|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: -- | |||
| - |
|
0 | 0% |
| - |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 0. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Raczkowanie
|
ciąża od razu po odstawieniu tabletek?
Witam ja juz wczesniej pisalam na tym forum teraz mam straszny problem... mianowicie 19 grudnia wzielam ostatnia tabletke antykoncepcyjna ale 20stą... z racji zlego samopoczucia nie bralam ostatniej... po odstawieniu wystapil normalnie okres... okolo 23 grudnia... samopoczucie po odstawieniu poprawilo sie jesli chodzi o sfere psychiczna jest juz wszystko wporzadku... mniej wiecej na poczatku stycznia odbylam dwa stosunki z prezerwatywa ktora nie pekla dwa razy "nie do konca" i raz do konca przy wyjmowaniu niby prezerwatywa sie lekko zsunela ale nie spadla i nic nie wylecialo ale do teraz nie mam okresu... poza tym dzisiaj na praktykach w szpitalu zrobilo mi sie slabo i juz bylam blisko omdlenia... wiec pierwsze slowo jakie uslyszalam od przelozonej to czy jestem w ciazy!! wystraszylam sie na maksa... dodam ze w tym dniu spalam 1h ale nie czulam sie jakos zmeczona a to objawilo sie nagle zrobilo mi sie slabo kolatanie serca i pot bylam cala mokra... acha i wynik poziomu hormonu w najnizszej normie czyli niedoczynnosc badanie robione przed sylwestrem... nie wiem co mam o tym myslec... wiem ze mialam zle stezenie tych hormonow bo czulam sie fatalnie i w trakcie brania tabletek tez mialam takie objawy ale jednak boje sie ze moge byc w ciazy bo gumka wiadomo daje nikla gwarancje... (uzyta prawidlowo) przepraszam ze sie tak rozpisalam i dziekuje z gory za pomoc oczywiscie czysto teorytyczna
|
|
|
|
#1412 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Powiedzcie, proszę, że nie mam o co się martwić :(
Cytat:
Aby wiedziec kiedy ma sie dni plodne trzeba wiedziec kiedy ma sie owulacje. Ta nastepuje najczesciej na 14 dni PRZED miesiaczka. Jest 8 dni plodnych. 4 dni przed owulacja, dzien owulacji i 3 dni po owulacji. Do okreslania dni plodnych swietnie nadaja sie metody NPR. Jest watek o tym: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...92#post2697792
|
|
#1413 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ciąża od razu po odstawieniu tabletek?
a czy nie czytałaś o tym, że po odstawieniu tabletek organizm musi wrócić do normalności?
![]() gumki wcale nie dają takiej nikłej gwarancji, szczególnie, że łączyłaś je jeszcze ze stosunkiem przerywanym. a jak się boisz ciąży to rób test
|
#1414 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ciąża...?czy może plamienie jakieś okołoowulacyjne...?proszę o porady
Salamanko bardzo możliwe, że mogło to być plamienie implantacyjne.
Jednak wiarygodny wynik testu otrzymasz dopiero w okolicy spodziewanej @. Po co się wcześniej stresować i wydawać kasę na testy i badania Trzymam kciuki
|
#1415 |
|
Przyczajenie
|
spóźniający się okres... :(
Witam, okres spóźnia sie mojej dziewczynie już 14 dni, oboje jestesmy mega zestresowani i nie wiem co moze sie dziac. Od jej ostatniego okresu za kazdym razem jak uprawialismy sex uzywalismy prezerwatyw i ani razu nie pekla wiec nie powinna byc w ciazy. Od dwoch dni ma mocne bole brzucha (jak mowi - ponizej miejsca w ktorym boli ja przed okresem). Za dwa dni idzie do lekarza, ale ja nie moge przestac o tym myslec, moze wiecie jaka jest przyczyna? Prosze o pomoc w tej sprawie. Z gory dzieki.
|
|
|
|
#1416 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: spóźniający się okres... :(
14 dni to sporo, ale może to niekoniecznie jest ciąza może Twoja partnerka ostatnio miała jakieś stresujące sytuacje albo po prosto okres tylko się spóżnia
A czy Twoja partnerka ma regularne miesiączki??Piszesz że za kazdym razem się zabezpieczaliście ale nalezy pamiętać że prezerwatywy nie daja 100% skuteczności... Jakby to napisac możliwośc zajścia w ciąze zawsze jest nawet przy zazywaniu tabletek anty ... Bardzo dobrze że Twoja dziewczyna idzie do lekarza byc może ma jakies problemy zdrowotne (czego oczywiście nie zyczę) i stąd te bóle w podbrzuszu. No ale póki sytuacja się nie wyjaśni to radze zrobic test ciązowy, koszt niewielki ale za to jaka może byc ulga jeśli wynik okaże się negatywny
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
|
|
|
#1417 |
|
Przyczajenie
|
zrobila juz test po 8 dniach spóżniania się okresu, wyszlo negatywnie, ale test nie zawsze daje pewnosc,
miesiaczki ma zazwyczaj regularnie chociaz poprzednia spozniala sie o jakies 6-7 dni, ale to byl pierwszy przypadek, jak mowi - zawsze miala co do dnia, max 1-2 dni róznicy, ja martwie sie najbardziej o ciaze, ona z kolei o zdrowie... dzieki za odpowiedz! |
|
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
nie jestem lekarzem ale myślę że nie jest to ciąża, raczej może miec jakies problemy zdrowotne, no nie wiem nie znam się na tym
![]() Zycze żeby wszystko poszło po Waszej mysli ![]() Pozdrawiam
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
|
|
|
#1419 |
|
Przyczajenie
|
raczej nie ciąza
|
|
|
|
#1420 |
|
Raczkowanie
|
możliwość zajścia w ciąże
Hello,mam pytanko,w pażdzierniku zeszlego roku odstawilam tabletki teraz wspólzyje z moim mężczyzna bez zabezpieczenia,czy jest duże prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jeśli nie dochodzi do wytrysku,nigdy sie tym zagadnieniem nie interesowałam bo zawsze bylam zabezpieczona, napiszcie ktoś,pozdrawiam
|
|
|
|
#1421 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: możliwość zajścia w ciąże
Możliwość ciąży jak najbardziej istnieje. W płynie przedejakulacyjnym również mogą znajdować się plemniki gotowe do zapłodnienia.
Stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcyjną.
"You may say i'm a dreamer, but i'm not the only one..." Edytowane przez giraffe Czas edycji: 2007-01-23 o 19:21 |
|
|
|
#1422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1423 |
|
Raczkowanie
|
No tak,musze sie z tym liczyć
|
|
|
|
#1424 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Powiedzcie, proszę, że nie mam o co się martwić :(
Cytat:
hej to wszystko zalezy od tego czy masz regularne cykle czy nie????powiem ci ze kochajac sie przed zaraz owulacja wychodza dziewczynki a w trakcie owulacji(sluz jest sliski i rozciagliwy)chlopczyki-u nas to sie sprawdzilo!!! Musisz obserwowac swoje cialo w trakcie cykli i wszystkiego sie dowiesz no chyba ze cykle sa nieregularne-wtedy troche gorzej sa tez fajne stronki z wyliczeniami dni plodnych i nie plodnych+obserwacja samej siebie
|
|
|
|
|
#1425 |
|
Przyczajenie
|
ufff... przyszedl okres, po 16 dniach oczekiwania. Mimo wszystko po okresie moj skarb wybiera sie do lekarza zeby upewniec sie ze wszystko w porzadku no i ewentualnie wyregulowac jakos cykl. Dzieki za Wasze posty, pozdrawiam
|
|
|
|
#1426 |
|
Raczkowanie
|
Strach i panika ogarnęły mnie ;(
Witam.
Sprawa tyczy się oczywiście spóźniajacego okresu.Czytałam parenaście wątków na ten temat, ale wiem, że każda kobieta jest inna i potrzebuje indywidualnej rady! Miesiąc temu lekarz zalecił mi zrobienie nmiesięcznej przerwy w braniu tabletek Regulon. Zrobiłam tak. 9 stycznia byłby pierwszy dzien przerwy idąc cyklem brania tabletek. Dziś mamy 25 stycznia a ja nie mam okresu;-( Raz bolał mnie brzuch minimalnie ;-( W czasie tej przerwy kochałam się z chłopakiem 2 razy z prezerwatywą, która nie pękła i nie zsunęła się nam bo sprawdzaliśmy co chwileczkę. Jeden raz tylko zdarzyło się nam, że leżąc on wszedł we mnie zrobił dwa ruchy i wyszedł ale nawet nie był wtedy bliski wytrysku. Co o tym myślicie? Czy mam się czego bać?Prosze odpowiedzcie:-* |
|
|
|
#1427 |
|
Raczkowanie
|
Strach i panika ogarnęły mnie ;(
Witam.
Sprawa tyczy się oczywiście spóźniajacego okresu.Czytałam parenaście wątków na ten temat, ale wiem, że każda kobieta jest inna i potrzebuje indywidualnej rady! Miesiąc temu lekarz zalecił mi zrobienie nmiesięcznej przerwy w braniu tabletek Regulon. Zrobiłam tak. 9 stycznia byłby pierwszy dzien przerwy idąc cyklem brania tabletek. Dziś mamy 25 stycznia a ja nie mam okresu;-( Raz bolał mnie brzuch minimalnie ;-( W czasie tej przerwy kochałam się z chłopakiem 2 razy z prezerwatywą, która nie pękła i nie zsunęła się nam bo sprawdzaliśmy co chwileczkę. Jeden raz tylko zdarzyło się nam, że leżąc on wszedł we mnie zrobił dwa ruchy i wyszedł ale nawet nie był wtedy bliski wytrysku. Co o tym myślicie? Czy mam się czego bać?Prosze odpowiedzcie:-* |
|
|
|
#1428 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Strach i panika ogarnęły mnie ;(
Cytat:
|
|
|
|
|
#1429 |
|
Raczkowanie
|
Ja mysle,ze jest to normalne po odstawieniu tabletek.Organizm musi sie przyzwyczaic do braku tabletek i nie od razu bedzie chodzil jak w zegarku. Mysle,ze nie masz sie czym martwic
|
|
|
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
ja po odstawieniu tabletek nie dostałam okresu przez 60 dni
jednak pozniej dowiedziałam sie, ze to ciąza. Nie zmienia to faktu, ze I faza cyklu trwała około 50 dni (wszystko zapisywałam). Organizm musi się przestawić na brak "wspomagaczy" i często bywa tak, ze kobiety moga nie miec okresu nawet przez 3 cykle. Po takim czasie warto zaglądnąc do ginekologa Dodam tylko, ze gdybys była w ciązy, w co wątpie - to naprawde musieliście mieć niezłe szczescie Dla pewnosci i swojego spokoju zrob test ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#1431 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze poczekam jeszcze parę dni i chyba kupię ten test
( Tak się boję .. Wiem, że prawdopodobbieństwo jest małe, ale.. sam fakt, że okresu brak doprowadza mnie do szału ( Dziekuje za rady!
|
|
|
|
#1432 |
|
Przyczajenie
|
nie przejmuj się, ja też ostatnio zrobiłam sobie przerwę w braniu pigułek, po odstawieniu dostałam okres 4 grudnia a następny 16 stycznia! Miałam 43 dniowy cykl, 2 tygodnie spóznienia! To normalne po odstawieniu pigułek, więc się nie martw. Ja tez się bałam, nawet zrobiliśmy dwa testy, oba negatywne ale i tak brak okresu mnie stresował. Potem dostałam okres, wszystko się wyjaśnilo i po sprawie
Ale i tak radzę Ci zrobic sobie test, 2 minuty stresu i będziesz miała wyjasnioną sprawę, a taki test to sprawa groszowa - 7 zeta i wiesz na czym stoisz, warto zrobić dla własnego spokoju i przespanych nocy
|
#1433 |
|
Wtajemniczenie
|
nie przejmuj się kochana, nie sądzę żebyś zaszła w ciążę
ja kiedyś odstawiłam tabletki i po tym odstawieniu dostałam okres dopiero po 3 miesiącach!! i to tylko dlatego że wzięłam Luteine w ciązy nie byłam.. dlatego nie ma się co martwic na zapas.p.s. nie rozumiem po co Ci ta miesięczna przerwa??
|
#1434 |
|
Raczkowanie
|
Własnie ja tez nie rozumiem, ale lekarz zalecił, że jeśli chce miec w przyszłości dzieci to taka przerwa jest konieczna raz lub dwa razy do roku...<co>
|
|
|
|
#1435 |
|
Zadomowienie
|
Bzdura z tymi przerwami. Takie branie i odstawianie i znów branie całą gospodarkę hormnalna kładzie na kolana. Nie masz okresu, bo pewnie zwariowała ci przysadka mózgowa.
co do przerw, to sie powtórzę. Co miesiąc przez 7 dni nie bierzesz tabletek. W skali roku to 84 dni. Sporo, prawda? Jeśli nie masz zamiaru rezygnować z tabletek np. żeby starac się o dzidziusia, too nie rób przerw, bo organizm ci zwariuje
|
|
|
|
#1436 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.2
dziewczyny, pomożcie
sprawa wygląda tak: od długiego czasu biore Harmonet, teraz miałam tydzień przerwy, dostałam okresik i wszystko byłoby super, gdyby nie to że na śmierć zapomniałam wziąc wczoraj wieczorem pigułki (miałam zacząć nowe opakowanie) a w nocy baraszkowaliśmy troszkę z TŻcikiem niestety nie wyrwę się wcześniej, a w domku będę dopiero po 17 i dopiero wtedy ją zjemw sumie gdybym zaszła nawet bym się ucieszyła w kazdym razie w moim wieku to żaden dramat czy problem, ale wolałabym najpierw skończyć studia. więc teraz nie wiem doradźcie, czy brać te pigułki normalnie, czyli po pracy od razu tą wczorajszą i wieczorem normalnie? boję się że jeśli zajdę w ciążę to te tabletki mogłyby dzidzi zaszkodzić...może któraś z Was miała podobny problem?? proszę o odp
|
#1437 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie nie wiem od czego to zależy jeden lekarz mówi, że przerwa to bzdura a inny, że jest to bardzo potrzebna rzecz ... NIe wiem kogo słuchać... Jak mówię swojemu lekarzowi, że nie chcę robićp rzerwy to się łapie za głowe i mówi, że to bardzo źle ....
|
|
|
|
#1438 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: ciąża...?czy może plamienie jakieś okołoowulacyjne...?proszę o porady
Cytat:
jak wystąpiło to dziwne plamienie była sobota (popołudnie) kolejne zaobserwowałam w niedzielę (rano) ale w mniejszej ilości i tylko 2 razy w ciagu dnia,a tak to mam ciągle białawy śluz. I wygląda mi to ciażę,ale wolę się nie cieszyć za wcześnie,bo mogę się rozczarować później.30.01 idę do lekarza a 31 zrobię badanie HCG jeśli ginekolog powie,ze wynik będzie już pewny. Podczas tego cyklu,w sumie to jeszcze się nie skończył,ale jestem już w 23 dc i nie miałam śluzu płodnego-miałam coś takiego pod koniec miesiączki wraz z krwią (przed stosunkiem,więc nie mogły to być płyny mojego męża )i kolejnego dnia już bez krwi. W pierwszym dniu zaobserwowania tego współżyłam i miałam jeden dzień przerwy i później prawie codziennie. 2 dni od prawdopodobieństwa zapłodnienia miałam śluz mętny i białawy,2 razy z grudkami i ciagle taki sie utrzymuje,więc stad moje przypuszczenie.
|
|
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem jak lekarz może coś takiego powiedzieć, że jak się nie zrobi przerwy, to nie będzie się miało w przyszłości dzieci. Naprawdę coraz częściej dochodzę do wniosku, że w tym kraju to pozostali prawie sami nieudacznicy, a nie lekarze. Ja brałam bez przerwy 4 lata tabletki i zaszłam w ciążę bez problemu za pierwszym razem (teraz jestem w 4 tygodniu).
Kiedy ja swojemu ginekologowi kiedyś szepnęłam o przerwie, spytał a po co, żeby organizm bardziej zgłupiał. Poraz chyba 30 daję tę samą radę: Lekarz do du.. . Jakiś niedouczony i zacofany. |
|
|
|
#1440 |
|
Wtajemniczenie
|
Masz rację Parapeciku
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

sa tez fajne stronki z wyliczeniami dni plodnych i nie plodnych+obserwacja samej siebie

Dla pewnosci i swojego spokoju zrob test
( Tak się boję .. Wiem, że prawdopodobbieństwo jest małe, ale.. sam fakt, że okresu brak doprowadza mnie do szału
w ciązy nie byłam.. dlatego nie ma się co martwic na zapas.
i dopiero wtedy ją zjem