Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośći. - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-25, 21:17   #1411
piotrek1994
Zadomowienie

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwość

ja się z moją babką nie chciałem wykłócać ale ona stwierdziła że zbiór kiełbasy na rozszerzenie jest dla nas za ciężki:| i nawet nie poleciła do samodzielnego przygotowywania się w domu. ale akurat na babkę narzekać nie mogę, bo mamy najlepszą w szkole

za to polonistka? eh.. szkoda gadać.
wyobrażacie sobie ze jeszcze do tej pory nie napisaliśmy ANI JEDNEJ pracy maturalnej?
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 21:18   #1412
kejsa3210
Przyczajenie

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwość

Można dołączyć?
Również będę zdawać maturę w 2013. Jak wielu z Was też chodzę do ekonomika, strasznie dużo nas tu temat prezentacji wybrany, nad kierunkiem studiów się ciągle waham Ponawiam prośbę z wątku. Znacie jakieś ciekawe książki, repetytoria czy cuś do powtórki z Angielskiego? W szkole korzystam z Longmana ale chciałabym też mieć coś w domu aby samemu dodatkowo powtarzać
kejsa3210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 21:27   #1413
czilie
Raczkowanie

Ja z matmy kończe prawdopodobieństwo, ale tylko jeszcze graniastosłupy nam zostały do zrobienia, bo resztę programu zrobiliśmy w 2 klasie (mam 5 matm w tygodniu + 1 nam dołożyła babka). U mnie z zaliczeniem nie ma na szczęście problemu. Bardziej się wkurzam, że przez głupotem mam 4, a nie 5. Robimy z Pazdro + Kiełbasa.
Szkoda, że tak z polskim nie mam :< Moja cudowna wychowawczyni wyzywa nas od analfabetów i ogólnie wszyscy modlą się, by tylko zdać ten Polski.

Co do angielskiego to wiadomo, że samemu ciężko się przygotować. Ale jeśli już coś kupować do gramatyki to English Grammar in Use. Najlepsze ćwiczenia do gramatyki, a książka tak gruba, że i na studiach się przyda xD

WYMIANA
czilie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 21:42   #1414
Callitus
Zakorzenienie

English Grammar in Use jest dobra dla podstawy, gdy chce się to wszystko uporządkować. Ja jednak polecam Advanced, książka jest świetna, ale różnica poziomów jest dosyć spora.

Ja mam repetytorium MacMillan i jestem z niego całkiem zadowolona, ale mam wydanie z 2009 roku Teraz podobno nie ma rozdzielenia na wersje podstawowa i rozszerzoną. Nie wiem, nie znam się, akurat o angielski martwię się najmniej :bezradny:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 21:45   #1415
nothinggood
Zadomowienie

Ja na dodatkowym angielski przerabiam repetytoria z LektorKlett i jestem bardzo zadowolona
nothinggood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 21:48   #1416
XminorXlosX
Zakorzenienie

A my już nie mamy materiału nowego do zrobienia, tylko powtórki do matury
A no i jakbym mogła zapomnieć, nauczycielka chce jeszcze machnąć pochodne... Dla rozrywki Czuję się jak jakiś matematyczny koksu , awrrr a wgl to jakąś głupawkę załapałam dziś... Wybaczcie mi, bo mnie aż nosi...

XminorXlosX jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 22:12   #1417
bumcykbajera21
Zadomowienie

na jakich jestescie profilach ?
lingwistyczno-humanistyczny pozdrawia! rozszerzenie ( 3 jezyki obce(ang,niem i znienawidzony ruski), wos, polski, historia)
czasem zaluje ;p ale nie jest najgorzej
bumcykbajera21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 22:17   #1418
nothinggood
Zadomowienie

Ja jestem historia-rozsz, w moim wypadku wos 5 historii tygodniowo, nie cierpię tego
nothinggood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 22:33   #1419
paczek_w_masle
Rozeznanie

Biol- chem <3
Mata 4h- naprawdę żenująco niski poziom, matematyk woli opowiadać kawały niż tłumaczyć zadania :/
Biologia 5h
Chemia 5h
Angol 4h
Polski 5h - nie cierpię mojego polonisty!
....
paczek_w_masle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 22:38   #1420
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez XminorXlosX Pokaż wiadomość
A my już nie mamy materiału nowego do zrobienia, tylko powtórki do matury
A no i jakbym mogła zapomnieć, nauczycielka chce jeszcze machnąć pochodne... Dla rozrywki Czuję się jak jakiś matematyczny koksu , awrrr a wgl to jakąś głupawkę załapałam dziś... Wybaczcie mi, bo mnie aż nosi...
Ja pochodne liznęłam na fizyce, bo "były nam potrzebne"

Cytat:
Napisane przez paczek_w_masle Pokaż wiadomość
Biol- chem <3
Mata 4h- naprawdę żenująco niski poziom, matematyk woli opowiadać kawały niż tłumaczyć zadania :/
Biologia 5h
Chemia 5h
Angol 4h
Polski 5h - nie cierpię mojego polonisty!
....
Pro-med-fiz
Matematyka 4h
Biologia 3h+ 1 dodatkowa
Chemia 2h+ 1 dodatkowa
Fizyka 3h+1 dodatkowa
Angielski 3h
Polski 4h

Czuje się niedouczona
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 22:46   #1421
Paseczkowa
Zakorzenienie

A ja właśnie zajrzałam do arkusza rozszerzonego z geografii. Reakcja była taka:
Ja nie wiem, dlaczego nagle sobie tę geografię wymyśliłam, skoro nawet jej w tym roku nie mam w szkole
Paseczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 23:26   #1422
piotrek1994
Zadomowienie

Ja jestem na matematyczno-geograficznym, + angielski rozszerzony do tego

matematyka 8h
geografia 3h+fakultety
angielski 3h
polski 5h

piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 07:37   #1423
MUTD
Rozeznanie

ja jestem na humanie (hist, wos, pol, ang) hist-3h, wos-2h, pol-6h, ang-4
Stary 2012-09-26, 08:18   #1424
thePhantom
Zakorzenienie

Human
7h polskiego
4h historii
3h WOS
5h matma
rozszerzony niemiecki to 4h + 2h fakultety
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 11:37   #1425
pannaperelka
Raczkowanie

Cześć wszystkim! Dawno mnie nie było, ale ostatnio nie za bardzo miałam czas.
Nie zdążyłam wszystkiego nadrobić, więc zrobię to później!

Witam tych którzy dołączyli!

Kurcze, czy tylko ja nie mogę się zabrać za naukę do matury?
Mam tyle do roboty w szkole, że nie mam czasu na powtórki.. ; /
Ale wybrałam temat maturalny " Rodzina i jej wpływ na kształtowanie osobowości i poglądów dzieci. Rozważ na przykładzie wybranych utworów literackich". Zastanawiałam się jeszcze nad motywem samobójstwa, ale chyba już zostanę przy tej rodzinie.

Ktoś pisał, że UMK jest słabym uniwersytetem! Nie zgadzam się z tym!
UMK nawet znalazło się w pierwszej 10 najlepszych uczelni w Polsce.

A co do ilości godzin to na humanie mam (rozszerzony j. polski, wos, hista):
J.polski - 7 h
Historia - 4 h
WOS - 3 h
Matma - 4 h
J. angielski - 3 h
Stary 2012-09-26, 14:08   #1426
Klaudyniastaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Jak u was jest z ocenami na matematyce?
U mnie jak w semestrze jest 10 ocen trzeba mieć 5 pozytywnych na koniec roku to samo wieć nigdy nie zdarzyło sie, że byłam zagrożona jak dostawałam 1 to na następny tydzień poprawiałam aż do skutku niektóre sobie karkówki odpuszczałam bo nie wiedziałam o co chodzi
U mnie nie można mieć ani jednej jedynki

A słuchajcie, u was tez jest tak, że macie fakultety z matematyki np i ocena z fakultetów jest wpisywana na świadectwie? Bo moja szkoła tak zrobiła, a kogokolwiek pytam, to się dziwi..

2013- Biotechnologia UŁ

Edytowane przez Klaudyniastaa
Czas edycji: 2012-09-26 o 14:10
Klaudyniastaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 14:26   #1427
thePhantom
Zakorzenienie

ja mam fakultety z matmy obowiązkowe, więc to po prostu jakby dodatkowa godzina matmy
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 15:38   #1428
magicalpoint
Przyczajenie

Zbiór Kiełbasy za ciężki na rozszerzenie? Ja ma na podstawie Kiełbasę i to wersja: podstawa z rozszerzeniem ^^
A tak by the topic way to profil biologia-DELF-język angielski.
magicalpoint jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 15:57   #1429
XminorXlosX
Zakorzenienie

Mat-fiz-chem
Matematyka: 6h+fakultety
Fizyka: 3h+fakultety
Chemia: 1h (hahaha, ona jest niby jakaś półrozszerzona, w 1 klasie mieliśmy nawet chemię na grupy, ale to jakaś porażka jest, cóż, wychowawca )
Polski: 5h+fakultety
Angielski:3h+fakultety

Nie no u nas fakultety nie są dla nikogo obowiązkowe, tym bardziej nic się nie wpisuje na świadectwo Znaczy jak ktoś na nich błyszczy, to pewnie się odbije na ocenie semestralnej, ale można się opinkalać a nie zniszczy to ocen z przedmiotu
A już na pewno na nich nie ma ocen żadnych, one są pomagające do matury a nie stresujące biednego ucznia

Stary 2012-09-26, 16:02   #1430
Amy4594
Zakorzenienie

u mnie jest tak, że jeśli chodziłabym teraz np. na fakultety z chemii, która już mi się skończyła i dostałabym na nich ocenę wyższą niż miałam w II klasie to na świadectwie maturalnym miałabym tę ocenę z fakultetów. ale za co dostaje się oceny na fakultetach to nie mam pojęcia, bo u mnie na matmie tylko siedzę, a zadania cały czas robi nam babka i tylko tłumaczy.
Stary 2012-09-26, 16:13   #1431
Klaudyniastaa
Przyczajenie

No to ładnie, widzę, że chcą nas dodatkowo stresować.. na dodatek jeśli ze sprawdzianu na fakultetach dostaniemy jedynkę to nie mamy możliwości poprawy, bo jak to nasza pani ujęła "w tym roku nie mamy czasu na poprawy, nie będzie kiedy" A nie ma co kłamać, nasza klasa nie błyszczy wiedzą matematyczną na prawo i lewo, fakultety prowadzone są w taki sposób, że pani robi przykład na tablicy, rozwiązuje, pyta się naszego klasowego mózga z matmy (który zdaje rozszerzenie, więc prawde mówiąc nie wiem po kiego grzyba przychodzi na fak podstawowe, być może wtedy babka bardziej skupiłaby się na nas) czy jest ok i leci dalej. Nie interere jej czy inni rozumieją, ja nawet z chęcią mówię, że chciałabym podjeść do tablicy bo nie rozumiem a tu jej standardowy tekst "nie ma na to czasu, przestudiuj wszystko w domu" kpina..

i jak tu sie nie wku... ?

2013- Biotechnologia UŁ

Stary 2012-09-26, 16:19   #1432
XminorXlosX
Zakorzenienie

A jak tu się nie wku.. jak mój klasowy koksu mózgowy ma od pierwszej klasy wpisane z maty pr 100%, bo olimpiada? ja to się taka głupia czuje jak on robi czasem jakieś koksiate zadanie na tablicy Choć uż się chyba przyzwyczaiłam

Stary 2012-09-26, 16:27   #1433
Klaudyniastaa
Przyczajenie

Pełen szacunek dla takich ludzi

2013- Biotechnologia UŁ

Stary 2012-09-26, 16:57   #1434
XminorXlosX
Zakorzenienie

Mi jednak go trochę żal, czasem żyje w swoim świecie i tylko on rozumie pytania które zadaje I na prawdę, takie osoby mają swój świat, swoje kredki... Zero ogarnięcia w zeszytach itp, grunt, że on wie o co chodzi

Stary 2012-09-26, 17:20   #1435
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PanterkowaDolly Pokaż wiadomość
6godzin rachunkowości? jakim to sposobem? ja mam tylko 3... maty tak samo 3, angielskiego 4 (zawodowy i zwykły) ja sie tylko pytam po co mi w czwartej klasie te 2 WOS'y, 3wf i 2religie, ale cóż poradzić

Ja z maty tez mam duże braki w tamtym roku mojej babki nie było przez pół roku... a nie było żadnego zastępstwa, nie licząc chyba 1 miesiąca. Teraz robimy prawdopodobieństwo, a wszystko co z matą związane ciemno widzę.
Hm a moze w innych latach miałas wiecej?
W 1 miałem 3h lub 4
W 2 4h
W 3 6h
Teraz tez 6h I chodzi mi tutaj o rachunkowosc. Ekonomiki cos kolo 3h 4h przez szkole.
Angielskiego mam 2h w tyg zawodowego 3h wf przez 4 lata po 3h oczywiste 2h religii no bo jak mozna o tym najwazniejszym przedmiocie w maturalnej zapomniec xD Matme mam 3h wiec 1h mamy na powtorki które są takie że pani kaze rozwiazac samemu tes [czarne Aksjomatu] i pozniej sobie idziemy po kolei z zadaniami i ona wybiera osoby i na ocene oO faktycznie mamy powtórkę łohohoho... Ponoc jak uczy ona z 30lat co roku robila fakultety obowiązkowe z obecnoscia kartkowkami i ocenami wpisywanymi do dziennika tego naszego normalnego. I nagle buch moja klasa ma taki podzial ze nie ma jak zrobic wiece jestesmy jedyna klasa w przeciagu jej nauki bez tej mamty. Co za przywilej.
To tylko nam zostal dział z figurami przestrzennymi czy jakimi tam do konca listopada i same powtorki wtedy juz.

Jak tak czytam ile ludzie maja godzin na przedmioty z fakultetami. Pytam sie babki od angielskiego czy moze ktoras bedzie robila na rozszerzenie a ta ze... nie bo one przygotowuja do podstawowej tylko oo i jak chce to moze mi dawac tematy wypracowan do napisania ona bedzie sprawdzac bo gramatyke i reszte jak to ujela "mozna sie nauczyc z poprzednich lat" a nie zapomnialem dodac ze jest taka błyskotliwa ze doszla do wniosku ze nie bedzie uczyc nas strony biernej bo "jej i tak przeciez nie ma na podstawie" fakultety z polskiego? Tylko konsulatacje na ktorych bedzie mowic co mamy zle, sprawdzic prace błedy itp. Jedynie co to babka z wosu chce nas jakos tam przygotowac i robi nam zajecia na ktorych jeszczen ie byłem.

Wie ktos moze kiedy sa probne matury?

Edytowane przez maacieek
Czas edycji: 2012-09-26 o 17:25
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 17:39   #1436
XminorXlosX
Zakorzenienie

"Próbna Matura z OPERONEM: 20–23 listopada 2012 roku"
O co chodzi?

Stary 2012-09-26, 17:46   #1437
Inspire
Kuźnia inspiracji

temat wybrany

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-26, 17:58   #1438
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PanterkowaDolly Pokaż wiadomość
6godzin rachunkowości? jakim to sposobem? ja mam tylko 3... maty tak samo 3, angielskiego 4 (zawodowy i zwykły) ja sie tylko pytam po co mi w czwartej klasie te 2 WOS'y, 3wf i 2religie, ale cóż poradzić

Ja z maty tez mam duże braki w tamtym roku mojej babki nie było przez pół roku... a nie było żadnego zastępstwa, nie licząc chyba 1 miesiąca. Teraz robimy prawdopodobieństwo, a wszystko co z matą związane ciemno widzę.
Ja tak samo jak maacieek mam 6 h rachunkowości
w 1 klasie nie miałam
w 2 po 3h
w 3 miałam 5
a do tego 4 ekonomiki 3 specjalizacje 2 pracownie plus 3 polskie, matma,
angielskigo mam 2 h + 1h zawodowego( nie wiem dlaczego mam bo w 3 klasie tez miałam) 2 wosy 2 religie jedna kultura + 3 w-f

A na matmie do tablicy chodzą wszyscy a w tym roku mamy ksiązke z podziałami na działy i zadania maturalne i robimy a z tyłu do nich odpowiedzi więc lekcja wyglada tak idzie sobie ktoś do tablicy wpisuje dane otwiera podręcznik z tyłu, spisuje kończy wraca i zadowolony

Też ciemno widzę zdanie matury ale chodzę na korki i dał nam mature do napisania to zrobiłam i popatrzałam na odpowiedzi i wyszło mi, że mam 34% trzeba będzie sie przyłożyć

Edytowane przez mansikkaa
Czas edycji: 2012-09-26 o 18:02
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 18:00   #1439
Inessia
Zadomowienie

Ciągle nie wybrałam tematu Pomożecie?

1.Niepogodzeni ze światem. Analizując wybrane przykłady literackie omów sposoby kreowania bohaterów zbuntowanych i wyobcowanych. Uwzględnij stosowne konteksty.

2.Postawy Polaków wobec zaborców . Interpretując wybrane przykłady z literatury romantycznej i pozytywistycznej, porównaj zachowania bohaterów i sposoby ich prezentowania. Uwzględnij kontekst epoki.

3. Anioł, demon, westalka, muza. Przedstaw różnorodność literackich kreacji postaci kobiecych. Do interpretacji wykorzystaj konteksty filozoficzny i kulturowy.

4. Społeczeństwo polskie w literaturze XVIII i XIX wieku. Porównując celowo dobrane teksty literackie, przedstaw ukazany w nich portret Polaków. Zwróć uwagę na kontekst historyczny.

5. Franciszkanizm w literaturze. Analizując celowo wybrane utwory, omów sposoby przejawiania się i funkcjonowania tego motywu.

6. Ocena zrywów narodowowyzwoleńczych dokonana w literaturze romantyzmu i pozytywizmu. Omów zagadnienie, porównując ujęcia motywu oraz komentarze zawarte np. w narracji , wypowiedziach bohaterów. Wykorzystaj kontekst epoki.

7. Małżonkowie w literaturze. Analizując celowo wybrane utwory, przedstaw różne ich wizerunki oraz określ, jakie spełniają funkcje. Zbadaj przyczyny więzi lub jej braku.

8. Łagry i lagry. Analizując wybrane przykłady przedstaw, w jaki sposób literatura łagrowa i lagrowa ukazuje zniewolenie człowieka. Wykorzystaj utwory pochodzące z literatury polskiej i obcej oraz kontekst historyczny.

9. Portret kobiety w literaturze i malarstwie. Przedstaw i omów różne koncepcje tego motywu na przykładach z dwóch, trzech ostatnich stuleci. W swojej prezentacji uwzględnij kontekst epoki.

10. Motyw pożegnania w literaturze i sztuce. Analizując wybrane dzieła z różnych epok, omów różne ujęcia motywu. Zwróć uwagę na środki wyrazu i ich funkcję.

11. Kultura sarmacka w literaturze, sztuce i obyczajach. Omów zagadnienie, analizując wybrane przykłady z baroku i oświecenia. Uwzględnij kontekst epok.

12. Powstanie styczniowe w wybranych dziełach literackich i malarskich. Analizując zebrany materiał, omów i porównaj sposoby opisywania i prezentowania tego wydarzenia. Zwróć uwagę na kontekst epoki, w jakiej powstał analizowany utwór.
Inessia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 18:03   #1440
paczek_w_masle
Rozeznanie

ja bym wybrała 1, 7, 9, albo 10
ale chyba najchętniej 1
paczek_w_masle jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości