|
|
#1411 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zawód księgowa/księgowy
Księgowość zawsze będzie potrzebna, przecież teraz powstaje coraz więcej małych/średnich przedsiębiorstw i muszą się gdzieś rozliczać ; ) Z resztą jest też księgowość online, która oprócz oprogramowania do fakturowania i prowadzenia rachunkowości ma też opcje z dedykowaną księgową, która zajmuje się pełną księgowością danej firmy. Np. w xxx przedsiębiorca może uzyskać doradztwo z zakresu podatków, rachunkowości, więc zapotrzebowanie na księgowych nadal jest.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-11-05 o 11:45 Powód: Reklama. |
|
|
|
|
#1412 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny możecie polecić jakieś dobre książki z zakresu rachunkowości i podatków? Pracuję w księgowości, ale chciałabym pogłębiać swoją wiedzę, piąć się coraz wyżej
|
|
|
#1413 |
|
Przyczajenie
|
Kochane, niedługo nadchodzi u mnie czas szukania przymusowych praktyk studenckich
studiuję ekonomię na 2 roku. Czy orientujecie sie może czy mogę szukac praktyk w biurach rachunkowych bedac na takim kierunku? czy slyszalyscie moze o kims kto odbywal takie praktyki, a nawet pracowal po ekonomii w ksiegowosci? bardzo mi pomozecie jak ktos sie odezwie pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1415 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W drodze wyjątku mogę polecić Leksykony (VAT, PDOP, PDOF) - grube knigi, ale naprawdę można coś z nich wyciągnąć. Z typowej rachunkowości też przepisy - ustawa o rachunkowości, rozporządzenia wykonawcze, krajowe standardy rachunkowości, MSR. A tak swoją drogą - jaką konkretnie księgowością zajmujesz się w pracy? KPiR, księgi rachunkowe? Sektor prywatny czy rachunkowość budżetowa?
|
|
|
#1416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sektor prywatny, księgi rachunkowe, nieduża firma
|
|
|
|
#1417 |
|
Raczkowanie
|
Z rachunkowości to "Plan kont z komentarzem" Gierusza i "Podręcznik samodzielnej nauki księgowania" B. Gierusz, ale to Ci ugruntuje sposób księgowania mniej i bardziej typowych operacji pod kątem zgodności z ustawą o rachunkowości, a pod kątem podatkowym to tylko ustawy - im więcej, tym lepiej, a najlepiej w powiązaniu z interpretacjami, bo co izba i co sąd, to często inne zdanie
A potrafią też przez pół roku interpretować w jeden sposób, a potem zmienić front na przeciwny ![]() Leksykony są dobre, ale drogie (przy zmieniających się przepisach wydatek jest naprawdę spory), ale pomyśl o jakimś czasopiśmie branżowym - może firma, w której pracujesz, prenumeruje lub jest w stanie zaprenumerować jakiś tytuł? Lepiej wtedy wybrać coś obejmującego więcej zagadnień (czyli łącznie PDOF, PDOP, VAT, rachunkowość, prawo pracy i ZUS) niż coś monotematycznego. Tyle że tak jak pisałam wcześniej, takie artykuły najlepiej czytać w powiązaniu z przepisami, żeby od razu sięgać do ustaw, próbować samemu interpretować, analizować.
|
|
#1418 |
|
Raczkowanie
|
Ja przez długi czas też miałam ten problem, że ciężko mi było ominąć książki, dlatego odwróciłam kolejność, wychodzę od ustawy a książki są uzupełnieniem. Bardzo sobie chwalę Podatki dochodowe Tomasza Bergera, niestety problem z książkami jest taki, że szybko tracą na aktualności. Natomiast dużo czytam o finansach przedsiębiorstwa w ogóle i o kontrolingu, moim zdaniem księgowy to przede wszystkim finansista i powinien patrzeć na przedsięrstwo w szerszej perspektywie niż tylko prawidłowe ujęcie w kpir albo księgach. Ale fakt, niektóre sformułowania w ustawach są tak zafiksowane, że aż trzeszczy w zębach
![]() Wysłane z mojego Sony Tablet S przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ]
|
|
|
#1420 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Controlling odgrywa dużą rolę w sytuacjach, kiedy jesteśmy głównym księgowym i mamy znaczący wpływ na decyzje kierownictwa lub jeśli tego typu funkcje/czynności są nam delegowane, natomiast w sytuacji outsourcingu usług księgowych controlling rzadziej wysuwa się na pierwszy plan - zajmują się tym wówczas częściej wewnętrzne działy przedsiębiorstwa lub inne podmioty zewnętrzne. Natomiast zgodzę się, że zorientowanie w temacie musi mieć każdy księgowy.Ja z perspektywy czasu i własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że księgowość zahacza o tak szerokie dziedziny wiedzy, że żeby się w tym zawodzie nie wypalić, trzeba go po prostu kochać; księgowość musi być pasją w całej rozciągłości - od prawa, przez ekonomię, finanse, controlling, po zacięcie detektywistyczne i zaawansowane umiejętności interpersonalne. A czasami trzeba też umieć czynić cuda i wróżyć z fusów. Osobiście zajmuję się nie tylko księgowo-podatkowym rozliczaniem podmiotów, ale często sprawuję też nadzór nad wewnętrznymi działami księgowymi przedsiębiorstw i wiem jedno - jak widzę, że ktoś po X latach pracy w księgowości nie potrafi zinterpretować dowodu księgowego czy sprawozdania finansowego od strony ekonomicznej lub nie rozumie, jaki jest cel pewnych czynności czy operacji, to dobrym księgowym nigdy nie będzie; może być co najwyżej wklepywaczem dokumentów. Do ogarnięcia księgowości oprócz wiedzy i doświadczenia trzeba pewnych cech charakteru i tego się często nie przeskoczy.
|
|
|
#1421 |
|
Raczkowanie
|
Ja niestety mam czarną stronę mojej natury i pod wszystkie faktury i rozliczenia mam raporty w excelu ale też dlatego, że firma duża, sprzedaż odromna, a wiadomo, strzeżonego... dziś wiem co z czego wynika, ale za miesiąc?
poza tym nie raz już okazało się, że te moje raporty wykazywały rozbieżności w fv, ale też to moje skrzywienie chyba.Masz rację, niektórzy w pewnym momencie wpadają w szufladkę wklepywacza, ale moim zdaniem to przez rutynę lub zbyt długie siedzenie w jednym dziale czy firmie. |
|
|
|
|
#1422 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za rady, właśnie nie chciałabym skończyć jako klepacz faktur
|
|
|
#1423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja w zawodzie pracuję 14 lat (zaczynałam jeszcze na studiach), z czego dziewiąty rok prowadzę własne biuro rachunkowe i mimo chwil zwątpienia (najczęściej pojawiają się w kwietniu ) nie chciałabym robić niczego innego. Aczkolwiek muszę powiedzieć, że było coś, co w księgowości mnie naprawdę bardzo zaskoczyło - ogrom kontaktów z ludźmi. Ogólnie przeważa wyobrażenie księgowego jako osoby, który siedzi w pokoju na końcu korytarza i przerzuca papiery z jednego stosu na drugi, a ja mam czasami wrażenie, że widuję więcej ludzi niż faktur
|
|
|
#1424 |
|
Raczkowanie
|
Gratuluję własnego kąta
) ważna też jest specjalizacja, żeby mieć swoją ulubioną "dziedzinę", to pomaga nie zwariować i nie dać się przytłoczyć ogromowi przepisów.
|
|
|
|
|
#1425 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich!
Być może moje pytanie pojawiło się już wcześniej ale nie mam za bardzo czasu wertować wątek. Kończę dzienny licencjat z Ekonomii, na mgr planuje przenieść się na zaoczne Finanse i Rachunkowość. Skończyłam kurs I stopnia w SKWP. Do tej pory miałam na studiach do czynienia z podstawami rachunkowości, rachunkowością finansowa i zarządcza. Na kursie I stopnia powiedziała bym że obowiązywał bardzo mocno okrojony zakres podstaw + finansowej, raczej ogólnie omawiano niektóre zagadnienia które miałam na studiach. I tu pojawia się moje pytanie, chciałabym zapisać się na drugi stopień. Kurs ruszył by od połowy stycznia więc i Kurs i obronę udało by mi się skończyć w podobnym czasie. Obawiam się tylko czy dam sobie radę z wiedzą która już mam czy dużo będę musiała nadrobić? Czy jest tu ktoś kto robił Kurs II stopnia w stowarzyszeniu najlepiej w Lublinie? Czy to co przekazują na zajęciach w zupełności wystarcza do zaliczenia egzaminu? Czy zagadnienia są na tyle ciężkie że można nie dać sobie rady? Niby rachunkowość idzie mi dobrze, jednak blisko 3000 zł to dużo i trochę się obawiam w ciemno zapisać. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i informacje. |
|
|
|
|
#1426 |
|
Zadomowienie
|
Potrzebuję porady
Po liceum poszłam na studia, które okazały się niewypałem, przemęczyłam się 3 lata, ale uległam wypadkowi i w końcu ich nie ukończyłam (poszłam do pracy). Na studiach musiałam wybrać przedmioty nieobowiązkowe i miałam semestr ekonomii i semestr podstaw rachunkowości i wtedy poczułam, że to jest to Szukam pracy (stażu) jako pomoc księgowej, mogłabym przychodzić nawet kilka godzin w tygodniu, ale niestety nic z tego Skłaniam się ku opcji pierwszej + dodatkowe kursy z obsługi programów i nauka języka. Kurs w stowarzyszeniu kosztowałby łącznie ponad 5 tys. i zastanawiam się w co lepiej zainwestować? Co jest więcej warte, tytuł technika + kursy czy certyfikat ze stowarzyszenia? Bardzo proszę o opinie
Edytowane przez Jall Czas edycji: 2015-11-19 o 17:23 |
|
|
|
|
#1427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak wysyłasz CV tylko przez internet to się nie dziwię, że brak odzewu - najlepiej osobiście podejść do mniejszych biur rachunkowych i zaproponować pomoc
|
|
|
#1428 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za pierwszą odpowiedź. Porównałam sobie programy na kursie i w szkole policealnej. Szkoda, że w żadnej szkole nie ma takiej rozpiski jak przy kursach...
Cytat:
A co do szukania, to mam dwie metody: 1) odpowiadam na ogłoszenia, 2) zrobiłam sobie bazę biur w okolicy i w ciemno wysyłam maila i dołączam swoje CV. W pierwszym przypadku okazuje się, że szukają przedstawiciela, a ja tylko tracę czas i pieniądze na dojazdy A tutaj programy: Kurs I stopień: 1. Rachunkowość z elementami etyki - 70 godzin Pojęcia wstępne z rachunkowości Charakterystyka aktywów i pasywów Prezentacja majątku oraz źródeł wyceny w bilansie Operacje gospodarcze i ich wpływ na bilans Dowody księgowe, księgi rachunkowe Ewidencja operacji bilansowych i wynikowych Ewidencja kosztów i przychodów Ewidencja operacji nadzwyczajnych Zasady ustalania wyniku finansowego Przykład całościowy Etyka Współczesne formy prowadzenia ksiąg rachunkowych 2. Podstawy gospodarki finansowej - 8 godzin Podstawowe pojęcia i zakres finansów podmiotów gospodarczych Podmioty gospodarcze w Polsce Sprzedaż krajowa i eksportowa 3. System podatkowy - 8 godzin Podstawowe pojęcia związane z systemem podatkowym Zobowiązania podatkowe Podatek dochodowy od osób fizycznych i prawnych Podatek VAT i podatki kosztowe 4. Rozliczenia z ZUS - 4 godziny Kurs II stopień: 1. Rachunkowość z elementami etyki - 128 godzin Zagadnienia organizacji rachunkowości Aktywa pieniężne i kredyty bankowe Rozrachunki Księgowość materiałowa i towarowa Aktywa trwałe Inwestycje długoterminowe i krótkoterminowe, zobowiązania finansowe Kapitały (fundusze) własne Rezerwy na zobowiązania, rozliczenia międzyokresowe i fundusze specjalne Ewidencja kosztów i produktów- Wynik finansowy i zamknięcie ksiąg- Sporządzanie jednostkowych sprawozdań finansowych Etyka w działalności gospodarczej 2. Zagadnienia z prawa podatkowego (cz. I) - 30 godzin Pojęcie i podział podatków związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą Ordynacja podatkowa- Podatek od towarów i usług (VAT) Podatek dochodowy od osób fizycznych i prawnych Podatki kosztowe i opłaty 3. Zagadnienia prawa gospodarczego, prawa pracy i prawa cywilnego - 20 godzin Prawo gospodarcze Prawo pracy Prawo cywilne z elementami prawa finansowego Technik rachunkowości:
|
|
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz zawsze zrobić kurs w SKWP na małą księgowosć - kosztuje ok. 500 zł, a już jakiś papier i wiedza jest
|
|
#1430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kraków może?
|
|
|
#1431 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak
|
|
|
#1432 |
|
Raczkowanie
|
A szukałaś kursów online? Teraz e-learning jest dość popularny i po przerobieniu kursów i zazwyczaj po zaliczeniu testów otrzymuje się certyfikat ukończenia, co też jest potwierdzeniem kwalifikacji.
Z tego co widzę po programie kursu, który opisałaś, obejmuje on podstawy podatków i pełną księgowość, a w biurze rachunkowym i tak najczęściej szukają osób do prowadzenia KPiR i ryczałtów (tego jest najwięcej, a do pełnej księgowości nikt nie weźmie świeżynki, nawet po kursie), więc myślę, że sensownie byłoby - jeśli rzeczywiście wiążesz swoją przyszłość z księgowością - najpierw zrobić kurs KPiR i na tej podstawie starać się o pracę, a jak już znajdziesz pracę/staż przy prowadzeniu KPiR, to zacząć równolegle kurs pełnej księgowości. Przy okazji "w praniu" zorientujesz się, czy praca w księgowości naprawdę Ci odpowiada i będziesz wiedziała, czy warto inwestować większe pieniądze w kurs pełnej księgowości. A sam kurs małej księgowości (KPiR, ryczałt) przyda Ci się nawet jeśli ostatecznie zmienisz zdanie co do kariery zawodowej, bo nawet jeśli zaczniesz robić coś innego, ale np. będziesz miała własną firmę, to będziesz wiedziała, jak się rozliczyć
Cel 1 - Triathlon 2018 Cel 2 - 15 lat, 15 języków Książki 2017 - 3 Filmy 2017 - 21 Edytowane przez nyoraienne Czas edycji: 2015-11-20 o 08:02 |
|
|
|
|
#1433 |
|
Przyczajenie
|
Technik rachunkowości co dalej? jestem na 2 i ostatnim roku rachunkowości przedemna kwalifikacje a 36 i a65 mam ukonczony kurs z CTI kurs rachunkowości komputerowej (symfonia optima płatnik) i co dalej może doradzicie jakieś kursy ? bo naprawde chciałabym pracować w zawodzie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1434 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znalazłam 2 kursy stacjonarne w Krakowie: Mała księgowość (KPiR) z rozliczeniami z ZUS 48h lub Podatkowa księga przychodów i rozchodów z elementami płac 48h Podatkowa księga przychodów i rozchodów (KPiR) Zasady ewidencji księgowej w formie podatkowej księgi przychodów i rozchodów (16) Wykorzystanie programów komputerowych do prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (16) Elementy płac Ubezpieczenia społeczne oraz obowiązki pracodawcy i płatnika wobec ZUS (2) Wynagrodzenia, formy zatrudnienia pracowników, rozliczenia (6) Program komputerowy Płatnik jako system komunikacji z ZUS (8) Kurs podatkowej książki przychodów i rozchodów 24h Zakładanie firmy krok po kroku Księga podatkowa podstawowe narzędzie księgowe podatników opodatkowanych na zasadach ogólnych , zasady i podstawy prawne - przepisy prawne regulujące obowiązki podatkowe małych firm księga przychodów a ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych i ustawa o rachunkowości podstawowe zasady rachunkowości â zasada kasowa i memoriałowa inne formy opodatkowania- ryczałt ewidencjonowany i karta podatkowa Prowadzenie książki przychodów i rozchodów procedury obowiązujące przy zakładaniu księgi zasady prowadzenia ewidencji KPiR urządzenia uzupełniające do KPiR wykorzystanie programu komputerowego do prowadzenia KPiR Przychody związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przychody ze sprzedaży towarów, wyrobów , materiałów i usług pozostałe przychody przychody związane z działalnością firmy- ćwiczenia w programie Księgowanie kosztów uzyskanych przychodów koszty w rozumieniu prawa o podatkach księgowanie kosztów zakupu towarów handlowych i materiałów koszty rozmów telefonicznych koszty użytkowania lokalu przeznaczonego w części na działalność gospodarczą księgowanie kosztów ubocznych zakupu księgowanie kosztów reprezentacji i reklamy księgowanie wynagrodzeń księgowanie pozostałych wydatków koszty związane z działalnością firmy- ćwiczenia w programie Dowody księgowe Faktury VAT Faktury korygujące Faktury VAT RR Faktury VAT MP Faktury wewnętrzne Inne dokumenty traktowane jak faktura VAT Rachunek Nota korygująca Paragony KP i KW Lista płac Dowody przesunięć Dzienne zestawienie sprzedaży Miesięczne zestawienia raportów dobowych Nota księgowa Dowód wewnętrzny Rozliczenie kosztów podróży służbowej i wartości diet Opis otrzymanego materiału lub towaru handlowego Ewidencja zwrotów Inne dowody księgowe Środki trwałe w firmie pojęcie i definicja środków trwałych amortyzacja środków trwałych, metody wyliczania zużycia ewidencja środków trwałych i wyposażenia ćwiczenia w klasyfikacji środków trwałych i wyliczaniu amortyzacji Samochód w firmie wykorzystywany w działalności gospodarczej używanie samochodu prywatnego w celach służbowych karta ewidencji przebiegu pojazdu â kilometraż koszt użytkowania pojazdu jako koszt uzyskania przychodu ewidencja przebiegu pojazdu- ćwiczenia w programie Rozliczanie pracownika w firmie z US i ZUS lista płac jako podstawa ewidencji w KPiR indywidualne karty przychodów pracownika obowiązki pracodawcy wobec ZUS pracodawca jako płatnik zaliczki na podatek dochodowy umowy cywilno- prawne świadczenia na rzecz pracowników ekwiwalenty, odszkodowania, inne składniki list płac naliczanie wynagrodzenia - ćwiczenia w programie Inwentaryzacja zakres przedmiotowy terminarz dokumentacja, wycena zapasów wpis do księgi Podatek VAT dla kogo Vat i czy warto być Vatowcem ewidencja podatku naliczonego ewidencja podatku należnego zakup inwestycyjny metody rozliczeń podatku z US deklaracja podatkowa ćwiczenia praktyczne ewidencje VAT - ćwiczenia w programie deklaracje podatkowe i zamknięcie roku - ćwiczenia w programie Zamykanie działalności Pierwszy ma więcej godzin, z drugiej strony drugi jest "na bogato". Ceny porównywalne.
|
|
|
#1435 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1436 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za czasów studiów starałam się o taką pracę i B2 to minimum.
Edytowane przez Jall Czas edycji: 2015-11-25 o 13:17 |
|
|
|
|
|
#1437 |
|
Raczkowanie
|
Potrzebuje porady w związku z wyborem kursu,
chciałabym zacząć rozliczać małe/średnie firmy bądź rozpocząć prace w biurze rachunkowym a w przyszłości pomyśleć o swoim, i zastanawiam się który kurs rozpocząć: KURS DLA SAMODZIELNYCH KSIĘGOWYCH (BILANSISTÓW) - SPECJALISTÓW DS. RACHUNKOWOŚCI albo KURS „SPECJALISTA DS. USŁUGOWEGO PROWADZENIA KSIĄG RACHUNKOWYCH I PODATKOWYCH” Moje dotychczasowe doświadczenie to 5 lat w księgowości, skończone studia licencjackie i magisterskie finanse i rachunkowość .. za wszelkie porady będę wdzięczna
|
|
|
|
|
#1438 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1439 |
|
Raczkowanie
|
No niby tak,
jednak zastanawiam się czy po kursie na samodzielna księgowa nie będę mieć tego samego a jednak samodzielna to samodzielna.. mam wątpliwości i dlatego szukam rady/opinii .. może ktos sie znajdzie kto ukończył jednen badz drugi kurs i cos doradzi.. |
|
|
|
|
#1440 |
|
Zakorzenienie
|
a co to u Ciebie znaczy "5 lat doświadczenia w księgowości" ?
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:46.

studiuję ekonomię na 2 roku. Czy orientujecie sie może czy mogę szukac praktyk w biurach rachunkowych bedac na takim kierunku? czy slyszalyscie moze o kims kto odbywal takie praktyki, a nawet pracowal po ekonomii w ksiegowosci? bardzo mi pomozecie jak ktos sie odezwie
pozdrawiam