Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.2 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: --
- 0 0%
- 0 0%
Głosujący: 0. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-01-22, 17:07   #1411
kiciaKk
Raczkowanie

ciąża od razu po odstawieniu tabletek?

Witam ja juz wczesniej pisalam na tym forum teraz mam straszny problem... mianowicie 19 grudnia wzielam ostatnia tabletke antykoncepcyjna ale 20stą... z racji zlego samopoczucia nie bralam ostatniej... po odstawieniu wystapil normalnie okres... okolo 23 grudnia... samopoczucie po odstawieniu poprawilo sie jesli chodzi o sfere psychiczna jest juz wszystko wporzadku... mniej wiecej na poczatku stycznia odbylam dwa stosunki z prezerwatywa ktora nie pekla dwa razy "nie do konca" i raz do konca przy wyjmowaniu niby prezerwatywa sie lekko zsunela ale nie spadla i nic nie wylecialo ale do teraz nie mam okresu... poza tym dzisiaj na praktykach w szpitalu zrobilo mi sie slabo i juz bylam blisko omdlenia... wiec pierwsze slowo jakie uslyszalam od przelozonej to czy jestem w ciazy!! wystraszylam sie na maksa... dodam ze w tym dniu spalam 1h ale nie czulam sie jakos zmeczona a to objawilo sie nagle zrobilo mi sie slabo kolatanie serca i pot bylam cala mokra... acha i wynik poziomu hormonu w najnizszej normie czyli niedoczynnosc badanie robione przed sylwestrem... nie wiem co mam o tym myslec... wiem ze mialam zle stezenie tych hormonow bo czulam sie fatalnie i w trakcie brania tabletek tez mialam takie objawy ale jednak boje sie ze moge byc w ciazy bo gumka wiadomo daje nikla gwarancje... (uzyta prawidlowo) przepraszam ze sie tak rozpisalam i dziekuje z gory za pomoc oczywiscie czysto teorytyczna
kiciaKk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-22, 17:18   #1412
jaga_2001
Zakorzenienie

Dot.: Powiedzcie, proszę, że nie mam o co się martwić :(

Cytat:
Napisane przez marrta20 Pokaż wiadomość
ja mam 20 lat i jestem rok po slubie bardzo bym chciala zajsc w ciaze chcialabym byscie mi npisali jak najlepiej uprawiac stosunek bym mogla zajsc w ciaze i jak sie wylicza te dni plodne pomuzcie was bardzo prosze
jak czesto to jak jak pisala et-ka jest wiele szkol. Jedni mowia, ze co drugi dzien, by plemniki sie zregenerowaly, inni, ze co dzien, bo codzienny seks zwieksza szanse zaplodnienia o 33%.

Aby wiedziec kiedy ma sie dni plodne trzeba wiedziec kiedy ma sie owulacje. Ta nastepuje najczesciej na 14 dni PRZED miesiaczka. Jest 8 dni plodnych. 4 dni przed owulacja, dzien owulacji i 3 dni po owulacji.

Do okreslania dni plodnych swietnie nadaja sie metody NPR.
Jest watek o tym:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...92#post2697792

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-22, 17:41   #1413
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka
Dot.: ciąża od razu po odstawieniu tabletek?

a czy nie czytałaś o tym, że po odstawieniu tabletek organizm musi wrócić do normalności?
gumki wcale nie dają takiej nikłej gwarancji, szczególnie, że łączyłaś je jeszcze ze stosunkiem przerywanym.
a jak się boisz ciąży to rób test

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-22, 18:30   #1414
Asienka83
Zadomowienie

Dot.: ciąża...?czy może plamienie jakieś okołoowulacyjne...?proszę o porady

Salamanko bardzo możliwe, że mogło to być plamienie implantacyjne.
Jednak wiarygodny wynik testu otrzymasz dopiero w okolicy spodziewanej @. Po co się wcześniej stresować i wydawać kasę na testy i badania
Trzymam kciuki
Stary 2007-01-22, 18:54   #1415
ka-be
Przyczajenie

spóźniający się okres... :(

Witam, okres spóźnia sie mojej dziewczynie już 14 dni, oboje jestesmy mega zestresowani i nie wiem co moze sie dziac. Od jej ostatniego okresu za kazdym razem jak uprawialismy sex uzywalismy prezerwatyw i ani razu nie pekla wiec nie powinna byc w ciazy. Od dwoch dni ma mocne bole brzucha (jak mowi - ponizej miejsca w ktorym boli ja przed okresem). Za dwa dni idzie do lekarza, ale ja nie moge przestac o tym myslec, moze wiecie jaka jest przyczyna? Prosze o pomoc w tej sprawie. Z gory dzieki.
ka-be jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-22, 20:15   #1416
natali86
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to natali86
Dot.: spóźniający się okres... :(

14 dni to sporo, ale może to niekoniecznie jest ciąza może Twoja partnerka ostatnio miała jakieś stresujące sytuacje albo po prosto okres tylko się spóżnia A czy Twoja partnerka ma regularne miesiączki??
Piszesz że za kazdym razem się zabezpieczaliście ale nalezy pamiętać że prezerwatywy nie daja 100% skuteczności... Jakby to napisac możliwośc zajścia w ciąze zawsze jest nawet przy zazywaniu tabletek anty ...
Bardzo dobrze że Twoja dziewczyna idzie do lekarza byc może ma jakies problemy zdrowotne (czego oczywiście nie zyczę) i stąd te bóle w podbrzuszu. No ale póki sytuacja się nie wyjaśni to radze zrobic test ciązowy, koszt niewielki ale za to jaka może byc ulga jeśli wynik okaże się negatywny

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś?
A więc musisz minąć.
Miniesz?
A więc to jest piękne.

"Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi"

Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
natali86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-22, 20:20   #1417
ka-be
Przyczajenie

zrobila juz test po 8 dniach spóżniania się okresu, wyszlo negatywnie, ale test nie zawsze daje pewnosc,
miesiaczki ma zazwyczaj regularnie chociaz poprzednia spozniala sie o jakies 6-7 dni, ale to byl pierwszy przypadek, jak mowi - zawsze miala co do dnia, max 1-2 dni róznicy,
ja martwie sie najbardziej o ciaze, ona z kolei o zdrowie...

dzieki za odpowiedz!
Stary 2007-01-22, 20:31   #1418
natali86
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to natali86

nie jestem lekarzem ale myślę że nie jest to ciąża, raczej może miec jakies problemy zdrowotne, no nie wiem nie znam się na tym

Zycze żeby wszystko poszło po Waszej mysli

Pozdrawiam

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś?
A więc musisz minąć.
Miniesz?
A więc to jest piękne.

"Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi"

Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
natali86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 09:25   #1419
Baba_Jaga
Przyczajenie

raczej nie ciąza dla pewnosci zrobcie jeszcze jeden test, mała szansa zeby obydwa sie pomyliły, a okres moze sie opoznic nie tylko przez stres, skoro poprzedni sponził sie o kilka dni, to moze cykl sie rozregulował
Baba_Jaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 18:04   #1420
Mysiakk26
Raczkowanie

możliwość zajścia w ciąże

Hello,mam pytanko,w pażdzierniku zeszlego roku odstawilam tabletki teraz wspólzyje z moim mężczyzna bez zabezpieczenia,czy jest duże prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jeśli nie dochodzi do wytrysku,nigdy sie tym zagadnieniem nie interesowałam bo zawsze bylam zabezpieczona, napiszcie ktoś,pozdrawiam
Mysiakk26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 18:25   #1421
giraffe
Zadomowienie

Dot.: możliwość zajścia w ciąże

Możliwość ciąży jak najbardziej istnieje. W płynie przedejakulacyjnym również mogą znajdować się plemniki gotowe do zapłodnienia.

Stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcyjną.

"You may say i'm a dreamer, but i'm not the only one..."

Edytowane przez giraffe
Czas edycji: 2007-01-23 o 19:21
giraffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 18:51   #1422
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Cytat:
Napisane przez giraffe Pokaż wiadomość
Możliwość ciąży jak najbardziej istnieje. W płynie ejakulacyjnym również mogą znajdować się plemniki gotowe do zapłodnienia.

Stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcyjną.
Zgadzam sie . Jesli stosunek przerywany jest Twoją metodą antykoncepcji to jak najszybciej radze pomyslec o czyms innym

sweeney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 20:19   #1423
Mysiakk26
Raczkowanie

No tak,musze sie z tym liczyć ale w tym roku planujemy ślub
Mysiakk26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 20:44   #1424
Ewciaak
Raczkowanie

Dot.: Powiedzcie, proszę, że nie mam o co się martwić :(

Cytat:
Napisane przez marrta20 Pokaż wiadomość
ja mam 20 lat i jestem rok po slubie bardzo bym chciala zajsc w ciaze chcialabym byscie mi npisali jak najlepiej uprawiac stosunek bym mogla zajsc w ciaze i jak sie wylicza te dni plodne pomuzcie was bardzo prosze

hej
to wszystko zalezy od tego czy masz regularne cykle czy nie????powiem ci ze kochajac sie przed zaraz owulacja wychodza dziewczynki a w trakcie owulacji(sluz jest sliski i rozciagliwy)chlopczyki-u nas to sie sprawdzilo!!!
Musisz obserwowac swoje cialo w trakcie cykli i wszystkiego sie dowiesz no chyba ze cykle sa nieregularne-wtedy troche gorzej sa tez fajne stronki z wyliczeniami dni plodnych i nie plodnych+obserwacja samej siebie slyszalam ze najlepsza pozycja zajscia w ciaze to od tylu
Ewciaak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-24, 23:31   #1425
ka-be
Przyczajenie

ufff... przyszedl okres, po 16 dniach oczekiwania. Mimo wszystko po okresie moj skarb wybiera sie do lekarza zeby upewniec sie ze wszystko w porzadku no i ewentualnie wyregulowac jakos cykl. Dzieki za Wasze posty, pozdrawiam
Stary 2007-01-25, 10:02   #1426
truskawa03
Raczkowanie

Strach i panika ogarnęły mnie ;(

Witam.

Sprawa tyczy się oczywiście spóźniajacego okresu.Czytałam parenaście wątków na ten temat, ale wiem, że każda kobieta jest inna i potrzebuje indywidualnej rady!
Miesiąc temu lekarz zalecił mi zrobienie nmiesięcznej przerwy w braniu tabletek Regulon. Zrobiłam tak. 9 stycznia byłby pierwszy dzien przerwy idąc cyklem brania tabletek. Dziś mamy 25 stycznia a ja nie mam okresu;-( Raz bolał mnie brzuch minimalnie ;-( W czasie tej przerwy kochałam się z chłopakiem 2 razy z prezerwatywą, która nie pękła i nie zsunęła się nam bo sprawdzaliśmy co chwileczkę. Jeden raz tylko zdarzyło się nam, że leżąc on wszedł we mnie zrobił dwa ruchy i wyszedł ale nawet nie był wtedy bliski wytrysku. Co o tym myślicie? Czy mam się czego bać?Prosze odpowiedzcie:-*
truskawa03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 10:04   #1427
truskawa03
Raczkowanie

Strach i panika ogarnęły mnie ;(

Witam.

Sprawa tyczy się oczywiście spóźniajacego okresu.Czytałam parenaście wątków na ten temat, ale wiem, że każda kobieta jest inna i potrzebuje indywidualnej rady!
Miesiąc temu lekarz zalecił mi zrobienie nmiesięcznej przerwy w braniu tabletek Regulon. Zrobiłam tak. 9 stycznia byłby pierwszy dzien przerwy idąc cyklem brania tabletek. Dziś mamy 25 stycznia a ja nie mam okresu;-( Raz bolał mnie brzuch minimalnie ;-( W czasie tej przerwy kochałam się z chłopakiem 2 razy z prezerwatywą, która nie pękła i nie zsunęła się nam bo sprawdzaliśmy co chwileczkę. Jeden raz tylko zdarzyło się nam, że leżąc on wszedł we mnie zrobił dwa ruchy i wyszedł ale nawet nie był wtedy bliski wytrysku. Co o tym myślicie? Czy mam się czego bać?Prosze odpowiedzcie:-*
Stary 2007-01-25, 11:13   #1428
Marilyn
Wtajemniczenie

Dot.: Strach i panika ogarnęły mnie ;(

Cytat:
Napisane przez truskawa03 Pokaż wiadomość
Witam.

Kup test.
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 11:13   #1429
agaciq
Raczkowanie

Ja mysle,ze jest to normalne po odstawieniu tabletek.Organizm musi sie przyzwyczaic do braku tabletek i nie od razu bedzie chodzil jak w zegarku. Mysle,ze nie masz sie czym martwic
agaciq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 11:23   #1430
Kancia
Zakorzenienie

ja po odstawieniu tabletek nie dostałam okresu przez 60 dni jednak pozniej dowiedziałam sie, ze to ciąza. Nie zmienia to faktu, ze I faza cyklu trwała około 50 dni (wszystko zapisywałam). Organizm musi się przestawić na brak "wspomagaczy" i często bywa tak, ze kobiety moga nie miec okresu nawet przez 3 cykle. Po takim czasie warto zaglądnąc do ginekologa Dodam tylko, ze gdybys była w ciązy, w co wątpie - to naprawde musieliście mieć niezłe szczescie Dla pewnosci i swojego spokoju zrob test

Pozdrawiam
Stary 2007-01-25, 11:32   #1431
truskawa03
Raczkowanie

Kurcze poczekam jeszcze parę dni i chyba kupię ten test( Tak się boję .. Wiem, że prawdopodobbieństwo jest małe, ale.. sam fakt, że okresu brak doprowadza mnie do szału ( Dziekuje za rady!
Stary 2007-01-25, 12:11   #1432
Maycee
Przyczajenie

nie przejmuj się, ja też ostatnio zrobiłam sobie przerwę w braniu pigułek, po odstawieniu dostałam okres 4 grudnia a następny 16 stycznia! Miałam 43 dniowy cykl, 2 tygodnie spóznienia! To normalne po odstawieniu pigułek, więc się nie martw. Ja tez się bałam, nawet zrobiliśmy dwa testy, oba negatywne ale i tak brak okresu mnie stresował. Potem dostałam okres, wszystko się wyjaśnilo i po sprawie Ale i tak radzę Ci zrobic sobie test, 2 minuty stresu i będziesz miała wyjasnioną sprawę, a taki test to sprawa groszowa - 7 zeta i wiesz na czym stoisz, warto zrobić dla własnego spokoju i przespanych nocy
Stary 2007-01-25, 12:48   #1433
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

nie przejmuj się kochana, nie sądzę żebyś zaszła w ciążę ja kiedyś odstawiłam tabletki i po tym odstawieniu dostałam okres dopiero po 3 miesiącach!! i to tylko dlatego że wzięłam Luteine w ciązy nie byłam.. dlatego nie ma się co martwic na zapas.

p.s.
nie rozumiem po co Ci ta miesięczna przerwa??
Stary 2007-01-25, 12:52   #1434
truskawa03
Raczkowanie

Własnie ja tez nie rozumiem, ale lekarz zalecił, że jeśli chce miec w przyszłości dzieci to taka przerwa jest konieczna raz lub dwa razy do roku...<co>
Stary 2007-01-25, 13:03   #1435
parapet
Zadomowienie

Bzdura z tymi przerwami. Takie branie i odstawianie i znów branie całą gospodarkę hormnalna kładzie na kolana. Nie masz okresu, bo pewnie zwariowała ci przysadka mózgowa.

co do przerw, to sie powtórzę. Co miesiąc przez 7 dni nie bierzesz tabletek. W skali roku to 84 dni. Sporo, prawda?
Jeśli nie masz zamiaru rezygnować z tabletek np. żeby starac się o dzidziusia, too nie rób przerw, bo organizm ci zwariuje
parapet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 13:05   #1436
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.2

dziewczyny, pomożcie

sprawa wygląda tak: od długiego czasu biore Harmonet, teraz miałam tydzień przerwy, dostałam okresik i wszystko byłoby super, gdyby nie to że na śmierć zapomniałam wziąc wczoraj wieczorem pigułki (miałam zacząć nowe opakowanie) a w nocy baraszkowaliśmy troszkę z TŻcikiem
niestety nie wyrwę się wcześniej, a w domku będę dopiero po 17 i dopiero wtedy ją zjem

w sumie gdybym zaszła nawet bym się ucieszyła w kazdym razie w moim wieku to żaden dramat czy problem, ale wolałabym najpierw skończyć studia. więc teraz nie wiem doradźcie, czy brać te pigułki normalnie, czyli po pracy od razu tą wczorajszą i wieczorem normalnie? boję się że jeśli zajdę w ciążę to te tabletki mogłyby dzidzi zaszkodzić...

może któraś z Was miała podobny problem?? proszę o odp
Stary 2007-01-25, 13:15   #1437
truskawa03
Raczkowanie

No właśnie nie wiem od czego to zależy jeden lekarz mówi, że przerwa to bzdura a inny, że jest to bardzo potrzebna rzecz ... NIe wiem kogo słuchać... Jak mówię swojemu lekarzowi, że nie chcę robićp rzerwy to się łapie za głowe i mówi, że to bardzo źle ....
Stary 2007-01-25, 13:16   #1438
Salamankaa
Przyczajenie

Dot.: ciąża...?czy może plamienie jakieś okołoowulacyjne...?proszę o porady

Cytat:
Napisane przez Asienka83 Pokaż wiadomość
Salamanko bardzo możliwe, że mogło to być plamienie implantacyjne.
Jednak wiarygodny wynik testu otrzymasz dopiero w okolicy spodziewanej @. Po co się wcześniej stresować i wydawać kasę na testy i badania
Trzymam kciuki
przydadzą się te kciuki

jak wystąpiło to dziwne plamienie była sobota (popołudnie) kolejne zaobserwowałam w niedzielę (rano) ale w mniejszej ilości i tylko 2 razy w ciagu dnia,a tak to mam ciągle białawy śluz. I wygląda mi to ciażę,ale wolę się nie cieszyć za wcześnie,bo mogę się rozczarować później.30.01 idę do lekarza a 31 zrobię badanie HCG jeśli ginekolog powie,ze wynik będzie już pewny. Podczas tego cyklu,w sumie to jeszcze się nie skończył,ale jestem już w 23 dc i nie miałam śluzu płodnego-miałam coś takiego pod koniec miesiączki wraz z krwią (przed stosunkiem,więc nie mogły to być płyny mojego męża )i kolejnego dnia już bez krwi. W pierwszym dniu zaobserwowania tego współżyłam i miałam jeden dzień przerwy i później prawie codziennie. 2 dni od prawdopodobieństwa zapłodnienia miałam śluz mętny i białawy,2 razy z grudkami i ciagle taki sie utrzymuje,więc stad moje przypuszczenie.
Salamankaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 13:37   #1439
poissonivy
Zakorzenienie

Ja nie wiem jak lekarz może coś takiego powiedzieć, że jak się nie zrobi przerwy, to nie będzie się miało w przyszłości dzieci. Naprawdę coraz częściej dochodzę do wniosku, że w tym kraju to pozostali prawie sami nieudacznicy, a nie lekarze. Ja brałam bez przerwy 4 lata tabletki i zaszłam w ciążę bez problemu za pierwszym razem (teraz jestem w 4 tygodniu).
Kiedy ja swojemu ginekologowi kiedyś szepnęłam o przerwie, spytał a po co, żeby organizm bardziej zgłupiał.

Poraz chyba 30 daję tę samą radę: Lekarz do du.. . Jakiś niedouczony i zacofany.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 13:43   #1440
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Masz rację Parapeciku przerwy nie dość że nie mają większego sensu to jeszcze szkodzą. każdy DOBRY lekarz powie, że przerwy w stosowaniu tabletek maja sens owszem, ale tylko jeśli chodzi o przerwy na dzidzie

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości