![]() |
#1411 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co kupujecie w "mazidłach"? Cz.II
A jak wygląda sprawa z terminami przydatności produktów z mazideł?
Chciałam zrobić większe zamówienie (hydrolaty, olejki, humenktanty), ale nie chce, żeby po pół roku wszytsko szlag trafił... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1412 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1413 |
Rozeznanie
|
Chciałam sobie zrobić swój pierwszy olejek do mycia z Glyceryl Cocoate. Mam tłustą cerę, podpowiecie jakich olejków czy też maceratów używacie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1414 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Witam
![]() Mam takie pytanie: czy ktoś może próbował zrobić peeling kwasowy z toniku z kwasu l-mlekowego poprzez zmianę proporcji ??? Tak mi przyszło do głowy, na zasadzie analogii z peelingiem migdałowym robionym powszechnie na "bazie" produktów do toniku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1415 |
mar_jolka
|
dziewczyny- czym mozna zabarwic nieco pudry z mazidel czy inne takie jak bambusowy czy jedwabny? Jakos cynamon mi nie przypasowal. Potrzebuje cos co nie zdestabilizuje filtrow. I drugie pytanie - nie znalazlam recepty na balsam do ciala na mazidlach. Moze ktoras podzieli sie jakims udanym przepisem na balsam do ciala?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1416 |
Przyczajenie
|
proszę o poradę,
chcę zrobić ekspresowe serum algowo- owsiane (algi, owies hydrolizowany, nmf, ) tylko nie wiem jakiego oleju uzyc do mojej mieszanej łątwo zapychajacej się trądzikowej cery, co mozecie mi doradzic? moze polecacie jakies inne sera z przepisow na mazidlach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1417 |
Rozeznanie
|
Wczoraj przyszła moja paczka
![]() Zamówiłam:
Olej marchwiowy zamierzam dodawać do żelu hialuronowego. Muszę poczytać jak stosować Niacynamid, kupiłam go bo mam tłustą cerę. czy do frakcji sojowej da radę ? No i spirulina... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1418 |
Zadomowienie
|
Niacynamid rozpuszcza się w wodzie więc do frakcji sojowej nie za bardzo
![]()
![]() |
#1419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ostatnio wpadłam w mazidłowe kręcenie ![]() Rano używam na zmianę: -serum-olejek z 10% olejową witaminą C z żelem HA -serum antyoksydacyjne z pine bark (hydrolat, żel HA, niacynamid, pine bark) bez konserwantu, trzymam w lodówce do 2 tygodni -ekspresowe serum owocowe własnego pomysłu (żel HA, ekstrakt z truskawki/owocu róży, NMF, olej) Wieczorem najpierw kompleks na naczynka z naturalisa, po 20 minutach na zmianę: -ekspresowe serum z owsem (żel HA, owies hydrolizowany, NMF, olej) -ekspresowe serum z aloesem (żel HA, aloes, NMF, olej) -frakcja sojowa+kropla wybranego oleju Wpadłam całkiem w kręcenie, chcę wypróbować inne sera antyoksydacyjne i tyle innych rzeczy ![]() Gatilla - niacynamidu można użyć w jakimś ekspresowym serum, np. żel HA, niacynamid, olej. Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2011-09-14 o 11:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1420 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1421 |
Zadomowienie
|
Jak najbardziej
![]()
![]() Edytowane przez grazkako Czas edycji: 2011-09-14 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1422 |
Rozeznanie
|
Zgłupiałam
![]() Więc ile to jest 2% ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1423 |
Zadomowienie
|
Witam, mam pytanie odnośnie sklepu. Zrobiłam małe zakupy w poniedziałek i od razu poszedł ode mnie przelew. Pieniądze powinny być od razu w poniedziałek na koncie, ale w sklepie jest nadal "Stan zamówienia: Do realizacji". Nie przyszedł żaden mail, że wpłata jest zaksięgowana czy coś i się zastanawiam czy wszystko ok, bo trochę dziwne, że nie ma wzmianki "wpłata zaksięgowana, realizacja zamówienia" czy coś w tym stylu. Czy mazidła piszą o zaksięgowaniu wpłaty?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1424 |
Zadomowienie
|
Zerknij jaka jest calkowita objetość a właściwkie waga robionego kosmetyku. 2% w 20 g będzie inne niż 2% w 40g.
![]() |
#1425 |
Zakorzenienie
|
Gatillo, najpierw musisz znać wagę kosmetyku czy jego porcji, dopiero z tego wyliczasz procent, a potem zamieniasz gramy na mililitry; żeby to zrobić, musisz znać ciężar nasypowy (dla proszków) lub ciężar właściwy/gęstość (dla płynów), są one podawane w gramach na mililitry - g/ml (to samo co g/cm3).
Akurat w recepturze toniku z oczarem jest błąd, tzn. zamiast ciężaru nasypowego uwzględniono ciężar właściwy. Wyliczenie powinno wyglądać tak: Chcesz zrobić 80 g toniku. 2% z 80 g to 1,6 g: 80 * 0,02 = 1,6 Teraz zamieniasz 1,6 g na ml, wiedząc, że ciężar nasypowy niacynamidu to 0,59 g/ml. Objętość niacynamidu powinna wynosić 2,71 ml: 1,6 / 0,59 = 2,71 Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-09-14 o 13:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1426 |
Rozeznanie
|
Acha..... Dziewczynki, dzięki ! Ja ciemna masa jestem jeśli chodzi o te wszystkie przeliczenia
![]() ![]() Albo może inaczej: ile można dodać niacynamidu do serum ekspresowego, takiego co robimy w dłoni ? Plus do tego parę kropel olejku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1427 |
Wtajemniczenie
|
Rozumiem ze serum ekspresowego z HA. Lepiej tak nie rób, bo to zbyt małe ilościa sa zeby na oko sypać, jeszcze nasypiesz za dużo. Poprostu zmieszaj z całością HA
![]() |
#1428 |
Zakorzenienie
|
A co tam dajesz, żel hialuronowy + olej (ile kropli oleju)?
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-09-14 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1429 |
Rozeznanie
|
Lorri, dziękuję Ci bardzo ! Mnie to trzeba tak łopatologicznie wytłumaczyć
![]() ![]() Hey, wszystko jasne i nie ma co kombinować ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Baza to żel + olejek arganowy 2-3 krople. Albo olejek tamanowy, też ok. 2-3 krople. Wczoraj pierwszy raz użyłam maceratu marchwiowego, i chyba trochę przesadziłam, bo wyglądałam jak po użyciu najtańszego samooopalacza ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1430 |
Zakorzenienie
|
Jesteś w stanie określić średnicę "placka" żelu hialuronowego wylanego na dłoń w centymetrach
![]() Z ciekawości zważę. Mogę podpowiedzieć, ile niacynamidu trzeba dodać do żelu hialuronowego w większej ilości, napisz tylko, ile go masz, 100 g (lub ml) czy mniej. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-09-14 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1431 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wczoraj upchałam żel w pojemniku air-less zakupionym na Mazidłach, czyli 30 ml. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja, jak robię serum na dłoni, niacynamidu daję bardzo mało, żeby nie przesadzić ze stężeniem. Ale wolę go dawać do większych ilości, albo są gotowe przepisy na mazidłach to już jest gotowiec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1433 |
Zakorzenienie
|
Podaję składniki na różne ilości żelu (ok. 30, 50 i 100 ml lub g) i stężenia niacynamidu 2-5%. Wartości zaokrąglone dla łatwiejszego dozowania.
----------------------------------------------------------------------- Żel hialuronowy z niacynamidem 2% • żel hialuronowy - 30 ml (30 g) • niacynamid - 1 ml (0,6 g) • żel hialuronowy - 50 ml (50 g) • niacynamid - 1,7 ml (1 g) • żel hialuronowy - 100 ml (100 g) • niacynamid - 3,5 ml (2 g) ----------------------------------------------------------------------- Żel hialuronowy z niacynamidem 3% • żel hialuronowy - 30 ml (30 g) • niacynamid - 1,6 ml (0,9 g) • żel hialuronowy - 50 ml (50 g) • niacynamid - 2,6 ml (1,5 g) • żel hialuronowy - 100 ml (100 g) • niacynamid - 5,2 ml (3 g) ----------------------------------------------------------------------- Żel hialuronowy z niacynamidem 4% • żel hialuronowy - 30 ml (30 g) • niacynamid - 2,1 ml (1,2 g) • żel hialuronowy - 50 ml (50 g) • niacynamid - 3,5 ml (2 g) • żel hialuronowy - 100 ml (100 g) • niacynamid - 7,1 ml (4,2 g) ----------------------------------------------------------------------- Żel hialuronowy z niacynamidem 5% • żel hialuronowy - 30 ml (30 g) • niacynamid - 2,7 ml (1,6 g) • żel hialuronowy - 50 ml (50 g) • niacynamid - 4,5 ml (2,6 g) • żel hialuronowy - 100 ml (100 g) • niacynamid - 9 ml (5,3 g) Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-09-14 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1434 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1435 |
Zakorzenienie
|
Lorri - bardzo się przyda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1436 |
Zakorzenienie
|
Porcja żelu hialuronowego rozlana na płaskiej powierzchni, tworząca plamę o średnicy 1,5 - 2 cm, ważyła 0,4 g. Trzy krople oleju (użyłam złotego jojoba, dozowany z plastikowej buteleczki farmaceutycznej) ważyły 0,1 g, co daje stężenie 20%.
Gdyby chcieć do tak małej porcji dodać niacynamid, nawet w najwyższym zalecanym stężeniu 5%, trzeba by odmierzyć naprawdę maleńką ilość, zaledwie 0,05 ml (1/3 pojemności najmniejszej łyżeczki miarowej). Jak widać, można bardzo łatwo przedawkować. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-06-18 o 16:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1437 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1438 |
Rozeznanie
|
Nie wiedziałam gdzie napisać posta. Czy jako składnika do kremów mogę używać gliceryny - glicerol 100 % ? Znalazłam w spożywczym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1439 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy mazidła odpisują na maile? W niedzielę w południe wysłałam zapytanie, ale cisza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi odpisano, ;D spokojnie bedzie dobrze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.