|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr
Cytat:
|
|
#1412 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr
śliczna Madzia
|
#1413 |
|
Zadomowienie
|
Śliczna Madzialenka
słodko sobie kima
|
#1414 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny,
moj poród. Zaczęło się na w niedzielę wieczorem- pisałam Wam , ze chyba sie zaczęło. Ok 19poszłam na siku i jak wstałam pociekła mi strużka wody po nodze- pomyślałam, że albo to wody, albo już nie trzymam moczu ![]() ale zaraz zaczęły się lekkie skurcze- taki twardnienie brzuszka , ale ok 1 min i powtarzało sie co 8 min, było ok, nic nie bolało - nawet przyjemne uczucie. Ale z czasem zaczęło być coraz mocniej i uznałam, że to chyba już. CZęstotliwość nie zmieniła sie bardzo- może trochę cześciej- co 6-7 min, ale były bardziej odczuwalne, jak pobolewanie przed okresem takim mocniejszym. Wyjechaliśmy z domu po 22. Zdążyłam wziąć prysznic, przyszykowac starsze dziecko psychicznie i pojechaliśmy. Na Izbie Przyjęć zbadała mnie położna i stwierdziła 2 cm rozwarcia i podłączyli mnie pod ktg. Leżałam tam z pół godz min, Bolało coraz bardziej, jak pojawiał się skurcz- trochę nawet pojękiwałam z bólu. Potem zszedł młody lekarz zbadał mnie i stwierdził , że zostaję . Potem był wywiad i mnóstwo papierów do podpisania- najbardziej zapamiętałam - czy wyrażam zgodę na sekcje zwłok i pochowanie martwego płodu , jakby mi to było w głowie.Przebrałam się i z mężem pojechaliśmy na 1 piętro na porodówkę. TAm położyli mnie na łóżku porodowym, połóżna mnie zbadała i przebiła pęcherz do końca , poplynęly wody i podłączyła ktg, skurcze były juz nieprzyjemne, płakałam przy każdym, wyrywając mężowi place z dłoni. Co gorsza były regularne i nasilały się, ale na znieczulenie musiałam czekac do odpowiedniego rozwarcia. Jak już nie mogłam z bólu wytrzymac, położna zbadała mnie i powiedziała , że jest 4 cm na gładkiej szyjce i zadzwoniła po anestezjologa. Zanim przyszedł przeżyłam ze 3 skurcze, gryząc parapet z bólu, nie mogłam chodzic ( bo czekając na anestezjologa kazali mi pochodzić), przyszedł po 15 min i znow mnie zasypał papierami, ja nawet nie wiedziałam , co podpisuje- tylko 3 razy mnie uswiadamial , ze to platne 600zl, a ja mu 3 razy mowilam, ze mam tego swiadomosc od dawna i sie zgadzam. W czasie rozmowy z nim min 2 skurcze, podpisalam sie jak analfabeta- nawet grafolog mialby watpliowsci czy to moj podpis. Potem usiadlam na lozku po turecku i mialam wygiac plecy, akurat byl skurcz, wiec malo nie umarlam, ale on mnie nastraszyl, ze jak nie bede wspólpracować, to mi nie da, wiec nawet nie drgnęlam, wkuł mi igłe, pielęgniarka zakleiła plastrem, a ja czuje , ze nadal mnie boli i pytam ,czy on napewno mnie znieczulil, a on na to ,ze na razie wbil igle i leku jeszce nie podal, bo to przez taki cewniczek- usiadl do biurka i cos przygotowywal, a ja kolejne skurcze przezywam. Potem dal mi ten lek , a ja mowie, ze boli- on na to, ze 2-3 skurcze bedzie bolalo, zanim lek zacznie dzialac- w tym czasie kazali mi lezec na wznak , zeby znieczulenie sie rowno rozeszlo- to jeszcze potegowalo bol. i w pewnym momencie, czuje skurcz, ale zaczynam miec parcie na stolec- mowie, ze kupe mi sie chce, a na to polozna- no to rodzimy. ![]() Zaczelam rodzic jeszcze zanim ten anestezjolog dobrze nie odszedl od papierow. Maz zostal na korytarzu, bo ja chcialam tylko skupic sie na tym , co mowi polozna- i to byla najmadrzejsza decyzja tego dnia- za kazdym partym skurczem dawala mi instrukcje i ja to robilam- bujala moja noga, zeby uelastycznic krocze, potem powiedziala , ze bedzie mnie nacinac, ja na to, ze jej ufam i niech robi tak, jak uwaza za sluszne. Ale obylo sie bez naciecia- bo dziecko powoli , ale systematycznie wychodzilo- czulam, jak glowa sie przesuwa powoli. I po 15 min Helenka wyskoczyla i dano mi ja na brzuch. Ale nie plakala. Wiec ja w panice, ze dziecko nie placze, pewnie nie oddycha- a one na to ,ze oddycha i jest spokojne- powiedzialy , ze jak dziecko rodzi sie powoli, to nie jest zestresowane i nie placze. I faktycznie zaplakala dopiero jak ja myli,ale to juz widzial moj maz. Potem bylo lozysko - czulam sie jak w spa, sam relaks, potem badanie szyjki i okazalo sie , ze mam z 2 stron otarcia naablonka, wiec zalozyli mi 2 szwy do zdjecia. Ale mialam znieczulenie , wiec nic nei czulam. Potem przyszedl maz z mala i lezalam na tym lozku jeszcze z godzine i zabrali mnie na poporodowa. Ogolnie szpital ( Gustawku rodzilam na Kasprzaka) uwazam, ze super, opieka nad dziecmi bez zarzutu- w nocy przybiegaly polozne na kazdy placz dziecka, pomagaly przystawiac, nosily dzieci na rekach ,zeby je czyms zajac, jak plakaly bez powodu- nie spodziewalam sie. Porod byl niesamowity, chociaz skurcze bolaly i to bardzo, samo rodzenie juz nie, raczej rozpieranie i nacisk. Powiem tyle- teraz dalabym sobie 2 nogi amputowac bez znieczulenia, zeby tylko miec swojego wlochacza przy sobie. JEst boska i najpiekniesza na swiecie. Ochrona krocza to wynalazek zalugujacy na nagrode Nobla- ja 2 godz po porodzie moglam zrobic polszpagat i nogi zalozyc sobie na glowe. Wyszlam wczoraj - urodzilam 3,5 doby temu, a juz ogarnelam mieszkanie, wyszlam na spacer, obdzwonilam kolezanki - bez skrecania sie z bolu. Siedze normalnie przy kompie i mam nogi po turecku ![]() Mleka mam duzo, ale brodawki poranione i bola bardzo- ale wiem, ze to minie, wiec zaciskam zeby z bolu i przystawiam mala. W nocy karmie co 2 godziny czasem 3 , ale rzadko, ale spie w miedzyczasie, wiec jest ok. Na razie tyle- nie bojcie sie , pijcie maliny i seks dziala ( my rano sie przytulalismy, a wieczorem juz akcja) ![]() Odpowiem na pytania z checia, najwyzej z lekkim poslizgiem. Gratulacje - RAnka, Beata i M25. Tyle tylko zdazylam nadrobic. Wiolaslonko, nie martw sie - teraz serca masz 2 i zawsze juz bedziesz drzec o dziecko , badz dobrej mysli. Gustawku, a jak Twoje wrazenia z IMiD? Caluje WAs goraco i jeszcze raz dziekuje za kciuki i gratulacje . |
|
|
|
#1415 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1417 |
|
Zadomowienie
|
Sylwia bardzo fajny opis
![]() dzięki i w sumie szybko poszło
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
sylwia, super ze mialas znieczulenie, pewnie zawsze to inaczej..
u mnie to niemozliwe, bo 2x drozej i w ogole..No i ochrona krocza, tez zazdroszcze, ale u nas w szpitalu jak nie jest sie pierworodka to nie nacianaja jesli nie trzeba a kobietom pierwszy raz rodzacym niestety tną krocze ![]() Opiss super, dziekujemy Ja dzis chyba za ten seksik sie wezme.. zaraz lykne malinki ![]() sylwia a duzo Ci tych wod pocieklo????
28.05 - dokument do odbioru Aneckowo metal gora - 06.02.2012 metal dol - 12.06.2012 Edytowane przez Anecka Czas edycji: 2010-11-04 o 12:39 |
|
|
|
#1419 | |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Dziewczyny za odp w sprawie obioru stroju - czyli wszystko mi się zgadza, może jakoś dam radę Kruszonkę ubrać
Również dzięki wielkie za odzew n/t filmików YT - dobrze wiedzieć, że nie jestem osamotniona w tych poglądach Wiolkaslonko trzymaj się dzielnie, dobrze, że rehabilitacja szybko nastąpi, że nie zlekceważyli stanu Dzidzi. Na pewno wkrótce wszystko się ustabilizuje. I nie martw się, że nie piszesz regularnie, wizaż nie zając - skup się na Maleńśtwie Cytat:
A jako, że o wizyty w Polsce mieliśmy trochę czasu to przed wszystkimi znajomymi musieliśmy milczeć, też czasem to niezręcznie wychodziło, ale się udało. A po wizycie w PL już byłam w 5miesiącu i dopiero się ludziska dowiedzieli, a niektórzy wciąż nie wiedzą- my jakoś nie kwapimy się do informowania. Właśnie m.in z tego powodu nie wyobrażam sobie upubliczniania osobistych chwil na portalach
|
|
#1420 |
|
Zadomowienie
|
Anecka- co do l4, to ja dostalam tylko do terminu porodu i jakby nie poszlo, to mi ta moja gin kazala isc do znajomego ineternisty po zwolnienioe, bo rzekomoi ona nie moze wystawic po terminie porodu- chyba sciemniala.
Mozesz tez isc na macierzynski. W szpitalu pytaja od kiedy macierzynski wypisac- wtedy mozesz podac date konca zwolnienia, ale mysle ze l4 od internisty bardziej sie oplaca. Ja mysle, ze zdazysz tak jak ja uwinac sie do tego dnia, gdy ci zwolnienie sie konczy. |
|
|
|
#1421 | ||
|
Zadomowienie
|
witajcie
Ranka, M25, Sylwia i jeszcze któraś dziewczyna (niepamiętam-przepraszam-nadrabiam z kilku dni ) gratuluję !!! super, że macie już swoje piękne kruszynki ![]() wiolkaslonko zaMajeczkę szke lepiej ... ja też mam strasznie dużo aż nie mogę na siebie patrzeć :/ (a dołu brzucha dobrze, że nie widzę bo normalnie masakra) Cytat:
(to co wkleiłaś też znalazłam i się uśmiałam )Cytat:
a mi w ostatnich dniach bardzo brzuch twardnieje i czuję kłucia w pochwie (dodatkowo wczoraj przy jednym takim twardnieniu zaczął boleć mnie kręgosłup-ale po leżeniu przeszło) -mam tylko nadzieję, że mój synuś wytrzyma w brzuszku do tego 24
|
||
|
|
|
#1422 |
|
Zadomowienie
|
taka struzka po nodze i potem podczas sikania troche sluzupodbarwionego na rozowo- to byl czop, ktory mi kawalkami odchodzil. Z tymi wodami to sama nie wiem, bo polecialy dopiero na porodowce po przebiciu pecherza - tak mocno. Ale z powodu tej struzki dostalam antybiotyk, zeby zminimalizowac ryzyko zakazenia- bo od tego momenu do porodu minelo ponad 8 godzin. |
|
|
|
#1423 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1424 |
|
Zakorzenienie
|
Sylwia, piękny poród
![]() VictoriaK, oni w sumie wcześnie powiedzieli, bo ona jest dopiero w 6 tygodniu, ale chcieli najpierw mieć potwierdzenie od lekarza po prostu. My Rodzicom powiedzieliśmy prawie od razu, dalszą rodzinę i przyjaciół poinformowaliśmy po usg w 7 tygodniu, kiedy zobaczyliśmy umiejscowiony prawidłowo zarodek z bijącym serduszkiem
|
#1425 |
|
Rozeznanie
|
GRATULACJE DLA NOWYCH MAMUŚ!!!
Szkoda, ze u mnie nie ma tak dobrze ze znieczuleniem, w ogóle nie biore go pod uwage, dlatego mam trochę stracha, czy ból mnie nie przerośnie... wczoraj skończyliśmy SR ale bedziemy jeszcze miec indywidualne zajecia z parcia na 16.11 jestesmy umówieni, a 18.11 ostatnia wizyta u gina, potem juz chyba kontrolne KTG w szpitalu i czekanie z tego co mówił mi gin. Sylwia a to jest Twoje drugie dziecko tak?Moze tez dlatego szybko poszło?A ile i jak długo piłaś te maliny? Anecka a Ty pijesz malinki regularnie? ![]()
|
|
#1426 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
Sylwia fajny opis porodu,u nas nie ma ZZO
|
|
|
#1427 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1428 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niebieska pytanie nie do mnie ale ja też piję maliny już tak ponad tydzień -najpierw 1 szklanka dziennie a od wczoraj dwie szklanki - a i tak od kiedy zaczęłam to piję regularnie prawie nigdzie nie wychodzę a chyba się przeziębiłam czuję jakbym miała temperaturę (na termometrze 36,4) i drapie mnie w gardle i jestem taaaka słaba
http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6p07w9d1tq9yw.png http://www.suwaczki.com/tickers/2r8rp07wc0dgh62b.png Edytowane przez kularek Czas edycji: 2010-11-04 o 13:00 |
|
|
|
|
#1429 |
|
Dragonfly
|
A szkoda ze nie ma ZZO,bo cos widze ze mnie bole krzyzowe beda meczyc,sie troche przespalam i znow sie zaczyna
|
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
Sylwia, dzieki za odpowiedz
no wlasnie mnie tez ostatnio tak malo polecialo, ale czopa nie bylo.. sama nie wiem no i chya faktycznie pojde do internisty powiem jak sytuacja wyglada i poprosze o l4 ![]() kularek, tylko o to chodzi ze ten lekarz ustalil mi date porodu na 8.11 a to jest zla data bo ja mu podalam złą date miesiaczki a teraz juz mi glupio na sam koniec mowic ze pomylila mi sie data i ma byc tydzien dalej.. takze termin powinnaam miec na 14.11.. i po tym czasie jaky nic to do szpitala sie wybiore na bank niebieskaa, pije regularnie teraz 2 kubki dziennie od paru dni. Myslalam jeszcze o masazu krocza, co pelnia wklejala linka, ale ja jakos nie lubie sie tam dotykac (wiem dziwna jestem) wiec odpada to Artystka, 3mam kciuki, zey sie u Cieie cos ruszylo cobys sie tak nie męczyla Oglądam "Łabędziem być" lubie takie programy, ale zawsze na jendo kopyto "robią" te kobiety Chya maja jakis oklepany wzorzec
|
#1431 |
|
Zadomowienie
|
U mnie nie ma ani znieczulenia, ani ochrony krocza, a malin nie pije- jakoś w to nie wierze.
|
#1432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A maliny pilam regularnie prawie 4 tyg- codziennie dzbanek i caly dzien zamiast wody. Ten porod byl tak szybki, ze lekarze nie dowierzali , z 4 cm rozwarcia zrobilo sie pelne w 20 min. Nie wiem, czy w maliny, ale w cos trzeba wierzyc, ze bedzie lekko i szybko
|
|
|
|
|
#1433 |
|
Zadomowienie
|
Z tego co położna mi mówiła to w szpitalu gdzie bede rodzić starają się uchronić rodzącą przed nacinaniem krocza, chyba ze jest juz taka koniecznosc ale jakos specjalnie tego nie robią. Położna w trakcie porodu stwierdza czy bedą nacinać czy nie.
Ja bym bardzo chciała pozostać nie nacięta... |
|
|
|
#1434 |
|
Wtajemniczenie
|
M25, Twoja córa jest cudowna
![]() sylwia dzięki za opis, bardzo dokładny, czytałam z zapartym tchem 3majcie się dzielne kobitkiii ! (a Ty miałaś wykupioną położną czy nie?)a czy na stronie szpitali pisze czy jest ochrona krocza czy nie ? jak tego się dowiedzieć?
|
|
|
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
sylwia ile tych malin na dzbanek sypalas? to sie liczy lyzke na kubek chyba tak?
|
|
|
|
#1436 |
|
Zadomowienie
|
na jakim to programie?
|
#1437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1438 |
|
Zadomowienie
|
Kurczę często mam takie uczucie gorąca w głowie i oczach
tylko tam.Dziewczyny to jak z tym czuciem kg dziecka w brzuchu? Czujecie, że macie cieżkie te brzuszki? no chyba 2 czy 3 kilosy to powinnam jakoś czuć nie?
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Polsat
olajka, ja nie czuje tego jakos.. ze mam ciezki brzuch.. tzn jak dluzej pochode to mnie ciagnie w dol ale tak to nie
|
#1440 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.

mnie nadal wszystko boli. jestem bardzo ciekawa czy jeszcze ktoś się w tym tygodniu rozpakowal. Pozdrawiamy serdecznie. M25 i Madzia

, jakby mi to było w głowie.

We wtorek był u nas przyjaciel z żoną, gadaliśmy o mojej ciąży, o tym, czy oni planują dzieci itd. i żadne z nich nawet się nie zająknęło... Wczoraj dostałam od przyjaciela smsa - Mam potwierdzenie, Tymek będzie miał kolegę, a ja będę tatą
zaMajeczkę 

lubie takie programy, ale zawsze na jendo kopyto "robią" te kobiety
3majcie się dzielne kobitkiii !
jak tego się dowiedzieć?

tylko tam.