Zawód księgowa/księgowy - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-11-02, 18:16   #1411
morelaka
Przyczajenie

Dot.: Zawód księgowa/księgowy

Księgowość zawsze będzie potrzebna, przecież teraz powstaje coraz więcej małych/średnich przedsiębiorstw i muszą się gdzieś rozliczać ; ) Z resztą jest też księgowość online, która oprócz oprogramowania do fakturowania i prowadzenia rachunkowości ma też opcje z dedykowaną księgową, która zajmuje się pełną księgowością danej firmy. Np. w xxx przedsiębiorca może uzyskać doradztwo z zakresu podatków, rachunkowości, więc zapotrzebowanie na księgowych nadal jest.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-11-05 o 11:45 Powód: Reklama.
morelaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 09:55   #1412
muszynianka26
Wtajemniczenie

Dziewczyny możecie polecić jakieś dobre książki z zakresu rachunkowości i podatków? Pracuję w księgowości, ale chciałabym pogłębiać swoją wiedzę, piąć się coraz wyżej

Za rok będziesz żałowała, że nie zaczęłaś dzisiaj
Zapisz
muszynianka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-04, 15:31   #1413
tulipan221
Przyczajenie

Kochane, niedługo nadchodzi u mnie czas szukania przymusowych praktyk studenckich studiuję ekonomię na 2 roku. Czy orientujecie sie może czy mogę szukac praktyk w biurach rachunkowych bedac na takim kierunku? czy slyszalyscie moze o kims kto odbywal takie praktyki, a nawet pracowal po ekonomii w ksiegowosci? bardzo mi pomozecie jak ktos sie odezwie pozdrawiam
tulipan221 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-04, 16:43   #1414
natalka2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipan221 Pokaż wiadomość
Kochane, niedługo nadchodzi u mnie czas szukania przymusowych praktyk studenckich studiuję ekonomię na 2 roku. Czy orientujecie sie może czy mogę szukac praktyk w biurach rachunkowych bedac na takim kierunku? czy slyszalyscie moze o kims kto odbywal takie praktyki, a nawet pracowal po ekonomii w ksiegowosci? bardzo mi pomozecie jak ktos sie odezwie pozdrawiam
Pewnie, ze tak. Praktyki sa po to, zeby sie czegos nauczyc. Wczesniej przypomnij sobie podstawy rachunkowosci zeby bylo Ci latwiej.

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-04, 17:47   #1415
nyoraienne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muszynianka26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny możecie polecić jakieś dobre książki z zakresu rachunkowości i podatków? Pracuję w księgowości, ale chciałabym pogłębiać swoją wiedzę, piąć się coraz wyżej
Polecam przede wszystkim lekturę ustaw i rozporządzeń, interpretacji izb skarbowych, interpretacji ogólnych i broszur Ministerstwa Finansów, w drugiej kolejności czasopism branżowych i porównywanie własnych wniosków wyciąganych z przepisów z wnioskami zawartymi w artykułach. Niestety w rachunkowości i podatkach jest tak, że jakiekolwiek opracowania książkowe to zawsze interpretacja własna autorów tych książek. Księgowy musi nauczyć się sam interpretować przepisy i wyciągać własne wnioski, żeby móc potem obronić i umotywować swoje stanowisko W drodze wyjątku mogę polecić Leksykony (VAT, PDOP, PDOF) - grube knigi, ale naprawdę można coś z nich wyciągnąć. Z typowej rachunkowości też przepisy - ustawa o rachunkowości, rozporządzenia wykonawcze, krajowe standardy rachunkowości, MSR.

A tak swoją drogą - jaką konkretnie księgowością zajmujesz się w pracy? KPiR, księgi rachunkowe? Sektor prywatny czy rachunkowość budżetowa?
Filmy 2017 - 21
nyoraienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-04, 20:20   #1416
muszynianka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nyoraienne Pokaż wiadomość
Polecam przede wszystkim lekturę ustaw i rozporządzeń, interpretacji izb skarbowych, interpretacji ogólnych i broszur Ministerstwa Finansów, w drugiej kolejności czasopism branżowych i porównywanie własnych wniosków wyciąganych z przepisów z wnioskami zawartymi w artykułach. Niestety w rachunkowości i podatkach jest tak, że jakiekolwiek opracowania książkowe to zawsze interpretacja własna autorów tych książek. Księgowy musi nauczyć się sam interpretować przepisy i wyciągać własne wnioski, żeby móc potem obronić i umotywować swoje stanowisko W drodze wyjątku mogę polecić Leksykony (VAT, PDOP, PDOF) - grube knigi, ale naprawdę można coś z nich wyciągnąć. Z typowej rachunkowości też przepisy - ustawa o rachunkowości, rozporządzenia wykonawcze, krajowe standardy rachunkowości, MSR.

A tak swoją drogą - jaką konkretnie księgowością zajmujesz się w pracy? KPiR, księgi rachunkowe? Sektor prywatny czy rachunkowość budżetowa?
Myślałam że są jakieś uniwersalne książki bo gubię się w tych przepisach i chciałam uporządkować wiedzę... Ale dzięki, więc pozostają mi te nieszczęsne ustawy.

Sektor prywatny, księgi rachunkowe, nieduża firma

Zapisz
Stary 2015-11-04, 22:58   #1417
nyoraienne
Raczkowanie

Z rachunkowości to "Plan kont z komentarzem" Gierusza i "Podręcznik samodzielnej nauki księgowania" B. Gierusz, ale to Ci ugruntuje sposób księgowania mniej i bardziej typowych operacji pod kątem zgodności z ustawą o rachunkowości, a pod kątem podatkowym to tylko ustawy - im więcej, tym lepiej, a najlepiej w powiązaniu z interpretacjami, bo co izba i co sąd, to często inne zdanie A potrafią też przez pół roku interpretować w jeden sposób, a potem zmienić front na przeciwny

Leksykony są dobre, ale drogie (przy zmieniających się przepisach wydatek jest naprawdę spory), ale pomyśl o jakimś czasopiśmie branżowym - może firma, w której pracujesz, prenumeruje lub jest w stanie zaprenumerować jakiś tytuł? Lepiej wtedy wybrać coś obejmującego więcej zagadnień (czyli łącznie PDOF, PDOP, VAT, rachunkowość, prawo pracy i ZUS) niż coś monotematycznego. Tyle że tak jak pisałam wcześniej, takie artykuły najlepiej czytać w powiązaniu z przepisami, żeby od razu sięgać do ustaw, próbować samemu interpretować, analizować.
Filmy 2017 - 21

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-05, 07:20   #1418
monachee
Raczkowanie

Ja przez długi czas też miałam ten problem, że ciężko mi było ominąć książki, dlatego odwróciłam kolejność, wychodzę od ustawy a książki są uzupełnieniem. Bardzo sobie chwalę Podatki dochodowe Tomasza Bergera, niestety problem z książkami jest taki, że szybko tracą na aktualności. Natomiast dużo czytam o finansach przedsiębiorstwa w ogóle i o kontrolingu, moim zdaniem księgowy to przede wszystkim finansista i powinien patrzeć na przedsięrstwo w szerszej perspektywie niż tylko prawidłowe ujęcie w kpir albo księgach. Ale fakt, niektóre sformułowania w ustawach są tak zafiksowane, że aż trzeszczy w zębach

Wysłane z mojego Sony Tablet S przy użyciu Tapatalka

Biblioteczka
Zapisz
monachee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-05, 07:25   #1419
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipan221 Pokaż wiadomość
Mozesz. Ja odbywalam takie praktyki w sierpniu

]
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-05, 08:44   #1420
nyoraienne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monachee Pokaż wiadomość
Natomiast dużo czytam o finansach przedsiębiorstwa w ogóle i o kontrolingu, moim zdaniem księgowy to przede wszystkim finansista i powinien patrzeć na przedsięrstwo w szerszej perspektywie niż tylko prawidłowe ujęcie w kpir albo księgach.
Co do finansów (a nawet powiedziałabym, że i szeroko pojętej ekonomii) zgodzę się, natomiast jeśli o controlling chodzi, to zależy od tego, jakie tak naprawdę uprawnienia w danej firmie ma księgowy. Controlling odgrywa dużą rolę w sytuacjach, kiedy jesteśmy głównym księgowym i mamy znaczący wpływ na decyzje kierownictwa lub jeśli tego typu funkcje/czynności są nam delegowane, natomiast w sytuacji outsourcingu usług księgowych controlling rzadziej wysuwa się na pierwszy plan - zajmują się tym wówczas częściej wewnętrzne działy przedsiębiorstwa lub inne podmioty zewnętrzne. Natomiast zgodzę się, że zorientowanie w temacie musi mieć każdy księgowy.

Ja z perspektywy czasu i własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że księgowość zahacza o tak szerokie dziedziny wiedzy, że żeby się w tym zawodzie nie wypalić, trzeba go po prostu kochać; księgowość musi być pasją w całej rozciągłości - od prawa, przez ekonomię, finanse, controlling, po zacięcie detektywistyczne i zaawansowane umiejętności interpersonalne. A czasami trzeba też umieć czynić cuda i wróżyć z fusów.

Osobiście zajmuję się nie tylko księgowo-podatkowym rozliczaniem podmiotów, ale często sprawuję też nadzór nad wewnętrznymi działami księgowymi przedsiębiorstw i wiem jedno - jak widzę, że ktoś po X latach pracy w księgowości nie potrafi zinterpretować dowodu księgowego czy sprawozdania finansowego od strony ekonomicznej lub nie rozumie, jaki jest cel pewnych czynności czy operacji, to dobrym księgowym nigdy nie będzie; może być co najwyżej wklepywaczem dokumentów. Do ogarnięcia księgowości oprócz wiedzy i doświadczenia trzeba pewnych cech charakteru i tego się często nie przeskoczy.
Filmy 2017 - 21
Stary 2015-11-07, 15:52   #1421
monachee
Raczkowanie

Ja niestety mam czarną stronę mojej natury i pod wszystkie faktury i rozliczenia mam raporty w excelu ale też dlatego, że firma duża, sprzedaż odromna, a wiadomo, strzeżonego... dziś wiem co z czego wynika, ale za miesiąc? poza tym nie raz już okazało się, że te moje raporty wykazywały rozbieżności w fv, ale też to moje skrzywienie chyba.

Masz rację, niektórzy w pewnym momencie wpadają w szufladkę wklepywacza, ale moim zdaniem to przez rutynę lub zbyt długie siedzenie w jednym dziale czy firmie.

Biblioteczka
Zapisz
Stary 2015-11-09, 09:15   #1422
muszynianka26
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny za rady, właśnie nie chciałabym skończyć jako klepacz faktur

Zapisz
Stary 2015-11-10, 07:45   #1423
nyoraienne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muszynianka26 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za rady, właśnie nie chciałabym skończyć jako klepacz faktur
Jeśli ten zawód jest Twoją pasją, to masz duże szanse na rozwój i na pracę, którą będzie interesująca do samego końca

Ja w zawodzie pracuję 14 lat (zaczynałam jeszcze na studiach), z czego dziewiąty rok prowadzę własne biuro rachunkowe i mimo chwil zwątpienia (najczęściej pojawiają się w kwietniu ) nie chciałabym robić niczego innego. Aczkolwiek muszę powiedzieć, że było coś, co w księgowości mnie naprawdę bardzo zaskoczyło - ogrom kontaktów z ludźmi. Ogólnie przeważa wyobrażenie księgowego jako osoby, który siedzi w pokoju na końcu korytarza i przerzuca papiery z jednego stosu na drugi, a ja mam czasami wrażenie, że widuję więcej ludzi niż faktur
Filmy 2017 - 21
Stary 2015-11-16, 07:47   #1424
monachee
Raczkowanie

Gratuluję własnego kąta ) ważna też jest specjalizacja, żeby mieć swoją ulubioną "dziedzinę", to pomaga nie zwariować i nie dać się przytłoczyć ogromowi przepisów.

Biblioteczka
Zapisz
Stary 2015-11-17, 13:09   #1425
misiaq002
Zadomowienie

Witam wszystkich!
Być może moje pytanie pojawiło się już wcześniej ale nie mam za bardzo czasu wertować wątek. Kończę dzienny licencjat z Ekonomii, na mgr planuje przenieść się na zaoczne Finanse i Rachunkowość. Skończyłam kurs I stopnia w SKWP. Do tej pory miałam na studiach do czynienia z podstawami rachunkowości, rachunkowością finansowa i zarządcza. Na kursie I stopnia powiedziała bym że obowiązywał bardzo mocno okrojony zakres podstaw + finansowej, raczej ogólnie omawiano niektóre zagadnienia które miałam na studiach. I tu pojawia się moje pytanie, chciałabym zapisać się na drugi stopień. Kurs ruszył by od połowy stycznia więc i Kurs i obronę udało by mi się skończyć w podobnym czasie. Obawiam się tylko czy dam sobie radę z wiedzą która już mam czy dużo będę musiała nadrobić? Czy jest tu ktoś kto robił Kurs II stopnia w stowarzyszeniu najlepiej w Lublinie? Czy to co przekazują na zajęciach w zupełności wystarcza do zaliczenia egzaminu? Czy zagadnienia są na tyle ciężkie że można nie dać sobie rady? Niby rachunkowość idzie mi dobrze, jednak blisko 3000 zł to dużo i trochę się obawiam w ciemno zapisać. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i informacje.
misiaq002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-19, 17:21   #1426
Jall
Zadomowienie

Potrzebuję porady Po liceum poszłam na studia, które okazały się niewypałem, przemęczyłam się 3 lata, ale uległam wypadkowi i w końcu ich nie ukończyłam (poszłam do pracy). Na studiach musiałam wybrać przedmioty nieobowiązkowe i miałam semestr ekonomii i semestr podstaw rachunkowości i wtedy poczułam, że to jest to Obecnie we własnym zakresie przerabiam materiał z książki Barbary Gierusz (bo podobne zagadnienia i w podobnej formie miałam na studiach i w ten sposób najłatwiej mi uzupełniać braki) i stron internetowych.

Szukam pracy (stażu) jako pomoc księgowej, mogłabym przychodzić nawet kilka godzin w tygodniu, ale niestety nic z tego na miejscu najczęściej okazuje się, że potrzebują przedstawiciela... a na pozostałe nie ma odzewu. Wiem, że bez wykształcenia/doświadczenia w tym kierunku nie mam szans (szukam od 3 miesięcy) i zastanawiam się co zrobić: iść do 2-letniej szkoły policealnej od lutego i skończyć z tytułem technika rachunkowości czy zdecydować się na kurs w stowarzyszeniu (I stopień) od września? (potem II). (technik: kwalifikacje A.36 i A.65. kurs I st.: zaświadczenie o ukończeniu kursu i certyfikat księgowego, II st.: zaświadczenie o ukończeniu kursu i certyfikat specjalisty ds. rachunkowości).

Skłaniam się ku opcji pierwszej + dodatkowe kursy z obsługi programów i nauka języka. Kurs w stowarzyszeniu kosztowałby łącznie ponad 5 tys. i zastanawiam się w co lepiej zainwestować? Co jest więcej warte, tytuł technika + kursy czy certyfikat ze stowarzyszenia? Bardzo proszę o opinie

Kamil ma glejaka.
https://www.siepomaga.pl/kamil

11.12 stracił swoją szansę

Edytowane przez Jall
Czas edycji: 2015-11-19 o 17:23
Jall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-19, 18:18   #1427
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jall Pokaż wiadomość
Potrzebuję porady Po liceum poszłam na studia, które okazały się niewypałem, przemęczyłam się 3 lata, ale uległam wypadkowi i w końcu ich nie ukończyłam (poszłam do pracy). Na studiach musiałam wybrać przedmioty nieobowiązkowe i miałam semestr ekonomii i semestr podstaw rachunkowości i wtedy poczułam, że to jest to Obecnie we własnym zakresie przerabiam materiał z książki Barbary Gierusz (bo podobne zagadnienia i w podobnej formie miałam na studiach i w ten sposób najłatwiej mi uzupełniać braki) i stron internetowych.

Szukam pracy (stażu) jako pomoc księgowej, mogłabym przychodzić nawet kilka godzin w tygodniu, ale niestety nic z tego na miejscu najczęściej okazuje się, że potrzebują przedstawiciela... a na pozostałe nie ma odzewu. Wiem, że bez wykształcenia/doświadczenia w tym kierunku nie mam szans (szukam od 3 miesięcy) i zastanawiam się co zrobić: iść do 2-letniej szkoły policealnej od lutego i skończyć z tytułem technika rachunkowości czy zdecydować się na kurs w stowarzyszeniu (I stopień) od września? (potem II). (technik: kwalifikacje A.36 i A.65. kurs I st.: zaświadczenie o ukończeniu kursu i certyfikat księgowego, II st.: zaświadczenie o ukończeniu kursu i certyfikat specjalisty ds. rachunkowości).

Skłaniam się ku opcji pierwszej + dodatkowe kursy z obsługi programów i nauka języka. Kurs w stowarzyszeniu kosztowałby łącznie ponad 5 tys. i zastanawiam się w co lepiej zainwestować? Co jest więcej warte, tytuł technika + kursy czy certyfikat ze stowarzyszenia? Bardzo proszę o opinie
Wg mnie wybór jest tylko jeden - kurs w SKWP. Sporo kosztuje, ale przynajmniej ten papier znaczy więcej niż szkoła policealna.

Jak wysyłasz CV tylko przez internet to się nie dziwię, że brak odzewu - najlepiej osobiście podejść do mniejszych biur rachunkowych i zaproponować pomoc
Stary 2015-11-19, 19:22   #1428
Jall
Zadomowienie

Dzięki za pierwszą odpowiedź. Porównałam sobie programy na kursie i w szkole policealnej. Szkoda, że w żadnej szkole nie ma takiej rozpiski jak przy kursach...
Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
Wg mnie wybór jest tylko jeden - kurs w SKWP. Sporo kosztuje, ale przynajmniej ten papier znaczy więcej niż szkoła policealna.

Jak wysyłasz CV tylko przez internet to się nie dziwię, że brak odzewu - najlepiej osobiście podejść do mniejszych biur rachunkowych i zaproponować pomoc
Skłaniałam się przy techniku, bo w ogłoszeniach, które znalazłam było wyszczególnione wykształcenie techniczne w tym kierunku, a po kursie nadal będę mieć wykształcenie średnie i stąd moja niepewność.
A co do szukania, to mam dwie metody: 1) odpowiadam na ogłoszenia, 2) zrobiłam sobie bazę biur w okolicy i w ciemno wysyłam maila i dołączam swoje CV. W pierwszym przypadku okazuje się, że szukają przedstawiciela, a ja tylko tracę czas i pieniądze na dojazdy w drugim odezwała się tylko 1 firma i również szukali przedstawiciela.

A tutaj programy:
Kurs I stopień:
1. Rachunkowość z elementami etyki - 70 godzin
Pojęcia wstępne z rachunkowości
Charakterystyka aktywów i pasywów
Prezentacja majątku oraz źródeł wyceny w bilansie
Operacje gospodarcze i ich wpływ na bilans
Dowody księgowe, księgi rachunkowe
Ewidencja operacji bilansowych i wynikowych
Ewidencja kosztów i przychodów
Ewidencja operacji nadzwyczajnych
Zasady ustalania wyniku finansowego
Przykład całościowy
Etyka
Współczesne formy prowadzenia ksiąg rachunkowych
2. Podstawy gospodarki finansowej - 8 godzin
Podstawowe pojęcia i zakres finansów podmiotów gospodarczych
Podmioty gospodarcze w Polsce
Sprzedaż krajowa i eksportowa
3. System podatkowy - 8 godzin
Podstawowe pojęcia związane z systemem podatkowym
Zobowiązania podatkowe
Podatek dochodowy od osób fizycznych i prawnych
Podatek VAT i podatki kosztowe
4. Rozliczenia z ZUS - 4 godziny

Kurs II stopień:
1. Rachunkowość z elementami etyki - 128 godzin
Zagadnienia organizacji rachunkowości
Aktywa pieniężne i kredyty bankowe
Rozrachunki
Księgowość materiałowa i towarowa
Aktywa trwałe
Inwestycje długoterminowe i krótkoterminowe, zobowiązania finansowe
Kapitały (fundusze) własne
Rezerwy na zobowiązania, rozliczenia międzyokresowe i fundusze specjalne
Ewidencja kosztów i produktów- Wynik finansowy i zamknięcie ksiąg- Sporządzanie jednostkowych sprawozdań finansowych
Etyka w działalności gospodarczej
2. Zagadnienia z prawa podatkowego (cz. I) - 30 godzin
Pojęcie i podział podatków związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą
Ordynacja podatkowa- Podatek od towarów i usług (VAT)
Podatki kosztowe i opłaty
3. Zagadnienia prawa gospodarczego, prawa pracy i prawa cywilnego - 20 godzin
Prawo gospodarcze
Prawo pracy
Prawo cywilne z elementami prawa finansowego

Technik rachunkowości:
  1. Podstawy przedsiębiorczości - 20 h
  2. Działalność gospodarcza - 50 h
  3. Język obcy w rachunkowości - 40 h
  4. Rachunkowość finansowa - 120 h
  5. Wynagrodzenia i podatki - 130 h
  6. Prowadzenie biura rachunkowego - 150 h
  7. Dokumentacja biurowa - 50 h
  8. Rozliczanie wynagrodzeń i podatków - 140 h

Kamil ma glejaka.

Stary 2015-11-19, 19:47   #1429
Haylee
Zakorzenienie

Możesz zawsze zrobić kurs w SKWP na małą księgowosć - kosztuje ok. 500 zł, a już jakiś papier i wiedza jest

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-19, 22:31   #1430
natalka2
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za pierwszą odpowiedź. Porównałam sobie programy na kursie i w szkole policealnej. Szkoda, że w żadnej szkole nie ma takiej rozpiski jak przy kursach...

Skłaniałam się przy techniku, bo w ogłoszeniach, które znalazłam było wyszczególnione wykształcenie techniczne w tym kierunku, a po kursie nadal będę mieć wykształcenie średnie i stąd moja niepewność.
A co do szukania, to mam dwie metody: 1) odpowiadam na ogłoszenia, 2) zrobiłam sobie bazę biur w okolicy i w ciemno wysyłam maila i dołączam swoje CV. W pierwszym przypadku okazuje się, że szukają przedstawiciela, a ja tylko tracę czas i pieniądze na dojazdy w drugim odezwała się tylko 1 firma i również szukali przedstawiciela.

A tutaj programy:
Kurs I stopień:
1. Rachunkowość z elementami etyki - 70 godzin
Pojęcia wstępne z rachunkowości
Charakterystyka aktywów i pasywów
Prezentacja majątku oraz źródeł wyceny w bilansie
Operacje gospodarcze i ich wpływ na bilans
Dowody księgowe, księgi rachunkowe
Ewidencja operacji bilansowych i wynikowych
Ewidencja kosztów i przychodów
Ewidencja operacji nadzwyczajnych
Zasady ustalania wyniku finansowego
Przykład całościowy
Etyka
Współczesne formy prowadzenia ksiąg rachunkowych
2. Podstawy gospodarki finansowej - 8 godzin
Podstawowe pojęcia i zakres finansów podmiotów gospodarczych
Podmioty gospodarcze w Polsce
Sprzedaż krajowa i eksportowa
3. System podatkowy - 8 godzin
Podstawowe pojęcia związane z systemem podatkowym
Zobowiązania podatkowe
Podatek VAT i podatki kosztowe
4. Rozliczenia z ZUS - 4 godziny

Kurs II stopień:
1. Rachunkowość z elementami etyki - 128 godzin
Zagadnienia organizacji rachunkowości
Aktywa pieniężne i kredyty bankowe
Rozrachunki
Księgowość materiałowa i towarowa
Aktywa trwałe
Inwestycje długoterminowe i krótkoterminowe, zobowiązania finansowe
Kapitały (fundusze) własne
Rezerwy na zobowiązania, rozliczenia międzyokresowe i fundusze specjalne
Ewidencja kosztów i produktów- Wynik finansowy i zamknięcie ksiąg- Sporządzanie jednostkowych sprawozdań finansowych
Etyka w działalności gospodarczej
2. Zagadnienia z prawa podatkowego (cz. I) - 30 godzin
Pojęcie i podział podatków związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą
Ordynacja podatkowa- Podatek od towarów i usług (VAT)
Podatki kosztowe i opłaty
3. Zagadnienia prawa gospodarczego, prawa pracy i prawa cywilnego - 20 godzin
Prawo gospodarcze
Prawo pracy
Prawo cywilne z elementami prawa finansowego

Technik rachunkowości:
  1. Podstawy przedsiębiorczości - 20 h
  2. Działalność gospodarcza - 50 h
  3. Język obcy w rachunkowości - 40 h
  4. Rachunkowość finansowa - 120 h
  5. Wynagrodzenia i podatki - 130 h
  6. Prowadzenie biura rachunkowego - 150 h
  7. Dokumentacja biurowa - 50 h
  8. Rozliczanie wynagrodzeń i podatków - 140 h
Z jakiego jesteś miasta? Kraków może?

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-19, 23:23   #1431
Jall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
Możesz zawsze zrobić kurs w SKWP na małą księgowosć - kosztuje ok. 500 zł, a już jakiś papier i wiedza jest
U mnie niestety nie ma tego kursu
Cytat:
Napisane przez natalka2 Pokaż wiadomość
Z jakiego jesteś miasta? Kraków może?
Tak

Kamil ma glejaka.

Stary 2015-11-20, 08:00   #1432
nyoraienne
Raczkowanie

A szukałaś kursów online? Teraz e-learning jest dość popularny i po przerobieniu kursów i zazwyczaj po zaliczeniu testów otrzymuje się certyfikat ukończenia, co też jest potwierdzeniem kwalifikacji.

Z tego co widzę po programie kursu, który opisałaś, obejmuje on podstawy podatków i pełną księgowość, a w biurze rachunkowym i tak najczęściej szukają osób do prowadzenia KPiR i ryczałtów (tego jest najwięcej, a do pełnej księgowości nikt nie weźmie świeżynki, nawet po kursie), więc myślę, że sensownie byłoby - jeśli rzeczywiście wiążesz swoją przyszłość z księgowością - najpierw zrobić kurs KPiR i na tej podstawie starać się o pracę, a jak już znajdziesz pracę/staż przy prowadzeniu KPiR, to zacząć równolegle kurs pełnej księgowości. Przy okazji "w praniu" zorientujesz się, czy praca w księgowości naprawdę Ci odpowiada i będziesz wiedziała, czy warto inwestować większe pieniądze w kurs pełnej księgowości. A sam kurs małej księgowości (KPiR, ryczałt) przyda Ci się nawet jeśli ostatecznie zmienisz zdanie co do kariery zawodowej, bo nawet jeśli zaczniesz robić coś innego, ale np. będziesz miała własną firmę, to będziesz wiedziała, jak się rozliczyć
Filmy 2017 - 21

Edytowane przez nyoraienne
Czas edycji: 2015-11-20 o 08:02
Stary 2015-11-20, 13:41   #1433
natala_xd
Przyczajenie

Technik rachunkowości co dalej? jestem na 2 i ostatnim roku rachunkowości przedemna kwalifikacje a 36 i a65 mam ukonczony kurs z CTI kurs rachunkowości komputerowej (symfonia optima płatnik) i co dalej może doradzicie jakieś kursy ? bo naprawde chciałabym pracować w zawodzie
natala_xd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-23, 16:26   #1434
Jall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nyoraienne Pokaż wiadomość
A szukałaś kursów online? Teraz e-learning jest dość popularny i po przerobieniu kursów i zazwyczaj po zaliczeniu testów otrzymuje się certyfikat ukończenia, co też jest potwierdzeniem kwalifikacji.

Z tego co widzę po programie kursu, który opisałaś, obejmuje on podstawy podatków i pełną księgowość, a w biurze rachunkowym i tak najczęściej szukają osób do prowadzenia KPiR i ryczałtów (tego jest najwięcej, a do pełnej księgowości nikt nie weźmie świeżynki, nawet po kursie), więc myślę, że sensownie byłoby - jeśli rzeczywiście wiążesz swoją przyszłość z księgowością - najpierw zrobić kurs KPiR i na tej podstawie starać się o pracę, a jak już znajdziesz pracę/staż przy prowadzeniu KPiR, to zacząć równolegle kurs pełnej księgowości. Przy okazji "w praniu" zorientujesz się, czy praca w księgowości naprawdę Ci odpowiada i będziesz wiedziała, czy warto inwestować większe pieniądze w kurs pełnej księgowości. A sam kurs małej księgowości (KPiR, ryczałt) przyda Ci się nawet jeśli ostatecznie zmienisz zdanie co do kariery zawodowej, bo nawet jeśli zaczniesz robić coś innego, ale np. będziesz miała własną firmę, to będziesz wiedziała, jak się rozliczyć
Dziękuję za pomoc Strasznie się cieszę, że zapytałam na forum, bo nie pomyślałam, żeby zacząć od czegoś "mniejszego".
Znalazłam 2 kursy stacjonarne w Krakowie:

Mała księgowość (KPiR) z rozliczeniami z ZUS 48h lub Podatkowa księga przychodów i rozchodów z elementami płac 48h
Podatkowa księga przychodów i rozchodów (KPiR)
Zasady ewidencji księgowej w formie podatkowej księgi przychodów i rozchodów (16)
Wykorzystanie programów komputerowych do prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (16)
Elementy płac
Ubezpieczenia społeczne oraz obowiązki pracodawcy i płatnika wobec ZUS (2)
Wynagrodzenia, formy zatrudnienia pracowników, rozliczenia (6)
Program komputerowy Płatnik jako system komunikacji z ZUS (8)

Kurs podatkowej książki przychodów i rozchodów 24h
Zakładanie firmy krok po kroku
Księga podatkowa
podstawowe narzędzie księgowe podatników opodatkowanych na zasadach ogólnych , zasady i
podstawy prawne - przepisy
prawne regulujące obowiązki podatkowe małych firm
księga przychodów a ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych i ustawa o rachunkowości
podstawowe zasady rachunkowości – zasada kasowa i memoriałowa
inne formy opodatkowania- ryczałt ewidencjonowany i karta podatkowa
Prowadzenie książki przychodów i rozchodów
procedury obowiązujące przy zakładaniu księgi
zasady prowadzenia ewidencji KPiR
urządzenia uzupełniające do KPiR
wykorzystanie programu komputerowego do prowadzenia KPiR
Przychody związane z prowadzeniem działalności gospodarczej
przychody ze sprzedaży towarów, wyrobów , materiałów i usług
pozostałe przychody
przychody związane z działalnością firmy- ćwiczenia w programie
Księgowanie kosztów uzyskanych przychodów
koszty w rozumieniu prawa o podatkach
księgowanie kosztów zakupu towarów handlowych i materiałów
koszty rozmów telefonicznych
koszty użytkowania lokalu przeznaczonego w części na działalność gospodarczą
księgowanie kosztów ubocznych zakupu
księgowanie kosztów reprezentacji i reklamy
księgowanie wynagrodzeń
księgowanie pozostałych wydatków
koszty związane z działalnością firmy- ćwiczenia w programie
Dowody księgowe
Faktury VAT
Faktury korygujące
Faktury VAT RR
Faktury VAT MP
Faktury wewnętrzne
Inne dokumenty traktowane jak faktura VAT
Rachunek
Nota korygująca
Paragony
KP i KW
Lista płac
Dowody przesunięć
Dzienne zestawienie sprzedaży
Miesięczne zestawienia raportów dobowych
Nota księgowa
Dowód wewnętrzny
Rozliczenie kosztów podróży służbowej i wartości diet
Opis otrzymanego materiału lub towaru handlowego
Ewidencja zwrotów
Inne dowody księgowe
Środki trwałe w firmie
pojęcie i definicja środków trwałych
amortyzacja środków trwałych, metody wyliczania zużycia
ewidencja środków trwałych i wyposażenia
ćwiczenia w klasyfikacji środków trwałych i wyliczaniu amortyzacji
Samochód w firmie wykorzystywany w działalności gospodarczej
używanie samochodu prywatnego w celach służbowych
karta ewidencji przebiegu pojazdu – kilometraż
koszt użytkowania pojazdu jako koszt uzyskania przychodu
ewidencja przebiegu pojazdu- ćwiczenia w programie
Rozliczanie pracownika w firmie z US i ZUS
lista płac jako podstawa ewidencji w KPiR
indywidualne karty przychodów pracownika
obowiązki pracodawcy wobec ZUS
pracodawca jako płatnik zaliczki na podatek dochodowy
umowy cywilno- prawne
świadczenia na rzecz pracowników
ekwiwalenty, odszkodowania, inne składniki list płac
naliczanie wynagrodzenia - ćwiczenia w programie
Inwentaryzacja
zakres przedmiotowy
terminarz
dokumentacja, wycena zapasów
wpis do księgi
Podatek VAT
dla kogo Vat i czy warto być Vatowcem
ewidencja podatku naliczonego
ewidencja podatku należnego
zakup inwestycyjny
metody rozliczeń podatku z US
deklaracja podatkowa
ćwiczenia praktyczne
ewidencje VAT - ćwiczenia w programie
deklaracje podatkowe i zamknięcie roku - ćwiczenia w programie
Zamykanie działalności

Pierwszy ma więcej godzin, z drugiej strony drugi jest "na bogato". Ceny porównywalne.

Kamil ma glejaka.

Stary 2015-11-24, 21:31   #1435
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

Jak u Ciebie ze znajomością języków? Kraków ma najwięcej firm outsourcingowych w Polsce i dla osób ze znajomością języków praca w księgowości/finansach jest praktycznie na każdym kroku, nie trzeba mieć nawet doświadczenia.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-25, 13:15   #1436
Jall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Jak u Ciebie ze znajomością języków? Kraków ma najwięcej firm outsourcingowych w Polsce i dla osób ze znajomością języków praca w księgowości/finansach jest praktycznie na każdym kroku, nie trzeba mieć nawet doświadczenia.
Szału nie ma. 1,5 roku nie miałam żadnego kontaktu z językiem. Przez ostatnie 2 lata uczyłam się niemieckiego, francuskiego i rosyjskiego (A2?). Teraz odpuściłam i nadrabiam angielski. Najdalej byłam na B1/B2. Zamierzam dalej uczyć się sama tyle ile będę w stanie, a potem oprócz kursu z księgowości, chodzić też na korki z angielskiego.
Za czasów studiów starałam się o taką pracę i B2 to minimum.

Kamil ma glejaka.

Edytowane przez Jall
Czas edycji: 2015-11-25 o 13:17
Stary 2015-12-27, 14:03   #1437
netkak87
Raczkowanie

Potrzebuje porady w związku z wyborem kursu,
chciałabym zacząć rozliczać małe/średnie firmy bądź rozpocząć prace w biurze rachunkowym a w przyszłości pomyśleć o swoim,
i zastanawiam się który kurs rozpocząć:
KURS DLA SAMODZIELNYCH KSIĘGOWYCH (BILANSISTÓW) - SPECJALISTÓW DS. RACHUNKOWOŚCI
albo
KURS „SPECJALISTA DS. USŁUGOWEGO PROWADZENIA KSIĄG RACHUNKOWYCH I PODATKOWYCH”

Moje dotychczasowe doświadczenie to 5 lat w księgowości, skończone studia licencjackie i magisterskie finanse i rachunkowość ..

za wszelkie porady będę wdzięczna
netkak87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-27, 14:34   #1438
Agnieszka Gie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez netkak87 Pokaż wiadomość
Potrzebuje porady w związku z wyborem kursu,
chciałabym zacząć rozliczać małe/średnie firmy bądź rozpocząć prace w biurze rachunkowym a w przyszłości pomyśleć o swoim,
i zastanawiam się który kurs rozpocząć:
KURS DLA SAMODZIELNYCH KSIĘGOWYCH (BILANSISTÓW) - SPECJALISTÓW DS. RACHUNKOWOŚCI
albo
KURS „SPECJALISTA DS. USŁUGOWEGO PROWADZENIA KSIĄG RACHUNKOWYCH I PODATKOWYCH

Moje dotychczasowe doświadczenie to 5 lat w księgowości, skończone studia licencjackie i magisterskie finanse i rachunkowość ..

za wszelkie porady będę wdzięczna
Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie.
Agnieszka Gie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-27, 14:39   #1439
netkak87
Raczkowanie

No niby tak,
jednak zastanawiam się czy po kursie na samodzielna księgowa nie będę mieć tego samego a jednak samodzielna to samodzielna..
mam wątpliwości i dlatego szukam rady/opinii .. może ktos sie znajdzie kto ukończył jednen badz drugi kurs i cos doradzi..
netkak87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-27, 17:38   #1440
Haylee
Zakorzenienie

a co to u Ciebie znaczy "5 lat doświadczenia w księgowości" ?

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości