![]() |
#1381 |
Zadomowienie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Tylko jaką macie pewność, że po średniej szkole też dostanie się pracę? Ktoś wam obiecał, że po studiach dostaniecie pracę od ręki?
Mi mówiono, że łatwiej będzie o pracę, ale nikt mi nie gwarantował, że tak będzie. .
![]() |
#1382 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1383 |
Rozeznanie
|
Akurat w moim przypadku dyplom z państwowej uczelni też nie pomógł. Może wręcz odstrasza. No ale trzeba być dobrej myśli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1384 |
Zadomowienie
|
Od dłuższego czasu wpadam na ten wątek i podczytuję historie, które w wielu przypadkach dodają mi otuchy. To co mnie z jednej strony śmieszy, a z drugiej przeraża to fakt, że chyba każdej z nas przeleciała nam chociaż raz przez głowę myśl, że posiadanie studiów wyższych w CV bardziej szkodzi niż pomaga. Mniej więcej rok temu gdy pisałam magisterkę i przygotowywałam się do obrony nawet przez myśl mi nie przeszło, że przez dłuższy okres czasu moja sytuacja zawodowa będzie nieustabilizowana. Tym bardziej, że studiując bez problemu sobie dorabiałam. Kierunek, który ukończyłam jest dość nietypowy, więc nie sądziłam, że ktokolwiek będzie na mnie czekał z otwartymi rękami, ale... no bez przesady. Nie pozostaje nic innego jak zacisnąć zęby i nie załamując się czekać...
![]() |
#1385 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz się powtórzę (po raz któryś, ale co tam): Moi znajomi z ekonoma, którzy od razu poszli do pracy po średniej, to teraz maja 5-6 letnie doświadczenie, studia zrobili sobie bezstresowo zaocznie (poszli na takie, gdzie nie musieli się nawet za dużo uczyć) i teraz mają stałą pracę, dobrą pozycję zawodowa i się ze mnie śmieją ![]()
![]() |
![]() |
#1386 |
Wtajemniczenie
|
mam pytanie, jest tu może ktoś kto skończył europeistykę lub socjologięi mógłby napisać jak jest z pracą po tych kierunkach? Aha i czy rzeczywiście skończenie np. UW czy UJ daje większe możliwości pracy niż innego "słabszego" Uniwersytetu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1387 |
Zadomowienie
|
A niech się śmieją, świadczy to o ich kulturze osobistej. Kiedyś nadejdzie koniec złej passy. Nie mam takich znajomych co mają i doświadczenie (po 5-6 lat) i studia zrobionych byle gdzie.
Jeszcze jedno, jestem taką osobą, że ja bym wolała mieć średnie wykształcenie niż magistra z byle jakiej uczelni. melissa - a co byś chciała robić po tych studiach? Z tego dwojga ja bym wybrała socjologię. Poza tym nie wiadomo jak będzie z pracą za kilka lat, bo dziś mogą pożądać absolwenta takiego kierunku a za parę lat będzie przesyt.
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-04-20 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1388 |
Wtajemniczenie
|
bravvurka, ja już studiuję pedagogikę resocjalizacyjną dziennie i europeistykę zaocznie, nie wiem jeszcze co chcę dokładnie robić, ale nie jestem do końca przekonana do tych kierunków, europeistykę studiuję bardziej z myślą o znalezieniu dobrej pracy a pedagogikę z zainteresowań, ostatnio zaciekawiła mnie socjologia, dlatego pytam, czy ktoś ma jakieś doświadczenia po tych kierunkach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1389 | |
Paul's girl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1390 | |
Rozeznanie
|
[quote=bravvurka;11962488]A niech się śmieją, świadczy to o ich kulturze osobistej. Kiedyś nadejdzie koniec złej passy. Nie mam takich znajomych co mają i doświadczenie (po 5-6 lat) i studia zrobionych byle gdzie.
Jeszcze jedno, jestem taką osobą, że ja bym wolała mieć średnie wykształcenie niż magistra z byle jakiej uczelni. Byle jakiej, czyli prywatnej ? Czy "słabszej" z państwowych? Nie wszyscy dostaną się na UW... ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
Byle jakiej, czyli prywatnej? Czy "słabszej" z państwowych? Nie każdy jest w stanie dostać się chociażby na UW... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1391 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mam studia takie nawet, w trybie dziennym, ale bez namysłu oddałabym je za wymarzony stołek i studia marne, ale wystarczające ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1392 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Aha i ponawiam pytanie, jak myślicie, czy skónczenie tych "lepszych" Uniwersytetów daje rzeczywiście większą szansę na dobrą prace? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1393 | |||
Zadomowienie
|
[quote=kocim;11964688]
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W tych czasach na pewno pracodawca zwraca uwagę na Twoje doświadczenie i znajomość języków. Znam przypadek, ze koleś studiował dziennie na SGH, był dobrym studentem i wrócił do mojego miasta i co? Był bezrobotnym, nie wiem co z nim teraz jest, bym musiała podpytać ![]()
![]() |
![]() |
#1394 | |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() Cytat:
![]() ![]() Czasem zaluje, ze jednak nie zdecydowalam sie na zaoczne studia, moze wtedy byloby inaczej. Zreszta u mnie zawsze powtarzali, ze najpierw studia, pozniej praca, do tego wielu znajomym co pracowali i studiowali zaocznie wlasnie rodzice pozalatwiali prace, wtedy od min, teraz sa na etatach na stanowiskach, na jakich chcieli. By miec cos w CV i calkiem nie odciac sie i nie zdziczec (teraz studiuje dziennie), chodze na miesieczne bezplatne praktyki po roznych firmach, przynajmniej moze mnei to bardziej ukierunkuje, w czym sie najlepiej czuje. No nic trzymam kciuki, ze sie uda kazdej bez wyjatku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1395 |
Wtajemniczenie
|
aj tak sobie myślę, że chyba na to nie ma reguły, można i skończyć najlepszy uniwersytet i dobry kierunek i nie ma się gwarancji, że znajdzie się dobrą i satysfakcjonującą pracę, tak samo jest z tymi kierunkami, tak naprawdę to żaden nie gwaratuje nam pracy... nawet te uchodzące za dobre i opłacalne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1396 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1397 |
Wtajemniczenie
|
A możesz napisać jak na takie praktyki można się dostać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1398 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo to według mnie jest różnica. Zawsze mówią, że państwową bardziej cenią niż prywatną. Ale czy takie SGGW, UKSW ma szansę z jakąś niepubliczną? Czy to według Ciebie marne wykształcenie i liczy się tylko studiowanie na jakimś uniwersytecie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1399 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A moi rówieśnicy, którzy szukali pracy po średniej i w sumie ze szkołą poszli na skróty mają to, co dla mnie teraz jest nieosiągalne, mimo duuuużo lepszej szkoły ![]() Cytat:
![]()
Od dawna nie korzystam z tego profilu na wizażu tylko z innego. Edytowane przez kasia083 Czas edycji: 2009-04-20 o 19:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1400 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kasia - a masz pewność, że dostałabyś prace będąc po szkole średniej?
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-04-20 o 19:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1401 |
Zadomowienie
|
W tym momencie na pewno bym jej nie dostała, ale gdybym zaraz po średniej szukała, to bym już ją miała
![]() ![]()
![]() |
#1402 |
Raczkowanie
|
kasia, a gdzie do tego ekonoma chdziłaś? bo ja też jestem min. technik ekonomista
![]() i wśród moich znajomych ze szkoły, którzy poszli na zaoczne jest podobnie. Mają fajną dobrze płatną pracę, rodziny, mieszkania... A susinka......? A susinka bezrobotny mgr..... aaaa i jeszcze jedno. Moi znajomi z roku też nie mają się czym pochwalic jeżeli chodzi opracę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1403 |
Zakorzenienie
|
a juz mowie jak z tymi praktykami, a mianowicie - raz znalazlam ogloszenie w biurze karier w Dziale Zakupu / Marketingu i to mi dalo glownei do myslenia, co chcialabym robic
![]() wczesniej bylam w firmie X i zapytalam, czy moge odbyc praktyki. Wiadomo na darmowe to chetniej biora, a zawsze to cos, bo naprawde boje sie zdziczec ![]() no i jakby nie bylo, wpisalam w CV 3 praktyki uczelniane, dwie to takie nieciekawe, ale poki co zawsze cos, a jedne to w banku, wiec wg mnie tez sie licza. takze probujcie moze tez pochodzic po firmach i popytac o praktyki chociazby, zwykle sa to miesieczne, a zawsze cos ![]() mnie to bardzo zalezaloby na jakims kursie, ale poki co nic nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1404 |
Rozeznanie
|
Oj dziewczyny takie egzystencjalne tematy poruszacie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1405 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1406 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też uważam, że to przez kryzys, ale wydaje mi się, że pracodawcy niechętnie wrócą do metod sprzed roku bo też wszystko się z ciągu kilku tyg nie odkręci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1407 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1408 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Racja. Teraz jest rynek pracodawcy a nie pracownika. O tym, jakie mamy szanse na zatrudnienie decyduje nie tylko wykształcenie czy doświadczenie, ale (obok tych czynników) nasze cechy osobowości. Jesteś fighterem? Masz wysokie ambicje? Błyszczysz na tle innych elokwencją? Sprawiasz wrażenie profesjonalisty? A do tego masz wyższe studia (lub w perspektywie ich skończenie), znasz języki ? Jesteś zatrudniona. Ja moją pracę dostałam głownie dzięki temu, że co roku podczas studiów pracowałam za granicą i znam dobrze język oraz że podobno jestem przebojowa. Jeszcze nie skończyłam studiów. Jestem na mało przyszłościowym kierunku (administracja), zarabiam 1700 netto. Nie ma cudów, ale jak do tego dochodzą premie, to wychodzi całkiem przyswoita sumka. No i dziewczyny nie ukrywajmy, ale aparycja też się liczy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1409 |
Raczkowanie
|
Czytam tak Wasze posty...i zastanawiam sie,czy to studiowanie ma sens
![]() ![]() powiem Wam tak,teraz na nic nie ma reguły.Moja siostra skończyła niby świetny kierunek,farmację,i niestety bardzo mało zarabia.W dodatku ciężko zmienić pracę.Pracuje jako specjalista od czegoś tam,nie pamiętam,wzięła drugi etat za koleżankę,bo myślała,że będzie dostawać więcej...a tu haruje za te same pieniądze(oto właśnie Polska ![]() Chyba najlepszy interes,to swój interes ![]() ![]() nie załamujcie się dziewczyny,musi być dobrze! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bravurko zgadzam się tobą, ja też gdybym miała jeszcze raz wybierać to i tak bym poszła na studia dzienne ![]() ![]() Uważam, że skoro osoby po studiach mają teraz problem z pracą to te po szkole średniej mają jeszcze większy. Po za tym tak jak już ktoś tu napisał wybór studiów należy przemyśleć, dobrze wybrać kierunek i oczywiście studiować na dobrej uczelni. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.