Panny Młode z Krakowa!!! - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-07, 19:29   #1411
migotka0808
Przyczajenie

Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!

Cytat:
Napisane przez Asieq Pokaż wiadomość
2. czy któraś z Was miała do czynienia z proboszczem w kościele Zmartwychwstania Pańskiego na ul. Szkolnej? To jest rejon Woli Duchackiej. Nie mam zielonego pojęcia jak wygląda ani jaki jest, bo wszystkie sakramenty miałam w kościele na Kurdwanowie, a teraz muszę iść na Szkolną po licencję, bo ślub chcę brać u Kapucynów.
3. w którym momencie daje się kasę księdzu? Mój TŻ jest wściekły i powiedział, że nie da ani grosza, w końcu to nie praca zarobkowa księży...

Aha, jeszcze jedno pytanie:
4. gdzie jest dobra fryzjerka/fryzjer i makijażyst(k)a w obrębie Kurdwanowa/Woli Duchackiej/Piasków?
Witam po długiej przerwieTrochę mnie to niebyło wybaczcie. Od mojego ostatniego posta trochę się zmieniło: jestem już szczęśliwą żonkąJutro Nasza mała rocznica: pół roku bycia małżeństwem Ale ten czas leci

Asieq może ja będe mogła Ci trochę pomóc.

ad2.
Kościół Zmartwychwstania Pańskiego to moja parafia. O nowym proboszczu słyszałam same dobre opinie, podobno jest bardzo fajny. Wiek ok.50 lat, w okularach. Jednak w kancelarii często urzęduje ks. Stanisław i on niezbyt fajny jest, ale idzie się z Nim dogadać. My akurat przy Nim spisywaliśmy licencje i daliśmy mu chyba z 50zł (jeśli się niemylę). Jeśli to Twoja rodzinna parafia to będziesz musiała dać również na zapowiedzi (my daliśmy 50zł).

ad4.
Ja polecam salon "Agnes" na ul W.Sławka. Chodzę tam od lat, właścicielką jest moja koleżanka. Z fryzury byłam bardzo zadowolona Słyszałam, że fajne jest też "Studio Małgorzata" przy pętli tramwajowej na Kurdwanowie. Jednym z plusów jest to, że można tam się też umalować. Moja koleżanka była bardzo zadowolona z makijażu jaki tam jej zrobili.

To narazie tyle z mojej strony, jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz
migotka0808 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 22:28   #1412
Mariam
Raczkowanie

on ma dwa miejsca, pierwsze o którym piszecie w Przegorzałach, to klasyczna restauracja - nie polecam, natomiast w Tomaszowicach - 5 minut autem za Makro obok swojego dworu ma kompleks teraz już chyba 3 "sal ślubnych", miał tam wesele mój brat, rewelacja, pełny profesjonalizm, piękne miejsce. On się nigdzie nie reklamuje,nie wystawia na targach a ma zawsze komplet i to rok naprzód, polecam http://www.dwor.pl/menu.htm
Mariam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 22:32   #1413
tiarka
Przyczajenie

Witam wszystkie kobitki na bardzo przydatnym forum Trochę informacji już udało mi się zgromadzić. Ja też zdecydowałam się wreszcie na zmianę stanu cywilnego Termin - sierpień 2010 Jak dotąd podejście mieliśmy dość beztroskie ale widzę, że jesteśmy ostro w tyle niby termin jest, sala też, ale oprawy muzycznej i fotograficznej jeszcze nie mam, reszta w sumie może trochę poczekać. Za sukienką zaraz się będę rozglądać. Widziała, że temat przewijał się już kilka razy, ale nadal nie wiem czy DJ czy jednak orkiestra. Poza tym przydało by się kilka namiarów, potwierdzonych przez Was z "doświadczenia". Pomóżcie proszę! Bo słyszałam, że w Krakowie trzeba wszystko planować co najmniej rok wcześniej
tiarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 00:06   #1414
Askatasuna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mariam Pokaż wiadomość
on ma dwa miejsca, pierwsze o którym piszecie w Przegorzałach, to klasyczna restauracja - nie polecam, natomiast w Tomaszowicach - 5 minut autem za Makro obok swojego dworu ma kompleks teraz już chyba 3 "sal ślubnych", miał tam wesele mój brat, rewelacja, pełny profesjonalizm, piękne miejsce. On się nigdzie nie reklamuje,nie wystawia na targach a ma zawsze komplet i to rok naprzód, polecam http://www.dwor.pl/menu.htm
Mogłabyś napisać coś więcej? Dlaczego nie polecasz? Jakie wady ma ten lokal?

Tomaszowice to rzeczywiście ładne miejsce,ale niestety ze względu na liczbę gości i proponowaną dla nich salę, jak dla nas z TŻ odpadło.
Askatasuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 08:43   #1415
Asieq
Raczkowanie

GG do Asieq

Cytat:
Napisane przez migotka0808 Pokaż wiadomość
To narazie tyle z mojej strony, jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz
Migotka0808 bardzo Ci dziękuję za pomoc 50 zł to nie majątek, tyle mogę dać księdzu. W najbliższym czasie zajrzę też do Studia Agnes i Małgorzata

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

Aivilo - trochę to dziwne, co piszesz o znajomej... Z jednej strony nie dysponuje odpowiednią kwotą, a z drugiej strony wymagania ma nie wiadomo jakie... Nie zrozum mnie źle, rozumiem co to znaczy być w trudnej sytuacji życiowej, dlatego uważam, że trzeba dostosować wymagania do możliwości, a potem kombinować
Po pierwsze: ogłoszenia w internecie. Jest tego mnóstwo, można się też targować. Można też samemu zamieścić darmowe ogłoszenie.
Po drugie: poszukać taniej krawcowej. Ja teraz zaczęłam szyć suknię i z tego, co mi krawcowa mówiła, to najdroższa jest koronka. Wystarczy zrezygnować z koronki a już koszty szycia się obniżają.
Po trzecie: tandeta krakowska. Tam kolorowa suknia w stylu weselnej kosztuje koło 300 zł, poza tym widziałam, że białe też wisiały. Wystarczy się dogadać ze sprzedawcą
Po czwarte: jeśli wszystkie powyższe metody zawiodą, pozostaje kupno/uszycie zwykłej długiej prostej białej sukni.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Asieq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 16:37   #1416
Mariam
Raczkowanie

byłam tam kilka razy na obiedzie, i nie żeby było źle, ale to restauracja bez "wybiegu", a w Tomaszowicach sale od początku są robione pod kątem obsługi wesel, jest piękny park,nadający się na plener, po prostu nie wiem jak przygotowują wesela w Przegorzałach,
Mariam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 17:40   #1417
lasoa
Zakorzenienie

A był ktoś już w okolicach Wadowic w Sonata?
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 20:47   #1418
Aivilo
Wtajemniczenie

Cytat:

Aivilo - trochę to dziwne, co piszesz o znajomej... Z jednej strony nie dysponuje odpowiednią kwotą, a z drugiej strony wymagania ma nie wiadomo jakie... Nie zrozum mnie źle, rozumiem co to znaczy być w trudnej sytuacji życiowej, dlatego uważam, że trzeba dostosować wymagania do możliwości, a potem kombinować
Po pierwsze: ogłoszenia w internecie. Jest tego mnóstwo, można się też targować. Można też samemu zamieścić darmowe ogłoszenie.
Po drugie: poszukać taniej krawcowej. Ja teraz zaczęłam szyć suknię i z tego, co mi krawcowa mówiła, to najdroższa jest koronka. Wystarczy zrezygnować z koronki a już koszty szycia się obniżają.
Po trzecie: tandeta krakowska. Tam kolorowa suknia w stylu weselnej kosztuje koło 300 zł, poza tym widziałam, że białe też wisiały. Wystarczy się dogadać ze sprzedawcą
Po czwarte: jeśli wszystkie powyższe metody zawiodą, pozostaje kupno/uszycie zwykłej długiej prostej białej sukni.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Dziękuję za pomoc generalnie sytuacja wygląda tak - jest to osoba mi raczej obca, organizacją ślubu i wesela zajmuje się głownie moja ciocia (mama wspomnianego kuzyna) i to ona poprosiła mnie o pomoc, bo wie, że ja również szykuję się do ślubu i już zaczęłam się w tym orientować. Z narzeczonej jest, za przeproszeniem, dupa wołowa, na dodatek mieszka na drugim końcu Polski i tam odbędzie się uroczystosć. Ale twierdzi, ze tam nic nie moze znaleźć, że szycie sukni od 1000zł wzwyż (moim zdaniem bzdura, ale nie będę się czepiać) i że już wszystko przeglądnęła...
Jako, ze poproszono mnie o pomoc, to przecież nie odmowię, dlatego sama poprzeglądałam Internet, podrzuciłam pare numerów telefonów i stwierdziłam, że na Wizażu na pewno ktoś mi pomoże

Nie wnikam to, jakiej ona chce sukni, jakie ma wymagania, i czy faktycznie wykorzystała wszelkie mozliwe opcje w swoim mieście, bo i tak sie tego nie dowiem, wiec staram sie cos pomoc na swoj sposob

Krakow jest wyjsciem ostatecznym, jeśli u niej niczego nie znajdziemy, wtedy decyzję co do sukienki podejmowała by ciocia po konsultacji z narzeczoną kuzyna. Ja sie nie wtrącam w ich stosunki, chociaz dla mnie to dziwne - jedynie słuze pomocą

Sama też będę szyć i wiem, że w kilkuset złotych spokojnie się zmieszcze, chce bardzo prostą suknię.

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

A swoją drogą, wie któraś coś o restauracji Percheron w Krakowie? Bo razem z TZ się w niej zakochaliśmy, tzn w tym widoku na Wawel, czy ktoś tam moze był na weselu?

Będę Żoną!
http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png
No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej.
http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png
Aivilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 22:28   #1419
Askatasuna
Rozeznanie

Mnie ta restauracja-kawiarnia kojarzy się wspaniale, bo tam właśnie oświadczył mi się mój TŻ

Jeśli chodzi o ten lokal na górze, z tarasem i widokiem na Wawel myślę,że jest tam za mało miejsca na wesele, chyba,że bardzo małe i to raczej w formie uroczystego obiadu, gdyż lokal ten ma bardziej "kawiarniany" chcarakter, natomiast nie wiem jak z restauracją na parterze, nie wiem też czy hotel ten w ogóle podejmuje się organizacji wesel.

W dalszym ciągu przypominam się z restauracją "U Zyiada" w Przegorzałach..może jednak pojawi się tu ktoś, kto ten lokal jako miejsce wesela kojarzy...

Edytowane przez Askatasuna
Czas edycji: 2010-02-08 o 22:29 Powód: dopisane..
Askatasuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 23:07   #1420
Aivilo
Wtajemniczenie

Aaa , Przegorzały to Ziyad? Nie skojarzyłam.

Mój TŻ ma doświadczenie z tym miejscem, wypytam go jutro, co to tam się wydarzylo, ze wyklucza Ziyada i napiszę tutaj.

Percherona jak na razie widzialam tylko na zdjęciach, ale na wiosnę TŻ mnie zabiera tam na kolację, żeby zrobić rekonesans. Wesele planujemy na ok 90 osób.
Organizacji wesel się podejmują, juz znam na pamięć ich ofertę

Tomaszowice rownież bralismy pod uwagę, no cóż, mamy jeszcze czas chociaż mi na tej bliskosci Wawelu zalezalo, kocham nasze miasto i zamek królewski, miło byłoby spędzić najważniejszy dzien w zyciu mając taki widok

Będę Żoną!
http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png
No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej.
http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png
Aivilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 11:36   #1421
ewurka
Wtajemniczenie

Wawel, piękny prawda pracowałam tam około 6 lat ma swój klimat...i jeżeli macie możliwość wyboru lokalu z takim widokiem, polecam ja osobiście miałam wesele w Folwarku Zalecie koło Dobczyc, za Wieliczką, Piękne miejsce, na prawde. Polecam zarówno obsługe, jedzenie jak i okolice, choć dojazd jest dosyć długi, ale daliśmy rade

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

ewurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 15:01   #1422
white_black
Przyczajenie

witam wszystkie przyszłe panny młode,
zajmuje sie kompleksowa organizacja wesel w krakowie jak i w okolice. jezeli potrzebujecie porady lub nie możecie zdecydowac sie na miejsce uroczystosci postaram sie Wam pomoc. Pracuję ze sprawdzona ekipa, takze bez obaw moge kogos lub cos polecic
pozdrawiam
white_black jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 13:56   #1423
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez white_black Pokaż wiadomość
witam wszystkie przyszłe panny młode,
zajmuje sie kompleksowa organizacja wesel w krakowie jak i w okolice. jezeli potrzebujecie porady lub nie możecie zdecydowac sie na miejsce uroczystosci postaram sie Wam pomoc. Pracuję ze sprawdzona ekipa, takze bez obaw moge kogos lub cos polecic
pozdrawiam
mam wielką prośbę i naiwną nadzieję, że tylko służyć bezinteresowną radą na forum, bo reklama na wizażu jest płatna
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 21:03   #1424
Bajlej
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez szyszq Pokaż wiadomość
Witam Krakowianki,

Zamówiłam już Djów 2(jeden odpowiedzialny za muzyke a drugi konferansjerkę) . Nazywaja się "Grajki" są z Czernichowa/Krakowa (za 1500zł)

Czy ktoś może ich zna lub bawił się na weselu gdzie grali?

Proszę o opinię, zamówiłam w ciemno, wydają się być sympatyczni i kulturalni, ale nie znam żadnej opinii co do ich grania na weselach.

Jedynie jedną opinie pozytywną kelnera z lokalu
hej,ja też mam "Grajków" na swoim weselu, i mam ich dlatego,że słyszałam same pozytywne opinie,a cenowo też ok.Pozdrawiam

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Tak w ogóle witam wszystkie krakowskie PM-ki,mam nadzieję że watek się troszkę rozbuduje, my ślubujemy już w maju 2010!!!
Bajlej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 10:16   #1425
alamig
Zakorzenienie

Witam wszystkie krakowskie PM Ja co prawda ślubuję w Kielcach, bo to moje rodzinne miasto, ale mieszkam w Krakowie ponad 6 lat i niektóre rzeczy związane ze ślubem muszę tutaj załatwić. Stąd też moje pytanie, czy mogłybyście polecić mi jakąś fajną poradnię?
Stary 2010-02-16, 10:25   #1426
mmmmmm
Zakorzenienie

Witam
Wiecie może gdzie w Krakowie można kupić suknie Cosmobella? (oprócz salonu na ulicy Prochowej)
mmmmmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 11:34   #1427
ewurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Witam wszystkie krakowskie PM Ja co prawda ślubuję w Kielcach, bo to moje rodzinne miasto, ale mieszkam w Krakowie ponad 6 lat i niektóre rzeczy związane ze ślubem muszę tutaj załatwić. Stąd też moje pytanie, czy mogłybyście polecić mi jakąś fajną poradnię?
Ja polecam nauki i poradnie w parafii św Józefa w Podgórzu

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

Stary 2010-02-16, 11:41   #1428
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Polecam dominikanów http://www.kurs.krakow.dominikanie.pl/index.php
Kurs komunikacji zastępuje wizyty w poradni.
My chodziliśmy tam na nauki przedmałżeńskie (4 kolejne piątki) oraz zrobiliśmy kurs komunikacji bo nie chcieliśmy chodzić do poradni.

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2010-02-16 o 11:43
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 11:53   #1429
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Ja polecam nauki i poradnie w parafii św Józefa w Podgórzu
A powiedz mi, czy trzeba się tam wcześniej zapisywać?

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
My chodziliśmy tam na nauki przedmałżeńskie (4 kolejne piątki) oraz zrobiliśmy kurs komunikacji bo nie chcieliśmy chodzić do poradni.
To by było super, ale niestety wolne terminy są dopiero na 12 kwietnia
Stary 2010-02-16, 11:59   #1430
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:

Na kurs komunikacji pewnie? bo na kurs przedmałżeński nie trzeba się zapisywać
Jest jeszcze kurs komunikacji przy duszpasterstwie "na miasteczku" - u dominikanów na tablicy ogłoszeń była informacja o tym kursie - tj. za naszych czasów 2006 rok

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2010-02-16 o 12:03
Stary 2010-02-16, 11:59   #1431
ewurka
Wtajemniczenie

Cytat:

tak, my dzwoniliśmy wczesniej i zapisywaliśmy się na nauki weekendowe, baliśmy się że się zanudzimy, ale były na prawdę bardzo ciekawe poradnie robiliśmy tuż przed ślubem, bo nie mieliśmy jak z racji 2 tygodniowego urlopu w PL i braku czasu wiem, że cena od pary była chyba około 120 zł. była kawa, herbata, drożdżówki.

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

Stary 2010-02-17, 08:33   #1432
Asieq
Raczkowanie

GG do Asieq

Cytat:
My zrobiliśmy kurs komunikacji bo nie chcieliśmy chodzić do poradni.
A na czym ten kurs komunikacji polega i ile trwa? Trzeba odgrywać jakieś scenki? Bo ja osobiście tego nie cierpię i uważam za bzdurne (miałam na psychologii różne takie warsztaty).

Co do nauk przedmałżeńskich, to też chodzę do Dominikanów. Fajne jest też to, że nie trzeba robić tych nauk po kolei.

Stary 2010-02-17, 08:49   #1433
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
A na czym ten kurs komunikacji polega i ile trwa? Trzeba odgrywać jakieś scenki? Bo ja osobiście tego nie cierpię i uważam za bzdurne (miałam na psychologii różne takie warsztaty).

Co do nauk przedmałżeńskich, to też chodzę do Dominikanów. Fajne jest też to, że nie trzeba robić tych nauk po kolei.
Na naszych nie trzeba było odgrywać żadnych scenek - warsztaty trwały z tego co pamiętam od 9:00 do 13:00.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-17, 09:55   #1434
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Na naszych nie trzeba było odgrywać żadnych scenek - warsztaty trwały z tego co pamiętam od 9:00 do 13:00.
tez bylismy na warsztatach i bylo podobnie od 9 do 13 i scenek nie trzeba bylo odgrywac (tzn. na koniec jedna odegralismy dla zabawy, ale mielismy wyluzowana grupe, wiec wszyscy sie zgodzili i bylo smiesznie ale jak ktos nie chcial to nie musial bo tam ogolnie nikt nikogo do niczego nie zmusza)

ogolnie dostaje sie takie ksiazeczki z cwiczeniami, ktore robi sie w parach. dla niektorych bylo to bardzo odkrywcze, bo dowiedzieli sie nowych rzeczy o partnerze. my sie niczego nowego nie dowiedzielismy, ale dobrze sie bawilismy
prowadzi to pani psycholog, ktora jest przemila kobieta i mozna u niej od razu 3 pieczatki zalatwic (choc teoretycznie warsztaty sa za dwie) my bylismy na Bronowicach
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 10:04   #1435
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
tez bylismy na warsztatach i bylo podobnie od 9 do 13 i scenek nie trzeba bylo odgrywac (tzn. na koniec jedna odegralismy dla zabawy, ale mielismy wyluzowana grupe, wiec wszyscy sie zgodzili i bylo smiesznie ale jak ktos nie chcial to nie musial bo tam ogolnie nikt nikogo do niczego nie zmusza)

ogolnie dostaje sie takie ksiazeczki z cwiczeniami, ktore robi sie w parach. dla niektorych bylo to bardzo odkrywcze, bo dowiedzieli sie nowych rzeczy o partnerze. my sie niczego nowego nie dowiedzielismy, ale dobrze sie bawilismy
prowadzi to pani psycholog, ktora jest przemila kobieta i mozna u niej od razu 3 pieczatki zalatwic (choc teoretycznie warsztaty sa za dwie) my bylismy na Bronowicach
A gdzie dokładnie na Bronowicach?
Stary 2010-02-17, 10:15   #1436
lain
Zakorzenienie

Cytat:
A gdzie dokładnie na Bronowicach?
parafia św. Jana Kantego, ul. Jabłonkowska 18
http://wdr.diecezja.pl/index.php?page=akt_1
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 10:18   #1437
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
parafia św. Jana Kantego, ul. Jabłonkowska 18
http://wdr.diecezja.pl/index.php?page=akt_1
Dziękuję
Stary 2010-02-17, 12:37   #1438
mmmmmm
Zakorzenienie

Pamiętacie może ile się płaci za te warsztaty? Bo płatność za nauki chyba tego nie obejmuje?
mmmmmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 08:45   #1439
Asieq
Raczkowanie

GG do Asieq

Ooooooo to może jednak zdecyduję się na warsztaty Też jestem ciekawa ile za to się płaci.
Mój TŻ pewnie znowu się wkurzy, bo już raz wysłuchiwałam, że z jakiej racji ma płacić za kurs przedmałżeński i że to kolejny głupi wymysł księży...

Stary 2010-02-18, 10:05   #1440
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Ooooooo to może jednak zdecyduję się na warsztaty Też jestem ciekawa ile za to się płaci.
Mój TŻ pewnie znowu się wkurzy, bo już raz wysłuchiwałam, że z jakiej racji ma płacić za kurs przedmałżeński i że to kolejny głupi wymysł księży...
Niestety w pewnym sensie Twój TŻ ma rację. Na stronie Archidiecezji krakowskiej pisze, że poradnia jest bezpłatna cytuję "Wszystkie porady są bezpłatne, ponieważ są wyrazem troski Kościoła o człowieka w potrzebie." Ale ten kurs komunikacji to jest coś innego, więc pewnie się płaci...

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości