Dzieciaczki lutowo-marcowe 06 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-28, 10:08   #1411
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr
Dot.: Dzieciaczki lutowo-marcowe 06

Witajcie!
Kasiulka, wreszcie. Śliczna jesteś, potwierdzam. Widać po kim Oliwcia odziedziczyła urodę. Oczy chyba ma po Tobie . A co do jednego zdjęcia, to jak stwierdziła Tiaara, faktycznie poziome paski pogrubiają i dlatego tak wyszło to zdjęcie, bo na pozostałych wcale nie widać żebyś była gruba . A Oliwcia jak zwykle słodziutka

Agiko Kamilek słodki, szczególnie w tych czapusiach. Ach jak Wam zazdroszczę tego pobytu nad morzem. My dopiero w przyszłym roku pojedziemy.

Zmykam, bo Natalka wali w klawiaturę i domaga sie już jedzonka

kostka.kr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 11:23   #1412
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

My juz wróciliśmy od lekarza i Mati dostał jednak antybiotyk bo kaszel trwa już ponad tydzień . Osłuchała go i wszystko jest ok. tylko gardło lekko zaczerwienione. Następny kłopot to pamersy używałam pampersa, ale go zaczeły uczulać teraz używamy huggiesów i te też zaczeły go uczulać happy też miała co ja mam dziewczyny zrobić używam przecież najlepszych i d***okazuja się beznadziejne . Przepisała mi jakąś maść, ale mogę smarować raz dziennie przez siedem dni, a później już nie wiem co . Najlepsze jest to że niektóre dzieci tolerują tylko tetre, ale Mati mi chyba tego nie zrobi .

Moje dziecko śpi już ponad 1,5 godzn. jestem w szoku , ale ocywiście się ciesze to chyba przez tą noc, musi kiedyś odespać. Właśnie sie obudził, za szybko się pochwaliłam .

Agiko zdjęcia super i Wy też ślicznie wyglądacie, Kamilek robi świetne minki .

Alien przecież Ty nie jesteś gruba tak ładnie wyglądasz, a ciągle siebie pod tym względem krytykujesz życze wytrwałaści w robieniu brzuszków.
płatek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 12:39   #1413
Alien
Wtajemniczenie

Płatku może i faktycznie gruba nie jestem ale ten moj brzuch a jak ide miastem i widze te 15-latki to czuje się jak taka "stara mamuska" no dobra ale juz nie ględze

I jeszcze jedna sprawa. Platku ty piszesz, że Mateuszek nie chce siedziec w wózku i nosisz go na rączkach na spacerach, to samo było u mnie i mam nadzieje, ze to juz całkiem jest za mną.
Powiem ci, ze wszystko sie zmieniło od kiedy kupilismy spacerówke i wozimy Wike w niej czyli od dni 3 nawet jak jezdziła w głebokim przerobionym na spacerówke to wiecej była na rękach niz w wózku a dzisiaj 2 godziny na spacerze po miescie szalałysmy wózkiem i Wika siedziała rozglądała się i wcale nie chciała na ręce oby tak było cały czas, aż mi się do domu wracać nie chciało, tylko, ze Wika zgłodniała wiec trzeba było.
A jaki wy macie wózek ? Poczekaj jeszcze troszke jak Mateuszek bedzie siedzial i pakuj go do spacerówki za siedząco i zobaczysz jaki bedzie zadowolony

-------------------------------------------------------------------
11.09.2008 - spotkanie z Katesią
Alien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 13:06   #1414
kasiulka
Zakorzenienie

Alien to Ty sie popatrz na moje zwały to Ci si zaraz samopoczucie poprawi .... tak szczerze to ja sie moim wyglądem niezbyt przejmuje, będę sie odchudzac jak odstawie Oliwke od cycka, czyli najwczesniej w przyszłym roku . A to ze paski pogrubiaja to wiem, ale nie bardzo mam w czym chodzic po ciąży, a nie chce za dużo kupowac namiotów bo mam nadzieje ze jednak kiedys schudne . Dziekuje za komplementy, Oliwka faktycznie cały tata, do mnie w ogole niepodobna (jestem nawet troche o to zazdrosna ).
Płatku Oliwka odpukac spi dobrze - zasypia koło 21:00, budzi sie na karmionko ok. 2:00 w nocy i potem czasami koło 5:00 a czasami nie - wiec i tak ją budze i karmie o 7:00 przed wyjsciem do pracy. Za to w dzien niewiele sie zmieniło - generalnie nie spi a jak juz to takie krótkie drzemki po 15-20 minut - 2-3 w ciągu całego dnia. Ten misio na zdjeciu to jest sliniaczek (w Smyku kupiony, polecam, mają ogromny wybór takich ze zwierzątkami), niunka-ulewajka mi non stop w sliniakach łazi i nie widac spod nich ciuszków, wiec postanowiłam ze bede jej chociaż ładne te sliniaczki kupowac
Płatku a po czym poznajesz ze Mati na pieluchy uczulony, cos mu sie robi? Biduniek jest z tym gardełkiem , mam nadzieje ze mu szybko przejdzie . Ja jutro ide Oliwke zważyc, choc wydaje mi sie ze jednak przybrała troszkę, za to dostałą wysypki z tyłu główki - chyba ją swędzi bo okrutnie sie drapie. Najgorsze ze nie wiem z czego - podejrzewam mus brzoskwiniowy z wczoraj, choc juz wczesniej go jadła i nic jej nie było

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 13:14   #1415
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Dziewczyny chciałam was spytać, jak wprowadzałyście nowe jedzonko (wiem, że o tym juz było, wybaczcie, ale nie chce mi się szukać) prócz piersi, to dawałyście jedzonko + pierś, czy jedzonko zamiast jednego posiłku z piersi. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi

Płatku, a próbowałaś myć pupę Mateuszkowi nadmanganianem potasu? U nas tylko to podziałało i maść Tormentiol (4 zł). Od 3 miesięcy Natalka nie ma problemu z odparzeniami. Najpierw przemywałam chusteczką, potem nadmanganianem, a następnie smarowałam tormentiolem, przeszło jak nic. A jeśli czasem zauważę lekkie zaczerwienienie to od razu nadmanganian, tormentiol i na drugi dzień pupa już zdrowa.

Stary 2006-08-28, 13:20   #1416
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Alienku ja też mam dużą fałdę na brzuchu no wiesz te 15-latki jeszcze nie rodziły, ale przecież jeszcze rok nie minął jak urodziłyśmy to się zmieni jak o niego zadbamy . Ja czasu na ćwiczenia niestety nie mam , ale aż tak się nie przejmuje . Mam wózek wielofunkcyjny i nawet mu podwyższyłam, aby oglądał świat, ale i tak woli na rękach . Mam zamiar kupić sacerówkę, ale chyba dopiero po zimie no może zdecyduje się szybciej. W sobotę oglądałam nawet fajną spacerówkę, ale muszę to jeszcze dokładnie przemyśleć.

Kasiulko dzisiaj lekarka mi powiedziała, że to od pampersów i muszę niestety zmienić na inne, a ja zrobiłam zapas(2 duże paki ). Ciagnie się to już drugi miesiąc. Jednego dnia schodzi, a następnego znowu czerwone plamy na pupie .
Stary 2006-08-28, 13:25   #1417
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Cytat:
Napisane przez kostka.kr
Dziewczyny chciałam was spytać, jak wprowadzałyście nowe jedzonko (wiem, że o tym juz było, wybaczcie, ale nie chce mi się szukać) prócz piersi, to dawałyście jedzonko + pierś, czy jedzonko zamiast jednego posiłku z piersi. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi

Płatku, a próbowałaś myć pupę Mateuszkowi nadmanganianem potasu? U nas tylko to podziałało i maść Tormentiol (4 zł). Od 3 miesięcy Natalka nie ma problemu z odparzeniami. Najpierw przemywałam chusteczką, potem nadmanganianem, a następnie smarowałam tormentiolem, przeszło jak nic. A jeśli czasem zauważę lekkie zaczerwienienie to od razu nadmanganian, tormentiol i na drugi dzień pupa już zdrowa.
Kostko próbowałam jednego i drugiego używałam bepanthen i maść robioną na receptę i nic . Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzimy, często go kładę też bez pieluchy z gołą pupą uwielbia to .

Ja daje mu popołudniu tak 1,5-2 godz. po piersi deserek i on raczej po nim tak 2-2,5 godz. nie ssie piersi.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-28, 13:31   #1418
Alien
Wtajemniczenie

Kostko co do wprowadzania nowego pokarmu np. dereska, to ja radze tak, najpierw deserek i przerwa albo ewentualnie po deresku piers jakbys widziala, że Natalka jest głodna jeszcze. Niektorzy zalecają najpierw pierś a potem nowe danie ale jak dla mnie to pomyłka bo dziecko po piersi to jest najedzone i wtedy moze nie miec ochoty na nowy posiłek.

-------------------------------------------------------------------
11.09.2008 - spotkanie z Katesią
Alien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 13:33   #1419
kasiulka
Zakorzenienie

Kostko ja bym Ci radziła zacząc od podawania niewielkich ilosci między karmieniami piersią - na początek dzidzia i tak nie powinna dostawac za dużo bo nie wiadomo czy nie zareaguje uczuleniem. Ja juz od miesiaca Oliwce wprowadzam różne rzeczy ale nadal głównie jako dodatki a nie główne posiłki. Na razie to są takie eksperymenty bardziej, ale w tym tygodniu mam zamiar zaczac podawac juz jeden dziennie posilek zamiast mleka - zaczniemy od zupki i będę gotowac sama bo tych słoiczkowych Oliwka nie chce.

Oliwka
Stary 2006-08-28, 13:42   #1420
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Kasiulko zazdroszczę Ci że Oliwka tak ładnie śpi ale bardzo dobrze że możesz się spokojnie wyspać do pracy. Dajesz jej pierś przed snem, czy mleko modifikowane?
Stary 2006-08-28, 13:59   #1421
kasiulka
Zakorzenienie

Płatku daje piers bo modyfikowanego Oliwka w ogole nie chce.
A co to za avatar masz ?

Oliwka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-28, 14:06   #1422
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Kasiulko stare czasy kiedyś za małolaty słuchałam Nirvany, a to zmarły wokalista Kurt Cobain.
Stary 2006-08-28, 14:11   #1423
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Dzień dobry! Remember me????? Qrde ile tu zmian, ledwo tu trafiłam do tej naszej ( chyba uz nie tak całkiem mojej) pzrewijalni. A mozemi ktoś wtłumaczyć, dlaczego pzrewijalnia? Widzę że dalej ostro lecicie z koksem, czyli zyc nie umierć, nie ma to jak być w domku z dzidzia...ja też bywam w dou, w weekendy...no i popołudniami, jezcze mnie dziecko rozpoznaje. Muszę sie pochwalić, bo umie juz siedzuieć, za cholerę nie chce leżeć, ziabów brak, i dożartosć wysoce podobna do mamusinej! /brkuje mi was wszystkich, brkuje mi tego qlnego czasu by z wami pogadać. No ale, było minęlo!
Trzymajcie sie cieplutko, moze jeszcze zajrzę, kto wie z jaka nowinką..nie, nie jestem w ciaży!

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 14:24   #1424
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Meme pewnie, że pamiętamy super, że do nas zaglądnełaś, ale powiedz dlaczego tak rzadko zaglądasz ? Też się za Tobą stęskniliśmy .
Stary 2006-08-28, 14:27   #1425
kasiulka
Zakorzenienie

Meme ja tez chodze do pracy - tyle ze na 3/5 etatu i mogę w robocie do netu zajrzec, ale cicho sza . Pokażesz nam Fifka?

Oliwka
Stary 2006-08-28, 16:26   #1426
agika11
Zadomowienie

Płatku jaki avatar . Aż myślałam że ktoś nowy dołączył .
Meme rzeczywiście musi być ci ciężko skoro nie masz czasu na nic. Jak tylko będziesz mogła to pisz, bo osobiście mnie interesuje godzenie pracy i życia prywatnego.
Kostko ja wprowadzałam po odrobinie pomiędzy posiłkami a jak po 3-4 dniach od wprowadzenia jakiejś papki zastępowałam nowym posiłkiem cycusia. To jeśli chodzi o danka - natomiast mleczko modyfikowane wprowadzałam zamiast piersi jako posiłku. I tak co tydzień jedna "pierś mniej" . Ale zamieszałam.
pozdro
Stary 2006-08-28, 16:32   #1427
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

Płatku z tymi pampersami moja bratowa tez tak miala. kupowala orginalne i zawsze maly mial uczulenie. zeszlo dopiero jak zmienila na zwykle typu tescoskie lub tipowskie. takie z hipermarketow. one nie zawieraja tych zeli i kombinacji coby lepiej chlonely.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 18:43   #1428
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Dzięki dziewczyny, Agiko wszystko zrozumiałam. Postanowiłam że dam Natalce dwie łyzeczki przed piersią i będę codziennie zwiększać o łyżeczkę i stopniowo zamienię jeden posiłek piersią na jakieś danko itd. I tym sposobem może skończę karmić jak Natalka bedzie mieć 8 miesięcy. Dłużej nie chcę karmić. Maksymalnie do 10 miesiąca. Zobaczymy co z tego wyjdzie .
Właśnie dałam jej przed chwilą dwie małe łyżeczki startego jabłka. Ale miała minę , krzywiła się niemiłosiernie, mimo że jabłko było słodkie. Dławiłam się ze śmiechu, oczywiście w ten sposób żeby Natalka nie zauważyła że smieję sie z jej minek. "Chrzest bojowy" mamy już za sobą .

Płatku fajny avatarek. Może ja tez powinnam w końcu zmienić swój , znudził mi się już.

Meme fajnie że jesteś, mam prośbę. Mogłabyś podac mi na PW swój nr tel., bo bedę w sobotę (2 wrzesnia) w Bielsku, to byśmy się spotkały .

A ja zmykam karmić, kąpać i lulu, do jutra

Stary 2006-08-28, 18:44   #1429
agika11
Zadomowienie

Płatku ja używam pieluch z Lidla i te są dla Kamila najlepsze. Ostatnio jak wracaliśmy z urlopu kupiłam Huggisa i jak dla mnie porażka. Cienkie po 1-2 sikach są już zmemłane . Wypróbowałam wiele różnych marek i te są najlepsze wg mnie. POlecam też chusteczki z Lidla za 3,99zł.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-28, 19:51   #1430
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Postanowiłam, że raz jeszcze wypróbuję happy jak nie to będę dalej szukać . Mateuszek był dzisiaj wyjątowo spokojny, nawet sam się trochę bawił i spał doś ładnie w dzień. Fajnie by było gdyby już tak zostało marzenie.

Kostko wprowadzasz tylko deserki czy zupki też? Ja niedługo zacznę wprowadzać już zupki, też mam zamiar karmić piersią do 8-9miesięcy. Później są tylko problemy z odstawieniem dziecka od piersi .
Stary 2006-08-28, 19:52   #1431
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Mati stukał mi w klawiaturę i dwa razy zapisał mi się ten sam post
Stary 2006-08-28, 21:53   #1432
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Jeszcze przylazłam na chwilkę
Płatku, najpierw chcę wprowadzić warzywka potem owocki i zupki. Warzywka najpierw, żeby Natalka przyzwyczaiła sie do niesłodkiego smaku. Potem będzie łatwiej dać owoce niż na odwrót.

Stary 2006-08-29, 06:19   #1433
agika11
Zadomowienie

Kostko ja robiłąm tak samo, najpierw papkę z samej marchewki potem tzw zupki . A na końcu jabłuszko i deserek i w tej chwili (narazie) zauważam, że Kamil zdecydowanie woli warzywka. Deserki je ale nie z taką "pasją" jak papki warzywne.
Więc chyba coś w tym jest.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-29, 06:44   #1434
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dziewczyny, a jak gotujecie te najprostsze zupki jeszcze bez mięska?
Stary 2006-08-29, 06:56   #1435
kasiulka
Zakorzenienie

ja wczoraj ugotowalam - marchewka i mały ziemniaczek pokroiłam, gotowałam pol godz. na wodzie mineralnej, potem wszystko zmiksowalam na papkę i dodałam łyżeczkę swieżego masła - wyszło sto razy lepsze w smaku niż słoiczkowe, ale nie chciałybyscie widziec jak Oliwka tym plunęła - oplula mnie i siebie i rozryczała sie ze złosci jak jej próbowałam dac drugą łyżeczkę. Totalna porażka.

Oliwka
Stary 2006-08-29, 07:00   #1436
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Ja się kompletnie nie znam na tym czyli ugotowałaś ziemniaka i marchew w wodzie mineralnej, odcedziłaś i wtedy zmiksowałaś, czy w zwykłej wodzie, a później w mineralce i mix , ale mi wstyd .
Stary 2006-08-29, 07:07   #1437
kasiulka
Zakorzenienie

Płatku ugotowalam na mineralce i zmiksowałam razem z tą wodą, ale nie całą, trochę odlałam - tak zeby wyszla srednio gęsta papka, bo akurat Oliwka taką konsystencję lubi.

Oliwka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-29, 07:15   #1438
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dziękuje Kasiulko . Musze któregoś dnia mu zrobić na próbę .

Mati dostał właśnie antybiotyk, ale miał minę jeszcze się krzywi.
Stary 2006-08-29, 07:38   #1439
Mariqa
Wtajemniczenie

Płatku, Tiaara ma racje co do tych pieluch one są nasączane np aloesem i innymi / juz syntetycznymi/ świństwami - pewnie od nich to uczulenie.
Zanim kupisz Happy to spróbuj może tańsze z Reala Tip, jeśli masz gdzieś ten supermarket w pobliżu. Mają w środku zwykłą suchą ligninę plus oczywista folię, jak każde inne jednorazówki.

Meme, nazwy "potforów" mają genezę Złośliwą , poprosiłam admina by podzielił mzk na forum ciążowe i forum dzieciowe, forum główne zostaje dla nas - mam i naszych problemów, rozterek, wątpliwości itd.
Przewijalnia - od - przewijać kogoś, zmieniać pieluchę, pielęgnować
- od zmieniać kolejność - tu są kolejne wątki rocznikowe,
dzieci dziś, jutro, za tydzień etc.
Jeszcze nie wszystkie wątki uporządkowałam, ale staram się każdego dnia coś sprzątać
Stary 2006-08-29, 09:03   #1440
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dziewczyny co taka cisza nastała ? My siedzimy w domu bo od rana pada deszcz .
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości