|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 |
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Hej, jestem na tym forum nowa, ale mam hopla na punkcie storczyków a jeden mi chyba umiera. Piszecie o tym jak reanimować gdy nie ma korzonków, a ja mam odwrotny problem. Mój storczyk ma korzonki, co prawda mizerne i niewiele ale są zielone i jędrne i coś mu nawet nowego wyrasta, ale stracił wszystkie listki i to co pozostało (środkowa część) jest takie suche, pomarszczone i bure, nie wiem czy mam to nazwać stożkiem wzrostu. Zauważyłam, że bardzo zmarniał i po oględzinach zauważyłam jakieś srebrne robaczki i czerwone lepkie krople na łodygach kwiatowych, wyczytałam, że jest mu za zimno lub za mokro i należy go przesadzić do nowego podłoża co też uczyniłam i zmieniłam miejsce. Ale poprawy nie widać, a wczoraj zauważyłam kolejnego srebrnego robala. Wrrr... Wyjęłam mojego chorowitka całkiem z ziemi i leży biedulek goły w pustej doniczce. Chyba już go nie uratuję... a był taki śliczny, żółciutki. Chlip, chlip...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1412 |
Raczkowanie
|
Liwias dzięki za podpowiedź. Sprawdziłam i rzeczywiście ten falek to Peloric.
![]() Maja77 wklejam link odnośnie reanimacji po straceniu korzonków przez falki... http://orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 Co do robaczków nie pomogę (nie zagłębiałam się w temacie), bo do tej pory miałam tylko paskudne ziemiórki. Wypleniłam muszyska zmieniając ziemię i czyszcząc korzenie, oby jakaś larwa nie została...i udało się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1413 |
Zadomowienie
|
Luka dzięki za linka, trochę tego jest i jeszcze nie doczytałam, czy mojego da się jeszcze uratować, mam nadzieję, że tak. Przebrzydłe robale, skąd to się w ogóle bierze?! Precz od naszych storczykusiów!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1415 |
Rozeznanie
|
jodie nie martw się
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1416 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja jutro jadę do obi i chyba sięskuszę na jakiegoś nowego falka ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1417 |
Raczkowanie
|
Niestety reanimacja jednego się nie powiodła
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1418 |
Zakorzenienie
|
Moim storczykom czosnek na ziemiórki też nie pomógł.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1419 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1420 |
Raczkowanie
|
A ja mam problem - właściwie to nie problem, bo rośnie nowy pęd
![]() Mój pierworodny, którego dostałam w prezencie w sierpniu kwitł do końca października, potem wypuścił przedłużenia pędów i od grudnia do końca lutego kwitł znowu. Stwierdziłam, że czas dać mu odpocząć: obcięłam pęd (ale nie cały - zostawiłam trzy oczka) , wystawiłam do kuchni (zachodnie okno) i pomyślałam, że poczekam na następne kwitnienie do lata ![]() Zaczął wypuszczać nowy listek i korzonki, a dzisiaj patrzę, że mój storczykuś znowu zaszalał! Czy ciągłe kwitnienie go za bardzo nie wymęczy? I teraz nie wiem co zrobić - obciąć łodygę do końca, czy dać mu zakwitnąć na niej trzeci raz? |
![]() ![]() |
![]() |
#1421 |
Zakorzenienie
|
U mnie jakos z tymi robalami sie uspokoilo, nie ma zadnych lepkich kropelek ale zabilam 2 mini muszki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1422 |
BAN stały
|
u mnie też tak było ze jeden falek miał duuuże pąki i one sobie były i były i się wcale nie rozwineły tylko z czasem zwiędły i odpadły
![]() ![]() Co do czosnku to ja nie mówię ze on zwalczy robaki ale w więkrzości je wypłoszy ale na krótko to tylko taki środek w nałych wypadkach kiedy nie mam nic na szkodniki akurat ![]() Kropelki rosy ja też miałam na brzegach liści na spodniej części... nie mam pojęcia co to ale wymyłam je wodą z ludwikiem i spryskałam bravo chociaż nie wiem czy coś to da bo w sumie bravo jest na jakieś pleśnie zgnilizny i tp ... chociaż na szkodniki chyba tez bo tak gdzieś wyczytałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1423 |
Zakorzenienie
|
Ta rosa jak jej niewiele jest na lodyzkach to znaczy ze storczas jest szczesliwy i ma dobrze albo pozbywa sie nadmiaru wody. Gdy jest jej duzo tak jak piszez spodnia strona lisci, wierzchnia, na galazkach itp to moga byc robale ssace - jone pozostawiaja takie odchody lepkie a dodatkowow z ranek wycieka sok - jak sie dodatkowo pojawiaja takie jakby przezroczyste kropki to sygnal ze kwiat jest atakowany. A ja zlapalam znowu taka mala muszke i nie mam pojecia z ktorego to one wlatuja, wczoraj byl przeglad i nic nie znalazlam. W Polandii kupie wszystkie mozliwe trucizny i bedziemy pryskac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1424 |
Raczkowanie
|
pomocy chce wstawic zdjecie lisci moejgo storczyka i poprosic o rade ale jestem tutaj pierwszy raz i nie potrafie
![]() ________ dolacze je tutaj http://iv.pl/images/4eea84tjvukhi6z0dqme.jpg http://iv.pl/images/8tsgmm21jsdguflaycz8.jpg iiii http://iv.pl/images/kjjy4o49ccwzox618cf.jpg dosatal go tydzien temu...] moze przesadzam ale czy te żółknące liscie to cos powaznego???? Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-03-27 o 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1425 |
Raczkowanie
|
Mój storczyk ładnie puszcza drugi pęd i czy to możliwe, że z wszystkich siedmiu oczek będą nowe gałązki
![]() ![]() i jak teraz puszcza nowe pędy to moge go przesadzić (bałam sie robic tego wcześniej, a on od początku był krzywo wsadzony do małej doniczki i stoi tylko dlatego, że jest podparty w drugiej szkalnej ![]()
#1426 |
Zakorzenienie
|
Matakow one tak lubia jak jest ciasno ale jesli jeszcze nie ma otwartych kwiatkow to mozesz go przesadzic jak najbardziej tylko delikatnie z tymi kozonkami, namocz ziemie najpierw a potem wyjmuj co zadnego szoku nie dostanie. Ja juz widzialam u ludkow storczasy porozgaleziane jak krzaki ale u mnie to sie tylko raz zdazylo. Nie wiem od czego to zalezy, chyba jakies genetyczne preferencje, ale fajnie jesli twoj sie czuje na sile by galazki produkowac.
Jesli chodzi o wstawianie zdjec to po zupelnie ostatnim postem jest odpowiedz, jak to klikniesz to sie pojawi okienko tekstowe gdzie przy symbolach czcionki, strzalek i tak dalej jest agrafka. Jak klikniesz na agrafke to mozesz wstawic do 6 fotek w poscie, jak juz wybierzesz te fotki to robisz zaladauj a potem zamknij okienko - tam jest taka opcja. I Esel on nie wyglada tak zle, te liscie najnizej sa stare wiec maja prawo tak wygladac - mozesz zajrzec pod spod jesli tam beda fuje srebrne lub brazowe to grzybica i takiego obciac. Obejrzyj liscie od spodu czy tam czegos nie ma, jesli jest ok to go obserwuj, a jak sie cos posunie u tego z dziwna koncowka to utnij zaraz za tym chorym miejscem, jak nie to znaczy ze moze on jest poparzony lub opieral sie o cos zimnego i mokrego jak szyba. Narazie poczekaj a jak cos sie zacznie dziac to bedziemy myslec. Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-27 o 19:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#1427 |
BAN stały
|
Norka wiem ze rosa to gutacja ale własnie teraz taka inna jest niżzawsze i własnie na trzech zmam ją pod liściami
![]() Co do przesadzania to ja swoje przesadzam zawsze bez względu na to czy kwitną czy nie i nic im sie nigdy nie dzieje ![]() yyyyy teraz kwitnie mi jedem i pół kwiatka hihihi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1428 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No to na przywitanie wiosny: mój piegusek w pełni rozkwitu i pozostałe jeszcze kwitnące w "portrecie zbiorowym" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nigdy wczesniej nie widziałam takich piegusków.. ![]() ja tez takiego chce ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1430 | |
Raczkowanie
|
Norka dziękuje bardzo za poroady
![]() Cytat:
ale piękne ![]() ![]() ![]() wiecie co, chyba się zaraziłam storczykomanią ![]() mąż to juz zaakceptował, że co chwilę ganiam i oglądam mojego odżywającego okazika(tzn. jego, bo to on dostał tego storczyka w prezencie, ale gdyby nie ja, to pewnie dawno by już tego chabrynzia, jak mówi na storczyka, wyrzucił ![]() no i najlepsze, że przed chwilą wrócił z zakupów i przyniósł mi takie cudo ![]()
![]() |
#1431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
skad wytakie cuda bierzecie? nigdy nie widziałam nigdzie takich piękności....
![]() |
#1432 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy taką szklaną osłonkę, w której stoi Twój piegusek znajdę w LM lub Obi? Cytat:
![]() ![]() Ja niestety nie wkleję żadnych fotek, bo mój jedyny 'okaz' nie kwitnie i chyba w najbliższym czasie nie zamierza ![]() ![]()
![]() |
#1433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a teraz wertuje neta co to za odmiana i nie mogę znaleźć ![]() cos podobnego znalazłam, niby takie ciapki, ale kształt płatków inny http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html...
![]() |
#1434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1435 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2009-03-28 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1437 |
Raczkowanie
|
moj chlopaka dal jej imie chociaz to dziewczynka to- Ipod
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1439 |
Raczkowanie
|
Ach ci faceci
![]() ![]() ![]()
#1440 |
Raczkowanie
|
dzieki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.