ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-15, 14:50   #1411
Black Rainbow
Zadomowienie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez cinek26 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny.
Moja dziewczyna bierze tabletki midiana, przez pierwsze 3 tyg bylo normalnie, ostatnio miala przerwe 7- dniowa. Niestety na 8 dzien po przerwie czyli w niedziele nie wziela tabletki o 20 (tak jak brala normalnie),tylko z 21 godzinnym spoznieniiem, czyli w poniedzialek o 17 i pozniej o 20. Problem w tym ze w niedziele doszlo do wytrysku w srodku. Boje sie, ze jest w ciazy, bo miala plamienie w pon i wt troche, ale to ponoc ze spoznienia badz nie wziecia tabletki sie takie zdarza, ale tez w kilka dni po zapolodnieniu. Teraz ma jakies bole i zawroty glowy . Lekarz nagadal jakichs bzdur , ze jakby 3 dni nie wziela to byloby zle, a tak raczej nic nie bedzie. Jak duza szansa jest, ze jednak nie jest w ciazy?? Jak myslicie??
Tego nikt Ci nie powie, bo tu wróżek nie ma. Albo zaszła w ciążę, albo nie.

Muszę Ci jednak powiedzieć, że szansa jest spora, ponieważ wydłużanie przerwy jest najpoważniejszym błędem w przyjmowaniu pigułek, jaki prowadzi do zajścia w ciążę.

Lekarz gada bzdury, dlatego radzę go zmienić. Zapomnienie jednej pigułki wystarczy by zajść w ciążę!

A dziewczyna (jeśli wszystko się skończy dobrze) niech ustawia sobie przypomnienie, skoro nie pamięta o pigułce.
A jeśli pamiętanie o niej wykracza poza jej możliwości zmieńcie metodę antykoncepcji.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 09:20   #1412
cinek26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Tego nikt Ci nie powie, bo tu wróżek nie ma. Albo zaszła w ciążę, albo nie.

Muszę Ci jednak powiedzieć, że szansa jest spora, ponieważ wydłużanie przerwy jest najpoważniejszym błędem w przyjmowaniu pigułek, jaki prowadzi do zajścia w ciążę.

Lekarz gada bzdury, dlatego radzę go zmienić. Zapomnienie jednej pigułki wystarczy by zajść w ciążę!

A dziewczyna (jeśli wszystko się skończy dobrze) niech ustawia sobie przypomnienie, skoro nie pamięta o pigułce.
A jeśli pamiętanie o niej wykracza poza jej możliwości zmieńcie metodę antykoncepcji.
Lekarz powiedzial, ze srodek anty utrzymuje sie nawet do 2 tygodni, ale to chyba tez bzdura.
Spoznila sie z ta pierwsza wazna tabletka to prawie tak jakby odstawila tabletki, a wtedy ponoc dochodzi do wzmozonej plodnosci tzw megaowulacji, co moze prowadzic do ciazy mnogiej.
Wy tu piszecie o barierze 12 godzin, a ja gdzies wyczytalem i byla nawet opinia lekarza, ktory pisal ze jesli minie mniej jak 36 godzin to nie powinno sie nic wydarzyc.
Ma nastawione przypomnienie, ale nie bylo jej w miejscu zamieszkania a nie miala tabletek przy sobie, ale wiem, to nie jest zadne tlumaczenie.
cinek26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 10:33   #1413
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cinek26 Pokaż wiadomość
Lekarz powiedzial, ze srodek anty utrzymuje sie nawet do 2 tygodni, ale to chyba tez bzdura.
Spoznila sie z ta pierwsza wazna tabletka to prawie tak jakby odstawila tabletki, a wtedy ponoc dochodzi do wzmozonej plodnosci tzw megaowulacji, co moze prowadzic do ciazy mnogiej.
Wy tu piszecie o barierze 12 godzin, a ja gdzies wyczytalem i byla nawet opinia lekarza, ktory pisal ze jesli minie mniej jak 36 godzin to nie powinno sie nic wydarzyc.
Ma nastawione przypomnienie, ale nie bylo jej w miejscu zamieszkania a nie miala tabletek przy sobie, ale wiem, to nie jest zadne tlumaczenie.
jakie to by było ekonomiczne, jakby przerwę można było wydłużać do 2 tygodni tak, to bzdura i to z tych kosmicznych.
a czytaliście w ogóle ulotkę dołączoną do tabletek?
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 08:57   #1414
olcia_8715
Raczkowanie

GG do olcia_8715

Witam!!! Od 1,5 roku biore tabletki Logest- wczesniej przez 3 lata brałam Marvelon. Byałam ostatnio u lekarza po recepte i poszłam do apteki wykupic tabletki. Okazało się ze tym razem maja Bułgarski odpowiednik moich tabletek- ale PAn iw aptece zapewniła mnie ze lek dziala tak samo. Wiec przyjmowałam go przez miesiac- nie pominelam żadnej tabletki. Od tygodnia biore nowe opakowanie- juz Polskie. I tu jest moj problem.....od 3 dni jest mi niedobrze...troche kreci mi sie w głowie...napewno nie zjadłam nic co mogłoby powodowac zawroty...nie zyje w stresie i sie wysypiam...nie wiem co o tym myslec...czy to mozeliwe ze tamte tabletki- Bulgarskie mialy wieksze/ badz mniejsze stężenie hormonów??czy przy regularnym braniu tabletek jest cień szansy ze moge byc w ciazy???niepokoi mnie moje samopoczucie....a moze po prostu tabletki Logest juz mi nie służa albo powinnam zrobic przerwe??Prosze o odpowiedz.
olcia_8715 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 12:49   #1415
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olcia_8715 Pokaż wiadomość
Witam!!! Od 1,5 roku biore tabletki Logest- wczesniej przez 3 lata brałam Marvelon. Byałam ostatnio u lekarza po recepte i poszłam do apteki wykupic tabletki. Okazało się ze tym razem maja Bułgarski odpowiednik moich tabletek- ale PAn iw aptece zapewniła mnie ze lek dziala tak samo. Wiec przyjmowałam go przez miesiac- nie pominelam żadnej tabletki. Od tygodnia biore nowe opakowanie- juz Polskie. I tu jest moj problem.....od 3 dni jest mi niedobrze...troche kreci mi sie w głowie...napewno nie zjadłam nic co mogłoby powodowac zawroty...nie zyje w stresie i sie wysypiam...nie wiem co o tym myslec...czy to mozeliwe ze tamte tabletki- Bulgarskie mialy wieksze/ badz mniejsze stężenie hormonów??czy przy regularnym braniu tabletek jest cień szansy ze moge byc w ciazy???niepokoi mnie moje samopoczucie....a moze po prostu tabletki Logest juz mi nie służa albo powinnam zrobic przerwe??Prosze o odpowiedz.

bierzesz tabletki juz dluzszy czas i zadajesz takie pytania? mozliwosc jest (bo nikt nie da Ci 100% pewnosci) ale szanse na ciaze sa minimalne. Jesli Logest przestalby Ci sluzyc to nie trzeba robic przerwy tylko wystarczy zmienic na inne. Zle samopoczucie moze byc wywolane tym ze dostalas zagraniczny odpowiednik sprawdzalas, porownywalas sklady? na pewno nie obawialabym sie ciazy, jesli problem bedzie trwac nadal zglos sie do lekarza.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 13:09   #1416
olcia_8715
Raczkowanie

GG do olcia_8715

Wiem ze moje pytanie moze wydac ci sie glupie-w koncu tyle biore tabletki ale wlasnie dlatego ze tyle je biore jestem zaskoczona moim samopoczuciem,...Przed chwilą wrocilam do domu i jest mi okrutnie niedobrze....zawroty głowy nasiliły się i oblewa mnie taki zimny dreszcz......do tego zaczyna mnie bolec lewy jajnik...i zaczyna sie panika......bralam tabletki zgodnie z dniami i nigdy w ciagu blisko 5 lat nie mialam takich akcji...do ginka ide dopiero we wtorek....
olcia_8715 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 21:40   #1417
olax1992
Przyczajenie

cześć. mam pewne wątpliwości. biorę tabletki OC-35 od około 1,5 roku. do tego zabezpieczamy się dodatkowo (prezerwatywa) z chłopakiem. czy jest jakaś możliwość ze moge zajsc w ciąze, chociazby przy pettingu? czy mogę byc spokojna biorąc tabletki? bo są różne przypadki. może po prostu sama szukam objawów, ale mam nudności, powinnam dostać okres 24.10. zawsze boli mnie brzuch, że nie da się wytrzymać. a teraz nic. cykl 28-30 dni. proszę o odpowiedz
olax1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-19, 21:42   #1418
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olax1992 Pokaż wiadomość
cześć. mam pewne wątpliwości. biorę tabletki OC-35 od około 1,5 roku. do tego zabezpieczamy się dodatkowo (prezerwatywa) z chłopakiem. czy jest jakaś możliwość ze moge zajsc w ciąze, chociazby przy pettingu? czy mogę byc spokojna biorąc tabletki? bo są różne przypadki. może po prostu sama szukam objawów, ale mam nudności, powinnam dostać okres 24.10. zawsze boli mnie brzuch, że nie da się wytrzymać. a teraz nic. cykl 28-30 dni. proszę o odpowiedz

daj spokoj, jesli nie ufasz tabletkom to po co je bierzesz? czekaj cierpliwie na okres i nie panikuj

Motywacja 100%

Stary 2010-10-19, 21:45   #1419
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
po co bierzesz tabletki, skoro zabezpieczasz się gumkami?
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 21:48   #1420
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
po co bierzesz tabletki, skoro zabezpieczasz się gumkami?

nie pytaj, pewnie "dla wiekszej pewnosci"

Motywacja 100%

Stary 2010-10-19, 21:52   #1421
olax1992
Przyczajenie

no raczej
Stary 2010-10-19, 21:53   #1422
Depresja2010
Zakorzenienie

GG do Depresja2010

Cytat:
ja ostatnio sobie wkręciłam,ze jestem w ciązy,a brałam 4 opakowania pod rząd na zatrzymanie okresu i uwierz po odstawieniu dostałam po 2 dniach,a te objawy to niestety hormony;/ jak masz takie wkrętki to odstaw je,wiem po sobie to męczy,zreszta homrony sie bierze żeby nie stosowac gumek chyba nie? więc dla mnie niepotrzebnie się trujesz i do tego masz wkrętki męczysz psychike
Depresja2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 21:56   #1423
olax1992
Przyczajenie

no właśnie o to chodzi, że męcze psychike. nasłuchałam się od pewnej osoby, a mam plany na przyszłośc wiec nawet nie chciałabym myslec o tym ;d
Stary 2010-10-19, 22:05   #1424
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie o to chodzi, że męcze psychike. nasłuchałam się od pewnej osoby, a mam plany na przyszłośc wiec nawet nie chciałabym myslec o tym ;d

to zrezygnuj z seksu jesli psychicznie sie meczysz. to niezdrowe. stosujesz podwojna antykoncepcje nie wspominasz o sytuacji peklniecia gumki czy pominiecia tabletki wiec czym ty sie martwisz?

Motywacja 100%

Stary 2010-10-20, 20:56   #1425
koniecznapomoc
Przyczajenie

Witam
Przez okolo miesiac schizowalam sie ze jestem w ciazy.mialam wczelkie mozliwe dolegliwosci. Okres i 3 negatywne testy nie daly mi spokoju. Jestem po badaniu krwi, nie jestem w ciazy. Moja psychika i wyobraznia tak mi daly w kosc ze robie sobie przerwe. Musze sie uspokoic i dojrzec.Zycze wszystkim kobietkom powodzenia
koniecznapomoc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-30, 20:33   #1426
klara009
Przyczajenie

witam
pogrzebalam troche po forum ale nie znalazlam dokladnie tego co chcialam. Otoz biore tabletki od okolo 5 miesiecy, oczywiscie regularnie itd itp, przy ostatnim opakowaniu (a mam teraz 7-dniowa przerwe) zdazylo mi sie zapomniec tabletki ale do 12h ja bralam, od 1,5 tygodnia non stop mam mdlosci, ciagle jestem glodna, ale jak cos zjem chce mi sie wymiotowac. Bolał mnie brzuch w podbrzuszu, mam tą przerwe i mam normalnie krwawienie, ale nie czulam sie tak nigdy, bo nadal mam mdlosci, zawroty glowy, od paru dni czeste oddawanie moczu, raz cieplo raz zimno. no i zamierzam odstawic teraz na miesiac tabletki, a w czasie tej przerwy uprawialam seks. Zastanawiam się więc jakie jest prawdopodobieństwo ze moge zajsc w ciaze? Byłam już w ciazy rok temu ale niestety stracilam ją, i też mialam podobne objawy..
???
klara009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 08:00   #1427
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klara009 Pokaż wiadomość
witam
pogrzebalam troche po forum ale nie znalazlam dokladnie tego co chcialam. Otoz biore tabletki od okolo 5 miesiecy, oczywiscie regularnie itd itp, przy ostatnim opakowaniu (a mam teraz 7-dniowa przerwe) zdazylo mi sie zapomniec tabletki ale do 12h ja bralam, od 1,5 tygodnia non stop mam mdlosci, ciagle jestem glodna, ale jak cos zjem chce mi sie wymiotowac. Bolał mnie brzuch w podbrzuszu, mam tą przerwe i mam normalnie krwawienie, ale nie czulam sie tak nigdy, bo nadal mam mdlosci, zawroty glowy, od paru dni czeste oddawanie moczu, raz cieplo raz zimno. no i zamierzam odstawic teraz na miesiac tabletki, a w czasie tej przerwy uprawialam seks. Zastanawiam się więc jakie jest prawdopodobieństwo ze moge zajsc w ciaze? Byłam już w ciazy rok temu ale niestety stracilam ją, i też mialam podobne objawy..
???

ulotka mowi wyrazie ze jesli w czasie przerwy uprawialas seks to bedziesz zabezpieczona jesli po 7 dniach przerwy rozpoczniesz nowe opakowanie. rozumiem ze nie chcesz tego robic, ale sama widzisz jak to sie przedstawia.

Jesli nie rozpoczniesz nowego opakowania podejmujesz ryzyko na swoj koszt. Ciaza bedzie prawdopodobna.

Motywacja 100%

Stary 2010-11-01, 12:48   #1428
klara009
Przyczajenie

ok, dzieki. czyli na wszelki wypadek zrobie test za pare dni.
Stary 2010-11-01, 13:28   #1429
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klara009 Pokaż wiadomość
ok, dzieki. czyli na wszelki wypadek zrobie test za pare dni.

jesli Cie to uspokoi- zrob.

Motywacja 100%

Stary 2010-11-03, 09:02   #1430
klara009
Przyczajenie

w sumie zastanawiało mnie jak duze jest prawdopodobieństwo zajscia w ciaze w tej przerwie, badz w ostatni dzien przerwy czyli 7, jesli nie wezmie sie nastepnego opakowania. Uspokajac sie nie musze bo mysle ze nie bylo by to dla mnie czyms zlym ;]
Stary 2010-12-07, 08:31   #1431
Olenka333
Raczkowanie

Mam pytanie

Otóż: biorę regularnie tabletki, zdarzyło nam się raz kochać podczas 1 tabletki placebo- biorę Yaz. Znalazłam info w ulotce, ze jestem wtedy również chroniona, dostałam ,,normalnego" krwawienia miesiąc temu, a teraz krwawienie było tak skąpe, że aż nijakie. Było to bardziej takie brązowawe plamienie z bardzo nieiwelka ilościa krwi. A brzuch bolał jakby nie wiem jakie krwawienie miało byc:P Czy mam się czym przejmować?
Stary 2010-12-07, 11:00   #1432
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olenka333 Pokaż wiadomość
Mam pytanie

Otóż: biorę regularnie tabletki, zdarzyło nam się raz kochać podczas 1 tabletki placebo- biorę Yaz. Znalazłam info w ulotce, ze jestem wtedy również chroniona, dostałam ,,normalnego" krwawienia miesiąc temu, a teraz krwawienie było tak skąpe, że aż nijakie. Było to bardziej takie brązowawe plamienie z bardzo nieiwelka ilościa krwi. A brzuch bolał jakby nie wiem jakie krwawienie miało byc:P Czy mam się czym przejmować?
jezeli ulotka mowi, ze jestes chroniona, to jestes chroniona, jezeli bralas tabletki prawidlowo.
zadna metoda nie zabepiecza w 100% przed ciążą.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-31, 09:00   #1433
saura
Raczkowanie

dawno nie pisałam w tym wątku.
kochałam się z moim chłopakiem 11.12, czyli w pierwszy dzień przerwy. krwawienie przyszło normalnie po 3 dniach.
następne opakowanie zaczęłam normalnie tak jak zawsze.
i zastanawia mnie jedno, może na to uwagi nie zwróciłam ale bolą mnie sutki ;| może przy poprzednim opakowaniu też tak miałam.
został mi tydzień brania tabletek. wszystkie brałam prawidłowo.
może to dlatego że kończy się opakowanie.
mam nadzieję, że to nie inny objaw bo już ze sobą nie jesteśmy i może dlatego się martwię.
saura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-31, 09:19   #1434
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez saura Pokaż wiadomość
dawno nie pisałam w tym wątku.
kochałam się z moim chłopakiem 11.12, czyli w pierwszy dzień przerwy. krwawienie przyszło normalnie po 3 dniach.
następne opakowanie zaczęłam normalnie tak jak zawsze.
i zastanawia mnie jedno, może na to uwagi nie zwróciłam ale bolą mnie sutki ;| może przy poprzednim opakowaniu też tak miałam.
został mi tydzień brania tabletek. wszystkie brałam prawidłowo.
może to dlatego że kończy się opakowanie.
mam nadzieję, że to nie inny objaw bo już ze sobą nie jesteśmy i może dlatego się martwię.
spokojnie, wszystko zrobiłaś prawidłowo, nie masz się czym martwić

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-31, 09:35   #1435
saura
Raczkowanie

dziękuję Wdowo
saura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-24, 19:26   #1436
moniaaaaaaa86
Zadomowienie

Dziewczyny zmienialam tabletki z Cilest na Yasmin, bez zrobienia przerwy, czy mozliwe jest zajscie w ciaze?

moniaaaaaaa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-25, 08:13   #1437
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniaaaaaaa86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zmienialam tabletki z Cilest na Yasmin, bez zrobienia przerwy, czy mozliwe jest zajscie w ciaze?
nie .

karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 16:09   #1438
manifique
Raczkowanie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty?

biorę tabletki novynette, niestety kilka razy w trakcie tego blistru wymiotowałam, zawsze jednak powyżej 5 godzin po wzięciu tabletki. niestety rozchorowałam się i miałam zapalenie oskrzeli, najpierw miałam zastrzyki, później antybiotyki- bardzo silne Fromilid, Theovent. Jak bardzo obniża to skuteczność tabletek? Przestałam je brać dzień przed stosunkiem. Po 20 tabletce uprawiałam seks, niestety prezerwatywa pękła, doszło do wytrysku. Rano pobiegłam do lekarza i po ok. 10 godzinach wzięłam Escapelle. Jaka jest szansa na to, że jestem w ciąży? Bardzo się denerwuję. Mam własnie sesję, mnóstwo stresu, muszę się uczyć, a skupiam się jedynie na panikowaniu i nie mogę przestać płakać. Proszę o szczerą i wyczerpującą odpowiedź.
czy mogę sobie zrobić test owulacyjny, żeby sprawdzić czy jeżeli tabletki nie działaja,to czy mam dni płodne i czy mogło dojść do zapłodnienia.
manifique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 15:04   #1439
gryzelda
Zadomowienie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty?

Test owulacyjny mozesz zrobic ale wydaje mi sie ze to nonsens, malo prawdopodobne zebys tak szybko miala owulacje puzniej to sie wlasnie czekan na okres ze chocho!Tymbardziej jesli wzielas Escapelle to juz wogole moim zdaniem owulacje bedziesz miec zatrzymana!
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 18:10   #1440
magdakaz2
Raczkowanie

Witam
Zapomniałam wziąć drugiej tabletki z opakowania (microgynon 21) i wziełam ją dopiero następnego dnia razem z trzecią. Minęło około 25 godzin. W następne dwa dni czyli sobota i niedziela kochałam się z mężem bez dodatkowego zabezpieczenia. Dzisiaj mija 6 dni i zastanawiam sie kiedy zrobić test. Dodam,że biore dalej tabletki a wiem że wrazie ciąży to niedobrze. Nie wiem czy mogę juz odczuwać jakieś objawy ewntualnej ciąży bo troszkę za szybko. Mam takie kłucia w podbrzuszu i swędzą mnie piersi. Myśliecie że jak zrobie jutro test to może już coś wyjść czy to jeszcze za szybko.
magdakaz2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości