|
|
#1411 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
Dziewczyny dawno tu nie zaglądałam - co tam u Was, są jakieś postępy w szukaniu pracy? Ja trzymam kciuki uwierzcie jak człowiek szuka i chodzi to zawsze prędzej czy później coś wychodzi
|
|
|
#1412 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Wisienki
Fajnie, że zaglądnęłaś Jak podoba Ci się w Twojej pracy? U mnie stara bieda, poza tym chodzę na kurs angielskiego zorganizowany z pupu.p.s. link do strony w Twoim podpisie nie działa
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
witaj ![]() jak tam w pracy?
|
|
|
#1414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. W pracy jest ok. to co prawda nie do końca to co chciałabym robić i pensja jak na Warszawę licha, ale za to dużo się uczę i mam bardzo sympatycznych ludzi w dziale więc bilans wychodzi na +
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chciałam dokładnie to samo napisać
|
|
|
#1417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Fizycznie nie dałabym rady jeszcze z aplikacjami. Myślę że skoncentruje się na doktoracie i jeśli uda mi się go obronić będę mogła podejść bezpośrednio do egzaminu kończącego aplikacje. Nie ukrywam, że w innym wypadku nie dostałabym mej aktualnej pracy. Gdybym teraz złapała tych którzy mówili mi, że po prawie jest łatwo to nie wiem co bym im robiła
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1418 |
|
Zadomowienie
|
Byłam dziś na rozmowie. Facet zaproponował mi umowę agencyjną. Gdyby nie kurs od poniedziałku bym zaczęła. Tylko nie mam pojęcia czy to się opłaca i przyniesie jakieś korzyści na takiej umowie.
|
|
#1419 |
|
Rozeznanie
|
Bravurko, um. agencyjna, czy to oznacza, że będziesz musiała założyć DG?
Ja już się nie mogę doczekać mojej umowy, jeszcze kilka dni i będę pracownikiem
|
|
|
|
|
#1420 |
|
Zadomowienie
|
Molka - dokładnie tak. Muszę to przemyśleć.
|
|
#1421 |
|
Rozeznanie
|
Bravurko ja też będę miała taką umowę. Na początku nie byłam zachwycona, przez swoje wygodnictwo, ale jeśli praca jest tego warta to się nie wahaj
Jak chcesz mogę Ci przedtsawić wszystkie za i przeciw bo milion razy wszystko przemyślałam No i przy takich umowach przeważnie masz lepszą 'pensje'.
|
|
|
|
|
#1422 |
|
Zadomowienie
|
Facet zapisał sobie, że po zakończeniu kursu zadzwoni do mnie. Zaraz poczytam sobie o tym. Idę na jeszcze jedną rozmowę w przyszłym tygodniu.
Molka napisz mi swoje plusy i minusy
|
|
#1423 |
|
Raczkowanie
|
Jestem mgr inż i pracuję przy produkcji środków opatrunkowych właśnie ze względu na zarobki.
Czasem warto poszukać pracy w innej branży.To nie wstyd,nie? |
|
|
|
|
#1424 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
btw. byłam wczoraj na spotkaniu ludzi z roku 3/4 bezrobotnych :/ molka - Piotrek już sobie trochę urząd odpuścił
|
|
|
|
|
|
#1425 |
|
Raczkowanie
|
Przede wszystkim nie poddawac sie i szukac,nie ofert pracy w gazecie tylko chodzić po firmach i pytać kierowników(dyrektorów).T rudno się do nich dostać ale warto sie umawiać z nimi na spotkania.Czasami z dnia na dzień mozna gdzieś sie złapać bo ktoś odszedł z pracy i jest wolny wakat.
|
|
|
|
|
#1426 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny! Może będziecie mogły mi pomóc. Mam pytanie odnośnie zarejestrowania w Urzędzie Pracy. Minęło juz prawie 4 mies. od kiedy szukam pracy. I niestety - jak samie wiecie z doświadczenia -nic. Nie rejestrowałam się bo po 1. sama odeszłam z pracy a po 2. nie sądziłam, że tak to będzie wyglądało (z brakiem pracy)
tym bardziej, że gdy jeszcze pracowałam miałam kilka propozycji pracy a nie mogłam ich przyjąć bo szef nie zgadzal się na porozumienie stron i nie chcial mi pójść na rękę (m.in. dlatego zlożyłam wymówienie). Teraz ktoś mi powiedział, żebym się zarejestrowała to - choć nie będę miała zasiłku - okres ten będzie się liczył jako nieskładkowy i, że uzyskując status bezrobtnego będę mogła liczyć na pomoc Urzędu Pracy. Czy fakt, że nie pracuję od stycznia będzie przeszkodą w zarejestrowaniu? Czy jest to bez znaczenia? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#1427 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny Zaczynam prawdopodbnie od maja. Co prawda na razie tylko na zastępstwo do listopada, ale zawsze ![]() Oby wypaliło obyyyy.... |
|
|
|
|
|
#1428 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gratuluję Na pewno wszystko się dobrze potoczy.
|
|
|
|
|
|
#1429 |
|
Raczkowanie
|
mam takie może głupie pytanie ale chcę złożyć aplikację bo znalazłam fajną ofertę pracy i w wymaganaych dokumentach jest : życiorys i list motywacyjny i pytanie (list to wiem), ale o jaki życiorys chodzi o Cv czy o opisowy bo zbaraniałam a nie chcę popełnić gafy na samym wstępie
|
|
|
|
|
#1430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co wiem to chyba nie, ale wszystkiego najlepiej dowiesz się w UP, wystarczy zadzwonić
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
|
|
#1431 |
|
Zadomowienie
|
susinka - gratuluję
Co do rejestrowania się w urzędzie pracy, to fakt niepracowania ileś tam nie jest przeszkodą. I warto, chociażby dla samego ubezpieczenia. Ale na pomoc w znalezieniu pracy to za bardzo bym nie liczyła... życiorys = CV
|
|
#1432 | ||
|
Rozeznanie
|
leżę dziś chora w łóżeczku ![]() ![]() Wszyscy korzystają z początku weekendu a ja pewnie przesmarkam i przekaszle moje wolne jestem taka zła ![]() Myszolinko to mit. Aby skończyć prawo nie trzeba mieć predyspozycji, ale przyda się kasa przez wielkie K. We Wrocławiu prawo co roku kończy prawie 1000 osób, dostać się na aplikację to niemały wyczyn, a pracy dla prawników jest tyle co dla poliglotów, administratywistów itp Cytat:
![]() Cytat:
+ WYŻSZE ZAROBKI(przeważnie) + elastyczny system pracy + własna DG daje możliwość uzyskania dotacji kstra + możesz bez problemu zacząć zajmować się czymś dodatkowym okazjonalnie jeśli wpiszesz to w ewidencji + lepsze oferty na firme w bankach, GSM, itp + wszystko wliczasz w koszty - brak chorobowego, socjalu, urlopów (to pewnie kwestia dogadania wszysto, ale formalnie tego nie ma) - małe świadczenia z ZUS w razie macieyństwa, choroby, bezrobocia - nie jesteś pracownikiem w rozumieniu KP i nie masz jego praw - konieczność rozliczania się z ZUS i US i pilnowania tych spraw Bravurko jeśli oferują Ci np. wynagrozenie prowizyjne to na pewno jest to lepsza wersja niż zatrudnienie na um. o pracę. Jakbyś miała pytania dot. kwestii podatkowych to wal śmiało ![]() Katja śmiać mi się chce, bo jak pracowałam to miałam takie same podejście jak Ty. Ale mam nadzieję, ze znajdziesz coś szybciej niż ja Co do UP to powinnaś się zarejstrować. Nie będzie żadnych problemów, ale na pewno zapytają czemu zrezynowałaś z pracy. Warto być oficjalnie bezrobotnym też dlatego, że masz ubezpieczenie, możesz zostać wysłana na bezpłatny kurs, który później będzie przydatny. Na pracę bym raczej nie liczyła Susinko GRATULUJĘ Kasius wydaje mi się, że mogli użyć nieświadomie słowa życiorys, bo kto ziś chciałaby się wczytywać ale może zadzwoń do firm i to potwierdź. Bezrobotni potrafią odszukać dziurę w całym
Edytowane przez molka11 Czas edycji: 2009-04-24 o 21:26 Powód: widocznie za dużo razy nacisnęłam wyślij :) |
||
|
|
|
|
#1433 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki Dziewczyny! W poniedziałek idę do Urzędu się zarejestrować. Pozdrawiam !
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1434 |
|
Rozeznanie
|
pamiętaj aby zabrać ze sobą wszystkie świadectwa pracy oraz uzyskane dyplomy (mgr, licencjat, świadectwo maturalne) i najlepiej mieć też ksera wszystkiego
|
|
|
|
|
#1435 |
|
Zadomowienie
|
no, pamiętaj o kserach (w tym dow. os.), bo w urzędach przeważnie nie ma gdzie skserować sobie papierków...
|
|
#1436 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
Dowiem się dopiero wszystkiego w poniedziałek. Na zlecenie zatrudnić mnie nie mogą więc na bank umowa o pracę, bo to szkoła publiczna. Pytanie tylko czy z wakacjami czy bez ![]() Wiele mam jeszcze wątpliwości co do dojścia do skutku ojego zatrudnienia tam, w związku ostatnimi wystawieniemi mnie jako pracownika. No ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razię się nie nakręcam. |
|
|
|
|
#1437 |
|
Zadomowienie
|
Molka - dzięki za odpowiedź
Na razie nie mam za bardzo czasu, żeby wgłębić się w to. Po majówce zobaczę, w każdym razie czekam do poniedziałku na kolejną rozmowę. Co najgorsze nie pojawiły się żadne oferty odkąd zaczęłam kurs
|
|
#1438 | |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Dokładnie
Cytat:
A wracając do weekendu - zaczęłam je doceniać i to mocno ![]() Susinka, trzymam kciuki!
Edytowane przez Puntodivista Czas edycji: 2009-04-25 o 10:44 |
|
|
|
|
|
#1439 |
|
Paul's girl
|
|
|
|
|
|
#1440 |
|
Raczkowanie
|
A po co kasa?? Mi kasa nie była potrzebna
Jeśli kasa na studiach nie jest potrzebna to co to są za studia?Sponsorowane?Przez kogo? ![]() Osobiście obliczyłam,że za czesne,podręczniki,pomoce naukowe,itp rzeczy potrzebne na studiach kupilibyśmy z mężem kawalerkę lub dobrej klasy auto. A dryg?Uważam,że mało kto wybierając się na studia wie do czego ma dryg.Najczęściej wydaje nam się,że w tym się sprawdzimy,a czas pokazuje coś innego.Skąd chętny na lekarza ma wiedzieć,że będzie dobym doktorem?Wszystko wychodzi w trakcie nauki. Molka ma racje z tą kasą przez wielkie K.Dobre studia kosztują.
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

Fajnie, że zaglądnęłaś

). Fizycznie nie dałabym rady jeszcze z aplikacjami. Myślę że skoncentruje się na doktoracie i jeśli uda mi się go obronić będę mogła podejść bezpośrednio do egzaminu kończącego aplikacje. Nie ukrywam, że w innym wypadku nie dostałabym mej aktualnej pracy.

leżę dziś chora w łóżeczku
hihihi