SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorczy) - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-22, 21:50   #1351
maffash
Zakorzenienie

Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc

Szukam ksiązek o Islamie Takich, ktore zawieraja typowe informacje o tej religii Przeczytalam juz duzo typu Kwiat Pustyni, Tylko razem z corkA. Teraz chce sie bardziej zaglebic w ta religie i kulture
maffash jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-23, 09:18   #1352
Lucy1111
Zakorzenienie

Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc

Cytat:
Napisane przez maffash Pokaż wiadomość
Szukam ksiązek o Islamie Takich, ktore zawieraja typowe informacje o tej religii Przeczytalam juz duzo typu Kwiat Pustyni, Tylko razem z corkA. Teraz chce sie bardziej zaglebic w ta religie i kulture
może na początek zajrzyj na te strony
https:// ✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂.com /site/oislamie/
http://www.way-to-allah.com/pol/islam.html

Edytowane przez Lucy1111
Czas edycji: 2011-10-23 o 09:20
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-23, 12:44   #1353
eloi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justdoit Pokaż wiadomość
Szukam filmu. Dość stary. Dziewczyna trafia do starej szkoły gdzie (chyba) zamordowano dzieci. Jest w ciąży, ukrywa to. Chce rozwikłać tą zagadke. W tej szkole dzieją się dziwne rzeczy.. Jest też tam dziewczyna chora psychicznie. Pod koniec dziewczyna w ciąży zjeżdza windą do podziemi<?> , tam zaczyna rodzić. Jest w dziwnych pomieszczeniach, wokół niej biel. Jakby szpital..
Jeśli określenie " dość stary" oznaczać by miało w miarę nowy film sprzed raptem 7 lat , to może Ci chodzić o "Saint Ange"/"Szepty w mroku" /"House of voices" Laugiera.
Skoro oglądałaś kiedyś ten film i nie przeszkadza Ci "spoilerowanie" , to może skojarzysz czy to ten film po tej dyskusji ->
http://www.filmweb.pl/film/Szepty+w+...%80%A6,1154872
---------
Ja bardzo przepraszam , ale jeśli trafienie się potwierdzi , to się załamię tym określeniem "dość stary" o filmie z ostatniej dekady
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-23, 13:05   #1354
królewna z drewna
Zakorzenienie

A ja szukam tytułu piosenki z reklamy H&Mu, w której występuje Anja Rubik i występuje w takiej kamizelce futrzanej za 79,99 Zna ktoś?
Stary 2011-10-25, 17:07   #1355
Natalka 93
Przyczajenie

Wink Ideał kobiety .

Witam wszystkie wizażanki )

W tym roku zdaję maturę . Mam jednak pewien dylemat ; ))
Mój temat na prezentacje z języka polskiego to:
,,Jak zmieniał się ideał kobiety na przestrzeni wieków? Omów temat porównując ze sobą różne kreacje kobiet w literaturze i sztuce (rzeźba i malarstwo)
No więc z lektur myślałam o ,,Lalce'' Bolesława Prusa . wierszu ,,Lubię kiedy kobieta'' Przerwy - Tetmajera . Dorzuciłabym coś jeszcze, najlepiej coś współczesnego z poza kanonu lektur Jeżeli chodzi o sztukę zastanawiam się nad ,,Wenus z Milo'' , Marilyn Monroe oraz o Audrey Hepburn .

Byłabym bardzo wdzięczna za każdą rade , każdą propozycję co moge jeszcze dorzucić , co pozmieniać ; ) . Naprawdę to dla mnie ważne, a mam nadzieję że otrzymam od Was pomoc . Pozdrawiam )
Natalka 93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 22:42   #1356
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa
Dot.: Ideał kobiety .

A lektury z kanonu są w ogóle konieczne? Bo ja bym wybrała coś ciekawszego, niż te oklepane lekturki
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 22:45   #1357
velara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Natalka 93 Pokaż wiadomość

,,Jak zmieniał się ideał kobiety na przestrzeni wieków? Omów temat porównując ze sobą różne kreacje kobiet w literaturze i sztuce (rzeźba i malarstwo)
No więc z lektur myślałam o ,,Lalce'' Bolesława Prusa . wierszu ,,Lubię kiedy kobieta'' Przerwy - Tetmajera . Dorzuciłabym coś jeszcze, najlepiej coś współczesnego z poza kanonu lektur Jeżeli chodzi o sztukę zastanawiam się nad ,,Wenus z Milo'' , Marilyn Monroe oraz o Audrey Hepburn .

Byłabym bardzo wdzięczna za każdą rade , każdą propozycję co moge jeszcze dorzucić , co pozmieniać ; ) . Naprawdę to dla mnie ważne, a mam nadzieję że otrzymam od Was pomoc . Pozdrawiam )
Jeśli chodzi o sztukę to dorzuciłabym coś z malarstwa. Może jakiś obraz Rubensa przedstawiający pulchną kobietę? Rubensowskie kształty były symbolem piękna w baroku o ile się nie mylę

velara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-25, 22:47   #1358
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Dla mnie mistrzowsko kobiety w malarstwie pokazywał Klimt

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

Polecam generalnie 'Historię piękna' i 'Historię brzydoty' Eco, okaże się bardzo pomocna
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 11:41   #1359
eloania
Zadomowienie

hej, znowu szukam kawalka ktory leci u mnie w sklepie a nie mam pojecia jak sie nazywa tzn juz chyba nie leci, po pozmnieniali kawalki.

rodzaj jakis house/dance cos takiego, nie za bardzo sie znam na takiej muzyce...
tekst prawie caly czas ten sam w kolo - ... to ask you for love - jeszcze z przodu jest pare slow, ale nie moglam ich zrozumiec.
spiewa jakis facet, a pozniej w refrenie jest caly czas mruczenie w stylu mmm i tak przez caly kawalek

kojarzy ktos ?
Stary 2011-10-26, 18:23   #1360
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Joanna D'arc jest ciekawą kreacją
Stary 2011-10-26, 18:42   #1361
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natalka 93 Pokaż wiadomość

- tyle że jeśli masz zastrzeżenie w temacie, że ze sztuki ma być rzeźba i malarstwo to nie bardzo chyba MM czy Audrey, chyba że weźmiesz obraz A. Warhola przedstawiającego Marilyn. W sumie jeśli chodzi o sztukę to skupiłabym się na różnych wyobrażeniach Wenus jako kwintesencji kobiety.
Odeszłabym też od oklepanych lektur.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-26, 19:12   #1362
Pantera16
Raczkowanie

Uwzględniłabym styl chłopczycy- to też przecież hmmm pewna część duszy kobiety..?Kobieta inteligentna i spełniona- Krystyna Janda.Kobieta silna, pewna siebie i radząca sobie w życiu sama (coś co kiedyś by nie przeszło ) - choćby Madonna. Porównanie rubensowskich kształtów do ideału piękna jakim w swoim czasie była twiggy.. Ciekawe stroje- na pewno lady gaga.
Pantera16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 20:17   #1363
Lucy1111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez królewna z drewna Pokaż wiadomość
A ja szukam tytułu piosenki z reklamy H&Mu, w której występuje Anja Rubik i występuje w takiej kamizelce futrzanej za 79,99 Zna ktoś?
to cover piosenki Duran Duran - girls on film
Niestety nie wiem kto wykonuje ten kawałek w reklamie
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 20:20   #1364
beatiska
Zakorzenienie

Ja na maturze miałam podobny temat: kobieta dawniej i dziś. porównaj portrety kobiet z róznych epok. - jakos tak nie pamietam dokładnie to było z 5 lat temu
Ale fatalnie wtedy dobrałam postacie, wiem, ze miałam Antygonę, współcześnie to Bridgit Jones, reszty niestety nie pamietam...
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 20:38   #1365
anjuta
Zakorzenienie

Jak ma byc na przestrzeni wieków to zacznij od Biblii.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 20:44   #1366
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość
Jak ma byc na przestrzeni wieków to zacznij od Biblii.
o własnie, ja na wstepie miałam o Ewie
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2011-10-26, 22:11   #1367
królewna z drewna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lucy1111 Pokaż wiadomość
to cover piosenki Duran Duran - girls on film
Niestety nie wiem kto wykonuje ten kawałek w reklamie
Dziękuję
Stary 2011-10-27, 10:25   #1368
adebc7c7822f2e3c1e97d50b6509c6a2a15b95e0
Konto usunięte

http://www.reklammusik.se/?q=node/8951
adebc7c7822f2e3c1e97d50b6509c6a2a15b95e0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-27, 10:29   #1369
cherry_flamme
Zakorzenienie

Moja koleżanka zdawała w tym roku i miała taki sam temat Co do literatury, to dorzuciłabym ''Sonety do Laury'' Petrarki. Po raz pierwszy w Średniowieczu adresatem wiersza była kobieta i jej fizyczne piękno. Nowatorskie podejście, jeżeli przyjąć, że w tamtych czasach poeci pisali raczej ''dla'' Boga, a wygląd zewnętrzny i ciało były tylko nieistotnymi szczegółami, które i tak nie miały znaczenia w życiu wiecznym

Co do sztuki, to weż coś Rubensa (albo kogokolwiek, kto malował kobiety o pełnych kształtach) i dla kontrastu daj coś ze sztuki współczesnej ( kobieta- wieszak)

Już się zabrałaś za robienie prezentacji ? Ja swoją robiłam na 2 dni przed, a ksiażki jakie do tego wykorzystam, wybrałam tydzien wcześniej.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.

Edytowane przez cherry_flamme
Czas edycji: 2011-10-27 o 10:30
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-27, 23:22   #1370
królewna z drewna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platinum Pokaż wiadomość
Stary 2011-10-28, 16:17   #1371
justdoit
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
Jeśli określenie " dość stary" oznaczać by miało w miarę nowy film sprzed raptem 7 lat , to może Ci chodzić o "Saint Ange"/"Szepty w mroku" /"House of voices" Laugiera.
Skoro oglądałaś kiedyś ten film i nie przeszkadza Ci "spoilerowanie" , to może skojarzysz czy to ten film po tej dyskusji ->
http://www.filmweb.pl/film/Szepty+w+...%80%A6,1154872
---------
Ja bardzo przepraszam , ale jeśli trafienie się potwierdzi , to się załamię tym określeniem "dość stary" o filmie z ostatniej dekady
Myślałam, że był dość stary, nie pamiętałam z którego roku. :P I dziękuje za pomoc.
justdoit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 19:30   #1372
trawa_morska
Zadomowienie

Bardzo fajny temat. Zaluje, ze za moich czasow nie bylo czegos takiego.

Ja bym przeleciala wszystkie epoki, nie ma ich znowu tak duzo, a jednak w kazdej praktycznie ideal sie zmienial. Wybralabym jedna najbardziej charakterystyczna postac dla kazdje z nichi staralabym sie, zeby bylo po rowno z przykladami, jezeli chodzi o literature, rzezbe czy malarstwo (nie wiem, czemu chcesz wybrac rzeczywiste osoby z popkultury, to moze byc potraktowane jako nie na temat, no i przeciez przykladow w sztuce jest mnostwo).

Ewa jest przykladem tego, ze kobieta byla postrzegana w pewnych czasach wylacznie jako dodatek do mezczyzny i jako zrodlo wszelkich nieszczesc. Tylko ze ten obraz Ewy to byl wdrukowany w mentalnosc ludzi w wielu epokach, wiec nie wiem, czy to dobry przyklad.

Na "przestrzeni wiekow" to ja raczej zaczelabym od antyku.

A tak w ogole to w Twojej pracy chodzi o to, jaki wyglad fizyczny byl atrakcyjny dla mezczyzn w danej epoce?

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Ja na maturze miałam podobny temat: kobieta dawniej i dziś. porównaj portrety kobiet z róznych epok. - jakos tak nie pamietam dokładnie to było z 5 lat temu
Ale fatalnie wtedy dobrałam postacie, wiem, ze miałam Antygonę, współcześnie to Bridgit Jones, reszty niestety nie pamietam...
Do Twojego tematu idealna bylaby ta ksiazka
http://czytelnia.onet.pl/0,13921,0,1,nowosci.html

trawa_morska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 19:33   #1373
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trawa_morska Pokaż wiadomość
Do Twojego tematu idealna bylaby ta ksiazka
http://czytelnia.onet.pl/0,13921,0,1,nowosci.html
Cale szczeście było i minęło Z restzą dla mnie ta matura ustan to smiech na sali... Nigdy bym nie kupiła tej ksiązki dla jakiejś matury... A wtedy pewnie jeszcze jej nie było w biblio, bo była nowością, w tych latach się broniłam. teraz skonczyłam studia i też sama obrana jest smieszna

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2011-10-28, 21:41   #1374
trawa_morska
Zadomowienie

Dlatego zaluje, ze za moich czasow nie bylo takich matur

Co do obrony na studiach, to najgorszy w nich jest chyba stres przed

trawa_morska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 11:58   #1375
caramel_
Przyczajenie

Szukam filmu .

Witam .
Szukam filmu który kiedyś leciał na TVP 1 czy 2. Jedna ze scen pokazuje jak mężczyzna chce się powiesić i pożycza krzesło od sąsiadki. Kobieta mu na to że owszem pożyczy ale ma jej oddać osobiście bo to hotelowe.
Czy ktoś może zna tytuł tego filmu ? Będę wdzięczna .
caramel_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 13:51   #1376
_joannag
Raczkowanie

Radziłabym jednak pominąć w tym wszystkich Izabelę Łęcką z "Lalki" Prusa. Dlaczego? Nie chodzi tu o częste pojawianie się tej postaci w rozmaitych klasyfikacjach i typologiach kobiecych (w końcu to prezentacja dla potrzeb szkoły i lektury z kanonu jak najbardziej powinny się pojawiać, chociażby po to, by móc sprawdzić nabytą wiedzę oraz umiejętności krytycznej analizy abiturientów). Pamiętać jednak należy o tym, że Izabela nie funkcjonuje jako ideał kobiety, a wręcz przeciwnie jako prawizerunek (prototyp) femme fatale, czyli kobiety fatalnej, posiadającej destrukcyjną naturę oraz mogącej w negatywny sposób oddziaływać na otoczenie (i to nie tylko męską jego część).
_joannag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 14:08   #1377
Mrochna Tajemnica
Rozeznanie

Miałam podobny temat na mojej Tyle, że ja miałam wredne słówko "piękno" i się skupiłam na wyglądzie
Wzięłabym Maryję, z czasów obecnych pokazałabym dziennik bridget jones, Tamara Łempicka "Autoportret w zielonym Bugatti" (malarstwo)
i to w sumie wszystko. Bo z czasamie współczesnymi było ciężko u mnie

<3
Mrochna Tajemnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 18:52   #1378
_joannag
Raczkowanie

Radziłabym jednak pominąć Izabelę z Prusowskiej "Lalki". Dlaczego? Nie chodzi tu o to, że bardzo często pojawia się ona w rozmaitych klasyfikacjach i typologiach postaci kobiecych (zresztą jak najbardziej korzystać należy z kanonu lektur, gdyż matura jest egzaminem szkolnym, którego celem samym w sobie jest właściwie sprawdzenie nabytych wiadomości oraz umiejętności z zakresu krytycznej analizy tekstów kultury). Izabela Łęcka nie jest bynajmniej ideałem kobiety swojej epoki (!). Konsekwentnie mówi się o niej jako o prawzorze (prototypie) femme fatale, czyli kobiety fatalnej, destrukcyjnie oddziałującej na otoczenie oraz przynoszącej mu zgubę i zachwianie moralne.
Poszukiwałabym tu postaci kobiecych idealizowanych przez daną epokę, bohaterek nieskazitelnych (gdzie piękno zewnętrzne odzwierciedla wewnętrzną dobroć), ukazanych przez pryzmat subtelności.
_joannag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 20:09   #1379
mangogirl
Raczkowanie

ja bym dorzuciła Jeanne z "Last tango in Paris"

61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-50!
+ 88/58/88!

mangogirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 21:50   #1380
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

co to za piosenka w tle?
http://www.youtube.com/user/PannaJoannaMakeUp
wydaje mi się, że pochodzi z Niemiec z lat 90tych a teledysk w stylu imprezy lat 80tych-widziałam ją z 5lat temu parę razy

JUŻ MAM
The Knife - Pass this on

Edytowane przez dorka1980
Czas edycji: 2011-10-30 o 10:40
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości