A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-20, 15:44   #1411
anciaahk
kosmitka

Dot.: A kto studiuje prawo?

Cytat:
Napisane przez Francesc_a Pokaż wiadomość
O profesorów ;p
Jakie opinie mają etc.
Słyszałam, że np taki dr. Tomasz Widłak to kosa. I nic więcej nie wiem o innych a jestem ciekawa
Czy ktoś ma bardziej lajtowe podejście do swojego przedmiotu, czy na wykładach można sobie zrobić zdj slajdu, czy idzie czasami pozartowac :p
Z nim akurat nie miałam. Który masz rok?

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 15:52   #1412
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Z nim akurat nie miałam. Który masz rok?
Pierwszy
Francesc_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-20, 15:58   #1413
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Pierwszy
To jednak nie pomogę, bo ja na UG byłam od 2 roku, przeniosłam się z UWM.

Stary 2015-09-20, 16:01   #1414
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
To jednak nie pomogę, bo ja na UG byłam od 2 roku, przeniosłam się z UWM.
No to faktycznie ...

A jest ktoś jeszcze? ;>
Stary 2015-09-23, 11:52   #1415
Francesc_a
Zakorzenienie

Anciaahk - napisałam priv do ciebie
Stary 2015-09-23, 12:08   #1416
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Anciaahk - napisałam priv do ciebie
Odpisałam.

Dziewczynom innym z tego wątku też odpisałam na zaległe PW.

Stary 2015-09-24, 09:32   #1417
filozof_ka
Wtajemniczenie

Hej, mam pytanie Wiecie, jaki był limit miejsc na prawie na UJ dla osób studiujących drugi kierunek? I jaki był próg?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-24, 12:56   #1418
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez filozof_ka Pokaż wiadomość
Hej, mam pytanie Wiecie, jaki był limit miejsc na prawie na UJ dla osób studiujących drugi kierunek? I jaki był próg?
Nie ma czegoś takiego. Próg w tym roku nie był wysoki, coś koło 70 pkt albo i mniej
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-24, 14:02   #1419
filozof_ka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego. Próg w tym roku nie był wysoki, coś koło 70 pkt albo i mniej
Znalazłam w uchwale UJ, że w przyszłym roku wprowadzą takie limity:
http://www.rekrutacja.uj.edu.pl/docu...4-0d5d60dbe28b (punkt 4). Zastanawiam się, czy to będzie 30 miejsc czy mniej.
Stary 2015-10-13, 13:49   #1420
akacjowadama
Przyczajenie

Rozpoczęłam w tym roku mój wymarzony kierunek, jakim jest prawo i tym samym dołączyłam do waszego grona. Na razie wdrażam się w system studiów i już widzę, że łatwo nie będzie. Nie zniechęca mnie to, wręcz przeciwnie - motywuje do tego, żeby jak najlepiej wykorzystać czas na studiach. Planuję na początku solidnie wyposażyć swoją biblioteczkę i tutaj proszę Was dziewczyny o radę. Jakie książki z prawa są absolutnym must have ? Mniej więcej jak przeglądam strony księgarni np. https://student.profinfo.pl/produkty...dreczniki.html to pewne pozycje wysuwają się na pierwsze miejsce np. "Polskie Prawo Konstytucyjne". Czy tego typu książki posłużą mi na dłużej ?

Edytowane przez akacjowadama
Czas edycji: 2015-10-13 o 13:50
akacjowadama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-13, 14:27   #1421
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akacjowadama Pokaż wiadomość
Rozpoczęłam w tym roku mój wymarzony kierunek, jakim jest prawo i tym samym dołączyłam do waszego grona. Na razie wdrażam się w system studiów i już widzę, że łatwo nie będzie. Nie zniechęca mnie to, wręcz przeciwnie - motywuje do tego, żeby jak najlepiej wykorzystać czas na studiach. Planuję na początku solidnie wyposażyć swoją biblioteczkę i tutaj proszę Was dziewczyny o radę. Jakie książki z prawa są absolutnym must have ? Mniej więcej jak przeglądam strony księgarni np. https://student.profinfo.pl/produkty...dreczniki.html to pewne pozycje wysuwają się na pierwsze miejsce np. "Polskie Prawo Konstytucyjne". Czy tego typu książki posłużą mi na dłużej ?
Warto wziąć pod uwagę fakt, że czym aktualniejszy podręcznik jeśli chodzi o nauki stricte związane z prawem tym lepiej. Potem często zdarza się tak,że ktoś ucząc się ze starego podręcznika uczy się przy okazji zawartego w nim "starego"stanu prawnego, który już nie obowiązuje i tym samym zalicza wpadkę na kolokwium/zaliczeniu/egzaminie. Od siebie bardzo polecam nabycie książki Winczorek, Chauvin "Wstęp do prawoznawstwa"- jest wiele ciekawych pojęć, słownictwa w które należy się wdrożyć studiując prawo, przydatna rzecz moim zdaniem no i nie podlega jako takiej dezaktualizacji
Jeśli chodzi o proces karny dla mnie pięknie wszystko było wyłożone w Waltosiu, choć moim zdaniem wybór podręczników jest na tyle duży, że każdemu spasuje coś innego, należy przyjrzeć się danej pozycji dokładniej, przekartkować, porównać i dopiero zdecydować się na ewentualny zakup, bo bądź co bądź podręczniki prawnicze do tanich nie należą, no chyba że masz nadmiar gotówki. Myślę, że lepiej nie porywaj się na kompletowaniu w tym momencie bibliografii- wiele przepisów się zmieni wraz z upływem czasu, będą nowelizacje, będą nowe wydania podręczników. Inna sprawa, że czasem warto kupić coś, co polecane jest na zajęciach przez danego wykładowcę/prowadzącego ćwiczenia, bo wtedy łatwiej ogarnąć materiał (nie zawsze, ale czasem tak jest).
Ja jako że ukończyłam już te studia powiem,że jeśli coś mi było potrzebne w danym semestrze to wtedy nabywałam potrzebną literaturę i nie wiązało się to najczęsciej z zakupem podręczników. A jeśli chodzi o egzaminy i tak najwięcej trzeba uczyć się z ustaw, podręcznik ma być bazą dla kogoś kto np nie rozumie danych przepisów/nie chodzi na wykłady, ma pełnić rolę pomocniczą i uzupełniającą. Na pierwszym roku zapewne większość przedmiotów masz takich około rozwojowych, pewnie sporo historii. Jeśli już bardzo chcesz to kup sobie właśnie Wstęp do prawoznawstwa, to bardzo się przyda.
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-13, 14:37   #1422
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91

U mnie największym błędem był zakup większości podręczników na I roku studiów, później to już głównie bazowałam na książka wypożyczonych z biblioteki bądź zakupie pojedynczych egzemplarzy (jednak nie zawsze przydaje się na później jak np. książka z postępowania karnego, która jest już nieaktualna ze względu na ustawę).
Ważniejsze jest moim zdaniem inwestowanie w różne ustawy (jednak z umiarem, po co wydawać na kodeks 60zł jeżeli można mieć taki sam tylko w wersji mniejszej za 15zł np)

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 07:26   #1423
mairi
Wtajemniczenie

Nie ma sensu kupowanie książek "na zapas". Zobacz co Ci będzie pasować, zobacz czy jakiś proces legislacyjny nie jest w toku, czyli się przepisy wkrótce zmienią i wtedy kupuj. Warto zainwestować w dobry komentarz, niektóre podręczniki są uniwersalne i się nie starzeją. Słowniki prawnicze są dobrą sprawą jeśli planujesz podciągnąć język w tym zakresie
Stary 2015-10-21, 18:41   #1424
Rogalicja
Raczkowanie

Hahaha, uśmiałam się trochę czytając ten wątek.
Dziewczyny i chłopaki! Postudiujcie najpierw trochę, zobaczcie czy Wam się spodoba, czy się utrzymacie na tych studiach i nie wylecicie po pierwszej sesji. Znamienite podręczniki zdążycie jeszcze kupić, drogie są
Poza tym nie chodzimy na wykłady w garniturze/ garsonce a w skórzanych teczkach nie nosimy "Wstępu do prawoznawstwa".
Bawcie się, uczcie i wyluzujcie, bo i tak krąży o nas opinia, że jesteśmy sztywni jakbyśmy mieli kij w wiadomym miejscu. To z mojego czteroletniego doświadczenia wynika
Rogalicja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 05:53   #1425
charlotte89
Zakorzenienie

Do osób, które w tym roku zaczynały: jak tam pierwsze wrażenia?
charlotte89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 07:07   #1426
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Cytat:
Napisane przez Rogalicja Pokaż wiadomość
Dziewczyny i chłopaki! Postudiujcie najpierw trochę, zobaczcie czy Wam się spodoba, czy się utrzymacie na tych studiach i nie wylecicie po pierwszej sesji. Znamienite podręczniki zdążycie jeszcze kupić, drogie są
Poza tym nie chodzimy na wykłady w garniturze/ garsonce a w skórzanych teczkach nie nosimy "Wstępu do prawoznawstwa".
Bawcie się, uczcie i wyluzujcie, bo i tak krąży o nas opinia, że jesteśmy sztywni jakbyśmy mieli kij w wiadomym miejscu. To z mojego czteroletniego doświadczenia wynika
Jakże prawdziwe. Moja bliska koleżanka poszła w zeszłym roku na prawo na UG, ale zrezygnowała po roku. Nie mogła wytrzymać tego wyścigu szczurów, nie pomagania sobie, ludzi, którzy chodzili na wykłady właśnie w tych garniturkach/garsonkach, nadętych min. Pomimo, że jest bardzo otwartą osobą, to na prawie nie nawiązała żadnej znajomości, za to na nowym kierunku ma ich całe grono.
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 11:44   #1427
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rogalicja Pokaż wiadomość
Mówi jak jest xD
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 12:26   #1428
Lady_Pauliette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez charlotte89 Pokaż wiadomość
Całkiem fajnie . Wykładowcy są do dogadania się, póki co przeraża mnie tylko jeden, ale mam nadzieję, że tylko udaje takiego groźnego . Ludzi na kierunku mam cudownych - mimo, że to dopiero początek mam już swoją grupę znajomych. Chociaż wiele osób odradzało mi te studia, na chwilę obecną nie żałuję.
Lady_Pauliette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 15:17   #1429
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez Lady_Pauliette Pokaż wiadomość
Całkiem fajnie . Wykładowcy są do dogadania się, póki co przeraża mnie tylko jeden, ale mam nadzieję, że tylko udaje takiego groźnego . Ludzi na kierunku mam cudownych - mimo, że to dopiero początek mam już swoją grupę znajomych. Chociaż wiele osób odradzało mi te studia, na chwilę obecną nie żałuję.

Brawo

Stary 2015-10-25, 15:25   #1430
filozof_ka
Wtajemniczenie

Cytat:
A gdzie studiujesz?
Stary 2015-10-26, 06:37   #1431
charlotte89
Zakorzenienie

Cytat:

To super U mnie pierwsze wrażenia też dosyć pozytywne. Z wykładowcami trafiłam naprawdę dobrze, większość zajęć jest mniej lub bardziej i interesująca, chociaż z niecierpliwoscią czekam już na bardziej prawnicze przedmioty Wbrew obiegowym opiniom, ludzie również wydają się sympatyczni, ale może nabiorą tych stereotypowych cech z czasem
Stary 2015-10-26, 07:47   #1432
Lady_Pauliette
Raczkowanie

Cytat:
A gdzie studiujesz?
Warmińsko-mazurski
Stary 2015-10-26, 09:18   #1433
filozof_ka
Wtajemniczenie

Cytat:
Warmińsko-mazurski
Dzięki za info

Cytat:
To super U mnie pierwsze wrażenia też dosyć pozytywne. Z wykładowcami trafiłam naprawdę dobrze, większość zajęć jest mniej lub bardziej i interesująca, chociaż z niecierpliwoscią czekam już na bardziej prawnicze przedmioty Wbrew obiegowym opiniom, ludzie również wydają się sympatyczni, ale może nabiorą tych stereotypowych cech z czasem
A Ty gdzie tak przyjemnie studiujesz?
Stary 2015-10-26, 10:36   #1434
Francesc_a
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo fajnie.
Materiał póki co interesujący, przeraza mnie HP bo babeczka ponoć lubi uwalac a ze ma najbardziej obszerny a zarazem w pewnym stopniu nudny przedmiot to efekty uczenia się i chęci są marne :banghead:

Ogólnie wykładowcy nie są źli
Ludzi poznaje, nie są jacyś super ale idzie pogadać a to najważniejsze :p

Cytat:
Napisane przez Karlie69 Pokaż wiadomość
Jakże prawdziwe. Moja bliska koleżanka poszła w zeszłym roku na prawo na UG, ale zrezygnowała po roku. Nie mogła wytrzymać tego wyścigu szczurów, nie pomagania sobie, ludzi, którzy chodzili na wykłady właśnie w tych garniturkach/garsonkach, nadętych min. Pomimo, że jest bardzo otwartą osobą, to na prawie nie nawiązała żadnej znajomości, za to na nowym kierunku ma ich całe grono.
Hm studiuje na UG i powiem Ci szczerze że nie chodzą ludzie w garsonkach czy garniturach, no chyba ze w takich młodzieżowych marynarkach - to chłopaki ale tylko niektórzy.
Co do otwartości, są ludzie i taborety. Ja w mojej grupie mam chyba 28 osób, porobiło się parę grupek, są tak zwane lalunie (aż 3), są wyjadacze bo mają dużą wiedzę albo studiowali coś podobnego wcześniej a reszta jest normalna.
Również jakiegoś wyścigu szczurów nie zauważyłam, jak trzeba to dzielimy się notatkami, gadamy ze sobą i dzielimy się wiedzą.
Stary 2015-10-26, 14:35   #1435
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Cytat:

Hm studiuje na UG i powiem Ci szczerze że nie chodzą ludzie w garsonkach czy garniturach, no chyba ze w takich młodzieżowych marynarkach - to chłopaki ale tylko niektórzy.
Co do otwartości, są ludzie i taborety. Ja w mojej grupie mam chyba 28 osób, porobiło się parę grupek, są tak zwane lalunie (aż 3), są wyjadacze bo mają dużą wiedzę albo studiowali coś podobnego wcześniej a reszta jest normalna.
Również jakiegoś wyścigu szczurów nie zauważyłam, jak trzeba to dzielimy się notatkami, gadamy ze sobą i dzielimy się wiedzą.
To widocznie moja koleżanka miała pecha i trafiła na taki rocznik/grupę. Pierwszy przykład z brzegu - studiuję na wydziale zarządzania na UG, jestem w grupie, którą po prostu uwielbiam (to nic, że 80% stanowią faceci ), urządzamy sobie konferencje na skypie, wysyłamy koła, notatki, dużo ze sobą rozmawiamy, no cud malina. Za to koleżanka, która jest w drugiej grupie narzeka na nią, bo jest kilku snobów, nic sobie nie wysyłają, ogólnie zero kooperacji. A niby ten sam rocznik, ten sam kierunek.
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-26, 16:15   #1436
charlotte89
Zakorzenienie

Cytat:
A Ty gdzie tak przyjemnie studiujesz?

Na SWPS w Warszawie, tryb zaoczny w indywidualnej organizacji toku studiów. To mój drugi kierunek magisterski wiec chciałam skorzystać z możliwości zrobienia go w czasie krótszym niż 5 lat

Cytat:
Bardzo fajnie.
Materiał póki co interesujący, przeraza mnie HP bo babeczka ponoć lubi uwalac a ze ma najbardziej obszerny a zarazem w pewnym stopniu nudny przedmiot to efekty uczenia się i chęci są marne :banghead:

Ogólnie wykładowcy nie są źli
Ludzi poznaje, nie są jacyś super ale idzie pogadać a to najważniejsze :p

Ja się chyba bardziej obawiam historii prawa polskiego, bo z tego co widzę, to jest momentami na większym stopniu szczegółowości niż powszechna
Stary 2015-10-26, 17:46   #1437
Lady_Pauliette
Raczkowanie

Cytat:
Na SWPS w Warszawie, tryb zaoczny w indywidualnej organizacji toku studiów. To mój drugi kierunek magisterski wiec chciałam skorzystać z możliwości zrobienia go w czasie krótszym niż 5 lat

Ja się chyba bardziej obawiam historii prawa polskiego, bo z tego co widzę, to jest momentami na większym stopniu szczegółowości niż powszechna
Dla mnie gorsza powszechna historia prawa, może dlatego, że nauczyciel bardzo wymagający. Za to od prawa polskiego wydaje się być gites
Stary 2015-10-26, 18:53   #1438
Francesc_a
Zakorzenienie

Oj pisząc HP miałam na myśli Historię Powszechną Prawa. Wybaczcie
I boję się jej bo tak jak u was tak i u mnie babeczka jest wymagająca i tak jak pisałam lubi uwalac-w zeszłym roku pierwszy(nie zerowy ) termin oblało 80% zdających :/
Macie osoby przedmiot Historia Prawa Polskiego oprócz tego?
Stary 2015-10-26, 18:53   #1439
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91

Cytat:
Dla mnie gorsza powszechna historia prawa, może dlatego, że nauczyciel bardzo wymagający. Za to od prawa polskiego wydaje się być gites
Ja bardzo dużo pamiętałam jeszcze z liceum z historii.

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-26, 23:03   #1440
201604130936
Konto usunięte

Jeszcze zatesknicie za tą straszna huuuur historia, jak oprócz przepisów na blachę, trzeba będzie myśleć, a nie wkuc i z głowy.

---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Kasiaml91 Pokaż wiadomość
Ja bardzo dużo pamiętałam jeszcze z liceum z historii.
Mnie sie mało co pokrylo, mimo r. Skupialismy się w LO na zupełnie innych rzeczach.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości