Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-29, 17:50   #1381
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Qasr Al Sarab Hotel
Abu Dhabi

Hotel Qasr Al Sarab <-KLIK
oaza na środku pustyni w Emiracie Abu Dhabi, z miasta Abu Dhabi odległość 230km.

Warto dla niego pokonać każdą odległość

Qasr Al Sarab oznacza Zamek na Pustyni i ten Hotel właśnie tak zbudowano, jest to zamek-twierdza pustynna o grubych murach i pięknym wystroju wnętrza, bez złota i blasku... surowy, piękny design jak kilka tysięcy lat temu.

Hotel Spa zapewniający pełny luksus i prawdziwy wypoczynek od zgiełku, to nie jest krzykliwy hotel, panuje w nim cisza delikatnie konkurująca z muzyką arabic & chillout płynącą dyskretnie z głośników.

Mój zdecydowany number 1 w rankingu hoteli w Emiratach.

Foto 1 -
droga prowadząca na Liwa Desert

Foto 2 - droga przez pustynię dojazdowa do hotelu

Foto 3 -
znaki drogowe niekiedy ledwo wystają spod nawianego piasku

Foto 4 - brama wjazdowa do Qasr Al Sarab

Foto 5 - piaszczysta fosa

Foto 6 - przekroczyliśmy Zwrotnik Raka (23*27`) główne wejście do Qasr Al Sarab jest położone 22*54`o2N / 54*20`16E

Foto 7, 8, 9, 10 - widok hotelu

Zdjęcia odtworzone 23 Marca 2011
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7562 a.jpg (39,9 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7583 a.jpg (44,4 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7608 a.jpg (50,2 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7620 a.jpg (67,7 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7626 a.jpg (66,7 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7655 a.jpg (126,4 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7675 a.jpg (97,7 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7676 a.jpg (97,7 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7677 a.jpg (136,3 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7719 a.jpg (142,9 KB, 21 załadowań)

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-03-23 o 15:44
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 18:00   #1382
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

II-ga część

Foto 1, 2 - widok hotelu

Foto 3, 4, 5 - piękne aczkolwiek lekko surowe wnętrze i użycie materiałów naturalnych sprawia, że czujemy się swojsko i przytulnie

Foto 6 - brama hotelu

Foto 7- wyjazd z hotelu

Foto 8 - pustynia

Foto 9 - Qasr Al Sarab by Night (zdjęcie ze strony hotelu)

Foto 10 - mapa dojazdu

Projekt tego hotelu zdobył dwie międzynarodowe nagrody, Najlepsze Spa i Najbardziej Luksusowe Miejsce......

Cytat:
Abu Dhabi , United Arab Emirates 20 July 2010 - Qasr Al Sarab Desert Resort by Anantara, was awarded 'Best Hotel Spa' and 'Best for Luxury Public Spaces' at the prestigious Hospitality Design Awards for Creative Achievement in New York.
The luxury resort in Abu Dhabi's enchanting Liwa Desert was the only winner from the Middle East and North Africa.
Cytat:
Since its opening, Qasr Al Sarab has been recognised with top accolades from around the world for its exceptional features and tourism offering.
Some of these include: Middle East's Leading Desert Resort in the World Travel Awards 2010 in May;
named in Condé Nast Traveller UK's 2010 Hot List;
Condé Nast Traveller USA's Hot List and Spa Hot List;
and taking second runner up for Spa Design Awards at The Middle East Spa Awards in May this year.

Situated in the Empty Quarter (Rub Al Khali), the world's largest stretch of uninterrupted desert, Qasr Al Sarab has quickly earned a reputation for being a regional landmark with architecture reflecting a truly authentic Arabian culture and heritage. Perched atop a crescent-shaped dune, the true splendour of this fort-inspired design smoothly blends into its pristine surrounding environment and in a destination rich in history with settlements dating back to 7,000 years ago. Offering 154 rooms, 42 villas and 10 royal villas resembling majestic palaces with spacious living and dining areas, private pools and outdoor terraces, Qasr Al Sarab is a haven of exceptional comfort and pure extravagance.

Zdjęcia odtworzone 23 Marca 2011
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7748 a.jpg (130,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7755 a.jpg (109,0 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7762 a.jpg (57,9 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7765 a.jpg (68,6 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7796 a.jpg (79,0 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7806 a.jpg (75,1 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7808 a.jpg (55,5 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7824 a.jpg (30,5 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7829 ab.jpg (61,1 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg locationmap-AQA.jpg (82,4 KB, 5 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-03-23 o 15:53
Stary 2010-09-29, 18:30   #1383
jovikzu
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to jovikzu
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Ewa te zdjecia hotelu sama robilas? zwlaszcza to noca widok na basen z gwiazdami ? niesamowite!!!!
ale mi narobilas ochote na caly dzien odpoczynku. a tam mozna wejsc sobie i np skorzystac tylko z basenu? mozesz podac jakies ceny?

hmmm. w grudniu mam rocznice slubu, to moze sie wybierzemy, jak babcia przyjedzie to zostanie z coreczkami tym bardziej ze temperatura akurat w sylwestra chociaz nie wiem czy nie zaimno bedzie haha

chlebek jest zrobilam zdjecie ale aparat mi sie zawiesil i cos nie chce sie przegrac buuuuu

jovikzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 18:34   #1384
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Gyverowa Pokaż wiadomość
Ogólnie zabijam czas czym się da- gotuję, sprzątam, uprawiam shopping... oprócz tego chodzę na basen, siłownie. Weekendy staramy się spędzać poza domem - może masz jakieś propozycje gdzie można jechać by spędzić fajnie czas, coś zobaczyć...?
Poza tym jestem w trakcie szukania jakiegoś kursu angielskiego
pozdrawiam

Gyverowa, co u Ciebie? Jak angielski?
Zwiedzałaś już coś?

Jovikzu, pełny cennik masz na stronie hotelu Qasr Al Sarab.
Polecam pojechać na cały dzień, warto!

Niestety jedno jedyne zdjęcie to w nocy jest z ich strony.... mnie tak piękne nie wyszło

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-09-29 o 18:36
Stary 2010-09-29, 21:13   #1385
A z Z
Raczkowanie

Eva jesteś niezawodna!!!!!!!!!!! i niezastąpiona!!!!!!!!!!!
Mój widok z okna mógłby być bardziej słoneczny

Dziękuję za pamięć, czuję się dobrze, pracuję, czekam niecierpliwie na styczeń. Może więcej na PW?

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

cytat Eva ID: No nie rozumiem dlaczego im pozwolili, a ekipa Sex And The City 2 musiała kręcić zdjęcia w Maroku
_________________________ _________________________

Wyczarowali? - chyba nie ...
tego argumentu też nie użyli... ale WIELKIE brzęczące monety zawsze pomagają
Chyba za bardzo wierzyli, że się sprzeda wszystko co związane jest z Sex And The City... Niestety, ekipę za to można
A z Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 09:27   #1386
Eva ID

GG do Eva ID

AzZ, heh... na moje oko, to im nie chodzi o pieniądze lecz przeszkadzało im słowo "sex" w tytule.

Inne filmy, do których zdjęcia kręcono w Emiratach to:

Code 46 (2003) film science-fiction z Tim Robbins

Syriana (2005) z George Clooney, film oscarowy

The Kingdom (2007) zJamie Foxx i Jennifer Garner, Abu Dhabi odgrywało Riyad w Arabii Saudyjskiej, bo tam to w ogóle pozwolenia na filmowanie nikt nie otrzymuje.

..... i inne ale jakieś bollywoodzkie, a tego to nawet nie oglądam

55 kg
Stary 2010-09-30, 10:52   #1387
r k
Raczkowanie

ale ja nie z Emiratow niestety (mam nadzieje ze jeszcze nie) ;P dlatego sie pytam jak bede cos wiedziec to dam znac, na razie czekamy na last minute planowalismy jechac w pazdzierniku ale nie wiem czy sie uda konczymy remont a to niestety studnia bez dna jak juz myslisz ze koniec wydatkow to sie okazuje ze nie :/
r k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-30, 21:16   #1388
A z Z
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
AzZ, heh... na moje oko, to im nie chodzi o pieniądze lecz przeszkadzało im słowo "sex" w tytule.
Eva masz wprawne oko lub , ale przede wszystkim znasz tamtejsze relacje i zgadzam się z Tobą w 100%.

Z innej beczki - jutro zadbam o moje "kłaczki", zrobię się na"bóstwo":hahah a:i na Kalatówkach http://www.kalatowki.pl/index.php?op...id=9&Itemid=10
Lubicie jazz?
Może nie jest to Qasr Al Sarab ale zmiany otoczenia są potrzebne
Stary 2010-10-08, 16:08   #1389
Madelie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez A z Z Pokaż wiadomość
Z innej beczki - jutro zadbam o moje "kłaczki", zrobię się na"bóstwo":hahah a:
O! A gdzie byłaś? Ja byłam zszokowana, gdy po przyjeździe do Abu Dhabi zobaczyłam w centrum miasta „salony urody” z szyldami wypisanymi ręcznie. Nie mam pojęcia, gdzie znajdę dobrego fryzjera i kosmetyczkę.

Kolejne zaskoczenie to długość dnia – nie sądziłam, że tutaj tak szybko robi się ciemno!

No i jedzenie – zupełnie nie wiem, co można przyrządzić z produktów dostępnych w sklepach i co można jeść bez ryzyka. Znacie może jakieś sklepy z europejską żywnością? Gdzie można kupić wieprzowinę? Czy potrzebna jest do tego specjalna licencja, jak na alkohol?

Edytowane przez Madelie
Czas edycji: 2010-10-08 o 16:09
Madelie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 06:47   #1390
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Madelie Pokaż wiadomość
No i jedzenie – zupełnie nie wiem, co można przyrządzić z produktów dostępnych w sklepach i co można jeść bez ryzyka. Znacie może jakieś sklepy z europejską żywnością? Gdzie można kupić wieprzowinę? Czy potrzebna jest do tego specjalna licencja, jak na alkohol?
Hahahahaha.... chyba mieszkamy w różnych dzielnicach

Tu masz post z tego wątku, gdzie Suzimuzi opisuje gdzie jest dobry fryzjer:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=264

Teraz produkty żywnościowe.... a czego tu nie ma, co jest w Europie?
Poza makiem

Wszędzie można kupić żywność taką jak w Europie łącznie z ziemniakami, cebulą, marchewką, burakami czerwonymi, selerem.... wymianiać możnaby długo.

Nie wiem jak długo jesteś w Abu Dhabi, ale jakim cudem nie trafiłaś do Spinney`sa lub Carrefoura albo LULU Center?
W każdym Spinney`s jest sekcja z wyrobami wieprzowymi, nie potrzebna jest żadna licencja na jej zakup. Czasem bywa polska kiełbasa.

Co można przyrządzić z produktów dostępnych w sklepach?

Przykładowo z jajek - jajecznicę, z mięs - kotlety, gulasze, pieczone itp. z makaronów - spaghetti, zapiekanki, z warzyw - zupy i sałatki.... jaki typ kuchni preferujesz? Bo Emiraty to jeden z nielicznych krajów świata, gdzie znajdziesz produkty z niemal wszystkich kuchni, od Europejskiej poprzez Afrykańskie aż po najbardziej wymyślne Azjatyckie.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Z innej beczki - jutro zadbam o moje "kłaczki", zrobię się na"bóstwo":hahah a:i
Bardzo lubię Jazz i oczywiście znam Kalatówki

Co zrobiłaś ciekawego na głowie?

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-10-09 o 10:55
Stary 2010-10-09, 10:19   #1391
Madelie
Zadomowienie

Evo, nie rozumiem po co te złośliwości. Wiem, że z jajek robi się jajecznicę. Myślałam po prostu, że ktoś mógłby polecić mi jakieś sprawdzone produkty, bo np. wszystkie sery i wędliny dostępne w moim supermarkecie smakują jak plastik.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-09, 10:50   #1392
Eva ID

GG do Eva ID

Madelie, zadałaś tak zabawne pytanie.... "zupełnie nie wiem, co można przyrządzić z produktów dostępnych w sklepach i co można jeść bez ryzyka"... jakbyś zamieszkała w Darfurze a nie w Abu Dhabi, gdzie wybór jedzenia jest przeogromny.

Bezpiecznie możesz jeść wszystko co kupisz w sklepie, wszystko zależy od tego CO chcesz jeść!

Wędlina i sery Ci nie smakują? To dziwne, bo wybór jest większy niż w Polsce, a i smakowo dużo lepsze, naturalnie zależy od prywatnych upodobań, ale możesz tu kupić wszelkie mortadele z oliwkami, pieprzem, itp. a także szynki, kiełbasy polskie i niemiecke, prawdziwe salami i szynki włoskie, bekon angielski.... wymienić wszystkiego nie sposób, a i serów wybór taki, że połowy z tego w Polsce nawet nie ma.

Jaki to ten Twój supermarket, co nie ma dobrych wędlin i serów?

Co takiego typowo polskiego chcesz ugotować i szukasz odpowiedniego produktu?

W jakim rejonie Abu Dhabi mieszkasz?

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-10-09 o 10:52
Stary 2010-10-09, 14:39   #1393
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Bloou, ja się nie znam, ale to takimi zwierzętami żyjącymi na wolności ktoś się zajmuje?
Są różne dziedziny i np. w parkach narodowych, zwierzętami żyjącymi na wolności też się ktoś zajmuje

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-10, 09:18   #1394
jovikzu
Raczkowanie

Cytat:
Kolejne zaskoczenie to długość dnia – nie sądziłam, że tutaj tak szybko robi się ciemno!
niestety szkoda, o 19 juz ciemno ale mozna sie przyzwyczaic za to od 5 juz widno ja sie przestawilam i wstaje przed 7, w sumie mam wiecej energii na caly dzien, a chodze spac o 23 max 24.

Cytat:
Napisane przez Madelie Pokaż wiadomość

ha ha powiem szczerze ze mnie to tez rozbawilo

my najczesciej robimy zakupy w LuLu. jest tanszy czesto niz carefour. poza tym sery i kielbasa paczkowana, prawie wszedzie (w Europie tez) smakuje jak plastik - dlatego trzeba czytac DOKLADNIE etykiety - bo to czesto nie ser i nie mieso tylko np 30% albo i wiecej tluszczu i ulepszacze - tzm produkty sero i miesnopodobne.

tradycyjne tutejsze np biale sery - houllund- Eva pewnie poprawi - sa super!!!! mi na razie tez ten najbardziej smakuje, bo nie jest taki slony. zólte tez sa baaardzo smaczne - czesto drogie, ale naprawde dobre. Ja wedliny za duzo nie kupuje - tym baardziej ze wiekszosc nawet taka do krojenia na swierzo jest "zbijana" z kawalkow miesa i wyglana np jak poledwica. dlatego trzeba sie pytac czy to np upieczona piers z indyka czy wedlina zbita - na paczkowanych jest napisane. - taka zbijana- to majsztersztyki widzialam w Anglii- boczek idealnie wygladal..... ale zawartosc miesa w miesie byla np 30 %. poza tym typowo europejskie yogurty Onken czy Valley - ktorymi sie zajadalam w Europie tu kosztuja czasem 5x tyle. W Niemczech, 90 centow (czyli ok 4-5 AED a tu 16 czasem nawet 20 AED!) wiec ich nie kupuje bo strata kasy - jogurty sprawdzalam i najbardziej mi smakuja z AL Ain - naturalne o niebo smaczniejsze niz np okropne danona..... (ale wiadomo co kto jaki ma smak). ja wiem jak smakuje jogurt robiony samemu i te z Al Ain na razie najbardziej mi go przypominaja (po sprobowaniu wytraca sie serwatka na wierzchu i tak powinno byc)- przynajmniej kupuje lokalne z Emiratów, a nie np z Arabi Saudyjskiej - zawsze staram sie wspierac - hahaha- lokalne- jesli oczywiscie sa dobrej jakosci.

miesa wieprzowego i tak nie jem, wiec nie kupuje... jak tylko moge kupuje indyka, bo te nie daja sie tak faszerowac hormonami - ale jem kurczaki - choc niestety te sa najgorsze... ale trudno w takich czasach zyjemy. - trzeba starac sie inaczej pozniej pozbyc sie tych "ulepszaczy obecnego przemyslu spozywczego"

jesli chodzi o owoce i warzywa - nie kupuje z USA, ale np jablka z Anglii Royal Gala - ale trzeba dobrze sie rozgladac bo normalnie powinny kosztowac jakos 7 AED a widzialam nawet za 28AED!!!
- niestety polskich nie ma a szkoda, z Australii dobre sa np limonki i te mniejsze od mandarynek - ucieklo mi slowo.
a np ziemniaki, marchewki, ogorki (pyszne - byle nie te wodne z Holandii) z Libanu - ogolnie Liban to wedlug mnie bardzo dobry kraj, dlatego ze u nich jest inny klimat, i wiele naturalnej zieleni, i maja sporo pol uprawnych. (moj TZ byl juz 2 razy i troche widzial ,wiec mu wierze, tym bardziej ze z pracy to wie jak taka np ferma, fabryka funkcjonuje) wiekszosc warzyw wybieram z krajow ktore sa jak najblizej.... tak jak w Polsce czy Niemczech wybieralam z Europy lokalne tak tu tez. Z Holandii np nie kupuje nic.... nie sa za wartosciowe...

poza tym oczywiscie jest zywnosc organiczna - w Dubaju jest jeden sklep do którego jeszcze nie dotarlam.

Mi brakuje na razie roznych rodzajów mąki - zytniej, orkiszowej, jeczmiennej.... niestety wszystko wyjalowiona pszenna, nie za bardzo wartosciowa. jak znajde dam wam znac. i ryb - ale to moja wina bo nie mam zamrazarki wiec nie moge za bardzo kupowac paczek bo ich nie zjem od razu i tez nie mam jak przechowac...

poza tym w Khalifa A, przy tzw pink shops, jest taki maly bar gdzie mozna kupic PYSZNE koktajle owocowe - swierzo robione- cena 10-14 AED - pycha. w Polsce za to trzeba zaplacic troche wiecej. Ja po obejrzeniu sobie lokalu jesli stwierdzam ze ok i sporo ludziz niego korzysta, kupuje normalnie tutejsze np zawinane mieso grilowane i surowki - a przyznam ze jesli chodzi o surowki i dodatki to bardzo mi tu smakuja - humus, albo jogurt czosnkowy mniam mniam

Ewa tez potwierdzila ze Lebanon Flower ma dobre jedzenie - smaczne, i w cenie OK.

to sie rozpisalam.... jakby jakies pytania prosze smialo

Edytowane przez jovikzu
Czas edycji: 2010-10-10 o 09:28
Stary 2010-10-10, 09:43   #1395
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Jovikzu, ten biały ser to może miałaś na myśli Halloumi? Ja go uwielbiam, ale wybór tych serów jest faktycznie przeogromny, ja co jakiś czas staram się kupić jakieś 100 gram czegoś nowego, trafiłam kiedyś na bardzo słony, taki z niteczek, on się świetnie nadaje do sałatek.

Lebanese Flower to sieć bardzo dobrych i niedrogich Libańskich Restauracji (przykład posiłku na zdjęciu), mają też swoje ciastkarnie.

PS. Polskich jabłek nie ma ale za to jest do kupienia sok z polskich jabłek pyyychotkaaa!

PS2. w sklepach Choithram można czasem kupić "Polskie Ogórki Konserwowe", ja ich nie kupowałam ale widziałam, nie interesowałam się nigdy mąką, ale sprawdź czy tam przypadkiem nie ma takiej innej niż pszenna.
Możesz podać ich oryginalne nazwy po angielsku? Zapytam się kogoś, kto zajmuje się Importem takich różnych dziwnych rzeczy

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-10-10 o 09:54

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-10, 10:52   #1396
Eva ID

GG do Eva ID

Bloou, poruszyłaś bardzo ciekawy temat.

Abu Dhabi International Hunting and Equestrian Exhibition 2010 <-KLIK

55 kg
Stary 2010-10-11, 07:43   #1397
Gyverowa
Przyczajenie

[QUOTE=Eva ID;22386959]Gyverowa, co u Ciebie? Jak angielski?
Zwiedzałaś już coś?

Cześć
Oj tak tak... zwiedziłam bardzo dużo -ale jeszcze zostało kilka miejsc gdzie musi zawitać moja osoba

Wyprawy w góry, na pustynie, nurkowanie są naprawdę superowe...
można przyjemnie spędzić czas mocząc się w basenach skalnych, a jeszcze fajniej spędzić weekend któremu towarzyszy niesamowity dreszczyk emocji- czyli zmagania z piachem i wydmami a wieczorkiem leżeć na środku pustyni, widzieć niebo pełne gwiazd, słyszeć totalną cisze, jeść szaszłyki i ziemniaczki z ogniska popijając piwkiem ... coś wspaniałego!
Jak tak nadal będzie to jeszcze trochę i będę mogła napisać przewodnik o najfajniejszysz trasach off-roadowychw w Emiratach))
Zwiedzamy również muzea, różnego rodzaju parki oraz szalejemy na kładach, gokartach, skuterach wodnych...generalnie jest wiele miejsc gdzie warto zawitać

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

[QUOTE=jovikzu;22583481] Mi brakuje na razie roznych rodzajów mąki - zytniej, orkiszowej, jeczmiennej.... niestety wszystko wyjalowiona pszenna, nie za bardzo wartosciowa.

jovikzu mam dla Ciebie dobrą wiadomość w każdym Spinney's można kupić mąkę orkiszową( ok 6 dhs) oraz żytnią (12,50dhs)- są rewelacyjne piekę z nich chleb i wychodzi pycha!!!!!

w Spinney's można również kupić kapuste kiszoną i śmietanę 18%-20%

Pozdrawiam

Edytowane przez Gyverowa
Czas edycji: 2010-10-11 o 07:49
Gyverowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-11, 09:25   #1398
bogotta
Raczkowanie

a ja jadlam ostatnio polskie flaki zrobione przez znajoma z produktow kupionych tu w Dubaju ....musze troche nad nia popracowac zeby zdradzila tajemnice gdzie kupuje skladniki --chodzi oczywiscie o flaki bo cala reszte mozna dostac bez problemu
potwierdzam wiadomosc o kiszonej kapuscie --jest niemiecka w puszkach i w woreczkach
kiedys widzialam polskie pierogi z miesem i jakimis owocami byly tez kopytka mrozone
a z kiszonymi ogorkami to jest zabawa historia bo owszem sa dostepne ale made in India hahahhaha naprawde kiedys nawet zrobilam zdjecie etykietce zeby wyslac znajomym
bogotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-11, 12:32   #1399
Eva ID

GG do Eva ID

Gyverowa, wspaniale
Polecam Twój post każdemu, który marudzi, że się można nudzić w Emiratach
Chętnie poczytam o Twoich trasach offroadowych, opisz chociaż jedną

Otrzymałam informację, że w jednej z Abudhabijskich szkół odnotowano przypadek Meningitis (Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych), zwracajcie u siebie uwagę na ewentualne objawy bólu głowy, gorączkę, wymioty i sztywnienia karku.

55 kg

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-11, 17:18   #1400
A z Z
Raczkowanie

Madelie witam Cię!
Przykro mi ale ja naprawdę mieszkam w "innej dzielnicy"
Postaraj się poczytać wątek. Wiem, czasem się nie chce, ale postaraj się, to jest taki "ukłon" dla osoby, która założyła ten wątek i dla osób, które w nim uczestniczą od dłuższego czasu opisując życie codzienne, zwyczaje, przepisy itp. Nie pouczam Cię, czasem jest po prostu milej odpowiadać na bardziej sprecyzowane pytania.

Eva, mam króciutką, wycieniowaną fryzurkę z "pejsikami" zakrywającymi uszy i asymetryczną grzywkę Jest ok. chociaż pierwsze wrażenie. . . Ale jak sama wiesz do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Pozdrawiam z cudownie jesiennego, kolorowego i niestety zimnego Zakopanego!
Stary 2010-10-12, 06:50   #1401
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Eva, mam króciutką, wycieniowaną fryzurkę z "pejsikami" zakrywającymi uszy i asymetryczną grzywkę Jest ok.
Hej, no to niezłe były podstrzyżyny Dałaś na to jakiś kolor?
Jak Ci się układają rano?
Ja kiedyś miałam taki super wydesignowany w Mediolanie jakby grzybek, podgolony z tyłu, pejsiki z boku i burza na górze... rano wyglądało to jakby piorun dupnął w szczypiorek ale fryzurka ułożona robiła wrażenie te ćwierć wieku temu chyba Rihanna albo inna piosenkarka coś podobnego miała niedawno.

W Abu Dhabi natomiast poszłam ściąć włosy kilka lat temu do pierwszego lepszego salonu... no i wtedy to dopiero był hardcore, fryzura nie podobna do niczego, ale teraz już się nie dam tak łatwo i twardo zapuszczam.

Dzisiaj Abu Dhabi przywitało nas istną Londyńską Zamgloną Pogodą, czyli po góralsku "g*** widać", a wszystko to chyba dlatego, że oficjalnie ogłosili coby do nas sama Królowa Angielska miała zawitać w przyszłym miesiącu. Wizyta pierwsza klasa, ostatnio tu była w 1979 roku, no to się z leksza pozmieniało

Całe Abu Dhabi w ogóle żyje Formułą 1, Festiwalem Filmowym i Octoberfestem.... czyli sezon spokoju zakończony.... czas szaleństw, imprez i zabaw potrwa do końca maja.

55 kg
Stary 2010-10-12, 17:50   #1402
Wenila
Wtajemniczenie

Formuła 1 ...ale super. Wybierasz się?
Podobno Ferrari stworzyło tam park tematyczny....ehhhh rozmarzyłam się...
Stary 2010-10-13, 07:59   #1403
Eva ID

GG do Eva ID

Wenila, wyjście na Formułę 1 tutaj to łącznie z Koncertami, kupa czasu.... ja będę sam wyścig Niedzielny oglądać na telebimie tam gdzie rok temu

Oficjalna nazwa tego parku tematycznego to Ferrari World Abu Dhabi <-KLIK

Huczne otwarcie nastąpi już na dniach.... 27 Października 2010.

Ferrari World jest usytuowany tuż przy torze Formuły 1 na wyspie Yas Island.

Zbudowany na terenie 200 tys. m2, jest to największy park tematyczny na świecie pod dachem.

Konstrukcja dachu oparata została na nowatorskim projekcie międzynarodowej firmy Benoy, która za wzór wzięła model Ferrari GT.

Kolor dachu oczywiście w kolorze Czerwieni Ferrari.

Ogromne Logo Ferrari na dachu widoczne jest najlepiej z powietrza.

Atrakcje tego parku, to między innymi:

- Bell'Italia, gdzie będzie można pojeździć stylowym Ferrari 250 California z 1957 roku oglądając najpiękniejsze budynki Włoch w skali 1:20
- Carousel oczywiście w wersji Ferrari
- Cinema Maranello, kino z lat 20.
- Driving with Champions w 3D
- Formula Rossa - uwaga najszybszy roller coster na świecie.... prędkość do 240 km/h w 4 sekundy!!!
Długść toru 2 km, wysokość w najwyższym punkcie 52 metry, najniższym 1,5 metra;
do 100 km/h rozpędza się w 2 sekundy.
Jednocześnie może kolejką jechać 16 osób, 4 autka po 4 osoby.
Najostrzejszy zakręt 70 stopni.

Poza tym wiele innych atrakcji opartych na pięknie Włoch i Ferrari, muzeum, pokazy, wystawy, szkoła jazdy dla dzieci, największy sklep Ferrari na świecie, gdzie będzie można kupić każdą pamiątkę związaną z Ferrari, od kubka do kawy poprzez laptopa na nowym modelu Ferrari skończywszy, wszystko zależy od możliwości naszych kart kredytowych

Przewidziano także Food Court serwujący jedzenie włoskie i we włoskim stylu.

EDYCJA - 28 Października 2010 - z powodu ogłoszonej od wczoraj siedmiodniowej żałoby w UAE po śmierci władcy Ras Al Khaimah, Shaikha Saqr Bin Mohammad Al Qasimi, otwarcie Ferrari World Abu Dhabi (FWAD) zostało wstrzymane, nowa ustalona data otwarcia to 04 Listopada 2010.

Ceny biletów zostały podane:

dla osób do 1.5m wzrostu - Normalny bilet 165 Dh - bilet Premium 270Dh

osoby powyżej 1.5m wzrostu - Normalny bilet 225 Dh - bilet Premium 375Dh

Bilet Premium różni się od Normalnego tym, że pozwala korzystać ze wszytkich atrakcji parku bez konieczności oczekiwania w kolejkach.

Zapraszam do wirtualnego zwiedzenia:

Zdjęcia z Internetu:

Foto 1 - usytuowanie Ferrari World na wyspie Yas Island

Foto 2 - plan Ferrari World

Foto 3 - widok na park z wyspy

Foto 4 - Formula Rossa, roller coster 240 km/h w 4 sekundy

Foto 5 - ekipa Ferrari w roller costerze.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-10-28 o 06:43 Powód: zmiana daty otwarcia Ferrari World Abu Dhabi (FWAD)
Stary 2010-10-13, 22:25   #1404
Wenila
Wtajemniczenie

ale super...rewelacja.

Bardzo dziękuję za info. Podoba mi się niezmiernie. Ciekawi mnie jaki odnotują ruch turystyczny...ehhh zboczenie zawodowe

dalsze relacje i osobiste spostrzeżenia oczywiście mile widziane
Stary 2010-10-15, 15:19   #1405
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Bloou, poruszyłaś bardzo ciekawy temat.
Rozumiem, że to nie jest sarkazm
Wreszcie mam internet! Będę mogła byc na bieżąco.

Nobody
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Stary 2010-10-16, 00:43   #1406
jovikzu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gyverowa Pokaż wiadomość
jovikzu mam dla Ciebie dobrą wiadomość w każdym Spinney's można kupić mąkę orkiszową( ok 6 dhs) oraz żytnią (12,50dhs)- są rewelacyjne piekę z nich chleb i wychodzi pycha!!!!!

w Spinney's można również kupić kapuste kiszoną i śmietanę 18%-20%

Pozdrawiam
ha dzieki kupilam! ale ta orkiszowa chyba mnie kosztowala prawie 20 AED! jutro bede piekla chlebek

Eva ja codziennie jade obok Ferrari, ale kurcze jakos sie nie zebralam zeby zjechac i tak pojezdzic troche poogladac. Ale tego parku to nie mozna teraz tez pozwiedzacc? to jest tylko otwarte jak wyscigi sa?
chyba sie jutro przejade a jak nie dam rady to w przyszlym tygodniu.
Jutro mialam znowu jechac do Dubaju, ale mamy troche rzeczy do zrobienia w domu i nie wiem czy cos z tego wyjdzie, na Yas Iland znajomy tez odkryl miejsce do plazowwania wiec chyba tam pojedziemy obejrzec - przynajmniej duuuuzo blizej. moze uda mi sie naprawic latawiec i dolaczymy do grona fruwajacych wysoko wiatrolapow hahaha

---------- Dopisano o 03:43 ---------- Poprzedni post napisano o 03:20 ----------

Tak Eva ser Halloumi mniam,
orkisz-spelt
żyto - rye (typy 818, 997, 1150,1740)
barley - jeczmień
wheat - pszenice (ale sa typy: 405, 550, 650, 1050, 1600)
rice - ryzowa (pyszne slodycze japonskie sie z tego robi)
Hartweizen - przenica durum (taka jak do bagietek)

im nizszy tym maki tym ma wiecej glutenu/czyli "kleju". dlatego chleby z mala zawartoscia, czyli zytnie (chyba w ogole nie maja Glutenu)- nie rosna tylko sa zbite, toche jak zakalec i czarne - a kolor tym ciemniejsze im maja wiecej substancji balastowych. dlatego do zytniego chlebe uzywa sie zakwasu - robi sie go samemy z maki i wody. nic trudnego a chleb smakuje pysznie!!!! i nie smierdzi drozdzami. i jest bardzo dlugo swieży.

niestety w sklepach zwykle maki to te o najnizszym indeksie. a te numery co podalam, to sa wedlug niemieckich opisow, Austriackie i Szwajcarskie sa inne, ale w Polsce chyba tez uzywa sie niemickich.

Cytat:
Jovikzu, ten biały ser to może miałaś na myśli Halloumi? Ja go uwielbiam, ale wybór tych serów jest faktycznie przeogromny, ja co jakiś czas staram się kupić jakieś 100 gram czegoś nowego, trafiłam kiedyś na bardzo słony, taki z niteczek, on się świetnie nadaje do sałatek.

Lebanese Flower to sieć bardzo dobrych i niedrogich Libańskich Restauracji (przykład posiłku na zdjęciu), mają też swoje ciastkarnie.

PS. Polskich jabłek nie ma ale za to jest do kupienia sok z polskich jabłek pyyychotkaaa!

PS2. w sklepach Choithram można czasem kupić "Polskie Ogórki Konserwowe", ja ich nie kupowałam ale widziałam, nie interesowałam się nigdy mąką, ale sprawdź czy tam przypadkiem nie ma takiej innej niż pszenna.
Możesz podać ich oryginalne nazwy po angielsku? Zapytam się kogoś, kto zajmuje się Importem takich różnych dziwnych rzeczy
jaki to sok z Polskich jablek??

a ten sklep Choithram, to nie znam i nie wiem gdzie jest. Wczoraj pierwszy raz w zyciu bylam w Spinneys , na razie jeszcze malo jestem rozeznana co i jak... bede zwiedzac

Stary 2010-10-16, 06:27   #1407
Eva ID

GG do Eva ID

Bloou, absolutnie żaden sarkazm, temat środowiska zwierząt tutaj jest bardzo ciekawy, z przyjemnością zagłębiłam się w tym zagadnieniu.

Jovikzu, Ferrari World będzie normalnie otwarte nie tylko podczas Formuły 1, po prostu oficjalne i huczne otwarcie nastąpi 27 Października i już od następnego dnia płacąc coś koło 250 albo 370 Dh za wejściówkę można hulać ile wlezie

Sklep Choithram jest np. na Khalidyi.

Sok z Polskich Jabłek zaraz obfocę gdy go kupię tu u mnie w Coopie.

Gdzie znalazł plażę na Yas Island? Przy którymś z hoteli czy jakąś dziką?

Plaża jest wskazana w tym miesiącu bo pogoda jest rewelacyjna wręcz

Co do zwiedzania: opłaca się rano w któryś Piątek wsiąść w autko i objeździć wszystkie ulice w Abu Dhabi, nie ma wtedy ruchu, miasto śpi i można na spokojnie rozejrzeć się i porównać z mapą.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-10-16 o 06:30
Stary 2010-10-16, 11:51   #1408
Bloou
Rozeznanie

Oj tak, bo tam to wszystko inne niż w Afryce, Azji,
Emiraty to Emiraty

EVO, a jeżeli mogę spytac, Ciebie tak ta firma headhunterska znalazła od razu i dała Ci ofertę pracy w Emiratach?
Czy mogłaś byc teraz gdzie indziej, bo miałaś też inne?

Czysta ciekawosc, bo zarejestrowanie się na takiej stronie, takiej firmy może byc bardzo dobrą inwestycją..

Nobody
- Cummings

Stary 2010-10-16, 12:00   #1409
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Bloou Pokaż wiadomość
.... firma headhunterska znalazła od razu i dała Ci ofertę pracy w Emiratach?
Czy mogłaś byc teraz gdzie indziej, bo miałaś też inne?
Właściwie to nie szukałam pracy, ale faktycznie mogłam trafić w inne miejsce.
Nadal co jakiś czas otrzymuję oferty pracy w inne miejsca i jak narazie odmawiam.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki za znalezienie dobrej pracy

55 kg
Stary 2010-10-16, 12:44   #1410
Bloou
Rozeznanie

Cytat:
Właściwie to nie szukałam pracy, ale faktycznie mogłam trafić w inne miejsce.
Nadal co jakiś czas otrzymuję oferty pracy w inne miejsca i jak narazie odmawiam.
Życzę powodzenia i trzymam kciuki za znalezienie dobrej pracy
Najpierw to jakieś dobre studia będę musiała skonczyc, bo ogólnie jeszcze nie studiuję.. Heh..
I zastanawiam się właśnie nad zoologią, historią sztuki, teatrem. Coś z tym związane, no i oczywiście, szukam na różnych stronach informacji, czy w danym kraju jest popyt na owe zawody.
Bo chcę wyjechac jak to powszechnie wiadomo.

Ale z góry NIE DZIĘKUJĘ!

Nobody
- Cummings

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości