![]() |
#1411 |
Konto usunięte
|
Dot.: Tajlandia
Dziękuję wam ślicznie, dziewczyny.
Na razie przeglądam różne informacje, robię notatki, żeby potem zrobić plan podróży. A czy któraś z was podróżowała do Tajlandii z dziećmi? Moi znajomi też chcą tam lecieć, ale mają dzieci. Córka ma dwa lata, syn dziewięć. Nie lecimy razem, my lecimy w styczniu, oni chyba chcą na Boże Narodzenie polecieć. Macie jakieś rady co do podróżowania z dziećmi po TAJ? Oni są głownie nastawieni na leżenie plackiem na plaży i oglądanie lokalnych atrakcji, a chodzenie po górach i długie wyprawy u nich odpadają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1412 |
Zakorzenienie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45879549]My mamy ciemne włosy, to nas wzięli w Indonezji za Amerykanów albo Niemców.
A na Bali z turystami z UK (blondynami) każdy chciał robić sobie zdjęcie, nawet się kolejka zrobiła. Na Bali jest od groma turystów, różnych narodowości, ale blond włosy dalej budzą takie zaskoczenie. Blondynki, jak jedziecie do Indonezji, ludzie będą robili wam zdjęcia. Ja planuję w Bangkoku tylko jeden dzień. Starczy nam jeden dzień, żeby wszystkie te największe atrakcje tam zobaczyć? Mój Tż się za dużo "Hangover" naoglądał (nie cierpię tego filmu), to teraz mu się Bangkoku zachciało. Plan A jest taki, żeby zobaczyć północ, a potem dopiero jeden dzień spędzić w Bangkoku Plan B: Zostawić go samego w Bangkoku, a samej pojechać na północ ![]() On się tak uparł na ten Bangkok, że nie dam rady go zniechęcić. Jak oglądam coś na Youtube o Tajlandii, zagląda mi w ekran laptopa i ciągle pyta "Ładnie, ale do Bangkoku mnie zabierzesz, prawda? Obiecujesz? Obiecaj!". Zostawię go tam samego ![]() Też mam ciemne włosy, ale nie czarne za to TŻ ma jasne ![]()
![]() |
#1413 |
Konto usunięte
|
Przypomniało mi się coś jeszcze, co do Indonezji. Jak na Javie zobaczycie bardzo dużą grupę policjantów albo wojsko (dwadzieścia żołnierzy na raz
![]() Jak przywożą towar do lokalnych marketów z różnymi pierdołami (od owoców po pamiątek), zazwyczaj przewoźników asystuje wojsko albo bardzo duża grupa policjantów. Czasami właściciele takich marketów, zamawiają sobie "asystę" wojska, bo nie chce im się stać w korku ![]() Nas to przeraziło, bo nagle przyjechało wojsko, wszystkie samochody się odsunęły na bok, a ludzie mieli to gdzieś. Żołnierze są też w supermarketach, często zamiast ochroniarzy. Jakby się coś bardzo poważnego działo /odpukać/ (tj. jakiś wypadek, wybuch wulkanu, osunięcie się ziemi, pożar...), wtedy policja i wojsko oraz lokalni mieszkańcy sami zgarniają z ulic turystów i przenoszą ich w jakieś bezpieczniejsze miejsce. ![]() Jak jest gdzieś dużo policjantów albo wojska, a nikt was nie zaczepia i nie widać śladu paniki - olać to albo zapytać kogoś co się dzieje. Żołnierze czasami wielkimi grupami jeżdżą pociągami i zaglądają do wagonów czy wszystko jest w porządku. Nie dlatego, że jest niebezpiecznie, tylko dlatego, że to jest ich praca. W Polsce jest straż miejska, w Indonezji od tego są żołnierze. Jak nie ma wojny, to nie siedzą w bazie, tylko patrolują porządek na ulicach. Nam jeszcze powiedzieli, że jak jest wypadek samochodowy i robi się ogromny korek, panuje taki zwyczaj włączania alarmów samochodowych, tak się ludzie komunikują. W sumie to fajnie, bo już z daleka słyszysz, gdzie jest korek albo wypadek. Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe Czas edycji: 2014-04-03 o 19:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1414 |
Raczkowanie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45880154]Dziękuję wam ślicznie, dziewczyny.
Na razie przeglądam różne informacje, robię notatki, żeby potem zrobić plan podróży. A czy któraś z was podróżowała do Tajlandii z dziećmi? Moi znajomi też chcą tam lecieć, ale mają dzieci. Córka ma dwa lata, syn dziewięć. Nie lecimy razem, my lecimy w styczniu, oni chyba chcą na Boże Narodzenie polecieć. Macie jakieś rady co do podróżowania z dziećmi po TAJ? Oni są głownie nastawieni na leżenie plackiem na plaży i oglądanie lokalnych atrakcji, a chodzenie po górach i długie wyprawy u nich odpadają.[/QUOTE] Osobistego doświadczenia nie mam, ale mogę polecić http://www.lkedzierski.com/tag/nadia-w-podrozy/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1415 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie odnośnie zmiany waluty.
Mianowicie toczę spór z moim znajomym - obcokrajowcem z którym między innymi się wybieram do Tajlandii. Odnośnie wymiany waluty. On twierdzi, że najkorzystniej dla mnie wymienić polskie złote od razu w Tajlandii ale za pomocą bankomatu- wypłacić jednorazowo Visą większą kwotę niż najpierw wymienić polskie złote na euro lub dolary w Polsce w kantorze a potem znów wymienić je w Tajlandii. Oczywiście twierdzi że jest pobierana opłata ale to granica 15 zł? Twierdzi, że jego polscy znajomi tak właśnie robili wcześniej. Ja osobiście nie spotkałam się z czymś takim, i jak czytam różne forum to ludzie wymieniają kilkakrotnie polską walutę. Co wychodzi korzystniej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1416 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Mozesz również zalozyc sobie konto walutowe , wypłacić z niego za granicą i nie tracić na podwójnym przewalutowaniu...np kantor aliora. Ja osoboście wole nie wozić ze sobą gotówki i bezpiecznie sie czuje jak sobie wypłacam na miejscu partiami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1417 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem bardziej opłacalne, choć mniej bezpieczne, jest kupienie w Polsce USD i wymiana na miejscu w kantorach. Ważne: trzeba brać duże nominały, bo mają lepszy kurs! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1418 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Zależy kto co woli i jak komu wygodnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1419 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1420 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1421 |
Konto usunięte
|
Leciała któraś z was tajskimi liniami lotniczymi?
Jakie wrażenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1422 |
Podróżniczka
|
Ja leciałam tylko Air Asia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1423 |
Zakorzenienie
|
Ja też leciałam Air Asia i wrażenia jak najbardziej pozytywne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1424 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1425 |
Zakorzenienie
|
Air Asia bardzo na +. Natomiast rozmawiałam z osobami, które leciały Nok Air i narzekali, że bali się o swoje życie
![]()
![]() |
#1426 |
Rozeznanie
|
Ja leciałam Air Asia i Nok Air i bardziej na plus Nok Air. Obsługa przemiła i tu i tu, nie było opóźnień, problemów z bagażem. W Nok Air podczas lotu dostaje się poczęstunek w cenie, w Air Asia już chyba nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1427 |
Konto usunięte
|
Super! Dziękuję ślicznie za pomoc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1428 |
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście w Air Asia nie było posiłku w cenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1429 |
Rozeznanie
|
http://www.tvn24.pl/stan-wojenny-w-t...,430079,s.html
miejmy nadzieję, że sytuacja szybko się unormuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1431 |
Raczkowanie
|
EDIT: armii jednak nie można ufać... Dzisiaj rano wojsko dokonało zamachu stanu i przejęło władzę w Tajlandii.
Tajlandia ma dość bogata historię, jeśli chodzi o przewroty wojskowe. Tym razem wojsko co prawda deklaruje, że nie zamierza przejąc władzy, a stan wojenny został wprowadzony w celu zapewnienia bezpieczeństwa, ale przyznało sobie szeroki zakres uprawnień, wiec kto wie, co może się jeszcze wydarzyć. Turyści podróżujący lub planujący podróż po Tajlandii stanu wojennego raczej nie odczują. Owszem, na ulicach Bangkoku widać więcej żołnierzy i to w zasadzie tyle. Podobnie jak na początku zamieszek, tak i teraz poleca się omijanie zgromadzeń szerokim łukiem. Na szczęście protesty kumulują się w miejscach niezbyt turystycznych, więc unikanie nie jest trudne. Poza Bangkokiem nie widać ŻADNYCH przejawów stanu wojennego. Życie płynie zwyczajnie, nikt zbytnio nie emocjonuje się wydarzeniami w stolicy, na ulicach nie ma wojska, atmosfera jest przyjazna jak zawsze. Jeśli ktoś zastanawia się, czy ze względu na sytuację polityczną powinien zmienić plany wyjazdowe - absolutnie nie. Oczywiście należy obserwować rozwój wydarzeń, ale w tej chwili nie trzeba obawiać się jakichkolwiek problemów. Edytowane przez joannat Czas edycji: 2014-05-22 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1432 |
Wtajemniczenie
|
Tajlandia
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45894302]Leciała któraś z was tajskimi liniami lotniczymi?
Jakie wrażenia?[/QUOTE] Ja lecialam, ale to bylo dawno-w 2007 roku.. W grudniu natomiast lecialam Qatar Airways i jak najbardziej moge polecic ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1433 |
Przyczajenie
|
Masa tu u Was pytań
![]() myślę ze na wiele z nich znajdziecie odpowiedź tutaj: thaiwhy.wordpress.com Mam nadzieję że choć trochę to komuś pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1434 |
Rozeznanie
|
leciała może któraś z Was już Etihad?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1435 |
Zakorzenienie
|
moja znajoma latała z nimi na Filipiny ale mowila za jedzenie srednie i emiraty duzo lepsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1436 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1437 |
Przyczajenie
|
Ja byłem w Tajlandii, piękny kraj i ludzie naprawdę mili.
Byłem po tak zwanej "taniości" z plecakiem, przemieszczałem się głównie pomiędzy wyspami, spałem w domkach przy plaży (bardzo tanie, ale dużo robaków - i te robaki w tym klimacie są również bardzo duże ![]() Było naprawdę świetnie, ale po 2 tygodniach znudziło mi się tajskie jedzenie i marzyłem o hamburgerze, który w końcu zdjadłem w jakimś burger kingu ![]()
![]() |
#1438 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Poza tym w Tajlandii jest tyle różnych kuchni, że bez problemu można się oderwać i zjeść coś indyjskiego, malajskiego albo sushi. Europejskie jedzenie też się znajdzie, tylko często w dość oryginalnym wydaniu (typu scrambled eggs, czyli jajecznica w formie jaj usmażonych w głębokim tluszczu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1439 | |
Wtajemniczenie
|
Tajlandia
Cytat:
Ja przywiozlam ostatnim razem 1,5 walizki tajskiego jedzenia ![]() ![]() ![]() Nawet moja 2letnia corka zajadala sie tajskim jedzeniem-pad thai to chyba jej ulubione danie bylo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() Edytowane przez spaghettii Czas edycji: 2014-10-02 o 17:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1440 |
Rozeznanie
|
Planujemy podróż do Tajlandii
![]() ![]() troszkę się obawiam tej wyprawy . przeczytałam chyba już z połowę wątku. Powiedźcie mi nie ma problemów z dogadaniem się z Tajami ? Najbardziej martwi mnie ich alfabet. czy będę w stanie przeczyć jak to ulica, gdzie odjeżdża pociąg. Nie wybiera się z Was nikt do Taj w grudniu/styczniu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.