nie jest źle i będę to ciągnąć tak długo jak mi zdrowie pozwoli bo nie wiem co nadejdzie w nowym roku akademickim 8- o |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:24.