Hejsterskie filolożki - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-11, 15:39   #1351
seductivee
Zakorzenienie

Dot.: Hejsterskie filolożki

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
seductivee ale praca zawodowa z językiem tj czego szukałaś?

bo ja np. planując pracę w szkole mam nauczanie języka obcego plus wiedzę o kulturze, a teraz zdobędę nauczanie drugiego języka obcego no i może nie od razu ale w ciągu kilku lat praca w szkole się powinna znaleźć z taką ofertą. póki co pracuję jako lektor na zleceniu, nie jest źle i będę to ciągnąć tak długo jak mi zdrowie pozwoli bo nie wiem co nadejdzie w nowym roku akademickim 8- o

Szukałam w zawodzie. Wysyłałam swoje CV do wszystkich szkół językowych jakie są... I byłam nawet na rozmowie, ba, doszłam do 2 etapu, ale co z tego, jak na naukę języka była chętna tylko jedna osoba
Teraz to ja szukam czegokolwiek, co da mi choć trochę pieniędzy.
Ale ja mieszkam na podlasiu, tu każdy chłop ze wsi po rosyjsku/białorusku się dogada i z racji zacofania NIKT nie chce wykształconego człowieka z tym językiem

A najbardziej frustrujące jest to, że nie mogę jeszcze przez rok z tego nędznego kawałka ziemi wyjechać, bo nie ma zaocznej magisterki i siedzę na tyłku w domu, bo nikt mnie nie chce w pracy :|

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

Edytowane przez seductivee
Czas edycji: 2014-07-11 o 15:40
seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 15:40   #1352
201604181004
Konto usunięte

aha, to bardzo możliwe że zależy od regionu. w trójmieście odkąd w zeszłym roku otwarto wjazd dla obwodu kaliningradzkiego jest ogromny ogromny boom na rosyjski - wali drzwiami i oknami, w galeriach są specjalne panie które po rosyjsku obsłużą klienta, a w ikei polecenie wydania towaru z magazynu jest wydawane w dwóch językach na jednej kopii. myślałaś by wyjechać?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 15:42   #1353
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
aha, to bardzo możliwe że zależy od regionu. w trójmieście odkąd w zeszłym roku otwarto wjazd dla obwodu kaliningradzkiego jest ogromny ogromny boom na rosyjski - wali drzwiami i oknami, w galeriach są specjalne panie które po rosyjsku obsłużą klienta, a w ikei polecenie wydania towaru z magazynu jest wydawane w dwóch językach na jednej kopii. myślałaś by wyjechać?

Myślałam, ze wszystkich polskich miast moim marzeniem było właśnie Trójmiasto, ale nie mogę się stąd ruszyć przez rok A jak już skończę ten syfny kierunek, to z kolei mogę wyjechać za granicę, co jest dla mnie bardziej kuszące niż praca za 6-7zł w Polsce.

Stary 2014-07-11, 15:51   #1354
201604181004
Konto usunięte

echhh szkoda że nam ucieka taka fajna laska no w trójmieście jest naprawdę dobrze jeśli chodzi o pracę zwłaszcza przy połączeniu rosyjski+angielski, wiem po sobie, że kwestia znalezienia pracy, nawet jeśli nie jako lektor językowy, to przyzwoitej pracy w ogóle to może kwestia 2 czy 3 dni. ja pracuję jako lektor w roku szkolnym a że mam zlecenie to w okresie wakacyjnym dorabiam sobie inaczej - w zeszłym tygodniu pokłóciłam się z moim "wakacyjnym szefem" i kolejnego dnia byłam w innej pracy w której aktualnie siedzę

nie łam się, po prostu złe miejsce, może cię coś tu przywieje bo zapraszam serdecznie
Stary 2014-07-11, 15:57   #1355
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
echhh szkoda że nam ucieka taka fajna laska no w trójmieście jest naprawdę dobrze jeśli chodzi o pracę zwłaszcza przy połączeniu rosyjski+angielski, wiem po sobie, że kwestia znalezienia pracy, nawet jeśli nie jako lektor językowy, to przyzwoitej pracy w ogóle to może kwestia 2 czy 3 dni. ja pracuję jako lektor w roku szkolnym a że mam zlecenie to w okresie wakacyjnym dorabiam sobie inaczej - w zeszłym tygodniu pokłóciłam się z moim "wakacyjnym szefem" i kolejnego dnia byłam w innej pracy w której aktualnie siedzę

nie łam się, po prostu złe miejsce, może cię coś tu przywieje bo zapraszam serdecznie

Hehe, dzięki Jak zdecyduję się na wyjazd do Trójmiasta to na pewno się odezwę, bo jak widzę pracę będę miała 'od ręki'
U nas z pracą jest na prawdę ciężko i tak mnie to dołuje, że nawet nie masz pojęcia. Skończ człowieku 5 lat studiów, męcz się, a pracodawca nawet nie spojrzy na ciebie...
A najgorzej, że w oczach tutejszych pracodawców wypadam jako nierób i leń, bo przez 5 lat nie imałam się prac typu: kelnerka, kebabiarka, sprzątaczka, ulotkarka

Stary 2014-07-11, 16:00   #1356
201604181004
Konto usunięte

hm, to nie wiem, ja się imałam wszystkiego łącznie z mcdonaldem i wszystkim co wpadło totalnie xd
Stary 2014-07-11, 16:03   #1357
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
hm, to nie wiem, ja się imałam wszystkiego łącznie z mcdonaldem i wszystkim co wpadło totalnie xd

Ja też wysyłałam i nosiłam swoje CV w takie miejsca i ciszaaaaaaa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-11, 16:21   #1358
thirky
on tired little feet

Niestety, ja jestem z lubelskiego i myślę że tu jest podobnie, województwa takie jak moje czy Twoje niestety w dużej części nadają się tylko do tego, by kupić bilet i wyjechać. Chociaż u nas teraz dużo zaczyna się dziać, ale raczej nie jest to praca dla filologów.
Śmieszy mnie jak ludzie mówią "po co Ci filologia, języka można uczyć się na kursach". No tak, szczególnie np. chińskiego czy japońskiego nauczymy się na kursie w stopniu umożliwiającym tłumaczenia np. w handlu, no brawo. Jest różnica pomiędzy kimś kto mówi "kali jeść" a ładnym, elastycznym i poprawnym językiem studenta filologii. Nie wiem kiedy ludzie w końcu się nauczą że nie tylko techniczne wykształcenie jest "poważne", fajne i w ogóle. Niestety.

Seductivee, z tym zniechęcaniem nie chodziło mi o Ciebie, a własnie o ludzi z mojej byłej klasy, czy nauczycieli matematyki i fizyki, dla których stałam się w 3 klasie ulubioną osobą do czynienia na jej temat cynicznych komentarzy i stawiania jako przykład przyszłego bezrobotnego bo, o zgrozo, nie wybierała się na polibudę. Ty mówisz po prostu szczerze i zgodnie z prawdą jak to wszystko wygląda, filologia to nie kurs językowy i warto żeby ci którzy jak ja się dopiero na te studia wybierają to wiedzieli

Hm, po norweskiej mam nadzieję że pracę znajdę, tym bardziej że ze mną na roku będzie tylko 11 osób więc konkurencja na rynku nie będzie zbyt duża jak np. z anglistyką. Oby tylko nie odpaść gdzieś po drodze

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 17:13   #1359
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thirky Pokaż wiadomość
Niestety, ja jestem z lubelskiego i myślę że tu jest podobnie, województwa takie jak moje czy Twoje niestety w dużej części nadają się tylko do tego, by kupić bilet i wyjechać. Chociaż u nas teraz dużo zaczyna się dziać, ale raczej nie jest to praca dla filologów.
Śmieszy mnie jak ludzie mówią "po co Ci filologia, języka można uczyć się na kursach". No tak, szczególnie np. chińskiego czy japońskiego nauczymy się na kursie w stopniu umożliwiającym tłumaczenia np. w handlu, no brawo. Jest różnica pomiędzy kimś kto mówi "kali jeść" a ładnym, elastycznym i poprawnym językiem studenta filologii. Nie wiem kiedy ludzie w końcu się nauczą że nie tylko techniczne wykształcenie jest "poważne", fajne i w ogóle. Niestety.

Seductivee, z tym zniechęcaniem nie chodziło mi o Ciebie, a własnie o ludzi z mojej byłej klasy, czy nauczycieli matematyki i fizyki, dla których stałam się w 3 klasie ulubioną osobą do czynienia na jej temat cynicznych komentarzy i stawiania jako przykład przyszłego bezrobotnego bo, o zgrozo, nie wybierała się na polibudę. Ty mówisz po prostu szczerze i zgodnie z prawdą jak to wszystko wygląda, filologia to nie kurs językowy i warto żeby ci którzy jak ja się dopiero na te studia wybierają to wiedzieli

Hm, po norweskiej mam nadzieję że pracę znajdę, tym bardziej że ze mną na roku będzie tylko 11 osób więc konkurencja na rynku nie będzie zbyt duża jak np. z anglistyką. Oby tylko nie odpaść gdzieś po drodze
Widzisz, u mnie niby konkurencja jest duża, bo sporo ludzi na kierunku jest, ale nie ma miejsc pracy i żadna z osób z mojego roku nie pracuje w zawodzie (chyba, że weźmiemy pod uwagę posługiwanie się językiem obcym w restauracji, czy supermarkecie)
Ja Ci życzę powodzenia, bo akurat języki skandynawskie jarają mnie jak żadne inne

Stary 2014-07-11, 17:18   #1360
201604181004
Konto usunięte

u mnie na kierunku...

są tacy którzy rozwijają karierę naukową i bardzo poważnie rozważają zostanie na doktoracie, malutki odsetek
są tacy którzy poważnie myślą o karierze tłumacza i już łapią pierwsze zlecenia stricte w zawodzie,
są tacy którzy chcą się bawić wyjeżdżają za granicę na wolontariaty, udzielają się społecznie, plusują jako działacze
są tacy (największa część) którzy robią dwa kierunki, z różnych powodów. ci którzy chcą zostać nauczycielami biorą anglistykę, historie bądź germanistykę, a ci którzy traktują filologie jako drugi kierunek robią prawo, administrację czy ekonomię.
są też tacy którzy nie robią kompletnie nic... ale może zaczną :P
Stary 2014-07-11, 17:22   #1361
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie na kierunku...

są tacy którzy rozwijają karierę naukową i bardzo poważnie rozważają zostanie na doktoracie, malutki odsetek
są tacy którzy poważnie myślą o karierze tłumacza i już łapią pierwsze zlecenia stricte w zawodzie,
są tacy którzy chcą się bawić wyjeżdżają za granicę na wolontariaty, udzielają się społecznie, plusują jako działacze
są tacy (największa część) którzy robią dwa kierunki, z różnych powodów. ci którzy chcą zostać nauczycielami biorą anglistykę, historie bądź germanistykę, a ci którzy traktują filologie jako drugi kierunek robią prawo, administrację czy ekonomię.
są też tacy którzy nie robią kompletnie nic... ale może zaczną :P

U nas są tylko tacy, którzy robią drugi kierunek, ale nie jako pomoc dla filologii, ale jako 'zrobię inny kierunek, może w tym znajdę pracę' oraz tacy, którzy pracują w byle jakich firmach, które nie są związane z językiem bezpośrednio.
Nawet jak się wejdzie w zakładkę kariera obojętnie jakiej restauracji, czy sieciówki to nie znajdzie się ofert z mojego miasta...

Stary 2014-07-11, 17:25   #1362
201604181004
Konto usunięte

masakra wiecie, w sopocie np. jest najniższe bezrobocie w Polsce, bo tutaj moim zdaniem nie da się być bezrobotnym. po prostu. owszem, jak już ktoś chce się wdrożyć w temat np. pracy w szkole to trzeba mieć plecy albo starszą koleżankę która pomoże ale w takich nieskomplikowanych pracach to jest dużo ofert. no u nas sporo naprawdę sporo robi drugą filo jako pomoc dla pierwszej albo drugi kierunek bo mają konkretne plany np. praca w policji czy innych służbach gdzie będąc po administracji się plusuje.

btw myślałaś o wyjeździe z EVS?
Stary 2014-07-11, 17:36   #1363
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
masakra wiecie, w sopocie np. jest najniższe bezrobocie w Polsce, bo tutaj moim zdaniem nie da się być bezrobotnym. po prostu. owszem, jak już ktoś chce się wdrożyć w temat np. pracy w szkole to trzeba mieć plecy albo starszą koleżankę która pomoże ale w takich nieskomplikowanych pracach to jest dużo ofert. no u nas sporo naprawdę sporo robi drugą filo jako pomoc dla pierwszej albo drugi kierunek bo mają konkretne plany np. praca w policji czy innych służbach gdzie będąc po administracji się plusuje.

btw myślałaś o wyjeździe z EVS?

No, a u nas nawet do maka czy kfc jest ciężko się dostać.

Pomijając fakt, że pierwsze słyszę o EVS ( ), to nie mam w planach wyjazdu. Ja po prostu skończę te studia i postaram się robić cokolwiek... No i planuję swój ślub za rok, więc muszę i tak być tu, gdzie mieszkam.
Marzę o pracy w szkole, ale tu na pewno tego nie zrealizuję, nawet w prywatnej (btw pewnego razu zaproponowano mi pracę w szkole prywatnej w ramach wolontariatu ).
Jedynym, możliwym na tę chwilę do zrealizowania wyjściem jest dla mnie wyjazd a granicę.

Stary 2014-07-11, 17:38   #1364
201604181004
Konto usunięte

ale evs to jest wyjazd np. na miesiąc, dwa, czy trzy masz opłacony przejazd wyżywienie i zakwaterowanie i jedziesz do wybranego kraju w różnych celach: krzewić kulturę polską, pracować na rzecz ludzi, pomagać niepełnosprawnym, świetlice socjoterapeutyczne albo pomoc ludziom starszym.
Stary 2014-07-11, 17:44   #1365
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
ale evs to jest wyjazd np. na miesiąc, dwa, czy trzy masz opłacony przejazd wyżywienie i zakwaterowanie i jedziesz do wybranego kraju w różnych celach: krzewić kulturę polską, pracować na rzecz ludzi, pomagać niepełnosprawnym, świetlice socjoterapeutyczne albo pomoc ludziom starszym.

Ja to chyba się nie nadaję na takie wyjazdy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-11, 18:20   #1366
maacieek
Zakorzenienie

Powiem wam że nawet nie zacząłem filologii a już mnie strach bierze czy dobrze robię i czy mi się w ogóle przyda w mojej przyszłej pracy, chociaż biznesowa specjalizacja podtrzymuje mnie na duchu. Zwłaszcza że większość firm wymaga niemieckiego czy francuskiego...
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 18:23   #1367
201604181004
Konto usunięte

dla mnie to ma jak najbardziej sens zwłaszcza jak mi powiedziałeś co studiujesz - u mnie to połączenie które wziąłeś jest dość popularne. twoja siatka godzin też wyglądała dość sensownie. najwyżej rzucisz: P
Stary 2014-07-11, 18:29   #1368
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie to ma jak najbardziej sens zwłaszcza jak mi powiedziałeś co studiujesz - u mnie to połączenie które wziąłeś jest dość popularne. twoja siatka godzin też wyglądała dość sensownie. najwyżej rzucisz: P
Nie, nie rzucę tak łatwo się nie poddam. Najwyżej będę robił dla swojej przyjemności nie dla nich
Stary 2014-07-11, 18:33   #1369
201604181004
Konto usunięte

xD rób rób
a potem jakie podyplomówki są piękne
mi się fantazjuje tłumaczenie medyczne ale to za x lat nie można mieć wszystkiego w jednym roku akademickim
Stary 2014-07-11, 21:55   #1370
inmemoriaa
Rozeznanie

Chyba mogę się powoli dołączyć Dostałam się na fil. norweską więc witam i mam nadzieję że wytrwam te 3 lata i dam radę
inmemoriaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 10:07   #1371
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez inmemoriaa Pokaż wiadomość
Chyba mogę się powoli dołączyć Dostałam się na fil. norweską więc witam i mam nadzieję że wytrwam te 3 lata i dam radę
Cześć! Ja też norweska więc od października możemy się wspierać i hejtować wspólnie zaczynasz się uczyć w wakacje? Ja wczoraj wyruszyłam do księgarni po jakieś słowniki czy fiszki, no ale niestety u nas jak zwykle nic nie ma

Stary 2014-07-12, 18:48   #1372
cichazabka
...

Się dołączę Od października fil. rosyjska
cichazabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 18:48   #1373
201604181004
Konto usunięte

witome ;d
Stary 2014-07-12, 18:57   #1374
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez cichazabka Pokaż wiadomość
Cześć gdzie będziesz studiowała?

Stary 2014-07-12, 19:01   #1375
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cichazabka Pokaż wiadomość

Heja

Stary 2014-07-12, 19:09   #1376
thirky
on tired little feet

Seductivee, znasz jakąś fajną stronkę gdzie można by ogarnąć takie podstawy podstaw rosyjskiego? Nie znam nawet cyrylicy, chętnie bym się nauczyła chociaż tego. Polecisz coś?

Stary 2014-07-12, 19:25   #1377
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thirky Pokaż wiadomość
Seductivee, znasz jakąś fajną stronkę gdzie można by ogarnąć takie podstawy podstaw rosyjskiego? Nie znam nawet cyrylicy, chętnie bym się nauczyła chociaż tego. Polecisz coś?

Szczerze? To nie mam pojęcia, czy coś przydatnego w Internecie jest.
Ja uczę się rosyjskiego od 4 klasy podstawówki, więc nigdy nie szukałam materiałów do nauki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-12, 19:29   #1378
maacieek
Zakorzenienie

Propo cyrylicy to ja wziąłem sobie z wikipedii tablice i przepisałem - drukowane, pisemne (swoją drogą powie mi ktoś czy oni zawsze takie dziwne A piszą i trzeba pisać kursywą?) jak sie wymawia i to tyle, bo już prawie znam całą
Stary 2014-07-12, 19:29   #1379
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Szczerze? To nie mam pojęcia, czy coś przydatnego w Internecie jest.
Ja uczę się rosyjskiego od 4 klasy podstawówki, więc nigdy nie szukałam materiałów do nauki

szkoda takie moje małe marzenie żeby się kiedyś nauczyć...

Stary 2014-07-12, 19:32   #1380
201604181004
Konto usunięte

zwyczajny alfabet z google grafika wystarczy :P najpierw trzeba się nauczyć kształtów, kaligrafii od nowa jak dzieci w podstawówce. proponuje kupić zeszyt w trzy linie i mówię serio
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości