|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1351 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Płaski brzuch - walczymy razem :)
Ojej, faktycznie, to już tyle dni minęło, odkąd pojawił się ostatni post...
Dziewczyny, jak Wam idzie? U mnie 3kg w dół ![]()
![]() |
#1352 |
Rozeznanie
|
Przepraszam, że się tak tu wtrącę do wątku
![]()
![]() |
![]() |
#1353 |
Raczkowanie
|
kochane też się przyłączam, ale proszę powiedzcie mi jak mam walczyć o płaski brzuszek jak mam zakaz wykonywania brzuszków i ćwiczeń siłowych i ogólne ograniczenie ruchu (jestem 3 tyg. po operacji usunięcia tarczycy). Jeżdżę na razie na rowerku stacjonarnym. Zacznę też wychodzić na spacery. Przed operacją przez leki sporo przytyłam...teraz też niby mam skłonności..bo mam za mała dawkę hormonów, ale poczyniłam takie zmiany:
-zrezygnowałam z gazowanych napojów (kiedys piłam ich b. dużo) - jem jogurty i lekkie rzeczy o strasznie mało mięsa, -prawie zero słodyczy (czasem lody ale z rana)... -no i max 1200 kcal.. Czy ja mam jakąś szansę?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1354 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że masz szansę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1355 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
1) Strasznie mało mięsa? Dlaczego? Pełnowartościowe białko jest bardzo potrzebne przy odchudzaniu i powinno znajdowa się w każdym posiłku(zresztą w każdej diecie jest niezbędne). Nie rezygnuj z chudego mięsa, ryb i jajek ![]() 2) Co do jogurtów - nie powiedziałabym, że są lekkie. Większość zawiera bardzo dużo cukru i konserwantów i przy odchudzaniu są raczej niewskazane. Ale jogurt naturalny jest jak najbardziej ok ![]() 3)Rezygnacja ze słodyczy i napojów gazowanych - pewnie. 4)1200kcal to za mało - spowolnisz sobie metabolizm. Oblicz sobie swoje dzienne zapotrzebowanie, odejmnij z 300kcal i będzie ok ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1356 |
Zadomowienie
|
hula-hop może być również dla rekreacji, ale również pomaga na piękny brzuszek i talię
![]()
![]() |
![]() |
#1357 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Truchtać niestety nie mogę bo bardzo blizna ciągnie. Tylko ten rower stacjonarny niestety, ale zaczęłam jeździć po godzinie. Umiem kręcić hula hop, ale teraz jest z tym różnie bo szybko cierpnie mi szyja. Myślałam coś o jakiś skrętach tułowia, zupełnie nie mam pomysłu... Bardzo dziękuj Ci za radę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dla wielu kobiet 1200 jest odpowiednie, jesli wierzyc podstawowym wzorom na wyliczanie zapotrzebowania. Np 1200 jest odpowiednie dla mnie. Mieso? Nie ma problemu schudnac nie jedzac miesa. Mowi to wegetarianka ![]() Wiec, ja obstawiam nadal, ze spora ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1359 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do 1200kcal o których piszesz - o metaboliźmie kiedyś słyszałaś? Jak tak mało w siebie wrzucasz metabolizm zwalnia(a 1200 to mało) i przestawia się na tryb głodówkowy(no a spróbuj chociaż jednego dnia przekroczyć te 1200kcal - każda dodatkową kalorię zmagazynuje, bo przyszły 'gorsze czasy' i stąd wszystkie efekty jojo). Może i na początku schudniesz parę kilo, ale później do takich ilości Twój organizm się przyzwyczai i chudnąć przestajesz. Musisz wtedy obciąć kalorie, no a jak je się 1200 to już nie bardzo jest z czego obcinać prawda? Swoją drogą nawet w którymś z wątków na wizażu czytałam, że zostało naukowo udowodnione, że każde diety od 1200kcal i poniżej dadzą pewny efekt jojo ![]() Z wątku podwieszonego na dietetyce: 9. Byłam na diecie 1000kcal, ale nie chudłam, teraz jestem na 800kcal, a waga nadal stoi, pomóżcie! Im mniej kalorii jesz, tym bardziej zwalnia Twój metabolizm. Gdy jesz więcej, Twój organizm spala więcej, gdy jesz mniej, spala mniej. Paradoksalnie można odłożyć dodatkowy zapas tłuszczu na dietach niskokalorycznych, nie sposób natomiast trwale na nich schudnąć. Dieta niskokaloryczna nie tylko że spowalnia spalanie, dodatkowo powoduje utratę mięśni. To z kolei mocniej jeszcze spowalnia metabolizm, utrata wagi zatrzymuje się i pomimo iż jemy mniej i mniej uparty tłuszcz nie znika. Co gorsze, każda zjedzona nawet przypadkowo nadwyżka kalorii zamieniana jest na tłuszcz, gdyz głodzony organizm stara się tworzyć zapasy na ciężkie czasy jakie sami mu zapewniamy. Spalanie tłuszczu poprzez próby zagłodzenia go (i siebie) jest wysoce nieefektywne i zabójcze dla organizmu. Znacznie lepszą metodą jest zastosowanie niewielkiego deficytu kalorycznego i wysokiej dawki ćwiczeń - ćwiczenia pozwalają spalić znacznie więcej tłuszczu niż głodzenie i nie generują reakcji obronnych organizmu w wyniku których magazynowany jest tłuszcz jak to ma miejsce przy głodzeniu. 2)A wiesz, że pełnowartościowe białko jest człowiekowi niezbędne? Napisz skąd je czerpiesz jeśli nie z mięsa, bo możliwości nie na zbyt wiele. Edytowane przez aanik Czas edycji: 2010-04-24 o 18:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1360 |
Zadomowienie
|
ale są
![]() |
![]() |
#1361 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po drugie, oczywiscie, ze slyszalam o metabolizmie. Moj ma sie znakomicie ![]() Po trzecie. Wiem doskonale. Co do bialka w miesie, jesli sie trenuje, potrzebuje sie latwoprzyswajalnego bialka. Bialko z miesa ogolnie takim nie jest. Obrobka termiczna w temperaturze powyzej 204 stopni powodowuje spadek ilosci rozpuszczalnego bialka w miesie. Wiekszosc warzyw zawiera spora ilosc bialka, ktore jest niszczone razem z enzymami w obrobce cieplnej powyzej 48 stopni. Wiec jesli jestes wege, dbasz o te produkty: Salata Orzechy, migdaly KIELKI Soja Ciecierzyca Groch Bob (b duza zawartosc bialka) Soczewica Fasole-mung, jas, czerwona, czarna, adzuki Algi morskie- SPIRULINA szczegolnie, chlorella tez. i do diety dodajesz duzo surowych warzyw i owocow, nie ma problemu. Btw, slyszalas o witarianizmie? Mam siostre witarianke, sama jestem wegetarianka ktora przechodzi na weganizm. Co do dyskusji, jestes zbyt napastliwa, bym miala ochote ja kontynuowac. Jesli z czyms sie nie zgadzasz, poszperaj w internecie, a przekonasz sie, ze mam racje. Mam nadzieje, ze informacje przydadza sie mochicie ![]() Edytowane przez Lanessa Czas edycji: 2010-04-24 o 21:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1362 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Poza tym brak mięsa może być przeczyną niedoboru: żalaza, witaminy D, B12, kwasu foliowego i wapnia. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1363 | ||
Zadomowienie
|
Nie atakujesz i nie jestes napastliwa, nie znasz innej reakcji? Jest jeszcze reakcja nie reaguj, ja nie wiem jak zareagowac na takie rewelacje na temat diety wegetarianskiej.
2000 kcal dla kobiety prowadzocej dosc aktywny tryb zycia. W wiekiem te zapotrzebowanie sie zmniejsza. Zeby nie bylo, ze pisze z palca: Orzechy, znikome ilosci? 21 g/ 100 g w migdalach przyswajalnego bialka. Sporo. Ot, wlasnie zjadlam garsc to treningu. http://www.vrg.org/nutrition/protein.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Spiruli..._supplement%29 55-77 % zawartosci bialka w suchej wadze. SPIRULINA. http://en.wikipedia.org/wiki/Sprouting O kielkach i bialku. Kielkowanie powoduje zwiekszenie sie o 15-30 % wiecej zawartosci kompletnego bialka w roslinach. To potwierdzone przez Dr Elsona Hassa w ksiazce Staying Healthy with Nutrition. Cytat:
Dzikie niebieskozielone algi: 60% bialka + kombinacja bialek bardziej kompletna niz ta w soi i wolowinie. A to od Gillian McKeith. Nie ma co sie upierac przy miesie tylko zainteresowac doglebnie dietetyka. http://www.rawspirit.org/ http://www.theproteinmyth.com/ Bardzo szeroko opisany temat ktory dyskutujemy. Cytat:
Jest na swiecie kupa ludzi ktorzy zyja bezmiesnie, bez produktow pochodzenia zwierzeca, na surowych, nieprzetworzonych warzywach, owocach, nasionach i maja sie w doskonalej formie. Poczytaj linki ktore podalam. Jest to mozliwe, powszechne, taki sam przyklad mam we wlasnym domu. Dlatego, przy dobrze zbilansowanej diecie, BARDZO POWATPIEWAM w to, ze ktokolwiek mialby problemy z bialkiem. Mam nadzieje, ze przeczytasz linki, ktore zawieraja odpowiedzi potwierdzone badaniami jak i zarowno doswiadczenia wegetarianow z dluugim stazem. Pozdrawiam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1364 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
A to 2000kcal jest dla kobiety prowadzącej mało aktywny tryb życia. Wiesz, pamiętam jeszcze z biologii, że zapotrzebowanie kobiet(o niskiej aktywności) w wieku 21-60 lat wynosi jakieś 2100-2300kcal. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Poczytam, czemu nie. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1365 | ||||
Zadomowienie
|
Codziennie/co dwa dni, zamiennie ze spirulina
![]() Zyja i sa okazami zdrowia... To o czyms swiadczy, ale zgadzam sie, niech se zyja. Co do dalszej ewentualnej dyskusji, proponuje priva albo odpowiedni watek, bo cala rozmowa ma wiecej wspolnego z wegetarianizmem a bialkiem a nie z plaskim brzuchem... ![]() Cytat:
http://www.savvyvegetarian.com/artic...n-veg-diet.php Moze blednie zalozylam znajomosc angielskiego, ale chyba nie ![]() Co do samej metioniny: Cytat:
Cytat:
http://www.timinvermont.com/fitness/vegprotn.htm Cytat:
Pozdrawiam Edytowane przez Lanessa Czas edycji: 2010-04-25 o 09:41 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1366 |
Konto usunięte
|
ja nie wierze w takie gadki o zapotrzebowaniu dziennym na 2000 kcal.chyba bym wtedy wygladala jak swinia
![]() kiedys stosowalam diete 1000 kcal, wiec nie wiem dlaczego 1200 mialaby byc zla ![]() ![]() jednak od kiedy zaczelam cwiczyc czuje jakis dziwny glod na mieso ... Edytowane przez e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 Czas edycji: 2010-04-25 o 09:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1367 |
Raczkowanie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;1881226 3]ja nie wierze w takie gadki o zapotrzebowaniu dziennym na 2000 kcal.chyba bym wtedy wygladala jak swinia
![]() kiedys stosowalam diete 1000 kcal, wiec nie wiem dlaczego 1200 mialaby byc zla ![]() ![]() jednak od kiedy zaczelam cwiczyc czuje jakis dziwny glod na mieso ...[/QUOTE] Pewnie, że przy 2000kcal dziennie można wyglądać jak świnia - jeśli ma się rozlegulowany metabolizm po wcześniejszym stosowaniu cudnych diet 1000/1200kcal ;]. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1368 |
Zadomowienie
|
nie tylko. Często zapotrzebowanie w książkach podawane jest dla statystycznej kobiety ok. 65 kg (swoją drogą, duża ta kobieta, skoro statystyczna Polka w 2005 r. miała 160 cm, to daje BMI 25,4, czyli nadwaga). To dużo za dużo dla większości pań. Np. przy wzroście 165 cm zapotrzebowanie przy umiarkowanym ruchu to tylko ok. 1850 kcal. Jedząc codziennie 2000 kcal daje to ponad 1000 kcal nadmiaru w tydzień i kilo dodatkowej tkanki tłuszczowej w 2 miesiące.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1369 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1370 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą, to i tak czasem jest dużo, bo przecież każdy ma indywidualną sylwetkę i inna waga będzie dla niego optymalna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1371 |
Raczkowanie
|
Ja się dołączam, ale ciężko będzie :P U mnie rodzinne jest sadełko na brzuszku i mimo dość fajnej figury brzusio zawsze będzie :P
generalnie to jest 88-66-90 także nie jest źle... talia jest, ładnie zakreślona, ale brzuszek przeszkadza... jak sobie pojem i wypchnę bebeszek do przodu to przypominam kobietę ciężarną :P nie raz próbowałam zrobić z nim porządek... pamiętam, że jeden raz mi się to udało, przed tydzień robiłam po 100brzuszków i każdego dnia o 10 więcej... tak samo 100 + n*10 skośnych... po tygodniu wyglądałam o niebo lepiej. ale już nie pamiętam z jakich przyczyn przestałam je robić ... moje plany to zmiana diety ![]() Planuję w związku z wiosną jeść więcej owoców i warzyw [problemem u mnie jest alergia pokarmowa... że wszystko musiałabym jeść gotowane na parze,bo surowych nie moge ![]() ![]() ![]() Piszcie jak Wam idzie ![]()
![]() |
#1372 |
Raczkowanie
|
Słoneczka dziękuję wam za rady i trochę przepraszam, bo wywołałam zamieszanie i niepotrzebną kłótnie na forum
![]() ![]() A powiedzcie mi coś...fakt jestem teraz ograniczona ruchowo i o ćwiczeniach na brzuszek mogę do lipca zapomnieć. Ja nie ważę mało, to nie jest tak, że jestem chuda tylko mam brzuszek. Ja ogólnie mam trochę tłuszczyku na brzuszku. Przed operacją faszerowano mnie takimi lekami i sterydami, że w oczach dosłownie przy małej ilości jedzenia zyskałam 8 kg. Powiedzcie mi, czy w takim razie jedząc mniej i zdrowo oraz wykonując jakieś kardiu (rowerek stacjonarny, szybki spacer, chodzenie po bieżni przez godzinę), to uda mi się spali ten tłuszcz i brzuszek też spadnie?? To wszystko mnie denerwuje. Widzę moją wielką dupę i brzuch, no i te boki.Spodnie trochę ciaśniejsze. Denerwuje mnie to, tym bardziej, że nie roztyłam się od tak z własnej tylko winy, chociaż na pewno złe nawyki też się przyczyniły. Kolejna kwestia. Jak to jest z lodami? Jedzonymi o 7 rano. Podobno maja białko...ale przecież także tłuszcz. Czy można czasem (raz w tygodniu) zastąpić nimi jeden posiłek? To moja jedyna słabość Edytowane przez mochita Czas edycji: 2010-04-25 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1373 |
Zadomowienie
|
Nie zastepuj lodami sniadania, spowolnisz drastycznie metabolizm, nie mowiac juz o tym, ze to nie najlepszy start
![]() Skoro sniadanie zjesz o np. 7, nie ma problemu by pozwolic sobie na np. Big Milka o 10. 10-12 godzina to pora kiedy organizm najlepiej radzi sobie z takimi dodatkowymi bagazami ![]() ![]() Co do kardio+dieta, prawdopodobnie tak. Ja bym dodala jeszcze hula hop gdybys mogla, u wiekszosci osob ktore znam, specjalistyczny hula hop nawet bez specjalnej diety dzialal cuda. Co do zapotrzebowania na kalorie, poczytalam wiecej o temacie i aanik, przekonalas mnie do swoich racji ![]() aaaniaaa666 powodzenia ![]() ![]() A ja niedlugo ide robic swoje cwiczonka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1374 |
Zakorzenienie
|
sporo czytałam o tym jak schudnąć tylko z brzucha i podobno się nie da.
w sumie nie jestem gruba ale chciałabym poprawić wygląd brzucha bo super płaski nie jest, ale z drugiej strony nie chciałabym chudnąć z reszty ciała. jak to zrobić? czy w takim razie robić ćwiczenia na rzeźbę?
![]() |
#1375 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wiesz ja uważam, że 2000kcal(nawet jeśli zapotrzebowanie jest trochę mniejsze) to nie jest dużo, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że im więcej się je tym metabolizm przyśpiesza. A jeszcze przy odpowiednim i racjonalnym odżywianiu - czyli porządnym śniadaniu, i częstych, regularnych posiłkach co 2-3h to raczej nie powinno być problemu z tyciem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1376 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak z tym pilnowaniem kalorii (i tych przysłowiowych 150 dziennie) jednak coś jest. Często przecież osoby skarżące się na brak efektów w diecie twierdzą, że jedzą mało, a potem się okazuje, że zapominają o takich drobnych przekąskach, które dziennie nie dają dużo, ale powodują, że nie ma ujemnego bilansu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kurcze może zadam głupie pytanie, ale już się pogubiłam. czym się rózni kardio od aerobów i od interwałów?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1378 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Interwały to intensywne biegi, najlepiej w terenie, mocno wytrzymałościowe. W naturalnym terenie-wzniesienia, spadek w dół itd, wszystkie mięśnie pracują, dając optymalny efekt. Kardio to cwiczenia, ktore podwyzszaja puls. W trakcie aktywnosci czlowiek meczy sie, ale nie przekracza progu gdzie moze prowadzic rozmowe. To spacery, marsze, bieganie, pływanie, wiosłowanie, jazda na rowerze. To hula hop ciezszy od oryginalnego, najczesciej z wypustami/masazerem. Bardzo efektowny przy min 30 min dziennie, ogladajac film, na poczatek dnia, przy muzyce, czytajac ksiazke ![]() Ja mam taki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1379 |
Zadomowienie
|
Taki mały off top piękny pies
![]()
![]() |
#1380 |
Zakorzenienie
|
Lanessa dziękuję
![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.