|
|
#1411 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
si po 7 dniowej przerwie, 21tabletek- 7 dni przerwy -kolejne opakowanie
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
Pomiedzy ostatnia tabletka ze skonczonego opakowania a pierwsza z nowego robisz 7dni przerwy. czyli jak ostatnia tabletke wzielas np w czwartek, to pierwsza bierzesz w piatek nastepnego tygodnia.
|
#1413 |
|
Wtajemniczenie
|
CherieK- a w czym utrudnia wam zblizenie mama TŻ?
a co do tego aby przekonac chlopaka do sexu bez kondomow hmmm sadze, ze nie ma co napierac, u mnie to wyszlo samo naturalnie, na samym poczatku stosowalam tabletki+gumka, wiem ze przy reguralnym braniu pigulek jest sie zabezpieczonym, ale wtedy zaczynalam swoja przygode i poprostu nie chcialam stresowac sie zadnymi innymi myslami, tylko rozkoszowac sie miloscia we dwoje i nie miec dziwnych mysli- czy jestem w ciazy? kiedys gdy juz minelo troszke czasu powiedzialam TŻ- ze nie musimy kochac sie z gumka, ale jakos tak dalej je stosowalismy, a pewnego razu zaczelismy bez, ale tak jak pisalam wyzej, wyszlo to bardzo naturalnie, ale ten hmm nazwe to "symbol" spowodowal ze jeszcze bardziej nasz zwiazek sie zaciesnil i zrozumialam ze to jest to "cos" wiec nie ma co zmuszac jedna, albo druga strone, tak prawde mowiac nigdy gumka nam, mi nie przeszkadzala, nie uwierala czy cos, no ale nie powiem, sex bez jest lepszy, ale nigdy nie naskocze na dziewczyne z tekstem "a po co kochasz sie z gumka?! skoro bierszesz tabsy?! bez sensu" - ja rozumiem takie zachowanie, trzeba samemu o tym decydowac, nie patrzac na innych ps. jesli jestescie ze soba od pewnego czasu, to bdb rozumiem Twojego chlopaka, nie chce miec jeszcze dzieci, a owa gumka daje mu komfort psychiczny i moze bez zadnych stresikow kochac sie z Toba, wiesz dziewczyny czasem mowia ze biora tabsy, a potem jak co do czego too uuups dziecko, faceci napewno gadaja miedzy soba na ten temat i mogl slyszec taka historie, albo sam stwierdzic i nie chce ryzykowac
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2008-12-16 o 17:01 Powód: poprawa tx |
|
|
|
#1414 |
|
Wtajemniczenie
|
aaa no i tabletka dziala juz od 1 tabletki- tyle ze nalezy pamietaco reguralnym braniu
caly myk czyli 21tabletek+7dni przerwy i next opakowanie- wtedy antykoncepcja jest zachowana- ilosc hormonow
|
|
#1415 |
|
Przyczajenie
|
Ja również brałam te tabletki. Niestety przerwałam ich stosowanie, bo gdy wyjechałam nad morze zapomniałam wykupić kolejnego opakowania. W sumie nawet zaprzestanie ich stosowania wyszło mi na dobre, gdyż wcześniej przez całe pół roku stosowania bolały mnie piersi... no i przybrałam na wadze.... teraz powoli wracam do kondycji
mimo, ze nie zaliczam się do osób które potrzebują sexu do codziennego funkcjonowania czy utrzymania kondycji. Chyba każda wie o co chodzi...
|
|
|
|
#1416 |
|
BAN stały
|
spam + łamanie prawa (sprzedaż lekarstw objętych receptą)
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2008-12-17 o 12:49 |
|
|
|
#1417 |
|
Zakorzenienie
|
nie dość, że łamiesz prawo to jeszcze spamujesz...
|
|
#1418 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!
Mam problem.. Ostatnio zapomniałam 18 i 19 tabletki Mercilonu (wyjeżdżałam i nie wzięłam tabletek...) - tzn w piątek i sobotę. W niedzielę i poniedziałek wzięłam 20 i 21 tabletkę, tamte pomijając. Tabletek używam tylko po to, aby pozbyć się bolesnych miesiączek i biorę je prawie rok. Zwykle kończąc opakowanie w poniedziałek, w piątek pojawiało się krwawienie, a od wczoraj zauważyłam plamienie-krwawienie (bardziej to drugie). Czy to jest okres?? Martwię się trochę, że coś mi się rozregulowało...
Edytowane przez aldi23 Czas edycji: 2008-12-17 o 20:49 |
|
|
|
#1419 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, brałam 1 opakowanie Novynette.
Nie miałam żadnych cięższych skutków ubocznych, ale czasem mam wrażenie że moje nikłe libido spadło już w ogóle do zera. No i tabsy dostałam przede wszystkim ze względu na bolesne miesiączki i tutaj mam kilka pytań.Coś okresopodobnego wystąpiło u mnie 23 dnia (21 wzięlam ostatnią tabletkę). Przedtem przez te 21 dni miałam codziennie plamienia (mam nadzieję, że były one spowodowane tabsami ;/). Poczynając od 23 dnia pojawił się bardzo skąpy okres, za to gęsty i ciemny, ale bezbolesny! A dziś - 25 dnia - rano okres zwalił mnie znów z nóg. Na szczęście na krótko, termofor pomógł, ale okres przestał być gesty tylko mniej więcej taki normalny. Czy to oznacza, że tabletki nie wyeliminują tych bólów? One mają bardzo malo hormonów, może powinnam poprosić o jakieś z większa dawką? Jak myślicie? Biust też ani drgnął, chociaż TŻ mówi że jest pełniejszy.
|
#1420 |
|
Zadomowienie
|
Kończę drugie opakowanie i... moja przemiana materii nieźle przyspieszyła
Dziś znów "pobolewały" mnie łydki- jutro chyba polecę po magnez, bo podobno może pomóc
|
|
|
|
#1421 |
|
Wtajemniczenie
|
tenebris
plamienia moga wystepowac do 3 opakowania, jesli dalej cos jest nie tak /po tym 3opakowaniu, zglos sie niezwlocznie do swojego ginekologa/ u mnie zalezy jak z tymi boalmi, ale w sumie praktycznie ich nie mam raz na jakis czas wystepuje, ale jest to tylko na okres tuz "przed" krwawieniem, a potem juz ok w sumie moge powiedziec, ze nie mam zadnych bolow, a wczesniej ooomhhgg tragedia :/ wlasnie sobie przypomnialam jak to bylo kiedys :/
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1422 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie zaczynam przyjmować te tabletki i mam pytanie. Czy w czasie siedmiodniowej przerwy zabezpieczenie jest takie samo jak podczas zażywania tabletek, czy lepiej nie ryzykować ?
|
#1423 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z tego co mi wiadomo podczas przerwy ochrona jest tak samo skuteczna.
|
|
#1424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zalecam DOKŁADNIE i ZE ZROZUMIENIEM zapoznać się z ulotką
|
|
#1425 |
|
Wtajemniczenie
|
pamietaj tylko aby systematycznie przyjmowac pigulki, wtedy antykoncepcja jest zachowana- cały myk 21tabletek 7 dni przerwy i nastepne opakowanie, wtedy hormony sa w Tobie i jestes zabezpieczona,
oczywiscie wchodza tu rozne dodatkowe manewry jak np. skrocenie 7dniowej przerwy (NIGDY wydluzanie) wtedy zmienia sie dzien wystapienia miesiaczki, gdyz np. chcesz ogolnie zmienic dzien wystapienia okresu lub masz cos waznego i nie chcesz a by wtedy sie pojawila, lub mozna nie robic 7 dniowej przerwy, bo wlasnie masz cos waznego, wyjazd itd itp to bierzesz kolejen opakowanie i rowniez jestes zabezpieczona
|
|
#1426 |
|
Zakorzenienie
|
a ja byłam przekonana, że podczas 7 dniowej przerwy tabsy nie działają i trzeba się dodatkowo zabezpieczać
|
#1427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem, ale zajrzałam do ulotki i faktycznie można
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
ulotka to świętość
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
jak zaczełam je brać to czytałam ale to jakoś mi w pamięci nie zapadło i nigdy sie nie kochaliśmy w czasie tej 7 dnieowej przerwy
|
#1431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to teraz zaczniesz
|
|
#1432 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Novynette - wątek zbiorczy
Hej, mam takie pytanie od 3 dni biore tabletki nowynette i własnie po 3 dniach całkowicie zanikło krwawienie i jest tak supełnie sucho, to jest normalne?
|
|
|
|
#1433 |
|
Rozeznanie
|
Tak.
|
#1434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1435 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje dziewczynki
|
|
|
|
#1436 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To właśnie jeden ze skutków ubocznych pigułek. Brałam jedne przez prawie 2 lata.Przez 1.5 roku było wszystko dobrze , dopiero później się zaczęło....wahania nastroju, mdłości , ciągłe bardzo silne bóle głowy, ból żołądka....Moja ginekolog od tamtej pory dwukrotnie zmieniała mi pigułki i nadal jest ciężko dopasować któreś do mnie. Obecnie biorę Novynette .Niewiele się zmieniło.Nadal mam wszystkie powyższe skutki uboczne , jedynie z mniejszą częstotliwością i nieco lżejsze -tzn takie ,. ze da się przeżyć , albo to już kwestia przyzwyczajenia. |
|
|
|
|
#1437 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jestem już przy ósmej tabletce i odkąd zaczęłam je brać bardzo bolą mnie piersi po zewnętrznej stronie . Zazwyczaj bolały mnie przed okresem, a nie po .
Czytałam ten wątek i wiem, że czasami po tych tabletkach bolą piersi . Mam do was pytanie czy w waszym przypadku ból po jakimś czasie ustąpił czy dopiero po odstawieni novynette ?
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
Ustapil
Ale z tego co pamietam to dosyc dlugo to trwalo. Nie pamietam dokladnie ale w moim przypadku bole ustapily chyba gdzies w okolicy trzeciego opakowania.Pozdrawiam
|
#1439 |
|
Rozeznanie
|
wszystko z czasem się wyrównuje
![]() Mam inne pytanie do dziewczyn, które już długo biorą Novynette. Wiem, że mają małą dawkę hormonów, ale już niedługo będzie rok odkąd je przyjmuję. Często bywało tak, że nie robiłam przerwy - ze względu na wyjazdy, egzaminy, ważne wydarzenia, ale nigdy więcej niż 3 opakowania pod rząd - pytałam ginekologa i powiedział, że spokojnie mogę tak robić. W sierpniu już chciałam odstawić. Po pół roku brania wystąpił bardzo silny ból, wręcz skurcze i intensywne krawienie. Przestraszyłam się nie na żarty. Ginekolog powiedział mi, że i tak nie może mnie zbadać, kiedy mam krwawienie. Kazała brać przeciwbólowe i przyjść jak krwawienie ustąpi :/ Krwawiłam dwa tygodnie, w drugim już znacznie mniej i mniej mnie bolało. Byłam wtedy daleko od swego miejca zamieszkania, no i rzecz jasna ciężko mi było szukać innego ginekologa, choć mój luby patrząc na to wszystko prawie na rękach mnie wynosił do jakiegokolwiek lekarza. :/ Po tygodniu znowy zaczęło się krwawienie, ale dość skąpe, wręcz plamienie w czasie, kiedy powinno być. Teraz wszystko ok, tylko dwukrotnie mimo regularnego do bólu brania tabletekl krwawienie z odstawienia występowało nie w sobotę lub w niedzielę, ale np. w czwartek, piątek... Oj, było troszkę stresu (przez rozsądek), choć troszkę się nawet cieszyłam, że może... Chodziłam do tej babki tylko po tabletki, a teraz mam zamiar zapisać się do innego ginekologa, bo sierpniowa akcja i jej ceny (100zł za samo wypisanie recepty) nieco mnie zraziły....Stąd pytanie, bo wizytę mam dopiero pod koniec stycznia, a ciekawość mnie zżera. Czy Wam coś wiadomo po jakim czasie brania Novynette powinno się zrobić przerwę taką dłuższą, żeby wszystko wróciło do normy. Zaznaczam, że jakieś trzy lata temu wróciła mi miesiączka po dwuletnim jej braku - anoreksja. Teraz wszystko już z tym, ok. Miałam robione usg jajników i wszystko z nimi dobrze, bo bałam się, że własną głupotą zaprzepaściłam szansę na dzidziusia w przyszłości. Waga w normie, nawet ponad ale po prostu się boję, że te moje biedne jajniki po wielu przejściach potrzebują opieki.
|
|
#1440 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!
Odświeżam trochę wątek, mam pytanie do dziewczyn, które Mercilon biorą.
Powiedzcie mi, czy dostajecie do nich jakies ...etiu, futeraliki, opakowania, cokolwiek?? Ja zaczęłam brac swoje i kupiłam w aptece od razu 2, jak miałam na recepcie i nic nie dostałam, byłam przekonana, że skoro to są nowoczesne tabletki, wcale nie takie tanie, to coś do nich dostane, a tu nic :| Jak to w końcu jest??
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.

mimo, ze nie zaliczam się do osób które potrzebują sexu do codziennego funkcjonowania czy utrzymania kondycji. Chyba każda wie o co chodzi...

No i tabsy dostałam przede wszystkim ze względu na bolesne miesiączki i tutaj mam kilka pytań.