Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;) - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-31, 09:43   #1411
mtynai
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Cytat:
Napisane przez ania z wzgórza marzeń Pokaż wiadomość
odnośnie dyskusji o myszy to mi się coś przypomniało

Ciemna noc, dobrze po północy. W domu cisza, słychać chrapanie śpiących gospodarzy oraz tykot zegara. Nagle buch! trzaskają drzwi lodówki. W świetle księzyca widać wielką spasioną mysz niosącą ogromne pęto kiełbasy, słoninę, wielki ser. Przechodzi koło łóżka gospodarzy i idzie do swojej norki. A tam obok wejścia leży łapka na myszy z maleńkim kawałkiem sera. Mysz patrzy i kiwa z politowaniem głową.
- jak dzieci k.... jak dzieci!

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Ja mam znów pytanie prawne.

Skoro w Polskim sądzie nie funkcjonuje ława przysięgłych (wikipedia) to co to są za ludzie w ławce w tych wszystkich programach o sędziach? (Anna Maria Wesołowska, Sąd Rodzinny i jeszcze jakieś inne na mniejszych kanałach) Rodzina?
są ławnicy. nie wiem czy akurat o nich Ci chodzi i w których ławakach siedzą

ale może o to chodzi.

wikipedia : http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81a...C4%85downictwo)

edit: tak mi się skojarzyło z tymi ławnikami, mój dziadek występuje w roli ławnika na rozprawach w sądzie rejonowym. Ale pewnie Klarissa będzie wiedziała o co Ci dokładnie chodzi.

Warren Buffet

Edytowane przez mtynai
Czas edycji: 2009-08-31 o 09:45
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 09:51   #1412
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:

Skoro w Polskim sądzie nie funkcjonuje ława przysięgłych (wikipedia) to co to są za ludzie w ławce w tych wszystkich programach o sędziach? (Anna Maria Wesołowska, Sąd Rodzinny i jeszcze jakieś inne na mniejszych kanałach) Rodzina?
To zalezy na której ławce Jeśli naprzeciwko sędziego - jest to publiczność, którą u nas jest zwykle rodzina.
Po bokach, prostopadle do stołu sędziowskiego mamy albo prokuratora i po przeciwnej stronie obrońcę i oskarżonego - post. karne albo dwie strony sporu cywilnego plus ich adwokaci.

Natomiast obok sędziego/ów mogą siędzieć ławnicy, ich wynika z zasady udziału czynnika społecznego w postępowaniu oraz z art 182 Konstytucji Udział obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości określa ustawa.i art 3 KPK

W granicach określonych w ustawie postępowanie karne odbywa się z udziałem czynnika społecznego.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 09:51   #1413
madzik936
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angela0033 Pokaż wiadomość
ja w sklepie mówię "poproszę Grześka"

A czemu taka nazwa? hmm...nie wiem kiedyś na opakowaniu (starym) byly narysowane takie 2 małe murzynki (dzieci) więc może że było ich dwóch to może są Grześki
Tez tak mówie
madzik936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 09:53   #1414
ewelinka_111
Zadomowienie

Cytat:

na ławeczkach, siedzą świadkowie, którzy zostali przesłuchani, a za barierką ludzie którzy przyszli zobaczyć rozprawę

Pain is inevitable, suffering is optional.

blog kulinarny
ewelinka_111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 10:02   #1415
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość

są ławnicy. nie wiem czy akurat o nich Ci chodzi i w których ławakach siedzą

ale może o to chodzi.

wikipedia : http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81awnik_(s%C4%85downi ctwo)

edit: tak mi się skojarzyło z tymi ławnikami, mój dziadek występuje w roli ławnika na rozprawach w sądzie rejonowym. Ale pewnie Klarissa będzie wiedziała o co Ci dokładnie chodzi.
i co robią tacy ławnicy?
Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
To zalezy na której ławce Jeśli naprzeciwko sędziego - jest to publiczność, którą u nas jest zwykle rodzina.
Po bokach, prostopadle do stołu sędziowskiego mamy albo prokuratora i po przeciwnej stronie obrońcę i oskarżonego - post. karne albo dwie strony sporu cywilnego plus ich adwokaci.

Natomiast obok sędziego/ów mogą siędzieć ławnicy, ich wynika z zasady udziału czynnika społecznego w postępowaniu oraz z art 182 Konstytucji Udział obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości określa ustawa.i art 3 KPK

W granicach określonych w ustawie postępowanie karne odbywa się z udziałem czynnika społecznego.
no to spora ta rodzina ;D
Cytat:
Napisane przez ewelinka_111 Pokaż wiadomość
na ławeczkach, siedzą świadkowie, którzy zostali przesłuchani, a za barierką ludzie którzy przyszli zobaczyć rozprawę
nie wydaje mi się, że można tak o wejść na rozprawę
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 10:11   #1416
agatka13121988
Zakorzenienie

mozna wejsc, ale niektore sprawy odbywaja sie wylacznie za drzwiami zamknietymi
Stary 2009-08-31, 10:19   #1417
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:

no to spora ta rodzina ;D

nie wydaje mi się, że można tak o wejść na rozprawę
Nie mylmy rzeczywistości z Anną Marią Wesołowską. Na zwykłych rozprawach nie ma nikogo z publiczności ewentualnie studenci prawa lub ktoś bliski.

Otóż źle Ci się wydaje. Jeśli jawność rozprawy nie jest wyłączona z powodów wyliczonych w KPK - na rozprawę może wejść każdy z ulicy.
Jawność jest podstawową zasadą kodeksu karnego i ma za zadanie z jednej strony zwiększać obiektywność orzeczeń, z drugiej - ma działać prewencyjnie i EDUKOWAĆ SPOŁECZEŃSTWO. A że społeczeństwu nie chce się uczestniczyć to już inna sprawa i to nie jest wina ani sądów ani ustaw, że ławki publiczności są puste.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-31, 10:45   #1418
erha
Zakorzenienie

Teraz ja z głupim pytaniem W dużych sklepach z ciuchami obok przebieralni stoją zwykle stojaki, a które można odłożyć przymierzone ciuchy. Potem obsługa sklepu roznosi ciuszki na odpowiednie miejsca. I tak się zastanawiam skąd oni wiedzą, gdzie co jest? Czy wcześniej chodzą po sklepie i wkuwają na pamięć?
erha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 10:49   #1419
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez erha Pokaż wiadomość
Teraz ja z głupim pytaniem W dużych sklepach z ciuchami obok przebieralni stoją zwykle stojaki, a które można odłożyć przymierzone ciuchy. Potem obsługa sklepu roznosi ciuszki na odpowiednie miejsca. I tak się zastanawiam skąd oni wiedzą, gdzie co jest? Czy wcześniej chodzą po sklepie i wkuwają na pamięć?
wydaje mi się, że po tygodniu pracy w sklepie już wiesz gdzie co leży i nie masz z tym większych problemów ;]

ja odwiedzjąc przykładowo h&m raz w miesiącu (bo w moim mieście nie ma..) wiem gdzie co jest. I gdzie mam szukać tego,co mnie interesuje ;]

po ubraniu widać z której części sklepu to jest.. a później tylko ganiam po wieszakach rzeczy znaleźć kolor i rozmiar więc myślę, że jak ktoś przebywa w takim sklepie 8h dziennie to wie gdzie, co i jak

Warren Buffet
Stary 2009-08-31, 10:50   #1420
famka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez erha Pokaż wiadomość
jak pracowałam w sklepie machinalnie nauczyłam się gdzie i co leży : ) kwestia paru dni i samo wchodzi do głowy , oczywiście czasem zdarzały się momenty " gdzie to jest?" :P , ale wolałam w 100% sama odwiesić tam gdzie ma być , a niektórzy klienci z miłymi chęciami odwieszali ale często nie tam gdzie trzeba
famka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 10:57   #1421
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Pytanie o ławników w sądach polskich (nie mylić z ławą przysięgłych w sądach np. brytyjskich):

Cytat:
Po II wojnie światowej, a konkretnie od 1950 r. w sądach pierwszej instancji pojawili się ławnicy. Instytucja ta została podniesiona do rangi konstytucyjnej w 1952 r. Utrzymana w konstytucji z 1997 r. (art. 182), miała swoje umocowanie w odrębnej ustawie o ławnikach ludowych. Obecnie udział ławników w orzekaniu reguluje ustawa – Prawo o ustroju sądów powszechnych (art. 4 oraz art. 158 – 175). Ich aktywność w postępowaniu karnym znacznie ograniczył znowelizowany 28 lipca 2007 r. kodeks postępowania karnego.
Cytat:
Dzisiaj ławnicy orzekają w sprawach o zbrodnie, o przestępstwa, za które ustawa przewiduje karę dożywotniego pozbawienia wolności, a więc przed sądami okręgowymi. Tym samym nie orzekają w sprawach karnych rozpoznawanych przed sądami rejonowymi.
Udział ławników w orzekaniu był i jest przedmiotem licznych badań naukowych, empirycznych. Wnioski i spostrzeżenia w nich nie do końca pokrywają się z ideą funkcjonowania czynnika obywatelskiego w wymiarze sprawiedliwości. Zaletą systemu ławniczego miał być udział obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Mieli oni reprezentować środowisko, z którego się wywodzą, wnosić do orzekania własne doświadczenia życiowe, rozwagę oraz wiedzę zawodową. Dzięki temu przyczyniać się do właściwego kształtowania poglądów prawnych społeczeństwa.
Nie ulega wątpliwości, że wymienione założenia nie do końca zostały zrealizowane. Ławnicy – według badań – są de facto biernymi obserwatorami rozprawy i narady nad wyrokiem. Wynika to z braku ich przygotowania zawodowego, a także po części z niechęci sędziów do współpracy z nimi. Oczywiście, są liczne przykłady świadczące o pozytywnej roli ławników, ich pełnym zaangażowaniu i odpowiedzialności za wyrok. Nie ulega wątpliwości, że ich udział w procesie ma przeciwdziałać rutynie sędziego w orzekaniu o winie oraz zwrócić uwagę na kontekst społeczny sprawy.
Ławnik to w zasadzie taki doradca, którego zdanie może ale nie musi być brane przez sąd po uwagę. Mam koleżankę, która przez kilka lat pełniła funkcje ławnika - praca niezbyt wymagająca, tak na prawdę można tam po prostu siedzieć, nic nie wiedzieć, nic nie robić i dostaje się ok. 50 zł za każdą rozprawę.

Reszta pytań min. o jawność rozprawy i "rozkład osób" na sali sądowej została już ładnie omówiona

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-08-31 o 11:00
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-31, 11:08   #1422
famka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Pytanie o ławników w sądach polskich (nie mylić z ławą przysięgłych w sądach np. brytyjskich):

Ławnik to w zasadzie taki doradca, którego zdanie może ale nie musi być brane przez sąd po uwagę. Mam koleżankę, która przez kilka lat pełniła funkcje ławnika - praca niezbyt wymagająca, tak na prawdę można tam po prostu siedzieć, nic nie wiedzieć, nic nie robić i dostaje się ok. 50 zł za każdą rozprawę.

Reszta pytań min. o jawność rozprawy i "rozkład osób" na sali sądowej została już ładnie omówiona
a jak można zostać ławnikiem?; )
Stary 2009-08-31, 11:37   #1423
seroxatomanka
Raczkowanie

pytanie za 100 punktow -ostatnio widzialm dziewczyne-ktora wchodzila na solarium z mega wielka tapeta na twarzy-byla mega spalona-zamowila na 20 minut-i stad pytanie-czy majac taki "film" na twarzy opali ja, czy promienie przechodza przez ta jej tapete??
Stary 2009-08-31, 12:26   #1424
sidek
Raczkowanie

ajj.. ktoś mógłby mi przetłumaczyc? bo z moim angielskim to nie dam rady, próbowałam słownikiem, ale się nie da :|

well you should read our terms and condition before spotting our products counterfit, well i will give the anwer straight that we ONLY SELL GENIUNE ITEMS, not fakes. well when you get my items take it to new look shop and return it. you will get every answer whatever going into your mind now, i dont wanna discuss it anymore, 1st of all i was not going to deal less than 10 feedback, but as you were looking geniune person so we accept to do business with you,, well its all up to you.. Good luck

Dziękuje z góry

sidek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 12:34   #1425
FeelingGood
Rozeznanie

Co do tych ławników jeszcze. To taka osoba musi mieć ukończone 18 lat czy 30?

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 12:39   #1426
famka89
Zadomowienie

pytanie zupełnie inne

kiedy zniknie ta reklama rexony? lub jak ją zablokować ? lub wyciszyć na zawsze ? juz drażni mnie maxymalnie
Stary 2009-08-31, 12:47   #1427
angela0033
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez seroxatomanka Pokaż wiadomość
pytanie za 100 punktow -ostatnio widzialm dziewczyne-ktora wchodzila na solarium z mega wielka tapeta na twarzy-byla mega spalona-zamowila na 20 minut-i stad pytanie-czy majac taki "film" na twarzy opali ja, czy promienie przechodza przez ta jej tapete??

hmm... trudno powiedzieć

moja kuzynka miała kiedyś puder na twarzy i jej się ładnie opaliła.
A może ta dziewczyna nie opalała twarzy,tylko ją sobie potem pudrem wyrównuje bo wiele dziewczyn tak robi
Stary 2009-08-31, 12:51   #1428
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez famka89 Pokaż wiadomość
pytanie zupełnie inne

kiedy zniknie ta reklama rexony? lub jak ją zablokować ? lub wyciszyć na zawsze ? juz drażni mnie maxymalnie
mnie też... wyłączyłam głośniki...
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 12:51   #1429
seroxatomanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angela0033 Pokaż wiadomość
hmm... trudno powiedzieć

moja kuzynka miała kiedyś puder na twarzy i jej się ładnie opaliła.
A może ta dziewczyna nie opalała twarzy,tylko ją sobie potem pudrem wyrównuje bo wiele dziewczyn tak robi
jestem przekonana ze przyszla taka wytapecona bo zwyczajnie sie wstydzila bez tapety-takie juz mamy czasy hehe-ale opalanie calego ciala bylo by glupota jesli twarz zostawala by b;ada-wyobraz sobie zmyty makijaz hehe
Stary 2009-08-31, 12:58   #1430
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Cytat:
Napisane przez sidek Pokaż wiadomość
ajj.. ktoś mógłby mi przetłumaczyc? bo z moim angielskim to nie dam rady, próbowałam słownikiem, ale się nie da :|

well you should read our terms and condition before spotting our products counterfit, well i will give the anwer straight that we ONLY SELL GENIUNE ITEMS, not fakes. well when you get my items take it to new look shop and return it. you will get every answer whatever going into your mind now, i dont wanna discuss it anymore, 1st of all i was not going to deal less than 10 feedback, but as you were looking geniune person so we accept to do business with you,, well its all up to you.. Good luck

Dziękuje z góry
Gdzieś jest wątek o tłumaczeniach ale nie pamiętam w którym dziale.

Co do palania na solarium to ja też twarzy nie opalałam bo brałam hormony i się bałam że mi się plamki porobią więc puder mógł sobie być na swoim miejscu
gsk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 13:04   #1431
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
pytanie zupełnie inne

Blokowanie : https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1865 Jeśli masz firefoxa ;d
Stary 2009-08-31, 13:08   #1432
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość

na wikipedii jest podane, że 30., ale mój dziadek mówił, że często biorą studentów np. .. także nie wiem.

Warren Buffet
Stary 2009-08-31, 13:33   #1433
FeelingGood
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość
na wikipedii jest podane, że 30., ale mój dziadek mówił, że często biorą studentów np. .. także nie wiem.
Właśnie ja też już nie wiem hehe. Nauczycielka mówiła że od 18 a tu jest napisane, że 30.

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 13:45   #1434
tyneczka
Wtajemniczenie

GG do tyneczka

Cytat:
jestem przekonana ze przyszla taka wytapecona bo zwyczajnie sie wstydzila bez tapety-takie juz mamy czasy hehe-ale opalanie calego ciala bylo by glupota jesli twarz zostawala by b;ada-wyobraz sobie zmyty makijaz hehe
Nie uważam tego za głupotę. Sama w te wakacje nie opalałam twarzy, bo stosuję kremy na trądzik, a opalanie sprawiłoby, że 1.pogorszyłabym stan cery, 2. narobiłabym sobie przebarwień. Aczkolwiek wiadomo - opalanie w granicach rozsądku, a nie tak, że ciało - skwara, a buzia - mąką

tyneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 13:48   #1435
seroxatomanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tyneczka Pokaż wiadomość
Nie uważam tego za głupotę. Sama w te wakacje nie opalałam twarzy, bo stosuję kremy na trądzik, a opalanie sprawiłoby, że 1.pogorszyłabym stan cery, 2. narobiłabym sobie przebarwień. Aczkolwiek wiadomo - opalanie w granicach rozsądku, a nie tak, że ciało - skwara, a buzia - mąką
no ale mi caly czas o to chodzi-mowie:dziewczyna ma cialo spieczone wrecz a nie opalone,wiec co z ta wytapetowana twarza-czy da sie opalic przez makijaz??
Stary 2009-08-31, 14:00   #1436
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
no ale mi caly czas o to chodzi-mowie:dziewczyna ma cialo spieczone wrecz a nie opalone,wiec co z ta wytapetowana twarza-czy da sie opalic przez makijaz??
Niektóre fluidy zawierają filtry, jednak zazwyczaj niezbyt wysokie (15) i niestabilne. Opalanie to nic innego jak reakcja obronna organizmu na promieniowanie UV, objawiająca się podskórnym wydzielaniem melaniny, a jako że makijaż nie stanowi zbytniej bariery dla promieni, można się normalnie opalić.
Stary 2009-08-31, 14:17   #1437
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Cytat:
a jak można zostać ławnikiem?; )
Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
Aby zostać ławnikiem trzeba być w wieku pomiędzy 30 a 70 lat, należy mieć co najmniej średnie wykształcenie, być "nieskazitelnego charakteru" (czyli nie mieć wyroków lub po prostu złej opinii w danym mieście), polskie obywatelstwo i mieszkać bądź pracować przez co najmniej rok w mieście, w którym chce się ławnikiem zostać. Nie każdy może przystąpić do wyborów (bo ławnicy są wybierani w wyborach na 4-letnie kadencje, wybiera chyba Rada Miasta). Kandydatów na ławników mogą zgłaszać np. związki zawodowe, prezesi sądów, stowarzyszenia. Osoba niezależna, która chciałaby uczestniczyć w rozprawach w roli ławnika musi uzyskać poparcie 25 mieszkańców.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-31, 14:24   #1438
Pijana truskawkami
Zakorzenienie

To ja mam pytanie. W jaki sposób nagrywana jest ,,Jaka to melodia"? To prawda, że uczestnicy oglądają artystów w telebimie, bo oni to nagrywają wcześniej? Ile trwa takie nagranie i ile można zarobić siedząc i nudząc się na nim?

"[...] dotrzesz do takiej granicy, że gdy jej nie przekroczysz - będziesz nieszczęśliwa, a gdy przekroczysz - może jeszcze nieszczęśliwsza..."

F.Dostojewski

Pijana truskawkami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 14:32   #1439
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pijana truskawkami Pokaż wiadomość
To ja mam pytanie. W jaki sposób nagrywana jest ,,Jaka to melodia"? To prawda, że uczestnicy oglądają artystów w telebimie, bo oni to nagrywają wcześniej? Ile trwa takie nagranie i ile można zarobić siedząc i nudząc się na nim?
Też mnie to zastanawia. I czy tej publiczności płacą, bo co widze to sami młodzi ludzie, a jak puszczą jakąś piosenke to te młode dziewczyny z widowni tak tańczą, że koniec świata
MalinowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 14:33   #1440
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

wielkie dzięki
gramwzielone i Tobie za informacje też dziękuję
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości