|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) cz.2
Anecka, zasiłek chorobowy obliczany jest z ostatnich 12 miesięcy. jeżeli np przez 10 miesięcy zarabiałaś 1500 a potem podwyżka była np do 1700 no to niestety możesz mniej dostawać niz przez te ostatnie 2 miesiące, bo do obliczenia stawki wziete jest 10 razy 1500. Nie chcę tu rozpisywać jak się oblicza chorobówkę, bo zanudzac nie chcę, ale bywają takie przypadki.
Poza tym jeśli jest się na zwolnieniu L-4 cały miesiac no to raz miesiac ma 30 dni raz 31 i w miesiacu, który ma 31 dni dostanie się trochę wiecej pieniedzy. Najmniej oczywiscie w lutym się dostanie, bo wtedy stawka za dzień razy 28 dni (ewentualnie 29). Jednakw arto przejsć się do kadr by wyjaśnić Jeśli uważasz, ze za mało dostałąś to warto się spytać, czasem moga przeoczyć kod B na L-4 i zapłacą 80% a nie 100%, oczywiście takie pomyłki się bez problemu wyrównuje
|
#1412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzie si ekupuje te tortellini? |
|
|
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1414 |
|
Zakorzenienie
|
Biejatka, nieźle się zapuściłaś z tymi kubkami
Co do nerwicy, to wiem o niej aż za dużo. Może się pojawić zupełnie nie wiadomo skąd, pozornie bez powodu, w każdym wieku... Na pewno warto porozmawiać o tym z lekarzem, może coś doradzi, wyśle do specjalisty... A tymczasem odpoczywaj dużo Ja na USG 3D czy 4D się nie wybieram, moim zdaniem dziecko wygląda na nim upiornie. Wolę klasyczne ![]() Ogarnęłam trochę sypialnię, teraz muszę pranie powiesić, pozmywać i ugotować obiad - dziś fasolka po bretońsku Z tego co wiem, to nie chodzi przy wypłacie o długość zwolnienia, ale o kod. Tzw.kod B (zwolnienie ciążowe) płacone jest 100%, zwykłe chorobowe 80%. I tak jak Aliszcze napisała, jest to 100% średniej stawki z ostatnich 12 miesięcy.
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-06-16 o 10:31 |
|
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
Biejatka, a moze ekg dla spokoju zrob? w przychodni nei robia za darmo?
|
|
|
|
#1416 |
|
Rozeznanie
|
W piątek się wszystkim zajmę, pochodzę po lekarzach ...
Nie mam ubezpiecznia, wiem że w ciązy nie muszę mieć, ale czy to dotyczy wszystkich specjalizacji lekarskich czy tylko ginekologa i tego co dotyczy bezpośrednio ciąży? |
|
|
|
#1417 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Ty już odczuwasz ruchy ?
|
|
#1418 |
|
Wtajemniczenie
|
Poczulam cos wczoraj, takie laskotanie od srodka. Gin powiedzial ,ze na ruchy za wczesnie. Ze ok 18 tygodnia jak poczuje to i tak bedzie szybko. Ja tam jednak to laskotanie czuje
Bobas tak sie wiercil, tak wierzgal nogami, ze az sie boje co za kopniaki bede dostawac.
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-06-16 o 10:43 |
|
|
|
#1419 |
|
Rozeznanie
|
Znalazłam na necie że nie muszę mieć ubezpieczenia do 6 tygodnia po porodzie- przysługuje mi bezpłatna opieka dentysty i internisty- nie wiem czy tylko tych lekarzy, czy to były tylko przykłady. :/
|
|
|
|
#1420 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o wypłaty z ZUS to ja się już poddałam. Dostałam już 3 wynagrodzenia z ZUS (jestem na L4 od początku ciąży) i za każdym razem dostaje inna kwotę. To jest państwo w państwie i chyba po prostu trzeba się z tym pogodzić. |
|
|
|
|
#1421 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
M25, chciałabym żeby u mnie też tak było
Bardzo chciałabym pierwszą córeczkę (ogólnie planujemy dwoje, ale jakby miało się nie udać, to nie mogłabym odżałować, że nie mam córki), ale przeczucie mam na faceta od początku )
|
#1423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ZUS tyle kasy od nas dostaje, że niech potem prawidłowo się rozlicza. Różnice mogą być kiedy raz miesiąc ma 30 dni raz 31, wtedy jest to różnica stawki zasiłku przysługującego za 1 dzień. A tak to nie widzę innego powodu, żeby 3 wypłaty miały być różne No chyba, że dałas zwolnienie po terminie, czyli po 7 dniach od wystawienia, wtedy ZUS odciąga 25% (ZUS zawsze musi wyjsć na swoje )Spróbuj sama sobie obliczyć ile powinnaś oddać. Dodaj wynagrodzenie brutto plus dodatki typu godziny nocne itp z ostatnich 12 miesięcy (jeśli była w ciągu 12 miesięcy zmiana etatu to bierzesz wynagrodzenie tylko tylko z obecnego etatu). Od sumy odejmij 13,71 % (składki). To co wyjdzie podziel przez 12 miesięcy (lub przez liczbę miesięcy z ilu brałaś wynagrodzenie do obliczenia zasiłku). To, co wyjdzie podziel przez 30 dni (dla ZUSu każdy miesiąc ma 30 dni jeśli idzie o obliczanie zasiłku). I to co wyjdzie to jest tyle, ile Ci przysługuje za 1 dzień L-4 w ciąży (oczywiscie brutto) Mam nadzieję, że w miare jasno napisałam i że o niczym nie zapomniałąm, bo ostatni raz takich obliczeń dokonywałam pod koniec marca
|
|
#1424 | |
|
Zakorzenienie
|
witam
Cytat:
jakiś wstydzioszek
|
|
|
|
|
#1425 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja to wszystko wiem i zasady obliczania znam. Dalej to jednak nie zmienia faktu, że jak dla mnie obliczenia z ZUS są całkowicie z czapy. Ponieważ różnice nie są jakieś tragicznie wielkie, to żeby zaoszczędzić sobie nerwów olewam (raz próbowałam się dodzwonić do ZUS i wisiałam na telefonie 15 minut).
|
|
|
|
|
#1426 |
|
Rozeznanie
|
Margaryt, to fakt w Wwie w Luxmedzie ciężko o dobrego gina. Niektórzy zachowuja się jakby tam odrabiali pańszczyznę. Ja chodzę żeby mieć bezpłatne badania, i równolegle do dr ze szpitala na kasprzaka tzn.z IMIDu. W LM moja ostatnia wizyta trwała 10 minut
![]() (w 20 tygodniu).Nie chcę zmieniać lekarza prowadzącego w połowie ciąży, ale w nastepnej (jak się uda ) w LM poszłabym chyba do dr Radosiewicz, ewentualnie dr Pałaszewskiego (pracuje w szpitalu).---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Wybieracie się albo byłyście już na targach mother&baby? w ten weekend są w Wwie na służewcu, chyba się wybiorę. Są też w Krakowie i Wrocku organizowane ale nie pamiętam terminów. Edytowane przez Gustawek Czas edycji: 2010-06-16 o 11:13 |
|
|
|
#1427 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
widziałam te targi w tv kiedyś, wydają się bardzo fajne
ale niestety w Poznaniu ich chyba nie będzie
|
#1429 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i faktycznie wstydliwe to to, bo probowal je przesunac i zawsze nogami i rekoma sie zaslanialo.
|
|
|
|
|
#1430 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też mam taki zamiar
|
#1431 | |
|
Rozeznanie
|
ciekawy mają program, boję sie tylko o pogodę bo to chyba będzie pod gołym niebem organizowane, tak czy owak - jadę
![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1432 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wklejam mój dzisiejszy bandzioch
Przedpołudniowy, ale nie na czczo.
|
#1433 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1434 |
|
Rozeznanie
|
Piszecie o usg i płci dziecka, a ja w tej sprawie mam od wczoraj taki mętlik w głowie że szok
) Chciałam z początku mieć córkę ale już się przyzwyczailam do mysli że noszę Karolka i teraz jak dowiedzialam się że Karolka niet to mi smutno. Inna sprawa że całe usg (połówkowe) trwało 10 minut W opisie calkiem pominięto serce Ktoraś z Was tak miała żeby w opisie połówkowego nie było nic o sercu![]() Za 10 dni idę na drugie połówkowe bo to to jakaś porażka.Kretencja, niezły brzucholek
Edytowane przez Gustawek Czas edycji: 2010-06-16 o 11:40 |
|
|
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
De28 to trzymam kciuki, że dziewczynka została dziewczynką
![]() Biejatka a jakie masz ciśnienie? Jeśli jest podwyższone, to mogłabyś brać betablokery. Są to tabletki na serce, ale działają na obniżenie ciśnienia również w głowie, dzięki czemu nie ma bólu, ani migren. Ja brałam najmniejszą dawkę betablokerów przez 3 m-ce i równe 3 m-ce nie wiedziałam co to ból głowy. Najpierw zapisał mi to neurolog, a potem lekarz rodzinny. Wiem, że można je brać w ciąży. |
|
|
|
#1436 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Fajnie by bylo, bo znajomi wokol maja same dziewczynki i masa sukieneczek by byla
|
|
|
|
|
#1437 |
|
Zakorzenienie
|
Gustawek w 13 tc stwierdzenie płci mija się z celem. To za wcześnie, bo bez względu na to jaka jest faktycznie płeć, zawsze wygląda na chłopca
a to dlatego, że wargi sromowe i łechtaczka dziewczynki są bardzo duże i na wierzchu. Chowają się na swoje miejsce dopiero ok. 16 tc. A więc do tego czasu można jedynie stwierdzić chłopca ![]() Dlatego uwierz, że masz dziewczynkę, bo w 20 tc jest to całkiem prawdopodobne, że lekarz się nie pomylił Mój gin nie chciał mi powiedzieć płci w 15 tc, mimo że ma sprzęt najnowszej generacji i gdyby się uparł, to by zobaczył. Ale po co gdybać.... Najpewniej jest ok. 20 tc Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-06-16 o 11:44 |
|
|
|
#1438 |
|
Zadomowienie
|
Wróciłam z usg. Wszystko jest w porządku- dzidzia mierzy 7,1 cm. Termin porodu zmienił się z 22 na 20 grudnia, ale ja jestem pewna, ze po prostu maluszek podrósł ciut bardziej, bo znam dokładną datę zapłodnienia i po prostu wiem, że realnie ma dzisiaj 13t0d (zresztą dwa poprzednie usg pokazywały zgodnie z moimi obliczeniami termin porodu na 22 grudnia).
Nie wiem dlaczego, ale poprzednie usg jakoś bardziej przezyłam. Dzisiaj mąż z lekarzem opisywali maluszka, lekarz nawet rysował mi na brzuchu, jak dzidzia jest ułożona, gdzie ma główkę, gdzie nóżki, opowiadali o nim, patrzyli w monitor, a ja tak leżałam, ze praktycznie nic nie widziałam. Zdjęcia wyszły słabiutkie, chociaż widać wyraźnie wyodrębnioną głowę i linię kręgosłupa, mąż widział też żebra, wyciągnięte nóżki. To było pierwsze usg przez brzuch i chyba jestem rozczarowana jakością zdjęć... Dostałam też maść na to pieczenie, choć lekarz nic niepokojącego nie widział przy badaniu. Chyba mam zły dzień. |
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Agatkia każda z nas miewa nieraz zły dzień. Najważniejsze, że z dzieckiem wszystko dobrze
Idę do sąsiadki na kawkę. Nie rozpisujcie się za mocno, zebym dała radę was nadgonić
|
|
|
|
#1440 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no a teraz to już 100 % że za któryms razem zgadł |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.

Jeśli uważasz, ze za mało dostałąś to warto się spytać, czasem moga przeoczyć kod B na L-4 i zapłacą 80% a nie 100%, oczywiście takie pomyłki się bez problemu wyrównuje

choc ktos mi mowil ze jak sie ma zwolnienie ciazowe to sie powinno wiecej kasy dostawac bo nie odciagaja tam czegos.
Co do nerwicy, to wiem o niej aż za dużo. Może się pojawić zupełnie nie wiadomo skąd, pozornie bez powodu, w każdym wieku... Na pewno warto porozmawiać o tym z lekarzem, może coś doradzi, wyśle do specjalisty... A tymczasem odpoczywaj dużo 
Juz nawet zartowal, bym moze na rekach stanela by sie dzidzia inaczej ulozyla.Ale wszystko jest w porzadku i ....moje przeczucia sie chyba co do chlopca nie sprawdza
A Ty już odczuwasz ruchy ?

Bardzo chciałabym pierwszą córeczkę (ogólnie planujemy dwoje, ale jakby miało się nie udać, to nie mogłabym odżałować, że nie mam córki), ale przeczucie mam na faceta od początku
ZUS tyle kasy od nas dostaje, że niech potem prawidłowo się rozlicza. Różnice mogą być kiedy raz miesiąc ma 30 dni raz 31, wtedy jest to różnica stawki zasiłku przysługującego za 1 dzień. A tak to nie widzę innego powodu, żeby 3 wypłaty miały być różne
)