![]() |
#1411 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowe 2019, część 3
u mnie tez sa polozne/pielegniarki (?) nie wiem. wpadam mowie ze wizyta poloznicza i babka z recepcji mi mierzy cisnienie i wazy i spisuje wyniki w gabineciku obok
![]()
#1412 |
Dostojna peema.
|
Sq, ja też uważam, że wiedzy w Internecie i od doświadczonych już mam - np. Na tym forum - jest tak dużo, że szkoła rodzenia to nie jest konieczność
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#1413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1414 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Ja się nie zapisuję do szkoły. Nie uważam bym dowiedziała się tam czegoś odkrywczego. I tak mam już w miarę duża wiedze tylko mam problem z kwestiami porodu, pobytu w szpitalu i całej tej otoczki. Nie wiedziałam że kobieta może sobie decydować po porodzie co chce a czego nie. Tak jak wcześniej pisałam w szpitalu pracują osoby specjalnie pod tym kątem przeszkolone i nie mam zamiaru wchodzić im w paradę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Przecież nic złego dziecku się nie stanie a już na pewno nie po tym jak go np wykąpią więc nie wiem czemu miałabym się na to nie godzić ![]() Edytowane przez AgataAgata9090 Czas edycji: 2019-02-07 o 14:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1415 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
właśnie na najbliższych zajęciach w "szkole" będziemy o planie porodu mówic min. mój gin też ma położną- waży, mierzy ciśnienie, odbiera telefony, wypisuje skierowania, całą papierologię mu ogarnia ( poza kartą) taki trochę leniuszek z niego ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
przecież dużo szkół rodzenia jest bezpłatnych, na NFZ, czasowo też nie pochłania to nie wiadomo ile czasu... ja z samej ciekawości się zapisałam ( + do położnej, która pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić) Edytowane przez grejpfrutowa01 Czas edycji: 2019-02-07 o 14:06 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1416 |
Żona Gargamel
|
Ja też nie idę do szkoły, tzn. idę ale na taką w pigułce, jednodniową, dla spokojnego sumienia
![]() Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1417 |
Zakorzenienie
|
Fakt, jak sobie teraz tak myślę to faktycznie jak prywatnie chodzilam.to położnej nie było... Rany, ja też muszę zaświadczenie przecież 🤦 tak mi ten czas szybko mija dziewczyny, nie wiem jak wam, ale mi naprawdę ostatnio błyskawicznie. Aaa no i idę do gina w Polsce też
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1418 |
Zakorzenienie
|
Ja nie miałam planu porodu i teraz też go nie będę robić
![]() Dostałam za to plan zjazdów na uczelnie. Idioci wsadzili nam 6 dodatkowych ćwiczeń i wykładów tak, że co tydzień praktycznie mam zjazd ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1419 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1420 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1421 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przed każdą procedura medyczna muszą Cię zapytać o zgodę. Jak dasz na piśmie że chcesz być cięta to mogą nie pytać bo już wiedza. Ale generalnie nie trzeba. Wręcz masa historii że nikt tego nie czyta ![]() Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1423 |
Dostojna peema.
|
Ja po prostu raczej nie biorę pod uwagę, że będę na coś nie pozwalać w szpitalu, oprócz dokarmiania mm ale to także zależy od tego, czy ja będę w stanie nakarmić. Nie będę się upierać.
W ogóle ja naprawdę wychodzę z założenia, że w szpitalu przecież chcą dla mojego dziecka wszystkiego co najlepsze, im też zależy żeby przeżyło, miało się dobrze i tak dalej. Także pewnie powiem, że mają robić, co uważają za słuszne.
#1424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm szczerze mówiąc zdziwiłam się. Bo jeśli chodzi o jakieś akcesoria dla dzieci to jesteś mocno zorientowana, czytasz, wnikasz. Skąd akurat w tej kwestii takie poddanie się wiedzy innych osób?Nie chcesz się dowiedzieć i sama mieć opinii na temat tego, co może być dobre, a co złe?
![]() |
#1425 |
Raczkowanie
|
Co do szkoły rodzenia. To chyba zależy od samej szkoły czego się tam dowiesz. Ja w pierwszej chodziłam i poza odwiedzeniem oddziału porodowego nic nowego się nie dowiedziałam. Nic na temat planu porodu czy możliwości odmówienia czegokolwiek. Głównie było o pielęgnacji noworodka, o karmieniu piersią (ale też nic odkrywczego) kilka ćwiczeń ciążowych i tyle. Ja się wszystkiego o nacinaniu krocza, myciu, szczepieniach po porodzie czy dokarmianiu dowiedziałam się albo na porodówce (położna pytała o zgodę na szczepienie od razu jak urodziłam malego) albo od jakiś już koleżanek które już urodziły. No i internet, książki.
![]() ![]() |
![]() |
#1426 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1427 |
Zakorzenienie
|
Ja chodziłam na sr w pierwszej ciąży, 10 zajęć było. Jedne były o karmieniu i fakt,że dużo było podane "ze starej szkoły" i z wieloma bym się teraz nie zgodziła, tak samo pielęgnacja. Były jedne zajęcia z rodzenia, oddechowe oraz jedne z masażami i relaksacją, także pitu pitu.
Ale były też zajęcia z położną i neonatologiem, pani neonatolog mówiła wtedy o tych wszystkich zabiegach w szpitalu. Były też zajęcia z ratownikiem medycznym i to było naprawdę super hiper, mega pomocne ![]() No i zwiedzanie porodówki oczywiście. Ja się cieszę,że poszłam,ale to też wiele zależy od tego jaką ofertę ma konkretna SR.
#1428 |
Kocia i psia mama :)
|
U mnie w szkole rodzenia też będzie spotkanie z ratownikiem medycznym, z doradcą chustonoszenia oraz zwiedzanie sali porodowej i oddziału
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1429 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja np lezalam z laską ktorej lekarz na porodowce na brzuch sie kladl... no juz widze jak na partych pytacie lekarza "a po co? a czy to bezpieczne?" ja uwazam ze lepiej byc oczytanym i miec wlasne zdanie niz zaufac w ciemno. lekarz jak płytkarz dla mnie: jeden lepszy drugi gorszy. Cytat:
moglam zadac tez pytania o porodowke swoja, o to czy jak chce siku czy prysznic to co zrobic z dzieckiem itp ![]() uwazam ze porod to nie czas na edukowanie rodzącej. nie wyobrazam sobie sytuacji ze sa parte i pada; wyraza pani zgode na naciecie? -a jakie mam opcje? co by pani zrobila? a jak mnie pani nie natnie to co lepiej sie goi? ja bym sie bardzo bałą porodu i szpitala nie majac wiedzy :O
![]() |
#1430 |
Konto usunięte
|
Ja jeżdżę do szkoły, siedze, słucham. I tak nie pracuje to co mi tam. Wsiadam w auto i jade. Ale w sumie dużo rzeczy się dowiedziałam z wątku 😉 Padam, ale i tak zrobiłam fotkę 😍 rósniemy 😁
|
![]() ![]() |
![]() |
#1431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1432 |
Konto usunięte
|
Coś się niechce załączyć
Edytowane przez e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 Czas edycji: 2019-02-07 o 14:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#1433 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1434 | |
Dostojna peema.
|
Cytat:
To jest mój sposób na zabezpieczenie się przed trudnymi sytuacjami na porodówce. Czasami przecież rodząca jest w takim stresie lub tak nie kontaktuje, że po prostu nie jest w stanie przypominać sobie wszystkich mądrości, jakich się naczytała. Teoria jedno, rzeczywistość drugie. To jaki jest wybór w wielu przypadkach, niż po prostu zaufać personelowi? Jeżeli ktoś ma możliwość, to niech o tym myśli wcześniej i tyle. Mówię o sobie i o tym, na jaką opcję ja się zdecydowałam.
![]() |
#1435 | ||
Zakorzenienie
|
[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;86472683]Coś się niechce załączyć[/QUOTE]
jaki idelanie okrągły! ![]() Cytat:
ja nie pamietam jaka bylam 2 lata temu, w tamej ciazy.tzn wiem ze o tym co moge i nie moge pozwolic z moim dzieckiem czy mną widziałam, szukałam googkolwalam. szkola rodzenia dala mi wiedze co robią (maja w ofercie ![]() ![]() dla mnie to kwestia osluchania z tematyka w ogole ![]() ![]() ale to tez jest cos w co wierze od kiedy mam synka: dociekliwość to najwazniejsza cecha rodzica. a po chorobie synka wiem ze to ze ktos jest lekarzem a ja nie mam wykształcenia medycznego nie znaczy ze mam mu slepo wierzyc w to co mówi. ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
jak na ip napiszesz ze nie chcesz znieczulenia to chocbys na kolanach blagala miedzy skurczami to moga Ci nie dac... a czy chcesz czy nie chcesz to Twoja decyzja. trzeba wiedziec kjakie skutki uboczne, jakie konsekwencje, co dodatkowo zostanie podane, jk sie bede czula.. no przeciez nikt tego nie opowiada w szpitalu na proodwce ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- i mowiac szczerze tego nie ma 10000 tylko jest moze 5-10 kwestii i to zadne madrosci jedziesz i wiesz 1. chce byc nacieta 2. nie maja dotykac mojego brzucha 3. chce rodzic na boku/kucajac/stpjac 4. chce rodzic w wannie 5. nie chce oxy jak akcja sama idzie 6. chce znieczulenie ile wejdzie 7. zgadzam sie na cc/usuniecie macicy/inne konsekwencje dla ratowania zycia mojego i dziecka 8/ nie zgadzam sie na cc jak akcja postepuje wolno na prawde? duzo madrosci do zapamietania? nikt nie bedzie o tym edukował na porodowce. zapytaja czy sie zgadzasz na oksytocyne/naciecie i masz wiedziec.
![]() |
#1436 |
Konto usunięte
|
Teraz 😁😊
|
![]() ![]() |
![]() |
#1437 | |
Dostojna peema.
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym sie po prostu z takkim nastawieniem porodowki bała.
![]() |
#1440 |
Konto usunięte
|
W końcu na kompie
![]() Plany porodu są w necie jakby ktoś szukał. Można sobie wydrukować i zaznaczyć czy się zgadzacie na cięcie krocza itp. Ale w sumie czy ten plan jest niezbędny to pewna nie jestem, bo jak pytałam koleżanek to one nie wiedziały o co mi chodzi. Chyba, że to nie tak dawny wymysł. Ponoć też nie robią już lewatyw, więc trzeba mieć swój zestaw i prosić pielęgniarkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.