![]() |
#1351 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
Szukałam w zawodzie. Wysyłałam swoje CV do wszystkich szkół językowych jakie są... I byłam nawet na rozmowie, ba, doszłam do 2 etapu, ale co z tego, jak na naukę języka była chętna tylko jedna osoba ![]() Teraz to ja szukam czegokolwiek, co da mi choć trochę pieniędzy. Ale ja mieszkam na podlasiu, tu każdy chłop ze wsi po rosyjsku/białorusku się dogada i z racji zacofania NIKT nie chce wykształconego człowieka z tym językiem ![]() A najbardziej frustrujące jest to, że nie mogę jeszcze przez rok z tego nędznego kawałka ziemi wyjechać, bo nie ma zaocznej magisterki i siedzę na tyłku w domu, bo nikt mnie nie chce w pracy :| Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2014-07-11 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1352 |
Konto usunięte
|
aha, to bardzo możliwe że zależy od regionu. w trójmieście odkąd w zeszłym roku otwarto wjazd dla obwodu kaliningradzkiego jest ogromny ogromny boom na rosyjski - wali drzwiami i oknami, w galeriach są specjalne panie które po rosyjsku obsłużą klienta, a w ikei polecenie wydania towaru z magazynu jest wydawane w dwóch językach na jednej kopii. myślałaś by wyjechać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślałam, ze wszystkich polskich miast moim marzeniem było właśnie Trójmiasto, ale nie mogę się stąd ruszyć przez rok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1354 |
Konto usunięte
|
echhh szkoda że nam ucieka taka fajna laska
![]() ![]() nie łam się, po prostu złe miejsce, może cię coś tu przywieje bo zapraszam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hehe, dzięki ![]() ![]() U nas z pracą jest na prawdę ciężko i tak mnie to dołuje, że nawet nie masz pojęcia. Skończ człowieku 5 lat studiów, męcz się, a pracodawca nawet nie spojrzy na ciebie... A najgorzej, że w oczach tutejszych pracodawców wypadam jako nierób i leń, bo przez 5 lat nie imałam się prac typu: kelnerka, kebabiarka, sprzątaczka, ulotkarka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1356 |
Konto usunięte
|
hm, to nie wiem, ja się imałam wszystkiego łącznie z mcdonaldem i wszystkim co wpadło totalnie xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też wysyłałam i nosiłam swoje CV w takie miejsca i ciszaaaaaaa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1358 |
on tired little feet
|
Niestety, ja jestem z lubelskiego i myślę że tu jest podobnie, województwa takie jak moje czy Twoje niestety w dużej części nadają się tylko do tego, by kupić bilet i wyjechać. Chociaż u nas teraz dużo zaczyna się dziać, ale raczej nie jest to praca dla filologów.
Śmieszy mnie jak ludzie mówią "po co Ci filologia, języka można uczyć się na kursach". No tak, szczególnie np. chińskiego czy japońskiego nauczymy się na kursie w stopniu umożliwiającym tłumaczenia np. w handlu, no brawo. Jest różnica pomiędzy kimś kto mówi "kali jeść" a ładnym, elastycznym i poprawnym językiem studenta filologii. Nie wiem kiedy ludzie w końcu się nauczą że nie tylko techniczne wykształcenie jest "poważne", fajne i w ogóle. Niestety. Seductivee, z tym zniechęcaniem nie chodziło mi o Ciebie, a własnie o ludzi z mojej byłej klasy, czy nauczycieli matematyki i fizyki, dla których stałam się w 3 klasie ulubioną osobą do czynienia na jej temat cynicznych komentarzy i stawiania jako przykład przyszłego bezrobotnego bo, o zgrozo, nie wybierała się na polibudę. Ty mówisz po prostu szczerze i zgodnie z prawdą jak to wszystko wygląda, filologia to nie kurs językowy i warto żeby ci którzy jak ja się dopiero na te studia wybierają to wiedzieli ![]() Hm, po norweskiej mam nadzieję że pracę znajdę, tym bardziej że ze mną na roku będzie tylko 11 osób więc konkurencja na rynku nie będzie zbyt duża jak np. z anglistyką. Oby tylko nie odpaść gdzieś po drodze ![]()
![]() |
#1359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja Ci życzę powodzenia, bo akurat języki skandynawskie jarają mnie jak żadne inne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1360 |
Konto usunięte
|
u mnie na kierunku...
są tacy którzy rozwijają karierę naukową i bardzo poważnie rozważają zostanie na doktoracie, malutki odsetek są tacy którzy poważnie myślą o karierze tłumacza i już łapią pierwsze zlecenia stricte w zawodzie, są tacy którzy chcą się bawić wyjeżdżają za granicę na wolontariaty, udzielają się społecznie, plusują jako działacze są tacy (największa część) którzy robią dwa kierunki, z różnych powodów. ci którzy chcą zostać nauczycielami biorą anglistykę, historie bądź germanistykę, a ci którzy traktują filologie jako drugi kierunek robią prawo, administrację czy ekonomię. są też tacy którzy nie robią kompletnie nic... ale może zaczną :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas są tylko tacy, którzy robią drugi kierunek, ale nie jako pomoc dla filologii, ale jako 'zrobię inny kierunek, może w tym znajdę pracę' oraz tacy, którzy pracują w byle jakich firmach, które nie są związane z językiem bezpośrednio. Nawet jak się wejdzie w zakładkę kariera obojętnie jakiej restauracji, czy sieciówki to nie znajdzie się ofert z mojego miasta... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1362 |
Konto usunięte
|
masakra
![]() ![]() btw myślałaś o wyjeździe z EVS? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, a u nas nawet do maka czy kfc jest ciężko się dostać. ![]() Pomijając fakt, że pierwsze słyszę o EVS ( ![]() Marzę o pracy w szkole, ale tu na pewno tego nie zrealizuję, nawet w prywatnej (btw pewnego razu zaproponowano mi pracę w szkole prywatnej w ramach wolontariatu ![]() Jedynym, możliwym na tę chwilę do zrealizowania wyjściem jest dla mnie wyjazd a granicę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1364 |
Konto usunięte
|
ale evs to jest wyjazd np. na miesiąc, dwa, czy trzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to chyba się nie nadaję na takie wyjazdy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1366 |
Zakorzenienie
|
Powiem wam że nawet nie zacząłem filologii a już mnie strach bierze czy dobrze robię i czy mi się w ogóle przyda w mojej przyszłej pracy, chociaż biznesowa specjalizacja podtrzymuje mnie na duchu. Zwłaszcza że większość firm wymaga niemieckiego czy francuskiego...
![]() |
#1367 |
Konto usunięte
|
dla mnie to ma jak najbardziej sens
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1369 |
Konto usunięte
|
xD rób rób
a potem jakie podyplomówki są piękne ![]() mi się fantazjuje tłumaczenie medyczne ale to za x lat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1370 |
Rozeznanie
|
Chyba mogę się powoli dołączyć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1371 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1372 |
...
|
Się dołączę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1373 |
Konto usunięte
|
witome ;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1374 |
on tired little feet
|
Cześć
![]()
![]() |
#1375 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1376 |
on tired little feet
|
Seductivee, znasz jakąś fajną stronkę gdzie można by ogarnąć takie podstawy podstaw rosyjskiego? Nie znam nawet cyrylicy, chętnie bym się nauczyła chociaż tego. Polecisz coś?
![]() |
#1377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze? To nie mam pojęcia, czy coś przydatnego w Internecie jest. ![]() Ja uczę się rosyjskiego od 4 klasy podstawówki, więc nigdy nie szukałam materiałów do nauki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1378 |
Zakorzenienie
|
Propo cyrylicy to ja wziąłem sobie z wikipedii tablice i przepisałem - drukowane, pisemne (swoją drogą powie mi ktoś czy oni zawsze takie dziwne A piszą i trzeba pisać kursywą?) jak sie wymawia i to tyle, bo już prawie znam całą
![]()
![]() |
#1379 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1380 |
Konto usunięte
|
zwyczajny alfabet z google grafika wystarczy :P najpierw trzeba się nauczyć kształtów, kaligrafii od nowa jak dzieci w podstawówce. proponuje kupić zeszyt w trzy linie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.