|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1351 |
Zakorzenienie
|
Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc
Szukam ksiązek o Islamie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1352 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc
Cytat:
![]() https:// ✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂.com /site/oislamie/ http://www.way-to-allah.com/pol/islam.html Edytowane przez Lucy1111 Czas edycji: 2011-10-23 o 09:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1353 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Skoro oglądałaś kiedyś ten film i nie przeszkadza Ci "spoilerowanie" , to może skojarzysz czy to ten film po tej dyskusji -> http://www.filmweb.pl/film/Szepty+w+...%80%A6,1154872 --------- Ja bardzo przepraszam , ale jeśli trafienie się potwierdzi , to się załamię tym określeniem "dość stary" o filmie z ostatniej dekady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1354 |
Zakorzenienie
|
A ja szukam tytułu piosenki z reklamy H&Mu, w której występuje Anja Rubik i występuje w takiej kamizelce futrzanej za 79,99
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1355 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkie wizażanki
![]() W tym roku zdaję maturę . Mam jednak pewien dylemat ; )) Mój temat na prezentacje z języka polskiego to: ,,Jak zmieniał się ideał kobiety na przestrzeni wieków? Omów temat porównując ze sobą różne kreacje kobiet w literaturze i sztuce (rzeźba i malarstwo) No więc z lektur myślałam o ,,Lalce'' Bolesława Prusa . wierszu ,,Lubię kiedy kobieta'' Przerwy - Tetmajera . Dorzuciłabym coś jeszcze, najlepiej coś współczesnego z poza kanonu lektur ![]() Byłabym bardzo wdzięczna za każdą rade , każdą propozycję co moge jeszcze dorzucić , co pozmieniać ; ) . Naprawdę to dla mnie ważne, a mam nadzieję że otrzymam od Was pomoc . Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1356 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ideał kobiety .
A lektury z kanonu są w ogóle konieczne? Bo ja bym wybrała coś ciekawszego, niż te oklepane lekturki
![]()
![]() |
#1357 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1358 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie mistrzowsko kobiety w malarstwie pokazywał Klimt
![]() ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Polecam generalnie 'Historię piękna' i 'Historię brzydoty' Eco, okaże się bardzo pomocna ![]()
![]() |
#1359 |
Zadomowienie
|
hej, znowu szukam kawalka ktory leci u mnie w sklepie a nie mam pojecia jak sie nazywa
![]() rodzaj jakis house/dance cos takiego, nie za bardzo sie znam na takiej muzyce... tekst prawie caly czas ten sam w kolo - ... to ask you for love - jeszcze z przodu jest pare slow, ale nie moglam ich zrozumiec. spiewa jakis facet, a pozniej w refrenie jest caly czas mruczenie w stylu mmm i tak przez caly kawalek ![]() kojarzy ktos ? ![]()
![]() |
#1360 |
Holy Crap!
|
Joanna D'arc jest ciekawą kreacją
![]() |
![]() |
#1361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odeszłabym też od oklepanych lektur. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1362 |
Raczkowanie
|
Uwzględniłabym styl chłopczycy- to też przecież hmmm pewna część duszy kobiety..?Kobieta inteligentna i spełniona- Krystyna Janda.Kobieta silna, pewna siebie i radząca sobie w życiu sama (coś co kiedyś by nie przeszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1363 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1364 |
Zakorzenienie
|
Ja na maturze miałam podobny temat: kobieta dawniej i dziś. porównaj portrety kobiet z róznych epok. - jakos tak nie pamietam dokładnie to było z 5 lat temu
![]() Ale fatalnie wtedy dobrałam postacie, wiem, ze miałam Antygonę, współcześnie to Bridgit Jones, reszty niestety nie pamietam...
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1365 |
Zakorzenienie
|
Jak ma byc na przestrzeni wieków to zacznij od Biblii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1366 |
Zakorzenienie
|
o własnie, ja na wstepie miałam o Ewie
![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1368 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1369 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka zdawała w tym roku i miała taki sam temat
![]() ![]() Co do sztuki, to weż coś Rubensa (albo kogokolwiek, kto malował kobiety o pełnych kształtach) i dla kontrastu daj coś ze sztuki współczesnej ( kobieta- wieszak) Już się zabrałaś za robienie prezentacji ![]()
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2011-10-27 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1370 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1371 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1372 | |
Zadomowienie
|
Bardzo fajny temat. Zaluje, ze za moich czasow nie bylo czegos takiego.
Ja bym przeleciala wszystkie epoki, nie ma ich znowu tak duzo, a jednak w kazdej praktycznie ideal sie zmienial. Wybralabym jedna najbardziej charakterystyczna postac dla kazdje z nichi staralabym sie, zeby bylo po rowno z przykladami, jezeli chodzi o literature, rzezbe czy malarstwo (nie wiem, czemu chcesz wybrac rzeczywiste osoby z popkultury, to moze byc potraktowane jako nie na temat, no i przeciez przykladow w sztuce jest mnostwo). Ewa jest przykladem tego, ze kobieta byla postrzegana w pewnych czasach wylacznie jako dodatek do mezczyzny i jako zrodlo wszelkich nieszczesc. Tylko ze ten obraz Ewy to byl wdrukowany w mentalnosc ludzi w wielu epokach, wiec nie wiem, czy to dobry przyklad. Na "przestrzeni wiekow" to ja raczej zaczelabym od antyku. A tak w ogole to w Twojej pracy chodzi o to, jaki wyglad fizyczny byl atrakcyjny dla mezczyzn w danej epoce? ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
![]() http://czytelnia.onet.pl/0,13921,0,1,nowosci.html
![]() |
![]() |
#1373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1374 |
Zadomowienie
|
Dlatego zaluje, ze za moich czasow nie bylo takich matur
![]() Co do obrony na studiach, to najgorszy w nich jest chyba stres przed ![]()
![]() |
#1375 |
Przyczajenie
|
Szukam filmu .
Witam .
Szukam filmu który kiedyś leciał na TVP 1 czy 2. Jedna ze scen pokazuje jak mężczyzna chce się powiesić i pożycza krzesło od sąsiadki. Kobieta mu na to że owszem pożyczy ale ma jej oddać osobiście bo to hotelowe. Czy ktoś może zna tytuł tego filmu ? Będę wdzięczna . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1376 |
Raczkowanie
|
Radziłabym jednak pominąć w tym wszystkich Izabelę Łęcką z "Lalki" Prusa. Dlaczego? Nie chodzi tu o częste pojawianie się tej postaci w rozmaitych klasyfikacjach i typologiach kobiecych (w końcu to prezentacja dla potrzeb szkoły i lektury z kanonu jak najbardziej powinny się pojawiać, chociażby po to, by móc sprawdzić nabytą wiedzę oraz umiejętności krytycznej analizy abiturientów). Pamiętać jednak należy o tym, że Izabela nie funkcjonuje jako ideał kobiety, a wręcz przeciwnie jako prawizerunek (prototyp) femme fatale, czyli kobiety fatalnej, posiadającej destrukcyjną naturę oraz mogącej w negatywny sposób oddziaływać na otoczenie (i to nie tylko męską jego część).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1377 |
Rozeznanie
|
Miałam podobny temat na mojej
![]() ![]() Wzięłabym Maryję, z czasów obecnych pokazałabym dziennik bridget jones, Tamara Łempicka "Autoportret w zielonym Bugatti" (malarstwo) i to w sumie wszystko. Bo z czasamie współczesnymi było ciężko u mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1378 |
Raczkowanie
|
Radziłabym jednak pominąć Izabelę z Prusowskiej "Lalki". Dlaczego? Nie chodzi tu o to, że bardzo często pojawia się ona w rozmaitych klasyfikacjach i typologiach postaci kobiecych (zresztą jak najbardziej korzystać należy z kanonu lektur, gdyż matura jest egzaminem szkolnym, którego celem samym w sobie jest właściwie sprawdzenie nabytych wiadomości oraz umiejętności z zakresu krytycznej analizy tekstów kultury). Izabela Łęcka nie jest bynajmniej ideałem kobiety swojej epoki (!). Konsekwentnie mówi się o niej jako o prawzorze (prototypie) femme fatale, czyli kobiety fatalnej, destrukcyjnie oddziałującej na otoczenie oraz przynoszącej mu zgubę i zachwianie moralne.
Poszukiwałabym tu postaci kobiecych idealizowanych przez daną epokę, bohaterek nieskazitelnych (gdzie piękno zewnętrzne odzwierciedla wewnętrzną dobroć), ukazanych przez pryzmat subtelności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1379 |
Raczkowanie
|
ja bym dorzuciła Jeanne z "Last tango in Paris"
![]()
![]() |
#1380 |
Wtajemniczenie
|
co to za piosenka w tle?
http://www.youtube.com/user/PannaJoannaMakeUp wydaje mi się, że pochodzi z Niemiec z lat 90tych a teledysk w stylu imprezy lat 80tych-widziałam ją z 5lat temu parę razy JUŻ MAM The Knife - Pass this on Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2011-10-30 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.